Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

BBudowniczy 12.05.2012 17:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1248983)
oczywiście że były plany tylko przejezdności, wiele razy to tutaj tłumaczyłem. Rząd nie mógł sobie strzelić w stopę od początku tak stawiając sprawę. Ściemniał jak najbardziej.

Naprawdę ręce opadają. Czyli to nie nieudolność rządów PO, tylko od początku zaplanowane "wycofanie się na z góry upatrzone pozycje" połączone z powszechnie akcetowanym przez szeregowych czlonków partii "ściemmianiem". Socrealizm w czystej postaci. Bo wicie, rozumicie, tak trzeba było towarzysze.
Ale jeśli tak to sobie tłumaczysz, to wynika z tego tylko jedno : PO nie tylko ściemnia i kłamie na lewo i na prawo, ale także jest totalnie lewa, skoro nie potrafi zapewnić na euro nawet tej nieszczęsnej "przejezdności". Gratuluje Szpeniu partii ;)

Cytat:

Poczytaj sobie wypowiedzi specjalistów, zaznajom się z technologia budowy dróg i mostów i już będziesz wiedział o co chodzi.

Akurat tak się przypadkowo składa że jestem inżynierem budownictwa, więc z chęcią się zapoznam się z tymi Twoimi "technologiami" oraz dowiem się co one mają do tej dyskusji. :mysli:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpeniu (Post 1248983)
Tylko po co, jak Ty już swoją durną teorię masz. Gdyby nie wtopa z chińczykami (na którą rząd nie miał wpływów - wszyscy wiemy że chińczyków wykończyli podwykonawcy i firmy już będące na Polskim rynku) to A2 byłaby gotowa.

Na wtopę z chińczykami wcale rząd nie miał wpływu - a słyszałeś o czymś takim jak "rażąco niska cena"? Rząd chciał złapać dwie sroki za ogon- zbudować autostradę na czas i za pół darmo. Nie udało się ani jedno ani drugie. Totalne dyletanctwo.
A co z pozostałymi autostradami? Na A4 też grasowali chiczycy?:mysli:

PS. Używanie argumentu "durna teoria" przez kogoś kto twierdzi że "Nigdy nie było tematu ukończenia całośći do mistrzostw. Zawsze była mowa o przejezdności." musi spowodować u każdego rozsądnego człowieka salwy śmiechu.

serek.c2 12.05.2012 17:09

To teraz kolego RAF powiedz mi - wyborcy JKM - co takiego złego działo się w ciągu dwóch lat rządów PiS-u? Czego konkretnie ludzie mieli dosyć?

ps. Mieszkasz w NY?

ps.2 BBudowniczy - Ty naprawdę jeszcze liczysz na to, że Szpen przyzna iż jego cudak popełnił jakąkolwiek wtopę? Toż to zwykły propagandzista opowiadający bajki.

martin_6 12.05.2012 17:09

RAF: Ale tak na serio - cóż takiego strasznego działo się w ciągu rządów PiS-u? Chodzi mi o rzeczy, które dotyczą przeciętnego Kowalskiego, a nie to, że zamknęli jakiegoś polityka albo że "wszyscy się z nas śmieją i każdy o tym przecież wie!!!111". Nie uważam rządów PiS-u za idealne czy choćby bliskie oceny dobrej, sam mam tej partii dużo do zarzucenia i nie jestem jej wyborcą (powiedzmy, że mógłbym potencjalnie być, ale musieliby coś ze sobą zrobić i zmienić dość mocno kierunek, w jakim obecnie podążają) ale nie przypominam sobie żadnych kataklizmów, które seryjnie spadałyby w tamtym czasie na biedne społeczeństwo. Realnych, nie medialnych.

EDIT: serek mnie ubiegł :)

AYALA 12.05.2012 17:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RAF (Post 1249007)
Po prostu ludzie mieli dosc tego co bylo w ciagu tych nieszczesnych dwoch lat. Teraz, jak wrocila normalnosc, to zapomnieli widocznie jak to bylo za PiS-u, a ze Polacy sie na bledach nie ucza to byc moze w 2015 wygra PiS. A to bedzie dramat.

IV RP potrzebna od zaraz

JEDREK76 12.05.2012 17:15

Cytat:

Wg mnie wybor miedzy Platforma a PiS-em to nie tylko wybor ideowy czy programowy. W mojej ocenie to wybor miedzy przewidywalnoscia dzialan choc dzialan okraszonych bledami czy wpadkami (PO) a totalna nieprzewidywalnoscia, slepa ideowoscia (PiS). Nie jest to przypadek ze w 2007 roku, w czasie przyspieszonych wyborow, frekwencja wyniosla 53.88 % a w czasie poprzednich 40.57% - roznica 13.31%. Po prostu ludzie mieli dosc tego co bylo w ciagu tych nieszczesnych dwoch lat. Teraz, jak wrocila normalnosc, to zapomnieli widocznie jak to bylo za PiS-u, a ze Polacy sie na bledach nie ucza to byc moze w 2015 wygra PiS. A to bedzie dramat.

:shock: ....a jaka normalność?? Powiedz mi Ty znasz perspektywę Polski stąd, tutaj mieszkasz, pracujesz zarabiasz?? czy też znasz ją jedynie z przekazu medialnego siedząc sobie wygodnie w USA (i żeby nie było nie mam nic do Polonii Amerykańskiej, wręcz przeciwnie)?? Jaka normalność?? Znasz stopę bezrobocia wśrod młodych ludzi (i nie tylko)?? Słyszałeś o inwigilowania dziennikarzy i wykorzystywaniu materiałów uzyskanych przez służby w cywilnym procesie?? Słyszałeś o aferze hazardowej i sposobie jej "wyjaśniania" przez tzw. komisję śledczą i prokuraturę?? Normalnością jest dla ciebie katastrofa smoleńska i sposób jej wyjaśniania??
Mógłbym tak jeszcze wymieniać i wymieniać, ale po co?? Jak na kolejnej stronie tematu wpadnie kolejny "prawdziwek" z identycznie propagandowym bezczelnym tekstem

Skoro to jest dla Ciebie normalnością to idealnie czułbyś się w PRL-u:>

serek.c2 12.05.2012 17:16

Pewnie wyjechał w 89 i teraz jak "wróciła normalność" i On zapragnął wracać ;)

BBudowniczy 12.05.2012 17:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RAF (Post 1248983)
Wg mnie wybor miedzy Platforma a PiS-em to nie tylko wybor ideowy czy programowy. W mojej ocenie to wybor miedzy przewidywalnoscia dzialan choc dzialan okraszonych bledami czy wpadkami (PO) a totalna nieprzewidywalnoscia, slepa ideowoscia (PiS). Nie jest to przypadek ze w 2007 roku, w czasie przyspieszonych wyborow, frekwencja wyniosla 53.88 % a w czasie poprzednich 40.57% - roznica 13.31%. Po prostu ludzie mieli dosc tego co bylo w ciagu tych nieszczesnych dwoch lat. Teraz, jak wrocila normalnosc, to zapomnieli widocznie jak to bylo za PiS-u, a ze Polacy sie na bledach nie ucza to byc moze w 2015 wygra PiS. A to bedzie dramat.

Faktycznie, za Pisu działy się straszne rzeczy. Przyrost biurokracji o 150 000 urzędników, przyrost długu publicznego z 520 mld zł do ponad 800 mld zł, podwyżka podatków, podwyżka wieku emerytalnego, rozmontowanie systemu emerytalnego, katastrofa smoleńska w której ginie elita państwa wyjaśniają rosjanie, mord polityczny na Marku Rosiaku, szczucie ABW na blogera, największa liczba podsłuchów w Europie, brak autostrad na Euro, armia w rozkładzie, fałszerstwa wyborcze.......
Ups, to nie za PiS? Nieważne! Jak wygra PiS będzie dramat!

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Serek2 (Post 1248983)
BBudowniczy - Ty naprawdę jeszcze liczysz na to, że Szpen przyzna iż jego cudak popełnił jakąkolwiek wtopę? Toż to zwykły propagandzista opowiadający bajki.

Szczerze? Nie liczę. Ten facet żyje w swoim matrixie. Ale nic tak bardzo nie ośmiesza młodych "jenteligentnych" z miast jak "wyrafinowane argumenta" takiego Szpenia, stąd nie zamierzam odpuszczać ;)

Szpen 12.05.2012 17:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BBudowniczy (Post 1249014)
Akurat tak się przypadkowo składa że jestem inżynierem budownictwa, więc z chęcią się zapoznam się z tymi Twoimi "technologiami" oraz dowiem się co one mają do tej dyskusji. :mysli:

skoro jesteś inzynierem to zapewne wiesz że wylewanie wartstwy śceiralnej to ostatnia i najłatwiejsza faza. Cały czas traci się na podbudowach oraz na obiektach inzhynieryjnych typu mosty, wiadukty i kładki.. Możesz mi powiedzieć jak byłbyś w stanie wybudować setkę takich obiektów w takim czasie? Przypominam Ci że przetarg roztrzygnięto w sierpniu 2009 a prace ruszyły jesienią, czyli praktycznie przez kolejne pól roku - do wiosny 2010 ledwo co kopali, bo była zima? jako inż powiinienes wiedzieć że nie leje sie betonu w mróz.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BBudowniczy (Post 1249014)
Na wtopę z chińczykami wcale rząd nie miał wpływu - a słyszałeś o czymś takim jak "rażąco niska cena"? Rząd chciał złapać dwie sroki za ogon- zbudować autostradę na czas i za pół darmo. Nie udało się ani jedno ani drugie. Totalne dyletanctwo.

w Polsce przetargi wygrywa się ceną. Gdyby wybrali choćby Budimex, który był sporo droższy na tym odcinkach to mówiłbyś, że co to za głupota, jak można dać było robić chińczykom. Chińczyki dali tyle i dali, policzyli że ich na to stać. Tylko podwykonawcy, zterroryzowani przez rodzime firmy staneły okoniem, bo dostały info że jak będą robić dla chińczyków, już więcej od naszych roboty nie dostaną.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1249015)
Toż to zwykły propagandzista opowiadający bajki.

i vice vers, nie przeczytałem nic złego na Pis w tym temacie. Ciągłe wybielanie i zrzucanie winy na innych. To nie wina PiS że przegrali wybory w 2007 roku, to nie ich wina że wpadli w sidła Leppera i Giertycha, nie ich wina jest postawa Lipca itd itd. Wszystko co złe w PiS to wina PO.

Squirtle88 12.05.2012 17:40

Cytat:

Wg mnie jak ktoś wybiera między dwoma partiami , w dodatku tymi jest idiotą , pozdro .

serek.c2 12.05.2012 17:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1249025)
i vice vers, nie przeczytałem nic złego na Pis w tym temacie. Ciągłe wybielanie i zrzucanie winy na innych. To nie wina PiS że przegrali wybory w 2007 roku, to nie ich wina że wpadli w sidła Leppera i Giertycha, nie ich wina jest postawa Lipca itd itd. Wszystko co złe w PiS to wina PO.

Skoro również jestem propagandzistą proszę o jeden mój post na potwierdzenie powyższego twierdzenia. Ciekaw jestem czym się ta moja propaganda przejawia?

Co do reszty - nic złego na temat PiS w tym wątku nie przeczytałeś bo temat ten istnieje bodajże od roku 2008. Trudno by oceniać PiS za rządy PO... Siłą rzeczy rozmawia się głównie o PO bo nie dość, że rządzą obecnie to jeszcze ilość "wtop" jakimi nas raczą "specjaliści" słoneczka przekracza wszystkie rządzące od 89 roku koalicje.

Ty nawet w oczywistej sprawie (vide sprawa Lipca czy budowa dróg) nie potrafisz przyznać o sukcesie czy porażce danego ugrupowania. Jesteś po prostu PO-wskim Urbanem tego forum.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislakbgc (Post 1249027)
Wg mnie jak ktoś wybiera między dwoma partiami , w dodatku tymi jest idiotą , pozdro .

Sam głosuję na ugrupowania związane z JKM - nigdy jednak nie wypowiem się o ogóle ludzi głosujących na PO czy PiS w taki sposób jak TY. Znam wiele osób, którym zapewne do pięt nie dorastasz a wybierają między tymi właśnie partiami...

jendrus 12.05.2012 17:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislakbgc (Post 1249027)

Jeśli innych nazywasz idiotami tylko dlatego bo się kierują opcjami politycznimi to Ci współczuje ....

Drozd 12.05.2012 19:12

Cytat:

Jasiu tu ziemia ! PiS od pięciu lat nie ma na nic wpływu. Więc za co go krytykować? Wiem ze dobry opluwacz zawsze pretekst znajdzie, ale nie wymagaj psiej wierności do PO od zwyczajnych ludzi. Pewnie ze nie wina PiS że przegrali w 2007 tylko bezmózgich lemingów. Pewnie że nie wina PiS że byli w koalicji Z LPR i SO tylko Tuska i wszystkich którzy glosowali przeciw samorozwiązaniu sejmu. Pewnie że nie ich wina ze Lipcowi odbiło kiedy dostał władzę, ich zasługą jest to że szybko władzę stracił. Ale co konkretnie jest złego w PiS? Bo wszystko, to znaczy nic.

Płaczesz jak to za PiS było strasznie, ale nikt do POwców nie strzelał, nikt ich od bydła nie wyzywał itd.

RAF 12.05.2012 20:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1249042)
Jasiu tu ziemia ! PiS od pięciu lat nie ma na nic wpływu. Więc za co go krytykować? Wiem ze dobry opluwacz zawsze pretekst znajdzie, ale nie wymagaj psiej wierności do PO od zwyczajnych ludzi. Pewnie ze nie wina PiS że przegrali w 2007 tylko bezmózgich lemingów. Pewnie że nie wina PiS że byli w koalicji Z LPR i SO tylko Tuska i wszystkich którzy glosowali przeciw samorozwiązaniu sejmu. Pewnie że nie ich wina ze Lipcowi odbiło kiedy dostał władzę, ich zasługą jest to że szybko władzę stracił. Ale co konkretnie jest złego w PiS? Bo wszystko, to znaczy nic.

Płaczesz jak to za PiS było strasznie, ale nikt do POwców nie strzelał, <b> nikt ich od bydła nie wyzywał itd. </b>

Od bydla nie, ale od mordercow, zdrajcow, zaprzancow i sprzedawczykow juz tak. Bardzo czesto. Jezeli nie widzicie jak na naszych oczach dokonuje sie podzial rozklad spoleczenstwa to naprawde brak slow. Naprawde malo ludzi tak bylo w stanie podzielic narod jak czyni to Kaczynski z PiS. Jeszcze straszniejsze jest to ze w to wszystko wpisuje sie Kosciol. Niepojete to jest.

AS82 12.05.2012 20:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1249042)
Pewnie ze nie wina PiS że przegrali w 2007 tylko bezmózgich lemingów.

jak szukasz bezmózgich lemingów to mam tu paru :

http://img.wiocha.pl/linkimages/f/0/...fbc725a1ff.jpg

:haha:

BBudowniczy 12.05.2012 20:47

Cytat:

skoro jesteś inzynierem to zapewne wiesz że wylewanie wartstwy śceiralnej to ostatnia i najłatwiejsza faza. Cały czas traci się na podbudowach oraz na obiektach inzhynieryjnych typu mosty, wiadukty i kładki.. Możesz mi powiedzieć jak byłbyś w stanie wybudować setkę takich obiektów w takim czasie? Przypominam Ci że przetarg roztrzygnięto w sierpniu 2009 a prace ruszyły jesienią, czyli praktycznie przez kolejne pól roku - do wiosny 2010 ledwo co kopali, bo była zima? jako inż powiinienes wiedzieć że nie leje sie betonu w mróz.

Było wystarczająco dużo czasu i na wykonanie podbudowy i na wykonanie obiektów inżynieryjnych. Zabrakło i pomysłu i umiejętności na sprawne przeprowadzenie całości zamierzenia. Zabrakło również uproszczenia procedur i przepisów, co przyspieszyłyby fazę przygotowawczą i przetargową inwestycji, dając dodatkową rezerwę czasową. Każdy kto choć trochę się na tym zna, to wie że budowa autostrad na Euro to jedna wielka wtopa i kompromitacja PO. To cud, że udało się zdążyć chociaż ze stadionami, chociaż tutaj również było blisko. Zresztą po co Ci to tłumaczę? Przecież skoro "nie leje się betonu w mróz" i "cały czas traci się na podbudowach", to nie ma szans by cokolwiek w tym kraju partia miłości zrobiła na czas.Zawsze się znajdą jakieś przyczyny "obiektywne" i pisowcy kradnący po nocach podbudowę z dróg i sypiący cukier do baków koparek. Jak za PRL. Winne były warunki atmosferyczne, szkodnicy i wrogowie ludu. Partia i system zawsze miały rację.

Cytat:

w Polsce przetargi wygrywa się ceną. Gdyby wybrali choćby Budimex, który był sporo droższy na tym odcinkach to mówiłbyś, że co to za głupota, jak można dać było robić chińczykom. Chińczyki dali tyle i dali, policzyli że ich na to stać. Tylko podwykonawcy, zterroryzowani przez rodzime firmy staneły okoniem, bo dostały info że jak będą robić dla chińczyków, już więcej od naszych roboty nie dostaną.

Może tak na przysłowiowy chłopski rozum, bo inaczej nie dociera.Gdybyś oszacował koszt ułożenia płytek w łazience z materiałem po cenie detalicznej na 3 000 zł, potem dostał ofertę na 2300 zł od sprawdzonego Pana Henryka który ma świetne rabaty w hurtowni, a następnie zlecił robotę Panu Mieciowi z Suwałk o którym nic nie wiesz, ale obiecał telefonicznie zrobić robotę za 1550 zł to co można by było powiedzieć o twoim rozumie? Oczywiście Pan Mieciu poszedł do hurtowni, dowiedział się że nie można kupić płytki za 15 zł/m2, żaden miejscowy nie chce mu pomóc za 5 zł/h, więc rozgrzebał robotę, zapłakał że podwykonawcy i hurtownie się uwzięły, ale on robotę skończy tylko za drugie tyle. Jak było dalej wszyscy wiemy. A jaka ocena dla zlecającego? Pała z wykrzyknikiem. I taka ocena należy się Ministrowi Grabarczykowi wraz z tym całym uchowaj Panie rządem PO.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RAF (Post 1249025)
Naprawde malo ludzi tak bylo w stanie podzielic narod jak czyni to Kaczynski z PiS. Jeszcze straszniejsze jest to ze w to wszystko wpisuje sie Kosciol. Niepojete to jest.

Faktycznie, bardzo podzielił. Wyzywał ludzi od pisowskiego bydła, ciemnoty, niewykształonych z małych miasteczek i wsi, moherów i moherowej koalicji, wyzywał prezydenta od chamów, pijaków itp. Zresztą jak już pisałem za PiSu działy się straszne rzeczy: " Przyrost biurokracji o 150 000 urzędników, przyrost długu publicznego z 520 mld zł do ponad 800 mld zł, podwyżka podatków, podwyżka wieku emerytalnego, rozmontowanie systemu emerytalnego, katastrofa smoleńska w której ginie elita państwa wyjaśniają rosjanie, mord polityczny na Marku Rosiaku, szczucie ABW na blogera, największa liczba podsłuchów w Europie, brak autostrad na Euro, armia w rozkładzie, fałszerstwa wyborcze......."

A tak wogóle to ty tak na trzeźwo tu piszesz? :mysli:

Marszałek 12.05.2012 20:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RAF (Post 1249048)
Od bydla nie, ale od mordercow, zdrajcow, zaprzancow i sprzedawczykow juz tak. Bardzo czesto. Jezeli nie widzicie jak na naszych oczach dokonuje sie podzial rozklad spoleczenstwa to naprawde brak slow. Naprawde malo ludzi tak bylo w stanie podzielic narod jak czyni to Kaczynski z PiS. Jeszcze straszniejsze jest to ze w to wszystko wpisuje sie Kosciol. Niepojete to jest.

Rozkład społeczeństwa nastąpił już dawno temu. Nie ma czegoś takiego jak społeczeństwo w kontekście Polski. Jest naród ale nie ma tu społeczeństwa, podobnie jak nie ma przemysłu, technologii, infrakstruktury, poważnych szkół, ośrodków badawczych i służby zdrowia. Tu ogólnie nic nie ma, a ludzie trzyma chyba tylko przyciąganie ziemskie. Albo jakaś forma masochozmu?

AS82 12.05.2012 21:03

Od 2005 roku polityka w sposób radykalny podzieliła społeczeństwo . Przedtem byliśmy narodem podzielonym ,ale nie do takiego stopnia ,wcześniej obowiazywal raczej podział jeszcze ten z PRL ,że społeczeństwo negowało polityków ,którzy byli uważani za wrogów i złodziei ,a teraz jest podział wewnatrz społeczeństwa i każda jego część utożsamia się ( o ile oczywiście ta cala polityke traktuje poważnie) pod konkretnym szyldem partyjnym

Squirtle88 12.05.2012 21:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1249028)
Skoro również jestem propagandzistą proszę o jeden mój post na potwierdzenie powyższego twierdzenia. Ciekaw jestem czym się ta moja propaganda przejawia?

Co do reszty - nic złego na temat PiS w tym wątku nie przeczytałeś bo temat ten istnieje bodajże od roku 2008. Trudno by oceniać PiS za rządy PO... Siłą rzeczy rozmawia się głównie o PO bo nie dość, że rządzą obecnie to jeszcze ilość "wtop" jakimi nas raczą "specjaliści" słoneczka przekracza wszystkie rządzące od 89 roku koalicje.

Ty nawet w oczywistej sprawie (vide sprawa Lipca czy budowa dróg) nie potrafisz przyznać o sukcesie czy porażce danego ugrupowania. Jesteś po prostu PO-wskim Urbanem tego forum.

Sam głosuję na ugrupowania związane z JKM - nigdy jednak nie wypowiem się o ogóle ludzi głosujących na PO czy PiS w taki sposób jak TY. Znam wiele osób, którym zapewne do pięt nie dorastasz a wybierają między tymi właśnie partiami...

Ostrzeżenie dostałem za swoją wypowiedź :cenzura:, więc nie ma sensu jej zmieniać . Mam pytanie pod jakim względem im nie dorastam ?

serek.c2 12.05.2012 22:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislakbgc (Post 1249061)
Ostrzeżenie dostałem za swoją wypowiedź :cenzura:, więc nie ma sensu jej zmieniać . Mam pytanie pod jakim względem im nie dorastam ?

Napisałem, że "zapewne" im do pięt nie dorastasz. Niepewność wynika z tego, że Cię nie znam i mogę ocenić Cię jedynie po tej jednej głupiej wypowiedzi na forum. Resztę dopisz sobie sam...

Drozd 12.05.2012 22:33

Cytat:

Niepojęta to jest Twoja naiwność :). A kto w 70 rocznice mordu na Polakach zamiast być w polskiej państwowej delegacji wolał ustawkę z Putinem, premierem państwa które Polaków mordowało. Jak określić takie zachowanie? Zdrada to wielce parlamentarne określenie. Nieużywanie go to oszukiwanie. Gdyby jeszcze wizyta Prezydenta była należycie przygotowana, ale nie, Kaczyński do Katynia leciał na "prywatna wycieczkę". Jeżeli myślisz że chcę mieć coś wspólnego z osobami które tak wizytę Prezydenta określały to chyba zwariowałeś. I to nie Kaczyński spowodował że kiedy myślę o takich otumanionych mędrkach rzygać mi się chce.Czy to Kaczyński sikał na płonące znicze? Czy to Kaczyński ustawiał krzyże z puszek po piwie? Nie, to wszystko robiły yntelygenty. Młode wykształcone. Nikt nic nie musiał robić żebym postawił się w opozycji do tego odrażającego motłochu. Każdy normalny człowiek nie chce mieć z tym bydłem nic wspólnego. Wiec nie bredź że Kaczynski kogokolwiek dzieli. To normalni Polacy sami z siebie oddzielają się od rynsztoka. Dlatego nie ma się co dziwić ze kościół ludzi do rynsztoka nie prowadzi. Tylko przed nim ostrzega. Przykład takiego błyskotliwca masz poniżej. Dziwisz się że myślący ludzie omijają takich szeroko?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1249053)
jak szukasz bezmózgich lemingów to mam tu paru :

http://img.wiocha.pl/linkimages/f/0/...fbc725a1ff.jpg

:haha:

Ja tu widzę ludzi którym mógłbyś buty czyścić, choć nie ma pewności, że powierzyli by tak odpowiedzialne zadanie komuś tak młodemu i wykształconemu jak Ty. Jeszcze by ci obiektywne przyczyny przeszkodziły i trzeba by było nowe buty kupować hihihi

wislak68 13.05.2012 00:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomek100 (Post 1248948)
Ja chętnie wejdę z Tobą w zakład: stawiam, że wybory będą za 3,5 roku i po nich PO dalej będzie rządzić. Wchodzisz? Co proponujesz w sytuacji, kiedy przegrasz?

Co prawda uważam Cię za człowieka wyjątkowo nieskomplikowanego i z założenia staram sie unikać jakiegokolwiek kontaktu z ludźmi Twojej prowieniencji tym niemniej dla dobra sprawy jestem się gotów z Tobą założyć: proponuję aby przegrany przeniósł zwycięsce na barana koło stadionu na Reymonta (najlepiej przed jakimś meczem) krzycząc "byłem tym baranem który głosował na Tuska". Wchodzisz??

wislak68 13.05.2012 00:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 1248951)
Emj10, Kiedy będzie w końcu ten raport z budowy dróg?

Założyliśmy się z wislakiem68 o to czy przerwą pracę z powodu braku środków na 74 odcinkach z tej listy:
http://wislakrakow.com/forum/showpos...ostcount=11360

Czy tak trudno napisać, które odcinki już oddano, które są dalej w budowie, a które nie zostaną zbudowane, bo nie ma pieniędzy?

pozdrawiam

Czyli Siwy jednak żyje! Bardzo mi z tego powodu miło. Od jakiegoś czasu staram się nawiązywać w postach do emj10 do naszego zakładu ale jak narazie nie dał się "sprowokować". Tuż przed ogłoszeniem wyników ostanich wyborów parlamentarnych twierdził że ma już raport za pierwszy kwartał ale potem nabral wody w usta.
Według moich ocen już przegrałeś (autostrada robiona przez Maecedończyków i ta robiona przez Chińczyków a potem DSS) ale chciałbym usłyszeć potwierdzenie tego od naszego arbitra.

wislak68 13.05.2012 00:30

Cytat:

wielki mędrco forum wiślackiego. Już wielu było tutaj, co stawało z Tobą w szranki. Wielu zwyciężyło. Tylko Ty zawsze musisz mieć swoje na górze i dorabiasz dziwne, zrozumiałe tylko dla Ciebie stwierdzenia i mity. Pajac to sam jesteś.

Nie przypominam sobie abym stawał "w szranki" z kimś z tego forum. Dlatego stwierdzenie że "wielu zwyciężyło" odbieram jako objaw chorej wyobraźni. Jeśli jednak uważasz że to moje "jest na górze" to zapewne wynika to z jednoznaczności argumentów przedstawianych przeze mnie w polemikach. Jeśli od czasu do czasu nie jesteś jednak w stanie ich zrozumieć to tak jak napisałem już wcześniej: wynika to z tego że Twój aparat poznawczy jest mocno ograniczony. Niestety potwierdzeniem tej Twojej słabości jest cytowany powyżej post. Wyględa na to że nie zrozumiałeś że Twoje "pajacowanie" postawiłem w trybie warunkowym. Dałem Ci mianowicie opcje w postaci zawarcie zakładu. Jak widać w swoją tezę (wybory za 3,5 roku) nie wierzysz na tyle mocno abyś był gotów podjąć to wyzwanie. W związku z tym wydaje mi się w pełni uzasadnionym stwierdzenie że zamieszczając post pajacowałeś (napisałeś głupawy post z tezą w którą sam nie wierzysz i która w zamierzeniu nie miała wnieść do dyskusji nic nowego poza probą ośmieszenia).
PS: Czy znalazłeś już źródło potwierdzające że otrzymamy 6% p.a. od naszej pożyczki udzielonej MFW dla ratowania strefy euro??

wislak68 13.05.2012 00:54

Cytat:

Zdumiewające. Naprawdę uważasz że ten podział wprowadził JK i PiS?? Już nawet nie chce mi się wspominać o "moherowych beretach" i "zabierz babci dowód" ale to przecież nie PiS-owcy strzelali do PO-wców w Łodzi! Ja rozumiem że będąc poza krajem można utracić kontakt z "krajową rzeczywistością" ale warto wtedy przynajmniej mieć tego świadomość i nie robić z siebie pośmiewiska.

wislak68 13.05.2012 01:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1248788)
Ludzie w swojej masie są bezmyślnymi idiotami, niemyślącymi samodzielnie. Niezależnie od kraju, wyznania (lub jego braku) i opcji politycznej. Umysł każdego człowieka jest nieustannie kształtowany przez miliony dochodzących do niego bodźców. Jeśli ktoś cały czas ogląda TVN czy słucha Radia Maryja, jeśli obraca się w środowisku peowców/pisowców/palikociarzy, to po jakimś czasie przesiąknie tym, co tam widzi/słyszy. Na tym zjawisku polegają przecież też wszelkie kampanie marketingowe czy wyborcze. Na atakowaniu wyborcy bodźcami. Jeśli wierzysz, że każdy ma swój rozum i potrafi wyselekcjonować z informacji podawanych w telewizji, co jest prawdą, a co kłamstwem, to jesteś naiwny (małe pocieszenie - tak samo jak miażdżąca większość społeczeństwa).

Rozumiem że ta wypowiedź padła w konkretnym kontekście ale interesuje mnie czy odnosi się ona tylko do PR (tzn: wszystko można odpowiednio "opakować" i sprzedać) czy do imponderabiliów (tzn: że w rzeczy samej prawda jest względna i nie ma znaczenia czy głosujemy na PO, PiS, SLD, NP itp) bo w gruncie rzeczy nie ma partii lepszych i gorszych, jest tylko gra medialna??

RAF 13.05.2012 04:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1249106)
Zdumiewające. Naprawdę uważasz że ten podział wprowadził JK i PiS?? Już nawet nie chce mi się wspominać o "moherowych beretach" i "zabierz babci dowód" ale to przecież nie PiS-owcy strzelali do PO-wców w Łodzi! Ja rozumiem że będąc poza krajem można utracić kontakt z "krajową rzeczywistością" ale warto wtedy przynajmniej mieć tego świadomość i nie robić z siebie pośmiewiska.

Nie, on sam tego podzialu nie wprowadzil. Zeby byl podzial musza byc dwie czesci. Kaczynscy i PiS byli strona w ostrej wojnie politycznej. Nie ofiara a czynna strona. On (szczegolnie po 10 IV) i PiS ten podzial zaostrzyli i poglebili. Oni na tym podziale chca dojsc do wladzy. I to przy pomocy czesci Episkopatu. Wiesz, to jest dopiero zdumiewajace.

Bedac poza granicami kraju nie tracisz kontaktu z rzeczywistoscia. Wrecz przeciwnie, nabierasz potrzebnego dystansu do pewnych spraw i na pewne sprawy patrzysz inaczej, z inaczej perspektywy. Rozumiem ze wg. Twojej opinii to PO rekami szalenca strzelalo do PiS-u? Tak? Kto wprawadzil podzial miedzy "nami" a tymi ktorzy stali tam gdzie stalo ZOMO? Kto wprowadzil podzial na prawdziwych Polakow i gorszych? Na zdrajcow i zdradzonych? Kto nakreca do delegalizacji legalnie wybranej wladzy? Kto wyciera sobie gebe Kosciolem, Krzyzem? Kto buduje MIT genialnego polityka "zdradzonego o swicie"? Kto oskarza prezydenta, premiera i ministra spraw zagranicznych o zdrade i mord na prezydencie bez zadnych dowodow? Kto bezczelnie klamie ze wizyta prezydenta i premiera zostala rozdzielona? I juz wyjasniam: zeby wizyta zostala rozdzielona to najpierw musialy byc plany wspolnego wyjazdu. A teraz pokaz mi dokument ktory przekona mnie ze taki plan byl. Jedyne pismo jakie w tej sprawie ujrzalo swiatlo dzienne to pismo ze stycznia 2010 adresowane do Arabskiego w ktorym Kancelaria Prezydenta RP informuje Kancelarie Premiera o swoim wyjedzie do Katynia. Gdzie tu zaprosznie i propozycja wspolnego wyjazdu? Czy znajac stosunki obu panow uwazasz ze w styczniu, lutym, marcu czy kwietniu ktos powaznie myslal o tym zeby oni oboje polecieli? A nawet gdyby oboje polecieli to chyba nie tym samym samolotem, prawda? Kto wmowil opinii publicznej ze to Kancelaria Premiera przygotowywala wyjazd Lecha Kaczynskiego do Smolenska? A to przeciez klamstwo bo to Kancelaria Prezydenta organizuje wyjazdy glowy panstwa. I teraz wracajac do pierwszej mysli takiej IV RP chcesz? Takiego premiera jak Kaczynski? Takiego ministra jak Macierewicz, Brudzinski? Takiego rzecznika rzadu jak Hofman?

Czy Tusk na wiecach kazal zabierac babciom dowody osobiste? O czym Ty piszesz wogole. Akcja o ktorej wspominasz zostala zainicjowana i rozpowszechniona przez zwyklych ludzi, ktorzy za pomoca SMS rozsylali sobie tego typu tekst. Chyba ze przyjmujesz ze to komorka Platformy rozsylala tego typu teksty. Otoz nie bylo takiej potrzeby. Poziom frustracji PiS-em byl tak wysoki ze fakty mowia za siebie:

Frekwencja 2005 - 40.57 %
Frekwencja 2007 - 53.88 %

PO (2005) - 24.14 %
PiS (2005 - 26.99 %

PO (2007) - 41.51 % + 17.37%
PiS (2007) - 32.11 % + 5.12 %

To jak to jest ze na PO w 2007 glosowalo 6,701,010? Mamy w kraju az tylu niezorientowanych, zaslepionych ludzi? Czy moze ludzie po dwoch latach przejrzeli na oczy?

serek.c2 13.05.2012 09:07

Twój post jedynie uświadomił mi, że za granicami kraju człowiek nie ma jednak pojęcia co się w kraju dzieje i powinno się zabronić głosować emigrantom... Twoich głupot aż się nie chce komentować - są wyjaśnione po stokroć w tym oraz w temacie "smoleńskim".

Żyj tam sobie w stanach, bądź dumny z Tuska. Tylko przestań głosować.

BBudowniczy 13.05.2012 09:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RAF (Post 1249114)
Rozumiem ze wg. Twojej opinii to PO rekami szalenca strzelalo do PiS-u? Tak?

Zabójca Marka Rosiaka był byłym członkiem PO i chciał pozabijać Pisowsców. Takie słowa jak poniżej myślisz że do tego nie zachęcają?
http://dzikikraj.interia.pl/news-nie...ere,nId,605154

Cytat:

Kto wprowadzil podzial na prawdziwych Polakow i gorszych?

Gdzie padły takie słowa? Chodzi Ci o tą kłamliwą manipulację TVNu?

http://bernardo.salon24.pl/239216,ko...-i-manipulacji

Cytat:

Na zdrajcow i zdradzonych?

"- Zostali zdradzeni, to wiemy już dzisiaj na pewno, niezależnie od tego, jakie będą ostateczne ustalenia co do przyczyny katastrofy - powiedział Kaczyński. - Zostali zdradzeni o świcie i to było haniebne. Tak jak haniebne było oddanie śledztwa, jak haniebne było przyjmowanie i potwierdzanie rosyjskich kłamstw, jak haniebne było kłamanie samemu - dodał."

I co w tym jest nieprawdziwe? I gdzie tu jest dzielenie społeczeństwa?

Cytat:

Kto nakreca do delegalizacji legalnie wybranej wladzy?

Donald Tusk ? Donald Tusk: Może wypowiemy prezydentowi obywatelskie posłuszeństwo
http://wyborcza.pl/1,79853,3134878.html

Cytat:

Kto wyciera sobie gebe Kosciolem, Krzyzem?

"Ożywiajcie i zwyciężajcie, krzyże z puszek piwa stawiajcie " Palikot
"Tusk: rząd nie będzie klękał przed księdzem"
"Pierwszy wywiad z prezydentem elektem: Krzyż spod Pałacu Prezydenckiego zostanie przeniesiony" Komorowski

Cytat:

Kto buduje MIT genialnego polityka "zdradzonego o swicie"?

"Nowak: Tusk jest dotknięty przez Boga wielkim geniuszem"

http://www.polskatimes.pl/artykul/17....html?cookie=1

Cytat:

Kto oskarza prezydenta, premiera i ministra spraw zagranicznych o zdrade i mord na prezydencie bez zadnych dowodow?

"To Lech Kaczyński ma krew na rękach" Palikot

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...wiadomosc.html

"Hipoteza współwiny Lecha Kaczyńskiego jest teraz najbardziej prawdopodobną z wersji wydarzeń. Inne hipotezy nie mają podstaw bytu. Teraz trzeba dowiedzieć się, czy Lech Kaczyński nie był na pokładzie pijany i dlaczego spóźnił się na lot 25 minut – mówił Palikot."

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/..._2010/14449880

Cytat:

Kto bezczelnie klamie ze wizyta prezydenta i premiera zostala rozdzielona? I juz wyjasniam: zeby wizyta zostala rozdzielona to najpierw musialy byc plany wspolnego wyjazdu. A teraz pokaz mi dokument ktory przekona mnie ze taki plan byl. Jedyne pismo jakie w tej sprawie ujrzalo swiatlo dzienne to pismo ze stycznia 2010 adresowane do Arabskiego w ktorym Kancelaria Prezydenta RP informuje Kancelarie Premiera o swoim wyjedzie do Katynia. Gdzie tu zaprosznie i propozycja wspolnego wyjazdu?

http://www.wprost.pl/ar/216818/Putin...u-10-kwietnia/

"Podczas rozmowy premier Putin zaprosił naszego premiera do złożenia wizyty w Rosji. Premier Tusk przyjął zaproszenie. Szczegóły dopracowania wizyty pozostawiono ludziom niższego szczebla. Kilka dni później strona rosyjska poinformowała, że premier Putin nie może być w Smoleńsku 10 kwietnia i ustalono datę 7 kwietnia 2010 roku (…). Ustalono, że 10 kwietnia 2010 r. pozostaje nadal aktualny jako termin obchodów centralnych, zaś 7 kwietnia będzie obejmował wizytę premiera Donalda Tuska z jej osobnym programem. W sumie w lutym 2010 r. organizacja tych dwóch wizyt niejako rozdzieliła się" – zeznała Wielowieyska."

Cytat:

Czy Tusk na wiecach kazal zabierac babciom dowody osobiste? O czym Ty piszesz wogole. Akcja o ktorej wspominasz zostala zainicjowana i rozpowszechniona przez zwyklych ludzi, ktorzy za pomoca SMS rozsylali sobie tego typu tekst. Chyba ze przyjmujesz ze to komorka Platformy rozsylala tego typu teksty.

Byłem wtedy w kraju, żadnego smsa ani ja ani nikt kogo znam nie dostał, natomiast akcja była lansowana i wałkowana na wszelkie sposoby we wszelkich "przyjaznych" PO mediach.Żadna komórka PO nie była potrzebna, wystarczyło wsparcie "opiniotwórczych mediów"

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...3,4535634.html

Cytat:

To jak to jest ze na PO w 2007 glosowalo 6,701,010? Mamy w kraju az tylu niezorientowanych, zaslepionych ludzi?

Sam sobie odpowiedziałeś. Jak można głosować na partię która spowodowała :
" Przyrost biurokracji o 150 000 urzędników, przyrost długu publicznego z 520 mld zł do ponad 800 mld zł, podwyżka podatków, podwyżka wieku emerytalnego, rozmontowanie systemu emerytalnego, katastrofa smoleńska w której ginie elita państwa wyjaśniają rosjanie, mord polityczny na Marku Rosiaku, szczucie ABW na blogera, największa liczba podsłuchów w Europie, brak autostrad na Euro, armia w rozkładzie, fałszerstwa wyborcze......."

Cytat:

Bedac poza granicami kraju nie tracisz kontaktu z rzeczywistoscia. Wrecz przeciwnie, nabierasz potrzebnego dystansu do pewnych spraw i na pewne sprawy patrzysz inaczej, z inaczej perspektywy.

Niestety, ale jak widać z powyższego całkowicie odpłynąłeś.....

AS82 13.05.2012 10:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1249082)

Ja tu widzę ludzi którym mógłbyś buty czyścić, choć nie ma pewności, że powierzyli by tak odpowiedzialne zadanie komuś tak młodemu i wykształconemu jak Ty. Jeszcze by ci obiektywne przyczyny przeszkodziły i trzeba by było nowe buty kupować hihihi

Nie gloryfikuj już tych "prawdziwych Polaków" ,bo po systematycznym naświetlaniu ich TVTrwam ich mózgi prawdopodobnie przypominają torebke herbaty którą się po 15 minutach parzenia wyciąga ze szklanki

serek.c2 13.05.2012 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1249136)
Nie gloryfikuj już tych "prawdziwych Polaków" ,bo po systematycznym naświetlaniu ich TVTrwam ich mózgi prawdopodobnie przypominają torebke herbaty którą się po 15 minutach parzenia wyciąga ze szklanki

AS-ie - pytam całkowicie poważnie - Czy Ty oglądasz TV Trwam? Bo piszesz o "systematycznym naświetlaniu". Ja nie oglądam więc nie wiem na czym to naświetlanie polega... Wytłumaczysz?

uposledzony_ale_kumaty 13.05.2012 10:25

http://wpolityce.pl/dzienniki/dzienn...tac-wykluczony

AS82 13.05.2012 10:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1249141)
AS-ie - pytam całkowicie poważnie - Czy Ty oglądasz TV Trwam? Bo piszesz o "systematycznym naświetlaniu". Ja nie oglądam więc nie wiem na czym to naświetlanie polega... Wytłumaczysz?

Już pisałem wcześniej na czym polega, nie chce mi sie w kolko o tym samym pisać . Tu masz bloga gdzie są autentyczne relacje i cytaty z TV Trwam i R.Maryja ,to sobie poczytaj ,choć i tak pewnie dla Ciebie bedzie to normalna sprawa ,wiec nie licze na zadna refleksje ani krytyke z twojej strony :

http://glosrydzyka.blox.pl/html

AS82 13.05.2012 10:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez uposledzony_ale_kumaty (Post 1249143)

szkoda że nie wykluczyli z funkcji prezydenta śp. Lecha Kaczyńskiego jak do dziennikarki Moniki Olejnik powiedział ,że " ma ją na swojej krótkiej liście" :neutral: Wiem ,ale on mógł bo Olejnik to szmata ,żydówka i ma ojca SBeka , a Stankiewicz obrażać nie wolno ,ani jej przeszkadzać bo to prawdziwa patriotka a Niesioł to kapuś

JEDREK76 13.05.2012 11:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1249146)
szkoda że nie wykluczyli z funkcji prezydenta śp. Lecha Kaczyńskiego jak do dziennikarki Moniki Olejnik powiedział ,że " ma ją na swojej krótkiej liście" :neutral: Wiem ,ale on mógł bo Olejnik to szmata ,żydówka i ma ojca SBeka , a Stankiewicz obrażać nie wolno ,ani jej przeszkadzać bo to prawdziwa patriotka a Niesioł to kapuś

Słuchaj, jeżeli ty nie widzisz tutaj różnicy między tym, że ktoś coś mówi a ktoś inny rzuca się z rękami na Dziennikarkę i to do tego Kobietę to tylko pogratulować "wychowania". Jak można w ogóle porównywać obie te sytuacje??

Przypominam sobie wypowiedzi twoje i osób podobnie do ciebie myślących, zrównujące ze wszystkim najgorszym, starszych Ludzi, którzy podczas pielgrzymki RM na Jasnej Górze zasłaniali kamery czy wręcz bodaj jedna osoba odepchnęła dziennikarkę. I teraz śmiesz w ten sposób odwracać "kota ogonem"??
Otóż nie. Ci Ludzie o których wyżej wspomniałem są zwykłymi obywatelami i mają prawo nie życzyć sobie aby ktoś ich filmował, mają prawo nie odpowiadać na pytanie (oczywiście nikt nie ma prawa atakować tym bardziej Kobiety). Zresztą człowiek, który dziennikarkę odepchnął stanął przed sądem

http://prawdawoczykole.salon24.pl/41...z-radia-maryja

Natomiast damski bokser z Łodzi jest osłem, pobiera pieniądze z podatków moich a także Ewy Stankiewicz, przebywał w miejscu publicznym i Ewa Stankiewicz (jak każdy dziennikarz) ma prawo go nagrywać i zadawać pytania. on ma prawo milczeć, jeśli nie ma nic sensownego do powiedzenia poza bluzgami.Jak nie potrafi się zachować to jego miejsce jest w psychiatryku a nie w polskim Parlamencie.

Drozd 13.05.2012 11:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1249145)
Już pisałem wcześniej na czym polega, nie chce mi sie w kolko o tym samym pisać . Tu masz bloga gdzie są autentyczne relacje i cytaty z TV Trwam i R.Maryja ,to sobie poczytaj ,choć i tak pewnie dla Ciebie bedzie to normalna sprawa ,wiec nie licze na zadna refleksje ani krytyke z twojej strony :

Typowe dla leminga, sam ocenić niczego nie potrafi więc posiłkuje sie gotową propagandą. Tzw. autentycznymi relacjami. :D
Skąd wiesz czy relacje są autentyczne skoro oryginału nie widziałeś? Śmiech na sali.

serek.c2 13.05.2012 12:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1249146)

Rzeczywiście - ciężar gatunkowy obu "wydarzeń" identyczny... Tylko zapłakać nad Tobą.

Jednakże muszę się zgodzić z Twoim opisem dotyczącym panny Olejnik (oprócz żydówki, bo nie wiem czy to prawda).

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1249145)

Wciśnij z łaski swojej na dole tegoż obiektywnego bloga przycisk "komentarze" i poczytaj sobie podobnie do Ciebie myślących. Podoba się?

Akurat ksiądz Rydzyk, Radio Maryja czy TV Trwam to nie są osoby i instytucje których będę bronił (bo z wieloma działaniami Rydzyka się nie zgadzam). Nie będę jednak słuchał Twoich głupot, gdy zauważasz zachowanie osób starszych (wg Ciebie zmanipulowanych - może i racja ale także bezbronnych i zagubionych), jednocześnie nic nie robiąc sobie z zachowania "młodych, wykształconych" debili, którzy takie starsze osoby mieszają z błotem.

Siwy_89 13.05.2012 12:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1249101)
Czyli Siwy jednak żyje! Bardzo mi z tego powodu miło. Od jakiegoś czasu staram się nawiązywać w postach do emj10 do naszego zakładu ale jak narazie nie dał się "sprowokować". Tuż przed ogłoszeniem wyników ostanich wyborów parlamentarnych twierdził że ma już raport za pierwszy kwartał ale potem nabral wody w usta.
Według moich ocen już przegrałeś (autostrada robiona przez Maecedończyków i ta robiona przez Chińczyków a potem DSS) ale chciałbym usłyszeć potwierdzenie tego od naszego arbitra.

Mnie też miło ;-)

Moim zdaniem nie masz racji. Na 74 odcinki na 3 przerwano roboty, z tym że na dwóch z nich od razu wybrano nowego wykonawcę, a na jednym (A4) po kilku miesiącach.

Powołuję się na ten punkt:

§3.2
Warunkiem koniecznym jest przerwanie budowy odcinka na czas nieokreślony, konieczność wybrania nowego wykonawcy robót i niemożność skończenia odcinka w bliżej określonej przyszłości zgodnej,bądź bliskiej informacjom zawartym w punkcie 2.1.

Do odcinków A2 nie powinno być wątpliwości, bo patrząc na poziom zaawansowania (Eurovia - 80%, Boegl Kreis 60% i prace non stop) prac powinny być one oddane do użytku w ciągu dwóch miesięcy. Z kolei przy odcinku macedońskim pozostaje też kwestia tego, czy budowa tam została przerwana z powodu braku środków. Rzecznik NDI Paweł Mazur, twierdził, że wykonawca ma zamiar odstąpić od kontraktu na podstawie klauzuli mówiącej, że "zamawiający w istocie nie wykonuje swoich zobowiązań według kontraktu". Ostatecznie GDDKiA rozwiązała umowę a po kilku miesiącach wybrali nowego wykonawcę. Nie wiem czy można tu mówić o przerwaniu z powodu braku środków.

Nasze spory ma rozstrzygać kolega emj10, który póki co milczy...

pozdrawiam i życzę lepszych arbitrów w kolejnych sporach, których nagrodą ma być noszenie na barana zwycięzcy :D

Siwy_89 13.05.2012 13:11

Cytat:

No patrz,

A na 105 km odcinku Świecko-Nowy Tomyśl zdążyli i oddali odcinek na pół roku przed planowanym terminem:-P

Porównaj tempo budowy Chińczyków do np. Eurovii, która już kończy swój odcinek.

Nie zima jest winna, tylko wykonawcy. Ale tu się z Tobą zgodzę, że gdyby nie wybrano Chińczyków wszyscy mówiliby, że budujemy drożej autostrady, a przecież można było zatrudnić Chińczyków:)

Siwy_89 13.05.2012 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BBudowniczy (Post 1249057)
To cud, że udało się zdążyć chociaż ze stadionami, chociaż tutaj również było blisko. Zresztą po co Ci to tłumaczę? Przecież skoro "nie leje się betonu w mróz" i "cały czas traci się na podbudowach", to nie ma szans by cokolwiek w tym kraju partia miłości zrobiła na czas.Zawsze się znajdą jakieś przyczyny "obiektywne" i pisowcy kradnący po nocach podbudowę z dróg i sypiący cukier do baków koparek. Jak za PRL. Winne były warunki atmosferyczne, szkodnicy i wrogowie ludu. Partia i system zawsze miały rację.

Bez przesady ;-)

Wrocław - gotowy w październiku + autostrada pod sam stadion
Poznań - gotowy od daawna + autostrada od Niemiec
Gdańsk - gotowy od sierpnia + autostrada Toruń-Gdańsk + remont trasy kolejowej Trójmiasto-Poznań
Narodowy - gotowy od grudnia

Wszystkie stadiony oddali minimum pół roku przed Euro, a trzy z nich dużo wcześniej. Dla mnie cudu nie ma.

Nie mów też - jeśli już odnosisz wszystko do Euro - że nie zdążyli z niczym, bo gotowe - poza stadionami - są też nowe terminale na lotniskach w:

Poznaniu
Wrocławiu
Gdańsku

Gotowa jest też szybka kolej łącząca tunelem lotnisko Okęcie z centrum Warszawy.

Piszę dlatego, bo widać, że piszesz rozsądnie, ale akurat w tym przypadku trochę przesadziłeś.

pozdrawiam

Szpen 13.05.2012 13:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 1249185)
No patrz,

A na 105 km odcinku Świecko-Nowy Tomyśl zdążyli i oddali odcinek na pół roku przed planowanym terminem:-P

Porównaj tempo budowy Chińczyków do np. Eurovii, która już kończy swój odcinek.

Nie zima jest winna, tylko wykonawcy. Ale tu się z Tobą zgodzę, że gdyby nie wybrano Chińczyków wszyscy mówiliby, że budujemy drożej autostrady, a przecież można było zatrudnić Chińczyków:)

jak wywalono chinczykow ich odcinki byly wykonane w 20%, pozostale odcinki mialy 30%. wiec jakies wielkiej przepasci nie bylo. dane mozna znalezc na specjalistycznych portalacvh lub poprostu na stronach gdaki.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:05.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl