Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Pero 03.03.2009 15:43

Przechodziłem przed chwilą koło budowy ale nie było sensu robic fotek ciężarówką, gościowi który zbiera śmieci i maszynie nalewającej beton. Poza tym nic nie widać, ale czuć w powietrzu że coś się dzieje. Koparka wyjmuje jeszcze ziemie z wykopu. Dość sporo jest jest okopane w narożniku C i D.

WislaFan123 03.03.2009 23:54

http://www.wislasoccer.com/foto/galeria/11873.JPG oj jak pilka jutro wpadnie tam na meczu to im sie ukladnka zepsuje:P

btw czemu to dokladnie ma sluzyc? lepiej beton sie wiaze czy cos;> tylu drutow na ziemi nie bylo przy D i E

Martinho 04.03.2009 00:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KaSzTaN (Post 686445)
http://www.wislasoccer.com/foto/galeria/11873.JPG oj jak pilka jutro wpadnie tam na meczu to im sie ukladnka zepsuje:P

btw czemu to dokladnie ma sluzyc? lepiej beton sie wiaze czy cos;> tylu drutow na ziemi nie bylo przy D i E

Nie wiem, dla Ciebie nowością jest zbrojenie przed wylaniem betonu?

WislaFan123 04.03.2009 00:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinho (Post 686458)
Nie wiem, dla Ciebie nowością jest zbrojenie przed wylaniem betonu?

Przeczytal bys dokladniej co napisalem? Zbrojenie nie, ale jak robili D i E zbrojenia na calej dlugosci nie bylo.. Wiec ciekaw jestem dlaczego teraz jest.

medyk 04.03.2009 00:46

teraz chyba robia innym systemem

spinnaker 04.03.2009 01:26

Już chyba było w tym temacie ale... Jako że jest to teren gdzie grunty są o słabej nośności a i zwierciadło wody jest wysoko a podpiwniczenie głębokie (4,5m) to musi być jakoś budowa zabezpieczona. 1 etapem była ścianka szczelinowa a teraz 2 jest wykonanie płyty dennej dla której to zbrojenie jest robione. Z tego co gdzieś wyczytałem ma ona mieć i 0,5m grubości prawda to?

Kolumbus 04.03.2009 02:12

jako ciekawostka zobaczcie kolejne etapy modernizacji stadionu Borussi Dortmund, dach na samym początku podobny do naszego http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=4101

Szary007 04.03.2009 09:36

Może nie na temat, ale czy na trybunie wschodniej będą jakieś loże do kupienia, jak np. na zachodzie ?

Zakładając, że zrobią ich jakieś 20, po pół miliona każda, to jest duży zysk dla Wisły.

Poza tym na pewno jacyś szaleńcy by się znaleźli co by takie coś sobie kupili.

AMF 04.03.2009 09:58

za poł miliona to nie wiem czy ktoś by kupił... FF Malmo ze Szwecji, które właśnie buduje nowy stadion sprzedaje loże po 20-30 tysięcy euro za rok.

felipe 04.03.2009 10:47

heh, panie Szary, trochę realizmu - to "tylko" Wisła, to "tylko" Polska...

4fan_player 04.03.2009 16:58

http://wisla.krakow.pl/art.php?news_id=5359

filip74 05.03.2009 12:54

z onetu a dokładniej Przeglądu Sportowego
http://sport.onet.pl/0,1248770,1928269,wiadomosc.html

Donson 05.03.2009 14:22

Witam,

powiem Wam tak - strasznie się to wlecze.

saklak1906 05.03.2009 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Donson (Post 687376)
Witam,

powiem Wam tak - strasznie się to wlecze.

Co Ci sie wlecze?Normalne tempo prac, budowales kiedys cos?

darotsok73 05.03.2009 14:45

Donson
Masz racje , weszli na plac ponad miesiąc temu, powinni spokojnie juz kończyć dach kryć .:D
Obiecali że na derby sie wyrobią , piłkarze co w kadrze się nie mieszczą albo słabo grają mają podobno pomagać:D.
A tak na poważnie :cierpliwości panowie , cierpliwości.

Zwierze 05.03.2009 15:14

Ja miałem pisać wczoraj że idzie im to "pieronem" a ten tu takie rzeczy wypisuje:D

Donson 05.03.2009 15:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darotsok73 (Post 687386)
Donson
Masz racje , weszli na plac ponad miesiąc temu, powinni spokojnie juz kończyć dach kryć .:D
Obiecali że na derby sie wyrobią , piłkarze co w kadrze się nie mieszczą albo słabo grają mają podobno pomagać:D.
A tak na poważnie :cierpliwości panowie , cierpliwości.

Fundamenty i płyta powinny być już wylane za ten czas - mnóstwo laików wierzy że obecny postęp to coś niesamowitego. Tymczasem z technologicznego punktu widzenia, powinno być zrobione już wiele więcej.
Nie mówiąc o tym, że przeszacowany jest sam koszt budowy.

Wicked 05.03.2009 15:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Donson (Post 687413)
Fundamenty i płyta powinny być już wylane za ten czas - mnóstwo laików wierzy że obecny postęp to coś niesamowitego. Tymczasem z technologicznego punktu widzenia, powinno być zrobione już wiele więcej.

Rozumiem, że dla swojej ciekawości wykonałeś kosztorys na podstawie przedmiarów robot i stąd wiesz o przeszacowanych kosztach? Ciekawy jestem także, na jakiej podstawie twierdzisz, że płyta powinna być już dawno wylana? Oczywiste jest, że prace tę można wykonać znacznie szybciej, chociażby poprzez zwiększenie czasu pracy, zawsze można pracować na 3 zmiany. Natomiast pamiętaj, że prace prowadzone są na podstawie harmonogramu, a on nie jest układany tak, aby jak najszybciej skończyć budowę, tylko żeby skończyć ja w terminie, przy poniesieniu jak najniższych kosztów.

LukL 05.03.2009 16:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Donson (Post 687413)

Poniekąd prawda, ale głownie dlatego, iż przy pracach nad płytą denna wkradł się lekki chaos. A to parametry wykopu pod szyb windy nie takie jak trzeba, a to zapomnieli o studzienkach. No i suma sumarum w niektórych miejscach skończyło się to na rozkuwaniu betonu...

darotsok73 05.03.2009 17:09

Nie ma sensu polemizować , czy to jest dobre a tamto złe , czy byłoby szybciej ,gdyby....itd. Zima się kończy .Prace idą zgodnie z harmonogramem, wyleją płytę i na plac wejdzie dużo więcej robotników .
Jak bedą komplikacje i problemy to zrobią nawet 3 zmiany, za to odpowiada wykonawca.
Na tak dużym terenie zdarzają sie niedociągnięcia, koniecznośc poprawek i przeróbek . To normalne.

Powtarzam : cierpliwości....

Kajtek 05.03.2009 18:51

Wlasnie w Radiu Krakow podano, ze wzgledu na kryzys, jest plan uciecia 200 milionow zl z ponad 800 milionowego budzetu na inwestycje budowlane w Krakowie w 2009. Rozbiorka i budowa trybuny zachodniej, zostala wymieniona jako jedna z inwestycji, ktora nie bedzie realizowana, jesli bedzia ciecia w budzecie.

harthausen 05.03.2009 19:01

no, no. Niech jaj nie robią. Mam nadzieję, że od miasta w tej materii nic już nie będzie zależało i sprawa będzie postawiona jasno : budowa ma iść i schluss.

No, chyba że kombinują jakiś dodatkowy geld z budżetu centralnego - to by mnie mniej bolało :)

christof20 05.03.2009 19:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kajtek (Post 687556)
Wlasnie w Radiu Krakow podano, ze wzgledu na kryzys, jest plan uciecia 200 milionow zl z ponad 800 milionowego budzetu na inwestycje budowlane w Krakowie w 2009. Rozbiorka i budowa trybuny zachodniej, zostala wymieniona jako jedna z inwestycji, ktora nie bedzie realizowana, jesli bedzia ciecia w budzecie.

Gdyby faktycznie doszło do czegoś takiego, to byłby to IMO strzał w stopę. Stadion jest inwestycją kluczową dla Euro i nie powinno tu być żadnych cięć ani opóźnień.

mIcHaL666 05.03.2009 19:20

Christof20 jeśli niedajboże nie wybiorą Krakowa w maju jako miasta organizatora, to wszystko jest możliwe...

darotsok73 05.03.2009 19:42

Ha ha , czyli mogliby zburzyć Ab a nic nie wybudować , genialne, przypomniały mi się stare oczodoły.
W tym kraju już nic mnie nie zdziwi.
OT :Właśnie w tvn w sporcie gadali jak się to Wisełka sypie ,cytat: "czyżby to początek końca potęgi?"

harthausen 05.03.2009 21:13

ludzie, dajcie sobie spokój z czytaniem i oglądaniem niektórych stacji i gazet. Bo jeszcze telewizor rozwalicie i co będzie dziecko albo młodsze rodzeństwo na dobranoc oglądało.
A czegóż się od TVN czyli tuby ITI spodziewać?

A wracając do stadionu, spokojnie czekać. Stadion musi być skończony, bo FIFA musi się liczyć z ME w układzie 6+2, jeśli Ukraińcy zapaści nie wyjdą (ja tam im zresztą jak najlepiej życzę).

4fan_player 05.03.2009 21:21

Nie FIFA tylko UEFA :) jeśli pracę przy trybunie A/B się zaczną (tj. burzenie tej trybuny) to już nic nie powstrzyma budowy stadionu.

leszekm 05.03.2009 21:23

Z dzisiejszego czata z Majchrowskim:

"...Aleks: Inwestycje sportowe to ostatnio chyba jakaś porażka. W Czyżynach pusto, na Hutniku wieje wiatr, na Wiśle wycofują się Arabowie…

Prezydent_Krakowa: Arabowie wycofują się z inwestycji leżących na terenach nie będących we władaniu Miasta. Budowa stadionu Wisły idzie bardzo dobrze. "

http://www.krakow.pl/czat/?id=zapis20090305.html

Gwiaździsty 05.03.2009 21:25

Skoro miałyby być cięcia w budżecie to nie powinien być budowany stadion przy kałuży na którym i tak nie będzie rozgrywany żaden mecz, a nie obiekt Wisły przygotowywany na EURO. Coś tu sie panom rajcom w głowach porąbało.Cięcia w stadion na EURO, to koniec starań Krakowa. Chyba, ze panowie z PO z centrali chcą już teraz wpłynąć na majową decyzję, ktore miasta i przekazali to swoim podwładnym w Krakowie aby osłabili za mocną kandydaturę Krakowa.

christof20 05.03.2009 22:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 687680)
Skoro miałyby być cięcia w budżecie to nie powinien być budowany stadion przy kałuży na którym i tak nie będzie rozgrywany żaden mecz, a nie obiekt Wisły przygotowywany na EURO.

Czy ja wiem... Wydaje mi się, że gdyby tak zrobili, to zaraz zaczęłaby się pasiasta nagonka na Wisłę; "Bo znowu ta niedobla Wisła coś dostała, a Clacovia nie".

iiYama 05.03.2009 22:42

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...losowanie.html

O tym jak przebiegła dziś sesja rady miasta.

...Zabraknie też na stadiony. Rozbudowa Cracovii może odsunąć się o rok. - Do największego skandalu dojdzie, jeśli okaże się, że nie ma za co rozbudować stadionu Wisły. Przetarg zakończony i czas podpisać umowę, tylko na razie nie ma pieniędzy. PiS dodatkowo opóźnił tę sprawę - denerwuje się Stawowy...

mav23 05.03.2009 23:42

I doszliście panowie do tego w rozmowie co WEDŁÓG MNIE jest największym zagrożeniem dla Euro w Krakowie a co za tym idzie budowy stadionu Wisły i całego zaplecza, a mianowicie - polityka. Wybór Krakowa jako miasta organizatora Euro będzie wielkim sukcesem władz miasta, sukcesem który jest mocno nie na ręke wielu którzy by chcieli wymienić pana prezydenta i jego współpracowników na "lepszy model". Przykre jest to że nawet wielka szansa Krakowa jaką jest Euro może być zaprzepaszczona przez interesy poszczególnych parti.

luke1906 06.03.2009 08:17

a czy przypadkiem to nie jest tak, że MUSIMY mieć dwa stadiony rezerwowe na EURO?

w takim przypadku budowa na Reymonta musiałaby zostać zakończona niezależnie od tego czy UEFA nas teraz wybierze czy też nie

Pero 06.03.2009 11:10

Myślałem że taka sesja rady miasta to spokojne spotkanie ale to przecież prawdziwy maraton

Cytat:

Kajetan d'Obyrn: - Nie zdążyłem dobiec do maszyny do głosowania
:D :D

leszekm 06.03.2009 12:10

Najlepszy to był chyba Połomski
Jerzy Połomski (wstrzymał się): - Nie do końca wiedziałem, co się dzieje na sali.
.
Naćpał się ,może popił.

mikereg 06.03.2009 22:41

Radni nie dobiegli, więc nie będzie stadionu?

Dzisiaj, 01:58
window.google_render_ad();
Rada Miasta Krakowa przegłosowała wieczorem poprawkę uniemożliwiającą możliwość zaciągnięcia przez miasto prawie 230 mln zł kredytów. Bez tych pieniędzy nie uda się rozpocząć większości planowanych na ten rok inwestycji - pisze "Gazeta Wyborcza Kraków".

GW: Radni nie dobiegli na głosowanie >>

Doszło do kuriozalnej sytuacji. Na skutek zamieszania związanego z dyskusją nad osadą komisji rewizyjnej rady miasta spora część radnych nie wzięła udział w głosowaniu bądź... zagłosowała niezgodnie z zamierzeniami. Skutki tego kabaretu zapewne nie będą tak opłakane, jak obawia się GW i cytowani przez nią radni PO, ale kilkunastodniowy poślizg jest możliwy. - Gdyby ta uchwała PiS-u miała zostać utrzymana, byłaby to dla Krakowa katastrofa. Można mówić właściwie o wstrzymaniu wszystkich ważnych inwestycji w tym roku - mówi radny Kajetan d'Obyrn.

Wśród zagrożonych przedsięwzięć inwestycyjnych wymieniane są stadiony Wisły i Cracovii. - Do największego skandalu dojdzie, jeśli okaże się, że nie ma za co rozbudować stadionu Wisły. Przetarg zakończony i czas podpisać umowę, tylko na razie nie ma pieniędzy - przyznaje radny PO Grzegorz Stawowy.

4fan_player 09.03.2009 13:46

http://www.wisla.krakow.pl/art.php?news_id=5400

Bronowianin 09.03.2009 14:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 4fan_player (Post 689621)

Moim zdaniem na trybunie wschodniej nie powinno być ułożonego żadnego wzoru z krzesełek, a jeśli już taki miałby być to tylko i wyłącznie prosty napis "WISŁA" na górnym piętrze i "KRAKÓW" na dolnym - oczywiście w białym kolorze. No chyba że ktoś wymyśliłby coś na prawdę dobrego, coś co byłoby estetyczne i fajnie by się komponowało. Chodzi o to żeby z niczym nie przesadzić bo potem może to wyglądać niezbyt ciekawie. Taki konkurs stwarza niestety możliwość do tego że jego uczestnicy będą za wszelką cenę szukać czegoś oryginalnego i w konsekwencji mogą nieco przesadzić... A w tej kwestii według mnie wskazany byłby umiar i prostota. Oczywiście konkurs może też spowodować to, że ktoś wymyśli coś na prawdę świetnego, coś co będzie idealnie pasować do umieszczenia na trybunie wschodniej - mam nadzieję że tak właśnie będzie.

JohnnyH 09.03.2009 14:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bronowianin (Post 689627)
Moim zdaniem na trybunie wschodniej nie powinno być ułożonego żadnego wzoru z krzesełek, a jeśli już taki miałby być to tylko i wyłącznie prosty napis "WISŁA" na górnym piętrze i "KRAKÓW" na dolnym - oczywiście w białym kolorze. No chyba że ktoś wymyśliłby coś na prawdę dobrego, coś co byłoby estetyczne i fajnie by się komponowało. Chodzi o to żeby z niczym nie przesadzić bo potem może to wyglądać niezbyt ciekawie. Taki konkurs stwarza niestety możliwość do tego że jego uczestnicy będą za wszelką cenę szukać czegoś oryginalnego i w konsekwencji mogą nieco przesadzić... A w tej kwestii według mnie wskazany byłby umiar i prostota. Oczywiście konkurs może też spowodować to, że ktoś wymyśli coś na prawdę świetnego, coś co będzie idealnie pasować do umieszczenia na trybunie wschodniej - mam nadzieję że tak właśnie będzie.

A ja uważam że to bardzo dobry pomysł. Dla mnie najważniejsze jest to aby oceniający propozycje nie przesadzili a nie uczestnicy. Fajna sprawa że klub zwrócił się w tej sprawie do Kibiców Wisły. Brawo

Pozdrawiam

Wicked 09.03.2009 14:16

Mogli by jakiś plan widowni udostępnić, bo później się może okazać ze to co ładnie wygląda na papierku, trudno będzie ułożyć z krzesełek

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl