Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Motoryzacja/Samochody/Spalanie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5171)

LuKaS TSW 04.01.2012 14:29

To sobie zobacz np za Oplem Corsą czy Renault Clio też masz tanie w utrzymaniu a taki silnik 1.2 np jest dość oszczędny

piotrek1325 21.01.2012 23:10

Jeśli ktoś ma lub miał TICO i może coś o tym aucie napisać więcej to proszę:) interesuje mnie szczególnie jak to jest w tym aucie z rezerwą paliwa

Kocur 28.01.2012 16:42

Czym najlepiej można przeczyścić klemy?

Coś na mokro - spirol itp czy delikatnie papierem ściernym?

klusek106 28.01.2012 17:05

delikatnie papierkiem , nic im nie bedzie

węgorz2 28.01.2012 20:00

nie musisz delikatnie ,szczotka druciana i wyczyśc potem wazelina techniczna jak zakręcisz to posmaruj ,jak masz więcej kasy to kup jakis preparat miedziowy lub podobny do popsikania
popatrz odrazu na minus gdzie sie łączy z karoserią i tam tez jak trzeba przesmaruj

węgorz2 28.01.2012 20:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotrek1325 (Post 1211602)
Jeśli ktoś ma lub miał TICO i może coś o tym aucie napisać więcej to proszę:) interesuje mnie szczególnie jak to jest w tym aucie z rezerwą paliwa

seryjnie nie bylo kontrolki paliwa ,mozna sobie dokupic czujnik i podpiąc kontrolkę do tico ,rezerwa ok 5 litrów ,

Kocur 30.01.2012 12:05

Ok, dzięki.

Na razie poczekam ze zmianą (mam nadzieję że jak mi nowy aku poleży tydzień w domu to się nic nie stanie).

Jak widzę termometr to mi się odechciewa zmiany.... :[

węgorz2 30.01.2012 13:01

nic sie nie stanie ale nie trzymaj go w pokoju ani kuchni ,lepiej w piwnicy lub garażu

T-driver 30.01.2012 13:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez węgorz2 (Post 1213747)
nic sie nie stanie ale nie trzymaj go w pokoju ani kuchni ,lepiej w piwnicy lub garażu

Bez przesady; jeśli nowy akumulator to zakładam, że szczelny. Śmiało możesz trzymać go sobie gdzie Ci się podoba. Nie polecam jedynie łazienki (wilgoć) i balkonu (mróz).

w0lno. 09.02.2012 16:04

Witam, właśnie noszę się z zamiarem zmiany samochodu :) Przewidywany budżet to 15-20 tys. Jakie auta w tym przedziale cenowym są godne uwagi? Interesuje mnie autko, które jest w miarę ekonomiczne, estetycznie wyglądające, i stosunkowo tanie w utrzymaniu [niedrogie naprawy, części itd.]. Nie znam się zbytnio na motoryzacji, więc liczę na Waszą pomoc. Z góry dzięki, pozdrawiam ;)

Kocur 09.02.2012 16:09

Ekonomiczne ma wiele pojęć. Ma mało palić czy mieć tanie części i serwis.

Przede wszystkim - ropa czy benzyna?

w0lno. 09.02.2012 16:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1216445)
Ekonomiczne ma wiele pojęć. Ma mało palić czy mieć tanie części i serwis.

Przede wszystkim - ropa czy benzyna?

Byłoby dobrze, gdyby miał zarówno małe spalanie, jak i tanie części/serwis ;)

Ostatnio jeździłem samochodem w dieslu, zastanawiam się właśnie, czy nie przerzucić się na benzynę... Wiem, że to kwestia 'gustu', ale według Ciebie przy aktualnych cenach ropy opłaca kupić się diesla?

Kocur 09.02.2012 16:31

Ceny ropy nie mają dużego znaczenia - owszem 50 groszy różnicy kiedyś wyglądało inaczej - ale ropa dlatego była "tańsza" bo mniej się jej spalało.

Obecnie ropa ma minusy jak poniżej (subiektywnie):

- Wszystkie diesle po 2006 roku bodajże mają filtr DPF - jak jeździsz po mieście albo ogólnie krótkie odcinki to jesteś w dupie - wycięcie na stałe minimum 1000 zł - a bywa i ponad 2000
- W zakupie zawsze diesel jest droższy - czasami nawet o ponad 20%
- Mnie osobiście wyszło że dla mojej jazdy 90% po Krakowie tylko benzyna - nawet przy spalaniu 2-3 litry więcej na 100 km - robię rocznie około 10 tys.

Jak już wiadomo jaki silnik to wielkość auta :)
Czy coś malutkiego w sensie Yaris
Czy coś większego jak Corsa czy Fiesta
Czy jeszcze większe jak Focus
A może segment D - Vectra, Mondeo

w0lno. 09.02.2012 16:40

Dotychczas jeździłem VW Passatem 1.9 TDI. Myślałem nad zmianą na coś mniejszego, np. VW Golf albo Audi A3.
Uważasz, że któreś z tych aut do dobry wybór? Domyślam się, że ciężko będzie mi znaleźć zadbanego Golfa/A3 w tej cenie...

LuKaS TSW 09.02.2012 20:00

Seat Leon np,sąsiad ma z silnikiem 1.4 benzyna plus gaz,kilka razy w roku jeździ nim do Włoch i nie miał z nim większych problemów. Jeżeli nie musisz mieć aż tak dużego samochodu to mogę polecić Renault Clio mimo różnych opinii,ojciec kupił takie również z benzynowym silnikiem 1.4 i jest bardzo zadowolony mimo że rocznik 2004,ale trafił na zadbany egzemplarz w którym nie miał żadnej poważnej awarii.

Glazik 09.02.2012 20:17

Toyota Corolla 1.4 VVti 97KM :)
Panowie szukam jakiegos ogarnietego montera instalacji LPG. WYPROBOWANEGO !!!i godnego polecenia. najlepiej gdzies w okolicach Wadowic.Moze byc KRk. POtrzebna strona www lub Mail.
Z gory dziekowa

LuKaS TSW 09.02.2012 20:32

Glazik,http://panoramafirm.pl/barwa%C5%82d_...c_prt.html#tab zakładali dwie instalacje bratu i nie ma problemu.Do tego gdzie koło szkoły w Gorzeniu jest jakiś chłopak co zakłada za rozsądną cenę ale nie mam namiarów niestety.

picasso 09.02.2012 21:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1216454)
Ceny ropy nie mają dużego znaczenia - owszem 50 groszy różnicy kiedyś wyglądało inaczej - ale ropa dlatego była "tańsza" bo mniej się jej spalało.

Obecnie ropa ma minusy jak poniżej (subiektywnie):

- Wszystkie diesle po 2006 roku bodajże mają filtr DPF - jak jeździsz po mieście albo ogólnie krótkie odcinki to jesteś w dupie - wycięcie na stałe minimum 1000 zł - a bywa i ponad 2000
- W zakupie zawsze diesel jest droższy - czasami nawet o ponad 20%
- Mnie osobiście wyszło że dla mojej jazdy 90% po Krakowie tylko benzyna - nawet przy spalaniu 2-3 litry więcej na 100 km - robię rocznie około 10 tys.

Jak już wiadomo jaki silnik to wielkość auta :)
Czy coś malutkiego w sensie Yaris
Czy coś większego jak Corsa czy Fiesta
Czy jeszcze większe jak Focus
A może segment D - Vectra, Mondeo

ja jeżdżę focusem z lipca 2009.nie ma filtra cząsteczek stalych.z tego co mi się wydaje to obowiazkowe sa dopiero od zeszlego roku..awaryjność samochodu żadna, spalanie przy prędkościach grubo ponad 150 km/h ok 7-7,5l.ceny części porownywalne z innymi samochodami z tej samej półki.jedna rzeczz tańsza,druga droższa ale w sumie wyjdzie podobnie.
tak na prawde kupując uzywany samochód to trzeba zwrócic uwage w jakim jest stanie.bo co z tego,ze części będą tanie skoro zakupic trezba bedzie pół samochodu?

pietras1234 11.02.2012 18:40

Weźmy jeszcze pod uwagę jedną kwestię, koszty EWENTUALNEJ naprawy podzespołów silnika, np. układ zasilania paliwem bądź układ dostarczania powietrza. Biorąc pod uwagę tą kwestię diesel wypada baaaardzo blado.

krsk 11.02.2012 18:51

Ale czysto teoretycznie diesel jest trwalszą jednostką. Wszystko zależy od tego jak auto było użytkowane i jeżeli auto jest zadbane, wszystkie wymiany i przeglądy były robione na bieżąco, to nie ma co się bać diesla jeżeli chodzi o koszty eksploatacji, bo jeżeli nie ma nalatane 400tys (a czasami i taki przebieg nic nie znaczy), to większych napraw raczej się uniknie. Mowa oczywiście o autach starszych, bo te nowe jednostki z CR, filtrami cząstek stałych itp. to już inna bajka. Aczkolwiek moda na downsizing i wyżyłowane, uturbione jednostki benzynowe 1.2 czy 1.4 wcale nie muszą się okazać tańsze w eksploatacji niż diesel, bo z tego co wiem, to krucho z trwałością tych silników.

brzydki.brzydal 11.02.2012 19:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Glazik (Post 1216516)
Toyota Corolla 1.4 VVti 97KM :)
Panowie szukam jakiegos ogarnietego montera instalacji LPG. WYPROBOWANEGO !!!i godnego polecenia. najlepiej gdzies w okolicach Wadowic.Moze byc KRk. POtrzebna strona www lub Mail.
Z gory dziekowa

Zdecydowanie polecam:
http://www.karatskp.pl/

Ojciec montowal u nich instalacje pod jednopunktowy wtrysk (okolo 2003-04) i zadnych problemow.
Ja zamontowalem rok temu sekwencyjna instalacje BRC i tez wszystko super, zero problemow, gwarancja 2 lata bez limitu kilometrow. Przejechalem do tej pory 17963km na gazie, wiec ewentualne wady powinny sie juz ujawnic.

Generalnie to partner Czekramu i ogolnie ta firme polecam ze wzgledu chocby na 2 letnia gwarnacje bez limitu km.

@w0lno. - jezeli nie jezdzisz duzo to wez benzyne. Jezeli robisz duze przebiegi to benzyne i zamontuj LPG.

Co do autka za 15-20tys, to najpierw podalbym info do czego potrzebuje auto, bo za ta sumke mozna kupowac cos malego ale nowszego, albo jakies "wypasione" autko wyzszej klasy, ale starsze wiekowo.

picasso 11.02.2012 20:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pietras1234 (Post 1216901)
Weźmy jeszcze pod uwagę jedną kwestię, koszty EWENTUALNEJ naprawy podzespołów silnika, np. układ zasilania paliwem bądź układ dostarczania powietrza. Biorąc pod uwagę tą kwestię diesel wypada baaaardzo blado.

jeżeli porównasz nowoczesnego diesla do starszej benzyny to masz racje.ale jak porównasz nowoczasne obydwa silniki to juz wychodzi na to samo.tu i tu wtryski,turbiny,wrażliwośc na jakośc paliwa,przeładowanei elektroniką.

Kocur 12.02.2012 00:27

95% benzyniaków nie ma dwumasy ;)

krsk 12.02.2012 00:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1216991)
95% benzyniaków nie ma dwumasy ;)

Która nie jest znowu jakoś strasznie awaryjna. Dwumasę uśmiercają ludzie, którzy uważają, że diesle są na tyle elastyczne, że nie trzeba biegów zmieniać i tak sobie przyspieszają od obrotów zbliżonych do wolnych, bez redukcji, bo przecież dobry diesel z 20kmh i z trójki pociągnie :D

_ukoL 14.02.2012 18:51

Nie ma to jak wysokoobrotowe japończyki.

Dawidka 15.02.2012 13:19

Dokładnie , ja ostatnio zakupiłem Mazdę i jestem prze zadowolony :)

Sialalalala 16.02.2012 01:23

gdzie wymienie tanio tłumiki ?

węgorz2 18.02.2012 15:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krsk (Post 1216992)
Która nie jest znowu jakoś strasznie awaryjna. Dwumasę uśmiercają ludzie, którzy uważają, że diesle są na tyle elastyczne, że nie trzeba biegów zmieniać i tak sobie przyspieszają od obrotów zbliżonych do wolnych, bez redukcji, bo przecież dobry diesel z 20kmh i z trójki pociągnie :D

MASZ RACJE ,wystarczy pojezdzic dieslem z komputerem ktory pokazuje kiedy zmieniac biegi to kazdy sie dowie jak trzeba sie namieszac biegami jeszcze przy 6 biegowej skrzyni
...jeśli idzie o tlumik ja tanio wymienialem kiedys w ASTRZE na UL. KLASZTORNEJ jak bys jechal od strony HUTY w strone mostu po lewej stronie obok sklepu z rowerami i nartami ,TANI SOLIDNY MECHANIK DO TAKICH PROSTYCH PRAC...

węgorz2 21.02.2012 19:35

dla przykladu wczoraj pojechalem z domu do STASZOWA ok 120 km srednia spalania na trasie 4,4 litra ON ,calkiem nie zle wydaje mi sie ,ok 80 km sandomierska trasą ,potem kilka górek raczej 5 I 6 BIEG dosyc ekonomicznie jechalem ,szybkosciowo nie wiecej niz 100 km/h

godzilla 27.02.2012 16:49

prosil bym o opinie o peugeot 206 hdi 1.4 70km / 2.0 90km z gory dzieki :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl