Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

QBAS 28.11.2010 12:42

Właśnie o takie "kwiatki" mi chodziło. Niestety życie nauczyło mnie, że krakowskie inwestycje potrafią zaskakiwać (patrz karetka wjeżdżająca przez okrąglak, trybuna za bramką na długość bodaj 100 m, podczas gdy boisko ma 68).

BTW, może ktoś kompetentny się wypowiedzieć na temat trybun za bramkami. Wychodząc po meczu panuje tam nieziemski ścisk. Ludzie prawie się tratują, a i tak idą dość powoli. Gdyby nie daj Bóg potrzebna była szybka ewakuacja, jestem niemal pewien, że byłyby jej ofiary... Innymi słowy wygląda to jakby na jedno wyjście z sektora przypadało zbyt wielu kibiców. Jak to wygląda od strony przepisów? Są one aż tak nieżyciowe?

kurde 28.11.2010 13:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez QBAS (Post 1018606)
Właśnie o takie "kwiatki" mi chodziło. Niestety życie nauczyło mnie, że krakowskie inwestycje potrafią zaskakiwać (patrz karetka wjeżdżająca przez okrąglak, trybuna za bramką na długość bodaj 100 m, podczas gdy boisko ma 68).

BTW, może ktoś kompetentny się wypowiedzieć na temat trybun za bramkami. Wychodząc po meczu panuje tam nieziemski ścisk. Ludzie prawie się tratują, a i tak idą dość powoli. Gdyby nie daj Bóg potrzebna była szybka ewakuacja, jestem niemal pewien, że byłyby jej ofiary... Innymi słowy wygląda to jakby na jedno wyjście z sektora przypadało zbyt wielu kibiców. Jak to wygląda od strony przepisów? Są one aż tak nieżyciowe?

Wg przepisów ppoż : na każde 100 osób szerokość wyjścia ewakuacyjnego musi mieć o,6m ale nie mniej niż 90cm. Czyli w przypadku kiedy na sektorze jest ca 1000 osób to szerokość wyjscia ewakuacyjnego musi miec 1000os. x 0,6m
czyli daje nam to 6m światło pzejścia. Taka sama jest zasada co do schodów.

dj_ibutti 28.11.2010 13:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kornd (Post 1018595)
Żeby pokazać głupotę Obtułowicza i jego absurdalne pomysły.

Nie znasz się, to się nie wypowiadaj.... Tak samo jak zaplanował wielki żywopłot? Użyj mózgu... to jest tylko tło do wizualizacji STADIONU.

PiotrG 28.11.2010 13:46

Co do bazy treningowej, to ja bym to zrobił tak:
http://img502.imageshack.us/img502/7271/baza.gif

Niebieski - teren pod szkółkę piłkarską z zapleczem sportowym (szatnie itd).
Bordowy - boiska treningowe pełnowymiarowe:
- 2 na wschód od szkółki oświetlone, podgrzewane, jedno ze sztuczną i jedno z naturalną murawą.
- na południe od szkółki boisko o nawierzchni naturalnej, podgrzewane, oświetlane.
- reszta boisk pełnowymiarowych o nawierzchni naturalnej
Żółty - boiska treningowe niepełnowymiarowe. Często piłkarze na treningach grają w różne gierki na małej przestrzeni.
Tym sposobem otrzymalibyśmy 7 pełnowymiarowych boisk treningowych i kilka mniejszych.
Piłkarze zazwyczaj korzystaliby z 2-3 położonych najbliżej stadionu, dzieciaki ze szkółki miałyby do dyspozycji 4/5 pełnowymiarowych + jedno/dwa mniejsze.

W zimie, czy wieczorami jedno/dwa boiska podgrzewane używane byłyby przez I zespół. Trzecie podgrzewane boisko do dyspozycji uczniów (zapewne zajęcia w zimie byłyby znacznie ograniczane).

Oświetlenie boisk zamontować częściowo na budynku szkółki, częściowo na słupach - tym sposobem będzie mniejszy koszt, zamiast 12 słupów oświetleniowych byłaby potrzeba postawienia tylko 5 (jeden podwójny, między boiskami na wschód od szkółki).

Oczywiście wizja z natury sci-fi, ale jeśli klub kiedyś znajdzie pieniądze, to można zbudować tutaj całkiem spore zaplecze. Warunek - pozyskanie terenów od Cracovii/miasta i pieniądze na budowę szkółki i boisk.

kornd 28.11.2010 14:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 1018641)
Nie znasz się, to się nie wypowiadaj.... Tak samo jak zaplanował wielki żywopłot? Użyj mózgu... to jest tylko tło do wizualizacji STADIONU.

Czyli wg Ciebie Obtułowicz jest geniuszem. Nawet na poglądowej wizualizacji nie powinien pokazywać takich głupot. Te wszystkie wiaty przy wejściu, wyjazd na kosiarki na srodku trybuny, okrąglak, 100-metrowe trybuny za bramkami świadczą, że nie jest zbyt dobrym architektem o czym już dawno wiemy.

MatMario 28.11.2010 14:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kornd (Post 1018655)
Czyli wg Ciebie Obtułowicz jest geniuszem. Nawet na poglądowej wizualizacji nie powinien pokazywać takich głupot. Te wszystkie wiaty przy wejściu, wyjazd na kosiarki na srodku trybuny, okrąglak, 100-metrowe trybuny za bramkami świadczą, że nie jest zbyt dobrym architektem o czym już dawno wiemy.

Tak to wiemy, ale Ty piszesz głupie posty, nic nie wnoszące do tematu, wrzucając wizualizacje która zmieniła 1000034395342634 razy.

Piotrze ta mapka która wrzuciłeś to niestety marzenie. Sytuacja właścicielska na tych terenach wygląda tak http://www.wislakrakow.com/www/pictu...e_cracovia.jpg

A ta działka 180/4 nie jest wykorzystywana teraz przez naszych zawodników? Nie tam trenują?

I z tego wnioskuje że boisko powstanie na miejscu dotychczasowego boiska lekkoatletycznego, a dodatkowe będzie na terenach TS na zasadzie jakiejś wymiany, ewentualnie użyczenia . Ta działak nabliżej 3 maja według mnie nie będzie do ruszenia, za dobry teren z możliwością budowy hotelu, aby TF pozwoliło wybudować tam boiska.

Aczkolwiek twoja wizja to piekne marzenie i tak to powinno wyglądać, jednak tak nie będzie.

dj_ibutti 28.11.2010 14:40

Działki 179, są Miejskie, przekazane w użytkowanie w. Cracovii. Przynajmniej tak twierdzą w Cracovii... (kiedyś chcieliśmy zorganizować turniej na tym bocznym boisku).

Kord - Pomijając to, że to nie Obtułowicz robi wizualki. Zrozum, że wizualizacja miała dotyczyć STADIONU, a to że w tle dał boiska i żywopłot, a nie beton albo papier, to nie ma żadnego znaczenia. Można się dop....ć do wiat/kosiarek itp., jak najbardziej słusznie, ale czemu służy Twój post i dop....e się do starej wizualizacji, to nie rozumiem...

PiotrG 28.11.2010 14:41

Znam sytuację właścicielską terenów, dlatego napisałem o przejęciu terenów od Cracovii/miasta.
Na działce 180/4 znajduje się jedyne boisko treningowe Wisły, z którego nasi piłkarze korzystają.

WiślakMyślenice 28.11.2010 14:41

A co z budową szkółki młodzieżowej i akademii piłkarskiej? Krążyły nawet legendy o kiszeniu kapuchy przez Cupiała z transferów Błaszcza, Franka, Żurawia etc.

kornd 28.11.2010 14:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 1018689)

Kord - Pomijając to, że to nie Obtułowicz robi wizualki. Zrozum, że wizualizacja miała dotyczyć STADIONU, a to że w tle dał boiska i żywopłot, a nie beton albo papier, to nie ma żadnego znaczenia. Można się dop....ć do wiat/kosiarek itp., jak najbardziej słusznie, ale czemu służy Twój post i dop....e się do starej wizualizacji, to nie rozumiem...

Wkleiłem to zdjęcie trochę w formie żartu i ku przestrodze. Jeśli będą budować tę bazę treningową, trzeba wybrać jakąś firmę, która ma doświadczenie w projektowaniu i budowie tego typu obiektów, a nie jakiegoś starego dziada. Koniec tematu.

MatMario 28.11.2010 17:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kornd (Post 1018702)
Wkleiłem to zdjęcie trochę w formie żartu i ku przestrodze. Jeśli będą budować tę bazę treningową, trzeba wybrać jakąś firmę, która ma doświadczenie w projektowaniu i budowie tego typu obiektów, a nie jakiegoś starego dziada. Koniec tematu.

A to widzisz, tu się popisze klub, z prezesem Basałajem na czele. Zobaczymy co nam zaprojektują.

Pero 28.11.2010 21:21

A pamiętacie taką akcje jak zaczęło nas sponsorować Tyskie? Miało być tak że jakaś kwota z każdego sprzedanego piwa będzie przekazana na budowę boiska treningowego. Ja się wtedy dołożyłem przynajmniej do tego małego prostokąta w polu karnym :D

murray 28.11.2010 21:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1019198)
A pamiętacie taką akcje jak zaczęło nas sponsorować Tyskie? Miało być tak że jakaś kwota z każdego sprzedanego piwa będzie przekazana na budowę boiska treningowego. Ja się wtedy dołożyłem przynajmniej do tego małego prostokąta w polu karnym :D

To był Lech i to jeszcze było za czasów wcześniejszej kadencji B. Basałaja. Wtedy KP organizowała taką akcję w całym województwie.

Pero 29.11.2010 11:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislacki (Post 1019208)
Pero, nie to piwo piłeś...

Czyli dlatego baza treningowa nie powstała do dzisiaj :lol:

rafil 29.11.2010 16:50

http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/w...0396493890.jpg

w którym miejscu są te pomieszczenia? wiem że na G, ale gdzie dokładnie?

bobbest 29.11.2010 16:59

To jest szatnia piłkarzy z basenem i siłownią na pierwszym piętrze nad wejściami dla kibiców.

Cichy 30.11.2010 13:58

A te schody to nie miały być przypadkiem ruchome?

http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...1167308835.jpg

Czy to nie to miejsce?

aNouc 30.11.2010 14:07

A nie schody dla piłkarzy, którymi będą wychodzić na murawę?
Ruchome miały być gdzieś na wejściu, ale zrezygnowano bodaj z nich. Może na prośbę Wisły, wszak kij wie ile to prądu bierze. A w zasadzie nie wiem po co w ogóle ktoś wymyślał te ruchome schodki- choćby były o długości takiej jak powyżej to w ogóle to się kupy nie trzyma. Tuż to jest marne kilka metrów, a koszt utrzymania takich schodów na pewno spory

PiotrG 30.11.2010 14:58

To są schody z kondygnacji -1 na 00. Wejście na murawę jest za plecami robiącego zdjęcie. Na lewo i prawo szatnie gospodarzy i gości, szatnie sędziów, delegatów, kontrola antydopingowa itp.
Te schody prowadzące jeszcze niżej to zejście do części technicznej kondygnacji -1; parkingu, zaplecza kuchennego, pomieszczeń technicznych itd.

Zwitter 30.11.2010 16:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 1020130)
To są schody z kondygnacji -1 na 00. Wejście na murawę jest za plecami robiącego zdjęcie. Na lewo i prawo szatnie gospodarzy i gości, szatnie sędziów, delegatów, kontrola antydopingowa itp.
Te schody prowadzące jeszcze niżej to zejście do części technicznej kondygnacji -1; parkingu, zaplecza kuchennego, pomieszczeń technicznych itd.

Zaraz, zaraz. Czegoś nie rozumiem. Ja myślałem, że te schody na foto powyżej to są z murawy, czyli kondygnacji 00 do kondygnacji -1, czyli szatni dla piłkarzy obu drużyn. Czyli, że według mnie, szatnie są za plecami robiącego zdjęcie a nie, że za plecami robiącego zdjęcie jest wejście na murawę. Czyli na jakiej kondygnacji stoi facet robiący zdjęcie? -1? Bo jeżeli tak, to te schody jeszcze niżej to kondygnacja -2, a nie -1.

Proud 30.11.2010 16:10

Murawa jest na 100% za plecami robiącego zdjęcie.

Arapaho 30.11.2010 16:45

Foto jest robione z kondygnacji 0 która jest w rzeczywistości poniżej właściwego poziomu murawy. Kopacze będa wychodzic po schodkach w górę - które są za placami fotografa.Kondygnacja 1 ( ta na wprost robiącego zdjęcie) jest kondygnacją z której wchodzi sie do skyboxów i na trybune dolną i jest z kolei powyżej poziomu murawy.

mav23 30.11.2010 17:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 1020175)
Foto jest robione z kondygnacji 0 która jest w rzeczywistości poniżej właściwego poziomu murawy. Kopacze będa wychodzic po schodkach w górę - które są za placami fotografa.Kondygnacja 1 ( ta na wprost robiącego zdjęcie) jest kondygnacją z której wchodzi sie do skyboxów i na trybune dolną i jest z kolei powyżej poziomu murawy.

Zdjęcie robione jest z poziomu -4 (szatnie itp. tak jak pisał PiotrG ) na wprost schodkami w dół poziom -6 zaplecze techniczne garaż - zawodnicy z autobusu wchodzą do szatni. Łamane schody w góre prowadzą na poziom 0 strefa VIP. Za plecami fotografa kilka stopni w górę do poziomu murawy.
Schody ruchome prowadzą z poziomu 0 na +1 (zaczynają się w zadaszeniu przed trybuną tu ich nie będzie widać.

derr 30.11.2010 17:56

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...hody_barierki/ chyba jednak nie

derr 30.11.2010 17:58

zrezygnowano ze schodów

aNouc 30.11.2010 18:08

Tak na szybko przejrzałem wady schodów ruchomych i jedyną podstawową wadą jest .. ich utrzymanie.
Stąd też często gęsto na dworcach, lotniskach, czy hipermarketach są zatrzymywane , tudzież robione jakieś sztuczki gdy nie ma większego ruchu.
Opłaca się mieć takie schody? Bo po mojemu to strata pieniędzy ( w tym pieniędzy kiibców) tym bardziej że tu chodzi o odległość 10 metrów w górę. Nawet mniej. Po jakimś czasie może się okazać że było błędem ich zakładanie i najnormalniej w świecie je zatrzymają na amen. Wyglądać to na pewno nie będzie estetycznie.

PiotrG 30.11.2010 18:11

Tu nie chodzi o opłacalność, ale o wygodę dla VIPów - jak wiadomo na zachodniej jest lożą prezydencka i masa skyboxów, za których wynajęcie słono zapłacą.

Zwitter 30.11.2010 18:17

Bez przesady, przecież te schody będą uruchamiane zapewne tylko podczas meczów, czyli raz na dwa tygodnie na kilka godzin. Nie będą działać przez cały dzień tak jak np. w centrach handlowych.

A tak w ogóle, to mam nadzieje, że na zachodniej nie popełnią takiego błędu jak na wschodniej, że wybetonują taki sam murek przed skyboxami i będzie ograniczał widoczność na część murawy. Nie wiece, czy jakoś to rozwiązali?

MatMario 30.11.2010 18:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez derr (Post 1020192)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez derr (Post 1020193)
zrezygnowano ze schodów

Widzę jakieś problemy z obsługą forum, ale uspokoję, bo widzę że z czytaniem ze zrozumieniem też nie najlepiej...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wisla.krakow.pl
W środę na budowę przywiezione zostaną schody ruchome, które prowadzić będą z głównego holu na parterze na poziom skyboxów. Z początkiem grudnia natomiast na budowie pojawią się kołowroty, którymi wchodzić się będzie na tą część budowy. W trakcie ostatniego miesiąca roku trwać będzie ich montaż.

derr 30.11.2010 18:44

odpowiadałem anoucowi ale mniejsza

Proud 30.11.2010 18:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1020215)
Widzę jakieś problemy z obsługą forum, ale uspokoję, bo widzę że z czytaniem ze zrozumieniem też nie najlepiej...

derr chciał napisać:

Cytat:

chyba jednak nie zrezygnowano ze schodów
ale wyszło Mu w dwóch wiadomościach:-)

Tak przynajmniej przypuszczam :)

Osobiście cieszę się, że te schody powstaną, bo doda to reprezentatywności wnętrzu trybuny.

medyk 30.11.2010 19:32

kiedy skończą montować krzesełka?

zulu2001 30.11.2010 19:59

Napewno będzie ze się czepiam ale spojrzcie na to zdjęcie:

http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...zy_R22//42501/

Ten betonowy Murek jak mniemam to jest elementem wyjazdu z parkingu poddziemnego.... Dlaczego on został tak zaprojektowany w ten sposób. Osoby które będę wychodzić z tego głównego wejścia natkną się na betonowy murek. To następny szczegół która sprawia ze ten stadion jest wyjątkowy...:) przed takim wejściem powinien być raczej jakiś płac i coś ladnego a nie następny betonowy murek jakby ich było mało na całym stadionie......:/ ale wiem wiem czepiam się za co z góry przepraszam......

PiotrG 30.11.2010 20:05

Nie natkną się na niego:
http://img193.imageshack.us/img193/5...yziemia.th.jpg
http://img130.imageshack.us/img130/1...parteru.th.jpg

Dojście zarówno od parkingu przed trybuną, jak z boków trybuny odbywać się będzie bez potrzeby przeskakiwania muru.

A plac przed wejściem oczywiście będzie. Asfalt, asfalt i jeszcze raz asfalt.

iiYama 01.12.2010 10:34

Przeliczając na jedno krzesełko na stadionie Cracovii wyjdzie znacznie taniej.

- Nie ma co porównywać tych obu stadionów, bo stadion Cracovii jest stadionem ładnym, ale malutkim i kameralnym. To zaś będzie stadion klasy elite. To tak jakby porównać seicento z mercedesem.

by dżej em :>

Arapaho 01.12.2010 11:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mav23 (Post 1020179)
Zdjęcie robione jest z poziomu -4 (szatnie itp. tak jak pisał PiotrG ) na wprost schodkami w dół poziom -6 zaplecze techniczne garaż - zawodnicy z autobusu wchodzą do szatni. Łamane schody w góre prowadzą na poziom 0 strefa VIP. Za plecami fotografa kilka stopni w górę do poziomu murawy.
Schody ruchome prowadzą z poziomu 0 na +1 (zaczynają się w zadaszeniu przed trybuną tu ich nie będzie widać.

A gdzie jest wg.tej numerologi poziom -1,-2 i -3 i -5? Coś chyba pomieszałeś wysokości z poziomami....

saklak1906 01.12.2010 11:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1020198)
Tak na szybko przejrzałem wady schodów ruchomych i jedyną podstawową wadą jest .. ich utrzymanie.
Stąd też często gęsto na dworcach, lotniskach, czy hipermarketach są zatrzymywane , tudzież robione jakieś sztuczki gdy nie ma większego ruchu.
Opłaca się mieć takie schody? Bo po mojemu to strata pieniędzy ( w tym pieniędzy kiibców) tym bardziej że tu chodzi o odległość 10 metrów w górę. Nawet mniej. Po jakimś czasie może się okazać że było błędem ich zakładanie i najnormalniej w świecie je zatrzymają na amen. Wyglądać to na pewno nie będzie estetycznie.

Wystarczy czujnik ruchu przed schodami i po problemie, beda dzialac tylko wtedy jak ktos bedzie chcial wjechac na gore, czy zjechac.
Takie rozwiazanie widzialem juz w kilku miejscach, nawet na Balicach sa takie.

QBAS 01.12.2010 11:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez saklak1906 (Post 1020458)
Wystarczy czujnik ruchu przed schodami i po problemie, beda dzialac tylko wtedy jak ktos bedzie chcial wjechac na gore, czy zjechac.
Takie rozwiazanie widzialem juz w kilku miejscach, nawet na Balicach sa takie.

i w Multikinie w Bonarce

Pero 01.12.2010 11:48

Patrząc na ten murek nasuwają mi się dwa skojarzenia: dworzec kolejowy w Katowicach albo centralny w Warszawie...

Enrico2000 01.12.2010 11:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez QBAS (Post 1020461)
i w Multikinie w Bonarce

jak coś to Cinema City

takie schody sa tez na Rondzie Mogilskim, raz dzialaja raz nie.

Czy na stadionie Wisly sa potrzebne?? nie do konca jestem przekonany.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:03.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl