Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

P.e.c.h 11.09.2011 19:10

W tabeli wszechczasów to mamy paręset punktów straty do Legii, więc raczej nam nie grozi ;)

Ogryzek 11.09.2011 19:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crux.a (Post 1162748)
Mam taki nieśmiały wniosek, być może zbyt wczesny. Jest tylko jedna drużyna z pierwszej piątki ligi z zeszłego sezonu, która poczyniła postepy w jakości gry: Wisła. Jeśli się nie mylę, oznacza to 14. tytuł i pierwsze miejsce w tabeli wszechczasów na koniec tego sezonu.

Wiesz że nie wolno zapeszać? Bogowie futbolu są mściwi:)
Na razie zajmujemy 9 miejsce, a jak Górnik jutro wygra to spadniemy na 10...

BTW
Wystarczą 2 kontuzje tfu tfu złamana noga Meliksona i przerwa w jego grze na rok czy inna poważna Pareiki itd, jest przerwa zimowa i konkurenci mogą kupić kilku ciekawych piłkarzy i odmienić swoją grę na wiosnę.... lepiej spokojnie podchodzić do 14 tytułu i nie napalać się przedwcześnie:)

calieri 11.09.2011 19:25

Ojj crux.a wyciągasz wniosek chyba tylko z ostatniego meczu, jeszcze nie ogasła euforia:)

jcts 11.09.2011 19:38

Jaka była 11 kolejki na C+? Ktoś od nas? Bo jakoś przegapiłem ten fragment

wolfy 11.09.2011 19:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1162733)
Dlatego właśnie pisałem, że Amika nie jest dla mnie kandydatem do MP. Musiałby się trafić splot niezwykłych okoliczności - megakryzys w Legii i u nas, u nich brak kartek i kontuzji, żeby sięgnęli po koronę.

OK, ale u nas nawet pierwszy skład obrony to nie jest monolit. Kontuzja Meliskona i co? Garguła? Jirsak?
Do niedawna myślałem, ze chociaż w ataku mamy konkurencję. Nic z tego. Genkov ma słabą skuteczność, prawie nie dochodzi do sytuacji.

Legia dostała właśnie z Podbeskidziem. Zdaje się, że czeka nas powtórka z poprzedniego sezonu, czyli bardzo płaska tabela.

Zwierze 11.09.2011 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jcts (Post 1162758)
Jaka była 11 kolejki na C+? Ktoś od nas? Bo jakoś przegapiłem ten fragment

Biton, Iliev i Melikson.
Iliev graczem kolejki.

crux.a 11.09.2011 20:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez P.e.c.h (Post 1162749)
W tabeli wszechczasów to mamy paręset punktów straty do Legii, więc raczej nam nie grozi ;)

Nieprawda, dałeś sobie narzucić legijny punkt widzenia. W zestawieniach tego typu liczy się "medale", a nie punkty. Wyjątkiem znam trzy: siatkówka (idiotyczna zasada promująca w przypadku drużyn z równą ilością zwycięstw tę, która ugrała więcej małych punktów, a nie setów), dziadki z PKOl i ich "tabela punktowa" podsumowująca igrzyska i uznająca miejsca 6 za sukcesy, wreszcie Legia i ich tabela punktowa.

Wyobraźcie sobie dwu łuczników. Jeden 13 (14) razy wygrywał mistrzostwo Polski, drugi trafiał głównie w piątki i szóstki zamast dziesiątek, ale robił to tak pracowicie, że - jakby zliczyć sumę tych punkcików - to byłoby ich więcej niż w przypadku mistrza. To godne szacunku osiągnięcie, ale chyba nie macie wątpliwości, który z tych dwu zawodników jest lepszy???

Co do mojego optymizmu. Toż pisałem nieśmiało! Ale buduję swoją wiarę nie tylko na ostatnim meczu z Amicą. Pamiętam drugi mecz z Litexem, pięć zwycięstw w eliminacjach LM, co jest niespotykaną regularnością, pamiętam też pierwszy mecz z Apoelem, drużyną wyraźnie lepszą, w którym nasi umieli pomóc szczęściu i wygrać.

Mamy trenera lepszego od szkoleniowców głównych rywali, mamy najlepszego dyrektora sportowego w lidze, mamy zdecydowanie najlepszą pomoc w lidze, mamy najlepszego bramkarza w lidze, mamy najlepszego stopera w lidze. Gdzieś się mylę? Co jeszcze? Melikson nie jest już niezastąpiony, cięża gry nie leży tylko na nim. Są powody do optymizmu? Są.

1q2 11.09.2011 22:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1162759)
Zdaje się, że czeka nas powtórka z poprzedniego sezonu, czyli bardzo płaska tabela.

Czeka albo i nie - Ja już kończę z przewidywaniami;)Po 4 kolejkach wszystko wskazywało na to że Amica,Legia i Dyskopolowcy tym razem nie mają zamiaru gubić punktów z kim popadnie - Następne dwie i zupełnie inna rzeczywistość.

bloodraven 11.09.2011 23:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1162759)
OK, ale u nas nawet pierwszy skład obrony to nie jest monolit. Kontuzja Meliskona i co? Garguła? Jirsak?
Do niedawna myślałem, ze chociaż w ataku mamy konkurencję. Nic z tego. Genkov ma słabą skuteczność, prawie nie dochodzi do sytuacji.
(...)

Gdyby nie mógł występować Melikson, jako ofensywny pomocnik może zagrać Nunez, który pokazał, że dysponuje wachlarzem niekonwencjonalnych zagrań. Za nim dochodzący do częstych sytuacji bramkowych Wilk z Sobolem. Zawsze można liczyć na ten jeden udany mecz w rundzie Jirsaka, vide Legia, druga runda Ruch.
Co do napastnika muszę się zgodzić, gdyż Genkov po kontuzji będzie dochodził do siebie jeszcze z miesiąc, a w ME nie ma kogoś o predyspozycjach jakie posiadają obaj z Bitonem, by wejść chociaż na ławkę jak zrobił to z koroną Czekaj. Jeśli Maaskant nie zmieni filozofii gry to będzie dobrze, gdyż przy takiej liczbie sytuacji , to w końcu nawet Kirm wturla piłkę do bramki.

0 22 12.09.2011 15:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crux.a (Post 1162796)
Nieprawda, dałeś sobie narzucić legijny punkt widzenia. W zestawieniach tego typu liczy się "medale", a nie punkty..

:lol:

P.S. Legia - Podbeskidzie 18500 ludzi. Lech - Wisła 18200. Powariowali? Co się stało?

wisl@k_TS 12.09.2011 15:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 1163015)
P.S. Legia - Podbeskidzie 18500 ludzi. Lech - Wisła 18200. Powariowali? Co się stało?

Po prostu nabrali się na Wielką Legię :D

studio 12.09.2011 16:44

Mialo byc jak w multikinie, popcorn byl, ale nie ten film puscili :)

Eternit 12.09.2011 18:37

Nasz Kirm to mógłby się uczyć od Wiśniewskiego z Lechii...

Marcin_fan 12.09.2011 18:37

Ile kibiców na Lechii ?

piotrek06 12.09.2011 19:01

Ładny mecz sie w Gdańsku zrobił

Marcin_fan 12.09.2011 19:08

Brawo Wiśniewski ! Lechia - Górnik 2:1 :)
Edit: Nie oglądałem całego meczu, jedynie jego fragment, ale zauważyłem że Tadić to dobry zawodnik, bedzie miała Lechia z jego pożytek... i dobrze :)

jaro1985r 12.09.2011 19:10

Druga połowa to piłka ,która chce się oglądać. Akcja za akcję, żadnego punktatorstwa, walka jakby grali o życie... Tak właśnie mogą przyciągać kibiców na swój piękny stadion !

0 22 12.09.2011 19:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez studio (Post 1163071)
Mialo byc jak w multikinie, popcorn byl, ale nie ten film puscili :)

Nie stać Cie na poważna odpowiedź, bo? :)

studio 12.09.2011 19:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1163137)
Ile kibiców na Lechii ?

Wg 90minut 18 566 choc optycznie jakos wiecej mi sie wydawalo.

Pan Jotka 13.09.2011 07:23

Jest! Już zaczynałem się martwić ale oto jest! Wrócił w całej okazałości. Józef W. chce zrobić zgodnie z życzeniem Legionistów i Polonii nie będzie w Warszawie :D
Za GieWu:
W niedzielę stołeczny klub przegrał w Białymstoku z Jagiellonią 2:3, nie wykorzystał okazji, by zostać liderem ekstraklasy. Była to druga ligowa porażka w sezonie. Wczoraj trener Jacek Zieliński i dyrektor sportowy Tadeusz Fajfer stawili się u prezesa i właściciela klubu.

- Wysłuchałem, co pan Zieliński i dyrektor Fajfer mają mi do powiedzenia na temat ustawienia drużyny. Wiele osób z zewnątrz uznało, że było kontrowersyjne. Ja też miałem uwagi, w Ameryce w której wiele lat mieszkałem jest takie powiedzenie: "Everybody monday morning quarterback" (W poniedziałek rano każdy jest rozgrywającym NFL). Pytałem się więc dlaczego zagrał Daniel Sikorski, który od początku sezonu nic jeszcze nie dał drużynie. Usłyszałem odpowiedź, że przez dwa tygodnie prezentował się wyśmienicie na treningach, a Teodorczyk przyjechał poobijany z kadry młodzieżowej. Zastanowiło mnie również ustawienie środka obrony. Para Kokoszka - Sadlok nie wyglądała najlepiej, podobno jednak dobrze wypadli w sparingu z ŁKS-em Łódź. Sądzę, że w następnym spotkaniu już obok siebie nie zagrają - mówi Wojciechowski.

Główny zarzut jaki prezes Polonii skierował wobec drużyny dotyczy nastawienia mentalnego. - Tłumaczenie decyzji kadrowych było rozsądnych, ale dużo do życzenia pozostawia psychiczna strona przygotowania zawodników. Oni przecież długo nie podjęli walki. Nie rozumiem tego. Ci piłkarze dostają wszystko, co tylko chcą, chcę w końcu, żeby coś dali z siebie. W końcu muszą przystąpić do najbliższych meczów z większą motywacją, a to również zadanie dla trenerów - ocenia postawę drużyny Wojciechowski.

Czy to oznacza, że obecny trener Polonii traci zaufanie właściciela? - Nie chcę z nikogo zdejmować skalpu. Jeżeli ci piłkarze nie będą grali na przyzwoitym poziomie, to ja nie będę tego finansował. Następnego trenera w Polonii nie będzie, bo jeżeli z tym nie osiągnę tego, czego chcę, to wyjdę z tego interesu. Za dużo stresu mnie to kosztuje, moją rodzinę również - stwierdził właściciel "Czarnych Koszul".

Przed kolejnym bardzo prestiżowym dla klubu z Konwiktorskiej derbowym meczem z Legią nie stawia ani piłkarzom, ani trenerom ultimatum. - Oczekuję dobrej gry i walki. A kto wygra? Zobaczymy. Legia będzie się chciała odkuć, bo oni to się dopiero skompromitowali. Przegrać u siebie z Podbeskidziem! No cóż, chyba jedziemy na tym samym wózku - powiedział Wojciechowski.

kasiarz 13.09.2011 07:43

To ja w takim razie liczę na remis po stojącym na żenującym poziomie spotkaniu . Chociaż Maciusia byłoby troszkę szkoda ( w kwestii walki o mistrza ) ;)) .

Gwiaździsty 13.09.2011 07:43

Faktycznie, jeszcze ze 2-3 porażki i Józek wyrzuci tą zabawkę. Ciekawe gdzie potem będą chodzić na mecze tow. Olejniczak czy Oleksy ?

Jagul 13.09.2011 07:45

Józef i tak długo wytrzymuje. Przecież było już 6 kolejek!! Jedyne z czym się mogę zgodzić, to ze zdaniem o podejściu mentalnym. Faktycznie paru zawodników Polonii nie przemęcza się, bo kasa mimo zamrożenia części pensji i tak jest spora. Akurat w derbach tego nie powinno zabraknąć, więc pewnie jak wynik nie będzie korzystny, to ktoś za to poleci.
W sumie to zawsze było u Józka w ten sposób: zwolnienie trenera-odsunięcie do rezerw piłkarzy-groźba odejściem z klubu. Czyżby teraz zaczął od końca :D?

Kocur 13.09.2011 07:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1163358)
Ciekawe gdzie potem będą chodzić na mecze tow. Olejniczak czy Oleksy ?

Będą jeździć do Krakowa - mają w kałuży klub partnerski co każdego przyjmie - a może nawet dostali w spadku legitymację klubu seniora po Cyrankiewiczu? :-p

flamengista 13.09.2011 07:56

Przecież Józio już tak wcześniej straszył. Podobnie mówił kiedyś Filipiak. To tylko takie gadanie.

W dodatku ja w tej wypowiedzi dostrzegam pewną zmianę mentalną. Rok-2 lata temu Zieliński już by poleciał. Teraz jednak został na stanowisku, nie dostał też ultimatum na mecz z Legią.

Nie wiem, czy to stałe objawy, ale są pierwsze przebłyski otrzeźwienia u Wojciechowskiego. A Zieliński to bardzo dobry trener jak na nasze warunki. Jeśli dać mu czas, to będą wyniki.

Marszałek 13.09.2011 08:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1163361)
Przecież Józio już tak wcześniej straszył. Podobnie mówił kiedyś Filipiak. To tylko takie gadanie.

W dodatku ja w tej wypowiedzi dostrzegam pewną zmianę mentalną. Rok-2 lata temu Zieliński już by poleciał. Teraz jednak został na stanowisku, nie dostał też ultimatum na mecz z Legią.

Nie wiem, czy to stałe objawy, ale są pierwsze przebłyski otrzeźwienia u Wojciechowskiego. A Zieliński to bardzo dobry trener jak na nasze warunki. Jeśli dać mu czas, to będą wyniki.

Albo zwyczajnie Pan prezes już wie,że nic nie osiągnie i olewa to. Paradoksalnie może to zespołowi wyjść na dobre. Zieliński będzie miał większy komfort pracy w spokoju,przynajmniej przez jakiś czas,bo coś czuje,że niedługo będzie ciekawa wyprzedaż w jednym z klubów. Wojciechowski śmiało może wyjść z Polonii,bo po sprzedaży Mierzejewskiego wyszedł raczej na zero. Gdyby udało mu się dobrze sprzedać to co jeszcze ma na stanie,to i lekko by zarobił.

Kociewiak 13.09.2011 09:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez studio (Post 1163173)
Wg 90minut 18 566 choc optycznie jakos wiecej mi sie wydawalo.

Z perspektywy młyna też wyglądało mi to na więcej, coś troche ponad 20 tys. Ale 18,5 k tez bardzo dobry wynik jak na poniedziałek

Jaroo1 13.09.2011 09:59

Frekwencja ladna jak na polska lige i poniedzialek ale juz widac, ze z meczu na mecz zainteresowanie stadionem maleje. Ja zycze Lechii, zeby te 15 tys ludzi zostalo na stale ale tak realnie stawiam na 12-13 tys.
A ile było Gornika?

wanciak86 13.09.2011 11:18

Górnika niecałe 600 osób. Na nastepnym meczu w Gdańsku spokojnie 20tys peknie, i to raczej z dużą liczbą 20+

Acima 13.09.2011 12:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1163384)
Wojciechowski śmiało może wyjść z Polonii,bo po sprzedaży Mierzejewskiego wyszedł raczej na zero. Gdyby udało mu się dobrze sprzedać to co jeszcze ma na stanie,to i lekko by zarobił.

Wojciechowski dalej jest na kilkudziesięciomilionowym minusie. Za kupno licencji od Drzymały zapłacił 20 mln, a co roku musi dopompowywać dodatkowo około 20 mln, aby zrównoważyć budżet. Zresztą jakiś czas przed odejściem Mierzeja JW w wywiadzie mówił, że w Polonie włożył do tamtej pory około 50 mln własnej kasy.

maciek5656 14.09.2011 17:15

Cytat:

Zawodnik Cracovii Alexandru Suvorov, który w meczu 5. kolejki T-Mobile Ekstraklasy Zagłębie Lubin - Cracovia otrzymał czerwoną kartkę, naruszając nietykalność cielesną sędziego głównego, otrzymał półroczną dyskwalifikację.
http://www.90minut.pl/news/168/news1...i-Ohayona.html

:shock: Grubo.

fan01 14.09.2011 17:19

No to Cracovia ma duży problem, jedyny który coś tam u nich grał.

ojej :-)

Wiślak z Azorów 14.09.2011 17:25

nie jedyny saidi dobrze gra ;) ale fakt troche przesadził suvorov

-ja123- 14.09.2011 17:43

To teraz nikt do sędziego nie podskoczy. Zadziałali mocno wychowawczo na potencjalnych niezadowolonych z decyzji sędziowskich.

Wiślak z Azorów 14.09.2011 17:45

ale mieli racje troche szacunku dla sędziego który i tak dużo znosi

el Nuero 14.09.2011 18:23

dlaczego panowie - "nietykalni"?

może i tak, ale mam wrażenie, że z sędziów piłkarskich robi się jedyne osoby na świecie, a nawet w całej galaktyce :lol: którym wolno się pomylić lub "pomylić". Przesadzam? Jeśli pomyli się pilot samolotu lub maszynista pociągu - może zginąć on sam i wielu ludzi wraz z nim. Teoretycznie sytuacja arbitrów jest inna, jednak skandaliczne sędziowanie może doprowadzić nawet do zamieszek na stadionie, a nikomu nie życzę powtórki z wydarzeń na Heysel.

Los cracovii jest mi całkowicie obojętny - a nawet więcej, mam z nich niezłą polewkę. Jednak, jeśli chodzi o sędziów, stosowałbym wobec nich bardzo konkretne, nawet surowe kary za wykroczenia (no bo skoro można ukarać klub, kibiców, trenera, piłkarzy grających czy rezerwowych - to dlaczego nie można patałacha z gwizdkiem?).

PS. Najsurowszą karę przyznałbym niejakiemu Rileyowi za pewną "pomyłkę" w Atenach - największy, usmolony kocioł na samym dnie piekła... :-P :rotfl:

Jagul 14.09.2011 19:02

Oprócz asa Cracovii kare dyskwalifikacji otrzymał Jacek Zieliński, przez co nie będzie go na ławce trenerskiej podczas meczu Polonii z Legią.

tarantulaw2 14.09.2011 19:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maciek5656 (Post 1164052)

Jeżeli dyskwalifikacja obejmuje od 14.09 do 14.03.12 to jest odsunięty na... 15 kolejek. To więcej niż Witsel po tym faulu na Wasilewskim, chociaż z drugiej strony... To drastycznie zwiększa szanse na spadek Parchów :-D

snyrting 14.09.2011 20:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez el Nuero (Post 1164104)
może i tak, ale mam wrażenie, że z sędziów piłkarskich robi się jedyne osoby na świecie, a nawet w całej galaktyce :lol: którym wolno się pomylić lub "pomylić". Przesadzam? Jeśli pomyli się pilot samolotu lub maszynista pociągu - może zginąć on sam i wielu ludzi wraz z nim. Teoretycznie sytuacja arbitrów jest inna, jednak skandaliczne sędziowanie może doprowadzić nawet do zamieszek na stadionie, a nikomu nie życzę powtórki z wydarzeń na Heysel.

No chyba się trochę zagalopowałeś. Rozumiem, że piłka nożna jest dla niektórych bardzo ważna, ale zrównywanie odpowiedzialności pilota samolotu z sędzią piłkarskim jest lekką przesadą.
Ponadto trudno też uzasadnić odpowiedzialność sędziego za ewentualne zamieszki na stadionie. W podanym przez Ciebie przykładzie winę ponoszą wyłącznie organizatorzy, którzy nie zadbali o bezpieczeństwo na Heysel.

Zasada jest prosta- sędzia, jakkolwiek by nie wypełniał swoich obowiązków, jest nietykalny. Jeżeli zawodnik nie potrafi tego uszanować, to powinien sobie poszukać innego zawodu.

Gwiaździsty 14.09.2011 21:54

Spokojnie, Filipiak zapewne coś załatwi w PZPN-ie. Wystarczy, że pogada z Latą jak towarzysz z towarzyszem i skrócą mu wyrok.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl