Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Zabawy statystyką, czyli czy możliwe jest ... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9596)

pepe72 23.02.2020 23:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotrex007 (Post 1550505)
Tego nie wiem, ale procentowe szanse na ósemkę wzorem Mogiela z 90minut wrzucał ktoś na Twittera i wygląda to tak:

https://i.ibb.co/m0kxCMS/ERe2wh-UWAAE3a3-F.png

Z tabeli Mogiela wynika tylko i wyłącznie to ile jest kombinacji sprzyjających. To, że mamy niewiele to wklejam od kilku tygodni.
Jak się Adasss nie odezwie to może w ramach Wielkiego Postu coś oprogramuję. Ostatnio mój algorytm był dość nieefektywny.

A co do ilości zespołów do przeskoczenia to jak na razie wszyscy grali na nasz awans do top8.

Mamy:
4 punkty straty do Jagi w gigantycznym kryzsie,
3 punkty straty do Rakowa i Zagłębia Lubin,
1 punkt straty do Górnika.
oraz następny mecz z Wisłą Płock.

Naszym największym problemem jest kontuzja napastnika, bo Buksa jest na max 70 minut.

pepe72 23.02.2020 23:23

mecze bezpośrednie z drużynami 8+ (i mecze do rozegrania):
8. WPłock - 1 mecz, przegrany, 1:2 (w) - my (w), Raków (d), Arka (w), Korona (d), Jaga (w), Śląsk (d), Craxa (w)
9. Jaga - 3:0 (d), 2:3 (w) - Lech (d), Pogoń (w), Śląsk (d), Craxa (w), WPłock (d), ŁKS (w), Piast (d)
10. Raków - 0:1 (w) - Piast (d), WPłock (w), Pogoń (d), Śląsk (w), ŁKS (d), MY (w), Zagłębie (d)
11. Zagłębie - 4:2 (d), 1:0 (w) - Śląsk (d), ŁKS (w), Lechia (d), ŁKS (w), Lechia (d), Pogoń (w), Korona (d), Raków (w)
12. Górnik - 1:0 (d), 2:4 (w) - Pogoń (d), Lech (w), Craxa (w), ŁKS (w), Lechia (d), Piast (w), Legia (d)
14. Korona - 1:1 (w), 2:0 (d) - Lechia (d), Śląsk (w), ŁKS (d), WPłock (w), Piast (d), Zagłębie (w), Lech (d)
15. Arka - 0:1 (d)
16. ŁKS - 4:2 (w), 4:0 (d)

Pogrubione te zespoły, z którymi mamy gorszy stosunek meczów bezpośrednich. Wyniki z punktu widzenia Wisły, np. 0:1 znaczy, że przegraliśmy

grogoriogreg 24.02.2020 09:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1550514)
8. WPłock - 1 mecz, przegrany, 1:2 (w) - my (w), Raków (d), Arka (w), Korona (d), Jaga (w), Śląsk (d), Craxa (w)
9. Jaga - 3:0 (d), 2:3 (w) - Lech (d), Pogoń (w), Śląsk (d), Craxa (w), WPłock (d), ŁKS (w), Piast (d)
10. Raków - 0:1 (w) - Piast (d), WPłock (w), Pogoń (d), Śląsk (w), ŁKS (d), MY (w), Zagłębie (d)
11. Zagłębie - 4:2 (d), 1:0 (w) - Śląsk (d), ŁKS (w), Lechia (d), ŁKS (w), Lechia (d), Pogoń (w), Korona (d), Raków (w)
12. Górnik - 1:0 (d), 2:4 (w) - Pogoń (d), Lech (w), Craxa (w), ŁKS (w), Lechia (d), Piast (w), Legia (d)
14. Korona - 1:1 (w), 2:0 (d) - Lechia (d), Śląsk (w), ŁKS (d), WPłock (w), Piast (d), Zagłębie (w), Lech (d)

Pogrubione te zespoły, z którymi mamy gorszy stosunek meczów bezpośrednich. Wyniki z punktu widzenia Wisły, np. 0:1 znaczy, że przegraliśmy

Trzeba wygrać i z Płockiem i Rakowem, aby mieć z nimi lepszy bezpośredni bilans.
Patrząc na to z kim grać będą powyższe drużyny, to właśnie Płock ma teoretycznie najłatwiejszy terminarz, tyle tylko, że oni są po prostu słabi. Wczoraj Zagłębie stwarzało większe zagrożenie.

Będzie też dużo meczów czołowej siódemki z drużynami ww. - to jest Polska Ekstraklasa, tutaj nie ma faworytów, więc losowość wyników może zadecydować o tym, że 43p. którymi się tutaj posługujecie niekoniecznie będą miały przełożenie na rzeczywistość - rzadko zdarzają się takie serie zwycięstw (5x Płock, Śląsk i My*) oraz porażek (My oraz ŁKS) jakie miały miejsce w tym sezonie. To wszystko plus 3 spadkowiczów w tym sezonie sprawia, że liga teraz powinna się bardziej spłaszczyć: ŁKS był dużo lepszy od Pogoni, Arka wygrała z drużyną środka tabeli, o której wszyscy mówili, że niegroźny jej spadek, Korona z nami zagrała najlepszy mecz na wiosnę, choć stężenie szrotu jest tam wysokie, to taką grą będą w stanie urwać komuś pkt.

Dobrze wyglądają Legia, Cracovia, Lech i Piast. Pogoń po odejściu Buksy IMO jest dużo słabsza jak na jesień, ale nadal ma sporo jakości. Śląsk się nie osłabił (choć nie uważałem ich za mocną drużynę, to jednak regularnie punktują), a Lechia jest niewiadomą - dla Nas lepiej by było, gdyby jednak tracili sporo punktów, a terminarz mają nieprzyjemny (wyjazdy do drużyn walczących o utrzymanie: Górnika, Korony, Zagłębia +Pogoń, a u siebie mecze z mocnymi rywalami: Legia, Cracovia oraz derby z Arką).

Prawda jest taka, że w tych 3 kolejkach, na 21 meczów bez naszego udziału, praktycznie każdy wynik jest korzystny dla Nas (niektóre wyjaśnią się w 30. kolejce - np. Arka-Raków, Lechia-Piast).
Po roku cierpienia i tych wszystkich upokorzeniach po ludzku należy nam się hollywoodzki happy end ;D

Gunner1906 24.02.2020 11:50

Jeśli wygramy z Wisłą Płock i Rakowem to chyba tylko plaga kontuzji dwa razy większa niż u Stolarczyka mogłaby nas pozbawić utrzymania bo teraz skład jest dużo szerszy.

Moim zdaniem 42 punkty wystarczą do grania w TOP 8. Moim zdaniem nam się to nie uda :). Procentowo daję trochę więcej szans na to niż te 3,3% wyżej. Ja to sobie wyszacowałem tak na ~10%

Jeśli nam się uda wygrać mecze z Wisłą Płock i Rakowem u siebie gdzie będziemy wyraźnymi faworytami to w pozostałych 5 meczach (Lech, Legia (dom), Cracovia, Piast, Arka (wyjazd) należałoby zdobyć około 10 punktów. Ciężkie zadanie bo w każdym z tych spotkań będziemy raczej underdogiem (no może z Arką na wyjeździe szanse mniej więcej wyrównane).

Dlatego moim zdaniem do 8 nam się nie uda zakwalifikować, ale braknie niewiele. Powinno braknąć tak niewiele że puchar maja będziemy grać na względnym spokoju bez strachu że spadniemy.

piotrex007 24.02.2020 13:36

Jeśli chodzi o awans do górnej ósemki nie ma za bardzo, co się nastawiać. Obawiam się scenariusza podobnego do pościgu tej ósemki za Wdowczyka. Tam też 90minut wyliczało nam najpierw 2%, potem procenty systematycznie rosły, przeciwnicy grali pod nas, aż doszło w 30. kolejce do sytuacji, że wygrywamy u siebie z Zagłębiem i jesteśmy w ósemce, niestety mimo prowadzenia skończyło się 1:1. Czegoś takiego chciałbym uniknąć w tym sezonie ;)

Ale już abstrahując od tej ósemki, to ważne dla nas wywalczyć choć miejsca 9-12, dające nam 4 mecze u siebie i korzystniejszy terminarz w rundzie finałowej, dzięki czemu moglibyśmy szybko wywinąć się z walki o utrzymanie i zapewnić je sobie wcześniej niż w ostatniej kolejce, czy dwóch ;)

FraMat 24.02.2020 13:41

Łatwo to sobie uświadomić.
Zostało 7 spotkań, a do zdobycia choćby 40 punktów (które niczego nie gwarantują) brakuje nam ich 14.
Średnio po 2 punkty na mecz.
4 zwycięstwa, 2 remisy.
Albo pięć zwycięstw.
I to może być mało.

Cała dolna ósemka i dolna część pierwszej ósemki musiałaby tracić punkty na potęgę, żeby spełnił się ten sen.

Dlatego jestem tego samego zdania, co @Gunner1906

tomasz_19 24.02.2020 14:22

zostało 7 meczów - 21 pkt do zgarnięcia, myślę że zdobędziemy w nich 14 pkt

Płock u siebie - powinno być pewne zwycięstwo
Sąsiadka na wyjeździe - myślę, że zepniemy i zwyciężymy
Poznań u siebie - wygramy po wyrównanym meczu
Gliwice na wyjeździe - przerwana passa bez porażki - w Gliwicach zawsze gra nam się ciężko
Legia u siebie - remis biorę w ciemno
Raków u siebie - powinno być pewne zwycięstwo
Arka na wyjeździe - remis biorę w ciemno ponieważ tam zawsze ciężko nam się gra, ostatnio 2 wysokie porażki z rzędu

leszekpw 24.02.2020 14:59

Płock u siebie - wygrana
Sąsiadka na wyjeździe - remis
Poznań u siebie - remis
Gliwice na wyjeździe - przegramy
Legia u siebie - przegramy
Raków u siebie - wygramy
Arka na wyjeździe - remis

To jest realny scenariusz.
O osemce nawet nie ma co marzyć.

JudasPriest 24.02.2020 15:02

To i tak jest optymistyczny scenariusz. Jakoś bardziej obstawiam porażkę z Poznaniem

funkykoval 24.02.2020 15:49

a ja powiem tak - nic nie obstawiam - każda passa się kończy wcześniej czy później (oby aktualna zakończyła się jak najpóźniej), równie dobrze może skończyć się na porażce z Płockiem i remisie z Rakowem przy wygranych z Legią i Amiką. Nastawiam się na każdy najbliższy mecz zerkając na dół tabeli bardziej niż na górę.....

Są jednak rzeczy, które mogą nastrajać optymistycznie:
1) Skowronek potrafi żonglować ustawieniem i taktyką w trakcie meczu;

2) piłkarze nastawieni są mega bojowo;
3) zdecydowanie mamy szerszą perspektywę, jeżeli chodzi o ławkę rezerwowych, niż zeszłej wiosny czy jesienią...

Na razie patrzę na naszą przyszłość i pozycję w lidze nie dalej niż na jeden mecz do przodu.....

Każdy mecz będzie ważny do końca rundy.....

Konrad. 24.02.2020 20:23

Dobrze, że jest ten temat, który studzi mój entuzjazm...

Jeśli wygramy z Płockiem (u buków jesteśmy faworytem), a Jaga nie wygra z Lechem (również tak wskazują kursy), to do 8. miejsca tracić będziemy ledwie 3 punkty, a przed nami jeszcze 6 kolejek...

Tzn. ja myślałem, że to tylko 3 punkty. Dzięki wam dowiedziałem się, że to AŻ trzy punkty i nie ma realnych szans ich nadrobienia. Zero, bajki dla idiotów - 3 punkty i 6 meczy... To już nie optymizm tylko deblizm wierzyć w odrobiebie takiej ilości...

Byłem też w błędzie sądząc, że to dobrze iż taka seria nam się trafiła. Na szczęście temat ten sprowadził mnie na ziemie - szanse na wygranie 6 meczów pod rząd są dużo mniejsze niż na wygrania jednego meczu pod rząd! Dlatego stosując logikę "realistów" tego tematu - wygrywając z Koroną, obniżyliśmy swoje szanse na zwycięsto z Płockiem. Mało tego - Płocczanie je zwiększyli - wszak mają już trzy mecze bez zwycięstwa, a niestety każda seria się kiedyś kończy...

Dlatego w tych ciężkich dniach, powinniśmy na najbliższym meczu ruszyć głową i wspierać drużynę gości. Wszak - przed nami derby. Jeśli wygramy (nie daj Boże!) z Nafciarzami, nasze nie specjalnie duże szanse w derbach jeszcze bardziej zmalają. No bo - bez jaj - 7 meczy pod rząd wygranych? Nie ma szans!

Także Płock do boju w sobotę!

====================

A bez sarkazmu to ten temat, który miał być z natury rzeczy optymistyczny stał się swoją własną parodią...

Do osób obstawiających wyniki meczy Wisły w najbliższych kolejkach: jeśli się w to bawicie, twierdząc że nie ma szans na ósemkę, to musieliście zrobić też symulację wyników Wisły Płock/Jagielloni/Rakowa i Zagłębia. Wrzućcie je - w przeciwnym wypadku wasze typy nie mają sensu.

A dla optymistów mam tabelkę jak może wyglądać tabela ekstraklasy przy dwóch naszych zwycięstwach, już xs tydzień w środę:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/679f9da2274b.png

8. miejsce z dwoma punktami straty do miejsca siódmego. :D

Karherop 24.02.2020 21:34

@Konrad.

Choć sam jestem optymista, to potrzeba by zmienić regulamin, by koniec rundy ogłaszać po 25 kolejce ;)

Jeśli będziemy takiej sytuacji przed 29 kolejka to będzie można "mrozić szampany" cytując klasyka.

pepe72 01.03.2020 15:46

St(r)aty po tej kolejce
Kod:

Wisła Kraków  razem    dom    wyjazd
kolejka          24    12    12
punkty            27    19      8
średnia        1,13  1,58  0,67

Utrzymanie    42    43   
Brakuje        15    16   
średnia na mecz             
13 miejsce    1,15
8 miejsce      2,67

8 miejsce (pkt)    33
zostało meczów      6
brakuje punktów      6
potrzebna średnia+  1,00

puchary          63
Brakuje          36
średnia na mecz 2,77

pepe72 01.03.2020 21:41

8. WPłock - 1:2 (w) 2:2 (d) - Raków (d), Arka (w), Korona (d), Jaga (w), Śląsk (d), Craxa (w)
9. Jaga - 3:0 (d), 2:3 (w) - Pogoń (w), Śląsk (d), Craxa (w), WPłock (d), ŁKS (w), Piast (d)
10. Raków - 0:1 (w) - WPłock (w), Pogoń (d), Śląsk (w), ŁKS (d), MY (w), Zagłębie (d)
11. Zagłębie - 4:2 (d), 1:0 (w) - ŁKS (w), Lechia (d), ŁKS (w), Lechia (d), Pogoń (w), Korona (d), Raków (w)
12. Górnik - 1:0 (d), 2:4 (w) - Lech (w), Craxa (w), ŁKS (w), Lechia (d), Piast (w), Legia (d)
14. Korona - 1:1 (w), 2:0 (d) - Śląsk (w), ŁKS (d), WPłock (w), Piast (d), Zagłębie (w), Lech (d)

W przyszłej kolejce potrzebujemy:
Płock-Raków - remis
Jaga-Pogoń - strata punktów przez Jagę (niestety pogoń dołuje)
Zagłębie-ŁKS - strata punktów przez Zagłębie
Górnik-Lech - wygrana Lecha
Korona-Śląsk - wygrana Śląska
i oczywiście MY-Craxa :>

Jaroo1 03.03.2020 00:08

Co tu taki zastój i cisza?
Jeden mecz zremisowany i juz o TOP8 i pucharach nikt )oprócz jednej osoby) nie chce mówić?
Niby zakladaliście, że możemy zremisowac jakiś mecz, no jest remis, to dawajcie teraz, że wygramy wszystko do końca to będzie top8.
Poza tym dzisiaj ciho bo był remis, a jutro zwycięstwo i co, znowu będzie festiwal onanizmu w tym temacie? :D

Sorki za ironię ale mnie rozpierdala ten tok rozumowania ekspertów na zasadzie, że jak jest wygrana, a najlepiej kilka to pilkarz dobry, trener dobry, gramy o mistrza, a jak jest porazka to patalachy, trener się nie zna i gramy o utrzymanie.
To trochę tak jakby przepowiadać pogodę na wczoraj :D

pepe72 03.03.2020 02:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1550855)
...

Straciliśmy punkty w meczu. gdzie byliśmy faworytem. Teraz mamy 4 ciężkie mecze:
Craxa (w),
Amica (d),
Piast (w),
L(d),

Piąty - z Rakowem (d), który też bije się o top8 i Arka (w) na zakończenie.

Jak zdobędziemy 3 punkty na Kałuży to pewnie temat ożyje :rotfl:

TSWojtas 03.03.2020 08:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1550861)
jak zdobędziemy 3 punkty na kałuży to pewnie temat ożyje :rotfl:

daj Boże :)

Gunner1906 03.03.2020 09:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1550855)
Jeden mecz zremisowany i juz o TOP8 i pucharach nikt )oprócz jednej osoby) nie chce mówić?
Niby zakladaliście, że możemy zremisowac jakiś mecz, no jest remis, to dawajcie teraz, że wygramy wszystko do końca to będzie top8.
Poza tym dzisiaj ciho bo był remis, a jutro zwycięstwo i co, znowu będzie festiwal onanizmu w tym temacie? :D

Sorki za ironię ale mnie rozpierdala ten tok rozumowania ekspertów na zasadzie, że jak jest wygrana, a najlepiej kilka to pilkarz dobry, trener dobry, gramy o mistrza, a jak jest porazka to patalachy, trener się nie zna i gramy o utrzymanie.
To trochę tak jakby przepowiadać pogodę na wczoraj :D

Żeby w ogóle myśleć o 8 należało wygrać wszystkie mecze do meczu z Żydkami. Remis z Płockiem to nawet nie tyle stracone 2 punkty, a 3 bo zamiast straty 3 punktów do górnej ósemki jest 6 punktów i to praktycznie przekreśliło już jakiekolwiek szanse stąd temat póki co ucichł. Zapewne odżyje dzisiaj po 22 bo jak wygramy znowu się pojawi nadzieja i kalkulacje na ósemkę a jeśli nie to będzie wyliczanie punktów do utrzymania :)

Akurat ja mimo że od początku pisałem że się to nie uda to akurat rozumiałem optymizm niektórych kibiców po serii zwycięstw i nawet u mnie pojawiła się myśl: ,,a może jednak?".

Z tym, że ja po porażce czy remisie potrafię zrozumieć że nie jesteśmy tuzami tej ligi, klub ledwo zipi, kadra mimo że zdecydowanie wzmocniona w porównaniu z jesienią to i tak nie jest nie wiadomo jak mocna (jedynie środkowa linia jest jedną z mocniejszych w tej lidze). Nie szukam winnych, w postaci trenerów piłkarzy czy prezesów. Wiem że klub jest teraz dobrze zarządzany, piłkarzom ambicji odmówić nie można, wszyscy starają się jak mogą i po prostu im kibicuje, nie krytykuje.

krysztal 03.03.2020 10:05

To pierwsza kolejka wiosenna która nie ułożyła się "pod nas"Wygrał Lubin wygrał raków i żabole jaga nie przegrała a my straciliśmy punkty z Płockiem którego typowaliśmy jako bezpośredniego rywala w walce o top 8.W kwestii utrzymania nic się nie zmieniło i po tej kolejce może się nie zmienić.Fajnie jakbyśmy wygrali a w płocku padł remis

JudasPriest 03.03.2020 10:08

No ale e końcu ten temat to zabawa statystyką. więc jakoś mnie dziwi fakt ze nikomu się już nie chce wypisywać naszych matematycznych szans??

Karherop 03.03.2020 12:20

Osobiście zakładałem przed Plockiem że na wiosnę by awansować do 8 możemy stracić punkty w 3 spotkaniach (z Piastem, Lechem/Legia czy Arka), natomiast straty punktów z Plockiem lub Rakowem w zasadzie nas eliminują z walki. Oczywiście dyskusja odzyje po ewentualnych wygranych derbach, natomiast szansę na 8 są i i tak będą iluzoryczne.

Jaroo1 03.03.2020 20:17

Cytat:

Żeby w ogóle myśleć o 8 należało wygrać wszystkie mecze do meczu z Żydkami. Remis z Płockiem to nawet nie tyle stracone 2 punkty, a 3 bo zamiast straty 3 punktów do górnej ósemki jest 6 punktów i to praktycznie przekreśliło już jakiekolwiek szanse stąd temat póki co ucichł.
No i wlasnie to pokazuje lekkie upośledzenie osób, które tak tutaj piały o TOP8 i wszystko wyliczały i mimo, że nadal mamy szansę na TOP8 i nazwa tematu jest dalej "zabawa statystyką" to nagle się tym od zabawy statystyką odechciało bawić. nie wiem co to jest za mentalność, ze jak jest dobrze to się ludzie podniecają i piszą o top8, top3 i idziemy na mistrza, a pierwszy remis i już zostało zweryfikowane ile w tym było słomianego zapału i sensu a ile prawdy.

I jedynie pepe72 widac, że lubi sobie patrzeć na cyferki i mnożyć możliwości i zrobil kolejną analize. Nie dlatego, że się podnieca, że były 2 czy 20 zwycięstw z rzedu i nie dlatego, że są super szanse, tylko z czystej chęci zabawy i kombinowania.
A reszta zamiast się cieszyć, że jest 1 punkt i czyli o jeden punkt mniej do zdobycia i pisać teraz jak to statystycznie możemy ograć Legię, Lecha iZydów i Piasta to nagle przestała wierzyć w statystykę i wyjebała.

pepe72 03.03.2020 22:32

Szczęśliwy 13 mecz na wyjeździe :>

Kod:

Wisła Kraków    razem    dom    wyjazd
kolejka            25      12    13
punkty              30      19    11
średnia          1,20    1,58    0,85

Utrzymanie      42    43
Brakuje        12    13
średnia na mecz             
13 miejsce    1,00
8 miejsce      2,60

8 miejsce (pkt)    35         
zostało meczów      5         
brakuje punktów      5         
potrzebna średnia+  1,00         

puchary            63
Brakuje            33
średnia na mecz    2,75

Raków niestety wygrał i Jaga również

Karherop 03.03.2020 23:26

Dziś liczą się tylko wygrane derby. Czy będzie 8 czy nie, to nie ma aż takiego znaczenia.

Gdyby nie ostatnia minuta meczu z Plockiem , Skowronek miałby 7/7 wygranych ostatnich spotkań. Szacun dla niego. Świetny trener.

pepe72 04.03.2020 20:30

ŁKS wygrał, Śląsk wygrał :)
Mam teraz dylemat czy kibicować Arce czy Piastowi ...

tomytom 04.03.2020 20:55

Może remis? :-)

kolarz90 04.03.2020 21:55

Lepiej mieć trochę oddechu za plecami niż żeby na koniec kibicowanie (jak można im w ogóle kibicować) Arce się nie zemściło

Blixa 04.03.2020 22:57

Swietne wyniki w tej kolejce.

pepe72 04.03.2020 23:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blixa (Post 1551064)
Swietne wyniki w tej kolejce.

No niestety nie. Raków wydaje się nie do przejścia.

pepe72 04.03.2020 23:44

8. Raków - 0:1 (w) - Pogoń (d), Śląsk (w), ŁKS (d), MY (w), Zagłębie (d)
9. Jaga - 3:0 (d), 2:3 (w) - Śląsk (d), Craxa (w), WPłock (d), ŁKS (w), Piast (d)
10. WPłock - 1:2 (w) 2:2 (d) - Arka (w), Korona (d), Jaga (w), Śląsk (d), Craxa (w)
11. Zagłębie - 4:2 (d), 1:0 (w) - Lechia (d), ŁKS (w), Lechia (d), Pogoń (w), Korona (d), Raków (w)
12. Górnik - 1:0 (d), 2:4 (w) - Craxa (w), ŁKS (w), Lechia (d), Piast (w), Legia (d)
14. Arka - 0:1 (d)
15. Korona - 1:1 (w), 2:0 (d)

W przyszłej kolejce potrzebujemy:
Górnik-Craxa - strata punktów przez Górnika - Górnik gra dobrze u siebie.
Arka-WPłock - strata punktów przez WPłock - Arka u siebie remisuje
Zagłębie-Lechia - strata punktów przez Zagłębie - jeśli nie to gonimy Lechię ;)
Jaga-Śląsk - kibicujemy Śląskowi
Raków-Pogoń - strata punktów przez Raków
MY-Amica :>
Korona-ŁKS - remis :)

Jaroo1 05.03.2020 00:40

Górna 8 pozornie byla i jest na wyciągnięcie ręki, tylko, że uwzgledniając fakty, że
1. Nasza dobra passa nie może trwać ciągle - a potrzebne nam sa w sumie same zwycięstwa
2. Mamy 3 trudne mecze z czołowką, drużynami, które są w gazie
3. Aby być w TOP8 kilka drużyn przed nami musiałoby nagminnie przegrywać, nie mieć wcale formy

Trudno więc zakładać, że takie coś może wypalić. Strata była zbyt duza i zbyt dużo drużyn musialoby kompletnie w rundzie wiosennej nie punktować. Wystarczy jedna, ktora odpali, a aktualnie zanosi się na to, że będzie nią Raków, może Jaga tez zlapie formę, do tego nasz 1-2 gorsze mecze i strata powiedzmy 4 pkt w nich i już z poscigu gdzie tracilismy do TOP8 5 punktów zrobi się 9 pkt. Także to by musial byc cud, za duzo wymogów. Zresztą tak na prawdę każdy kolejny mecz nas weryfikuje bo nawet ten remis z Plockiem sprawił, że Raków nam uciekł. Kolejne niezwycięstwo przy wygranej Rakowa czy Jagi i już w sumie jestesmy w dupie.

Tyle w temacie top8
A jeśli chodzi o utrzymanie to zajebiście, że my punktujemy, uciekamy dolowi tabeli, a jednoczesnie te zespoły z miejsc 8-9-13 cieniują i pojawia się szansa, że nawet przy naszej słabszej formie a wystrzale formy Arki czy Korony wcale się nie musimy martwić bo może bedace w dramatycznej formie Zaglębie czy isla Plock, a może Gornik mimowszystko spadną poniżej nas. Zajebiste uczucie gdzie trochę oddechu od tej strefy spadkowej w końcu mozna zlapać.

A finalnie wiadomo, i tak zdecyduje o wszystkim faza po podziale tabeli. Bo wątpię żebyśmy mieli wiele wieksza przewagę niż te 5 pkt nad strefą spadkową po nastepnych 5 kolejkach. Tzn nawet jak będzie ze 12 pkt przewagi to trzeba uwazać. Plus jest taki, że nawet jeli teraz nam się powinie noga i zdażą wpadki to w rundzie po podziale grając swoje, grając dobrze jestesmy w stanie spokojnie sie utrzymać w tej lidze.

kk666 05.03.2020 00:43

Wyniki w tej kolejce może nie świetne, ale na pewno zadowalające. Startując 8 lutego z poziomu straty 4 punktów do bezpiecznego miejsca, dziś mamy 5 punktów przewagi nad nim. Raków nie do przejścia? Nie zgodzę się, zważywszy na fakt, że mamy przed sobą bezpośrednie spotkanie z nimi u siebie, a na wyjeździe porażkę jedynie jedną bramką. Oczywiście, nadal wejście do TOP8 wydaje się misją bardzo ciężką, pozostającą bardziej w sferze życzeń (choć nie nierealną). Jeżeli jednak udałoby nam się podtrzymać dobrą passę i w ostatnich 5 meczach znów wykręcić 4-1-1, albo nawet 4-0-1, to myślę, że Raków absolutnie nie jest problemem. Bardziej obawiałbym się Jagi, której potencjał kadrowy budzi obawę, że w końcu musi odpalić, do której mamy wciąż 4 punkty straty i brak już szansy, by w bezpośrednim meczu zniwelować stratę.

Jaroo1 05.03.2020 01:07

Nie mówię, że nie sa nie do przejścia jednak naturalnie skoro sa 5 pkt nad nami i jak widać zaczynaja punktować w tej rundzie, to nasza jakas porażka w najblizszych meczach, plus ich dobra forma szybko nas od nich oddali. Jest 5 meczów do podziału tabeli. Wystarczy porażka w ten weekend i ich zwycięstwo i mamy 8 pkt straty na 4 kolejki, a to juz znaczy praktycznie pozamiatane.

Mówię, za duża była strata na początku rundy i za duzo zespolów do prześcignięcia. Mamy super passę ale ona się może skończyć, zresztą, wlaściwie podtrzymując te passę i zrobić teraz wynik 4-0-1 może nam dać niewiele jeśli tylko Jaga lub Raków zaskoczą. Rakowowi wystarczy wtedy 2-1-2 i będziemy miec równo pkt na koniec. Także jak widać, my musimy grać zajebiście a im jak pójdzie średnio to i tak nas mogą wyprzedzić.

No ale to tak można rozkminiac i wymyslać w nieskończoność. Zobaczymy co czas pokaże. Na pewno jest w tym roku dla nas zajebiście ciekawa liga i po tym co przeszlismy obecne odbicie od dna jest super, i takie patrzenie isę w tył ale już bez takiego strachu, a jednoczesnie marzenie sobie o top8, czy nawet sam fakt myślenia o tym jest fajne w naszej sytuacji. Pilkarze grają super, zostawiają serce na boisku i to dużo radości daje.

mr_kwolf 05.03.2020 08:39

Czy mamy szansę awansować do top8? Mamy
Czy awansujemy? Niestety nie.

Mamy trudny terminarz, a Raków ma względnie łatwy. Dlatego on wydaje się na pole position w walce o top8. Prędzej jestem w stanie uwierzyć, że przegonimy Lechię, która na wiosnę strasznie nie przekonuje.

Na ten moment trzeba jednak patrzeć w dół i budować przewagę nad strefą spadkową. 9-10 miejsce (wobec słabej formy Jagi i Płocka) jest całkiem realne i wtedy można by puchar maja rozegrać całkiem bez stresu jak w zeszłym roku.

PS. Jaga jest dramatycznie przygotowana. Nie przypadkiem najlepszymi zawodnikami w Szczecinie był Borysiuk i Makuszewski, którzy przyszli na koniec okienka.

Pulpet 05.03.2020 09:34

Raków w końcu wyhamuje. Nie da się tak dobrze grać ciągle, nawet naszej mistrzowskiej drużynie przydarzył się remis z Płockiem ;-)
Raków wyhamuje na Reymonta ;-)

aha. Górnikowi w meczu ze szmaciarnią możemy kibicować. Górnik nie jest naszym rywalem o górną ósemkę tzn w teorii jest, w praktyce liczy się Lubin, Płock, Białystok, Częstochowa.

Karherop 05.03.2020 10:04

Jeśli Górnik ma tyle samo punktów co my to dlaczego ma mniej liczyc się w walce o awans?
Ma łatwiejszy terminarz.

Obiektywnie, awansujemy jeśli wygramy 5/5 spotkań do końca.
Jeśli wygramy 4 + 1 remis (w tym wygrana że Rakowem) szanse są 50/50. Nie wyższe. 43 punkty w tym roku mogą nie dać awansu, gdyż szeroka czołówka dość dobrze punktuje.

Niestety za dużo punktów pogubiliśmy po drodze i tych 2-5 w końcowym rozrachunku zabraknie.

luke1906 05.03.2020 10:37

Popatrzcie jakby wyglądała tabela, gdyby nie ta nasza niewytłumaczalna seria 10 porażek. To 30 straconych punktów, gdybyśmy zdobyli wtedy 5-10 oczek, co i tak byłoby słabym wynikiem, spokojnie można by myśleć o podium i pucharach.

Co do 8 - szansa jest, ale zbyt wiele nie zależy od nas, będzie ciężko. Wiadomo, że od razu byłby spokój i finansowy zastrzyk przy kolejnych meczach TOP. Ale wystarczy mi do szczęścia rewanż na eLce (trza wyjść na nich z pianą na pyskach) i spokojne utrzymanie w dolnej grupie. No i niech zlecą te k.urwy z Kielc i Gdyni :)

Gunner1906 05.03.2020 10:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1551082)
Jeśli Górnik ma tyle samo punktów co my to dlaczego ma mniej liczyc się w walce o awans?
Ma łatwiejszy terminarz.

Obiektywnie, awansujemy jeśli wygramy 5/5 spotkań do końca.
Jeśli wygramy 4 + 1 remis (w tym wygrana że Rakowem) szanse są 50/50. Nie wyższe. 43 punkty w tym roku mogą nie dać awansu, gdyż szeroka czołówka dość dobrze punktuje.

Niestety za dużo punktów pogubiliśmy po drodze i tych 2-5 w końcowym rozrachunku zabraknie.

Nie no jeśli my będziemy punktować tak że damy sobie szansę na awans to na pewno nie będzie naszym rywalem Górnik tylko Raków Jagiellonia bądź Lechia, może jeszcze Płock i Zagłębie ale raczej nie. Jeśli będziemy za Górnikiem to na pewno też za Rakowem i Lechią.

Możemy w tym momencie mieć maksymalnie 45 punktów. Przy obecnym układzie 42 punkty to minimum żeby do tej 8 wskoczyć a i tak może to nie wystarczyć (tak wiem że są warianty gdzie da awans 40 punktów, ale to się nie wydarzy :D ). 12 punktów w meczach z Lechem Legią Rakowem u siebie i Piastem Arką na wyjeździe? No way... ale im dłużej będziemy mieć matematyczne szanse żeby się w tej ósemce znaleźć tym lepiej :)

pepe72 05.03.2020 12:02

Statystycznie potrzebujemy 13 punktów do top8, a zostało 5 meczów. Czyli potrzeba 4 zwycięstw i remisu.

Mamy do zagrania:
Lech (d)
Piast (w)
Legia (d)
Raków (d)
Arka (w)

Same ciężkie mecze ale przed wyjazdem na Craxe mieliśmy również same ciężkie mecze. Jedyny "łatwy" miał być z Płockiem.
To, że szanse są niewielkie wiadomo było od pierwszego meczu w tym roku. Ale nie ma co już płakać, skoro jeszcze statystyczne szanse są. Najważniejsze by dobić do 42 przed 37 kolejką.

Najbardziej martwią kontuzje. Ostatnia to grający "mecze życia" Niepsuj.

Karherop 05.03.2020 12:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez luke1906 (Post 1551085)
Popatrzcie jakby wyglądała tabela, gdyby nie ta nasza niewytłumaczalna seria 10 porażek. To 30 straconych punktów, gdybyśmy zdobyli wtedy 5-10 oczek, co i tak byłoby słabym wynikiem, spokojnie można by myśleć o podium i pucharach.

Co do 8 - szansa jest, ale zbyt wiele nie zależy od nas, będzie ciężko. Wiadomo, że od razu byłby spokój i finansowy zastrzyk przy kolejnych meczach TOP. Ale wystarczy mi do szczęścia rewanż na eLce (trza wyjść na nich z pianą na pyskach) i spokojne utrzymanie w dolnej grupie. No i niech zlecą te k.urwy z Kielc i Gdyni :)

Gdyby nie seria Stolarczyka, nie było by jego zwolnienia, świetnej serii Skowronka, transferów... Więc to duże gdybanie.

Mi najbardziej żal punktów straconych na początku kadencji Skowronka, bo nawet 2-3 pkt wtedy, już teraz dalyby nam dużo lepsza sytuację wyjściowa. A co by nie mówić nie byliśmy już wtedy tak słabi jak wcześniej.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:16.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl