![]() |
Cytat:
Do wykorzystanie przez klub z tego co pamiętam na północnej nie będzie nic. Całość ma być przeznaczona dla kibiców. |
Jeszcze co do kart płatniczych.
Czy to taki problem wprowadzić prowizję od transakcji kartowych? Po prostu dodają te 2% więcej jeśli chcesz płacić plastikiem i po problemie: możliwość zapłaty istnieje, ale bardziej opłaca się gotówką. |
Cytat:
Juz to kiedys wrzucalem... z tego co pamietam bylo to w Forbsie 1/2010... Taka kompetencja urzednikow, nie wiem co oni chcieli tam wynajac... moze im o wschodnia chodzilo.. |
Ciekawy artykuł w Dzienniku Polskim nt hali
http://www.dziennik.krakow.pl/pl/po-...5,0:pag:1#nav0 no i po prawej stronie ankieta dotycząca hal. Nie zapomnijcie odpowiednio zagłosowac, wprawdzie to bzdura i wszystko rozstrzygnie się na górze, ale politycy muszą czuć presje. |
Cytat:
My juz dostalismy od miasta stadion w cenie duzej hali bo tez nikt sobie nie wyobrazal, ze mozemy grac gdzie indziej wiec teraz nie ma co robic z siebie pokrzywdzonych. Jak nie widze problemu dlaczego Wisla mialaby nie grac w hali na Czyzynach ?? tak naprawde to ile razy w ciagu roku zapelnia sie nasza stara, mala hala ? kilka razy na mecze Euroligi wiec czy naprawde potrzebna jest nowa hala w tym miejscu ? |
Bo Wisła tej hali nie zapełni, a za puste miejsca przy wynajmie też zapłacą. Ot po prostu, T.S. nie ma kasy. Bida jak sto pińdziesiąt.
|
Cytat:
hali na 4-5 tys. Wisla tez nie zapelni (no tyle, ze nie bedzie placic za wynajem) |
Obiektywnie.
Wiśle należy się większa hala, bo z tą to wstyd się pokazywać w Europie. I wierzę, że te 4-5 tys. na lidze (wraz z nową halą) będzie regularnym wynikiem. Niemniej jednak Krakowowi potrzebna jest hala duża, stricte koncertowa. Wiele miasto traci na braku takiej hali. |
dynek.pl, jeżeli Twoi znajomi nie są z Anglii, to opowiadają brednie. Ewentualnie z Rosji czy Ukrainy, gdzie kilka aren zostało wybudowanych przez oligarchów trzymających rękę na złożach naturalnych.
W innych krajach przykłady budowania stadionów przez prywatny kapitał są incydentalne. Cytat:
- masz jeszcze 355 dni w cenie (na pozostałe zawody, koncerty, targi, inne imprezy), na których zarabiasz - zyskujesz znacznie lepszy efekt na trybunach: 1,5-3 tys. na 4-tysięcznej hali wyglądają i brzmią zupełnie inaczej niż na 15-tysięcznej - jesteś na "swoich" terenach, do których kibice są przyzwyczajeni |
Cytat:
|
Jak już zaznaczyłem, że w związku z niepowodzeniem moich starań o jedność kibicowską na Wiśle i stworzenie realnej oraz twórczej współpracy Wiślaków z klubami SA i TS, postanowiłem nie wypowiadać się publicznie w sprawach Wisły, zwłaszcza będąc negowany, zarówno przez SKWK, jak i TWSD. Uzasadniałem już swoją decyzję, abstrakcyjnością wirtualnej bezpłodności w realu, tzw. kibiców internetowych oraz przymusowe zamknięcie się SKWK na wąską grupę kibiców realnie uczestniczących w życiu codziennym klubu. Jest niepodważalną prawdą, że tylko kibice uczestniczący w realnym życiu klubu, mają szansą czynić ten klub na miarę swoich marzeń. Tylko z żywą tkanką kibicowską liczyć się muszą także, decydenci miejscy czy związkowi oraz media.
Żeby nie polemizować sam ze sobą, przejdę więc do konkretu, jednej z moich ostatnich myśli, którą pragnę się podzielić z kibicami mojego klubu. Moje serce płacze, jak widzę pustkę kibicowską, oczywiście tę zdolną do walki o interesy Wisły Kraków, a nie tą rozwydrzoną w internetowym i bezpłodnym wywyższaniu się jednych kibiców nad drugimi. Tutaj nie ma żadnego sensownego działania, lecz wyłącznie ego-bójcza a nie nawet bratobójcza zadyma niebytów. Nie rozumiem także, ludzi z SKWK, dlaczego milczą w sprawie hali i stadionu Wisły ? Wiem, że PvD uważa mnie za kretyna i między innymi dlatego podjąłem decyzję o wyciszeniu swojej publicznej aktywności, bo nie można przecież walczyć z wiatrakami, wbrew wszystkim dosłownie. Ale na Boga, kibice Wisły Kraków, nie pozwólcie Wisły zamordować. Stadion w odwrotności do Pasów, przedłużyli nam już do 7 lat budowy i kto wie, jak zakończy się ta sprawa, bo wystarczy, że urzędnicy pasiaści , wygonią Cupiała czynszem i zostanie nam stary i już ośmieszony przez nich, Miętta, aby ratować Wisłę, bo bez Cupiała panowie i panie czy takiego Can-Packu, mimo wierności najwierniejszych, Biała Gwiazda, może szybko stracić na swoim blasku ostatnich lat i oby nikt, a zwłaszcza internetowi idealiści, nie musieli się o tym przekonywać zbyt szybko. Meritum mojej wypowiedzi dotyczy hali dla Wisły. Jej koszt to 46 mil zł. Wkład własny Wisły w postaci zdobytej dotacji unijnej, to ok. 32 mil zł. Koszt miejskiego wkładu , wynosi więc ok. 15 mil zł, czyli ok. 4 % koniecznych środków na halę w Czyżynach, której koszty wynoszą ok. 360 mil zł. Wobec wszystkich hal dla Cracovii, o kosztach łącznych ok. 100 mil zł, Wiślacki wkład miasta, stanowi ok. 15 % tych miejskich kosztów na hale Cracovii. Każdy kibic Wisły, wypowiadający się przeciwko hali dla Wisły i dający zezwolenie na kradzież jej dotacji unijnej, wobec przedstawionych powyzej kosztów budowy , tych hal krakowskich, powinien zamilczeć i przestać ubliżać logice jakiejkolwiek, tj. matematycznej i wspólnotowej ( w moich oczach, nie jest kibicem Wisły ). Hala w Czyżynach, jak wynika z powyższych danych, nie jest zagrożona finansowaniem hali Wisły w wysokości raptem 4% wartości hali czyżyńskiej, a zmuszanie Wisły do gry w Czyżynach nie ma sensu z uwagi na różnicę możliwosci Wisły i tej hali. A co jeśli nagle znajdzie się dobroczyńca , inny niż miasto i wybuduje halę Wiśle, wbrew zabiegom miasta ? Miasto nie wyda takowemu dobroczyńcy, zezwolenia na budowę ? Wolne żarty. Najzwyczajniej w świecie hala Wisły nie moze być łączona z halą w Czyżynach, gdyż są to dwa oddzielne interesy, których połączyć się nie da, a jedna, drugiej nie przeszkadza. Czyżyńska hala jest także potrzebna całemu miastu i Wisła nie ma nic przeciwko jej powstaniu, ale nie kosztem hali dla Wisły. Aby nie pozwolić niszczyć Wisły, klubu wielosekcyjnego, najbardziej zasłużonego od ponad stu lat dla tego miasta i kraju, uważam, że SKWK nie powinno oglądać się na wirtualnych kibiców i podjąć samodzielną walkę o jeden z najważniejszych w dziejach klubu interes, którego nie wolno zlekceważyć , żadnemu prawdziwemu kibicowi Wisły. Śmiało się wypowiem w imieniu kilku tysięcy, kibiców na Wiśle zorganizowanych, że jeśli SKWK poprosi np. ultrasów, to może liczyć na ich obecność, na każdym niezbędnym etapie walki o ten interes klubu, a jeśli sumienie obudzi chęć realnego działania wśród kilku tylko internetowców,to tylko ku chwale Wisły . Oczywiście mówię tutaj o legalnych formach działania i walki, po powiadomieniu klubów o naszych zamiarach. Nie pozwólmy, aby tacy Wiślacy, jak były Radny Olszówka, stawali się naszymi wyrzutami sumienia. Będą kolejne wybory regionalne czy polityczne, w tym roku już nawet, i bądźmy na nie tym razem przygotowani oraz zorganizowani wreszcie. Podajmy rękę naszemu klubowi, naszym prezesom : Mięttcie i Cupiałowi. Trzymajmy się razem i szanujmy wszystko i wszystkich z Białą Gwiazdą na emblemacie lub w sercu, a zwłaszcza tych zaangażowanych najbardziej. Ps. nie przyjmuje dalszej polemiki. Przepraszam za petetyczność tekstu. Musiałem ten, raczej ostatni mój tekst zamieścić. |
Kocie, racji masz 1906%. Niestety, to o czym piszesz to utopia. Przykładem ostatnie wybory- dalej nie rozumiem jak Majchrowski mógł wygrać ponownie wybory. Przecież wszyscy wiedzieli/widzieli co robił (a raczej czego nie robił) przez ostatnie lata w stosunku do Wisły.
|
Cytat:
|
Cytat:
Reasumując muszą być ludzie mający WIZJĘ wielkiej Wisły - Wisły rządzącej na ulicach, i na salonach. Potrzebni są ultrasi i bojówkarze,potrzebni są ludzie z SKWK organizujacy wyjazdy, fan kluby, spotkania z piłkarzami i działaczami, potrzebni są ludzie w polityce i ludzie mediów. Trzeba być wszędzie . Wychodząc dalej kibicowska częśc Wisły powinno mieć dział PR, dzial kontaktow z grupami Ultras, dział fan clubów, dział werbunkowy - nie czekający na nowych czlonkow ale wręcz tworzący struktury na osiedlach czy w innych miastach, wspierający naszych kibiców w razie problemów , także dział polityczny w sensie wspierajacy polityków niezależnie od przynaleznosci partyjnej ale jednoznacznie określajacych się jako kibice Wisły , być może dział VIP do kontaktów z aktorami czy artystami bedącymi fanami TSW ( to powinna byc rola klubu ale na najemnikow trudno liczyć) . i pewnie kilka innych działów moznaby stworzyć. Majac takie zaplecze ma się mozliwośc reagować w trudnych sytuacjach, ma się przebicie do mediów a i do większej grupy chętniej przyłaczaja się nowi. Po nabraniu wzajemnego zaufania powstaja nowe mozliwości - w takiej grupie mogą znaleźć się przecież inzynierzy, artyścii dziennikarze,prawnicy, lekarze czy informatycy. Czy to s-f ? Pewnie tak. Ale trzeba mieć nadzieję że w końcu ktoś zorientuje się że tylko w jedności siła |
Cytat:
Jak Ci braknie 10 zl bo chciales kupic np koszulke i musisz dymac do pobiskiego bankomatu to jest fajnie. Na calym swiecie klient moze placic karta jak chce tylko w Polske jest k..wa z tym problem,a po za tym jest cos takiego jeszcze jak karta kredytowa ktora sie placi w terminalach a nie wyplaca kase w bankomacie. |
Orientuje się ktoś czy padł pomysł aby nad wyjściem kierującym piłkarzy na murawę widniała tabliczka ze słynnymi słowami H. Reymana? Coś na wzór Anfield.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A co do hali w Czyżynach - dziwi mnie argument że będą tam się odbywały konferencje. Skoro taki jest pomysł to po jaką cholerę budujemy Centrum Kongresowego przy rondzie Grunwaldzkim?! Tablica wystarczyła by w 2(polskim i angielskim) językach. Przecież nie po to mają lekcje polskiego żeby im jeszcze dawać napis w ich ojczystych językach. A tablica LED-owa wyglądała by trochę wieśniacko ;) Ja z resztą taką tablicę widział bym bardziej w szatni naszych piłkarzy. |
Cytat:
|
właśnie w "Kronice" podali termin zakończenia budowy,ale tylko na trybunach.ma to być druga polowa marca.niestety nie podali którego roku.
|
Cytat:
|
|
a tutaj coś dla tych którzy krytykują nasz stadion :D http://www.youtube.com/watch?v=IAXYT...rec_grec_index
|
Cytat:
|
Kto będzie odpowiedzialny za dokończenie prac za trybuną północną? Mam tu na myśli drogi dojścia, kołowroty czy wymianę reszty ogrodzenia. Zrobi to obecny wykonawca trybuny z gwiazdą czy jednak Polimex?
|
Otoczenie i kołowroty zrobi Polimex. Mostostal-Warszawa ma jedynie zamontować oświetlenie słupów elewacji.
|
Może hale nam zrobią w stylu Singapuru :D
|
Tak mi się przypomniało, że nie napisałem tego jeszcze na forum:
- niedawno wracalem samolotem z Edynburga do Krakowa. I po raz pierwszy miałem przyjemność, że samolot przed lądowaniem w Balicach zrobił duże kolo nad Krakowem lecąc od strony NH. Siedziałem sobie przy oknie więc patrzyłem jaki ten nasz Kraków z góry ładny. I co sie mnie najbardziej w oczy rzuciło? Niesamowity obiekt po drodze. Wspaniały stadion, z góry sprawiający niesamowite wrażenie. Oczywiście, stadion Wisły. Ot, taka wizytówka Krakowa z lotu ptaka. Naprawdę niezła. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Chyba już macie odpowiedź na oficjalnej stronie na pytanie odnośnie lokalizacji muzeum klubowego... Niestety wygląda na to, że będzie to "wbudowane" w strefę kibica. Nie spodziewam się więc fajerwerków :( Za mało miejsca na wszystko...
|
Ale ja nie wiem jakich "fajerwerków" się można tutaj spodziewać.
Innego miejsca na muzeum na stadionie nie ma. Ta powierzchnia to też stricte powierzchnia biurowa, a nie coś zaprojektowanego na muzeum. Zmiany wykończeniówki nie ma się co spodziewać. Sztuka polegać będzie na tym, aby wstawić bogate wnętrze na dosyć niewielkiej przestrzeni. Możliwe do osiągnięcia, więc z narzekaniem wstrzymałbym się do chwili jego otwarcia. Kiedy to nastąpi? To wie chyba tylko Wisła. |
Strefa kibica połączona z klubowym sklepem - to rozumiem. Jeśli jednak dołożymy tu jeszcze muzeum... Mamy ogrom różnego rodzaju "eksponatów", ponad stuletnią historię... Nie upchamy tego na takiej powierzchni. No chyba, że zrobimy namiastkę muzeum...
|
Ja też sobie nie wyobrażam muzemu na tak małej powierzchnii, pamietam wystawe w Krzysztoforach na stulecie Wisły była piękna a eksponatów dość dużo, niektóre naprawde zaskakujące... no ale zobaczymy jak to będzie wyglądało
Edit: Skoro tak Piotrze G, to racja lepiej poczekać i zaufać w wyczucie i gust decyzyjnych na Wiśle, może to jakoś pomieszczą :p |
FraMat a "El kutaso" było widać? ;>
|
w tym miejscu mogłaby być restauracja. A tak serio to skoro na zachodniej będą sale konferencyjne to można przerobić okrąglaka na restauracje?
|
Na zachodniej nie będzie żadnej sali konferencyjnej. Na wschodniej będą 3, ale one kompletnie nie nadają się na salę konferencyjną pomeczową, nie ma jak obsłużyć transmisji na żywo, a i dojście do nich nie byłoby wygodne.
Na zachodniej dałoby się zorganizować nową salę konferencyjną, jednak żadnej takiej tam w projekcie nie ma i nie zostanie wykonana. Co do "małej" powierzchni, ona wcale nie jest taka mała. 700m2 to dość miejsca na muzeum i sklep klubowy. Oczywiście nie w opcji "wypas na 2tys m2, ale da się zorganizować przyzwoite muzeum i sklep. Na zdjęciach może nie wygląda to na ogrom przestrzeni, w rzeczywistości te 740m2 jest jednak całkiem spore. Poczekajmy na to aż je zrobią, a nie już narzekacie, że za małe i do dupy... |
Tak, tak, ogólne narzekanie, że jest do dupy bym wstrzymał przynajmniej do tego aż powstanie. Byłem tam, tam jest w cholerę miejsca, spokojnie można zorganizować muzeum. I sklep też tam można przenieść. Wreszcie to będzie jakoś wyglądało a nie blaszak straszy przy zakupie biletów. Tylko jedna sprawa. Troche dziwnie wygląda to "wianie zachodem" jak żeby tam dojść trzeba przejść przez niezłe błoto i plac budowy. Wiem, wiem, skończą to będzie ładnie. Przynajmniej mam taką nadzieję.
|
Ładnie to nie będzie (wiadomo, asfalt na całości placu przed trybuną), ale błota przynajmniej nie powinno być.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:42. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl