Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Bogusław Cupiał były właściciel Wisły - archiwum, ocena wspomnienia (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8846)

Ajax 06.08.2013 14:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Valandil (Post 1326353)
Gdyby te pieniądze były wydawane mądrze to dzisiaj Polonia byłaby hegemonem w naszej lidze. Niestety o Wojciechowskim można powiedzieć wiele ale na pewno nie to, że wie jak prowadzić klub.

No to wydajemy pieniądze dużo lepiej od Polonii (jakieś 15 lat hegemonii w lidze)

A aktualne przemiany coraz bardziej mi się podobają jako tarcza przeciwko nadmiernemu rozdmuchaniu płac w klubie i drodze do normalności.

SharksiK 06.08.2013 16:30

Tylko ze myslac o powazniejszych sukcesach w przyszlosci trzeba bedzie zaczac lepiej placic. Nie wspominajac juz o trasferach gotowkowych. Na wychowankach i zawodnikach z karta w reku pewnego poziomu sie nie przeskoczy. W lidze owszem mozna powalczyc ba nawet zdobyc mistrzostwo, tylko co dalej?
Zadowalamy sie naszym podworkiem i liczymy na lud szczescia czy jednak dorastamy do tego zeby powalczyc o prawdziwe pieniadze, czyli europejskie puchary.

Adenalix 06.08.2013 17:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1326348)
Polonia miała kasę na transfery i co z niej zostało?
Bez Cupiała na dzień dzisiejszy klub się nie utrzyma.

A co takiego robi BC, że bez niego klub się nie utrzyma? Oświeć mnie proszę drogi Ajaxie bo nie wiem. Chyba nie sądzisz, że BC z własnej kieszeni nadal finansuje nasz Klub? Jedynym plusem było udzielenie nam pierwszego od kilku lat kredyt po rządach BasałajA. Tu wchodzimy w politykę: czy polityka inwestowania w piłkarzy Basałaja była zła czy dobra, ale to nie jest sedno mojej wypowiedzi. Zapamiętajcie proszę, że BC nie dorzuca z własnej kieszeni nic lub prawie nic, Wisła dużą część pieniędzy z transferów przejadła i nadal przejada bo za coś trzeba klub utrzymać, reszta idzie na spłatę zobowiązań względem TF, które ma swoje problemy finansowo/fiskalne. Czy Wisełka dałaby sobie radę bez BC? Oczywiście, że tak. Przeciez to nei ostatni sprawiedliwy cudotwórca. W każdym razie to bardzej skomplikowane niż wygląda na pierwszy rzut oka.

63.5 Kg 06.08.2013 17:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Manhunt (Post 1326382)
Brak Cupiała = brak pieniędzy od TF
Myślisz ,że jakiś sponsor przyjdzie ?? hahahaha

A co myslales przed przyjściem Cupiala?

No widzisz a jednak przyszedł sponsor...

SharksiK 06.08.2013 19:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 1326389)
A co myslales przed przyjściem Cupiala?

No widzisz a jednak przyszedł sponsor...

Mylisz pojecia.

Sponsor to nie zywiciel.

Adenalix 06.08.2013 19:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Manhunt (Post 1326382)
Brak Cupiała = brak pieniędzy od TF
Myślisz ,że jakiś sponsor przyjdzie ?? hahahaha

TF nie daje pieniędzy na nasz klub. Raz na zawsze obalmy ten mit. Od kilku lat nie licząc kredytu od TF, który trzeba spłacić nie otrzmaliśmy od BC nic. Gdyby TF dawała środki na bieżąco, stać by nas było na inne niż bezgotówkowe transfery.

KoPer 06.08.2013 19:28

a reklama Tele-foniki na koszulkach jest za darmo?

Rob_Zombie 06.08.2013 20:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adenalix (Post 1326397)
TF nie daje pieniędzy na nasz klub. Raz na zawsze obalmy ten mit. Od kilku lat nie licząc kredytu od TF, który trzeba spłacić nie otrzmaliśmy od BC nic. Gdyby TF dawała środki na bieżąco, stać by nas było na inne niż bezgotówkowe transfery.

Kolejny który myśli że utrzymanie klubu - wynajem stadionu, opłacenie kontraktów, czy choćby opłaty za głupie koszulki - są za darmo, a cała kasa może iść w prostej linii na transfery...

WislaFan123 06.08.2013 20:49

Cytat:

Juz w wywiadie przed sezonem Bednarz mowil ze TF daje ok 11-12 mln = ok 1/3 budzetu..

kristos 06.08.2013 21:34

Cytat:

Żal mi takich ludzi jak Ty ,bo żyją w głębokiej nieświadomości.
Kolego najwyższy czas obudzić się i zabrać się za siebie - może nie jest jeszcze za póżno ?

Ajax 06.08.2013 21:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KoPer (Post 1326398)
a reklama Tele-foniki na koszulkach jest za darmo?

Z tytułu reklamy TF jest wpłacana część z tych 10 baniek od Cupiała na utrzymanie drużyny.

KoPer 06.08.2013 22:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1326422)
Z tytułu reklamy TF jest wpłacana część z tych 10 baniek od Cupiała na utrzymanie drużyny.

no własnie więc jak Adenalix twierdzisz, że BC nic nie daje? daje przez TF i tak samo Bednarz mówił rok temu przed sezonem jakoś, że dzięki pomocy BC klub może normalnie w miare funkcjonować

GrzegorzTS 07.08.2013 06:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1326313)
Daje 10 baniek rocznie. Sprawdź a potem pisz.

Na jakiej zasadzie przekzuje te 10 milionów? na pewno nie jest to kasa za reklame na koszulkach bo zwyczajnie nie mógłby tyle przekazywać (działanie na szkode spółki itp) moim zdaniem Cupiał tyle kasy nie daje,może daje kilka milionów a reszta idzie na spłate odsetek od zadłużenia...

Ajax 07.08.2013 08:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GrzegorzTS (Post 1326440)
Na jakiej zasadzie przekzuje te 10 milionów? na pewno nie jest to kasa za reklame na koszulkach bo zwyczajnie nie mógłby tyle przekazywać (działanie na szkode spółki itp) moim zdaniem Cupiał tyle kasy nie daje,może daje kilka milionów a reszta idzie na spłate odsetek od zadłużenia...

Tak mówił Bednarz w wywiadzie z tego co pamiętam 2 lub 3 bańki to kontrakt za koszulki a o resztę to już trzeba by było się jakiegoś księgowego zapytać:)

Dariook 08.08.2013 07:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GrzegorzTS (Post 1326440)

Jeśłi Telefonika ma w swoich wydatkach nawet i 50mln na reklamę, to oczywiście może tyle zapłacić. Jaka w tym szkoda?

GrzegorzTS 08.08.2013 09:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1326690)
Jeśłi Telefonika ma w swoich wydatkach nawet i 50mln na reklamę, to oczywiście może tyle zapłacić. Jaka w tym szkoda?

To wytłumacz mi bo z tego co czytałem na forum to Cupiał nie może poprostu brać kasy z telefoniki i przelewać dla Wisły,zresztą podobnie mówił Bednarz w wywiadzie przed kilkoma miesiącami,czyli muszą być jakieś ograniczenia .Teraz kwestia kasy za reklame najlepsze kluby otrzymują po 3-4 miliony a Cupiał nagle może przelać 10 milionów za reklame dla Wisły?

.....

cytat
Otóż nie jest tak, że Cupiał ma jakieś "swoje" prywatne pieniądze, z których utrzymuje klub. Przecież robi to formalnie Tele-Fonika czyli firma,spółka prawa handlowego, która jak każda musi się finansować i utrzymywać, w której musi się zgadzać każda złotówka i nawet gdyby Cupiał chciał nie może sobie ot tak przelać na konta Wisły paru milionów.

mr_kwolf 08.08.2013 09:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GrzegorzTS (Post 1326722)
To wytłumacz mi bo z tego co czytałem na forum to Cupiał nie może poprostu brać kasy z telefoniki i przelewać dla Wisły,zresztą podobnie mówił Bednarz w wywiadzie przed kilkoma miesiącami,czyli muszą być jakieś ograniczenia .Teraz kwestia kasy za reklame najlepsze kluby otrzymują po 3-4 miliony a Cupiał nagle może przelać 10 milionów za reklame dla Wisły?

Oczywiście, że nie może przelać Wiśle kwoty z kosmosu. Prawo spółek handlowych mu na to nie pozwala. Jest na to paragraf, a mianowicie "działanie na szkodę spółki".

wikink1 08.08.2013 09:59

Dezinformacja jest pozywka tego forum i jesli chodzi o samych kibicow to niema w tym nic dziwnego ,ale zachowanie bednarz oraz ludzi zwiazanych z klubem jak i dziennikarzy zwiazanych ze swiata Cupiala jest swiadomym wprowadzeniem w blad nass kibicow .Ja wam przytocze pewien przyklad po sprzedania zawodnika do holandii za 3,8 miliona ,pieniadze trafiaja w calosci do TF w ramach splaty ODSETEK a nastepnie TF udziela Wisle pozyczke 700.000 z tych ze pieniedzy na 12 percent .

FraMat 08.08.2013 10:05

No i jeśli nawet Twoje doniesienia sa prawdziwe, to wszystko jest w porządku. Prowadziłeś kiedys dużą firmę prawa handlowego?

Dariook 08.08.2013 10:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GrzegorzTS (Post 1326722)

.....

cytat
Otóż nie jest tak, że Cupiał ma jakieś "swoje" prywatne pieniądze, z których utrzymuje klub. Przecież robi to formalnie Tele-Fonika czyli firma,spółka prawa handlowego, która jak każda musi się finansować i utrzymywać, w której musi się zgadzać każda złotówka i nawet gdyby Cupiał chciał nie może sobie ot tak przelać na konta Wisły paru milionów.

No teoretycznie, kto zabroni nam cenić swoją reklamę na 10mln? Nie ma drugiej Wisły więc konkurencyjnej oferty nie znajdziesz. To że inni się mniej cenią to ich sprawa.
Tak cysto teoretycznie, wszystko jest w świetle prawa handlowego ok.

Właścicielem Wisły jest TF a nie Cupiał. Cupiał jest właścicielem TF.

wikink1 08.08.2013 10:16

ofiara tego postepowania ,polityki jest Wisla i to jest jej koniec TYKO KFESTJA CZASU JAK OGLOSIMY UPADLOSC

Dariook 08.08.2013 10:26

O jezu, no i co z tego?
Zaczniemy od 4 ligi i prawdopodobnie w 4 lata wrócimy co najmniej do 1 ligi. Do 2 ligi włącznie wygrywać będziemy dzięki presji kibiców zalewając stadioniki, wiochy i miasteczka Polski południowej.

huberix 09.08.2013 10:50

przynajamniej bedzie sie latwiej do Wisly dostac :)
Beda przyjmowac kazdego a z tego powodu ze jestem akurat na etapie kiedy to sie takich do pierwszej druzyny wprowadza to moze zagram :)
Prawda jest ze ofiara jest Wisla. Ja nie moge przebolec ze Cupial akurat w tym momencie nie da ani zlotowki na klub.
Rozumiem ze on swoja kase zarobil i co z tego ze do konca zycia jej nie wyda ale skoro jest kibicem Wisly i zdecydowal sie na inwestycje w ten klub to zobowiazuje go do tego by w takim momencie przelac pieniadze. chocby posplacac zaleglosci wzgledem pilkarzy... :(

Grantar 09.08.2013 11:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wikink1 (Post 1326755)
ofiara tego postepowania ,polityki jest Wisla i to jest jej koniec TYKO KFESTJA CZASU JAK OGLOSIMY UPADLOSC

jeśli KFESTIA to nie martwię się twoim straszeniem ...

adam_09 09.08.2013 11:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez huberix (Post 1326985)
skoro jest kibicem Wisly i zdecydowal sie na inwestycje w ten klub to zobowiazuje go do tego by w takim momencie przelac pieniadze

Weź kolego lepiej idź na portiernie swojej podstawówki i sprawdź czy już nie ogłosili kiedy rozpoczęcie roku szkolnego...

Lukasz 09.08.2013 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1326760)
O jezu, no i co z tego?
Zaczniemy od 4 ligi i prawdopodobnie w 4 lata wrócimy co najmniej do 1 ligi. Do 2 ligi włącznie wygrywać będziemy dzięki presji kibiców zalewając stadioniki, wiochy i miasteczka Polski południowej.

:)
Na szczęście z Cupiałem spadek niżej niż I liga nam nie grozi, więc trzeba się przyzwyczaić do 'monotonii' w ekstraklasie.

gypsy 04.09.2013 18:44

Cupiał szykuje córkę na szefową Wisły

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fakt.pl
To będzie prawdziwa rewolucja. Bogusław Cupiał (57 l.) powoli oddaje władzę w swoim królestwie. Rządy ma objąć córka myślenickiego biznesmena, Monika (36 l.).

Właściciel Wisły nie doczekał syna, który mógłby przejąć po nim interesy. Ma trzy córki i najstarsza z nich już teraz przejmuje od niego kolejne obowiązki. Na razie w Tele-Fonice. W Krajowym Rejestrze Sądowym widnieje jako prokurent spółki. Jej mąż, Bartłomiej Zgryzek (36 l.) jest wiceprezesem zarządu.

Monika rządzi twardą ręką. - Cupiał ostrzegał nas kiedyś przed nią. Mówił: „Narzekacie na mnie? Poczekajcie, aż zobaczycie, jak działa Monika – mówi jeden z byłych pracowników Wisły. - Generalnie można przyznać, że dziewczyna radzi sobie bardzo dobrze – dodaje inny.

Co to oznacza dla Wisły? Pani Monika patrzy na Tele-Fonikę i spółki podległe jako całość. Wisła to część, która z punktu widzenia ekonomicznego, przynosi tylko straty. Jeśli faktycznie w ciągu najbliższych lat obejmie władzę nad całym koncernem, Wisła może trafić na sprzedaż.

- Monika uchodzi za ostrą. Szybko podejmuje decyzje. Wisłę traktuje jako balast. Z drugiej strony, może to dobrze? Może to właśnie ona znajdzie dla klubu nowego inwestora? - zastanawia się osoba dobrze znająca realia w krakowskim klubie.

Możliwy jest jeszcze inny scenariusz. Cupiał oddaje władzę w Tele-Fonice, za to zostawia sobie Wisłę i zajmuje się tylko nią. Wydarzyć może się wiele, ale nie nastąpi to szybko. Zmiany we władzach to kwestia najbliższych lat.

Co o tym sądzicie? Myślicie, że to tylko plotka wymyślona przez Fakt? Ja sama nie wiem, jak mam podchodzić do tej informacji. Jeśli naprawdę ma traktować Wisłę jak niepotrzebny balast, to mam nadzieję, że nigdy nie obejmie władzy w klubie. Nawet jeśli sobie świetnie radzi w Tele-Fonice to o niczym nie świadczy. Sprawowanie rządów w klubie sportowym jest specyficzne, choćby ze względu na rzesze kibiców, z którymi mimo wszystko trzeba się liczyć.

Grantar 04.09.2013 19:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gypsy (Post 1330576)
Co o tym sądzicie?

Mam nadzieję że to plotka.

Valandil 04.09.2013 19:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gypsy (Post 1330576)

Co o tym sądzicie? Myślicie, że to tylko plotka wymyślona przez Fakt? Ja sama nie wiem, jak mam podchodzić do tej informacji. Jeśli naprawdę ma traktować Wisłę jak niepotrzebny balast, to mam nadzieję, że nigdy nie obejmie władzy w klubie. Nawet jeśli sobie świetnie radzi w Tele-Fonice to o niczym nie świadczy. Sprawowanie rządów w klubie sportowym jest specyficzne, choćby ze względu na rzesze kibiców, z którymi mimo wszystko trzeba się liczyć.

Szkoda, że Cupiał nie doczekał się syna, może on też byłby prawdziwym Wiślakiem jaki i on.

La Furia Dell' Est 04.09.2013 19:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grantar (Post 1330579)
Mam nadzieję że to plotka.

Znam Tą Panią- uwierzcie mi,że bylaby to zajebista wiadmość, gdyby nie była plotką.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl