Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

wojtole14 02.12.2009 21:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tasio1906 (Post 824921)
Co do tematu Clebera jestem jak najbardziej za...
Może Jop ma więcej honoru niz Dawidowski i zgodzi się odejsc

Nie musi okazywać honoru bo podpisał roczny kontrakt, trochę więcej ogarnięcia.

zbymak 03.12.2009 00:08

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...tml#material_1

Wojtas 03.12.2009 00:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zbymak (Post 825019)

Znajac zycie jedynym wzmocnieniem bedzie pewnie wracajacy z Gliwic Kowalski ,i ci co wrócą po kontuzjach.
Odejdzie Mauro,sam dopłace zeby odszedl Lobodzinski i Cwielong a przyszedl jakis napastnik co na bramke strzelic potrafi.

Brozka pewnie tez nigdzie nie upchniemy ..

ciekawą sprawa moze byc sprzedaz Marcelo a zakontaktowanie Clebera...bo gdzies o tym juz pisala,chyba Krakowska nawet.Ale tu musi byc pewnosc ze Glowacki bedzie na 100% zdolny do gry.

Czekamy tez na efekty poszukiwan Józka i Edka ,zobaczymy czy oprócz wakacjii za granicą znalezli kogokolwiek kto bylby w naszym zasiegu i wogle zgodzil by sie na kontakt nie za kokosy.

No i bramkarz ale nieche myslec z jakiego zakątku świata do nas przybedzie ,chyba zostal jedynie Rów Marianski.
W kazdym razie zima bedzie ciekawa.

Uran235 03.12.2009 03:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tragez88 (Post 825031)

To by wskazywało, że z gotówką wcale nie musi być aż tak fatalnie. Moim zdaniem największym problemem trenera jest podjęcie poważnej decyzji jeszcze w tym roku, czy zostajemy przy 4-4-2, czy przechodzimy na 4-3-3. Piłkarze tacy jak Małecki, Garguła, Kirm, Boguski zdecydowanie bardziej pasują do drugiego wariantu. Do klasycznego 4-4-2 mamy tylko jednego skrzydłowego i to w dodatku Łobodzińskiego. Jeżeli Skorża chce trwać przy 4-4-2, to my potrzebujemy skrzydłowych( i to 2-3), a pamiętajmy, że cały czas środek obrony nie ma zmienników, przydałby się lewy obrońca i bramkarz, a o nowym napastniku marzymy już kilka lat.

tomasz_19 03.12.2009 09:13

w tym BATE to szczególnie jeden zawodnik robi wrażenie... to def. pomocnik Igor Stasevich, a w obliczu odejścia Cantoro i kontuzji Sobola to jednak ten zawodnik wydaje mi sie najbardziej prawdopodobny. Możliwe, że to własnie go obserwują bo na runde wiosenna zostaniemy tylko z jednym nominalnym def. pomocnikiem i do tego kontuzjowanym...

P.S wiem, że Diaz też może grać na tej pozycji, ale kaszane gra ogromną i do tego nie jest prawdziwym def. pomocnikiem.

AYALA 03.12.2009 10:07

piszą że tymi zawodnikami BATE którymi sie podobno interesuje Wisła to stoper Maksim Bordaczow (190 cm) -2 mecze rozegrał dla Reprezentacji a drugim to napastnik Vitali Rodionow 11 meczów dla Repr.

Tylko że jak Oni tak dalej będą dobrze grac to zgłosi sie po nich ktoś bogatszy i tyle ich zobaczymy.Tak jak to było z Romeu

tofik 03.12.2009 10:39

W klubie na gwałt przydałby się ktoś z głową pełną świeżych pomysłów. Skoro oni dopiero teraz wpadli, żeby szukać na Białorusi...
Z pół roku temu o tym pisałem, podajac Krivetsa jako piłkarza, który by się nam przydał.

Czekam na telefon od pana Cupiała :rotfl:

dedi_krk 03.12.2009 10:40

Zawodnicy z pola i bramkarz jest potrzebny ale również palącym problemem jest uzupełnienie sztabu o nowego trenera bramkarzy. Skoro Jacek odchodzi do repry to Skorża powinien "stanąć okoniem" wobec pzpn i wygarnąć im koordynatora d/s szkolenia bramkarzy - Andzeja Dawidziuka.
Wisła miałaby w końcu fachowca klasy Dowhania.

Eustachy 03.12.2009 11:10

Nie wiem jak u nas z kasa i nie wiem jak wygladaja szanse na pozyskanie tych Bialorusinow, ale trop zdaje sie byc jak najbardziej w porzadku. Ogladalem ostatnio pierwsza polowe meczu BATE-Everton i wystarczylo mi to by zauwazyc, ze ta druzyna jest bardzo wybiegana. Fizycznie pilkarze BATE prezentowali sie lepiej od ekip z polskiej shitty ekstraklasy. Do tego wiekszosc z nich ma bogate doswiadczenie nabyte w meczach z bardzo silnymi rywalami.

kristos 03.12.2009 11:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eustachy (Post 825069)
Nie wiem jak u nas z kasa i nie wiem jak wygladaja szanse na pozyskanie tych Bialorusinow, ale trop zdaje sie byc jak najbardziej w porzadku. Ogladalem ostatnio pierwsza polowe meczu BATE-Everton i wystarczylo mi to by zauwazyc, ze ta druzyna jest bardzo wybiegana. Fizycznie pilkarze BATE prezentowali sie lepiej od ekip z polskiej shitty ekstraklasy. Do tego wiekszosc z nich ma bogate doswiadczenie nabyte w meczach z bardzo silnymi rywalami.

Wszystko O'K ,ale jeszcze nie trenowali pod okiem ,jak się to mówi -najlepszego trenera w Polsce....
Po dwóch miesiącach wyjdzie im z głowy jakieś nadmierne eksploatowanie się.

funkykoval 03.12.2009 12:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kristos (Post 825078)
Wszystko O'K ,ale jeszcze nie trenowali pod okiem ,jak się to mówi -najlepszego trenera w Polsce....
Po dwóch miesiącach wyjdzie im z głowy jakieś nadmierne eksploatowanie się.

Myślę, że prędzej wybiją im to z głowy nasi superkopacze, których to Skorża wykolieł na inne tory......

Eustachy 03.12.2009 12:37

Tak czy owak warto siegac po pilkarzy, ktorzy w przeciwienstwie do wiekszosci kopaczy z polskiej amatorskiej ligi, dali sie poznac w poprzednim miejscu zatrudnienia jako profesjonalisci, hardworkerowcy itd. :-D

Czym wiecej takich w Wisle tym lepiej, bo jednego trenera mozna wymienic w kazdej chwili, na wypadek gdyby uparcie nie wyciagal wnioskow z wlasnych bledow i calkowicie przestal rokowac na przyszlosc :p

tofik 03.12.2009 13:22

Musi być w zespole atmosfera pracy i poprawiania umiejętności. Jeśli tego nie ma, to i najlepszy trener nic nie pomoże.

Przykład szkolny. W klasie leni i leserów ktoś zdolny jest ciągniety w dół i nie wykorzystuje swojego potencjału. Choćby wysłać im tam najlepszego nauczyciela, to i tak nic ich nie nauczy, skoro nikt się nie przykłada i grupa nie zna materiału. Natomiast w klasie, gdzie jest pełno kujonów, nawet ci mniej zdolni więcej się starają i próbują nadążyć.
Myśle, że ma to zastosowanie również w klubie piłkarskim jak najbardziej.

Dlatego im więcej będzie tych sumiennych kopaczy, tym ci lenie będą mieli mniej do powiedzenia. Nie będą mogli decydować o tym jak zachowuje się grupa. Sami będą mniejszością, starającą nadążyć.

ciacho 03.12.2009 14:14

A na jakiej podstawie, że tak nieśmiało zapytam, uważacie, że oni mieliby ochotę przyjść do tej naszej zapyziałej ligi?

Lemoniadowy Joe 03.12.2009 14:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 825110)
A na jakiej podstawie, że tak nieśmiało zapytam, uważacie, że oni mieliby ochotę przyjść do tej naszej zapyziałej ligi?

z powodu kasy i braku innych ofert?

1q2 03.12.2009 15:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lemoniadowy Joe (Post 825111)
z powodu kasy i braku innych ofert?

Z tym drugim może być ciężko bo dla większości klubów nie jesteśmy żadna konkurencją(w sensie że nie przebijemy nikogo) , natomiast jeśli faktycznie interesujący nas gracze nie mieli by innych ofert, to szansa na ich pozyskanie jest spora.Białoruś to jeden z niewielu krajów, gdzie grajki transfer do PL mogą traktować jako finansowy i sportowy(tu akurat to dyskusyjne) awans.

Eustachy 03.12.2009 15:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 825110)

Bo przedstawimy im faktyczny stan rzeczy i uswiadomimy, ze w Polsce moga zarobic wiecej, nie wysilajac sie przy tym tak bardzo jak w BATE :)
To powinno wystarczyc pod warunkiem, ze nie trafia im sie ciekawsze oferty.

Tasio1906 03.12.2009 18:33

Cytat:

Nie musi okazywać honoru bo podpisał roczny kontrakt, trochę więcej ogarnięcia.
no ale mi chodzi o to żeby odszedł już zimą...

Bronex 03.12.2009 18:59

Na dyspozycje BATE Borysów w europejskich pucharach zwróciłem uwagę jakiś czas temu i muszę szczerze napisać ,że się dziwię dlaczego wcześniej nikt w Wiśle nie wpadł na to ,żeby uważniej śledzić rozgrywki ligi białoruskiej i penetrować ten rynek. Podobnie jest w przypadku Gruzji. W tych dwóch państwach można pozyskać całkiem solidnych zawodników , pracowitych ,którzy realnie podniosą konkurencję w drużynie. Wymagań finansowych też kosmicznych jakichś nie mają. My tak naprawdę przecież nie szukamy "...zidanów , figów czy innych ruikosztów..." jak był łaskaw mój sąsiad to nakreślić , ale właśnie piłkarzy tanich perspektywicznych , rzemieślników.

Inna sprawa to jest Cleber. Nie wiem po co się tak bardzo forsuje jego powrót na R22. Pewnie się powtarzam ale pamiętajmy ,że jest to piłkarz 35letni. Fakt ,że rozegrał w Tereku te 15 spotkań na 30 w pełnym wymiarze czasowym , a uwzględniając rozpiętość kadrową w klubach rosyjskich to wcale nie mało. Trzeba by dokładnie przeanalizować w jakiej jest formie Brazylijczyk jakie ma oczekiwania finansowe.

Wojtas 03.12.2009 19:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bronex (Post 825232)
Na dyspozycje BATE Borysów w europejskich pucharach zwróciłem uwagę jakiś czas temu i muszę szczerze napisać ,że się dziwię dlaczego wcześniej nikt w Wiśle nie wpadł na to ,żeby uważniej śledzić rozgrywki ligi białoruskiej i penetrować ten rynek. Podobnie jest w przypadku Gruzji. W tych dwóch państwach można pozyskać całkiem solidnych zawodników , pracowitych ,którzy realnie podniosą konkurencję w drużynie. Wymagań finansowych też kosmicznych jakichś nie mają. My tak naprawdę przecież nie szukamy "...zidanów , figów czy innych ruikosztów..." jak był łaskaw mój sąsiad to nakreślić , ale właśnie piłkarzy tanich perspektywicznych , rzemieślników.

.

No tak ,zwlaszcza ze juz po naszej wpadce z Tbilisi byly glosy ze 2-3 grajkow z tamtad do WIsly przez swoj spryt i szybkosc by sie nadawało.

Wiadomo ze nasza polityka musi opierac sie na przeszukiwaniu lig gdzie pilkarze wcale wiecej niz w Polsce nie zarabiaja a gdzie ich kluby czy menagerowie nie zadaja jakis smiesznych kwot ,jak ostatnio Korona za swojego grajka.

Taki Kirm gdyby gral gdzies u nas i Wisla chciala by go sprowadzic ,napewno nie kosztowal by te 400 tys E.,tylko pewnie drugie tyle.

Bronex 03.12.2009 19:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 825245)
No tak ,zwlaszcza ze juz po naszej wpadce z Tbilisi byly glosy ze 2-3 grajkow z tamtad do WIsly przez swoj spryt i szybkosc by sie nadawało.

Wiadomo ze nasza polityka musi opierac sie na przeszukiwaniu lig gdzie pilkarze wcale wiecej niz w Polsce nie zarabiaja a gdzie ich kluby czy menagerowie nie zadaja jakis smiesznych kwot ,jak ostatnio Korona za swojego grajka.

Taki Kirm gdyby gral gdzies u nas i Wisla chciala by go sprowadzic ,napewno nie kosztowal by te 400 tys E.,tylko pewnie drugie tyle.

Może czasami warto przyjrzeć się bliżej zamierzchłej historii i zobaczyć gdzie grają obecnie tacy piłkarze jak Dato Kwirkwelia czy Łasza Salukwadze ,którzy w jesienią 2004 roku w barwach Dynama Tibilisi wywali Wisłę z pucharów. Mniej uprzedzeń !!!

Tasio1906 03.12.2009 19:33

Co do inmformacji z tego artykułu, to błedem klubu jest ściąganie z wypożyczenia Kowalskiego, w Piaście rozegra na wiosne 13 meczów a w Wiśle? Mamy 3 stoperów na 13 meczy...

Peroslaw88 03.12.2009 19:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bronex (Post 825258)
Może czasami warto przyjrzeć się bliżej zamierzchłej historii i zobaczyć gdzie grają obecnie tacy piłkarze jak Dato Kwirkwelia czy Łasza Salukwadze ,którzy w jesienią 2004 roku w barwach Dynama Tibilisi wywali Wisłę z pucharów. Mniej uprzedzeń !!!

Oboje grają w drużynie mistrza Rosji : Rubinie Kazań. Nie muszę mówić ile ta drużyna znaczy i, że gra w Lidze Mistrzów.

Proud 03.12.2009 19:43

który to kobieta?

FraMat 03.12.2009 20:07

pewnie Łasza :D

Raphael 03.12.2009 22:23

Ciekawa, choć dość nieprawdopodobna informacja:
Cytat:

Kamil Kosowski zrealizował pragnienie o grze w Lidze Mistrzów z APOEL-em Nikozja. Jednak polskiemu skrzydłowemu kończy się w czerwcu kontrakt z cypryjskim klubem. - Priorytetem jest dla mnie przedłużenie umowy z APOEL-em - mówi "Kosa". Jeżeli jednak do tego nie dojdzie, ponoć możliwy jest nawet powrót Kosowskiego do... Krakowa.
(...)
Pod Wawelem chodzą słuchy, że kolejny powrót 32-letniego skrzydłowego reprezentacji Polski do Wisły nie jest niemożliwy.
http://sport.interia.pl/raport/wisla...-wisly,1406423

Cypryjczycy na pewno będą w stanie zaoferować wyższy kontrakt niż jakikolwiek polski klub. Poza tym Kamil odszedł z Wisły w nieciekawych nastrojach....

Peroslaw88 03.12.2009 22:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Raphael (Post 825354)
Ciekawa, choć dość nieprawdopodobna informacja:

http://sport.interia.pl/raport/wisla...-wisly,1406423

Cypryjczycy na pewno będą w stanie zaoferować wyższy kontrakt niż jakikolwiek polski klub. Poza tym Kamil odszedł z Wisły w nieciekawych nastrojach....

Kosowski miał na pieńku z Bednarzem, a jego w Wiśle już nie ma

Maciuś 03.12.2009 22:28

A ja slyszalem ze podobno z Cupialem.

Chesteroski 03.12.2009 22:33

Z kim kolwiek na pieńku nie miał, to i tak nie jesteśmy mu w stanie zaoferować połowy tego co na Cyprze więc po co to całe p.....

For_FuN_ 04.12.2009 01:47

Tu nawet nie chodzi o pieniadze, ale o gre w europejskich pucharach...Apoel jest glownym faworytem do Mistrzostwa Cypru, wiec pewnie LM bedzie i w przyszlym sezonie.

KOMINEK 04.12.2009 08:54

Zwykła karata przetargowa Kosy w stosunku do Apoelu. Jak mi nie dacie tyle ile chcę i na jak długo chcę to wrócę do Wisły. Ściema i tyle

AYALA 04.12.2009 09:10

poza napastnikiem Rodionovem i stoperem Bordaczewem Wisła interesuje sie jeszcze dwoma innymi zawodnikami BATE lewym obrońcą Aleksandrem Jurewiczem ma 30 lat ,16 występów w Repr.oraz Siergiejem Sosnowskim ma 29 lat i gra na pozycji stopera (190 cm) 5 meczów w Repr.Ciekawe czy w BATE płacą lepiej jak w Wiśle ?
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...wiadomosc.html

Baala 04.12.2009 09:53

Po pierwsze: czyżby Kosie dzieciak wyrósł, pampersów juz nie potrzebuje?
Po drugie: Narazie wiemy że Skorża był na jednym meczu na Białorusi, a kogo obserwował to tylko spekulacje gazet niedługo całą jedenastkę BATE wymienią, równie dobrze mógł tam pojechać by oglądać kogoś z Benfiki.

manson777 04.12.2009 10:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 825442)
poza napastnikiem Rodionovem i stoperem Bordaczewem Wisła interesuje sie jeszcze dwoma innymi zawodnikami BATE lewym obrońcą Aleksandrem Jurewiczem ma 30 lat ,16 występów w Repr.oraz Siergiejem Sosnowskim ma 29 lat i gra na pozycji stopera (190 cm) 5 meczów w Repr.Ciekawe czy w BATE płacą lepiej jak w Wiśle ?
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...wiadomosc.html

:lol::lol::lol:

zaciąg po milion euro każdy
+ oczywiście z 250 tys. kontraktu. Jasne.
To nie są bajki ... to są kurna marzenia ściętej głowy. :lol:

Marszałek 04.12.2009 10:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 825451)
Po pierwsze: czyżby Kosie dzieciak wyrósł, pampersów juz nie potrzebuje?
Po drugie: Narazie wiemy że Skorża był na jednym meczu na Białorusi, a kogo obserwował to tylko spekulacje gazet niedługo całą jedenastkę BATE wymienią, równie dobrze mógł tam pojechać by oglądać kogoś z Benfiki.

Z Benfiki to możemy kogoś z ławy ściągnąć,bo nie sądzę aby ktoś z tych co grali w meczu z BATE chciał do nas przyjść. A jakby na to nie patrzeć Benfika w tym sezonie ładnie się uzbroiła. BATE to jest dobry krok. Ale poszedłbym za ciosem i inne kluby z Białorusi bym przepatrzył dokładnie. Nie sądzę aby mieli wymagania finansowe nie wiadomo jakie. Podejrzewam,że żaden z tych co są wymienieni jako ci co byli obserwowani prze z Skorże zarabiali więcej niż 100 tysięcy euro. To u nas kopacze zarabiają kupę kasy w sumie nie wiadomo za co? Słowacja,Czechy,Słowania,tam zarabia piłkarz tyle ile jest mu w stanie klub zapłacić a nie jakieś chore sumy z niczym nie powiązane. 400 tysięcy za Łobodzińskiego to nie wiem z czego wynika. Jakby tyle nie zarabiał to co umowy by nie podpisał?A my byśmy nie zarobili milionów za jego koszulki?Podobnie z Małeckim, Brożkiem, Gargułą. Ale np taki Marcelo jest odwrotnością tej dziwnej prawidłowości. Mało zarabia a jest wybitny. Dlatego uważam,że nie ma co ulegać żądaniom menagerów polskich kopaczy. Nie chcesz grać za tyle i tyle łaski bez, za podobną kasę znajdziemy lepszego. Jesteśmy eldorado dla kopacza jakby na to nie patrzeć. Kasy pełno, meczów mało, przerwa zimowa długa, wymagań żadnych. Żyć nie umierać. A właściciele klubów sami kręcą na siebie ten bat podpisując takie dziwaczne umowy, w ogóle nie patrząc na ceny rynkowe.

Peroslaw88 04.12.2009 12:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 825466)
Ale np taki Marcelo jest odwrotnością tej dziwnej prawidłowości. Mało zarabia a jest wybitny.

Marcelo tak mało nie zarabia:) Ma kontrakt na poziomie: 250 tysięcy euro rocznie:) Gdzieś czytałem jak przechodził do nas, że ma 200 tysięcy euro + 50 tysięcy rocznie za wejściówki. Gra w każdym meczu więc 250 tysięcy wyjdzie. Jednak jemu to się należy:-)

michal_pietruszewski 04.12.2009 13:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Peroslaw88 (Post 825498)
Marcelo tak mało nie zarabia:) Ma kontrakt na poziomie: 250 tysięcy euro rocznie:) Gdzieś czytałem jak przechodził do nas, że ma 200 tysięcy euro + 50 tysięcy rocznie za wejściówki. Gra w każdym meczu więc 250 tysięcy wyjdzie. Jednak jemu to się należy:-)

jako jednemu z nielicznych

MichauSzczu 04.12.2009 13:48

Jakby dac dla Kosy te 300 - 350 tys za sezon gry to myślę że by się poważnie zastanowił, przecież odejdzie Cantoro, Jop, a Kosa jest gwarancją dobrej gry, wtedy będziemy grac na nowym stadionie przy 35 tys kibiców (Miejmy nadzieję), jeszcze jakby Łoba dało się gdzieś wypożyczyc( :D) Tacy skrzydłowi jak Kirm i Kosa mogliby nas wprowadzic nawet do ligi mistrzów, ogolnie to są zawodnicy o podobnej charakterystyce z tym że Kosa ma dobre dośrodkowanie, a z tym u Kirma jest różnie, za to Andraż dochodzi do większej ilości sytuacji pod bramką przeciwnika ( Z wykończeniem bywa różnie, miejmy nadzieję że to poprawi) Ehhh marzenia :D

Marcin_fan 04.12.2009 18:26

dokładnie, skrzydła Kirm i Kosa były by znakomite, ale nie ma sie co rozmarzać tylko trzeba jak zwykle poczekać na działania managera Skorży ;)

Markus 04.12.2009 18:42

Nie ma wątpliwości, że Kosowski jest tym piłkarzem, którego zawsze najbardziej brakuje i potrzeba w Wiśle Kraków. Dla mnie jest on wart każdych pieniędzy, ale nie łudźmy się, że Wisła przelicytuje Cypryjczyków.

Generalnie w polityce kadrowo-transferowej, jeśli tylko będą jakieś środki, Biała Gwiazda powinna koncentrować się na następujących kierunkach:

1. Ameryka Południowa i Środkowa. Największe zagraniczne gwiazdy naszej ligi trafiały do niej właśnie stamtąd (Marcelo, Arboleda, Rengifo). Cantoro i Cleber to też przedstawiciele tego kontynentu.

Atuty tego kierunku: świetnie wyszkoleni technicznie piłkarze (zwykle lepiej od całej ligi), którym możemy zaoferować promocję w Europie i godziwe, konkurencyjne zarobki w stosunku do realiów tamtego kontynentu.

2. Rejon bałkański plus Słowacja (gdzie szukają jak wiemy nasi scouci). Atuty: wielu bardzo dobrych jak na nasze warunki zawodników, o cenach nie "z księżyca", nieźle wyszkolonych, głodnych sukcesów i pokazania się w europejskich pucharach. Tanich w utrzymaniu. Polskie kluby są w stanie zapewnić im konkurencyjne do tych krajów, atrakcyjne zarobki. Kupowanie tu nie wiąże się z przepłacaniem jak w naszej lidze.

3. Rezerwy klubów z zachodnich i południowych lig. Jest tam wielu graczy, którzy z różnych powodów trwale wypadli ze składów, długo grzeją ławkę i byliby skłonni za wszelką cenę zmienić otoczenie nawet kosztem znacznego obniżenia zarobków. I którzy byliby u nas niekwestionowanymi gwiazdami. Przykład Kalu Uche pokazuje, że to może być bardzo atrakcyjna możliwość.

4. Kraje byłego ZSRR, za wyjątkiem Rosji i Ukrainy - Białorusinom jesteśmy jak najbardziej w stanie zaoferować zarobki lepsze niż mają u siebie. podobnie np: Gruzinom. Tam też można znaleźć wielu tanich piłkarzy, którzy śmiało poradzą sobie w naszej lidze.

5. Afryka. Wielu zawodników o ogromnych możliwościach, dla których nawet polskie kluby to finansowe eldorado. Ale są i minusy - mocno penetrowany jest ten rynek przez bogatszych od nas, a murzyni niestety mają ogromne skłonności do "dzikich" zachowań (olewanie kontraktów, wymuszanie transferów itd.). Często nie są to piłkarze "stabilni".

5. Dopiero na samym końcu kupowanie wyróżniających się polskich zawodników. Powód jest prosty: chore ceny, chora mentalność, marne wyszkolenie, skłonności do minimalizmu, prywaty itd. - to wszystko sprawia, że naprawdę są cholernie wybrakowanym i mizernym jakościowo towarem, który znacznie częściej zawodzi i się kompromituje, niż daje satysfakcje.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:30.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl