![]() |
Cytat:
Widzisz, sam piszesz, że jak na tereny polskie wkraczały by rosyjskie armię, to oczekiwał bym pomocy od AMERYKI i UE, czyli potęg, które bez Rosji przetrwają. A my bez nich bylibyśmy w głębokiej dupie. Sam napisałeś, że oczekiwał byś pomocy od POTĘG Zrozumcie jedno, nie da się pogodzić pomocy dla Gruzji i interesu państwa polskiego. |
Cytat:
Taki, że w Gruzji jest szlak umozliwiający dostawę surowców z ominięciem Rosji. |
Cytat:
|
Cytat:
sędzia- tak martwię się. Bo wiele polskich rodzin ŻYJE PONIŻEJ PROGU UBÓSTWA. Kolejna dawka podniesionych cen i co? Kto pomoże tym Polakom? Ty? Ja? Polskie państwo? Sraty taty. Nie rozumiecie mnie- niektórzy piszą, że krytykowanie Rosji jest dobre dla Polski. To jest gówno prawda. Trzeba wybrać- albo interes Polski, albo pomoc dla Gruzji. Nie da się połączyć tych dwóch rzeczy. I ja osobiście jestem otwarty na obie te propozycje, tylko niech potem ktoś zainteresuje się głodującymi Polakami. PS zobaczcie ile embargo na polskie mięso uczyniło szkód. A to tylko jedna z możliwości Rosji dokopania Polsce |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A po drugie jak wyobrażasz sobie Polskę bez Rosji. USA nam pomoże? UE? Zachód szybko się z Ruskimi dogada, tak jaki miało to miejsce w sytuacji polskiego mięsa:) |
Cytat:
Poza tym, ile lat zajmie budowa tego rurociągu? Ładnych kilka. Przez ten czas Rosja może nam wiele zaszkodzić. (Embargo które nie trwało wcale tak długo zrobiło wielkie szkody). Poza tym jest tam jedno ale- Ukraina. Chyba nie wierzysz, że Rosja nie ma tam swoich wpływów. Juszczenko zagra tak, jak chce tego Rosja, bo ma za dużo do stracenia. I tylko marzyciele myślą inaczej. Poza tym póki co, tego rurociągu nie ma. I nie jestem pewny czy w ogóle powstanie. Nawet jak powstanie, to myślisz, że to jedyny czynnik, który da nam już całkowite uniezależnienie sie od Rosji? A gdzie będziemy wysyłać swoje towary? Pewnie Azerowie z Gruzją wezmą. W Polsce hodowla świń już się nie opłaca, gospodarstwa bankrutują. Bo gdzie to mięso wywozić, jak nam zachód zajął nasze miejsca w Rosji. Ale damy rolnikom 10 litrów ropy i będą zadowoleni |
Cytat:
Jeśli wywołałeś temat mięsa - to ja Ci powiem bez odbioru - że po pierwsze PKB Ruskich siega poziomem PKB Holandii - i konsumpca jest na podobnym poziomie - embargo szkód żadnych nie wyrządziło, bo znalezlismy się na rynku UE. Po drugie guzik wiesz o przyczynach braku sprzedaży miesa do Rosji - jest ono zwyczajnie nieopłacalne przy dzisiejszym kursie złotówki - nieopłacalne a nie dlatego że nas inne kraje wypchnęły. Nasze wędliny i mięso nie muszą sie martwić o nic - swoja jakością broną sie na całym świecie. WIęc jak mówie - książka do Historii i powrót do dyskusji - ja z Toba inaczej dyskotwać nie mam zamiaru |
Cytat:
Rusofile w Polskich rządach od lat skutecznie torpedowali wszelkie próby budowy alternatywnych dostaw paliw. Chocby anulowanie przez Millera budowy gazociagu norweskiego, czy wiecznie natrafiajacy na przeszkody projekt rurociagu na Ukraine. Mnostwo rzekomo polskich politykow i urzednikow torpeduje plany uniezaleznienia energetycznego od Rosji, i nie dzieje się to przypadkiem. W końcu od czego ruskie mają potężną agenturę. Od tego by utrzymywala mocarstwowa pozycje Rosji. Ale dla Ciebie to jest sprawa taka, że "nikt nie wpadl na ominiecie". To jest jak dyskusja ze slepym o kolorach. http://www.money.pl/gospodarka/wiado...,0,268397.html Cytat:
Paniał o co biega? |
Cytat:
PS skoro piszesz, że nasze mięso jest tak cenione, to załatw mojemu wujkowi odbiorców wędlin w UE. Odkąd stracił pozycję w Rosji, z jego zakładem jest coraz bardziej krucho. Zapewniam Cię, że będzie bardzo wdzięczny i na pewno dobrze się odwdzięczy. Mam w rodzinie ten problem, dlatego wcześniej pisałem, że wiem o tym z doświadczenia, a nie z jakiś książek, gazet, które piszą aby pisać. |
NIe ma co z Tobą dyskutować Warszawiaku - weź se popatrz na cene euro i dolara i wskaźniki eksportu i importu i przestań stukać bez sensu.
Bo z faktu, że w Krakowie pierdnał smok wawelski nie wynika, że w Warszawie świeci słońce - a Ty tak wiążesz te okoliczności - górka wieprzowiny, cena wieprzowiny, wartość eksportu, importu, opłacalność eksportu, importu a embargo to są różne niezależne od siebie sprawy. Nie udawaj mądrego bo nie masz racji kolego |
Embargo na mięso nie wyrządziło większych szkód, było bardziej symboliczne. Eksporterzy zmienili kraje docelowe eksportu, a również i eksportowali mięso do Rosji za pomocą różnych innych sposobów.
http://www.tvn24.pl/0,7795,raport.html "Według nieoficjalnych doniesień, polskie mięso i tak trafiało na rosyjski rynek, chociażby przez terytorium innych państw, uzyskując tamtejsze świadectwa weterynaryjne." ps. a jak już wspomniał sambo, kłopoty wynikają z kursów walut. |
Cytat:
Póki co UE zaczyna odnosić sukces w kwestii gruzińskiej . Pełnym sukcesem będzie oficjalne zawieszenie broni i plan rozlokowania sił międzynarodowych na terytorium Osetii i może Abchazji . Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
sędzia. ale ja mam w rodzinie wujka, który zajmował się wysyłką mięsa do Rosji. I teraz jego firma upada, bo nie ma gdzie wysyłać. Oczywiście, że kto ma układy u bardzo wysokich osobistości, to wyśle wszystko. Ale co z bardziej zwykłymi ludźmi, którym wcześniej szło jak po maśle, a po embargo nie wiedza co zrobić? muszę kończyć. Nara i więcej rzeczywistości a mniej cyferek. Taka rada |
Zrobię to dla Ciebie i jeszcze raz Ci napiszę - jeśli żywca nie ma gdzie wysyłać, to dlatego, że się nie opłaca... paniał?
Zerknij na post Sędziego i sobie poczytaj dokładnie co tam napisał Cytat:
a Donald Tusko powedział, że w Polsce będzie II Irlandia i będzie sie żyło lepiej... wszystkim. No widzisz Mareczku - NATO jeszcze nigdy nie miało okazji sie sprawdzić, dlatego ja tam widząc co sie dzieje obecnie, znając historię - wolę liczyć na siebie i nie spodziewać się pomocy znikąd. Taka różnica miedzy nami. Myśle, że dla naszego kraju zdrowsza - bo gwarncje wojskowe to mysmy juz nie raz dostawali |
Cytat:
To Tylko Ja - skoro nasze ceny są tak zajebiste, a embarga juz nie ma to czemu kacapy mięska nie kupują? |
Cytat:
|
Nie porównuj świetnie zorganizowanej strukturalnie organizacji polityczno wojskowej funkcjonującej już od 60 lat , do ,,gwarancji wojskowych" .
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jeśli po rozmowie Rosjanie się wycofają z Gruzji, to wtedy można będzie mówić, że Sarkozy coś osiągnął. |
Cytat:
|
Cytat:
Naturalnie , że teraz należy dochodzić do pozostałych celów , które był wielokrotnie przedstawiane przez prezydencję francuską . |
Co do Poti się pospieszylem (terminal naftowy jest niedaleko miasta w miejscowości Supsa), ale Gori jest w ruskich łapskach.
Zreszta Bóg jeden wie jak tam jest naprawdę, czy faktycznie zawieszenie broni jest respektowane. |
Oczywistym jest , że jednym kolejnych etapów musi być wycofanie wojsk rosyjskich z terytorium Gruzji i co do tego nie ma ani wątpliwości Sarkozy ani nie powinna mieć strona Rosyjska .
|
Wracając do kwestii NATO - nie do końca zgadzam się z tym, że NATO to to samo co gwarancje z 39r.
Jednak mimo wszystko, NATO to jest zupełnie inna jakość. Przede wszystkim, zupełnie co innego zaatakować państwo z gwarancjami "sojuszników", o których się wie, że nie podejmą działań (Hitler miał tę pewność). A co innego zaatakować potężny sojusz, co do którego tak do końca nie da się wykluczyć, że podejmie działania. Tu jest obecnie największa zaleta NATO (kiedyś była większa, bo była większa pewność że NATO zareaguje). Bo drugie, NATO jednak daje nam dostęp do pewnych technologii, których byśmy nie mieli. Plus kasa na rozwój infrastruktury. To z tego powodu małe państwa chętnie wstępowały do NATO - bo Rosja prędzej zaatakuje małe państwo które w NATO nie jest (Gruzja) niż takie, które w NATO jest (np. Litwa). Natomiast absolutnie niedopuszczalne jest to, co wyprawiały przez długi czas "elity" z unii wolności, tzn. takie nastawienie, że jak jesteśmy w NATO, to nic nam nie grozi. Jest oczywiste, że Polska musi dążyć do tego, by jak najlepiej się zabezpieczyć na przyszłość (także odległą). I dlatego to, że jesteśmy w NATO nie może powodować braku dalszych działań. ps. Prezydent Francji Nicolas Sarkozy uznał we wtorek za "normalne", że Rosja chce "bronić interesów ludności rosyjskojęzycznej" poza swymi granicami. ps. 2 liczę na to, że efektem tego konfliktu będzie podpisanie umowy z USA w sprawie tarczy, po drugie - wysłanie wojsk międzynarodowych do Gruzji (bo przyjąć do NATO się obecnie Gruzji nie da), a następnie szybkie przyjęcie do NATO Ukrainy. Jeśli NATO się nie pospieszy, to Rosja narobi Ukrainie kłopotów (choćby z Krymem). |
1.Ruscy zaatakowali Gruzje po to ,aby pozostac praktycznie jedynym dostawca ropy do Europy ,nie wierze ,ze teraz poprostu sie tak wycofaja i bedzie tak samo jak przed atakiem. Musza sie jakos ubezpieczyc w Gruzji.
2.Atak stal sie dla ludnosci Gruzji i Ukrainy niezlym straszakiem "Jak bedziecie chcieli wstapic do NATO i UE to wam wjedziemy tak jak teraz" .Ukraina jest ponoc w wiekszzosci anty-Natowska,wiec nie sadze zeby sie to stalo .Teraz jest polityczna wola bo Juszczenko jest pro-zachodni ,ale moze byc zmiana wladzy i bedzie lipa. 3.Do wszyscy malkontentow mowiacych ze UE i NATO nam nie pomoze w razie ataku - po pierwsze Rosjanie nie maja zadnego powodu zeby nas atakowac,bardziej im sie oplaca zawyzyc nam cene za gaz...Dlatego testem Unii bedzie reakcja na rurociag Baltycki.Jak go Niemcy wybuduja i bogata czesc Unii nas nie poprze to wtedy Polske,Litwie,Estonii,Łotwie grozi druga Białorus czyli uzalenienie calkowite od Rosji ,ale ja wierze ze UE sie za nami wstawi bo powoli zaczynaja rozumiec jak gra Rosja. Trzeba Unie integrowac ,podpisywac traktaty bo tylko wtedy wzmacniamy swoja pozycje.Sama Polska jest takim pionkiem jak Gruzja ale 25 panstw naraz to co innego. |
Putin na szczycie w Bukareszcie powiedział że Ukraina to państwo sezonowe wiec pewnie nie rzucał słów na wiatr i być może Rosja bedzie chciała postapić podobnie jak z Gruzją.
|
ToTylkoJa napisał:
Cytat:
Mamy siedzieć cicho bo zdenerwuje się najpierw car, potem towarzysz Lenin, Stalin, Breżniew, a teraz KGB-owiec Putin. To co dalej jesteśmy w strefie wpływu Moskali. Bo Ty takim mysleniem zgadzasz się na ponowne założenie Polsce chomonta. Pretensje to miej do tych co głosowali na komuchów i wybierali Kwaśniewskiego na prezia. A nie na tych co robili (Olszewski czy rząd Kaczyńskiego) wszystko aby Polskę uniezależnić od dostaw surowców z jednego omawianego właśnie kierunku. To sldowska banda torpedowała wszelkie próby energetycznego bezzpieczeństwa Polski . I podpisywaa umowy wieloletnmie korzystne tylko dla ZSRR czy Rosji. A teraz proponujesz niezwasalizowanym umysłowo Polakom, żeby mnie działali na korzysć państwa Polskiego i tym samym swojego bo to się nie podoba wieloletnim ciemiężycielom Polski ? A weź się póknij w łeb ! |
Tak całkowicie poza wątkiem (chociaż może nie do końca) chciałbym zachęcić do odsłuchania:
http://rapidshare.com/files/136803293/NSZ.rar.html Cytat:
Swoją drogą - może przydałbym się osobny temat - poświęcony właśnie takim sprawom - ogólnie rzecz biorąc patriotycznym - nie politycznym ? |
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...wiadomosc.html
Cytat:
Cytat:
www.TwardziJakStal.pl |
Te umorzenia w sprawach PiSu są tak seryjne, że aż żal mi tych wszystkich zawiedzionych antykaczystów, którzy głosowali na PO z uwagi na perspektywę wyroków dla Kaczora i Ziobry.
|
Ciekawe czym Ci czterej prezydenci i jeden premier popierniczają po bezdrożach Azerbejdżanu :) .
|
Cytat:
|
Cytat:
Trza powiedzieć otwarcie - 70% NATO - to USA 10% to Anglia 10% to kanada 5 % Niemcy i 5% reszta wycieczki. Zarówno Anglia jak i Kanada - nie zrobią NIC jeśli nie zrobi tego USA. Jeśłi nie zrobi tego USA - nie zrobi tego reszta, bo nie jest w stanie tego dokonać. Technologie NATO, organizacja itp. itp - to są amerykańskie wynalazki. Śmiało mozna rzec, żę USA to NATO a NATO to USA. Jeśłi więc liczyć na NATO - to liczyć na USA. I tu pojawia się problem z chęcią niesienia pomocy przez USA. Akcja z Gruzją pokazuje, że Putin strzelił amerykańcom piękny szach i już widać ścieżkę do mat. Amerykańce jednak niektórych sojuszników maja w głębokim poważaniu. Pojawia sie pytanie o Polskę obecnie i o Polskę z tarczą antyrakietową. W gruncie rzeczy wychodzi na to, że mozemy liczyc tylko na USA - a jeśli tak, to akcja ruskich pokazuje, że tarczą antyrakietową nic nie mozemy stracić - zmienia sie moja optyka w tym wzgledzie |
Sorry ale się nie zgodze z tymi 10% Kanady jest to taki kraj który ma 2 łodzie podwode z tego jedna stoi w centrum handlowym a druga chyba służy do zwiedzania :)
Widziałem fragment wypowiedzi Kaczyńskiego w Tbilisi po co on używa takich ostrych słów? Zamiast poleciec ogólnikami ze jestesmy z wami popieramy was itd. to on leci hasłami o prawdziwej twarzy Rosji, ze jest agresywna, niedobra i w ogóle.. wszystko to sprawia ze wchodzimi Roji coraz bardziej za pazury a napewno nam to nie pomoze.. |
Cytat:
|
medyk. Kaczyńskie powiedzial to co wszytscy wiemy od dawien dawna, tyko wmawia się nam,że na wschodzie jest milo i demokratycznie. A nie jest, niech świat zrozumie,że jesteśmy w nie najlepszym polożeniu. Nic takiego nie powiedział tylko prawdę. Kazda dyskusja przedtawicieli Rosji dotycząca słow Kaczyńskiego jest kpiną i próbą podważenia historii. No ale oni to umieją jak nikt inny.
Tak swoją droga ciekawe czemu urwal się sygnał podczas przemówienia Kaczyńskiego:), oni się boją mimo wszytko. Udają,że nas lekceważa ale się boją,a jak prezydentem USA zostanie McCain, to wesoło już nie bedzie im wcale. Na dłuższą metę Rosjanie tak oceniam, sami sobie strzelili gola. Ich popiera tylko opłacan czy tez wychodowana czerowna agentura. Nikt inny. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:30. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl