![]() |
Cytat:
Dalej sądzisz że niebezpieczeństwo nie jest duże? |
Wow, 2/3 społeczeństwa Niemiec zachoruje...czyli 66%.
Ja tylko chciałem przypomnieć, że w Chinach gdzie wirus zaatakował najmocniej, od listopada do dnia dzisiejszego zachorowalo 80 tys osób z populacji 1.4 miliarda, czyli jakieś 0.005% chińskiego społeczeństwa. Wyzdrowiało już 65 tys osób... No, ale może w Niemczech będzie 1000000x gorzej... |
Ważne jest to ze po wyzdrowieniu możesz znów bez problemów zachorować. Organizm nie uodparnia się na to. Więc moze to się bardzo długo wlec
|
Cytat:
|
Cytat:
Ponadto to są słowa Angeli Merkel, więc chyba na czymś opiera swoje słowa. |
Ja natürlich.... w końcu to Angela Merkel....pffff
|
Cytat:
Zakażenie wirusem nie powoduje jeszcze żadnej choroby, ale może być jej przyczyną. |
|
Czy nazwa tematu będzie zmieniona na "koronawirus - zabawa statystyką"?
|
Cytat:
|
Cytat:
Co ten Boniek wymyślił ....a... |
a jaka ma być ? jesli okaze sie ze to koniec grania ?
uznac sezon za nieodbyty czy jak ? wyglada na to że punkcik w Gliwicach da nam utrzymanie |
Powiększyć lige i tyle nikt nie spada.
|
Nie dojdzie do tego. Na pewno nie w ciągu 2 tyg. Bardziej prawdopodobne że zakończą po 30 kolejkach rundy.zasadniczej. Liga Włoska gra dalej a skala zakarxeń niewspółmierna, gra liga mistrzów, w Anglii grają dalej z publicznością. To jest 22 ludzi którzy spotykają się na murawie, anulowanie meczów w trakcie sezonu byłoby kpiną. Jakoś ludzie mogą jeździć komunikacją, stać w biedronce w 50 osobowej kolejce, jeść w knajpie, pracować, a 22 młodym zdrowym gością zabronią biegania po trawie? Paranoja
|
wszystko jest możliwe , przed chwilą zakonczyli PŚ w skokach narciarskich , w połowie RAW AIR
|
będą grać dopóki któryś zawodnik nie zachoruje.. bo później nie ma jak
ważne, żeby wygrać w Gliwicach, wtedy może uda się awansować o 2 pozycje, wtedy jeśli sezon zostanie zakończony to 700 tys zl wiecej wg tabelii |
Kluby chcą grać i to chyba rozsądne(spadki, awanse, europejskie puchary, mistrzostwo). Minimalizujemy możliwości wirusa przy pustych trybunach. Wariant włoski raczej nas nie czeka, a jeśli już to dopiero za 2-3 tyg. Trzeba wykorzystać ten czas, bo przypuszczam że potem to i pół roku bez piłki jest możliwe, więc kiedy sezon skończyć i kiedy zacząć nowy?
|
Trudno mi się wypowiadać, co należałoby zrobić i jak rozwiązać problem.
Na pewno bezpieczeństwo piłkarzy, pracowników klubu, dziennikarzy, kibiców i ich rodzin jest więcej warte niż chwila przyjemności z oglądania, jak 22 dorosłych mężczyzn biega po trawie za piłką. Ale te oczywiście obłudne i prowokacyjne teksty kibiców Cracovii o potrzebie zakończenia sezonu z punktacją wg stanu na koniec rundy ("przełkniemy utratę medalu, wszystko dla ludzkiego zdrowia") to już nie żenada, ale zwyczajna podłość. Niezależnie od tego, jak poważna jest sytuacja z tym wirusem, w zbiorowej świadomości funkcjonuje jako poważna i daje świetne tło dla oceny wszystkich tych (działaczy, polityków, dziennikarzy, nawet współpracowników czy sąsiadów), co do których mieliśmy wątpliwości. |
dość wygodna jest tutaj ta sytuacja z esa37 , bo mozna latwo i sprawiedliwie zakonczyc po tych 30 kolejkach
|
|
Skoro już o wirusie.
Proponuję zobaczyć to: https://youtu.be/1UDGIePu-nY oraz ten wywiad z prof Gutem: https://t.co/179HEcwh2T?amp=1 https://t.co/W9e66256rk?amp=1 https://t.co/9HtLja9D0G?amp=1 |
|
Zabawne i równocześnie słabe jest to że obecnie dystans do klubów z 36 pkt (5 pkt przewagi nad nami) określa się jako duży, a jednocześnie zapominając że przed tą kolejka taki sam dystans dzielił Wisle i Koronę. Za pewnik można uznać, że walka o utrzymanie będzie długa, ale jeśli miałbym optymistycznie typować to na koniec sezonu będziemy i przed Korona i przed Płockiem. Z resztą, okaże się.
|
Staty po 28 kolejce są takie:
Kod:
Wisła Kraków razem dom wyjazd |
Paradoks tej pojebanej sytuacji jest taki, że mecze z najważniejszymi rywalami zagramy u siebie, a - mam nadzieję pewniaki do utrzymania - na wyjazdy do tych którzy mają JAKĄŚ przewagę. W tym cień szansy ze nie będą cisnąć na 100proc. ;)
|
No właśnie to jeszcze pewne nie jest, że zagramy u siebie. Musimy utrzymać 13. miejsce i to jest priorytet na najbliższe 2 kolejki, żeby nie dość, że grać u siebie z Arką i Koroną, to jeszcze przy równej liczbie punktów być wyżej w tabeli. Dlatego nawet zakładając porażkę Arkę w Warszawie, kluczowy jest przynajmniej remis z Rakowem, bo mając 3pkt przewagi nad Arką i przegrywając z nią w niedzielę zrównujemy się punktami, a Arka dwa mecze wygrane z nami i wskakuje nad nas, w fazie finałowej jedziemy do Gdyni i jeszcze musimy mieć +1 w stosunku do Arki, żeby ich wyprzedzić. Nawet, jak Korona przegra z Zagłębiem, to też remis z Rakowem da nam 3pkt przewagi i pewne miejsce nad nimi, bo z kolei z Koroną mamy lepszy bilans.
|
Na dziś to ŁKS dwa razy na wyjeździe.
Ale i tak najważniejsze jest zdobycie 12 punktów. |
Bardzo ważne 3 punkty. Kij ze stylem.
Kod:
Wisła Kraków razem dom wyjazd |
W niedzielę potrzebujemy:
Arka - my - 3 punktów dla nas Craxa - WPłock - przegranej Płocka Górnik - Legia - przegranej Zabrza Korona - Lech - wygranej Amici Raków - Zagłębie - remis Śląsk - ŁKS - w sumie to każdy jest dobry. Lepiej by ŁKS aż tak nie odstawał od stawki. |
Remis pozbawi praktycznie Arkę szans na przegonienie nas. Musieliby wtedy zdobyć 7 punktów więcej w tych 7 meczach, a nawet zakładając nasze mizerne punktowanie (ok. 1 pkt/mecz) to Arka musiałaby punktować na poziomie prawie 2 pkt/mecz (nawet nasze 5-7 punktów, zmusza ich do zdobycia co najmniej 12-14, czyli przynajmniej 1,7 pkt/mecz przy obecnych 0,97 pkt/mecz).
|
Tak z ciekawości, bo nie chce mi się przewijać - te 42 punkty mają jakieś statystyczne uzasadnienie? Bo przynajmniej w dwóch sezonach (acz z podziałem punktów) nie wystarczało na zajęcie czwartego od końca miejsca.
|
W czterech ostatnich dało, aczkolwiek chętnie przeczytam analizę po fazie zasadniczej, czy i w tym sezonie to się uda. Pogrzebałem trochę i wydaje mi się, że 42 punkty to bardziej wartość na zasadzie aby myśleć w ogóle o czymkolwiek, a do utrzymania będzie trzeba więcej, około 46. Ale przyznam, że jeśli chodzi o matematykę, to można powiedzieć, że jestem jaroszem, więc chętnie posłucham kogoś mądrzejszego.
|
46 starczy z palcem w dupie. Korona ma teraz 30 czyli żeby nas wyprzedziła musiałaby w 8 meczach zdobyć 17 punktów. Średnia ponad 2 na mecz? Tyle to ma Legia a nie 3 zespół od końca. Zwłaszcza że dzisiaj grają z Lechem i ta średnia powinna jeszcze wzrosnąć. Moim zdaniem do utrzymania wystarczy 43 maks 44 punkty.
Przypominam że przy równej ilości punktów z Arką i Korona będziemy przed nimi na koniec sezonu co w naszej sytuacji jest sporym handicapem |
Przy zachowaniu naszej średniej punktowej zdobędziemy ok. 43/44 punkty, co zmusza Koronę do zdobycia ich co najmniej 13/14, a Arkę do 15/16. Innymi słowy zmuszałoby to Koronę do zdobywania ok. 1,6/1,7 pkt na mecz (obecnie 1,03), a Arkę do ok. 1,9 pkt na mecz (obecnie 0,97). Tak naprawdę to 10 punktów w tych 8 meczach powinno wystarczyć.
|
Cytat:
Kod:
Craxa 25(39) |
Cytat:
Np. w tym roku wystarczyły 42 na top8. |
Cytat:
Cracovia 25(39) = 39 punktów w rundzie zasadniczej => 20 punktów po dzieleniu 25 punktów na koniec => 20 punktów na start + 5 punktów zdobyte w rundzie finałowej 39 + 5 = 44 Górnik Łęczna 27(34) = 34 => 17 27 => 17 + 10 34 + 10 = 44 |
Faktycznie, gdzieś to musiałem przegapić.
Czyli statystycznie 42 wystarcza w 67%. A tak z ciekawostek to ŁKS może jeszcze zdobyć 42 punkty wygrywając wszystkie mecze. |
https://twitter.com/mogiel90/status/...126057473?s=21
Ryzyko spadku: ŁKS 99,994% Arka 93,6% Korona 93,4% Wisła 11,1% Wisła Płock 1,4% Zagłębie 0,3% Raków 0,06% Górnik 0,02% |
Procenty Mogiela są fajne jeśli je dobrze czytać.
Przypadek Podbeskidzia, które po 30 kolejce było 9 a spadło powinien dać do myślenia. Na dziś potrzeba tych czterdziestu paru punktów jak najszybciej. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:13. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl