![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
A co za różnica czy te rakiety stoją 1km od granicy czy 1000 km?
Przy obecnej technologii i rakietach dalekiego zasięgu efekt ich wystrzelenia będzie taki sam. Typowa zagrywka pod publikę mająca umocnić wizerunek trzymających w Rosji władzę. Normalne machanie szabelką w odpowiedzi na nieustające plany rozmieszczenia elementów amerykańskiej tarczy w naszej części kontynentu. |
Wojskowi by Ci odpowiedzieli jaka jest róznica. Poczytaj troche literatury fachowej. W Swieta dobry czas jest na to.
|
Cytat:
2. O ile mnie pamięć nie myli to w rosyjskiej frazeologi jak do tej pory było mówione że umieszczenie rakiet w Kaliningradzie miało być reakcją na rozmieszczenie w Polsce elementów tarczy antyrakietowej. Tymczasem okazuje się że tarczy ani widu ani słychu a Ruscy rakiety w Kaliningradzie juz mają. Co dowodzi tylko tego że tarcza była dla nich tylko wygodnym pretekstem do realzacji swojej polityki imperialnej. A wniosek dla nas jest taki żeby postepować tak samo jak śp. prezydent Kaczyński: nie przejmować się tym całym gadaniem tylko robić swoje. 3. Jeśli popatrzymy na to wszystko z punktu widzenia tego że jeszcze kilka dni temu z przytupem ogłoszono zniesienie wiz do Polski dla mieszkańców Kaliningradu (o co Radzio walczył z całych sił) to tudno nie zauważyć całej głębi frajerstwa prowadzonej obecnie polityki zagranicznej. Jestem zresztą przekonany że Ruscy celowo zgrali te dwa fakty (wizy i rakiety) żeby po raz kolejny nas upokorzyć. |
Cytat:
edit: Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A pułkownik Przybył ? :) mam nadzieje, że 3 Maja podczas defilady w Warszawie przyjedzie na białym koniu i złozy meldunek zwirzchnikowi Sił Zbrojnych Bul - Komorowskiemu. A tak na poważnie to faktycznie degradacja polskiej armii przebiega w zastraszającym tempie. |
Cytat:
Obecnie w arsenale Rosjan, znajdują się rakiety, których najdalszy zasięg kalkuluje sie na: UR-100 (SS-19), zasięg 10 000 km 77 wyrzutnie, 434 głowic bojowych R36M (SS-18), zasięg 16 000 km 60 wyrzutni, 585 głowic bojowych czy chociażby nagłaśniane ostatnio Topol - M Topol M (SS-27), zasięg 11 000 km Do tego doliczymy możliwości balistyczne rosyjskich okrętów podwodnych, oraz lotnictwo strategiczne siejące popłoch swoimi treningowymi lotami nad Łotwą czy Estonią...lub Finlandią. Do czego zmierzam? Rosjanie mają w swoimi arsenale takie środki, że gdybyśmy chcieli się bawić w komputerowe symulacje konfliktu totalnego w naszej części Europy, to pewnie skończyłoby się to tak, jak przed laty przedstawiał to Kukliński. I mówienie, że robi wielką różnice wystrzelenie rakiety z Kaliningradu, a środka Syberii, jestem niepoważne. No chyba, że ma to znaczenie dla tych, którzy chcą się ukryć w rządowych bunkrach. Zakładam jednak, że Ty, podobnie jak ja, takiego luksusu nie masz. Naiwny ten, kto zakłada, że Polska na celowniku Rosjan do tej pory nie była. Pewnie do momentu wejścia do NATO, powstania baz F-16 w Łasku, czy modernizacji lotnictwa transportowego już dawno w księgach kodów mają swoje odpowiedniki. Nic nowego, tyle, że odgrzewa się to info co jakiś czas, żeby w świat wysłać impuls i tym, że nadal się liczymy i Rosja zawsze powinna budzić respekt. Typowa wschodnia retoryka. Bardziej martwiłbym się o to, jak zgrabnie Transnieft przerzucił swoje kierunki tranzytowe do Finlandii, omijając jednocześnie polskie węzły. O czym mało kto w mediach wspominał w ubiegłym tygodniu. Co do reszty głosów o nieudolnej polityce zagranicznej, nie ma co polemizować. Podpisuje się pod tym, co już napisaliście. Jaki koń, każdy widzi. |
Cytat:
|
Cytat:
Ministerstwo Nauki szuka niepokornych naukowców. Wyśle ich na najlepsze uczelnie na świecie - m.in. Berkley, MIT, Harvard. Mają stamtąd przywieźć wzorce, jak powinna wyglądać komercjalizacja wiedzy. Za trzy lata rewolucjonistów ma być pół tysiąca. Na razie jest 40. Na dwa miesiące zawiesili swoje naukowe kariery i wyjechali do -Stanfordu. |
Wrócą, przecież Donald obiecał, że będą wracać. A jak widać ma coraz lepsze efekty w tym "Aby żyło się lepiej. Wszystkim" :)
|
Cytat:
1. Przykro o tym pisać ale niestety jest to bełkot: a) najpierw proponujesz: "Koncentrujmy sie na tym czego dotyczy temat dyskusji, czyli piszmy o rewolucji francuskiej. Bolszewikow, dialektyke, itd",i zarzucasz mi że "drazysz tematy ktore sa oddalone od tematu (dialektyka, bolszewicy, itd.)": po czym kilka linijek dalej zaczynasz wywód: "Komunizm ma dwa etapy...." tudzież ""Napewno rewolucja "tylko" marksistowska nie wybuchla ani w Rosji, ani w Chinach....". Zaprzeczasz swoim własnym prośbom i zarzutom wobec mnie. b) sam zauważasz że popełniłeś błędy (i to jest eufemizm) przy podawaniu zupełnie podstawowych definicji a jednocześnie stawiasz mi zarzut że: "nie piszę konkretnie". Jeśli to Ty a nie ja muszisz prostować swoje wcześniejsze wypowiedzi to kto z nas pisze konkretnie?? c) " koniec z pisaniem ksiazek... czyli, jak cos mozesz napisac w 2 zdaniach, to nie pisze tego w 10." Kolego młody nie jesteś w stanie zrozumieć tego co piszę gdy zajmuje mi to 10 zdań. Sądzisz że zrozumiesz gdy ujme to w 2 zdaniach?? Z całym szacunkiem ale gdybym dyskutował z kimś kto ma choć trochę wieksze pojęcie o historii i metodologii niż Ty to prowadziłbym to językiem którego zapewne nie miałbys szans zrozumieć. d) "zamiast wypuszczac kolejne dyskursy mowiace o niczym ("nie moge odpowiedziec uczciwie;Wittgenstein;uwazam ze, pytanie", itp.) poprostu... zapytaj od razu konkretnie, lub sie do kwestii nie odnos." Tak jak pisałem w punkcie c powyżej: nie zrozumiałeś absolutnie nic z tego co pisałem. Co tylko utwierdza mnie w przekonaniu że dalsza dyskusja bedzie stratą czasu. e) Niestety oprócz braku zrozumienia nie sposób nie wspomnieć o zwykłym rozmijaniu się z prawdą: "tradycyjnie nie ma odpowiedzi na moje kwestie". Wskaż prosze do której spośród podniesionych przez Ciebie kwestii dotyczących naszej dyskusji na temat rewolty we Francji nie byłem uprzejmy się odnieść? Napisałem Ci nawet dlaczego uważam za żałosną dyskusję z Tobą o GB i pod jakimi warunkami mógłbym wyjaśnić Ci smieszność Twoich "zarzutów" w tym względzie. 2. Powiem szczerze że obrzydzeniem napawają mnie takie rustykalne schopenhaueryzmy w których nie mający nic ciekawego do powiedzenia interlokutor próbuje przenosić ciężar dyskusji na drugą stronę stawiając pytania które odbiegają od ustalonego tematu dyskusji. Ale ponieważ jak słusznie zauważyłeś traktuję tę rozmowę: "niczym na sprawdzianie... Nauczyciel pyta, uczen odpowiada..." dlatego spróbuję Cię młody człowieku jednak troszkę oświecić: a) Twoje pytania numer 1 i 4 przynoszą wstyd pytającemu. Zastanów się nad nimi jeszcze raz i przemyśl to komu powinny być zadane? b) "Twierdzę że na rewolucji zyskała szlachta." . Sprawdź sobie proszę choćby liczbę szlachty przed i po rewolucji, kariery które porobili w armii napoleońskiej (i podbitych krajach) przedstawiciele szlachty francuskiej, wielkość majątków które zyskali jako wynik podbojów, stanowiska i tytuły (których bynajniej nie stracili po Restauracji) w różnych krajach Europy, sprawdź co to była tzw: arystokracja napoleońska i jak ogromne sumy pieniędzy zostały przez nią przejęte zarówno od państwa francuskiego jak i z kasy innych podbitych krajów, gdybyś był jeszcze bardziej dociekliwy to poszukaj sobie w ilu spośród obecnie panujących królów i królowych płynie krew napoleońskich marszałków, itp, itd.To tak z głowy w ciągu 30 sekund. c) "stwierdzenie mowiace o tym ze Napoleon i "swita" bronili Ancient Régime". Do sprawdzenia: Tulon, Vendémiaire, Brumaire (to we Francji i dotyczy oczywiście nowego reżimu który znacznie skuteczniej przejął funcje opresyjne niż ten stary). Dobrze by również było abyś zapoznał się z jedna z pierwszych decyzji nowego cesarza dotycząca "starej szlachty" i jego "zamiłowaniem do herbarzy".Jeśli chodzi o Europę i świat: San Domingo, Portugalia, Hiszpania, Szwajcaria (czy jak wolał Napoleon Helwecja), Królestwa: Niderlandów, Neapolu i Wesfali. Sprawdź też proszę kim była druga żona Napoleona (i wstępna przyszłego cesarza Napoleona III) tudzież żony i mężowie jego braci, sióstr i marszałków itp, itd. I znowu: z głowy w ciągu 30 sekund. 3. Ponieważ dalszej dyskusji nie zamierzam już prowadzić dlatego tylko jednym zadniem: nowe definicje rewolucji i systemu gospodarczego są dokladnie tak samo bełkotliwe jak te poprzednie. Absolutnie nic nie wyjaśniają. Podobnie jak bełkot o "etapach w komuniźmie" i "rewolucji marksistowskiej". Zwykła nowomowa. Posumowując: dziękuję za dotychczasową dyskusję. Żałuję że moja konkluzja z niej na temat Twoich możliwości intelektualnych jest aż tak bardzo negatywna ale jestem przekonany że będziesz w stanie z tym żyć :). Z mojej strony koniec. |
Nie wiem czy w Czechach przechodzą takie idiotyzmy - ale zakładam że nie - i stąd ta różnica w poziomie życia:
Cytat:
:evil: |
No musze przyznac ze maja leb. Zmniejszyc odpowiedzialnosc i zwiekszyc wynagrodzenie rownoczesnie. Idealny strzal dla tak zwanych bmw, bierny mierny ale wierny. Gdyby miala ambicje zwyczajnie by nie przyjela tej fuchy ale jej nie chodzi o dobro kolei tylko swoje wlasne. Typowy polski urzedas. Grzac dupe na tylku, za nic nie odpowiadac, brac jak najwiecej. Przykra konstatacja jest taka ze obecna wladza jest stworzona dla takich ludzi.
|
orzeu nie przesadzaj bo jestem ciekaw jak Ty byś zareagował dostając ponad pół bańki rocznie za zmniejszenie obowiązków. Ja bym pod sam sufit skakał za połowę tego!
|
W świat poszło że Nowak "czyści" kolej, modernizuje- ale żeby kolesie się nie obrazili- z dala od kamer zatrudnia z powrotem z "małym" odszkodowaniem za "straty" wizerunkowe . Czyli jak zwykle.Poza tym proponuje przegladnąć sobie Rady Nadzorcze spółek państwowych - mozna znaleźć bardzo ciekawe nazwiska. A najbardziej przykre że dla wielu ludzi właśnie obsadzanie politykami i ziomalami spółek państwowych jest powodem do ich prywatyzacji co w wielu przypadkach (choc nie w 100%) jest czysta głupotą- jakoś we Francji, Anglii czy w Niemczech spółki państwowe mogą działać profesjonalnie i zarabiać, u nas sie nie da.
Hindus na Hucie Sendzimira zarabia - my mieliśmy straty -mimo że tiry po nocach stały po blachę Czesi zarabiają na polskich kopalniach - nam się nie opłacało ich modernizować Amerykanie zarabiają na zakładach lotniczych- u nas to była strata kasy Konsorcjum europejskie zaczyna inwestycje w stoczni szczecińskiej - Polacy nie umieli na niej zarabiać Limity połowu ryb na Bałtyku - sami się zgodziliśmy- mamy wielokrotnie niższe od Szwedów czy Duńczyków- jeszcze rybacy dostając sporo kasy (jednorazowo) sprzedają masowo kutry Jedyne co się nam opłaca w szerszej skali to eksport kiełbasy i jabłek do Rosji i Niemiec i jak tylko Wołodia tupnie nogą to nasi srają w gacie bo eksport siada Chwała Bogu mamy KGHM (no może jeszcze Bumar,Orlen i Lotos) - choć zobaczymy czy nie uwalą jesienią prezesa Wirtha bo ponoć nie przepada za nim ekipa rządząca- i wtedy może sie okazać że pilnie trzeba sprzedać miedziowy kombinat. |
Cytat:
|
Drozd ty naprawdę masz jakiś kompleks. gdy dostajesz podwyżkę w pracy to zapewne jej nie przyjmujesz dla zasady prawda??
|
Cytat:
W prywatnej firmie, niech robi co chce. W panstwowej to jest zwyczajne okradanie spoleczenstwa z pieniedzy. Mentalnosc Polaka jest taka ze bez zajakniecia kazdy bierze, mentalnosc Japonczyka czy chocby Amerykanina oddanego temu co robi i chcacemu osiagnac jakis cel a nie tylko "nazrec sie" nie pozwolilaby mu na taki numer. Tym zagraniem pani Wasiak pokazala ze nie jest zainteresowana losem spolki dla ktorej pracuje tylko swoim wlasnym. Gdybym byl jej szefem wywalilbym ja na zbity pysk po oblaniu takiego egzaminu na zwykla przyzwoitosc i ideologie pracy. Ale ze jej szefem jest Nowak to jemu nie tylko to pasuje ale wrecz sam to zaproponowal bo tym samym ma teraz wiernego i zaleznego od siebie wyznawce. |
Bardzo ciekawy artykuł jak eliminuje się polskośc więc polecam przeczytać
Cytat:
|
Te "czyszczenie" Nowaka, to chyba PKP z kasy. Ten nowy prezes Karnowski jest ze stajni Balcerowicza czyli Mumia Wolności. Nie zdziwiłbym sie gdyby to był kolega Nowaka z jakże charakterystyczną dla obojga drogą kariery. Czyli najpierw KLD (Kongres Lewych Dochodów), potem Mumia Wolności (po połączeniu) i Młodzi Demokraci PO. Pewnie za jakiś czas to wyjdzie, że znają się od lat.
|
Cytat:
|
Cytat:
Typowy polski urzedas. Grzac dupe na tylku, za nic nie odpowiadac, brac jak najwiecej. Przykra konstatacja jest taka ze obecna wladza jest stworzona dla takich ludzi. - nie chcę nic mówić ale za każdej władzy w Polsce były takie jaja więc nie ma się teraz czemu dziwić. Pracowałem chwilę w państwówce to wiesz czego się tam najbardziej bali? aby nie wprowadzić odpowiedzialności za podejmowane decyzje przez urzędnika!! to powinno dać do myślenia. |
Cytat:
Reszta odpowiedzi w poście powyżej. |
Cytat:
Nie było różowo ale nie można porównywać tego co było jeszcze 6 lat temu do tego co się dzieje teraz. Bywały przypadki że jedna, dwie osoby zarabiały kupę szmalu ale słyszało się o tym raz do roku. A w tym roku już mamy PKP i tego gościa od stadionu w Wawie. Już nie licząc ciągle rosnącej liczby urzędników: Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Doskonale sobie zdajesz sprawę jak tą niby ustawę obchodzono. Pierwszy przykład to premie i nagrody. Ustawa swoje a życie swoje.
Z mojej strony koniec dyskusji z kilku powodów 1) Napisałem odpowiedź do Orła i nagle połowa forum zaczyna dyskusję wyrywając kontekst. Wyżej napisałem co miałem na myśli i nikomu nie każę się z tym zgadzać. 2) Nigdy tutaj nie popierałem żadnej partii tylko patrzyłem obiektywnie 3) ładna pogoda prawda? |
Cytat:
PS: gdyby brak poparcia którejś z partii był jednoznaczny z "patrzeniem obiektywnym" to Polska była by krajem z najwyższym na swiecie współczynnikiem ludzi obiektywnych w populacji. |
Patrzyłem na nicki i miałem wrażenie że jedna osoba rozmawia sama z sobą :rotfl:
Tak w temacie do poprzedniego wątku że u nas jest tanio i w ogóle ;) Felieton z Gazety Krakowskiej: Cytat:
EDIT: Jeszcze o zamożności: Cytat:
|
Zamiast nby deregulacji powstanie kolejny zawód zamkniety .
Cytat:
|
wislak68
:lol: Sluchaj, jak nie potrafisz podjac rekawicy to nie rob referatu na pol strony o tym jaki to twoj wspolrozmowca jest ten nie tego. Poprostu nie pisz nic, albo powiedz ze konczysz dyskusje. Sorry, ale pisaniem "jaki to ktos jest" ani nie dowodzisz swoich racji, ani nie... pokazujesz tej swojej hipotetycznej wyzszosci intelektualnej. Nie, nie zaprzeczam sam sobie. Jakbys nie zauwazyl, to byly odpowiedzi na twoje pytania. Czyli staralem sie robic cos czego ty czesto nie robisz nawet z pytaniami zwiazanymi na temat. I jakbys nie zauwazyl to byly odpowiedzi maksymalnie krotkie zakonczone wyraznym stwierdzeniem o braku checi zaglebienie sie w te kwestie... wlasnie z powodu tego ze nie na temat. Manipulacje me imie... Haha, znowu kompleksiki? Nie, to nie tak ze ja nie jestem Ciebie w stanie zrozumiec. Ja poprostu mysle ze ty nie chcesz pisac krotko, bo twe teksty oddarte z tej papki zostaja... prawie z niczym. Ot, zieje wtedy brak argumentow. Tak, tak. Podczas gdy ty zadawales co rusz pytania to bylo dobrze. Jak ktos inny odwazyl sie zadac pytania (majace zwiazek z tym co napisales!) to juz tu mamy zagrywki shopenhauerskie. Uczen i sprawdzian. Tak jak powiedzialem. Mi chodzi o to czy model szlachecki przedrewolucyjny zyskal na sile czy tez nie. Hiszpanska szlachta XX wieku to nie to samo co hiszpanska szlacha XVIII wieku. Ot, zeby zobrazowac. Zasadnicze pytanie... czy ty wiesz co to byl Ancient Régime? Bo wydaje mi sie ze wiesz ale... tylko mniej wiecej. No prosze, pierw gdyba ze i tak nic nie zrozumiem, a potem jak przychodzi co do czego to sam nie rozumie. Albo udaje. To sie nazywa chowanie glowy w piasek. Jak Ci napisze definicje penetracji (seksualnej), to tez odpowiesz ze to nic nie wyjasnia? To nie belkot* tylko to co w swoich pracach pisza Marx, Lenin, itd. Ech, tak to jest jak sie rozmawia o rzeczach o ktorych nie ma sie pojecia. *to znaczy jest to belkot, ale nie ze wzgledu na to ze nic nie wyjasnie, tylko ze wzgledu na to ze... nietrafnie ocenia rzeczywistosc Ogolnie, caly twoj post to (jak zawsze) 90% mowy trawy, czyli gadanie o niczym. Kilka co latwiejszych kwestii jest przez Ciebie podtrzymane, wiekszosc tradycyjnie przemilczana lub zignorowana. Sorry, ale to wyglada tak ze poprostu bierzesz to na co umiesz (jako tako) odpowiedziec a reszte zostawiasz. Do tego w momencie gdy zaczely sie moje pytanie to juz nagle trzeba konczyc bo gdybamy ze nie zrozumiem.:P P.S Niech zgadne, lata spedzone na nauce, praca (i pensja) nie taka jaka sie oczekiwalo (po tylu latach nauki) i... logiczne w tym wypadku zgorzknienie i arogancja. Mam racje? Masz racje, ta dyskusja nie ma sensu. Tym razem juz ostatniecznie bez odbioru. |
Drogie lemingi kolejny raz rzeczywistość udowadnia jak denna i prostacka jest parada oszustów. Pamiętacie ile było szyderstw z Gosiewskiego za dworzec we Włoszczowie? Spójrzcie jakich debili z was robiono.
Włoszczowa okazała się hitem Cytat:
Każdy który szydził z Gosiewskiego niech się pali ze wstydu :D |
Cytat:
ale 44 bilety dziennie, czyli po 2 bilety na jeden pociag to chyba nie jest sukces? |
Jeśli rekordowe zadłużenie, rosnąca inflacja i bezrobocie są sukcesem obecnej ekipy to co dopiero 2 bilety na pociąg ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
Cała afera była o to, że pociągi ekspresowe zaczęły się na tej stacji zatrzymywać. Na dwie minuty. Wiedza, wiedza... za resztę zapłacisz MasterCard :] Cytat:
|
Cytat:
Matematyka nie kłamie, skoro PKP IC sprzedaje prawie 4k biletów w kwartał to tyle tam ludzi wsiada. Do PKP IC należy TLK, którym ludzie jezdza najczesciej. A wiec wychodzi 44 bilety na dzien, 2 bilety na pociag. No chyba ze 22 pociagi w jednej relacji, czyli w sumie 44 pociagi. Wtedy to te dane wychodza jeszcze gorzej ... Wydano 35 tysiecy zlotych na jednego wsiadajacego w ciagu 5 lat. A to wszystko z nadania politycznego, przed wyborami ś.p. Pana Gosiewskiego. |
Cytat:
w I kwartale tego roku tylko PKP IC sprzedały we Włoszczowie 3978 biletów I ty mnie o wykształcenie pytasz? 3978/90=44,2 dziennie tylko w IC. Z Twojego leminżego wyliczenia wynika że dziennie na stacji we Włoszczowie zatrzymują sie 22 pociągi IC . Możesz mi to wyjaśnić? Czy skorygujesz swoje brednie? A skoro PKP chce otwierać drugą stację to chyba są zadowoleni. Oczywiście leming nigdy sie nie przyzna że wyszedł na pajaca, do końca będzie kłamał i kręcił. Możesz być z siebie dumny :D. ---------------------------------------------------------------------- I z innej beczki. Kto tych kretynów wybrał do władzy? Pytam. Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:10. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl