Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

was 03.01.2019 11:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez max TS (Post 1527460)
Gdzie bedziemy grac skoro nie stac nas na stadion?

Jesli Socios maja dobre intencje to powinni kupic licencje od jakiegos klubu w IV lidze i zaczac wszystko od nowa, bez zwiazkow z TSem i SKWK. Mozemy grac na stadionie Gabrani. W tym momencie taki klub mialby budzet okolo 1-2mln zl. Spokojnie starczy na awans do II ligi.

Wedlug mnie musimy zaczac wszystko on nowa- o tym mowilem juz dwa lata temu.
Nawiasem mowiac, Wolfy mieszal wtedy z blotem wszystkich, ktorzy tak uwazali.

Czyli założyć nowy klub bez kontynuacji tradycji?
Weź proszę pod uwagę, że aktualnie jedynym podmiotem, który może wystąpić w IV lidze z bezsprzecznym zachowaniem prawa do kontynuacji tradycji (Mistrzostwa, Puchary, cała historia) jest Towarzystwo Sportowe.
Wg mnie działania wszystkich powinny być skierowane na oczyszczenie Towarzystwa Sportowego, które dla nas kibiców Wisły powinno mieć wartość nadrzędną. Dyskutujemy nad upadkiem sekcji piłkarskiej, a do zamiecenia jest cała stajnia augiasza.
Socios jest pięknym ruchem, wg mnie powinno dążyć do wsparcia zmian, które dokonywać się muszą w ramach TS.
Dopiero po wyczyszczeniu sytuacji w TS, powininny być realizawany jeden z 2 scenariuszy: jesli się da, to kontynuacja gry w ekstraklasie przy sprzedaży zawodników i zmniejszaniu systematycznym długów (przy nowych władzach w SA), lub start od IV ligi pod patronatem TS Wisła (pod rządami nowych ludzi w TS).

Karherop 03.01.2019 11:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wehrmacht (Post 1527468)
Ale przeciez tam musi byc ktos rozsadny, kto to po prostu wie? Musi sie jakos dac z nimi dogadac, po prostu musi. Moze naiwny jestem, ale nie wierze, ze ludzie moga byc tak glusi na argumenty, to chyba tylko kwestia kto z nimi rozmawia. Wisle probowano nawet teraz w tym szambie przejac. Nie mam oczywiscie na mysli tych 3 idiotow. Jezeli weszloby miasto, ktore ma wydatki na poziomie 5 MILIARDOW zlotych, oczyscilo klub, bo kto jak to, ale miasto ma do tego srodki i mozliwosci, to juz za pol roku bedziemy miec nowego wlasciciela pokroju Pana Kwietnia. Zalozmy, ze koszt wlacznie z uzyskaniem licencji to do czerwca 30mln zlotych. Ile bedzie generowac rocznie strat stojacy pustostan przy R22? Po 5 latach braku Wisly, a nie bedzie jej nie 5 lat, a jakies 10, wyjdzie na to samo.

Kur## to naprawde jest proste. Wchodzi ktos taki jak miasto - wypier***** wszystkich pracownikow, by miec pewnosc, ze nikt nie ma powiazan z tymi obecnymi grabarzami. Poparcie spoleczne jest teraz takie jakie juz nigdy nie bedzie. Mysle, ze mogli by zabronic nawet stania w przejsciach na trybunach i flag wiadomych organizacji i jeszcze by wszyscy przyklasneli tylko. Oczyszcza klub doszczetnie i niczym Bednarz wypala poprzez zakazy stadionowe itp kazdego kto probuje robic dymy. I za pol roku mamy czysty klub, z nowym wlascicielem, zawodnikami, ktorzy juz na starcie sa aktywami. Czy naprawde musimy upasc, zeby wszyscy doszli do wniosku, ze kompletnie nic to nie dalo i wszyscy tylko na tym stracili? Ja nie moge i nie chce w to uwierzyc.

Problem w tym że Wisła Kraków S.A. to nie jest związek państwowy jak np PZPN gdzie można z ulicy wprowadzić kuratora .

IncognitoTSW 03.01.2019 11:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez robert777
Chorążka - Bartosz, Młody, Wasilewski, Młody - Boguski Wojtkowski Kort Kosowski - Imaz Brożek tak to widzę na wiosnę

z tym Kosowskim to się poplułem ze śmiechu

Davey777 03.01.2019 11:56

Powrót pod skrzydłami TS to może 1 liga po 5-6 latach jak dobrze pójdzie, i wegetacja.
A jeżeli chodzi o odpowiedzialność karną zarządu to pewnie prokurura się tym nie zainteresuje.
Ciekawe czy Czerwińskiego urobią i zgodzi się jednak zostać prezesem. Jedyny plus to dobre relacje z majchrowskim. Natomiast jako członek rady nadzorczej SA jest totalnie skompromitowany, przymykał oko na niegospodarność i lawinowe powiększanie długów. Czerwiński jako prezes to inna fasada dla tej samej grupy i żadnych zmian

sandomingo 03.01.2019 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wehrmacht (Post 1527468)
Ale przeciez tam musi byc ktos rozsadny, kto to po prostu wie? Musi sie jakos dac z nimi dogadac, po prostu musi. Moze naiwny jestem, ale nie wierze, ze ludzie moga byc tak glusi na argumenty, to chyba tylko kwestia kto z nimi rozmawia. Wisle probowano nawet teraz w tym szambie przejac. Nie mam oczywiscie na mysli tych 3 idiotow. Jezeli weszloby miasto, ktore ma wydatki na poziomie 5 MILIARDOW zlotych, oczyscilo klub, bo kto jak to, ale miasto ma do tego srodki i mozliwosci, to juz za pol roku bedziemy miec nowego wlasciciela pokroju Pana Kwietnia. Zalozmy, ze koszt wlacznie z uzyskaniem licencji to do czerwca 30mln zlotych. Ile bedzie generowac rocznie strat stojacy pustostan przy R22? Po 5 latach braku Wisly, a nie bedzie jej nie 5 lat, a jakies 10, wyjdzie na to samo.

Kur## to naprawde jest proste. Wchodzi ktos taki jak miasto - wypier***** wszystkich pracownikow, by miec pewnosc, ze nikt nie ma powiazan z tymi obecnymi grabarzami. Poparcie spoleczne jest teraz takie jakie juz nigdy nie bedzie. Mysle, ze mogli by zabronic nawet stania w przejsciach na trybunach i flag wiadomych organizacji i jeszcze by wszyscy przyklasneli tylko. Oczyszcza klub doszczetnie i niczym Bednarz wypala poprzez zakazy stadionowe itp kazdego kto probuje robic dymy. I za pol roku mamy czysty klub, z nowym wlascicielem, zawodnikami, ktorzy juz na starcie sa aktywami. Czy naprawde musimy upasc, zeby wszyscy doszli do wniosku, ze kompletnie nic to nie dalo i wszyscy tylko na tym stracili? Ja nie moge i nie chce w to uwierzyc.

Zgadzam się z Tobą w pełni. Nawet z punktu widzenia ustawy o finansach publicznych takie działanie miasta jest - w mojej ocenie - celowe. Tak naprawdę byłaby to realizacja ustawowych zadań samorządu terytorialnego, wszak Wisła jest tak naprawdę istotnym elementem lokalnej społeczności Krakowa.
Tak jak napisałem wcześniej - element ryzyka to wyłącznie spadek Wisły z Ekstraklapy.
Realnie - miasto mogłoby nie tylko uniknąć strat (pustostan na R22 oraz konieczność umorzenia wierzytelności) ale i zarobić. O realizacji podstawowych zasad ustawowych nie wspominając.

Pomimo to - ciężko mi w taki scenariusz uwierzyć. Choć z drugiej strony - sprawa jest bezprecedensowa....

Wehrmacht 03.01.2019 11:57

https://twitter.com/UEFAComPiotrK/st...75303612547073

pepe72 03.01.2019 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WHITE*STAR (Post 1527443)
Nie, po prostu ogłosi się upadłość spółki S.A., a nowa spółka zostanie utworzona przez TS. To TS dysponuje prawami do Wisły. Tu też nikt nie ucieka od odpowiedzialności jak to było w Lechu. Po prostu nie da się dostrzec finansowych możliwości spłacenia tego. Pieniądze nie wezmą się znikąd.

Mnie bardziej zastanawia to, czy po upadku i starcie w IV lidze nagle SKWK, ekipy Miśka i Zielaka będą kibicować Cracovii? Bez działań policji i prokuratury za kilka lat znów będziemy w tym samym punkcie.

Jak SA będzie w upadłości to prawami do Wisły będzie decydował syndyk.
Co jak dla mnie jest nadzieją na wyjście z kryzysu.

sandomingo 03.01.2019 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1527476)
Problem w tym że Wisła Kraków S.A. to nie jest związek państwowy jak np PZPN gdzie można z ulicy wprowadzić kuratora .

Wystarczy, żeby spółka miejsca (celowa) nabyła akcje od TS.
Oczywiście pamiętam o tym, że miasto jest udziałowcem KSC.

Pytanie tylko - czy jest możliwe, aby spółka miejska (formalnie odrębny podmiot) miała akcje w jednym klubie a miasto (odrębny podmiot) udziały w innym?

Wehrmacht 03.01.2019 12:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1527479)
Zgadzam się z Tobą w pełni. Nawet z punktu widzenia ustawy o finansach publicznych takie działanie miasta jest - w mojej ocenie - celowe. Tak naprawdę byłaby to realizacja ustawowych zadań samorządu terytorialnego, wszak Wisła jest tak naprawdę istotnym elementem lokalnej społeczności Krakowa.
Tak jak napisałem wcześniej - element ryzyka to wyłącznie spadek Wisły z Ekstraklapy.
Realnie - miasto mogłoby nie tylko uniknąć strat (pustostan na R22 oraz konieczność umorzenia wierzytelności) ale i zarobić. O realizacji podstawowych zasad ustawowych nie wspominając.

Pomimo to - ciężko mi w taki scenariusz uwierzyć. Choć z drugiej strony - sprawa jest bezprecedensowa....

To moze potrzeba tylko zeby ktos to wladzom miasta uswiadomil? Co do ryzyka spadku.... W tym sezonie zatrzymujac chocby polowe skladu, ktory jest nie ma opcji zebysmy spadli. Wiec mamy co najmniej 1,5 roku. A tak naprawde ze Stolarczykiem na czele kompletnie sie o spadek nie boje, zwlaszcza, ze jak mowie - tez uwazam, tak jak twierdza wszyscy wokol z Bonkiem, Stanowski, Lesnodorskim itd na czele, ze Wisle to wrecz chcialby przejac kazdy. Tylko Wisle bez tych gangsterkich kul u nogi. Wiec miasto po wypaleniu nowotowru mysle maks do konca roku znalazloby nowego wlasciciela.

heoij 03.01.2019 12:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mesjasz (Post 1527447)
rozmowa tyczy sie zorganizowania kibiców, jak wiemy skwk tego nie zrobi

Właśnie dlatego mam żal do SKWK, że przestali reprezentować NAS kibiców Wisły Kraków, tylko reprezentują swoje interesy.

Davey777 03.01.2019 12:06

Tylko miasto jest w stanie uratować Wisłe, wyprotować sprawy i przygotować do sprzedaży. Jak TS przejmował SA to też łudziłem się że tak będzie ale poszło w innym kierunku.
WSH raczej nie odpuści, jak ktoś wcześniej wspomniał miasto wprowadza zarząd komisaryczny, może przejmuje pakiety akcji za długi, ale tu już nie wiem czy i na jakiej zasadzie i przygotowuje klub do sprzedaży, ale czy taki scenariusz jest możliwy

wiśnia 03.01.2019 12:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez heoij (Post 1527485)
Właśnie dlatego mam żal do SKWK, że przestali reprezentować NAS kibiców Wisły Kraków, tylko reprezentują swoje interesy.

To nie tak,oni zawsze dbali o swoje interesy i robili to pod przykrywką troski o klub. Jaki jest tego efekt widać teraz bardzo dobrze.

Ajax 03.01.2019 12:18

Cytat:

EEE a kiedy oni reprezentowali kibiców?

!!IRIVER!! 03.01.2019 12:18

Cytat:

A kiedykolwiek miałeś poczucie, że reprezentowali interesy zwykłych kibiców? Wszystko, o co walczyli, miało związek z szeroko rozumianą chuliganką/ultraską i dążeniem do napchania swojej kabzy. Dopięli swego, to siedzą cicho. Ty odciąłbyś się od koryta, gdybyś mógł z niego dalej żreć? Co prawda w tej chwili żreją już tylko to co sobie sami wyrzygają, no ale widocznie niektóre świnie lubią takie smaki.

Ajax 03.01.2019 12:22

Nigdy nie sądziłem, że coś takiego powiem ale na wieść o prawdopodobnym zawieszeniu licencji odczułem ulgę. Może w końcu skończy się ten cyrk, i może uda się wyrwać klub kumatym chociaż szanse dalej na to są znikome.

dzidek1983 03.01.2019 12:24

Tadeusz Czerwiński nie pojawił się dziś w klubie, choroba zatrzymała go w łóżku. Podtrzymuje wczorajszą decyzję o rezygnacji ze stanowiska prezesa Wisły Kraków SA – spędził w tej roli tylko kilka godzin. Klub pozostaje bez prezesa.

AntyMod 03.01.2019 12:33

jak myslicie ? sarapata jeszcze wogole jest w Polsce ? w Krakowie? ....przypomina mi sie scena ze Skazanych na Shawshank ....jak Andy opowiada Reedowi , ze po ucieczce z wiezienia organy scigania beda szukac ducha , postaci ktora on sam stworzyl na papierze , ....... mozliwe ze pania gangserowa w to z nami wszystkimi gra ...im wiecej niewiadomych tym lepiej dla NICH

avitus 03.01.2019 12:33

Wisła de facto jest bankrutem czy nikt tego nie widzi ?

-Szymek79- 03.01.2019 12:35

Całkowicie szczerze - nie czuję żalu. Kocham Wisłę całym sercem, grali w niej moi przodkowie, ale po tym wszystkim, co się stało, czuję obrzydzenie do osób, które nią zarządzały. Od początku nie wierzyłem, że transakcja z egzotycznym tercetem dojdzie do skutku, więc to mnie akurat nie boli. Bolą wszystkie informacje dotyczące funkcjonowania klubu przez ostatnie 1,5 roku. Zostaliśmy wszyscy oszukani. Uwierzyliśmy, że nikt nie zaopiekuje się klubem lepiej, niż jego kibice niosący na swoich sztandarach takie wartości jak wierność, lojalność, czy miłość wobec Wisły.
Dla mnie jedynym promykiem nadziei w tych trudnych czasach są Socios i nie piszę tego, bo jestem tubą propagandową stowarzyszenia. Wierzę, że zarządzani przez uczciwych i porządnych ludzi wspieranych finansowo przez kibiców zdołamy odbudować nasz ukochany klub po spadku do IV ligi. Niestety Towarzystwo Sportowe całkowicie straciło w moich oczach jakąkolwiek wiarygodność. Wierzę w uczciwość jego poszczególnych członków, ale jako całość TS ogromnie się skompromitowało.
Przyszłość Wisły jest w naszych rękach. Tylko my - kibice - możemy jej pomóc. Z nami WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE!

DeadOrAlive 03.01.2019 12:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez -Szymek79- (Post 1527495)
Całkowicie szczerze - nie czuję żalu. Kocham Wisłę całym sercem, grali w niej moi przodkowie, ale po tym wszystkim, co się stało, czuję obrzydzenie do osób, które nią zarządzały. Od początku nie wierzyłem, że transakcja z egzotycznym tercetem dojdzie do skutku, więc to mnie akurat nie boli. Bolą wszystkie informacje dotyczące funkcjonowania klubu przez ostatnie 1,5 roku. Zostaliśmy wszyscy oszukani. Uwierzyliśmy, że nikt nie zaopiekuje się klubem lepiej, niż jego kibice niosący na swoich sztandarach takie wartości jak wierność, lojalność, czy miłość wobec Wisły.
Dla mnie jedynym promykiem nadziei w tych trudnych czasach są Socios i nie piszę tego, bo jestem tubą propagandową stowarzyszenia. Wierzę, że zarządzani przez uczciwych i porządnych ludzi wspieranych finansowo przez kibiców zdołamy odbudować nasz ukochany klub po spadku do IV ligi. Niestety Towarzystwo Sportowe całkowicie straciło w moich oczach jakąkolwiek wiarygodność. Wierzę w uczciwość jego poszczególnych członków, ale jako całość TS ogromnie się skompromitowało.
Przyszłość Wisły jest w naszych rękach. Tylko my - kibice - możemy jej pomóc. Z nami WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE!

Właśnie tonie. A jedyne, co wszyscy robimy, to działamy wirtualnie, pisząc sobie tutaj na forum ;)

AntyMod 03.01.2019 12:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DeadOrAlive (Post 1527496)
Właśnie tonie. A jedyne, co wszyscy robimy, to działamy wirtualnie, pisząc sobie tutaj na forum ;)

chlopie- ale co my mozemy ?? tu trzeba reakcji CBS , prokuratury- pozajmowac majatki winnym oszustom , zeby choc troche ten dlug splacioic , pozamykac w pierdlu , ..jak cie zlapia z 0,3 w wydychanym to masz sad 24 godzinny i po sprawie- a tutaj taki walek i kazdy sie boi ruszyc to gowno - to jest panstwo prawa ?? ...podziekuj tym palantom na SB co karmili dziennikarskich troli idiotyzmami - przez to tez duzo smrodu sie narobilo w mediach

Armin 03.01.2019 12:45

Trzeba zacząć od nowa. Widzew założył Reaktywację Towarzystwa Sportowego. Tu trzeba zrobić coś w tym stylu. Nowa Wisła albo jakoś tak. Odciąć się od tych złych rzeczy bo one nie odejdą nawet w 4 lidze. I żadne akcje socios itp. tu nie pomogą. Chirurgiczne cięcie.

Smuga85 03.01.2019 12:50

Na miejscu zarządu TS, szukałbym paktu z PZPN, po czym wspólnie uderzałbym do Prezydenta Krakowa.

To także w interesie tych dwóch instytucji jest to aby Wisła grała w Ekstraklasie. Brak Wisły to obniżenie poziomu atrakcyjności Ligi z wszelkimi tego konsekwencjami oraz duże straty dla Miasta z tytułu niezagospodarowania stadionu.

Ale samo się to nie zrobi i mam wrażenie że ludzie z TS totalnie sobie nie radzą z sytuacją. Przecież tutaj trzeba działać na kilku płaszczyznach jednocześnie, z jawną deklaracją odcięcia się od niechlubnych procederów jakie miały miejsce wewnątrz Klubu a które dla wszystkich stały się chlebem codziennym. I to nie jest działanie na zasadzie wykonania telefonu lub wysłania maila, to powinny być setki przejechanych kilometrów na linii Krk - Waw i dzesiątki odbytych spotkań. A wychodzi na to że TS cały czas czaruje.

Dodatkowo, Ci którzy pozostali u sterów, powinni także ujawnić jaki mają pomysł na pociągnięcie do odpowiedzialności tych którzy doprowadzili do tej sytuacji, a jeżeli sami byli w to zamieszani - podać się do dymisji. Boję się niestety że w chwili obecnej mamy na to za mało czasu.

Swoją drogą wychodzi na to iż Marzena Sarapata wraz z innymi bliżej nie określonymi osobami sprytnie to sobie wymyśliła. Czy na tyle jednak aby spać spokojnie ? Na pewno pierwsze co się powinno pojawić to zgłoszenie jej osoby do Okręgowej Izby Radców Prawnych, z którego w oka mgnieniu powinna zostać wykluczona co wiąże się ze stratą możliwości wykonywania zawodu.

Tylko co z tego skoro wychodzi na to że przytuliła sporo $$ za czas bytności Prezesem Wisły SA oraz TS...

Najgorsze słowa przychodzą człowiekowi na myśl gdy sobie pomyśli jak wszyscy daliśmy się oszukać.

JacekFan 03.01.2019 12:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Armin (Post 1527498)
Trzeba zacząć od nowa. Widzew założył Reaktywację Towarzystwa Sportowego. Tu trzeba zrobić coś w tym stylu. Nowa Wisła albo jakoś tak. Odciąć się od tych złych rzeczy bo one nie odejdą nawet w 4 lidze. I żadne akcje socios itp. tu nie pomogą. Chirurgiczne cięcie.

nie obraź się to nie do Ciebie personalne tylko do ogółu tak myślących. Czy wy naprawdę jesteście tak tępi że nie rozumiecie że upadek SA to nie upadek TS? Że puki TS istnieje zawsze to on jest prawdziwą Wisłą Kraków. Chcecie zakładać nowe kluby to sobie to róbcie tylko nie na tym forum.

Ajax 03.01.2019 12:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Smuga85 (Post 1527500)
Na miejscu zarządu TS, szukałbym paktu z PZPN, po czym wspólnie uderzałbym do Prezydenta Krakowa.

To także w interesie tych dwóch instytucji jest to aby Wisła grała w Ekstraklasie. Brak Wisły to obniżenie poziomu atrakcyjności Ligi z wszelkimi tego konsekwencjami oraz duże straty dla Miasta z tytułu niezagospodarowania stadionu.

Ale samo się to nie zrobi i mam wrażenie że ludzie z TS totalnie sobie nie radzą z sytuacją. Przecież tutaj trzeba działać na kilku płaszczyznach jednocześnie, z jawną deklaracją odcięcia się od niechlubnych procederów jakie miały miejsce wewnątrz Klubu a które dla wszystkich stały się chlebem codziennym. I to nie jest działanie na zasadzie wykonania telefonu lub wysłania maila, to powinny być setki przejechanych kilometrów na linii Krk - Waw i dzesiątki odbytych spotkań. A wychodzi na to że TS cały czas czaruje.

Dodatkowo, Ci którzy pozostali u sterów, powinni także ujawnić jaki mają pomysł na pociągnięcie do odpowiedzialności tych którzy doprowadzili do tej sytuacji, a jeżeli sami byli w to zamieszani - podać się do dymisji. Boję się niestety że w chwili obecnej mamy na to za mało czasu.

Swoją drogą wychodzi na to iż Marzena Sarapata wraz z innymi bliżej nie określonymi osobami sprytnie to sobie wymyśliła. Czy na tyle jednak aby spać spokojnie ? Na pewno pierwsze co się powinno pojawić to zgłoszenie jej osoby do Okręgowej Izby Radców Prawnych, z którego w oka mgnieniu powinna zostać wykluczona co wiąże się ze stratą możliwości wykonywania zawodu.

Tylko co z tego skoro wychodzi na to że przytuliła sporo $$ za czas bytności Prezesem Wisły SA oraz TS...

Najgorsze słowa przychodzą człowiekowi na myśl gdy sobie pomyśli jak wszyscy daliśmy się oszukać.

Jedyny taki pakt to przyznanie się do winy pełna transparentność i oddanie klubu pod zarząd ludzi wskazanych przez kogoś od PZPN/Miasto (w sumie nie wiem kogo). Ludzie ani bandytom z TSu ani tym co się tylko temu przyglądali nie spieszy się do pierdla niezależnie od tego jak bardzo machali flagami i wycierali sobie gębę Wisłą Kraków.

Na żądnego inwestora nie ma co liczyć bo po co kupować klub w gigantycznych kłopotach umoczony po uszy w kontaktach z gangsterami.

heoij 03.01.2019 12:55

Smutne, ale niestety prawdziwe, komentarz z wykopu, pod którym się podpisuję.

Cytat:

A jesteście świadomi, że Wisłę nawet pomimo tak dużego długu dałoby się odratować? Że te 12 milionów przynajmniej na dług licencyjny znalazłoby się w godzinę? Że jest wiele osób zainteresowanych partycypowaniem w odkupieniu klubu i przywróceniu na dobre tory?

Dlaczego więc się tak nie dzieje? Przez kiboli. Nie chodzi już nawet o to, że mogą pobić komuś dziecko, spalić dom, lżyć na stadionie, czy robić chamskie napisy na murach, czy placówkach firm.

Chodzi o to, że ta patologia jest tam uczepiona wieloletnimi umowami w każdy jeden malutki zakamarek klubu. Że cała struktura, od biletera, po firmę cateringową - to przestępcy. Po audycie polskich przedsiębiorców wycofanie się nie było spowodowane wysokością długu, bo ten był mniej więcej znany, a po prostu umowami.

Nowy właściciel miałby dwie opcje. Nadal współpracować ze zwykłą bandyterką i szemranymi firmami, oraz wypłacać im zawyżoną kasę z umów. Lub zacząć wojnę i musieć za zerwania wypłacić pewnie z 30 na start. A może i to 30 by się znalazło, ale wojna z tą pseudo gangsterką i handlarzami narkotyków, plus 1/4 stadionu patałachów, którzy nic z tego finansowo nie mają, ale są głąbami i z chęcią pójdą w bojkoty, czy maczety. Inwestor stałby się tam wrogiem, a nie zbawicielem. Podobnie jak kiedyś było na Zawiszy. 100 osób robi bojkot, ale tak terroryzuje resztę groźbami, że stadion pustoszeje w 9/10. Bo nie pójdziesz na mecz, jak ma cię jakiś lump pobić w bramie po wyjściu ze stadionu.

Co w rok dostałby nowy właściciel chcący odciąć ich od źródełka? Napisy po całym mieście, groźby, pusty stadion, uszczuplony portfel o minimum 40 milionów, bo do organizacji meczów dla 2000 ludzi trzeba dopłacać, możliwe, że i jakieś wybite szyby w aucie. Lżenie na jego firmę, wandalizmy na placówkach, ogólny strach przed swobodnym poruszaniem się po mieście. Możliwe, że musiałby dzieciaki przenieść gdzie indziej, bo młodziaki są werbowani na takich maczetowych zjebów od najmłodszych lat. Po co to komu. Wisłę da się uratować, ale to ta patologia musiałaby się całkowicie wycofać z działalności innej niż kibicowanie. W każdym innym przypadku będzie to kupowanie sobie za grube miliony problemów. A za taką kasę można przecież teraz kupić sobie Śląsk Wrocław, którego miasto chcę się pozbyć, masz klub z Ekstraklasy, jakiś tam potencjał, bo i ta frekwencja jakby lepsza mimo słabych wyników, fajne duże miasto, fajny stadion, brak długów, kupione po taniości. Bez drugiego klubu z którym się leją, kibolstwo do okiełznania. To po co komu ....a Wisła :D Wiem, że z sentymentu, ale wtedy kibolstwo powinno klękać, a oni nie będą klękać, tylko walczyć. Żaden poważny człowiek wykładający tam tyle milionów nie pójdzie dalej na te układy, bo to nie jego poziom.

Delgado 03.01.2019 12:56

A według mnie od IV ligi można i trzeba startować tylko jako TS Wisła, bo to jest właśnie ciągłość 112 lat tradycji, a nie piłkarska spółka powstała w latach dziewięćdziesiątych! Oczywiście wcześniej trzeba zrobić w stowarzyszeniu rewolucję personalną, bo samo Towarzystwo Sportowe nie jest splamione, tylko niektórzy ludzie, którzy w nim "pracowali" i niszczyli klub od środka!

!!IRIVER!! 03.01.2019 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez heoij (Post 1527503)

I to właściwie kończy temat polskiego kwartetu.

it 03.01.2019 13:03

Tekst z wykopu - samo sedno.

Savik 03.01.2019 13:04

Cytat:

Niestety ale widzę to dokładnie tak samo jak w tym komentarzu...

Piter8787 03.01.2019 13:04

Witam. Do tej pory się nie odzywałem śledziłem to forum od kiedy pamiętam. Jednak konto postanowiłem założyć dopiero teraz w tym trudnym czasie. Moja skromna opinia jedynym wyjściem jakie teraz jest poza wnioskiem o upadłośc jest pomoc miasta. Tylko że to nie jest taka prosta sprawa bo na to wszystko muszą się zgodzić radni. Zresztą klub z drugiej strony Błoński mógłby tego zazdrościć. Ale to jest jedyna możliwość żeby klub nie upadł. No chyba że na prętce znalazłby się nowy inwestor, który by to wszystko sfinansował ale tj. Dla niego jak zabawa z ogniem. Wszystko musiałoby miasto wyczyścić zorganizować na nowo i dopiero wtedy ktoś by się na to znalazł bo nie wątpię że Wiśłe by ktoś kupił ale nie w tym stanie co teraz. Tylko jest jeden szkopuł miasto nie może przejąć klubu, który de facto nie wiadomo do kogo należy czy do sławnej trójki czy TSu. To jest tak wszystko pogmatwane i pokrecone że odkręcenie tego może chwilę zająć a tutaj praktycznie nie ma czasu.

nero 03.01.2019 13:05

Wszyscy piszą o jakiś niekorzystnych umowach, w dodatku paroletnich?
Co to mogą być za umowy których nie było za czasów pana Cupiała?

P.S. Może chociaż tymczasowa przepustka dla Miska by poukładał chłopaków? ;)
Przypomnijcie mi za co on ma zarzuty?

sandomingo 03.01.2019 13:05

Cytat:

Dlatego tak, jak napisałem wyżej: tylko podmiot publiczny może realnie przejąć SA i odciąć ją od wszelkich powiązań. JEst nim Gmina Miejska Kraków lub też spółka komunalna.

Jam55 03.01.2019 13:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Delgado (Post 1527504)
A według mnie od IV ligi można i trzeba startować tylko jako TS Wisła, bo to jest właśnie ciągłość 112 lat tradycji, a nie piłkarska spółka powstała w latach dziewięćdziesiątych! Oczywiście wcześniej trzeba zrobić w stowarzyszeniu rewolucję personalną, bo samo Towarzystwo Sportowe nie jest splamione, tylko niektórzy ludzie, którzy w nim "pracowali" i niszczyli klub od środka!

A kto wg Ciebie ma ta rewolucję personalną zrobić? TS sam się nie oczyści nie róbmy jaj z pogrzebu.

Karherop 03.01.2019 13:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Delgado (Post 1527504)

To komu właściwie kibicowałes przez ostatnie 22 lata (czy tam mniej , nie wiem który jesteś rocznik)?

Tradycja jest umowna, a kto Ci da gwarancję że z nowymi ludźmi w TSie nie będzie znowu Kumatych w klubie? NIKT. Tak samo jak nowy właściciel siłowni jest nieskazitelnie czysty. Wierzysz w to?

Nowy klub musi mieć wsparcie kibiców. A czy TS zjednoczy kibiców? Tak jak zjednoczył w ostatnich 2.5 roku?

Savik 03.01.2019 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1527510)
Wszyscy piszą o jakiś niekorzystnych umowach, w dodatku paroletnich?
Co to mogą być za umowy których nie było za czasów pana Cupiała?

Hymm, na przykład umowa z 24 miesięcznym terminem wypowiedzenia?
Umowa z karą za wypowiedzenia będącą równowartością kilku letniego wynagrodzenia.
To są oczywiście sprawy, z którymi można iść do sądu, ale to trwa, a płacić trzeba... A i wyrok sądu jest niewiadomą.
A za czasów Cupiała nie musiało ich być, nawet rok temu, aneksy mogły np. powstać jak zaczęto rozważać sprzedaż klubu

Piter8787 03.01.2019 13:17

To wszystko da się poukładać ale bez tych kontraktów co tam podpisywali. Przecież to wszystko jest do ułożenia to nie jest duża suma zadłużenia to tylko 10 milionów euro
Dla firmy z zagranicy to praktycznie grosze tylko nie w takim układzie jaki tam panuje, że każdy tylko pobiera z Wisły to wszystko trzeba zorganizować od początku a jedyną instytucją przy której by to się udało jest Miasto. I umowy napewno można porozwiazywac ale to są sprawy w sądzie że podpisanie tej umowy było działaniem na szkodę spółki. Tylko nikt poważny nie będzie się w to gmatwał to wszystko musi być wyczyszczone a później sprzedane i inwestorzy jak będzie pełna przejrzystość będą się pruć do Wisły drzwiami i oknami bo jakby nie mówic wisła i legła to są dwa najbardziej medialne kluby w kraju. Tylko otrzymam tam kogoś z miotłą kto to posprząta. Jest tylko jeden problem właśnie z tą własnością do kogo to kur... należy. Do miasto czy do tych trzech króli

nero 03.01.2019 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Savik (Post 1527515)
Hymm, na przykład umowa z 24 miesięcznym terminem wypowiedzenia?
Umowa z karą za wypowiedzenia będącą równowartością kilku letniego wynagrodzenia.
To są oczywiście sprawy, z którymi można iść do sądu, ale to trwa, a płacić trzeba... A i wyrok sądu jest niewiadomą.
A za czasów Cupiała nie musiało ich być, nawet rok temu, aneksy mogły np. powstać jak zaczęto rozważać sprzedaż klubu

Trochę źle zadałem pytanie. Raczej chodziło mi jakie to mogą być podmioty? Jakie świadczyć usługi, jakoś tak z boku wygląda że współpracujemy z wieloma firmami od lat.

PhantomRanger 03.01.2019 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AntyMod (Post 1527497)
chlopie- ale co my mozemy ?? tu trzeba reakcji CBS , prokuratury- pozajmowac majatki winnym oszustom , zeby choc troche ten dlug splacioic , pozamykac w pierdlu , ..jak cie zlapia z 0,3 w wydychanym to masz sad 24 godzinny i po sprawie- a tutaj taki walek i kazdy sie boi ruszyc to gowno - to jest panstwo prawa ?? ...podziekuj tym palantom na SB co karmili dziennikarskich troli idiotyzmami - przez to tez duzo smrodu sie narobilo w mediach

Problem w tym, że bez interwencji państwa w tej sprawie nic się nie zmieni. Aby oczyścić Wisłę i TS z gangsterów, sprawą powinna zając się prokuratura np: z Wrocławia lub jakiegokolwiek innego miasta niż Kraków.

lukaszsz86 03.01.2019 13:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 1527505)
I to właściwie kończy temat polskiego kwartetu.

i teraz może trochę przesadzę, ale wcale bym się nie zdziwił gdyby okazało się że Vanna wycofał się z tego samego powodu.

Nie da się ukryć, że w tym tekście jest 100% prawdy

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:17.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl