Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

PiotrG 01.12.2010 12:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 1020456)
A gdzie jest wg.tej numerologi poziom -1,-2 i -3 i -5? Coś chyba pomieszałeś wysokości z poziomami....

Przyziemie (kondygnacja podziemna; kondygnacja -1) to poziomy odpowiednio -3,61 (zaplecze sportowe - szatnie, kontrola antydopingowa itd) i -5,98 (część techniczna).
Parter (kondygnacja 00) to poziom +/- 00 (w narożniku jest antresola; +2,04)
1 piętro (kondygnacja +1) to poziom +5,44
2 piętro (kondygnacja +2) to poziom +9,89
3 piętro (kondygnacja +3) to poziom +15,33
4 piętro (kondygnacja +4) to poziom +19,78

QBAS 01.12.2010 12:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Enrico2000 (Post 1020464)
jak coś to Cinema City

takie schody sa tez na Rondzie Mogilskim, raz dzialaja raz nie.

Czy na stadionie Wisly sa potrzebne?? nie do konca jestem przekonany.

Jeden ch... :)

Schody ruchome i tak nie będą nam służyć więc nie ma co się nimi wiele zajmować. Moim zdaniem jeśli cała reszta "vipowskiej" części była zrobiona na znakomitym poziomie to i tak można by spróbować to za niezłą kaskę wynajmować. I tutaj skoncentrowałbym wszystkie siły. Na szukaniu ulepszeń w tych sprawach, a nie czy schody będą czy nie, a jeśli będą to przez ile godzin w roku będą uruchomione :P

A front naszego stadionu od strony wejścia.. no cóż. Na pewno nie powala. Trzeba oddać, że nie jest jeszcze skończony, ale ja się tam cudów nie spodziewam. Zdecydowanie wolę, żeby w środku został wykonany należycie i użytecznie. A z zewnątrz to co najwyżej (może kiedyś) uda się samą fasadę ładniejszą zrobić.

I na koniec optymistycznie. Opinia od osoby w ogóle nie interesującej się piłką, stadionami, Wisłą, Cracovią: "wiesz, jechałam Reymonta ostatnio i ten Wasz stadion na prawdę potężnie wygląda..." I na tym skończymy dywagacje jak można by to lepiej zaprojektować. Bo, że można to chyba każdy się zgodzi. Ale teraz trzeba zająć się najważniejszymi bieżącymi sprawami.

Feniks1983 01.12.2010 12:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1020462)
Patrząc na ten murek nasuwają mi się dwa skojarzenia: dworzec kolejowy w Katowicach albo centralny w Warszawie...

W Katowicach juz niedlugo nie bedzie, wlasnie trwa remont dworca :)

Jedno mnie tylko zastanawia. Jesli faktycznie bedzie to wyjazd z prakingu podziemnego to ludzie wychodzac z stadionu bede wchodzili prosto pod kola samochodow (omijajac of course murek :))?? Czy jednak chodniki czy tam ten "asfalt" maja byc inaczej poprowadzone??

QBAS 01.12.2010 12:59

zrobią jeszcze pewnie most podwieszany ;)

PiotrG 01.12.2010 13:00

Coś takiego dostałem dzisiaj na PW, w związki z tą "koncepcją" zaplecza treningowego Wisły:
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Yaro1984
Nie za bardzo wiesz jaka jest struktura wlascicielska tamtych terenow.
MKS Cracovia SSA jest wlascicielem dzialki polozonej na zachod od stadionu Wisly, jak rowniez terenow przy ul.Wielickiej. Dzierzawi natomiast stadion i lodowisko. Cichy Kacik jest baaaardzo cenny dla Cracovii, planuje sie tam stworzyc centrum treningowe. Wisla powinna zatem skupic sie raczej na terenach przyleglych do hali, miejskich lub ew. Telefoniki.

Yaro1984 01.12.2010 13:03

^^Napisalem to w odniesieniu do mapki ktora stworzyles. Tak informacyjnie jakby byly jakies watpliwosci.

Gwiaździsty 01.12.2010 13:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 1020498)
Coś takiego dostałem dzisiaj na PW, w związki z tą "koncepcją" zaplecza treningowego Wisły:

Cytat:

MKS Cracovia SSA jest wlascicielem dzialki polozonej na zachod od stadionu Wisly
Wydaje się, że właścicielem jest miasto Kraków, który wniósł ten teren do spółki z parchami. Gdy będzie chciał opuścic tą spółkę to razem z terenami, chyba ,że przehandluje je Filipiakowi o co ten gorąco zabiega.

iiYama 01.12.2010 14:49

Z dzisiejszego DP:

Kto ustawi telebimy?

Jest szansa, że tym razem uda się znaleźć wykonawcę dwóch telebimów, które mają zostać zainstalowane na stadionie Wisły Kraków. Na ponownie ogłoszony przetarg zgłosiło się aż osiem firm.

Pierwszy przetarg został unieważniony, m.in. ze względu na to, że starający się o kontrakt nie spełniali warunków, niezależnie od tego, że żądane kwoty były w większości bardzo wysokie - dochodziły nawet do 9 mln zł. - Teraz ceny są zdecydowanie niższe, od około 1 do 2,4 mln złotych - przyznał Jacek Bartlewicz, rzecznik Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu.

Najniższe ceny zaoferowały za swoje usługi - spółka Obtarget z Zielonej Góry (988 tysięcy złotych) oraz Lemi Bis (1 milion 105 tys. zł). - Obie firmy poprosiliśmy jeszcze o dodatkowe wyjaśnienia dotyczące proponowanych kwot, będziemy sprawdzali dokumenty, w tym kosztorysy - usłyszeliśmy w ZIKiT. Według założeń - dwa telebimy (o wymiarach ok. 20 na 10 metrów) mają być gotowe do połowy lutego.

mlody_ale_wierny 01.12.2010 16:13

ciekawi mnie baaardzo kto zagra po zakończeniu budowy bo:
"...rozpoczęli od wielkiej imprezy, która przyćmi wszelkie inne koncerty."
Dżem????

Marwell 01.12.2010 16:25

Archiwalne zdjęcia stadionu :)
http://www.fussballtempel.net/uefa/POL/Wisla.html

royalmichael 01.12.2010 19:34

"dwa telebimy (o wymiarach ok. 20 na 10 metrów)"
nie za duże?

medyk 02.12.2010 12:54

Jak wyglada sprawa bud kas i innyc reliktów od strony Reymonta? Chyba stała jeszcze tylko ta od dawnego B, czy wyleciała już w kosmos? I co z tą budą przed główną trybuną (nie wiem co w niej jest) co widać ją z kamerki z napisem 2009 na ścianie?

Wicked 02.12.2010 14:45

Buda ta znajduje się na terenie TS, i o ile pamięć mnie nie myli znajduje się tam miedzy innymi stacja transformatorowa.

medyk 02.12.2010 15:08

czyli rozumie ze nic z tym nie zrobią i bedzie tak straszyc..

joshi 02.12.2010 18:40

przynajmniej do momentu wybudowania najnowszej hali Wisły

medyk 02.12.2010 19:00

czyli realnie patrzac z 10 lat.. ale mogli by chociaz to otynkowac z zewnatrz zeby nie straszyło.

mikereg 05.12.2010 17:11

kto wie ile już krzesełek ułożyli na zachodniej jakieś fotki ??

mIcHaL666 06.12.2010 07:14

Skoro nie ma fotek to pewnie bez zmian, wątpię, żeby ich ścigali z krzesełkami przy takiej pogodzie jak jest ostatnio. Przecież im się nie spieszy, a pierwszy mecz na przełomie lutego i marca, więc o krzesełka nie ma się co martwić - gorzej z wnętrzem.

Karherop 06.12.2010 16:50

krzesełka powinny być ostatnią rzeczą jaką zrobią robonicy na stadionie , fakt dla którego stoją bezczynnie pół roku zwiększając tylko swój wskaźnik amortyzacji ( szczególnie w zimie gdy są narażone na ostre czynniki zewnętrzne ) , jest dla mnie conajmniej bezsensowne

WiślakMyślenice 06.12.2010 18:25

Cytat:

krzesełka powinny być ostatnią rzeczą jaką zrobią robonicy na stadionie , fakt dla którego stoją bezczynnie pół roku zwiększając tylko swój wskaźnik amortyzacji ( szczególnie w zimie gdy są narażone na ostre czynniki zewnętrzne ) , jest dla mnie conajmniej bezsensowne
Było wałkowane. Układaniem krzesełek zajmuje się osobna firma.

Angmir 07.12.2010 18:10

Witam. Przyznam się że po tych setkach zmian terminów jakie dotyczyły oddania stadionu trochę się już pogubiłem.
Ktoś wie kiedy wedłóg aktualnego harmonogramu będzie gotowy CAŁY stadion ??

WislaFan123 07.12.2010 18:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Angmir (Post 1023042)
Witam. Przyznam się że po tych setkach zmian terminów jakie dotyczyły oddania stadionu trochę się już pogubiłem.
Ktoś wie kiedy wedłóg aktualnego harmonogramu będzie gotowy CAŁY stadion ??

Nie ma harmonogramu i nikt nie wie kiedy bedzie gotowe... na zdrowy rozum powinno byc na przyszla runde, ale chodza glosy za zachodnia dopiero ok maja bedzie gotowa...

WiślakMyślenice 07.12.2010 18:33

Cytat:

Nie ma harmonogramu i nikt nie wie kiedy bedzie gotowe... na zdrowy rozum powinno byc na przyszla runde, ale chodza glosy za zachodnia dopiero ok maja bedzie gotowa...
Znając czarwonego to módl się żeby przed Euro go oddali. Albo ew. katastrofą światową :P

farben 07.12.2010 21:51

Stadion Wisły: zamiast ochroniarza pomoże miły steward

Czasy gdy ochrona na stadionach brutalnie i z góry traktowała kibiców, odchodzą bezpowrotnie do przeszłości. Wraz z powstawaniem nowych stadionów ma się zmienić również zasadniczo podejście do fanów.

Na nie, nadmiar kultury może być szkodliwy :)

http://www.gazetakrakowska.pl/strona...ward,id,t.html

Fifiorek 08.12.2010 15:57

Nadmiar agresji również może być szkodliwy :)

Wicked 08.12.2010 16:09

http://www.zdit.krakow.pl/sprawy-urz...sprawy-8xi2010

Przetarg rozstrzygnięty:

Cytat:

Wybór ofert:
Wybrano ofertę nr 6: FLEXVISION Sp. z o.o.
50-118 Wrocław, ul. Więzienna 21

Cena wybranej oferty: 1 388 109,00 złotych brutto.
Termin realizacji: 15.02.2011 r.

Uzasadnienie wyboru:
Wybrany w niniejszym postępowaniu Wykonawca spełnia wszystkie warunki określone przez Zamawiającego oraz otrzymał największą liczbę punktów w świetle przyjętego kryterium, tj. 100% cena.
Umowa na w/w zadanie zostanie zawarta w ZIKiT w Krakowie, ul. Centralna 53 po telefonicznym zawiadomieniu, zgodnie z art. 94 ust. 1 pkt 2 Pzp.
Miasto aż takie warunki postawiło że tylko 2 firmy z 8 zakwalifikowali ??

aNouc 08.12.2010 16:18

Przynajmniej cena przyzwoita, a nie jak początkowo Majchrowski wyceniał to na prawie 4 mln zł z czego 3 poszłoby na pampersy. Może na mecz z Ruchem zdążą.

crazykaro 08.12.2010 17:42

Wystarczy popatrzyć na ulicę gdzie jest ta firma. Więzniowie robią po kosztach to jest tanio :D

Ofsajd 08.12.2010 18:32

z cyklu: znajdź 5 szczegółów:
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...2631926068.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-..._7557966_n.jpg

właśnie znalazłem zdjęcia z technikum, i tak mi się skojarzyło ;)

rafil 08.12.2010 22:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez iiYama (Post 1023458)
Wybrano wykonawcę instalacji telebimów przy R22 !!!!

http://www.zikit.krakow.pl/sprawy-ur...sprawy-8xi2010

Wybrano ofertę nr 6:

FLEXVISION Sp. z o.o.
50-118 Wrocław, ul. Więzienna 21

Cena wybranej oferty: 1 388 109,00 złotych brutto.
Termin realizacji: 15.02.2011 r.

Uzasadnienie wyboru:
Wybrany w niniejszym postępowaniu Wykonawca spełnia wszystkie warunki określone przez Zamawiającego oraz otrzymał największą liczbę punktów w świetle przyjętego kryterium, tj. 100% cena.

http://wislakrakow.com/forum/showpos...ostcount=16652

Pyniu85 09.12.2010 16:17

co dalej?

Od wielu wielu lat jestem kibicem Wisły...równie długo jak jestem kibicem wyczekiwałem momentu kiedy w Krakowie powstanie piękny stadion piłkarski na miarę Europy i na miarę takiego miasta jakim jest Kraków. Ciężko było patrzeć na fatalny stan boiska i stadionu, lecz to w jakimś sensie rekompensowała dobra gra piłkarzy...w przyszłości miało być inaczej...a stało się tak jak się stało...nie chcę by moja wypowiedź była kolejnym na tym forum krzykiem rozpaczy...ale uważam po prostu iż skrzywdzono nas, wszystkich kibiców Wisły na długie długie lata... z goryczą patrzyć można na piękne stadiony Legii, Lecha czy już wkrótce Lechii...wybudowane za podobne lub niewiele większe pieniądze niż stadion Wisły... Projekt stadionu przez, przez, który Kraków stracił Euro...(nie oszukujmy się) mógł zachwycić ale w latach 50-tych ubiegłego stulecia. WIELKIE DZIĘKI...dla wszystkich tych którzy pozbawili nas i cały Kraków na wspaniałe przeżycia na pięknym nowoczesnym stadionie...a wystarczyło tylko trochę chęci, szczyptę rozumu i trzeźwego spojrzenia na sprawę...

Dagobert 09.12.2010 16:44

nie przez projekt stadionu straciliśmy Euro tylko ze względu na to że nas politycy wyhuśtali... stadion jest i jest lepszy od poprzedniego, winnych zaniedbań i niedociągnięć należy rozliczyć ale ciągły płacz nie ma sensu, to jaki będzie to stadion zależy od nas, od meczów, od ciągłości tradycji itd. i nie wątpię, że będzie to najlepszy stadion w Polsce!

Pyniu85 09.12.2010 17:00

pod względem dopingu być możę jest na to szansa...ale pod każdym innym względem nie... na starym i zaniedbanym stadionie z przed budowy też byłby wspaniały doping...a przedsatwiciele UEFA widząc jakim "niezwykłym"( jak na europejskie standardy- nowo budowanych) jest ten projekt, zdecydowali się na inne miasta gdzie wiele innych czynników było dużo niżej ocenionych niż w Krakowie...stadion jednak przechylił szale

Konrad. 09.12.2010 17:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pyniu85 (Post 1023636)
pod względem dopingu być możę jest na to szansa...ale pod każdym innym względem nie... na starym i zaniedbanym stadionie z przed budowy też byłby wspaniały doping...a przedsatwiciele UEFA widząc jakim "niezwykłym"( jak na europejskie standardy- nowo budowanych) jest ten projekt, zdecydowali się na inne miasta gdzie wiele innych czynników było dużo niżej ocenionych niż w Krakowie...stadion jednak przechylił szale

Masz jakiś kontakt z przedstawicielami UEFA?

Gówno ich obchodzi uroda stadionu kolego (zobacz sobie na stadion w Wiedniu na którym był rozgrywany poprzedni finał Euro). Liczy się tylko funkcjonalność.

A pod tym względem stadion w niczym nie ustępuje. Ba, jest dużo nowocześniejszy od Legii.

Naprawdę stadiony są ostanim czynnikiem jaki decyduje o wyborze państ/miast gospodarzy. Gdyby tak nie było to Katar by w życiu nie dostał praw do organizacji, tylko Anglia która stadiony ma najlepsze na świecie...

Pyniu85 09.12.2010 17:16

sprawdź sobie jakie stadiony chce wybudować Katar i czy coś takiego byłoby możliwe nawet w Anglii...odnośnie tego że na Legia ma mniej nowoczesny stadion to pozostawiam bez komentarza...a dla UEFY liczy się przede wszystkim to ile na stadionie może usiąść kibiców i jak medialnie będzie się prezentował...liczą się też innowacje a nie buble...

Pyniu85 09.12.2010 17:20

...jedno jest pewne szkoda straconej szansy na piękny stadion...gdyby taki był nie było by zbędnych komentarzy i dyskusji...jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI

WiślakMyślenice 09.12.2010 17:25

Cytat:

...jedno jest pewne szkoda straconej szansy na piękny stadion...gdyby taki był nie było by zbędnych komentarzy i dyskusji...jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI
Cytat:

Cytat:

Przynajmniej cena przyzwoita, a nie jak początkowo Majchrowski wyceniał to na prawie 4 mln zł z czego 3 poszłoby na pampersy. Może na mecz z Ruchem zdążą.
Odwułuje się do Waszych sumień- byliście na wyborach? głosowaliście na Kracika (czy raczej przeciw Majchrowskiemu) ? Nie? To ciiiii=szaaa!
To jak to jest w końcu z tymi bandami ledowymi? Wliczone w ten przetarg czy osobny?

Pyniu85 09.12.2010 17:33

jestem kibicem, chodzę na mecze i kupuje bilety chcę dla Wisły jak najlepiej...mam prawo do uzasadnionej krytyki a uważam iż jest uzasadniona...

WiślakMyślenice 09.12.2010 17:38

Cytat:

jestem kibicem, chodzę na mecze i kupuje bilety chcę dla Wisły jak najlepiej...mam prawo do uzasadnionej krytyki a uważam iż jest uzasadniona...
Stadion jest miejski. Buduje go miasto, a nie Wisła. Wisła go "tylko" eksploatuje. Były ostatnio wybory, wygrał Majchrowski (ten od pejsów, nie zejdziemy na psy, wszystko zjebał inwestor + architekt.)- po nicku sądzę, że masz 25 lat, więc głos oddać mogłeś.

Tegoroczne wybory były więc KUREWSKO związane z klubem. Jeżeli zlałeś je/ świadomie oddałeś nieważny głos / zagłosowałeś na majchra (-_-), to naprawdę mam wątpliwości czy:

Cytat:

chcę dla Wisły jak najlepiej
Sorry za offtop, niby pozytywna wiadomość, ale wiecie już jak to jest...

Pyniu85 09.12.2010 17:43

a ja piszę z perspektywy kibica z miasta Krakowa, gdzie za nasze wspólne pieniądze (a sądząc po nicku nie jesteś jednym z nas mieszkańców) wybudowano taki stadion...i naprawdę rozumie kto co zepsuł...i nigdy nie zagłosowałbym na tego człowieka..

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:01.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl