Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

dzidek1983 03.01.2019 19:41

i na jakim stadionie?

toomo 03.01.2019 19:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1527798)
Arsenica zal jak chooj...bardziej niz tą licencję

:shock:chyba jestem w innej jeszcze gorszej rzeczywistości
Bez licencji jest pozamiatane, Arsenica żal ale to nie jest end off story. Przynajmniej jeszcze nie.

cinekw 03.01.2019 19:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1527798)
Na tych co moglismy zarobic, TO NIESTETY STRACILISMY LUB JUTRO STRACIMY. Na Arseniciu, Kolarze i Haliloviciu juz nie zarobiny. Jutro 2 pozostalych rozwiaze kontrakty. Arsenica zal jak chooj...bardziej niz tą licencję

Szczerze mówiąc Halilović jest dość kiepski i ciężko byłoby na nim zarobić. Zorana szkoda bo gość jest mega wartościowy ze względu na uniwersalność, spokojnie do wyciągnięcia 1,5-2mln euro.

Z reszty najbardziej szkoda Sadloka, który z chęcią by tu został do końca kariery i Kostala bo na nim też można by sporo zarobić, do tego M. Lis. Imaz odszedłby tak czy tak przez wygasający kontrakt. Po reszcie płakał nie będe i spokojnie można ich zastąpić graczami wolnymi, zakładając, że się jest normalnym klubem wypłacającym pensje.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KoloBolo (Post 1527800)
a jak chcesz dograć sezon bez licencji na eklapę ?

Przecież to tylko zawieszenie licencji, ludzie to jest do odkręcenia spokojnie jeśli ktoś z głową weźmie się za to. Jeśli tylko Noble i łysa pała nie zaczną mieć jakichś roszczeń przez co możemy stracić cenny czas.

VanBasten 03.01.2019 19:52

Zaczyna do mnie docierać to co od dawna było oczywiste , Wisła upada i nic już tego nie zatrzyma , nie okłamujmy się . Nie w takiej sytuacji jak jesteśmy . Gdyby top był zdrowy klub ale zwyczajnie coś by nie pykło i popadłby w długi to można by śnić o inwestorze ale nie przy takim bagnie jakie mamy . Jakieś tajemnicze długoterminowe umowy , które miały zapewnić kasiorkę dla kumatych , totalny burdel i dyletanctwo . Tylko jakiś samobójca chyba by się chciał w to pchać . A tak na marginesie to filipski po którym tak jeździcie pisał Wam własnie o tym między wierszami dużo wcześniej . Pisał , że kumaci chcieli zjeść ciastko i mieć ciastko ....to właśnie te umowy które wystraszyły Kwietnia i Włodarskiego . A cholera wie jeszcze ile innego dziadostwa tam jest . Mam wrażenie , że filipski nie tylko nie fantazjował ale wręcz bardzo dużo wiedział z tym , że nie wszystko mógł napisać wprost na tamtym etapie . To , że deal z Gangiem Olsena nie wyszedł to raczej nie wina filipskiego . Ale nie chce go tu bronić tylko zwracam uwagę , że wcale nie fantazjował .
Mnie osobiście szokuje informacja , że krakowska prokuratura być może /sic/ zajmie się tematem Wisły . Jak to być może ??? To moim zdaniem obowiązkowo musi nastąpić nawet z urzędu . Nie wyobrażam sobie żeby Sarapacie się to upiekło . Bo wtedy znaczy , że prezes może zrobić sobie wszystko , zadłużyć spółkę , doprowadzić do upadłości a potem zwyczajnie podać się do dymisji i mieć w dupie .
O tym , że może nas uratować tylko interwencja miasta pisałem już dawno ale obawiam się , że nie na tym etapie .To należało zrobić już dawno . Teraz to już chyba po ptakach . Zresztą miasto jest udziałowcem w Cracovii i nie może już wziąć drugiego klubu . Jeszcze mnie przy nadziei trzymał problem ze stadionem po upadku Wisły ale dzisiaj sobie uświadomiłem , że jest wręcz odwrotnie . Upadek Wisły dla miasta wybawienie w tym temacie . To bubel , drogi w utrzymaniu i nawet gdyby Wisła płaciła regularnie to i tak stadion generował potężną stratę dla miasta . Upadek Wisły otwiera nowe możliwości bo teren na którym stoi to żyła złota . Miasto gdyby go wyburzyło i sprzedało teren ewentualnie postawiło tam coś swojego jest w stanie bardzo szybko się odkuć i mieć problem z głowy . Dobija mnie to wszystko bo Wisła to całe moje życie .Pamiętam czasy jeszcze grubo przed Cupiałem , z Wesołym to nawet byłem na wyjeździe w Katowicach kiedy milicja zrobiła nam ścieżkę zdrowia w ślepej uliczce ....Teraz to wszystko znika , szok !!! Tak jak ktoś napisał czuje się jakby sukiennice zburzyli . Tego już prawdopodobnie nikt nie powstrzyma ale nie wyobrażam sobie , żeby odpowiedzialni nie ponieśli konsekwencji . Budowanie klubu od B klasy czy tez od IV ligi nie jest takie proste jak się niektórym wydaje i wcale nie musi się udać . Ja dzisiaj już złożyłem rezygnację z C+ bp bez Wisły ekstraklasa nie ma dla mnie sensu . I do innych też apeluje jeśli możecie też rezygnujcie .

PS . I przyznam , że dobija mnie to , że wszystkie hieny z boku już otwierają polowanie na naszych grajków . Rozumiem ich i nie potępiam bo to naturalne ale żal jak hu....

toomo 03.01.2019 19:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez VanBasten (Post 1527805)
Pamiętam czasy jeszcze grubo przed Cupiałem , z Wesołym to nawet byłem na wyjeździe w Katowicach kiedy milicja zrobiła nam ścieżkę zdrowia w ślepej uliczce ....Teraz to wszystko znika , szok !!!

Pamiętam niejedną taką scieżynkę i jednego mi tylko żal. Że tam Wesołego nie utłukli. Duże byłyby szanse że Misiek, sharki i skwk nigdy nie zyskaliby takich wpływów i Wisła teraz nie byłaby w takim opłakanym położeniu.

Grantar 03.01.2019 20:00

Taki ciekawy dialog z Twittera polecam:
https://twitter.com/knuram/status/1080892854514397184

Wehrmacht 03.01.2019 20:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez VanBasten (Post 1527805)
Zresztą miasto jest udziałowcem w Cracovii i nie może już wziąć drugiego klubu.

Dlaczego??

silver03 03.01.2019 20:06

Bo ku.rwa takie są przepisy, ile razy można to pisać.

monkey 03.01.2019 20:06

Zawieszenie licencji to problem ale mam nadzieję że to da się odkręcić tylko powtarzam ewentualni sponsorzy muszą wiedzieć że ratują Klub,a nie dolewają kasę do kotła z którego czerpią kasę ludzie z wyrokami ,oszuści itp. Potrzebne są szybkie i radykalne zmiany w zarządzie . Tam muszą być ludzie wiarygodni z zaufaniem finansjery by uwiarygodnić Wisłę .Teraz mamy jako Klub wiarygodność bliską zeru i to jest problem !!!

Przybyszewski 03.01.2019 20:11

Dla mnie opcja z BL to totalna fantastyka.

Natomiast jak widze:

- ze nagle BL na tt wypisuje jakies oferty pomocy (robiac to przez tt ewidentnie chce zeby to bylo widoczne)
- Boniek przykreca srube
- Nagle Stano na tt stwierdza ze jednak w TS jest ktos powazny za kogo kibice powinni trzymac kciuki - gdzie wiadomo ze Stano jest na pasku BL
- gdzies tam na tt lata info ze jacys wyslannicy BL w klubie byli

To juz sam sie zastanawiam ... ale to moze byc juz totalny majak zdesperowanego mnie.

!!IRIVER!! 03.01.2019 20:16

No bo ....a nawet te 40 baniek na start to nie są żadne pieniądze dla poważnego biznesu i poważnej ligi. Tylko tu się u.......iło że budzet na poziomie 10mln euro to są duże pieniądze.

VanBasten 03.01.2019 20:16

Zmiany w zarządzie to konieczność ale w tym przypadku nic nie zmienią bo umowy są już podpisane i nie da się ich tak po prostu anulować .Oczywiście każda umowę można zerwać ale to pachnie odszkodowaniami . Jedynym ciałem mogącym to wyczyścić to syndyk masy upadłościowej i o ile się nie mylę to dotyczy tylko umów z ostatniego roku a nie wiemy kiedy to było podpisywane . Moim zdaniem , obym się mylił , nie ma już możliwości powstrzymania tego upadku . Sprawy zaszły za daleko .

Ajax 03.01.2019 20:17

Cytat:

BonieK: . Wisła dostała z Ekstraklasy przez ostatnie pół roku 7,5 miliona złotych. Ile może kosztować utrzymanie drużyny i sztabu? 1,2 mln? To jest 7,2 mln przez pół roku.
To tak dla wszystkich mitomanów i wilków co twierdzą, że z Wisły nie były wyprowadzanie pieniądze.

cinekw 03.01.2019 20:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Przybyszewski (Post 1527812)

Natomiast jak widze:

- ze nagle BL na tt wypisuje jakies oferty pomocy (robiac to przez tt ewidentnie chce zeby to bylo widoczne)
- Boniek przykreca srube
- Nagle Stano na tt stwierdza ze jednak w TS jest ktos powazny za kogo kibice powinni trzymac kciuki - gdzie wiadomo ze Stano jest na pasku BL

To juz sam sie zastanawiam ... ale to moze byc juz totalny majak zdesperowanego mnie.

Bo opcja BL to jest fantastyka, co oczywiste.

1) Wypisuje na tt, bo gdzie indziej skoro nikt nie wie kto zarządza klubem i nie ma jak się skontaktować?
2) Boniek się obudził, ale PZPN powinien zawiesić tą licencje zaraz bo zmianie właściciela 22 grudnia, bo i tak każdy nowy własciciel musi przedstawić sytuacje później komisji
3) Przecież Stano nie siedzi w Krakowie i nie wie kto jest poważny, a kto nie, więc skąd miał znać Wisłockiego?
4) Na TT to latają nieraz takie rzeczy, że ręce opadają

Leśny zaoferował pomoc stricte prawną i ja wierzę w jego dobre intencje.

https://twitter.com/K_Stanowski/stat...00876154400770

Tonamini 03.01.2019 20:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Przybyszewski (Post 1527812)

Natomiast jak widze:

- Boniek przykreca srube

Coś z tym może być, natomiast mi gdzieś tam z tyłu głowy świta że za BL ktoś może stać (jeśli do czegoś dojdzie). Patrząc na stopień abstrakcji, to wszystko jest możliwe.

nowak 03.01.2019 20:20

Teraz to jest najgorsze co może być nawet nowy sponsor kupiec zdecydowany nam nie pomoże .... Jaśnie Pan Szwed twierdzi że umowa jest ważna Ts że nie i mamy konflikt stron o którym będzie musiał zdecydować jakiś sąd a to potrwa ..... Na dodatek nie wiemy jaki Polski ? Szwajcarski ? Szwedzki ? Kambodżański i wiele innych można wymienić ktoś to dobrze wymyślił by nas w takie bagno wpakować. TS chce ratować bo równie dobrze mogliby trzymać się że umowa jest ważna i niech Pan Vanna i reszta muszkieterów zgłaszają upadek biorąc długi na siebie czas pokaże :( a jego nie ma za wiele by utrzymać pozycje jaką na ten moment mamy

Wojtas 03.01.2019 20:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cinekw (Post 1527819)
Bo opcja BL to jest fantastyka, co oczywiste.

1) Wypisuje na tt, bo gdzie indziej skoro nikt nie wie kto zarządza klubem i nie ma jak się skontaktować?
2) Boniek się obudził, ale PZPN powinien zawiesić tą licencje zaraz bo zmianie właściciela 22 grudnia, bo i tak każdy nowy własciciel musi przedstawić sytuacje później komisji
3) Przecież Stano nie siedzi w Krakowie i nie wie kto jest poważny, a kto nie, więc skąd miał znać Wisłockiego?
4) Na TT to latają nieraz takie rzeczy, że ręce opadają

Leśny zaoferował pomoc stricte prawną i ja wierzę w jego dobre intencje.

https://twitter.com/K_Stanowski/stat...00876154400770

ciekawe,ciekawe u nas poziom abstracjii juz jest ponad normy ,wiec kazde info ...who knows.....

heoij 03.01.2019 20:21

Zbigniew Boniek: Do mnie się zgłaszali prezesi włoskich klubów z pytaniami o Wisłę, bo widzą tam możliwości. Ale z kim oni mają dziś rozmawiać.

Całość: http://www.sport.pl/pilka/7,65039,24...857.1487749943

VanBasten 03.01.2019 20:21

Jasne 40 mln to nic dla biznesu .....a ilu takich biznesmenów weszło w polską piłkę . Jeśli ktoś tu fantazjuje to raczej Ty . DO tego dodaj chore układy i gangsterkę i już wiesz czemu nikt się w to nie chce bawić . A co BL to chyba nie czytaliście uważnie jego propozycji . On oferuje pomoc prawną i jasno mówi , że jedyna opcją jest odbudowa klubu od IV ligi . W tym chce pomagać . A widzę , że niektórzy już sobie ubzdurali , że pomoże nam zostać w ESA .

Dzinus 03.01.2019 20:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ajax (Post 1527817)
To tak dla wszystkich mitomanów i wilków co twierdzą, że z Wisły nie były wyprowadzanie pieniądze.

Myślę, że nikt nie ma złudzeń że przekrętów było więcej niż jesteśmy sobie w stanie wyobrazić. Ale akurat jakieś jedno zdanie Bońka to dowód jak z koziej dupy trąbka :P

Wojtas 03.01.2019 20:28

Cytat:

I teraz daje Wiśle sygnał: spoważniejcie, siadajmy do rozmów, chcemy zobaczyć waszą wizję najbliższej przyszłości, wasz plan finansowy. Ale jeśli tego nie zobaczymy, to niestety wiosną będą walkowery i po trzecim walkowerze przesunięcie na koniec tabeli, a po sezonie – o dwie ligi w dół. Ale ja wierzę, że to się jeszcze wszystko dobrze skończy
Więcej: http://www.sport.pl/pilka/7,65039,24...ly-krakow.html
Ale Boniek dobrze robi,koniec szopki ,bo chyba cała Polska juz z etapu śmiania ma dośc .Albo cos robimy albo za 1,5 miesiaca bedzie zle a nawet bardzo zle.

bódyń 03.01.2019 20:31

Czas zrozumiec ze nie ma nas w Extraklasie. Dodzis mogl wejsc jakis inwestor i liczyc na sprzedaz np. Arsenica. Placi 4mln pilkarza, sprzedaje Arsenica np za 1 mln E(niech bedzie ze mozliwe) i mamy 3 miesiace na splate reszty lub podpisac porozumienia.
Teraz nikt nie wejdzie bo za nikogo sie nie wezmie takich piniedzy. jak rpzedtem nie bylo inwestora teraz tym bardziej.No i oczywiscie najwazniejsze, dalej bandyci sa.

czas sie przygotowywac do IV ligii, jest pol roku.

ChG 03.01.2019 20:31

Michał Knura na Twitterze:

Cytat:

Oczekujemy na wieczorny komunikat TS-u. Tymczasem toczą się ciekawe rozmowy

Leśny ma tylko prawnie pomóc. Właścicielskie

artgal 03.01.2019 20:34

Przez tego jebanego żółtka i tego drugiego szwedzkiego oszusta straciliśmy już Arsenicia. S....ysyński gang olsena powinien zapłacić jakieś odszkodowanie za działania na szkodę spółki.

Tonamini 03.01.2019 20:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ChG (Post 1527831)
Michał Knura na Twitterze:

Sorry, ja odpadam.. Już mam dość.

Blixa 03.01.2019 20:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1527828)
Ale Boniek dobrze robi,koniec szopki ,bo chyba cała Polska juz z etapu śmiania ma dośc .Albo cos robimy albo za 1,5 miesiaca bedzie zle a nawet bardzo zle.

Przez pierwsze tygodnie mozna sie byla nabijac z nas ale teraz tak naprawde ta cala story juz wychodzi poza kraj i to jest mega obciach juz dla wszystkich zwiazanych z polska pilka i prezesa PZPN.

El'kabat 03.01.2019 20:36

Hartling sie pewnie obudził i twierdzi, ze jednak jest właścicielem.

A tu niektórzy myslą, że jakis nastepny rycerz na białym koniu wjechał.

thechris 03.01.2019 20:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 1527814)
No bo ....a nawet te 40 baniek na start to nie są żadne pieniądze dla poważnego biznesu i poważnej ligi. Tylko tu się u.......iło że budzet na poziomie 10mln euro to są duże pieniądze.

Mioduski ma dokładnie taką kwotą dofinansować L-kę...

funkykoval 03.01.2019 20:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez artgal (Post 1527833)
Przez tego jebanego żółtka i tego drugiego szwedzkiego oszusta straciliśmy już Arsenicia. S....ysyński gang olsena powinien zapłacić jakieś odszkodowanie za działania na szkodę spółki.

Nie przez nich przez kretynow, którzy sprzedali klub 3 przebierańców

VanBasten 03.01.2019 20:40

Jak tak popatrzeć to na tym forum i nie tylko nadal jest taka tendencja to oczerniania wszystkich na około i przypisywania im złej woli . Boniek zły , Stanowski złu , Jadczak zły itp itd Ale nawet przyjmując ich złą wolę to nie byliby w stanie doprowadzić do upadku Wisły . Oni po prostu opisują rzeczywistość i w przeciwieństwie do nas nie są jednostronni bo nie są zafiksowani na Wisłę tak jak my kibice . Może dlatego łatwiej im dostrzec pewne rzeczy z boku . A w temacie Bońka to powiem tylko tyle , że życzyłbym sobie takiego menagera w Wiśle . To co zrobił z PZPN-em po epoce leśnych dziadków to tylko przyklasnąć .

Coglin 03.01.2019 20:40

Przecież największym problemem, przez który nie ma nowych właścicieli, są pasożyty które obsiadły ten klub i doją z niego pieniądze.
Sarapata, Mięta to tylko pionki i nie mają nic do gadania.
Podobnie jak SKWK, które teraz jest wydmuszką.

Obojętne czy spadniemy, czy upadniemy, jak nie pozbędziemy się tego syfu z klubu to nic się nie zmieni na lepsze.

A najgorsze jest to, że nie widać na razie opcji na oczyszczenie.
Wystarczy poczytać twetty Krzyśka Targosza, żeby zorientować się jak to wygląda.

rokfor 03.01.2019 20:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tonamini (Post 1527832)
Sorry, ja odpadam.. Już mam dość.

Jakie k... odpadam? Wsiadamy na rollercoster zapinamy pasy i jedziemy!:haha:

Grantar 03.01.2019 20:45

Najnowsze info
http://sportdziennik.pl/wisla-bez-li...uciekaja-live/

Savik 03.01.2019 20:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coglin (Post 1527842)
Przecież największym problemem, przez który nie ma nowych właścicieli, są pasożyty które obsiadły ten klub i doją z niego pieniądze.
Sarapata, Mięta to tylko pionki i nie mają nic do gadania.
Podobnie jak SKWK, które teraz jest wydmuszką.

Obojętne czy spadniemy, czy upadniemy, jak nie pozbędziemy się tego syfu z klubu to nic się nie zmieni na lepsze.

A najgorsze jest to, że nie widać na razie opcji na oczyszczenie.
Wystarczy poczytać twetty Krzyśka Targosza, żeby zorientować się jak to wygląda.

:gp:
Mam nadzieję, że nie zginie w natłoku osób jarających się twittem Migi...
Czy innych mówiących o reaktywacji pod banderą TSu... Tego samego TSu, w którym Sekcja Trenuj Sporty Walki ma aktualnie większość na walnym, i może w każdej chwili wybrać sobie nowy pasujący-kumaty Zarząd...

El'kabat 03.01.2019 20:49

Mocna grupa ? Poważnie ?

Po co ta bajera znowu ? Żeby piłkarze mieli jeszcze złudzenie i przestali odchodzić ? :D

was 03.01.2019 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez monkey (Post 1527811)
Zawieszenie licencji to problem ale mam nadzieję że to da się odkręcić tylko powtarzam ewentualni sponsorzy muszą wiedzieć że ratują Klub,a nie dolewają kasę do kotła z którego czerpią kasę ludzie z wyrokami ,oszuści itp. Potrzebne są szybkie i radykalne zmiany w zarządzie . Tam muszą być ludzie wiarygodni z zaufaniem finansjery by uwiarygodnić Wisłę .Teraz mamy jako Klub wiarygodność bliską zeru i to jest problem !!!

Też uważam, że sponsorzy (lub inne podmioty jak np. miasto) muszą wiedzieć co ratują. My jako kibice powinniśmy się zorganizować i dawać co chwile sygnały, że jesteśmy i że tak łatwo nie oddamy Klubu. We wszystkich mediach obraz całej Wisły jest kompromitujący (od zarządu począwszy przez "inwestorów" na kibicach kończąc). Z czytania i klikania nic nie wyniknie. No może oprócz zmiany mentalnej części naszego środowiska, która już się zaczęła dziać.
Kilka osób wcześniej pisało, żeby przyjść pod klub jak będzie konferencja. Popieram to w 100 %. Dajmy sygnał, że jesteśmy nie tylko na forum. Wymyślmy jakieś formy wsparcia - nie wiem np. zbierzmy się w dużej liczbie i idźmy na Rynek w celu odśpiewania Hymnu i się rozejdźmy. To są przykłady tylko. Możemy wymyślić różne rzeczy, ale coś róbmy.
Sam ruch Socios popieram i niedługo sam do niego dołączę ale tylko to nie wystarczy.

Gercu 03.01.2019 20:54

Cytat:

Wisła dostała z Ekstraklasy przez ostatnie pół roku 7,5 miliona złotych.
Więcej: http://www.sport.pl/pilka/7,65039,24...ly-krakow.html
Tutaj mamy konkretne liczby. Gdzie się podziały te pieniądze? Czemu ani grosz nie trafił do piłkarzy?

rokfor 03.01.2019 20:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1527847)
Mocna grupa ? Poważnie ?

Po co ta bajera znowu ? Żeby piłkarze mieli jeszcze złudzenie i przestali odchodzić ? :D

Może pogrzeb słabo się klikał. :rotfl:

caucus 03.01.2019 20:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gercu (Post 1527851)
Tutaj mamy konkretne liczby. Gdzie się podziały te pieniądze? Czemu ani grosz nie trafił do piłkarzy?

Część poszła na miasto i na Tele-Fonikę.

mr_kwolf 03.01.2019 20:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1527847)
Mocna grupa ? Poważnie ?

Śmiem twierdzić, że to prawda. Wisła na pierwszy rzut oka jest bardzo łakomym kąskiem. Nie dziwi mnie zainteresowanie różnych biznesmenów. Oczywiście nie twierdzę że coś z tego będzie bo mogą przyjechać, zobaczyć papiery, tudzież legendarnego pana z NH i podziękować, ale zainteresowanie mnie nie dziwi.

Jeżeli prawda jest że przyjęto pomoc Lesnodorskoego to uwierzę że jest szansa coś uratować. To by znaczyło że w końcu przy stole usiedli dorośli.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:23.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl