Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

dj_ibutti 27.12.2010 02:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 1028378)
Weźże gościu naucz się po pierwsze - co to jest edycja postu, a po drugie, że ten stadion już powstał i nie da się go zmienić. Szkoda że nie krzyczałeś tak gdy był w formie projektowania...a, wtedy pewnie na 8 było do szkoły i mama kazała spakować kredki...

Odezwał się dorosły, hahaha. Wypominasz starszemu wiek, tego jeszcze nie było...
Przypomnij forumowiczom ile masz latek? Ile miałeś "gdy był w formie projektowania" ? Chyba to o szkole to Twoje prywatne wspomnienia.

A w temacie. Majchrowskim trzeba się było martwić, w czasie wyborów, pokazaliśmy jaką jesteśmy "wyborczą potęgą" i jak się nie trzeba z nami liczyć. Nie potrafiliśmy się sprzeciwić mu głosując, to tym bardziej nie uda się zrobić protestu. Nie ośmieszajmy się. Teraz jesteśmy skazani na łaskę Majchrowskiego i nic z tym nie zrobimy. Jak będzie chciał to sprzeda prawa do nazwy firmie Osram i ustanowi nazwę "Osram Wisłę". A my możemy sobie protestować i pisać na forum...

BTW: Wie ktoś ile projektów zostało złożonych na konkurs na tzw.Nową Halę? Słyszałem, że nie wszyscy podołali terminowi.

joshi 27.12.2010 08:19

dokładnie, zostało złożonych ok. 20 prac. Wyniki 14/15 stycznia

Marceli_szpak 27.12.2010 10:34

O! Kamerka z budowy stadionu znowu działa...:-/

http://img825.imageshack.us/img825/8783/kamzh.jpg

M89 27.12.2010 11:12

Co do nazwy stadionu, to mam nadzieję, że unikniemy wszechobecnego słowa ARENA. Bo 80% stadionów ma teraz w nazwie ARENĘ i szczerzę mówiąc jak to widzę, to zbiera mi się na wymioty...

h3po4 27.12.2010 11:27

GAZPROM hahahah no no koleżanka z za błoń na pewno by się ucieszyła z takiej nazwy hahaha bo to właśnie oni jeżdżą na gazie haha

mikereg 27.12.2010 12:50

czy kamerka 1 działa?? może ktoś dać fotkę z tej kamerki??

Zwierze 27.12.2010 13:37

Masz 3 posty wcześniej wklejony widok z tej kamerki

Matejas_ 27.12.2010 13:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwierze (Post 1028649)
Masz 3 posty wcześniej wklejony widok z tej kamerki

Ale to było dobre :rotfl:

jabadabaryba 27.12.2010 13:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marceli_szpak (Post 1028589)
O! Kamerka z budowy stadionu znowu działa...:-/

http://img825.imageshack.us/img825/8783/kamzh.jpg

Już się zacząłem cieszyć, myślałem że elewacje robią, dopiero po chwili zauważyłem że to nie stadion ;d

jaszczur90 27.12.2010 16:29

Cytat:

Ponad 20 prac w konkursie na koncepcję hali TS Wisła

22 grudnia upłynął termin składania prac konkursowych na opracowanie koncepcji hali Towarzystwa Sportowego Wisła w Krakowie. Zaproszeni do udziału w konkursie uczestnicy złożyli ponad 20 prac.

Do 14 stycznia sąd konkursowy będzie je oceniał i tego dnia zostanie wskazana najlepsza praca.
W pierwszym etapie, który zakończył się 26 października, składane były wnioski
o dopuszczenie do udziału w konkursie. Było ich 67, a zaproszenia do złożenia prac konkursowych przekazano 64 uczestnikom. (JD).

Data komunikatu: 2010-12-27

Źródło : krakow.pl

Info w sprawie hali...

aNouc 27.12.2010 16:46

Kogoś z Wisły jak domniemam mamy w grupie wybierających projekt, byle tylko ich starczyło. Bo jak jakiś dziad typu Obłutowicz będzie miał najwięcej do powiedzenia to boje sie o to jak to będzie wyglądac. Chociaż z halą nie zawalcie sprawy.

joshi 28.12.2010 09:30

Wisłę reprezentują:

Celna Sokołowska - dyrektor TS
Piotr Dunin - z zarządu Wisły Can-Pack

w sądzie konkursowym są jeszcze osoby z ZIS-u (Zarząd infrastruktury Sportowej) i z SARP-u (Stowarzyszenie Architektów Rzeczpospolitej)

anthony09 28.12.2010 09:57

Jak myślicie, kiedy szacunkowo możemy zobaczyć jakieś projekty ?

dj_ibutti 28.12.2010 10:13

Do 14-ego stycznia na pewno nic nie zobaczymy.

PvD 28.12.2010 17:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez joshi (Post 1028853)
Wisłę reprezentują:

Celna Sokołowska - dyrektor TS

o boże!:-/
Cytat:

Piotr Dunin - z zarządu Wisły Can-Pack
może być

Cytat:

w sądzie konkursowym są jeszcze osoby z ZIS-u (Zarząd infrastruktury Sportowej) i z SARP-u (Stowarzyszenie Architektów Rzeczpospolitej)
nazwiska?:)

Siwy_89 28.12.2010 17:06

To jednak będzie ta hala? ;-)

WislaFan123 28.12.2010 17:15

Lepiej zeby nie bylo tej hali... strata pieniedzy. Sorry ale jesli dlu klubu, który dochodzi do Final Four Euroligi budować halę na 4 tyś ludzi, 6 to absolutne minimum, na wielu meczach zaintersowanie bylo 2x wieksze niz pojemność, w hali która sie sypala, a w nowej hali, z bardzo dobrymi warunkami, lepszym cateringiem itp, bez problemowo 6 tys na topowe mecze bedzie mozna zgarnac, zwlaszcza jesli lige zgra sie ze byla po meczach pilkarskich... no ale juz po ptaszkach, jak zwykle minimalizm u nas.

PvD 28.12.2010 17:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KaSzTaN (Post 1029036)
Lepiej zeby nie bylo tej hali... strata pieniedzy. Sorry ale jesli dlu klubu, który dochodzi do Final Four Euroligi budować halę na 4 tyś ludzi, 6 to absolutne minimum, na wielu meczach zaintersowanie bylo 2x wieksze niz pojemność, w hali która sie sypala, a w nowej hali, z bardzo dobrymi warunkami, lepszym cateringiem itp, bez problemowo 6 tys na topowe mecze bedzie mozna zgarnac, zwlaszcza jesli lige zgra sie ze byla po meczach pilkarskich... no ale juz po ptaszkach, jak zwykle minimalizm u nas.

słaby argument za większą halą. Wystarczy dziś przyjść i popatrzeć.

jaszczur90 28.12.2010 18:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 1029033)
To jednak będzie ta hala? ;-)

W zatwierdzonym budżecie na rok 2011 ( już zatwierdzony przez radę miasta i izbę obrachunkową ) kasa jest tylko na przeprowadzenie konkursu. Brak rezerwy kasy na projekt wykonawczy i samą budowę. No chyba że Majcher znów będzie chciał ominąć próg zadłużenia i wsadzi te zadanie do jakieś miejskiej spółki ( w co wątpię w taką wspaniałomyślność ). Czyli te 8 mln euro idzie się jeb.. z UE

joshi 28.12.2010 19:00

PvD co do Celiny to mam podobne zdanie :)

oto pełna lista członków jury

4. SĄD KONKURSOWY

Sąd Konkursowy jest zespołem pomocniczym Zamawiającego powołanym m.in. do oceny spełnienia przez uczestników konkursu wymagań określonych w regulaminie konkursu, oceny prac konkursowych oraz wyboru najlepszych prac konkursowych.
Sąd konkursowy liczy 12 osób. W skład Sądu wchodzą:
1) Andrzej Wyżykowski (Główny Architekt Miasta) - Przewodniczący Sądu konkursowego
2) Andrzej Bulanda (SARP) – Sędzia
3) Krzysztof Dębowski (ZIS) - Sędzia
4) Piotr Dunin-Suligostowski (TS WISŁA) - Sędzia
5) Witold Gilewicz (SARP) - Sędzia Referent
6) Krzysztof Ingarden (SARP) - Sędzia
7) Krzysztof Leśnodorski (SARP) - Sędzia
8) Paweł Popławski (ZIS) – Sędzia
9) Celina Sokołowska (TS WISŁA) – Sędzia
10) Agnieszka Szczechowicz – Pierko (ZIS) - Sędzia
11) Halina Szłapa (ZIS) - Sędzia
12) Donata Gwiazdowicz (ZIS) - Zastępca Sędziego

tomasz_19 28.12.2010 20:41

http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...5401423272.jpg

wow :O i pomyśleć, że ta trybuna ma 4 lata...

kornd 28.12.2010 20:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1029105)

Tak samo pomyślałem, ale było chyba mówione w którejś interpelacji że trybuny północna i południowa zostaną wyszlifowane i odnowione od zewnątrz, ale czy się z tego wywiążą to niewiadomo.

Siwy_89 29.12.2010 01:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jaszczur90 (Post 1029059)
W zatwierdzonym budżecie na rok 2011 ( już zatwierdzony przez radę miasta i izbę obrachunkową ) kasa jest tylko na przeprowadzenie konkursu. Brak rezerwy kasy na projekt wykonawczy i samą budowę. No chyba że Majcher znów będzie chciał ominąć próg zadłużenia i wsadzi te zadanie do jakieś miejskiej spółki ( w co wątpię w taką wspaniałomyślność ). Czyli te 8 mln euro idzie się jeb.. z UE

jaszczur,

można zapłacić za halę przecież w kolejnych latach. Tak samo miasto robi z Rondem Ofiar Katynia. A środki z UE można przesunąć. W czasie kampanii Majchrowski mówił, że już to załatwił. Nie było chyba informacji, by tak naprawdę bylo inaczej.

Także bez paniki ;-)

jaszczur90 29.12.2010 05:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 1029173)
jaszczur,

można zapłacić za halę przecież w kolejnych latach. Tak samo miasto robi z Rondem Ofiar Katynia. A środki z UE można przesunąć. W czasie kampanii Majchrowski mówił, że już to załatwił. Nie było chyba informacji, by tak naprawdę bylo inaczej.

Także bez paniki ;-)

Z tym, że przez najbliższe lata nie ma takiej możliwości. Kraków ma już najwyższe zadłużenie jakie można mieć według prawa. Dalsze zadłużanie doprowadzi do tego, że wbije izba obrachunkowa. A na to Majcher sobie nie pozwoli. Więc po co mam się łudzić jak znam doskonale nastawienie obecnego prezydenta ?

PiotrG 29.12.2010 07:25

Cytat:

Niewiele lepiej wyglądała zaraz po wybudowaniu.
Taka już zaleta betonu konstrukcyjnego, że wygląda obskurnie. Przy wschodniej bawili się w czyszczenie tego, a wiele lepszego efektu to nie dało.
Beton konstrukcyjny stosuje się do konstrukcji, gdzie albo jest pokrywany farbą lub inaczej wykończany, lub tam gdzie go nie widać (fundamenty). Na elewacjach betonu konstrukcyjnego się nie zostawia, zwłaszcza w takiej lokalizacji jak ma R22.

joshi 30.12.2010 07:02

artykuł dotyczący konkursu
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...ali_Wisly.html

Pyniu85 30.12.2010 14:00

zauważyłem że w skład komisji wchodzi niejaki Andrzej Bulanda...mówi wam coś to nazwisko? jeśli się nie mylę to warszawiak poza tym bardzo kontrowersyjny projektant różnych "dziwolągów" powtórka z rozrywki??

Wicked 30.12.2010 14:22

No i co z tego? komisja nie składa się tylko z niego. Według mnie cześć architektoniczna będzie najmniej ważnym kryterium. Podstawa to zmieścić się w budżecie przeznaczonym na budowę, przy najlepszej funkcjonalności obiektu wraz z połaczeniem z istniejącymi obiektami TS. Z pytań zadawanych do konkursu wynikało że najwięcej problemów było z kwestią pozostawienia/wyburzenia istniejącej hali, oraz o budżecie na budowę. Jedyną powtórkę jaką ja tu mogę widzieć, to potrzeba dodatkowych środków na budowę, bo coś czuje że kwoty i kosztorysy mogą specjalnie być zaniżane, byle by tylko zmieścić się w zadeklarowanej kwocie.

Ps, Jakoś nie mogę sobie skojarzyć czy przewidziany budżet na budowę, obejmuje też sprzęt i wyposażenie sportowe (parkiety, kosze, bramki itd.) czy tak jak w przypadku HWS na Czyżynach nie?

Ela 03.01.2011 08:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pyniu85 (Post 1029690)
zauważyłem że w skład komisji wchodzi niejaki Andrzej Bulanda...mówi wam coś to nazwisko? jeśli się nie mylę to warszawiak poza tym bardzo kontrowersyjny projektant różnych "dziwolągów" powtórka z rozrywki??

Bulanda to dobry architekt.
W żadnym stopniu nie kontrowersyjny. Stwierdzenie o "dziwolągach" jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe.
I co z tego, że Warszawiak ? Przedstawiciel SARPU po prostu.
A warszawskie biura należą do jednych z najlepszych w Polsce.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wicked (Post 1029706)
No i co z tego? komisja nie składa się tylko z niego. Według mnie cześć architektoniczna będzie najmniej ważnym kryterium. Podstawa to zmieścić się w budżecie przeznaczonym na budowę, przy najlepszej funkcjonalności obiektu wraz z połaczeniem z istniejącymi obiektami TS.

Dokładnie tak.
Choć istnieje koncepcja, że w obecnych realiach - kiedy wiadomo, że pieniędzy w budżecie na budowę hali nie ma i jej postawienie to melodia przyszłości - komisja właśnie wybierze projekt drogi i o pięknej architekturze ;)
Cytat:

Z pytań zadawanych do konkursu wynikało że najwięcej problemów było z kwestią pozostawienia/wyburzenia istniejącej hali, oraz o budżecie na budowę. Jedyną powtórkę jaką ja tu mogę widzieć, to potrzeba dodatkowych środków na budowę, bo coś czuje że kwoty i kosztorysy mogą specjalnie być zaniżane, byle by tylko zmieścić się w zadeklarowanej kwocie.
Może nie specjalnie zaniżane - ale zazwyczaj tak jest, że koszty budowy mają się nijak do kosztorysów i podczas realizacji rosną o 100% a nawet i więcej.
55 mln to nie jest dużo jak na budowę takiej hali.

Co do zmieszczenia się na działce bez wyburzania starej hali - był to największy problem do rozwiązania dla architektów.
Przypuszczam, że właśnie dlatego tylko dwadzieścia kilka projektow zostało złożonych a nie sześćdziesiąt siedem.
No i dlatego też rozstrzygnięcie konkursu będzie już 14 stycznia.
Jury ma mniej prac do przeanalizowania.

iiYama 03.01.2011 23:28

ZIKiT zamawia u Flexvision telebimy.

http://bzp0.portal.uzp.gov.pl/index....rok=2011-01-03

rafalek 03.01.2011 23:37

Czyli znów wygrała oferta najtańsza..czy ktoś może cokolwiek powiedzieć o tej Firmie? Dobrzy są? Terminowi i porządni?

GonzoNS 04.01.2011 00:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 1031872)
Czyli znów wygrała oferta najtańsza..czy ktoś może cokolwiek powiedzieć o tej Firmie? Dobrzy są? Terminowi i porządni?

może taki mały offtop, ale miałem jakieś 2 miesiące temu zajęcia z dziekanem na jednej z krakowskich uczelni i się powiedział kilka zdań na temat remontu dwóch auli. w umowie z uczelnią ma zapisane ze pieniędzmi ma gospodarować tak jakby były jego i by było to najbardziej ekonomiczne, z drugiej strony przetarg miała wygrać najtańsza oferta.

dj_ibutti 04.01.2011 00:44

Wystarczy wpisać Flexvision w google i się wszystkiego dowiecie. Opinie dość pochlebne.

mIcHaL666 04.01.2011 07:10

Ale to chyba jasne, że wybrana zostaje najtańsza oferta skoro kryterium wyboru było 100% cena.

Feniks1983 04.01.2011 08:30

Zgadza sie. Cena byla podstawowym kryterium i tu 100% planu zostalo wykonane. Pytanie tylko czy oferta tej firmy jest na tym samym poziomie co pozostalych ktore zostaly w przetargu plus co spowodowalo ze mogli obinzyc te koszty w stosunku do konkurencji. Oby to nie byl jakis bubel.

RZA 04.01.2011 09:44

W swojej pracy powiem szczerze jeszcze nie spotkałem się z sytuacją żeby przy przetargu na prawie zamówień publicznych cena nie była najistotniejszym kryterium (80 % do 100 %). Inna sprawa, że w obecnych czasach wiele firm obniża do minimum cenę wykonania kotraktu i potem są problemy. (Mostosal Warszawa chyba równolegle prowadzi kilka inwestycji w Krakowie i może się wyłożyć). A kary umowne za każdy dzień zwłoki to ok 0,1% wynagrodzenia netto. Dlatego polimex za trybune zachodnią teoretycznie powinien zabulić ciężke pieniądze.

Feniks1983 04.01.2011 09:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RZA (Post 1031922)
W swojej pracy powiem szczerze jeszcze nie spotkałem się z sytuacją żeby przy przetargu na prawie zamówień publicznych cena nie była najistotniejszym kryterium (80 % do 100 %). Inna sprawa, że w obecnych czasach wiele firm obniża do minimum cenę wykonania kotraktu i potem są problemy. (Mostosal Warszawa chyba równolegle prowadzi kilka inwestycji w Krakowie i może się wyłożyć). A kary umowne za każdy dzień zwłoki to ok 0,1% wynagrodzenia netto. Dlatego polimex za trybune zachodnią teoretycznie powinien zabulić ciężke pieniądze.

Ja tez mam nadzieje ze jesli juz dozyjemy dnia w ktorym Nasz satdion bedzie oddny do uzytku to ze beda sciagniete odpowiednie pieniadze za opoznienia. Tyle ze o ile sobie przypominam to towarzysz Majcher w odpowiedzi na zapytania uwczesnego radnego Olszowki napisal ze nie ma zadnych opoznien i ze kary nie za opoznienia nie beda naliczane.....

PiotrG 04.01.2011 10:02

Gdyby Polimex miał zapłacić kary za opóźnienia na budowie od każdej z umów na trybuny wschodnią i zachodnią, to pewnie już by się jedna zwróciła :lol:
9 miesięcy opóźnienia przy budowie wschodniej, a teraz już praktycznie 7 miesięcy przy zachodniej i to opóźnienie ciągle rośnie.

Antystenes 04.01.2011 10:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mIcHaL666 (Post 1031896)
Ale to chyba jasne, że wybrana zostaje najtańsza oferta skoro kryterium wyboru było 100% cena.

Jasne ale tylko w ciemnym kraju...
Na zachodzie, w samych Niemczech na pewno w przetargu na dzień dobry odpadają najtańsza i najdroższa oferta. Efekt? Jakość. Zrobione raz i długo służy. A w Polsce po kosztach odstawią maniane, po roku remont generalny, po trzech utylizacja..

e:
do kiedy ma ten flexvision termin?

wislak68 04.01.2011 10:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 1031928)
Gdyby Polimex miał zapłacić kary za opóźnienia na budowie od każdej z umów na trybuny wschodnią i zachodnią, to pewnie już by się jedna zwróciła :lol:
9 miesięcy opóźnienia przy budowie wschodniej, a teraz już praktycznie 7 miesięcy przy zachodniej i to opóźnienie ciągle rośnie.

Tyle że o ile dobrze rozumiem to Polimex argumentuje że opóźnienia były spowodowane błędami w projekcie tudzież opóźnieniami w dostarczaniu dokumetacji technicznej. Nie znam szczegółowo tej akurat sprawy ale z doświadczenia wiem że w przypadku podobnych sporów ewentualne procesy trwaja latami a wynik jest bardzo niepewny.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:36.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl