Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

MatMario 22.11.2010 19:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matejas_ (Post 1015841)
Stadion ma być pomieszczeniem zamkniętym. Czyli na narodowym przy otwartym dachem nad murawą można palić, przy zamkniętym dachu nie wolno.

Było już kilka artykułów o tym i to nie jest tak do końca pewne że tak to rozróżnią, masz np przykład wiaty autobusowej, sam daszek bez ścian, zakaz jest. To są wolne dywagacje, ale my i tak w regulaminie mamy zakaz palenia.

crazykaro 22.11.2010 20:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matejas_ (Post 1015815)
Aż przejrzę regulamin stadionu, bo jeśli w nim jest mowa o zakazie palenia to już wiem co z tym zrobić :rotfl:

Na stadionie natomiast można palić, gdyż nie jest obiektem zamkniętym!

A przystanek MPK jest:-P

Zwitter 22.11.2010 23:03

Niczego tak nie znoszę jak zapachu dymu z fajek. Jak dla mnie powinien być zakaz, ale jak zwykle jedni będą zadowoleni, drudzy nie.

Matejas_ 22.11.2010 23:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1015911)
A przystanek MPK jest:-P

Na przystanku autobusowym już dawno był zakaz... wyraźnie mówi o tym ustawa o wychowaniu w trzeźwości

saklak1906 22.11.2010 23:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matejas_ (Post 1015999)
Na przystanku autobusowym już dawno był zakaz... wyraźnie mówi o tym ustawa o wychowaniu w trzeźwości

Ale co maja papierosy do trzezwosci bo nie lapie?Jaki byl zakaz? ludzie palili przy policji czy strazy miejskiej a Ci nie mogli nic zrobic. Wiec po to chyba wprowadzono ta ustawe i pewnie tylko zapomnieli wpisac stadionu do listy co pewnie zrobia szybko.

Nic mnie tak podczas meczu na E nie wk...o jak dym z papierochow tym bardziej ze jestem bylym palaczem, a tu mi perfidnie trzech z rzedu ponizej robilo zalone dymna.

Bartii 23.11.2010 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _Vodka (Post 1015801)
Jeśli chodzi o ustawodawstwo, to nowy przepis wyłącza z zakazu palenia stadiony piłkarskie. Jeśli zakaz jest to tylko z poziomu regulaminu stadionu. Trochę abstrakcyjnie brzmi twoja wypowiedź, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się zobaczyć na nowym stadionie "pani / pana porządkowego" a tym bardziej zwracającego uwagę komuś kto pali papierosa. Możesz opisać kim był ów tajemniczy porządkowy ? Ochroniarz? Obsługa stadionu ?

Mojemu koledze rowniez zwrocono uwage, pan porzadkowy w zoltej odblaskowej kamizelce, ale raczej zalecil palenie w ukryciu...

joshi 23.11.2010 11:56

długo jeszcze będziecie opisywać zapierające dech w piersiach historie o tym kto komu zwrócił uwagę o paleniu?
Pojawiły się konkrety w postaci regulaminu i paragrafów więc po co zaśmiecacie temat?
Mój post jak i kilka powyżej powinno wylecieć w kosmos.

Zwitter 23.11.2010 12:06

Czy tylko mi nie działa ta kamerka?:
http://kamera2012.eu/krakow1/

Wcześniej śmigała aż miło, teraz odkąd mam siódemkę nie włącza się. Mam quick time oczywiście, wyświetla mi się coś takiego: 10060: roz,czony

kot 23.11.2010 20:55

Wydaje się, że zabudowa pod daszkiem zamyka sprawę ruchomych schodów, które były planowane do wysokości piętra VIP , no bo nie będzie raczej możliwe przetransportowanie tak dużego elementu przez szklane drzwi wejściowe. Czyżby kolejna, potwierdzona redukcja kosztów, o której wspominałem kilka miesięcy temu ??

picasso 23.11.2010 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kot (Post 1016366)
Wydaje się, że zabudowa pod daszkiem zamyka sprawę ruchomych schodów, które były planowane do wysokości piętra VIP , no bo nie będzie raczej możliwe przetransportowanie tak dużego elementu przez szklane drzwi wejściowe. Czyżby kolejna, potwierdzona redukcja kosztów, o której wspominałem kilka miesięcy temu ??

nie znam się na tym,ale schody ruchome można chyba przetransportować w częściach i składać na miejscu.

WislaFan123 23.11.2010 21:38

juz chyba w najnowszym projekcie budowalnym widac bylo ze ich nie bedzie..

MaThEuS 24.11.2010 07:47

Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy te elementy (dobudowa do stadionu od Parku Jordana, taka palisada jakby) które są widoczne na zdjęciu w linku które podsyłam, będą w rzeczywistości też dobudowane?
Z góry dzięki za info :)

http://www.urbanity.pl/zdjecie11155/krakow

Wicked 24.11.2010 07:57

Nie, tak samo jak boiska przy stadionie i kompleks hotelowy w tle.

MaThEuS 24.11.2010 08:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wicked (Post 1016504)
Nie, tak samo jak boiska przy stadionie i kompleks hotelowy w tle.

Dzięki za info.Trochę szkoda, bo chyba lepiej by to wyglądało

avangarda 24.11.2010 08:28

Ja mam pytanie odnośnie murawy - czy po pierwszym meczu od powrotu na R22 murawa przechodziła jakiś gruntowny remont? Bo od położenia jej na początku lipca bodajże potem jej część była wymieniana bo były jasne 'placki', ale to było przed meczem reprezentacji. Ciekawi mnie to, bo wymiana murawy jest kosztowna, a wydaje mi się, że jeśli teraz utrzymaliśmy ją od września dość tanim (w porównaniu do wymiany całej) kosztem, to w przyszłości będzie podobnie. Mam na myśli porównania do Poznania, gdzie murawę już chyba kilka razy wymieniali.

joshi 24.11.2010 09:42

nieprzypominam sobie wymiany całej murawy, naprawiane były tylko niedoświetlone fragmenty w narożniku.

farben 25.11.2010 10:53

Wisła Kraków wciela w życie swoją politykę historyczną

http://www.malopolska.naszemiasto.pl...czna,id,t.html

master17 25.11.2010 12:09

Wczoraj podczas meczu naszych koszykarek Pan Miętta-Mikołajewicz wspominał coś o budowie hali w nowym roku. Ktoś wie coś więcej na ten temat ?

Wicked 25.11.2010 12:28

Hmm według ostatnich doniesień w budżecie miasta nie ma ani złotówki na przygotowanie projektu, a co dopiero brakujących pieniędzy na budowę hali. No chyba że TS znalazł inne środki finansowania budowy?

leszekm 25.11.2010 13:24

Nieznany termin zakończenia budowy

http://www.dziennik.krakow.pl/pl/reg...ia-budowy.html
Trybuna północna do końca stycznia 2011.

KA*M*IL 25.11.2010 13:31

Ciekawe tylko, czy jak oddadzą Północną, będzie ona udostepniona niezależnie od A/B... wie ktoś coś na ten temat?

MatMario 25.11.2010 13:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wicked (Post 1017062)
Hmm według ostatnich doniesień w budżecie miasta nie ma ani złotówki na przygotowanie projektu, a co dopiero brakujących pieniędzy na budowę hali. No chyba że TS znalazł inne środki finansowania budowy?

Ja tego nie jestem pewny na 100%. W budżecie w ZIS jest zapisana pewna kwota na realizacje programu unijnego. Hala jest finansowana przy udziale środków z UE. ZIS jest oddelegowany jako inwestor zastępczy i to w jego budżecie będzie zapisana ta kwota.

Ale pytałem i nikt tutaj nie umiał mi odpowiedzieć z jakiego funduszu europejskiego więc to tylko moje domysły...

rav 25.11.2010 14:17

Wśród zadań ZIS na nowy rok nie ma budowy hali TS Wisła.

PAC 25.11.2010 15:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekm (Post 1017092)

http://www.dziennik.krakow.pl/pl/reg...ia-budowy.html
Trybuna północna do końca stycznia 2011.

Ma ktoś cały ten artykuł?

Wicked 25.11.2010 15:08

Cytat:

INWESTYCJE. Za dwa miesiące ma być gotowa trybuna północna stadionu Wisły, zachodnia wiosną

Stadion Wisły miał być w gotowy w listopadzie. Drużyna "Białej Gwiazdy" rozegrała na nim już wszystkie jesienne mecze. Odbywały się one przy udostępnionych dwóch trybunach. Miasto nie zdążyło z zakończeniem budowy trybun północnej i zachodniej i nadal nie wiadomo, kiedy obiekt w całości zostanie oddany do użytku.

Spoiler:
- Wolę już terminów nie podawać, ale chciałbym, aby rundę wiosenną rozpoczęto już przy pełnym stadionie - mówi prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Zaznacza, że plan jest taki, aby w całości otworzyć stadion jak wszystko będzie wykonane. Wiadomo już jednak, że budowa zahaczy o kolejny rok kalendarzowy.

Za szybkim ukończeniem stadionu jest drugi z kandydatów do fotela prezydenta Krakowa Stanisław Kracik: - Dlaczego na stadion nie ma wchodzić ponad 30 tysięcy widzów, tylko 18 tysięcy. Stadion trzeba jak najszybciej skończyć i uratować od strony urbanistycznej co się da.

Przypomnijmy, że stadion Wisły powstaje od 2004 r. Planowano, że w całości zostanie oddany do użytku w lipcu tego roku. Później termin przesuwano o kolejne miesiące. Jeszcze latem w krakowskim magistracie zapowiadano, że w połowie listopada kibice Wisły będą mogli wypełnić cały stadion na meczu z Legią Warszawa. Mówiono także o pomyśle organizacji wielkiego koncertu na otwarcie obiektu (wśród wykonawców najczęściej wymieniano Prince`a). Mecz z Legią odbył się przy udostępnionej połowie trybun (zasiadł na nich komplet 18 tys. widzów), choć chętnych do obejrzenia spotkania było więcej. Stadion wypełnił się również podczas ostatniego spotkania z Zagłębiem Lubin. Niedługo pojemność obiektu powinna wzrosnąć do ok. 23 tys. widzów. Miasto rozstrzygnęło już przetarg na dokończenie trybuny północnej (za bramką od strony ul. Reymonta). Prace, za ponad 16,3 mln zł, wykona firma Mostostal Warszawa. - Mostostal otrzymał pełny front robót. Ma czas do końca stycznia na wykończenie powierzchni pod trybuną północną - informuje Jacek Bartlewicz, rzecznik Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu.

Jako ostatnia zostanie oddana do użytku trybuna zachodnia. Na niej położono już większość krzesełek, wcześniej zamontowano zadaszenie. Teraz prowadzone są prace wykończeniowe wewnątrz trybuny głównej, montowane jest oszklenie i instalacje. Prowadzone są również prace zewnętrzne przy trybunie. Powstają drogi i parkingi. Jest szansa na to, że roboty zakończą się do marca. Z oszacowaniem terminu oddania trybuny ostrożni są także w klubie, gdzie przypominają, że trzeba jeszcze zarezerwować czas na niezbędne odbiory robót. Kibice będą mogli natomiast liczyć na to, że na stadionie będą dwa telebimy, a nie tylko przeznaczone na nie konstrukcje. Otwarcie ofert w nowym przetargu na telebimy nastąpi 29 listopada.

Prezydent Majchrowski zaznacza, że budowa stadionu Wisły, na ponad 33 tys. widzów, zamknie się w kwocie 510 mln zł. Wylicza, że jest to drugi najtańszy stadion w kraju, po poznańskim, przeliczając na koszt jednego krzesełka.

W Krakowie nadal nie rozstrzygnięto, kto ostatecznie będzie operatorem stadionu Wisły. Za podobny problem wzięto się w Poznaniu, gdzie stadion oddano do użytku we wrześniu, a na jego otwarciu koncertował Sting. Teraz rozpoczęto tam trzyetapowy przetarg na operatora.

- Miasto jest na etapie finalizacji rozmów z Wisłą, która przez cały czas jest użytkownikiem stadionu i od początku chcieliśmy, aby nim została nadal. To najlepsze rozwiązanie, choć braliśmy pod uwagę również inne możliwości - informuje Barbara Janik, doradca prezydenta Krakowa ds. sportu. Dodaje, że w Poznaniu jest inna sytuacja, ponieważ na stadionie mają występować dwa kluby: Lech i Warta.
Całość z DP

MatMario 25.11.2010 15:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1017119)
Wśród zadań ZIS na nowy rok nie ma budowy hali TS Wisła.

Wiesz może z jakiego programu idą te środki?

Wicked 25.11.2010 15:42

Tyle znalazłem:

Cytat:

Przedsięwzięcie to znajduje się w Indykatywnym Wykazie Indywidualnych Projektów Kluczowych Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego finansowanych ze środków unijnych. Beneficjentem jest Towarzystwo Sportowe Wisła.

MatMario 25.11.2010 16:04

No masz rację, w tym programie to jest zapisane http://www.malopolskie.pl/Pliki/2009/MRPOSejmik.pdf

zbymak 25.11.2010 19:43

http://www.zikit.krakow.pl/sprawy-ur...prawy-11xi2010

crazykaro 25.11.2010 23:22

To enerie elektryczną też sie wybiera w przetargu??

WislaFan123 25.11.2010 23:24

no wlasnie mnie tez to zastanawia.. czy to jest poprostu kilku roczny kontrakt bazujacy na mozliwym srednim uzyciu energi przez dana jednostke?

Donson 25.11.2010 23:51

Zgodnie z uwolnieniem pętli abonenckiej w energetyce (rozdzielenie producenta od dystrybutora) dostawcą energii może być jakikolwiek zakład działający na terenie RP. Teoretycznie może nas zaopatrywać PGE, ENEA, ENERGA, TAURON. Dlatego jest przetarg.

Czytać gazetę codziennie:)
Bardziej światłym człek jest.

dj_ibutti 26.11.2010 00:17

Cytat:

- Miasto jest na etapie finalizacji rozmów z Wisłą, która przez cały czas jest użytkownikiem stadionu i od początku chcieliśmy, aby nim została nadal. To najlepsze rozwiązanie, choć braliśmy pod uwagę również inne możliwości - informuje Barbara Janik, doradca prezydenta Krakowa ds. sportu.
Ciekawe jakie inne rozwiązania brali pod uwagę? Garbarnia? Clepardia? Może K.S. Zwierzyniecki?

Ta kobieta mnie oslabia...

crazykaro 26.11.2010 00:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Donson (Post 1017344)
Zgodnie z uwolnieniem pętli abonenckiej w energetyce (rozdzielenie producenta od dystrybutora) dostawcą energii może być jakikolwiek zakład działający na terenie RP. Teoretycznie może nas zaopatrywać PGE, ENEA, ENERGA, TAURON. Dlatego jest przetarg.

Czytać gazetę codziennie:)
Bardziej światłym człek jest.

OK ale na jakiej podstawie podają jakiekolwiek kwoty w tym przetargu. Skąd oni biorą to zapotrzebowanie na energię elektryczną? Rozumiem jakby się licytowali na cene za MWh ale żeby od razu przyjmowac zużycie energii na danym poziomie?

mIcHaL666 26.11.2010 07:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 1017357)
Ciekawe jakie inne rozwiązania brali pod uwagę? Garbarnia? Clepardia? Może K.S. Zwierzyniecki?

Ta kobieta mnie oslabia...

Może operator zewnętrzny, który miałby najmować później stadion Wiśle tylko na mecze? Sporo mówiło się o SportFive, czy jak tam się to pisze. Operatorem pewnie też na upartego mogło zostać miasto (nie wiem czy coś takiego prawnie jest możliwe, ale pewnie tak).

Wicked 26.11.2010 08:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1017361)
OK ale na jakiej podstawie podają jakiekolwiek kwoty w tym przetargu. Skąd oni biorą to zapotrzebowanie na energię elektryczną? Rozumiem jakby się licytowali na cene za MWh ale żeby od razu przyjmowac zużycie energii na danym poziomie?

W przetargu podawano cenę jednostkową za kWh w szczycie przedpołudniowym, popołudniowym oraz po za szczytem. Założono roczne zużycie na poziomie 838 MWh. Natomiast na jakiej zasadzie podzielili to przewidywane zużycie na czas w szczytach i po za nimi trudno powiedzieć.

dj_ibutti 26.11.2010 13:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mIcHaL666 (Post 1017391)
Może operator zewnętrzny, który miałby najmować później stadion Wiśle tylko na mecze? Sporo mówiło się o SportFive, czy jak tam się to pisze. Operatorem pewnie też na upartego mogło zostać miasto (nie wiem czy coś takiego prawnie jest możliwe, ale pewnie tak).

Tak, ale operator, a użytkownik to dwie różne 'persony' ;). Pani Janik codziło o użytkownika...

wierny 26.11.2010 15:22

Czas najwyższy !
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ej_rozpoczete/

Mario Nh 26.11.2010 15:28

Chyba z żadnej informacji związanej z naszym klubem się tak nie ucieszyłem w tym roku jak jak z tej dzisiejszej. Oby zdążyli przed rozpoczęciem wiosennej rundy.
Od razu nasuwa mi się następujące pytanie: Czy są szanse, że na wiosnę będziemy przyjmować kibiców przyjezdnych na trybunie południowej?

Arapaho 26.11.2010 15:40

Nie może być inaczej

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:14.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl