![]() |
Cytat:
|
Zadam przewrotne pytanie
Tak na logikę Po co komu do szczęscia jest potrzebna Wisła Kraków SA? w sensie jaki ktoś miałby cel zakupu takiej spółki? tak po prostu? |
Cytat:
Nawet jeśli przeszkadza to co w związku z tym? Skoro cięcia zaserwowane przez TF, nie ograniczają się tylko do pierwszej drużyny ale również do innych gałęzi w tym BP, działu marketingu, itp. Uwierz mi, że w Wiśle były lub może nadal są osoby, które mają głowy pełne pomysłów, wiedzą co tak naprawdę trzeba zrobić aby klub był lepiej postrzegany przez kibiców, przez media. Problemem są niestety pieniądze, które zawsze znajdują inne zastosowanie niż dział marketingu i trudno się temu dziwić(?) Był pomysł wysepki - brak środków, wysoki czynsz za wynajem. Takie są realia. Owszem, może i by się zwróciło (ba! na pewno by się zwróciło), tylko ktoś u góry boi się podjąć takiej decyzji. Cytat:
Przyjąć można założenie, że monopol na sklepiki ''klubowe'' kibicowskie ma SKWK. Niestety, ''Wiślacki Świat" sprzedaje tylko i wyłącznie gadżety wydawane przez Wisła SA a nie promuje rzeczy wydawanych przez SKWK i na odwrót. Różni się to tym, że Wisła SA używa logo a kibice na flagach, gadżetach, vlepkach, ubraniach używają herbu TS, lub jak kto woli kibicowskiego. Być może tu jest problem? Choć ujednolicenie asortymentu raczej nie wchodzi w grę. |
Cytat:
Ludzie, to jest działalnośc gospodarcza. Żeby takie coś robić trzeba policzyć przychód minus koszty a nie zakładać, że każdy taka by chciał. Ja bym nie chciał, chcę mieć meczową i tyle. Zacznijcie robić zakupy tegoi co jest, a co jest podstawowym wyposażeniem kibica czyli koszulek meczowych, a potem można domagać się czego innego. Cały czas dominuje postawa roszczeniowa |
Ujednolicenie nie wchodzi w grę, ale Fenerbahce lub Galata (nie pamietam dokladnie ktore) zaczeło wydawac gadzety pod swoim własnym logiem które cieszyło sie takim zainteresowaniem ze klub po jakims czasie odkupił od nich to logo i sprzedawał gadzety z dwoma herbami.
Tutaj pewnie by to nie przeszło bo to herb TS, ale dla chcącego nic trudnego. Chociaz jak dla mnie gadzety skwk dupy nie urywaja, ale moze jestem zbyt marudny i zbyt wiele widziałem w swoim zyciu. TSFANATIC : masz racje, ale zauwaz ze My i Legia mamy adasia. Legia mogła przed sezonem zrobic akcje ze kupując org. koszulke meczowa za te 3 stówki wyjazdowa masz gratis (czy jakos tak). Był plan sprzedazy koszulek po piłkarzach, tez padło, a takie maja o wiele wieksza wartosc niz zwykła bez brandingu. Patrzac na dzialalnosc sklepiku nie sadze ze im sie chce. Nie widze tego i nie czuje. |
Cytat:
Tylko u nas stoi to na głowie. |
A ja tak z innej beczki. Nie mam zbyt dużej wiedzy księgowo-finansowej, stąd moje pytanie:
skoro Wisła rzekomo 'spłaciła' wszystkie długi wobec TF, czy jest dla Cupiała jakaś opcja ot tak wyciągnąć teraz pieniądze z klubu np. z transferów? Do tej pory taka operacja mogła widnieć jako "spłata pożyczki". A teraz? EDIT: Cytat:
|
Cytat:
|
Jeśli chodzi o kwestie loga, tak jak wspomniał ZWE gadżety SA mają mniejsze wzięcie niż logo TS-u.
Tylko że to nie powinno być duzym problemem dla Wisły SA. Można przecież wydawać koszulki polo, z adidasa z BG. Piórniki, piłki, szaliki itp. Nie na każdym produkcie musi być logo SA, a nawet jeśli to można je delikatnie wkomponować np. w koszulkę lokalizując np na kołnierzyku, rękawku, czy na plecach u góry w okolicach szyi. Pomysłów jest mnóstwo, trzeba chcieć tylko wdrożyć je w życie. Przy okazji chciałem poruszyć temat band klubowych. miałem dziś okazję wymienić zdanie na ten temat z naszym rzecznikiem za pośrednictwem twittera. On twierdzi, że sam za tym lobbował kilka razy, jest za, ale na przeszkodzie może stanąć budżet. Nie sądziłem, że w przypadku inwestycji która można przeprowadzić, zamykając się w 10 tysiącach zł. można będzie się tłumaczyć budżetem. Zresztą o czym my mówimy, można zaproponować partnerom darmową reklamę w zamian za wsparcie finansowe. A wracając do tematu, to może Pan Cupiał ,,pozbył się"długu wewnętrznego wobec TF kosztem swojego pozostania w klubie jako współwłaściciel. Ciężko mi sobie wyobrazić jak patrzy na to wszystko z boku i nie ma żadnego wpływu, a może byłoby i lepiej. |
Ja jeszcze wrócę do mitycznego długu wewnętrznego.
A mianowicie pytanie do bardziej zorientowanych. Jak rozumiem cała wysokość długu to są kwoty które powstały wtedy kiedy TFK zasypywał dziury budżetowe klubu (np. kiedy trzeba było spłacać kilka lat poprzedniego trenera np. Kasperczaka. Kiedy założono puchary a ich nie było z powodu odpadnięcia w pierwszej rundzie itp.) ? Oprócz tego TFK reklamuje się na koszulkach, Bandach, biletach oraz jest obrandowana na konferencjach prasowych. Jak rozumiem jest ustalona kwota która jest przelewana z tego tytułu do klubu. Idzie ona w poczet marketingu TFK i nie liczy się do wysokości długu. Dobrze myślę? |
Cytat:
|
Teoretycznie dług wewnętrzny obejmuje także zaległości wobec firm córek TF. Wszelkie biura podróży które w ramach współpracy z TF świadczyły usługi Wiśle Kraków itp. Dług wewnętrzny to także niejednokrotnie środki finansowe przekazywane dodatkowo (aby zwiększyć budżet) na działalność klubu, jak np w 2010 roku w czasach ery Holendrów.
Jeśli chodzi o umowę sponsorską to z tego co kojarzę to reklama TF na koszulkach była częścią umowy pomiędzy spółką akcyjną a Telefoniką Kable. W mediach przewijały się oferty rzędu 5 mln zł za sezon. Natomiast nie wiem czy reklama w ostatnich kilku latach nie była rozliczeniem za dług wewnętrzny. To mogłoby tłumaczyć fakt, że dług nie wynosił 90-100 mln tylko około 60. |
To tak a propos tego co wcześniej piałem:
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...cy_w_historii/ Raczej nie kojarzę że bezpośrednio po sprzedaży któregoś z nich szła współmierna kasa na wzmocnienia. Więc te pieniądze też poniekąd szły na spłatę długu wewnętrznego... Dodatkowo jeżeli temu wierzyć przed Holendrami otrzymalliśmy 3,7 mln euro z Głowe i Brożków. Więc TFK nie dorzuciła aż tak wiele wtedy.. |
Z moich informacji wynika/wynikało, że Cupiał za reklamę na strojach Wisły Kraków płaci 4 mln* złotych.
Dlatego upadła opcja m.in z Coca -Colą. Bo była taka opcja. Ale mniejsza o to. Każdy odpadał w przedbiegach, oferując kwotę mniejszą niż wspomniane 4 mln od Cupiała :) A ile Fortuna płaci Legii za reklamę? ;) * Informacje z własnych źródeł. Chyba, że ktoś ma bardziej dokładne dane to przepraszam za wprowadzenie w błąd. |
ok, ale w L ta kasa realnie idzie z zewnątrz, a u nas, wiadomo, z lewej kieszeni do prawej..
|
Jedno jest tutaj istotne i mogące wskazywać, że będą jakieś ruchy właścicielskie. Brak jakiejkolwiek decyzji, a nawet przecieków odnośnie prezesury w klubie. Normalnie wakat trwałby ok tygodnia zapewne, a przynajmniej docierałyby jakieś nazwiska. Tak to zawsze w Wiśle bywało. Tu mamy zupełną ciszę jakby decyzję o nowym prezesie miał podjąć już nowy właściciel. Oby.
Inna opcja jest taka, że kompletnie nikt nie chce się w tym bagienku taplać. Ale wracamy do punktu 1 - pewnie byłyby jakieś śladowe informacje z kim rozmawiali. |
Bliższa wydaje mi się opcja, że w klubie jest taki syf i burdel, że już nie ma głupich, którzy chcieliby się w to wpakować.
|
Tak nie ma bo jak trzeba to oddelegowany jest pan/pani z TF i prezes jest tak już bywało
|
Z czego większość z nich za karę...
|
Rzeczywiście w klubie jest wyraźny zastój.
Nie oddelegowano prezesa, nawet tymczasowego, co miało kilkukrotnie miejsce w przeszłości. Bez prezesa już 2 tygodnie jesteśmy. Klubem zarządza m. in. Kapka....... Klub nie rozpoczął sprzedaży biletów na najbliższe spotkanie, choć mecz już za 9 dni. Podobno mają być nowe stroje, a nie zanosi się na prezentację. Mają zostać pokazane dopiero w dniu meczu, bez żadnej promocji. Dział marketingu śpi, nie zawsze dawał radę, ale ostatnio dużo się tam działo, a teraz dziwne wyczekiwanie. Żadnych konkursów, promocji na nowy sezon, zniżek na zakupy w sklepie dla karnetowiczów, choć jeszcze pod koniec tamtego sezonu zapowiadano kilka fajnych akcji przed rozpoczęciem nowego sezonu. Może to moje, trochę zbyt pochopne myślenie, ale rzeczywiście tak to może wyglądać. |
Cytat:
2. A po uj, jak sprzedalby do tej pory tysiąc -dwa tysiące biletów? 3. Najwyraźniej sprzedaż koszulek idzie tak dretwo, ewentualnie w dzień prezentacji, że nie ma sensu wynajmować galerii czy coś w tym stylu. Mogli zrobić powtórkę z sytuacji, gdzie wróciła Biała Gwiazda na koszulki - prezentacja na hali/stadionie i mecz towarzyski przy Reymonta. Koszulka do kupienia na hali, Wislackim Świecie, strefie kibica. |
Mogli, mogli. Jasne, różne rzeczy mogli zrobić. Wiele interesujących działań marketingowych wcale nie wiąże się z wysokimi kosztami, jeśli o długofalową promocję marki chodzi. U nas to leży i kwiczy, a chwilowe podrygi absolutnie tego nie zmienią. Jakiejkolwiek sensownej polityki czy przyjętej strategii w Krakowie nie widać od lat. Niestety.
|
Ale po co? Jesli motor napedowy wplywow dnia meczowego, idzie...na zielono!
|
Czas podziękować Cupiałowi i powinni to zrobić kibice. Wziąć taczki i wywieźć go z meczu Wisły ze stadionu
|
Bo przestał/nie może w obecnej chwili spełniać Twoich/kibiców zachcianek?
|
Bo nic już nie gwarantuje temu klubowi. Ani przyszłości, ani stabilizacji, ani normalności, ani utrzymania.
|
I kto zagwarantuje rozwój, stabilizację, przyszłość? Ty?
|
Stabilizacja akurat to jest, środek tabeli od paru sezonów
|
Cytat:
|
trochę w temacie
http://sport.interia.pl/plh/news-kib...ka,nId,2233682 Od jakiegoś czasu Bogusław Cupiał prowadzi klub tak że ten scenariusz ze Sanoka nie jest wykluczony |
Cytat:
Teraz coraz mniej mamy do spłacenia długów zewnętrznych z tamtego okresu. Chodzi o przegrane procesy wobec piłkarzy i Mandziary, Smudy, swego czasu zalegaliśmy z opłatami za wynajem stadionu czy prąd. Teraz jest wszystko w miarę regularnie regulowane. Nawet dług wewnętrzny, przed przekształceniem w akcje znacząco zmalał. Ale oczywiście, jest tragicznie bo nie przedłużyliśmy Messiego spod Kozienic i nic tylko spadek nas teraz czeka. Jest super? Nie, ale na pewno jesteśmy znacznie bezpieczniejsi niż dwa lata temu, kiedy wizja zaczynania od czwartej ligi (za zasługi!) była realna. W tym sezonie powinniśmy spokojnie awansować do ósemki bo tym razem mamy trenera na ławce. Do czasu zmiany właściciela nie ma co liczyć na wiele więcej (chyba że będzie żarło), ale wieszczenie nam akurat teraz upadłości jest tragikomiczne. |
|
Mam nadzieję,że to nie Wojciechowski....dwóch inwesterów ciekawe czy coś z tego wyjdzie czy nie.....
|
J.W. Construction Holding
|
Dwóch zainteresowanych? Wystarczy jeden ale dobry:)
|
Zobaczymy jak to sie potoczy oby nowy boss byl rozsadny nikt nie oczekuje Bog wie czego tylko normalnosci.
|
Cytat:
|
Tylko nie wojciechowski. Za 2-3 lata mu sie znudzi i podazymy droga widzewa, lks czy polonii
|
Jedno co mnie cieszy w tej całej sprawie to brak głośnych przecieków.
W zasadzie wszystko układało by się w jedną całość. Tak na moje oko (przy czym to tylko i wyłącznie moja, nigdzie niepotwierdzona opinia) Cupiał zostawił Gaszyńskiego w TFK z jednym zadaniem: Pilotowania sprawy sprzedaży, być może prowadzenia wstępnych rozmów. Tym też tłumaczyłbym decyzje dotyczące zakazu generowania dodatkowych kosztów. Zakazu podpisywania jakichkolwiek umów z osobami prywatnymi (sprawa wykupu Wolskiego). |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:28. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl