Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Arapaho 18.04.2012 14:10

Kolejna ciekawostka :

http://wybory.xaa.pl/images/sondaz1504.png

Sondaż uliczny (Partie polityczne) 15/04/2012
Sondaż uliczny przeprowadzony został w dniach 10-15.04.2012 przez studentów nauk społecznych. Badanie przeprowadzone zostało metodą sondażu ulicznego na próbie losowo-kwotowej 3460 osób, stanowiących liczebną reprezentację cech demograficznych dla ogółu pełnoletnich obywateli Polski z zachowaniem rozkładów terytorialnych (dane wg GUS). Błąd oszacowania wynosi 2 procent.

[/IMG]

wislak68 18.04.2012 14:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1241681)
Osiągnęliśmy konsensus, ale tylko w warstwie związanej z niewiadomymi z umów z 2006 i 2011, które nas ograniczają w znacznym stopniu. Tak jak wczoraj pisałem na początku 2007 roku PGNiG przyznał się, że wprowadzono "magiczną furtkę", która w zakresie od "-10% do +10%" pozwalała na dostosowywanie cen gazu do warunków rynkowych. Wiemy też na podstawie doniesień o arbitrażu, że Rosjanie "prawdopodobnie" wykorzystywali tą klauzulę do bólu co skutkowało tym, że PGNiG zgłaszał swoje żale od kilku lat. W 2010 roku PGNiG próbował prowadzić negocjacje z Gazpromem. Rzekomo uzyskał wtedy upust na nadwyżkę, która została wcześniej wynegocjowana (zamiast kontraktu z RosUkrEnergo), ale kontrakt jamalski jak stał tak stał.

Przypominam tamto oświadczenie.

Pod koniec tamtego roku PGNiG rozpoczął procedurę arbitrażu, która ma się tyczyć całości kontraktu (Jasińskiego i Pawlakowego), gdyż jak możemy tylko się domyślać Rosja wciąż uskutecznia swoje praktyki i wykorzystuje klauzulę, która pozwala podnieść im cenę gazu do najwyższego pułapu. Żeby nie było inne kraje też toczą od kilku miesięcy arbitraże z Rosją (Włochy już wygrały) i trzeba czekać na finał sprawy.

Warto poczekać na raport IS, który właśnie będzie dotyczył spraw związanych z arbitrażem, ale też ostatnimi dyrektywami energetycznymi UE. W ich świetle dopuszczenie np. E.ON-u do naszej części odcinka jamalskiego może nie wydawać się aż tak korzystne :)

Kolego emj10,
Dyskutujemy juz od jakiegoś czasu i na podstawie tych kontaktów mam prawo sądzić że jesteś w stanie zrozumieć najprostsze sprawy. Ale jeszcze raz łopatologicznie:
1. Nie ma nic innego niż umowy z 2006 i 2011. "Przyznanie się" PGNiG w 2007 do 10% podwyżki (a nie żadnej "furtki") wynika właśnie z umowy z 2006 (przy czym cały czas nie wiemy ile z tego było "realną podwyżką" a ile różnicami kursowym i indeksacjąi): ".. cena, która obowiązuje obecnie w kontrakcie jamalskim została zaakceptowana w 2006 roku przez poprzedni Zarząd PGNiG SA, a zgodę na ponad 10 procentową podwyżkę wyraził, zgodnie ze Statutem Spółki, ówczesny minister skarbu pan Wojciech Jasiński." I nikt tego nie neguje bo takie są fakty (o uwarunkowaniach tych negocjacji pisałem już wielokrotnie i moim prywatnym zdaniem wynegocjowanie w tamtych warunkach takiej skali podwyżki, przy krótkim okresie obowiązywania było sukcesem).
2. I teraz Twoje cytaty:
a) "Nie da się stwierdzić dokładnie jaka część podwyżki cen gazu z początku 2007 roku była skutkiem umowy z 2006, a jaka skutkiem indeksacji cen ropy i gazu."
b) "Nie da się stwierdzić tego, czy umowa z 2006 roku miała wpływ na umowę z 2011, a jeśli miała to w jakim stopniu"
3. Na podstwie powyższych informacji nie można uzasadnić tezy (a od tego zaczęła się nasze dyskusja) że za podwyżkę gazu zafundowana nam przez Pawlaka odpowiada rząd PiS. CBDU

wislak68 18.04.2012 14:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 1241714)
Kolejna ciekawostka :
Sondaż uliczny przeprowadzony został w dniach 10-15.04.2012 przez studentów nauk społecznych. Badanie przeprowadzone zostało metodą sondażu ulicznego na próbie losowo-kwotowej 3460 osób, stanowiących liczebną reprezentację cech demograficznych dla ogółu pełnoletnich obywateli Polski z zachowaniem rozkładów terytorialnych (dane wg GUS). Błąd oszacowania wynosi 2 procent.

[/IMG]

No to mamy pierwszy sondaż który daje prowadzenie PiS. Tyle tylko że opis metodologii jest dość niejednoznaczny. Próbka jest duża (większa niż w normalnych badaniach), sondaż uliczny jest znacznie bardziej wiarygodny niż telefoniczny ale co to znaczy: próba losowo-kwotowa i co to za studenci nauk społecznych (z konkretnego miasta czy z całej Polski). Tak długo jak nie będzie wiadomo cos więcej o sposobie przeprowadznia badania nie przejmowałbym się za bardzo tymi wynikami.

emj10 18.04.2012 14:37

Oczywiście zgadzam się z tym, skoro są to cytaty z moich komentarzy, które wielokrotnie powtarzałem. Niemniej jednak przypominam po raz enty, że 3 punkt nie ma żadnego związku z naszą dyskusją, gdyż jak dobrze pamiętasz (a powtarzałem to 3, albo 4 razy) w pierwszej odpowiedzi z końca ubiegłego roku dokonałem ekskluzji wątku Pawlaka (miałem go rozwinąć, choć tego nie zrobiłem) i skupiłem się tylko na tym jaki odźwięk w teraźniejszości wywołały tamte decyzje. Dlatego zwyczajnie nie było nigdy takiej tezy, że [za podwyżkę zafundowaną przez Pawlaka odpowiada rząd PiS], a było tylko taka, że za obecne ceny gazu odpowiada rząd PiS - w jakim stopniu tego nie wiemy, bo jak Pan xxx powiedział mi rano nie jesteśmy w stanie tego w żaden sposób określić z braku kluczowych danych.

Ta teza nie była nigdy w sprzeczności z tym, że za wysokie ceny gazu odpowiada również Pawlak. Każdy dołożył swoją cegiełkę.

wislak68 18.04.2012 14:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1241723)
Oczywiście zgadzam się z tym, skoro są to cytaty z moich komentarzy, które wielokrotnie powtarzałem. Niemniej jednak przypominam po raz enty, że 3 punkt nie ma żadnego związku z naszą dyskusją, gdyż jak dobrze pamiętasz (a powtarzałem to 3, albo 4 razy) w pierwszej odpowiedzi z końca ubiegłego roku dokonałem ekskluzji wątku Pawlaka (miałem go rozwinąć, choć tego nie zrobiłem) i skupiłem się tylko na tym jaki odźwięk w teraźniejszości wywołały tamte decyzje. Dlatego zwyczajnie nie było nigdy takiej tezy, że [za podwyżkę zafundowaną przez Pawlaka odpowiada rząd PiS], a było tylko taka, że za obecne ceny gazu odpowiada rząd PiS.

I w świetle naszej dyskusji i przytoczonych argumentów nadal podtrzymujesz tę tezę??

emj10 18.04.2012 14:43

Oczywiście, że podtrzymuję. Tak samo jak Ty podtrzymujesz swoją, że Pawlak odpowiada za wysokie ceny gazu. Przecież to się niczym nie różni :D

wislak68 18.04.2012 14:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1241725)
Oczywiście, że podtrzymuję. Tak samo jak Ty podtrzymujesz swoją, że Pawlak odpowiada za wysokie ceny gazu. Przecież to się niczym nie różni :D

To że Pawlak odpowiada za obecne ceny gazu twierdzi Janke (i uzasadnia to sążnistym artykułem). Ja moge tylko dodać że w świetle powyższej wymiany zdań nie powinieneś się dziwić że jesteś określany mitomanem.

emj10 18.04.2012 14:56

Właśnie to moje rzekome mitomaństwo, o które sam oskarżałem część forumowiczów piszących w tym temacie nie zostało nigdy udowodnione. Miałem się dowiedzieć z IS jakiś informacji i się dowiedziałem, a spór został nierozstrzygnięty. Pat.

Czyż to nie jest mitomaństwem, że taki stan rzeczy prowadzi do oskarżeń o mitomaństwo? Popraw się kolego wiślak68 na następny raz.

PS. Naprawdę wierzysz we wszystko co pisze Janke? Spora część s24 właśnie jego ma za bajkopisarza. Po sprawie z promowaniem PJN-u zupełnie stracił w moich oczach i za grosz mu nie ufam.

Arapaho 18.04.2012 14:58

Dla wyluzowania atmosfery

Cytat:

Z dziennika Bronisława Komorowskiego

Poniedziałek

Koziej znowu bawi się w głównym hallu w pałacu tymi swoimi zdalnie sterowanymi zabawkami. Coraz częściej myślę, że zrobienie go szefem BBN to jednak był błąd. Dzisiaj był u mnie ambasador Uzbekistanu, mieliśmy mieć poważną rozmowę o sytuacji strategicznej w Ameryce Południowej, a tu nagle z góry spada na ambasadora jakiś taki ni to helikopterek, ni to samolocik. Koziej tłumaczy, że testuje nowe rozwiązania dla polskiej armii i że to jest przyszłość wojska. Ale dlaczego, na Boga, musi to robić na biednym Uzbekistańczyku?
Korekta: Jaromir Sokołowski twierdzi, że Uzbekistan to w Azji, a nie w Ameryce Południowej. Czyżbym stracił pół godziny na rozmowę o czymś, na czym ambasador kompletnie się nie zna? A, to może dlatego ciągle mówił: „Jak byłem na wakacjach w Meksyku…”. Też mi się to wydało podejrzane.
Korekta 2: pani Jola z sekretariatu mówi „Uzbek”, nie „Uzbekistańczyk”. Sprawdziłem dyskretnie w encyklopedii. Faktycznie, Uzbek.

Wtorek

Miałem dzisiaj naradę z moimi doradcami o tej całej historii w szkołach. Nie mieszałbym się w tę aferę, ale gadałem z Grześkiem i on twierdzi, że można trochę napsuć krwi Donaldowi, a jak się tym zajmę tak propaństwowo i z godnością, to zyskam punkty i będę ponadpartyjny.
Ale ja nadal po tej naradzie mądrzejszy nie jestem. Tadzio jak tylko usiadł na kanapie, tak zaraz zasnął. Jeszcze głowę oparł Lityńskiemu na ramieniu. Lityński bardzo szybko mówi, w ogóle niewiele z tego rozumiem. I jeszcze tak śmiesznie podskakuje. Nałęcz – sam historyk, ale w ogóle nie pojmuje, że to jest polityka i ciągle gada, że to pisowski protest. Kuźniar mu wtórował, strasznie się podekscytował i w końcu zaczął twierdzić, że najlepiej w ogóle tę historię skasować. I z kim ja muszę pracować? Nie ma to tamto, spotkam się po prostu znowu z Grześkiem i razem ustalimy, co robić.
A Tadzia nikt nie obudził i tak został na tej kanapie. Chyba nadal tam jest, choć już dziesiąta wieczorem.

Piątek

Koziej mi pokazał, że na Jutjubie jest moje pamiętne przemówienie z Waszyngtonu. To, gdzie tak barwnie opowiadałem o polskiej historii i o bigosie. Ucieszyłem się. Dobrze, że ludzie będą mogli się zapoznać z oryginałem i zrozumieją, jakie to było dowcipne i ciekawe.
Chciałem poczytać komentarze pod nagraniem, ale Koziej się wtedy strasznie zakrztusił, zabrał laptopa i uciekł. Muszę w końcu poprosić, żeby mi wstawili komputer do gabinetu. Nie będę się musiał Kozieja prosić za każdym razem.

Sobota

Poszliśmy z Anią poświęcić pokarmy. W końcu tradycję trzeba szanować. Wcześniej wpadł Janusz i zaczął się naśmiewać, że niby ciemnogród i kruchta. Przestał, jak mu przypomniałem, co sam mówił kilka lat wcześniej.
Ksiądz bardzo miły, uprzejmy, oddał mi kropidło i sam poświęciłem nasz koszyczek i inne. Wygłosiłem później bardzo zgrabną mowę okolicznościową.

Poniedziałek

Fatalny dzień. Rano w łóżku Koziej zaatakował mnie wodą ze zdalnie sterowanego modelu śmigłowca. Po południu nawet wyjść z Belwederu nie mogłem, bo po drugiej stronie ulicy protestowali rusofobi. To mi przypomina, że jutro rocznica wypadku. No trudno, trzeba to jakoś wytrzymać, następna dopiero za rok. Ho ho, kupa czasu.

Gwiaździsty 18.04.2012 15:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1241670)
gdzie by nie dostał pracy, tam będą mówić ze ma plecy. normalka. ma chłop w domu siedzieć? jak założy firmę, to powiedzą że przetarg wygrał na nazwisko. i tak w koło macieju.

Bueheheheheheeeeeeee Kabaret ! A tak im d...ę liżesz a do Ciebie zadzwonili ? :-D

P,S. A co ma założenie firmy z przetargiem, jeśli nie jest to zamówienie rządowe, firmy z udziałem Skarbu Państwa albo z TVN, GW, Neesweek itp. ? Wiele firm nie ma ich a działa.
Kolejny synuś tatusia, Synowie Bolka też na państwowym wikcie !

emj10 18.04.2012 15:05

A czemu to atmosfera jest niby spięta? Ładnie słoneczko świeci, lunczyk się dzisiaj przedłużył przez zmianę planów, więc można trochę się poobijać :)

zimiok 18.04.2012 15:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1241735)
Bueheheheheheeeeeeee Kabaret ! A tak im d...ę liżesz a do Ciebie zadzwonili ? :-D

P,S. A co ma założenie firmy z przetargiem, jeśli nie jest to zamówienie rządowe, firmy z udziałem Skarbu Państwa albo z TVN, GW, Neesweek itp. ? Wiele firm nie ma ich a działa.
Kolejny synuś tatusia, Synowie Bolka też na państwowym wikcie !

http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarz...przez-zus.html

A za lizanie d...y Jarkowi (Adamowi) praca w KGHM.

63624 18.04.2012 15:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1241659)
Tusk rozdaje państwowe posady. Może i do Was zadzwonią ? :):

Aby żyło sie lepiej. Wszystkim !

Hehe syn premiera jest aktywnym uczestnikiem forum o koparkach http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=45, tam tylko gratulacje przyjmował. Oni oczywiście tam nie widzą nic złego w tym, ale jak zdecydowana większość to elektorat Palikota i PO co widać po ichnim temacie politycznym zresztą Tusk junior na luzie, że on "flejmu" spodziewał się już tydzień temu jak posadę przyjął... :p Temat o gdańskim lotnisku zwłaszcza polecam.:D

AYALA 18.04.2012 17:17

Giertych zapowiada wojne domową
http://www.tvn24.pl/17144,1,kropka_nad_i.html

Gwiaździsty 18.04.2012 17:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63624 (Post 1241745)
Hehe syn premiera jest aktywnym uczestnikiem forum o koparkach http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=45, tam tylko gratulacje przyjmował. Oni oczywiście tam nie widzą nic złego w tym, ale jak zdecydowana większość to elektorat Palikota i PO co widać po ichnim temacie politycznym zresztą Tusk junior na luzie, że on "flejmu" spodziewał się już tydzień temu jak posadę przyjął... :p Temat o gdańskim lotnisku zwłaszcza polecam.:D

Przecież to takie oczywiste, ze w kraju gdzie połowa bezrobotnych to młodzi ludzie do 25 lat dzwonią do nich z firm państwowych z propozycją pracy za 4 tys. zł. :) I tylko od nich zależy czy ją łaskawie wezmą :). A jak już się pochylą nad tymi nędznymi 4 tys. zł to w nagrodę moga przecież polecieć do Chin jak inny synuś Tuska, któremu również firma państwowa zrobiła wycieczkę na koszt podatnika a, który pracuje w tubie propagandowej wspierajacej jego tatusia.

JEDREK76 18.04.2012 17:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1241771)
Giertych zapowiada wojne domową
http://www.tvn24.pl/17144,1,kropka_nad_i.html

Nie tylko Giertych, Mazowiecki podczas swoich 85-tych urodzin stwierdził, że w Polsce trwa pucz:shock:
http://fakty.interia.pl/polska/news/...pucz,1786407,3
Czyżby stan wojenny chcieli wprowadzić?? W każdym razie jak widać koalicja szeroka się tworzy ("od Sasa do Lasa" w tym przypadku "od Mazowieckiego po Giertycha"):>

Gwiaździsty 18.04.2012 19:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1241776)
Nie tylko Giertych, Mazowiecki podczas swoich 85-tych urodzin stwierdził, że w Polsce trwa pucz:shock:
http://fakty.interia.pl/polska/news/...pucz,1786407,3
Czyżby stan wojenny chcieli wprowadzić?? W każdym razie jak widać koalicja szeroka się tworzy ("od Sasa do Lasa" w tym przypadku "od Mazowieckiego po Giertycha"):>

Jak widać magdalenkowa Targowica jest czymś bardzo wystraszona. Czyżby przeczuwała, że pomimo medialnego zakłamania wzrasta fala gniewu, ta polityczna i ekonomiczna ?
Mazowiecki ! Co ? Spieprzaj dziadu !

martin_6 18.04.2012 19:24

Z tym synem Tuska to już sobie odpuście. Może dostał pracę po znajomości, może nie. Nie wiemy tego. Samo czepianie się, że dostał pracę to absurd. Nie ma u nas zakazu pracy dla rodzin polityków. Jakby dostał posadę w jakiejś radzie nadzorczej, to jeszcze rozumiem, ale w tej robocie akurat coś trzeba chyba umieć i coś się robi, więc to jest takie przypieprzanie się na siłę.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 1241714)
Kolejna ciekawostka :

Tutaj akurat zawsze PO jest niedoszacowana (PiS też, ale mniej, najbardziej przeszacowany za to jest tradycyjnie Palikot), więc nie brałbym tego tak na poważnie. Inna sprawa, że bardzo prawdopodobne, że w rzeczywistości PO i PiS są gdzieś bardzo blisko siebie, pewnie w okolicach 30%. Przy czym podejrzewam, że PO czeka już tylko zjazd w dół, bo nie bardzo widać, by miała się z czego odbić (Euro nie wzbudza jakiegoś wielkiego entuzjazmu, do tego coś tam się zabrali do reform, więc będą lecieć nieuchronnie). PiS ma pecha, że następne poważne wybory dopiero za 3,5 roku, bo podejrzewam, że wkrótce się zacznie dobry rok, dwa ich bycia na prowadzeniu, dopóki nie wyrośnie poważny rywal na miejscu wypalonej Platformy.

wislak68 18.04.2012 22:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1241800)
Tutaj akurat zawsze PO jest niedoszacowana (PiS też, ale mniej, najbardziej przeszacowany za to jest tradycyjnie Palikot), więc nie brałbym tego tak na poważnie..

Tutaj znaczy gdzie?? Kto robi te badania i czy sa one cykliczne? Jakiś link?

wislak68 18.04.2012 22:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1241732)
Właśnie to moje rzekome mitomaństwo, o które sam oskarżałem część forumowiczów piszących w tym temacie nie zostało nigdy udowodnione. Miałem się dowiedzieć z IS jakiś informacji i się dowiedziałem, a spór został nierozstrzygnięty. Pat.

Czyż to nie jest mitomaństwem, że taki stan rzeczy prowadzi do oskarżeń o mitomaństwo? Popraw się kolego wiślak68 na następny raz.

PS. Naprawdę wierzysz we wszystko co pisze Janke? Spora część s24 właśnie jego ma za bajkopisarza. Po sprawie z promowaniem PJN-u zupełnie stracił w moich oczach i za grosz mu nie ufam.

"Nie da się stwierdzić dokładnie jaka część podwyżki cen gazu z początku 2007 roku była skutkiem umowy z 2006, a jaka skutkiem indeksacji cen ropy i gazu." + "Nie da się stwierdzić tego, czy umowa z 2006 roku miała wpływ na umowę z 2011, a jeśli miała to w jakim stopniu" =>za obecne ceny gazu odpowiada rząd PiS.
Jeśli ktoś twierdzi że: 2+2=5 to chyba czas kończyć tę dyskusję. Niech każdy zainteresowany oceni ją po swojemu. Jeśli o mnie chodzi to będę ją przytaczał jako sztandarowy przykład mitomaństwa kolegi emj10. Howgh
edycja:
Właśnie zauważyłem że edytowałeś swój post (nr:16837). Na tę chwilę kwestia odpowiedzialności rządu PiS brzmi tak: "za obecne ceny gazu odpowiada rząd PiS - w jakim stopniu tego nie wiemy, bo jak Pan xxx powiedział mi rano nie jesteśmy w stanie tego w żaden sposób określić z braku kluczowych danych" . W stosunku do wersji pierwotnej postu brzmiącego: "za obecne ceny gazu odpowiada rząd PiS" to jednak zasadnicza różnica. Dla porządku przytoczę początkowe stwierdzenia które zainicjowało całą dyskusję: "Akurat to (podwyżka cen gazu o 20% w 2011) sprawka ministra Jasińskiego z jeszcze wcześniejszego rządu, który przyciśnięty do muru podpisał coś czego nawet nie przeczytał." Mam nadzieję że przynajmniej teraz przejdzie Ci przez gardło przyznanie że Twoja początkowa teza nie była prawdziwa.

martin_6 18.04.2012 23:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1241839)
Tutaj znaczy gdzie?? Kto robi te badania i czy sa one cykliczne? Jakiś link?

http://wybory.xaa.pl/index.html

Na dostępnym tam wykresie z historią badań nie widać okresu sprzed wyborów. Wtedy o ile pamiętam PiS też był przed PO. Osobiście czekam na analizę Palade, który mimo, co tu mówić, nieudanej prognozy wyborczej z zeszłego roku i tak jest jak dla mnie najbardziej wiarygodny.

emj10 18.04.2012 23:44

Edytowałem od razu, a nie właśnie. Nie wiesz co to jest net bezprzewodowy, gdzie strony czasem ładują się dłuższą chwilę, a to forum się często wykrzacza na takim necie?

Kocham te manipulacje. Do czego ja mam się przyznawać? Do tego, że uznałem, że ta nadwyżka 20%, którą płacimy obecnie mogła byś sprawką Jasińskiego? Odpowiedziałem wtedy na post Kocura o 20% różnicy względem Francji, która idealnie odpowiadała tej "magicznej furtce" dla Rosjan. Oczywiście, że tak uznałem opierając się na tamtej wiedzy. Wciąż istnieje takie same prawdopodobieństwo, że tak dokładnie było, albo było odwrotnie.

Palikociarnia robi te sondaże jakbyś chciał wiedzieć. Twoi ulubieńcy. Podczas wyborów robili oni sondaże dla Palikota i JKM.

wislak68 19.04.2012 00:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1241849)
http://wybory.xaa.pl/index.html

Na dostępnym tam wykresie z historią badań nie widać okresu sprzed wyborów. Wtedy o ile pamiętam PiS też był przed PO. Osobiście czekam na analizę Palade, który mimo, co tu mówić, nieudanej prognozy wyborczej z zeszłego roku i tak jest jak dla mnie najbardziej wiarygodny.

Dzięki za link. W rzeczy samej wynika z niego że badania są cykliczne i już od miesiąca PiS jest przed PO. Z drugiej strony nie widać w jaki sposób robią te badania, ani co to w ogole jest to XAA? Kolega emj10 w poście poniżej twierdzi że to palikociarnia i robili badania dla RP i JKM ale co to znaczy? To że pracowali na zlecenia Palikota (jak widać po wynikach wyborów dobrze) nie oznacza od razu że są palikociarnią. Byliby gdyby Palikot kontrolował ich kapitałowo tudzież personalnie. Wiadomo coś więcej co to są za ludzie? Sam sondaż i strona wyglada dość amatorsko.
A ja od wyborów na pierwszym miejscu mam TNS OBOP. I do momentu ich wpadki będę sie tego trzymał.

wislak68 19.04.2012 00:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1241851)
Kocham te manipulacje. Do czego ja mam się przyznawać? Do tego, że uznałem, że ta nadwyżka 20%, którą płacimy obecnie mogła byś sprawką Jasińskiego? Odpowiedziałem wtedy na post Kocura o 20% różnicy względem Francji, która idealnie odpowiadała tej "magicznej furtce" dla Rosjan. Oczywiście, że tak uznałem opierając się na tamtej wiedzy. Wciąż istnieje takie same prawdopodobieństwo, że tak dokładnie było, albo było odwrotnie.

Palikociarnia robi te sondaże jakbyś chciał wiedzieć. Twoi ulubieńcy. Podczas wyborów robili oni sondaże dla Palikota i JKM.

Manipulacje?? Przecież Ty napisaleś że podwyżka jest a nie może być sprawką Jasińskiego! Jak widać myliłeś sie co do "furtki" a Twoje skojarzenie okazało się byc błędne (a w najlepszym razie oparte o niewystarczające przesłanki). W dobrym zwyczaju jest takie rzeczy prostować po weryfikacji danych. Jeśli istnieje prawdopodobieństwo że coś było i dokładnie takie samo że tego czegoś nie było to najkrócej można to ująć w ten sposób że gów... wiadomo. A jak się nic nie wie to nie formułuje się jednoznacznych sądów bo to własnie jest mitomania. Howgh i teraz już koniec tej dyskusji.

emj10 19.04.2012 00:38

Mitomanią jest powoływanie się na artykuły z Naszego Dziennika, oświadczenia PGNiG oraz inne informacje, które przewijały się wcześniej w prasie? Teraz to naprawdę mnie już rozwaliłeś swoją definicją.

Koniec dyskusji.

emj10 19.04.2012 00:45

Żeby nie było kolejnego trafienia jak kulą w płot z oskarżeniem o mitomaństwo to wklejam info co do XAA. Ciekawe czemu członek Palikociarni w lipcu był już tak dobrze poinformowany, gdy serwis raczkował? ;)

http://niepoprawny-polityczny.salon2...zowi-nie-rowny
Cytat:

Wybory.xaa.pl bardzo dobra strona o partiach, ideologiach i sondażach. Pomijając to, że setka ludzi z Kongresu Nowej Prawicy spamuje wszędzie gdzie się da i sprawia, że sondy internetowe na tej stronie są niewiarygodne. Wybroy.xaa.pl codziennie przeprowadzają sondaże uliczne na próbie 500 osób (Warszawa 3000). Tak oczywiście, że te sondaże są wręcz rewelacyjne dla Ruchu Palikota, ale są i bardzo dobre dla PiS. Gorsze dla PO. Sondaże te przeprowadzają studenci nauk społecznych, a miasta, w których sondaż będzie robiony są tajne. Taki sondaż jest wiarygodny. Różne miejsca, różni ludzie, różne wykształcenie, bo do wyborów może iść każdy, a nie tylko grupa reprezentatywna. Więc nie dajmy się manipulować i zgłosujmy zgodnie z sumieniem, nawet jeśli będzie to PiS. Bo mentalności nie zmienimy. Chodź i tak jeszcze nie raz będę namawiał do tego by na PiS nie głosować !

martin_6 19.04.2012 07:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1241853)
Dzięki za link. W rzeczy samej wynika z niego że badania są cykliczne i już od miesiąca PiS jest przed PO. Z drugiej strony nie widać w jaki sposób robią te badania, ani co to w ogole jest to XAA? Kolega emj10 w poście poniżej twierdzi że to palikociarnia i robili badania dla RP i JKM ale co to znaczy? To że pracowali na zlecenia Palikota (jak widać po wynikach wyborów dobrze) nie oznacza od razu że są palikociarnią. Byliby gdyby Palikot kontrolował ich kapitałowo tudzież personalnie. Wiadomo coś więcej co to są za ludzie? Sam sondaż i strona wyglada dość amatorsko.
A ja od wyborów na pierwszym miejscu mam TNS OBOP. I do momentu ich wpadki będę sie tego trzymał.

Kto tam za nimi dokładnie stoi to nie wiem. Wiem, że ich sondaże są... no, średnie dość i z pewnymi wyraźnymi stałymi odchyleniami od realnych wyników.
OBOP ma takie środki finansowe i techniczne, że jak się spręży, to robi prognozę wyborczą z dokładnością co do pół procenta. Ale teraz, gdy daleko do jakichkolwiek wyborów, to bym ich sondażom jakoś szczególnie nie ufał

JEDREK76 19.04.2012 08:13

Narzekacie tak wszyscy, jojczycie, a przecież u nas kraj "mlekiem i miodem" płynący:> do tego stopnia, że możemy wspierać MFW
http://fakty.interia.pl/polska/news/...olarow,1786529

Marszałek 19.04.2012 08:22

Piękna, doprawdy piękna umowa została wczoraj ostatecznie dopięta. Padł ostatni bastion, który mógł cokolwiek wobec Rosji wymóc. Teraz łączą ich wspólne, gigantyczne interesy. Żadne tam traktaty czy ustalenia nie łączą tak jak pieniądze, gigantyczne pieniądze.

Tak więc teraz o spokój Rosji będą dbali zarówno odbiorcy jej gazu na zachodzie, jak i ich wspólnik bieznesowy jakim są Stany. Tak jak mówiłem, nikt nie będzie stawiał na szali dobrych stosunków z Rosją aby np dążyć do rozwiązania sprawy katastrofy w Smoleńsku. Jest to sprawa absolutnie wewnątrz rosyjska i teraz nikomu nic do tego. A umowy jak ta wczorajsza tylko cementują ten pogląd.

P.S. Co nie zmienia faktu,że Amerykanie będą prowadzili w dalszym ciągu teatrzyk pod tytułem jak my Rosji nie lubimy i na nią uważamy:). Taka bajka dla maluczkich. Bo jak przychodzi co do czego to zachód i wielki sojusznik idą ramię w ramię w imię wspólnych interesów.

A Polska jest od tego aby płacić do UE, MFW i wspierać armię afgańską, kasą rzecz jasna,bo niczym innym tak zacofany kraj nie jest w stanie pomóc Afganistanowi. Złupiony naród płaci. Takie realia, nie ma się co oburzać. A idioci wielkiego kalibru, a są tacy, jeszcze będa Was przekonywać, że na takch pożyczkach zarabiamy:)

Szpen 19.04.2012 08:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1241865)
Narzekacie tak wszyscy, jojczycie, a przecież u nas kraj "mlekiem i miodem" płynący:> do tego stopnia, że możemy wspierać MFW
http://fakty.interia.pl/polska/news/...olarow,1786529

kolejna mataczenie.

wspiranie = pożyczka. Kasa idzie z nadwyżek NBP, które leżą na ich kontach. Pożyczka jest oprocentowana, a MFW jest pewnym biorcą.
Przy dzisiejszych stopach, pożyczki międzybankowe, to 4,5 procent. gdzieś czytałem że MFW daje 6, ale jeszcze to sprawdzę.

P.S dziś wychodzi książka Kamińskiego. Ciekawe rzeczy mozna przeczytać w kawałkach przedruku. Jedno można stwierdzić 0 ten Jarek to niezły kmiot. Bez niego PiS byłby o niebo wyżej. Może nawet u władzy.

AYALA 19.04.2012 08:40

w Polsce brakuje pieniędzy na chemioterapie dla chorych na nowotwory ale 8 mld na ratowanie UE znalazło sie.... szkoda słów

Szpen 19.04.2012 08:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1241869)
w Polsce brakuje pieniędzy na chemioterapie dla chorych na nowotwory ale 8 mld na ratowanie UE znalazło sie.... szkoda słów

po pierwsze źle zrozumiałeś ostatnią aferę lekową. To nie brak kasy jest przyczyną, tylko niewydolność systemu i brak działań pro aktywnych.

Po drugie to są pieniądze NBP chronione konstytucją, nie można sobie ich od tak wypłacić do budżetu. Już kiedyś była próba skoku na tą kasę.

funkykoval 19.04.2012 09:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1241853)

Sondażami nie ma się co podniecać - zostawiam to rządzącym - oni to fejsbukowo lubią ;-)
Natomiast co do wiarygodności OBOP - owszem jeżeli chodzi o ich badania z dnia wyborów - są bardzo precyzyjni - natomiast prezentowane przez nich sondaże - są zazwyczaj dalekie od rzeczywistości....

Arapaho 19.04.2012 09:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1241871)
po pierwsze źle zrozumiałeś ostatnią aferę lekową. To nie brak kasy jest przyczyną, tylko niewydolność systemu i brak działań pro aktywnych.

Chyba sobie kpisz.Ostatnia afera wynikała z tego że zmieniono leki podlegające refundacji. Zrobiono to tak że suma sumarum kwota refundowanych przez Państwo leków jest 360 mln mniejsza niż poprzednio.Inaczej mówiąc te 360 mln zł muszą wypłacić ze swojej kieszeni pacjenci .A niewydolność systemu to mieli czas zmieniać blisko 5 lat i co zrobili?Kazali ci dopłacić do niego - ot cała reforma

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1241871)

Po drugie to są pieniądze NBP chronione konstytucją, nie można sobie ich od tak wypłacić do budżetu. Już kiedyś była próba skoku na tą kasę.

Taaaa chronione konstytucją... - do budżetu krajowego nie wolno ich wypłacać ale do dyspozycji MFW przekazywać już można. Ile jeszcze takich głupot będziesz tu pisał?

Szpen 19.04.2012 09:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 1241878)
Chyba sobie kpisz.Ostatnia afera wynikała z tego że zmieniono leki podlegające refundacji. Zrobiono to tak że suma sumarum kwota refundowanych przez Państwo leków jest 360 mln mniejsza niż poprzednio.Inaczej mówiąc te 360 mln zł muszą wypłacić ze swojej kieszeni pacjenci .A niewydolność systemu to mieli czas zmieniać blisko 5 lat i co zrobili?Kazali ci dopłacić do niego - ot cała reforma

Taaaa chronione konstytucją... - do budżetu krajowego nie wolno ich wypłacać ale do dyspozycji MFW przekazywać już można. Ile jeszcze takich głupot będziesz tu pisał?

jak się nie znasz, to się nie wypowiadaj. Ta pożyczka do MFW, to taka sama pozyczka jakie codziennie daje bank centralny bankom krajowym. Chyba ze nie wiesz, ze takie cos ma miejsce, wtedy Cie rozumiem.

Drozd 19.04.2012 10:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1241881)
jak się nie znasz, to się nie wypowiadaj. Ta pożyczka do MFW, to taka sama pozyczka jakie codziennie daje bank centralny bankom krajowym. Chyba ze nie wiesz, ze takie cos ma miejsce, wtedy Cie rozumiem.

Skoro My cały czas mamy kredyt w MFW, a MFW pożycza od nas kasę.To która pożyczka jest na większy procent? Kto jest w tym układzie dymany?

Szpen 19.04.2012 12:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1241889)
Skoro My cały czas mamy kredyt w MFW, a MFW pożycza od nas kasę.To która pożyczka jest na większy procent? Kto jest w tym układzie dymany?

my nie mamy kredytu z MFW, tylko otwartą linię kredytową, którą uruchamiamy w razie potrzeby.
nasze rezerwy w NBO to ponad 70 miliardów euro, spokojnie możemy im je pożyczyć, zwłaszcza, że jest zapis mówiący o tym, że gdy pożyczkodawca będzie nagle potrzebował zwroty tych pieniędzy, to MFW od razu zwraca całość nie patrząc na terminy umowy.

Drozd - ja rozumiem, że jesteś ekspertem od katastrof lotniczych, fizyki, drogownictwa, prawie spin doctorem PiS. Ale jak widać nie masz za grosz wiedzy ekonomicznej, więc nie ciągnij tematu.

wislak68 19.04.2012 12:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1241876)
Sondażami nie ma się co podniecać - zostawiam to rządzącym - oni to fejsbukowo lubią ;-)
Natomiast co do wiarygodności OBOP - owszem jeżeli chodzi o ich badania z dnia wyborów - są bardzo precyzyjni - natomiast prezentowane przez nich sondaże - są zazwyczaj dalekie od rzeczywistości....

I tu chyba nie masz racji. Sprawdź sobie prosze jakie były ich ostatnie sondaże przed wyborami parlamentranymi.
A jeśli chodzi o sondaże w okresie pomiędzy wyborczym to co prawda można argumentować że są dalekie od rzeczywistości ale jak to zweryfikować??
A ostatni sondaż daje chyba PO 3% przewagi nad PiS.

wislak68 19.04.2012 12:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1241868)
kolejna mataczenie.

wspiranie = pożyczka. Kasa idzie z nadwyżek NBP, które leżą na ich kontach. Pożyczka jest oprocentowana, a MFW jest pewnym biorcą.
Przy dzisiejszych stopach, pożyczki międzybankowe, to 4,5 procent. gdzieś czytałem że MFW daje 6, ale jeszcze to sprawdzę.

Szpenie, już naprawdę nie mam nawet ochoty poprawiać tych wierutnych bzdur które wypisujesz: nadwyżki NBP nie leżą na kontach ale są inwestowne (najczęściej w papiery skarbowe); gdzieś Ty widział lokatę międzybankową w USD (bo w tej walucie ma być pożyczka) oprocentowaną na 4,5% (1 roczny libor na chwilę obecna to gdzieś w granicach 1%); jeśli znajdziesz link z którego wynika że MFW da nam 6% od naszej pożyczki to ja przyznam że NBP robi świetny interes; przemyśl sobie jak się ma niezależność banku centralnego do tego że rząd dyktuje NBP w co ma inwestować pieniądze za które odpowiada bank; zastanów się czy nie lepszą opcją dla kraju (jeśli już koniecznie chcemy te pieniądze wydać) było by wykupienie za nie wyemitowanych przez Polskę obligacji denominowanych w USD (redukcja kosztów obsługi długu będzie znacznie korzystniejsza finansowo od tego co uzyskamy z tytułu odsetek od MFW), itp, itd.
Podsumowując: szpenie wymądrzasz się tu strasznie a nie masz zielonego pojęcia o tym o czym piszesz. Mówiąc krótko: lemingujesz.

Szpen 19.04.2012 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1241912)
Szpenie, już naprawdę nie mam nawet ochoty poprawiać tych wierutnych bzdur które wypisujesz: nadwyżki NBP nie leżą na kontach ale są inwestowne (najczęściej w papiery skarbowe); gdzieś Ty widział lokatę międzybankową w USD (bo w tej walucie ma być pożyczka) oprocentowaną na 4,5% (1 roczny libor na chwilę obecna to gdzieś w granicach 1%); jeśli znajdziesz link z którego wynika że MFW da nam 6% od naszej pożyczki to ja przyznam że NBP robi świetny interes; przemyśl sobie jak się ma niezależność banku centralnego do tego że rząd dyktuje NBP w co ma inwestować pieniądze za które odpowiada bank; zastanów się czy nie lepszą opcją dla kraju (jeśli już koniecznie chcemy te pieniądze wydać) było by wykupienie za nie wyemitowanych przez Polskę obligacji denominowanych w USD (redukcja kosztów obsługi długu będzie znacznie korzystniejsza finansowo od tego co uzyskamy z tytułu odsetek od MFW), itp, itd.
Podsumowując: szpenie wymądrzasz się tu strasznie a nie masz zielonego pojęcia o tym o czym piszesz. Mówiąc krótko: lemingujesz.

coś czułem że odpiszesz...
w drugi poście już napisałem że są to pieniadze, które tak jak MFW NBP pożycza lokalnym bankom. Nasze nadwyzki trzymane sa w roznych walutach jak wiesz, zarowno w PLN, jak i USD czy EUR. Zloto i inne kruszce, inne waluty.Oczywiste jest ze to sobie ot tak nie lezy - tylko pracuje.

Jak pewnie wiesz, trzymanie rezerw jest zapisane w konstutucji i jest obowiazkowe. Teraz, tak sie sklada zemamy spore nadwyzki, ponad poziom zapisany prawnie. Wieczorem postaram sie poszukac info o oprocentowaniu pozyczki dla MFW. Zreszta mniejsza o to, starcic nie starcimy, a przeciez w tym sporze chodzi o to ze ot tak dajemy kase do MFW, zamiast wrzucic w nasz budzet.

i powiedz mi dlaczego mamy wykupywac dlugi przed czasem. Czyzby na ekonomii nie uczyli Cie ze pozyczona kasa to najtansza kasa?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:19.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl