Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

orzeu 24.05.2012 20:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1251893)
Wybaczcie, że wtrącę się w wasze urocze rzucanie mięsem. Czy ktoś w miarę zorientowany jest w stanie powiedzieć, na jakim etapie jesteśmy w kwestii budowy elektrowni atomowej? Bo parę lat temu coś zaczęto w tym kierunku działać (albo pozorować działanie) i nie wiem, czy coś się posuwa do przodu tutaj?

cos sie posuwa trwaja konsultacje pomiedzy inwestorem (nie wiem kto to formalnie) a biurem projektow. w grze sa trzy lokalizacje

AS82 24.05.2012 20:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1251905)
Na pytanie nie odpowiedziałeś, a było naprawdę bardzo proste, wręcz prostackie. Partie polityczne mają prawo doboru ekspertów, czy AS-82 im to prawo odbiera??

Przypominam Ci, że PiS jest w tej chwili partią opozycyjną i to czy w ogóle jakakolwiek ich ustawa wchodzi pod obrady Sejmu, jest uzależnione przede wszystkim od marszałka. Od marszałka do Trybunału Konstytucyjnego droga jeszcze jest daleka bo trzeba większość w Sejmie zdobyć. Więc jeżeli masz pretensje o buble prawne to chyba od 5 lat do obecnej większości parlamentarnej... czyż nie??

Ja nikomu nie bronie korzystania z uslug ekspertów w celu poprawy np. stanowionego prawa , pytam tylko czy nie nadużywa się tej możliwości ,że pod płaszczykiem zatrudniania ekspertów zatrudnia sie swoich kolesi .
Co do bubli prawnych nie był to zarzut do PISu tylko ogólnie do wszystkich rządów , które mając tą kasę niby na ekspertów , jak widać nie wykorzystują jej właściwie .

FraMat 24.05.2012 20:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1251803)
:haha:
Kilka tygodni temu ty i twoi "kolesie" z tego tematu debatowali nad skandalem ,że syn Tuska dostał pracę na lotnisku w Gdańsku zapewne za wstawiennictwem się tatusia. Teraz gdy sytuacja jest bardziej oczywista ,czyli Fotyga dostajaca kase bezposrednio z pieniedzy partyjnych ,wcielajac sie w role "eksperta" ( abstrahujac juz od tego ,że kobieta z jej aparycja i elokwencja nadaje sie conajwyzej do prania gaci w rzece) kasuje 12 tys zlotych , nie jest kolesiostwem ani nepotyzmem. Pisowskie sekciarstwo i obłuda nie zna granic ,ciemny lud to dalej kupuje i wciela sie jeszcze w role obrońców ,że to tak można ,ze nie ma w tym nic zlego itd. Także radze wam i Jarkowi zeby juz nie pie*dolił o ukladzie i establishmencie ,bo jak widac on i jego kolesie sa głownymi beneficjentami , i status quo w tej kwestii jest im bardzo na rękę

Koledzy już Ci odpisali, ale dodam tylko od siebie, że Twój post to szczyt arogancji i chamstwa.
Chodzi o fragment "kobieta z jej aparycja i elokwencja nadaje sie conajwyzej do prania gaci w rzece"
Do czego Ty sie kolego nadajesz?

Syn Tuska dostał pracę ze względu na tatę, a nie ze wzgledu na kwalifikacje.
Pani Fotyga jest fachowcem i nie jest córką Kaczynskiego.
Widzisz różnicę? Czy nadajesz się do prania gaci w rzece? :mysli:

AS82 24.05.2012 20:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1251923)
Koledzy już Ci odpisali, ale dodam tylko od siebie, że Twój post to szczyt arogancji i chamstwa.
Chodzi o fragment "kobieta z jej aparycja i elokwencja nadaje sie conajwyzej do prania gaci w rzece"
Do czego Ty sie kolego nadajesz?

Syn Tuska dostał pracę ze względu na tatę, a nie ze wzgledu na kwalifikacje.
Pani Fotyga jest fachowcem i nie jest córką Kaczynskiego.
Widzisz różnicę? Czy nadajesz się do prania gaci w rzece? :mysli:

Wybacz ,że nie wychwyciłem tej fachowości i kunsztu byłej pani minister ,ani że nie jest ona w moim wąskim gronie autorytetów czy idoli , jedynie co mogę pozytywnego o niej powiedzieć ,to ,że (chyba) fajnie tańczy :
http://www.youtube.com/watch?v=9XjGTyE-HXc
Cały PSL też nie jest synami i córkami Pawlaka a siedzą upchani w urzędach , Agencja Rolnych ,Krusie czy Zusie ,zatem ,że Fotyga nie jest córką Kaczyńskiego i to automatycznie czyni ją niezależną od kogokolwiek jest slabym argumentem

serek.c2 24.05.2012 21:23

No i to jest cały elektorat PO - nie zagłosuję na nich (PiS) bo mali, brzydcy i tańczyć nie potrafią... Co tam kompetencje, wykształcenie, osiągnięcia czy nawet przekonania. Na Kwaśniaka po diecie kapuścianej też pewnie głosowałeś bo przystojny chłop i żonka fajna to ładnie nas w świecie będą reprezentować.

ziuk_NYC 24.05.2012 22:19

witam kolegow
Bardzo ciekawa rozmowa z prof. Janem Szyszko. Miedzy iinnymi o autostradach, pakcie klimatycznym, kapitale i potencjale Polski w Unii Europejskiej. Pozwole sobie zapodac link: http://www.radiownet.pl/publikacje/p...i-europejskiej
zycze udanego weekend'u
ziuk_NYC

Pablo84 24.05.2012 22:28

Cytat:

Wybaczcie, że wtrącę się w wasze urocze rzucanie mięsem. Czy ktoś w miarę zorientowany jest w stanie powiedzieć, na jakim etapie jesteśmy w kwestii budowy elektrowni atomowej? Bo parę lat temu coś zaczęto w tym kierunku działać (albo pozorować działanie) i nie wiem, czy coś się posuwa do przodu tutaj?

Wydaje mi się, że na etapie uświadomienia społeczeństwa, że atom jest dobry.Tymczasem Niemcy swoje atomowe zamykają i znów przerzucają się na węgiel bo mają go dużo :D
(discovery channel -Wielkie maszyny)

wislak68 24.05.2012 22:37

Cytat:

Poza etap planowania jeszcze nie wyszliśmy. Temat ma realizować PGE. Budowę elektrowni mają w swoim planie strategicznym ale im bliżej terminów realizacji tym bardziej je odsuwają. I link:
http://www.pgesa.pl/pl/PGE/ObszaryDz...kajadrowa.aspx

JEDREK76 24.05.2012 22:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1251920)
Ja nikomu nie bronie korzystania z uslug ekspertów w celu poprawy np. stanowionego prawa , pytam tylko czy nie nadużywa się tej możliwości ,że pod płaszczykiem zatrudniania ekspertów zatrudnia sie swoich kolesi .
Co do bubli prawnych nie był to zarzut do PISu tylko ogólnie do wszystkich rządów , które mając tą kasę niby na ekspertów , jak widać nie wykorzystują jej właściwie .

Jak rozumiem raczkiem próbujesz wycofać się ze swoich wcześniejszych twierdzeń, bowiem jak Ci zostało udowodnione za pośrednictwem ciotki Wiki Fotyga ma zarówno kompetencje, jak i doświadczenie do zatrudnienia na funkcji eksperta (no chyba, że Jesteś do tego stopnia szowinistą;), że wg Ciebie wśród Kobiet tylko lesbijki i feministki nadają się do czegokolwiek poza "praniem gaci w rzece"?)??
Przejdźmy więc dalej, czy partie nie mają prawo zatrudniać na stanowisku eksperta osób, co do których (rzecz jasna poza wiedzą i doświadczeniem) mają także zaufanie??

Aha jeszcze jedno w swoim wcześniejszym poście stwierdziłeś ni mniej ni więcej na temat korzystania z wiedzy ekspertów, że
Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82
[...]Niech zasiegaja rady ekspertów ,ale z zewnatrz i nie notorycznie ,tylko jak beda potrzebować ekspertyz ,prawnych i naukowych ,żeby napisać jakaś ustawe [...]

Chciałbym Ci zwrócić uwagę, że nawet do krytyki projektów ustaw wnoszonych przez rząd, opozycja musi korzystać z wiedzy ekspertów, aby nie wyglądała ta krytyka w sposób "nie, bo nie", ale w sposób merytoryczny, tak jak mówisz "by tworzyć dobre prawo".

wislak68 24.05.2012 22:55

No to wiemy kto rządzi w Polsce. Okazuje się że ..... LOT:
http://fakty.interia.pl/polska/news/...nikiem,1801205
Następnym razem ryży knecht ogłosi że nie może sie spotkać z Obamą bo po 17 sprzątaczki w URM nie zgadzają sie na to aby ktokolwiek obcy przeszkadzał im w pracy :).
I jeszcze to:
http://fakty.interia.pl/swiat/news/p...szenko,1801221
Taksówkarze powiedzieli mu żeby spierd... to chłop chce się troche polansować na Ukrainie. Moim zdaniem gdyby zamiast jechać z byłym premierem Belgii wybrał się tam z posłem/posłanką Grodzicką audiencję miałby jak w banku. Takiego dziwoląga każdy chciałby zobaczyć :). Jak czytam takie teksty to zaczynam sie zastanawiać po chu... nam ta cała Unia?? Po to żeby lansować gościa od pedałów, transwescytów i narkomanów??

martin_6 24.05.2012 23:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1251968)
Wydaje mi się, że na etapie uświadomienia społeczeństwa, że atom jest dobry.Tymczasem Niemcy swoje atomowe zamykają i znów przerzucają się na węgiel bo mają go dużo :D
(discovery channel -Wielkie maszyny)

Nie ma się co sugerować tym, że Niemcy czy ktoś inny zamyka elektrownie. Mają one już swoje lata a nie są przecież wieczne i mają ograniczoną zresztą chyba dość restrykcyjnie przepisami żywotność. Poza tym swoje robią ekoterroryści, którzy zresztą są w swoim uporze przeciwko energii atomowej komiczni. Elektrownie nuklearne są jednymi z najbardziej przyjaznych dla środowiska, a w zamian dostaną jedną z najbrudniejszych form energii. :P

wislak - czyli raczej można spokojnie powiedzieć, że termin 2020 jest zupełnie nierealny. Szkoda, bo nie ma według mnie na co czekać.

Pablo84 24.05.2012 23:20

Coś na rozluznienie nastojów :))

http://www.youtube.com/watch?feature...v=mBA4einBtZg#!

wislak68 24.05.2012 23:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1251983)
wislak - czyli raczej można spokojnie powiedzieć, że termin 2020 jest zupełnie nierealny. Szkoda, bo nie ma według mnie na co czekać.

Co prawda na energii jądrowej nie znam sie tak dobrze jak na drogach :> ale moim zdaniem nie ma na to żadnych szans. Zresztą jeśli popatrzyć na to co dzieje sie w około to wychodzi na to że jesteśmy tradycyjnie rucha... w du... przez ruskich i szwabów. Właśnie odroczno budowę (a w zasadzie modernizację) elektrowni na Litwie (Ignalin) w której miała partycypować również Polska bo zrezygnował główny wykonawca. Jednocześnie ruscy ze wszystkich sił prą do tego aby zbudować swoją elektrownię w Kaliningradzie. Rozmawiają juz nawet na temat eksportu energii (bo przecież jedna elektrownia może zaopatrzyć w energię dziesięć Kaliningradów) z Niemcami i z nami. I wygląda na to że z niemiecką pomocą uzależnią nas i Pribałtykę od swojej energii. Ale taka jest własnie ich polityka a ten ryży knecht tylko trzęsie portkami i patrzy czy Frau Angela przypadkiem nie patrzy na niego krzywo.

Pablo84 24.05.2012 23:43

http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...leria-material

Gwiaździsty 25.05.2012 08:40

Ryży sie zesrał (to o emeryturach i tzw. "reformie"):

Cytat:

Tusk boi się górników

Górnicy zachowają przywileje emerytalne, twierdzi "Rzeczpospolita", według której premier odkłada ich likwidację, bojąc się spadku poparcia.
Stanie się tak mimo wyliczeń, z których wynika, że do emerytur górników dopłacamy rocznie ponad 6 mld zł. ZUS wydaje na nie ponad 8 mld zł, a ze składek dostaje 2 mld zł.

Sprawa jest o tyle bulwersująca, że górnicy staną się jedyną grupą, której nie dotkną żadne ograniczenia i to w sytuacji, gdy ich system jest niezwykle hojny, pisze "Rz".
Jak wynika z najnowszych danych ZUS, na emeryturze górnicy dostają średnio po 3,5 tys. zł miesięcznie. Pozostali otrzymują 1,8 tys. zł, a np. osoby prowadzące firmy - 1,2 tys. zł. Dzieje się tak, bo górnicy jako jedyna grupa zawodowa mają ustalane emerytury na podstawie starych zasad, uwzględniających na przykład to, że każdy rok ich pracy liczy się niemal podwójnie. Ponadto, też jako jedyni mogą odejść z rynku pracy bez względu na wiek. Efekt? Średnio odchodzą na świadczenie, mając zaledwie 48 lat.

A co się dzieje we Francji ?:

Cytat:

Socjalista Francois Hollande (58 l.), którego majątek wycenia się na ponad milion euro, zaczął od 30-procentowej obniżki zarobków dla siebie, premiera i ministrów. Następnie przyciął pensje prezesów państwowych koncernów, a teraz rząd francuski obniża wiek emerytalny z 62 do 60 lat.
Stanowisko szefa państwowego koncernu było do tej pory uważane we Francji za odpowiednik szóstki w totolotka. Ale teraz mogą oni zarabiać najwyżej 20-krotność najniższej pensji w ich firmie. Co to oznacza w praktyce? Np. że zarabiający rocznie 1,6 mln euro (6,5 mln zł) szef koncernu energetycznego EDF dostanie o 70 proc. mniej – choć to dalej ok. 2 mln zł rocznie.

– To uczciwe posunięcie zwłaszcza w kontekście zarobków zwykłych pracowników – chwalą prezydenta jego zwolennicy. Krytycy twierdzą, że obniżki skłonią menedżerów do ucieczki do prywatnych firm.
Ale socjalistyczny prezydent mniej się martwi menedżerami, a więcej pracownikami. Z myślą o nich wiek emerytalny we Francji będzie obniżony. Gdy w innych krajach Europy (także w Polsce) podnosi się wiek emerytalny, Hollande go obniża. Obala to, co wprowadził jego poprzednik, konserwatywny socjalista Nicolas Sarkozy (57 l.).
Rząd francuski obniża wiek emerytalny we Francji z 62 do 60 lat. Jego dekret przewiduje, że osoby, które zaczęły pracować w wieku 18 lub 19 lat, będą miały prawo przejść na pełnowymiarową emeryturę w wieku 60 lat, jeśli okres składkowy wyniósł 41,5 roku. Hollande nie boi się, że francuskiemu systemowi emerytalnemu mogłaby grozić niewypłacalność.

AS82 25.05.2012 09:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1251975)
Jak rozumiem raczkiem próbujesz wycofać się ze swoich wcześniejszych twierdzeń, bowiem jak Ci zostało udowodnione za pośrednictwem ciotki Wiki Fotyga ma zarówno kompetencje, jak i doświadczenie do zatrudnienia na funkcji eksperta (no chyba, że Jesteś do tego stopnia szowinistą;), że wg Ciebie wśród Kobiet tylko lesbijki i feministki nadają się do czegokolwiek poza "praniem gaci w rzece"?)??
Przejdźmy więc dalej, czy partie nie mają prawo zatrudniać na stanowisku eksperta osób, co do których (rzecz jasna poza wiedzą i doświadczeniem) mają także zaufanie??

Z niczego sie nie wycofuje , przede wszystkim z tego ,że Fotyga ma jakieśkolwiek kompetencje i że jest zwykła karierowiczką. Teksty o lesbijkach i feministkach to jakieś twoje fantazje,które w tej sytuacji maja tyle wspolnego co piernik do wiatraka . I na tym proponuję zakończyć temat Fotygi ,pogadajmy o ministrze Musze ,poziom podobny ,ale przynajmniej jest na co popatrzeć :D

AS82 25.05.2012 09:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1251940)
No i to jest cały elektorat PO - nie zagłosuję na nich (PiS) bo mali, brzydcy i tańczyć nie potrafią... Co tam kompetencje, wykształcenie, osiągnięcia czy nawet przekonania. Na Kwaśniaka po diecie kapuścianej też pewnie głosowałeś bo przystojny chłop i żonka fajna to ładnie nas w świecie będą reprezentować.

Pierwszy raz w wyborach prezydenckich ,kiedy byłem już pełnoletni i miałem prawo głosu bodaj w 1999 roku czy 2000 roku oddałem głos na Korwina-Mikke ,bo obiecywał wtedy ,że zlikwiduje przymusowy pobór do wojska :-D

Belzebub 25.05.2012 09:22

AS prosze Cię..Właśnie przez takie podejście, w Polsce dzieją się takie patologie..Ludzie wybierają oczami, a nie treścią..Nic mnie tak nigdy nie w....iało, jak ludzie którzy głosowali na Kwacha a ich jedynym argumentem, było to, że prezydent to funkcja reprezentatywna, zapominając przeszłość tego...
Przypierdzielasz się bezpodstawnie o kompetencje Fotygi, a nie przeszkadza Ci filozof będący Ministrem Sprawiedliwości, zwykly politolog bez żadnego doświadczenia jako Minister Transportu i Budownicctwa i cała reszta ministrów PeOwskich, którzy ze swoim resortem nie mają nic wspólnego..W tej sytuacji wonty do tego na co wydaje PiS swoje "partyjne" pieniądze są conajmniej śmieszne..

PS. Ciekawy wywiad z prawdziwym Profesorem..
http://nowyekran.tv/index.php?page=v...&vid_id=100197

wislak68 25.05.2012 10:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Belzebub (Post 1252024)
PS. Ciekawy wywiad z prawdziwym Profesorem..
http://nowyekran.tv/index.php?page=v...&vid_id=100197

Ja tylko w kwestii formalnej: zwracam uwage każdemu (bez wnikanie w merium linku) że są bardzo poważne opinię że nowy ekran to byłe WSI. I link: http://niezalezna.pl/24072-generalowie-znow-w-akcji

wislak68 25.05.2012 10:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1252019)
Pierwszy raz w wyborach prezydenckich ,kiedy byłem już pełnoletni i miałem prawo głosu bodaj w 1999 roku czy 2000 roku oddałem głos na Korwina-Mikke ,bo obiecywał wtedy ,że zlikwiduje przymusowy pobór do wojska :-D

I teraz, po latach, dochodzisz do wniosku że to jedna z nielicznych rzeczy związanych z polityką, którą możesz się pochwalić na tym forum :D. Oj smutny żywot.
PS: rozgryzłeś już to: "chłop wyskakuje z rewelacją że Piłsudski działał w PPS" ??:D

JEDREK76 25.05.2012 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1252017)
Z niczego sie nie wycofuje , przede wszystkim z tego ,że Fotyga ma jakieśkolwiek kompetencje i że jest zwykła karierowiczką. Teksty o lesbijkach i feministkach to jakieś twoje fantazje,które w tej sytuacji maja tyle wspolnego co piernik do wiatraka . I na tym proponuję zakończyć temat Fotygi ,pogadajmy o ministrze Musze ,poziom podobny ,ale przynajmniej jest na co popatrzeć :D

Więc widzisz pomimo tego, że się skompromitowałeś próbujesz trwać w swojej głupocie, jak rzekł kiedyś pewien klasyk (zresztą chyba jeden z Twoich ulubionych) "ja do Ciebie święte słowa, a Ty do mnie moja krowa". O tym, że Fotyga ma nie tylko kompetencje, ale i doświadczenie zostałeś już uświadomiony na poprzedniej stronie tematu, więc nie mam zamiaru się powtarzać. Skoro masz ochotę dalej personifikować forumowego osła, to Twoja sprawa.
Co do lesbijek i feministek to zauważyłem po prostu, że są to jedyne Kobiety o których wyrażasz się ciepło i w sposób normalny, których nie atakujesz i nie obrażasz, a wręcz przeciwnie starasz się (na swój ułomny sposób) bronić formułowane przez ich organizacje poglądy, które w moim odczuciu są szkodliwe nie tylko dla społeczeństwa, ale także dla samych Kobiet.

Drozd 25.05.2012 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1251983)
Elektrownie nuklearne są jednymi z najbardziej przyjaznych dla środowiska, a w zamian dostaną jedną z najbrudniejszych form energii. :P

No niby masz rację. Więc dlaczego Niemcy rezygnują z takiej kury niosącej złote jaja? Na mózg im się rzuciło? A oni elektrownie już mają gotowe, tylko liczyć zyski. My zanim cokolwiek zyskamy musimy WYBUDOWAĆ czyli wydać gigantyczną kasę. Nawiasem mówiąc dlaczego do kosztów energii z atomu nikt nie wlicza kosztów budowy ani składowania odpadów? Wtedy energia okazała by się nie taka tania?

Twierdzisz że nie ma na co czekać? A wiesz gdzie jest planowana lokalizacja? W Gąskach, spójrz na mapę Polski i sprawdź jak w Polsce wieją wiatry. Bo skoro elektrownie podobnie jak autostrady ma budować cudak to na 99% coś zostanie sp... a tu juz nie ma żartów jak z pękającymi drogami. Pójdziesz się ugotować jak coś szlag trafi? Znajdź mi kogoś kto pójdzie. Promieniowanie jonizujące to nie zabawa. Dostajesz dawkę i masz pozamiatane. Ostatnio słyszałem ile syfu dostało się do atmosfery po Fukuschimie. 1/6 tego co w Hiroszimie czyli kilka set tysięcy Terabekereli i to nie zniknie tylko krąży i jonizuje. Po tej katastrofie w UE podniesiono dopuszczalne normy promieniowania dla żywności kilkanaście razy po co?

Elektrownie atomowe to lamus, to tak jakby mieszkania w blokach ogrzewać ogniskami. To że uchowaliśmy sie do dzisiaj bez takiej tykającej bomby na naszym terytorium to uśmiech losu. Tylko rudy cudak może planować taka sytuację zmieniać. Bo to jego domena spieprzyć wszystko co jest do spieprzenia.

wislak68 25.05.2012 11:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1252048)
Tylko rudy cudak może planować taka sytuację zmieniać.

Nie tylko. PiS jest jak najbardziej za.
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artyk...zrodla-energii
I ma rację.

Drozd 25.05.2012 11:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1252052)
Nie tylko. PiS jest jak najbardziej za.
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artyk...zrodla-energii
I ma rację.

To czy ma rację czy nie jest kwestia sporną. Chodziło mi o rozpoczęcie moim zdaniem nic nie wnoszącej dyskusji na temat "jakie to nieprawdopodobne korzyści przynosi supertania i bezpieczna energia jądroawa". To że PiS wpuszcza się w maliny to nie moja wina.

Po prostu ryzyko które pociąga za sobą zabawa z energiami których nie potrafimy kontrolować jest dla mnie zbyt duże. Wszystko będzie ok przez 50 lat, ale jak przestanie być ok, co może się wydarzyć z najróżniejszych przyczyn, to jest bieda na setki jeżeli nie tysiące lat. Zastanawiałeś się nad tym? Polowa Polaków się wyprowadzi? Japończycy najbardziej rozwinięty pod każdym względem naród w konfrontacji z problemami był bezradny jak dziecko, a co sie wydarzyło? Przyszła większa fala i jest problem. Wyobraź sobie co u nas by się działo i pomyśl czy gra jest warta świeczki. Prąd w elektrowni atomowej produkuje para wodna. Nie ma bezpieczniejszych metod jej uzyskania ? Choćby geotermy. To nie, Rydzykowi nawet dotacje zabrli byle mu sie nie udało.

Możesz mi przedstawić korzyści wynikające z posiadania elektrowni atomowej? A ja Ci przedstawię problemy. Zobaczymy co wyjdzie z bilansu :)

uposledzony_ale_kumaty 25.05.2012 13:07

Jak było 20 lat temu? – obejrzyj „Nocną Zmianę” http://niezalezna.pl/28933-jak-bylo-...miane%E2%80%9D

AS82 25.05.2012 13:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1252038)
I teraz, po latach, dochodzisz do wniosku że to jedna z nielicznych rzeczy związanych z polityką, którą możesz się pochwalić na tym forum :D. Oj smutny żywot.
PS: rozgryzłeś już to: "chłop wyskakuje z rewelacją że Piłsudski działał w PPS" ??:D

Pisałem do serka nie do Ciebie ,a wniosek jest taki co obiecał Korwin-Mikke spelnila po latach PO :-D
W kwestii Piłsudskiego już mi ręce opadają ,nie wiem o co ci naprawde chodzi

sandbender 25.05.2012 14:26

Cytat:

Więc dlaczego Niemcy rezygnują z takiej kury niosącej złote jaja? Na mózg im się rzuciło? A oni elektrownie już mają gotowe, tylko liczyć zyski. My zanim cokolwiek zyskamy musimy WYBUDOWAĆ czyli wydać gigantyczną kasę. Nawiasem mówiąc dlaczego do kosztów energii z atomu nikt nie wlicza kosztów budowy ani składowania odpadów? Wtedy energia okazała by się nie taka tania?

Stawianie Niemców jako wzór do naśladowania w jakiejkolwiek dziedzinie związanej z energetyka i sugerowanie że moglibyśmy podążać tą droga to jest żart.
Ich kanclerz podpisał umowę na rurę z gazem z Rosji tuz przed wyborami i zaraz potem dostał posadę w radzie nadzorczej spółki zarządzającej tą rurą. Uzależnił ich od tego gazu ale jednocześnie umożliwił obejście kilku krajów, między innymi Polski. Rosja sobie będzie kurek zakręcać, my dostaniemy po dupie, a Europa będzie miała gdzieś bo oni obejście mają.
Zawarli sobie chłopcy pakt polityczny ponad naszymi głowami.
Teraz zamykają jądrówki (zaraz się pewnie okaże kto i co za to dostanie).
My idźmy ich drogą, nie budujmy. Za 20 lat zostaniemy z połową obecnie funkcjonujących elektrowni, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię elektryczną.
Trzeba będzie kupić. Pytanie gdzie? Ach no jasne - od Rosjan...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1252062)
Prąd w elektrowni atomowej produkuje para wodna. Nie ma bezpieczniejszych metod jej uzyskania ? Choćby geotermy.

to weź nam powiedz ile dziur trzeba wywiercić dla osiągnięcia 1GW i gdzie to zrobić.

serek.c2 25.05.2012 14:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1252090)
Pisałem do serka nie do Ciebie ,a wniosek jest taki co obiecał Korwin-Mikke spelnila po latach PO :-D
W kwestii Piłsudskiego już mi ręce opadają ,nie wiem o co ci naprawde chodzi

Czyli dzięki wycofaniu poboru do armii będziesz dzielnie wspierał do końca swoich dni każde głupstwo PO? Nie widzisz "śmieszności" swojego zachowania? Wypominasz przysłowiowego dorsza PiS-owi (Twój post o Fotydze) a nie zauważasz miliardowych afer związanych z obecnie rządzącymi?

ps. z tym Piłsudskim dobrze wiesz o co chodzi tylko wybrnąć nie potrafisz. No ale przynajmniej nauczyłeś się jego nazwisko pisać poprawnie.

martin_6 25.05.2012 19:10

Cytat:

No niby masz rację. Więc dlaczego Niemcy rezygnują z takiej kury niosącej złote jaja? Na mózg im się rzuciło? A oni elektrownie już mają gotowe, tylko liczyć zyski. My zanim cokolwiek zyskamy musimy WYBUDOWAĆ czyli wydać gigantyczną kasę. Nawiasem mówiąc dlaczego do kosztów energii z atomu nikt nie wlicza kosztów budowy ani składowania odpadów? Wtedy energia okazała by się nie taka tania?

Nawet przy doliczeniu tego wciąż jest relatywnie tania.
Cytat:

Elektrownie atomowe to lamus, to tak jakby mieszkania w blokach ogrzewać ogniskami. To że uchowaliśmy sie do dzisiaj bez takiej tykającej bomby na naszym terytorium to uśmiech losu. Tylko rudy cudak może planować taka sytuację zmieniać. Bo to jego domena spieprzyć wszystko co jest do spieprzenia
Już ktoś napisał, że także PiS popiera budowę elektrowni atomowej. W tej sprawie na scenie politycznej jest pełna zgodność (nie wiem, jak Palikot, ale kogo to w sumie obchodzi?)
Cytat:

Po prostu ryzyko które pociąga za sobą zabawa z energiami których nie potrafimy kontrolować jest dla mnie zbyt duże. Wszystko będzie ok przez 50 lat, ale jak przestanie być ok, co może się wydarzyć z najróżniejszych przyczyn, to jest bieda na setki jeżeli nie tysiące lat. Zastanawiałeś się nad tym? Polowa Polaków się wyprowadzi? Japończycy najbardziej rozwinięty pod każdym względem naród w konfrontacji z problemami był bezradny jak dziecko, a co sie wydarzyło? Przyszła większa fala i jest problem.
Ty zdajesz sobie sprawę, co kryje się pod Twoim stwierdzeniem "większa fala"? Otóż największa katastrofa naturalna w Japonii od dziesiątek lat i to mówimy o kraju, gdzie trzęsienia ziemi, jakie nam tu w Polsce trudno sobie wyobrazić, są codziennością. Ta elektrownia przetrwała bez uszczerbku takie trzęsienia, jakie w Polsce nigdy nie miały i nie będą miały miejsca. Potrzebne było trzęsienie, tsunami i jeszcze pożar, a do tego awaria systemów bezpieczeństwa, by zdarzyła się katastrofa.
Cytat:

Wyobraź sobie co u nas by się działo i pomyśl czy gra jest warta świeczki. Prąd w elektrowni atomowej produkuje para wodna. Nie ma bezpieczniejszych metod jej uzyskania ? Choćby geotermy. To nie, Rydzykowi nawet dotacje zabrli byle mu sie nie udało.
Bądź poważny! Geotermy są rozwiązaniem na małą skalę. Można jej używać do ogrzewania kawałka Torunia i tam to jest całkiem dobry pomysł, ale nigdy nie uda się zaspokoić w ten sposób choćby niewielkiego procenta naszych potrzeb energetycznych. Pewnie przytoczysz przykład Islandii, ale tu też Cię rozczaruję - niestety (albo na szczęście) nie jesteśmy w regionie tak aktywnym sejsmicznie, więc to rozwiązanie odpada. Geotermy mogą być u nas więc jedynie uzupełnieniem, a nie głównym sposobem produkcji energii.

Cytat:

Możesz mi przedstawić korzyści wynikające z posiadania elektrowni atomowej? A ja Ci przedstawię problemy. Zobaczymy co wyjdzie z bilansu :)
Punkt pierwszy i właściwie jedyny: Nie mamy innego wyjścia. Możemy wrócić do budowy elektrowni węglowych, ale niestety nasza ukochana Unia wykończy nas wtedy swoimi limitami na CO2. Alternatywne źródła energii są wciąż drogie i niewydajne. Energia atomowa jest czysta, tania i naprawdę bezpieczna. Czego chcesz więcej?

Zaproponuj lepiej lepsze rozwiązanie. Coś musimy zrobić, inaczej po prostu pewnego dnia będziesz chciał napisać posta w temacie politycznym, a tymczasem w gniazdku zabraknie prądu. Obyś miał wtedy laptopa i naładowaną baterię! Gorzej jak odłączą prąd Twojemu dostawcy internetu...

Gwiaździsty 25.05.2012 19:27

jestem jak najbardziej "za" elektrownia atomową w Polsce. Nie jedną a co najmniej dwoma. Rezygnować to moga sobie kraje, które posiadają ich kilka jesli nie kilkanaście (i zobaczymy czy nie skończy się na tylko zapowiedziach). Zobaczcie jak wyglada mapa Europy. Polska to biała plama bez ani jednej elektowni.
Dlaczego w Polsce na ulicach jest wszechobecny brud ? Bo m.in. palimy weglem, który opada w postaci pyłu na ziemie. W Niemczech dlatego nie ma tego błocka na chodnikach po opadach bo są własnie te elektrownie atomowe.
Musimy jak najszybciej przeorientować rodzaj energii jakim chcemy zasilać naszą gospodarke. Albo bedziemy płacic w dalszym ciągu gigantyczne kwoty Rosjanom (dla nas najdrozsza cena gazu w Europie) albo bedziemy mieli swój w perspektywie o wiele tańszy, pewny (pozbawiony politycznego zakręcania kurka). Cena energi zacznie być tańsza, co odczuja Polacy w swoich kieszeniach. Kraj, który się rozwija potrzebuje coraz większej ilości energii.
Ze względów obronnych żródło energii musi być w Polsce a nie na Litwie, w Niemczech czy Rosji.
Skoro nie udała się rura z Norwegii to energie musimy pozyskiwac w Polsce aby nikt nas nie szantażował przykreceniem kurka. Bezpiecznie i ekonomicznie.
Czas na atom ! Szkoda, ze nie kilkanaście lat wcześniej !

Drozd 25.05.2012 19:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 1252093)
Stawianie Niemców jako wzór do naśladowania w jakiejkolwiek dziedzinie związanej z energetyka i sugerowanie że moglibyśmy podążać tą droga to jest żart.
Ich kanclerz podpisał umowę na rurę z gazem z Rosji tuz przed wyborami i zaraz potem dostał posadę w radzie nadzorczej spółki zarządzającej tą rurą. Uzależnił ich od tego gazu ale jednocześnie umożliwił obejście kilku krajów, między innymi Polski. Rosja sobie będzie kurek zakręcać, my dostaniemy po dupie, a Europa będzie miała gdzieś bo oni obejście mają.
Zawarli sobie chłopcy pakt polityczny ponad naszymi głowami.
Teraz zamykają jądrówki (zaraz się pewnie okaże kto i co za to dostanie).
My idźmy ich drogą, nie budujmy. Za 20 lat zostaniemy z połową obecnie funkcjonujących elektrowni, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię elektryczną.
Trzeba będzie kupić. Pytanie gdzie? Ach no jasne - od Rosjan...

to weź nam powiedz ile dziur trzeba wywiercić dla osiągnięcia 1GW i gdzie to zrobić.

Dlaczego żart? Chyba dobrze jest brać przykład z lepszych. A nam do poziomu energetycznego Niemiec duuuużo brakuje.

Twierdzisz że zamykają jądrówki bo zapewnili sobie nowe dostawy gazu. A co nam zamiast wydawać gigantycznej kasy na atom, przeszkadza postawić na gaz? Skoro jest to dla atomu alternatywa. W dodatku mamy łupki które jeśli chodzi o potencjalne zagrożenie dla środowiska, w porównaniu do atomu są całkowicie niegroźne.

Idźmy dalej, geotermy. To ile dziur trzeba wywiercić żeby wytworzyć GW energii zależy od technologii i od temperatury wody wypływającej. Gdzie wiercić? Tam gdzie jest najcieplejsza i gdzie jest najpłycej. W dodatku geotermy mogą być wykorzystywane lokalnie nie potrzeba linii przesyłowych, stacji transformatorowych itd. Jak którąś szlag trafi to jest 50 innych działających. Bo szczęśliwym trafem 75% powierzchni Polski ley na geotermach.

Mamy ropę, mamy gaz łupkowy i konwencjonalny, mamy geotermy, mamy 600 km wybrzeża gdzie można korzystać z wiatru, mamy wreszcie węgiel który można nie tylko spalić. Naprawdę gdyby za sprawy energetyki wziął się ktoś myślący bylibyśmy energetycznym eldorado. Bez super ryzykownego atomu.

Gwiaździsty 25.05.2012 19:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1252155)
Dlaczego żart? Chyba dobrze jest brać przykład z lepszych. A nam do poziomu energetycznego Niemiec duuuużo brakuje.

No właśnie, bo oni maja chyba kilkanaście elektrowni atomowych, które przez długie lata zasilały ich gospodarkę i zasilać nadal będa przez kolejne. te zapowiedzi o zamykaniu to raczej takie sratatata. Zamkną te co sa najstarsze.
Dlatego min. taka róznica była miedzy Zachodnim Berlinem, który niegdy nie zasypia (i bije łuną światła) a Wschodnim, który nigdy się nie budzi (ciemno jak w dupie).

OK. geotermia na "tak". Tylko chyba nie ta ekipa :) Widzimy jak pomagają ją wydobyć w ...Toruniu.

Cytat:

Mamy ropę, mamy gaz łupkowy i konwencjonalny, mamy geotermy, mamy 600 km wybrzeża gdzie można korzystać z wiatru, mamy wreszcie węgiel który można nie tylko spalić. Naprawdę gdyby za sprawy energetyki wziął się ktoś myślący bylibyśmy energetycznym eldorado. Bez super ryzykownego atomu.
Narazie to łupki mamy na papierze, ropę też na papierze, a weglem (brudne powietrze) narazie bedziemy niestety opalać nadal zanim wspopmniany rodzaj energii na dobre zaistnieje.
A wiatrakami nad morzem to morzemy zasilic kilka nieduzych miejscowości. Rozmawiamy tutaj o poważnym żródle energii dla kraju (i gospodarki) bo inaczej to możemy jeszcze wymieniac prywatne elektrownie wodne itp.

Wspomniene przez Ciebie Niemcy mają wszystkie wymienione energie i to z róznych kierunków (w przeciwieństwie do Polski) dlatego trzeba pozyskiwac każdą tanią i dla środowiska czystą energioę (atomowa taka jest) a nie brudną węglową, zanieczyszcającą środowisko od lat. Błoto na chodnikach, brudne ubrania, zanieczyszczone powietrze, budynki itp. Widzałem na własne oczy róznice w tych własnie Niemczech w czystości powietrza. Kurtke tam mogłem nosic kilka tygodni i nie była brudna. Wystarczyło, ze przyjechałem do Polski i po 1 tygodniu do prania.

AS82 25.05.2012 20:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1252095)
Czyli dzięki wycofaniu poboru do armii będziesz dzielnie wspierał do końca swoich dni każde głupstwo PO? Nie widzisz "śmieszności" swojego zachowania? Wypominasz przysłowiowego dorsza PiS-owi (Twój post o Fotydze) a nie zauważasz miliardowych afer związanych z obecnie rządzącymi?

ps. z tym Piłsudskim dobrze wiesz o co chodzi tylko wybrnąć nie potrafisz. No ale przynajmniej nauczyłeś się jego nazwisko pisać poprawnie.

O Korwinie napisałem bo mieniłeś się jego wyborcą,i abstrahujac od innych roznych decyzji PO ,to akurat można powiedziec ,że zmieniajac zasady poboru i stworzeniu armii zawodowej spelnili postulat Korwina Mikke z kampanii wyborczej. Nie pisałem o miliardowych aferach tylko , o rozpasaniu klasy politycznej ,która przy każdej możliwej okazji potrafi złupić budżet . Z Piłsudskim szczerze nie wiem o co chodzi.

Kocur 25.05.2012 20:22

W tej kwestii akurat jestem nogami i rękami za atomem. Nie ma innej alternatywy w tym kraju na źródła energii.

Nikt chyba nie wierzy w łupki co 90% udziałów mają Ruskie a poza tym Unia chce zakazać wydobycia - wiadomo dlaczego.

AS82 25.05.2012 20:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1252165)
W tej kwestii akurat jestem nogami i rękami za atomem. Nie ma innej alternatywy w tym kraju na źródła energii.

Nikt chyba nie wierzy w łupki co 90% udziałów mają Ruskie a poza tym Unia chce zakazać wydobycia - wiadomo dlaczego.

A czy kiedykolwiek ktoś w ogóle wierzył w te łupki ? To są same mrzonki . Przeciętny obywatel nic z tego nie bedzie miał , bedzie płacił tyle samo za gaz albo i więcej. Narobia tylko spolek nadzorczych przy wydobyciu gazu ,pozatrudniaja na nich partyjnych "ekspertów" pokroju Fotygi i bedą pobierać ogromne pieniadze jak teraz w Orlenie czy KGHMie

Drozd 25.05.2012 21:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1252149)
Nawet przy doliczeniu tego wciąż jest relatywnie tania.
Już ktoś napisał, że także PiS popiera budowę elektrowni atomowej. W tej sprawie na scenie politycznej jest pełna zgodność (nie wiem, jak Palikot, ale kogo to w sumie obchodzi?)
Ty zdajesz sobie sprawę, co kryje się pod Twoim stwierdzeniem "większa fala"? Otóż największa katastrofa naturalna w Japonii od dziesiątek lat i to mówimy o kraju, gdzie trzęsienia ziemi, jakie nam tu w Polsce trudno sobie wyobrazić, są codziennością. Ta elektrownia przetrwała bez uszczerbku takie trzęsienia, jakie w Polsce nigdy nie miały i nie będą miały miejsca. Potrzebne było trzęsienie, tsunami i jeszcze pożar, a do tego awaria systemów bezpieczeństwa, by zdarzyła się katastrofa.
Bądź poważny! Geotermy są rozwiązaniem na małą skalę. Można jej używać do ogrzewania kawałka Torunia i tam to jest całkiem dobry pomysł, ale nigdy nie uda się zaspokoić w ten sposób choćby niewielkiego procenta naszych potrzeb energetycznych. Pewnie przytoczysz przykład Islandii, ale tu też Cię rozczaruję - niestety (albo na szczęście) nie jesteśmy w regionie tak aktywnym sejsmicznie, więc to rozwiązanie odpada. Geotermy mogą być u nas więc jedynie uzupełnieniem, a nie głównym sposobem produkcji energii.

Punkt pierwszy i właściwie jedyny: Nie mamy innego wyjścia. Możemy wrócić do budowy elektrowni węglowych, ale niestety nasza ukochana Unia wykończy nas wtedy swoimi limitami na CO2. Alternatywne źródła energii są wciąż drogie i niewydajne. Energia atomowa jest czysta, tania i naprawdę bezpieczna. Czego chcesz więcej?

Zaproponuj lepiej lepsze rozwiązanie. Coś musimy zrobić, inaczej po prostu pewnego dnia będziesz chciał napisać posta w temacie politycznym, a tymczasem w gniazdku zabraknie prądu. Obyś miał wtedy laptopa i naładowaną baterię! Gorzej jak odłączą prąd Twojemu dostawcy internetu...

Co to znaczy relatywnie tania? Bo po mojemu choćby pierwszy MW wyprodukowany kosztował 1 zł to dodając do tego koszty budowy pierwszy MW kosztuje 1 + 20 000 000 000 czyli raczej nie tanio. Po wyprodukowaniu 1 GW ten gigawat będzie kosztował 1000+20 000 000 000. Wiec relatywnie tania to ta energia może być dopiero po długim czasie użytkowania. Czego zakładać nie można, bo kto wie. Cały czas nie wspominam o kosztach składowania odpadów, które wraz z czasem eksploatacji rosną.

Większa fala to taka której nie przewidziano. Twierdzisz że skoro u nas nie ma trzęsień ziemi to nigdy ich nie będzie? Japończycy byli niby przygotowani i co? Zrozum ze jak coś się spieprzy to jest lipa na SETKI LAT. Co było potrzebne do problemów w Japonii to nie możesz wiedzieć. Bo nikt Ci prawdy nie powie. Może to tylko fala zalała, wywołała pożar co doprowadziło do awarii systemów. Kto wie. Wiadomo jaki jest efekt. Niezbyt zachęcający.

Co znaczy że geotermy są na małą skalę? Wiadomo że nie wybudujesz jednej elektrowni dla całego kraju. Ale dlaczego każde miasto powyżej 15 000 ludzi miałoby nie mieć swojej własnej? Skoro Toruniowi wyszło to dlaczego innym ma nie wyjść ? Ziarnko do ziarnka ... Tym bardziej ze tak jak pisałem Polska ma bardo dużo gorących źródeł i jest to informacja profesora dla studenta więc raczej nie ściema. Wiadomo o tym już od lat 70'.

Argumentujesz jak Tusk reformę emerytalną. Mam nadzieję ze zdajesz sobie z tego sprawę. Niemcy mają inne wyjście a my nie mamy? W sytuacji kiedy zużywamy 10% tego co Niemcy. Kto nam każe mieć "główne źródło energii". Ja uważam że im więcej mniejszych tym lepiej. Teksty że "energia atomowa jest czysta, tania i naprawdę bezpieczna" to chyba pobożne życzenia. Gdyby była czysta to odpadów nie zakopywaliby kilometr pod ziemią, gdyby była tania to już mielibyśmy taką elektrownię, a bezpieczna jest dokładnie tak jak latanie samolotem.

Wiadomo ze coś musimy zrobić. I ja bym poszedł w dywersyfikację źródeł. Mamy węgiel, ropę, gaz pod różnymi postaciami, geotermy, wiatr, można budować elektrownie wodne. Możliwości jest wiele, zwłaszcza ze technologia idzie do przodu. Pakowanie całej pary w atom to tak jak stawianie w ruletce wszystkiego na jeden numerek. Co w sytuacji kiedy wszystko już będzie zależne od tej jedynej elektrowni. Nie będziesz się bał że coś padnie i prąd wyłączą nie tylko dostawcy internetu ale w połowie kraju?

Pablo84 25.05.2012 21:18

http://niezalezna.pl/28952-skandal-p...we-stankiewicz

Drozd 25.05.2012 21:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1252165)

Trochę z innej beczki :). Słyszałeś o Tesli i jego źródłach energii? To że wydaje nam się że wszystko wiemy wcale nie znaczy że tak jest. Dlatego czy nie ma innej alternatywy to bym tak kategorycznie nie przesądzał.

Co znaczy ze nikt nie wierzy w łupki? Bo co ? Kto dał ruskim te udziały? Kto się zgodził na limity emisji CO2? Myślisz ze technologię atomową dostaniesz za darmo? Uran też dostaniesz za darmo? Przecież sami sobie nie wzbogacimy.

Dopiero jak się uzależnimy od jednego źródła energii będziemy pod ścianą. Dlaczego nie wolno produkować sobie prądu na własne potrzeby? Tylko jak coś wyprodukujesz to musisz odsprzedać do sieci za grosze a potem odkupić 10 razy drożej?

Wiatrak o średnicy 1,5 metra jest w stanie zapewnić prąd dla 150 metrowego domu. Sprzeżony z pompą ciepła zapewnia prąd i ogrzewanie. Tyle ze instalacja na dziś kosztuje 50 000. Gdyby się tym zająć na poważnie to cena spadłaby pewnie ze trzy razy.

Może jestem kretyn ale atomu zwyczajnie się boję :), nic na to nie poradzę.

Mocny 25.05.2012 22:01

http://www.facebook.com/AntyEuro

serek.c2 25.05.2012 22:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1252164)
O Korwinie napisałem bo mieniłeś się jego wyborcą,i abstrahujac od innych roznych decyzji PO ,to akurat można powiedziec ,że zmieniajac zasady poboru i stworzeniu armii zawodowej spelnili postulat Korwina Mikke z kampanii wyborczej. Nie pisałem o miliardowych aferach tylko , o rozpasaniu klasy politycznej ,która przy każdej możliwej okazji potrafi złupić budżet . Z Piłsudskim szczerze nie wiem o co chodzi.

Problem w tym, że zauważasz tylko i wyłącznie rozpasanie klasy politycznej w PiS-ie (do tego przykład, który podałeś jest taki sobie...). Wyborcą Korwina jestem, jednak likwidacja poboru to - przynajmniej dla mnie - nie jest szczególne osiągnięcie ani coś, co skłoniłoby mnie do głosowania na kogokolwiek...

Jak nie wiesz o co chodzi z Piłsudskim to po prostu przeczytaj dyskusję i jakoś sobie z tym poradzisz ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl