Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Franciszek Smuda byłym trenerem Wisły Kraków - dyskusje, opinie, komentarze! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9039)

Borinho 31.08.2013 09:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BiałaGwiazda (Post 1329771)
Wiele bym dał,żeby Smuda znów zbudował drużynę taką jak ta:

http://www.youtube.com/watch?v=8-uKFHU2LeY

Aż się łezka w oku kreci..

Jestem pewien że drużyna mistrzowska z 1999 roku .... ( notabene ban w pucharach na rok ) przy dzisiejszej reformie europejskich pucharów awansowała by do ligi mistrzów ... to samo się tyczy drużyny z lat 2003,2004, 2005
żal ściska że uefa tak późno zreformowała system kwalifikacji ....
do tego 8 lat temu sędzia zajebał nam awans ..... ehh
Wracając jednak do smudy przed sezonem mówiłem że to dyzma i się skończył parę lat temu został w latach 90- tych .
Na ten moment jednak muszę stwierdzić ze nadał drużynie charakteru i mając słabą personalnie kadrę jesteśmy w czołówce. Kasperczaka i Smudę bez dwóch zdań uważam za dwóch najlepszych trenerów w erze Cupiała Wisły . Zarówno jeden jak i drugi mieli swój czas ... Smuda ma go po raz trzeci i go wykorzystuje narazie z dobrym skutkiem. Mam nadzieję że smuda dostanie na zimę obiecane 4-5 transferów i powalczy o mistrzostwo lub w najorszym wypadku puchary. Biorąc pod uwagę obecny poziom polskiej ligi jest to plan do wykonania .

VanBasten 31.08.2013 10:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karamazow (Post 1330108)
No to w takim układzie masz zaje,bisty problem z przekazywaniem myśli.
O Kaperczaku napiszę tylko tyle, że to gość który jako trener przez 14 lat trenował profesjonalne kluby we Francji i nawet zdobył w nich krajowy puchar. Nie sprawdzałem, ale nie kojarzę polskiego trenera, który w takim poważnym piłkarskim kraju się przez tyle lat utrzymał, ale najlepiej pier,dolić głupoty.

O Kasperczaku możesz właśnie napisac tylko tyle bo to w zasadzie wszystko co jako trener osiągnął . Ale nie jest moim zamiarem umniejszanie osiagnięć Kasperczaka czy tez krytykowanie jego warsztatu . Bez dwóch zdań jest dobrym trenerem i ja jako kibic Wisły miałem wiele radości za jego kadencji co nie zasłania mi realnej oceny tego że druzyne jednak dostał w swietmy składzie personalnym .Kto wie jakby to wyglądało gdyby sam musiał ją budowac . Może równie dobrze a może nie .
A co do pierd,olenia głupot ....to coż... nie mam wpływu na to jak bardzo jest ktoś ograniczony i nie jestem w stanie zmienic faktu , że ktoś pewnych rzeczy nie jest w stanie zrozumieć .

milosz 31.08.2013 10:52

Czyli nadal nic nie rozumiesz, Kasperczak miał sukcesy we Francji o których Smuda może sobie tylko pomarzyć, albowiem cała "kariera" Franza w piłce zachodniej to spadek do III ligi z ekipą II ligową, w dodatku Heniu prowadził z dobrymi wynikami reprezentacje krajów afrykańskich..Teza zaś, że H. K. dostał coś gotowego w Wiśle i nie musiał tu nic budować, to po prostu nieprawda.., (już o tym pisałem w dłuższym akapicie powyżej, we wcześniejszym poście) .. Zmienił system gry, pozmieniał ustawienia piłkarzy na boisku, wprowadził kilku nowych jak Stolarczyk, Huges, Kużba, oraz do pierwszej jedenastki wprowadził piłkarzy dotychczas rezerwowych jak Cantoro i Uche, mało !? .. Należy też przez szacunek dla faktów nie porównywać osiągnięć w piłce zachodniej Panów Smudy i Kasperczaka, bo to nie ma większego sensu, albowiem nie ma tu żadnej płaszczyzny porównawczej.. Tak na marginesie to chyba tylko Kasperczak z Polaków sprawdził się w zachodniej piłce jako trener.

A Smudzie w Wiśle życzmy sukcesów, jednak deprecjonując osiągnięcia innych i dodając je Smudzie wyrządzamy mu „niedźwiedzią przysługę”.

arti 31.08.2013 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez VanBasten (Post 1330062)
Nie chodzi mi o udowadnianie wyższości jednych świat nad drugimi .....zwyczajnie nie moge znieśc tej idiotycznej nagonki na Smudę . A najbardziej mnie boli jak ktos na niego nadaje ale nie mówi nic mądrego ani konstruktywnego a tylko sra sloganami za TVN-em :) Smude lubie i uważam że dobrego trenera a w Polsce jednego z najlepszych ale to nie jest tez szczyt moich marzeń czy życzeń . A gadanie : "nie bo nie" tylko mnie w....ia .SMuda jest słaby ...a czemu ....bo jest słaby i nie umie mówic poprawnie .....no sorry ale to nie jest dla mnei żaden argument .DLatego sie troche udzieliłem z tym pisaniem :) A dodajmy do tego jeszcze obecna sytuacje finasową Wisły i prognozy jakie były przed sezonem . Wtym swietle Smuda odwalił jjż kawał dobrej roboty . Oczywiście że przyjdą i porażki i będzie jazda po Smudzie na całego . ALe w stosunku do tego co sie zapowiadałao moge tylko stwierdzić że jest bardzo dobrze . A jak słysze pieprzenie o pucharach to mi słabo sie robi . Ludzie sukcesem będzie załapanie się do gornej osemki !!! A jesli jakims cudem uda sie ugrać cos więcej to wspaniale ale....to już chyba jednak bardziej właśnie cud będzie :)
A my kibice jesli naprawde jestesmy kibicami a nie netowymi hejterami powinniśmy wspierać Smude w jego wysiłkach a nie napiaredalać na niego i to jeszcze bez żadnych podstaw .Widac że chłopu zalezy i chce ciagnąć tą drużyne .Chce ja odbudowac moze dla wlasnej satysfakcji , może na chwałe Wisły a może z sympatii dla Cupiała .....nie ważne ...wazne że chce ciagnąc ten wózek w dobrą stronę i jak widać raczej wie jak to robić .

O Tobie mógłby ktoś napisać, że jedziesz sloganami z Godlewskiego/PN.
Czyli np.-poszedł do Niemiec na prośbę przyjaciela (pomińmy milczeniem, że nie trenować chłopców z orlika tylko profesjonalny drugoligowy zespół z którym osiągnął wynik 13m/6pkt...)
Co do repry -wszystko było ok, nic by nie zmieniał.
Oczywiście można było przegrać to euro bo teoretycznie byliśmy najsłabsi ale nie w taki sposób, że gramy z Grecją 11 na 10, mecz się do przerwy układa, "ściany pomagają", niestety po przerwie Grecy zmieniają ustawienie, zyskują przewagę, strzelają gola, potem wylatuje Szczęsny, a trener patrzy na to z przerażeniem i nie robi kompletnie nic.
Z Czechami na mecz, który musimy wygrać wychodzimy defensywnym ustawieniem (bo udało się nim zremisować z Rosją i kraj się ucieszył.
Tu jest link do kariery trenerskiej:
wis.la/o7t1v
Kto interesował się piłką od lat 90-tych - może sobie na chłodno w całości przypomnieć gdzie były jakie wyniki i cały kontekst.

Grantar 31.08.2013 15:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1330140)
wis.la/o7t1v

Jakie wnioski wysnuwasz z tej kariery ?

arti 31.08.2013 15:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grantar (Post 1330148)
Jakie wnioski wysnuwasz z tej kariery ?

Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy...
Trzymam kciuki za Wisłę

Dariook 01.09.2013 17:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1330140)
O Tobie mógłby ktoś napisać, że jedziesz sloganami z Godlewskiego/PN.
Czyli np.-poszedł do Niemiec na prośbę przyjaciela (pomińmy milczeniem, że nie trenować chłopców z orlika tylko profesjonalny drugoligowy zespół z którym osiągnął wynik 13m/6pkt...)
Co do repry -wszystko było ok, nic by nie zmieniał.
Oczywiście można było przegrać to euro bo teoretycznie byliśmy najsłabsi ale nie w taki sposób, że gramy z Grecją 11 na 10, mecz się do przerwy układa, "ściany pomagają", niestety po przerwie Grecy zmieniają ustawienie, zyskują przewagę, strzelają gola, potem wylatuje Szczęsny, a trener patrzy na to z przerażeniem i nie robi kompletnie nic.
Z Czechami na mecz, który musimy wygrać wychodzimy defensywnym ustawieniem (bo udało się nim zremisować z Rosją i kraj się ucieszył.
wis.la/o7t1v
Kto interesował się piłką od lat 90-tych - może sobie na chłodno w całości przypomnieć gdzie były jakie wyniki i cały kontekst.

Serio?

Jak bym nie wiedział że to Smudy kariera to pomyślał bym ....a, trener pełną gębą!

Doświadczony, uczestnik LM, mistrzostwa Polski, ligowe podium.
Nie boi się podejmować ryzykownych zespołów a ciągłość pracy budzi respekt. Selekcjoner krajowej reprezentacji, uczestnik Euro, 1/16 Uefa...

Ps:
Franciszku, gdzie te dwa transfery? Miały być nazwiska!

8samuraj 06.09.2013 08:49

Miśkiewicz: Dyscyplina w wykonaniu Smudy, to nie jest chora dyscyplina
http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...lina,id,t.html

filemon 08.09.2013 14:43

Franciszek Smuda właśnie z rodziną na obiedzie w "Pod Bażantami" ;)

KrzychooR 08.09.2013 15:12

No cóż wolna niedziela to i wyskoczyc z rodziną można ;)

BiałaGwiazda 13.09.2013 10:09

Wywiad z naszym trenerem.Jest mowa m.in. o wzmocnieniach:

http://ofensywni.przegladsportowy.pl...kszego-dziada/

Dariook 14.09.2013 03:33

Pięknie Smuda zamknoł mordy ujadaczom. Cisza w eterze...ubaw po pachy.

Fanboje zakolastego stanowskiego też uśpieni...wypatrują czechosłowacji, modlą się o związek radziecki o cokolwiek co pozwoli przypierdilić się jak gówno do Relaxa.

Przecież to najbardziej skompromintowany polski trener, niudacznik, analfabeta, inwalida techniczny, wypalony dziad, niszczyciel kondycyjny, zacofany strateg, kolekcjoner kolesiów i sztywny lobbysta... złodziej, oszust, koń trojański w Wiśłe, skręt, kłamca, cygan...
Redaktor stanowski jako najlepiej poinformowany ...., musi przecież mieć rację. Kilkadziesiąt stron łbów wąchających pierdy weszlo i lansujących jako swoje przemyślenia...zjawisko żenująco zabawne.

Prosty człowiek. Gratulacje za dotychczasową prace w Wiśle.

dynek.pl 14.09.2013 07:48

Dokładnie. Żałośnie wygląda ten artykuł na weszło o wczorajszym meczu gdzie chwalą nas za grę, a ani razu nie wymieniają nazwiska Smudy. Cóż, tam można pisać o Franzu albo źle albo wcale.
I co z tego, że nie skojarzył, że Donald to Guerrier ale przynajmniej zauważył, że mimo, że to LO to może też zagrać w pomocy.

nemox007 14.09.2013 08:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1331387)
Pięknie Smuda zamknoł mordy ujadaczom. Cisza w eterze...ubaw po pachy.

Oni tylko czekają aż Smudzie podwinie się noga. Jakieś słabsze dwa mecze, dwie porażki i już będą się nad nim pastwić. Czekają na jakąś sensację, przejęzyczenie Smudy lub coś podobnego. Jak ktoś się żywi takimi informacjami to niech to robi dalej. Mam nadzieję że na koniec sezonu to Franek będzie się śmiał

ArturBarlinek 14.09.2013 09:18

nie byłem jego zwolennikiem, wręcz byłem jego przeciwnikiem, sam muszę trochę się przymknąć ;)
każdy woli się mile zaskoczyć
ale pamiętajmy! poczekajmy jeszcze trochę, dajmy sobie jeszcze trochę czasu, niech nam te 7 kolejek nie przysłoni tego co było w ostatnim sezonie, nie zadławmy się tym.. oby tak dalej i będzie super:)

Dariook 14.09.2013 11:14

Jeśli miałeś bilety na finał Euro2012 w zajebistych miejscach a do tego juz wykupiony zestaw kibica polskiej reprezentacji, to doskonale rozumiem dlaczego byłeś jego przeciwnikiem

Jeśli uważasz go za bee bo wszędzie mówili że Smuda bee, to tylko wypada ci współczuć.

Tylko mi nie mów że Smuda się już wypalił zawodowo albo skompromitował bo były i takie kwiatki. Gość nie jest żadnym kaznodzieją żeby nagle stracić wiarę, a skompromitowała to się całą kadra a nie Tylko i wyłącznie Smuda.

A że Smudę kreuje się jako tłumoka to nic tylko siać i zbierać żniwo. Sam tez bys nic nie pisal o X,Y czy Z jesli kumpel jest agentem a z dobrego transferu zawsze bibka jest przednia.
Lepiej s.......ić wszystko na chłopa ze wsi, mozna też na farbowanych lisów, aż któż zna ich menagerów profitów żadnych a igrzyska potrzebują krwi.

Smuda przyszedł na burdel i dostał gównianą kadrę. Wątpię czy ktoś by to z Polski zrobił lepiej, nie maja jaj. A Smuda je ma! Pokazując jak ma wyjebane na to co o nim sie mowi, wchodzi w srodowisko i mimo sprzeciwu kibiców pracuje.
.......i o Czechosłowacji i robi dobrą robotę w Wiśle...na wczasy pewnie dalej jezdzi do Bługarii a po domu biega w dresie "BAKOMA" i c.huj.

W końcu i jemu sie zacznie układanka .......ić, dostanie kopa w dupę i adios. Oby to było jak najpóźniej, lepiej dla tej druzyny i

Skynet 14.09.2013 11:32

Większość pisze o kompromitacji Smudy z kadrą. To w takim razie co można powiedzieć o Fornaliku i tym co teraz tam się dzieje? Za Smudy to były przynajmniej przebłyski dobrej gry, a teraz? Myślę że to nie w selekcjonerze leży problem.

Kon®ado 14.09.2013 12:18

W reprezentacji Smuda za wiele nie mógł, on tam jedynie dobierał zawodników (gorzej lub lepiej) a tak na prawdę ich forma nie była uzależniona od niego(teraz tak, w końcu to on ich przygotowywał), widocznie nasza repra nie nadaje się do grania na jakimś wyższym(znaczy sorry średnim) poziomie,i żaden trener tego nie zmieni, może jakiś zagraniczny by się z nimi lepiej dogadał, skoro i tak u nas takie Boenische grają ...
Ale dość o tym, przed sezonem, przyznaję nie byłem do końca przekonany co do Smudy, obawiałem się że przyszedł sobie tylko dorobić do emerytury(chociaż pieprzenie mediów i robienie z niego kozła ofiarnego jest i było denerwujące), skoro i tak mieszka tu ;p Ale jednak nie, Smuda to dalej ten sam stary dobry trener, który umie zmusić piłkarzy do zapie*dalnia, nie wiem jak potoczy się nasza sytuacja w tabeli, ale to jest teraz mniej istotne, bo można przegrać, można zremisować, ale ważne aby piłkarze pokazywali swoją ambicję, zaangażowanie, a w tej drużynie nie brakuje tego, każdy się stara, bo wie że Smuda się nie pie*oli, może każdego zdjąć, nie ma świetych krów :) Oby tak dalej :)

element 14.09.2013 12:54

chorągiewki.. szkoda, że po raz kolejny nie uczycie się na błędach i patrzycie na świat poprzez pryzmat tego co napiszę wam wesz(L)o, które jeszcze 2 miesiące temu śmiało się z Wisły a dziś news o triumfującej Wiśle na ich stronie zaczyna się od słów "jakieś gazety się śmiały z Wisły.. i popełnili błąd. Wisła wraca na salony!".

Śmiano się ze Smudy nie dając mu szansy.
Śmiano się z Haitańczyka nie dając mu szansy.
.
.
.

Już się nie śmiejemy. Ale co z tego jak w przyszłości znów dojdzie do podobnych scen.

adam_09 14.09.2013 13:04

Nie zapominajmy, że Smuda jako jedyny jeszcze zanim tu przyszedł miał już mocne plecy u Cupiała. Piłkarze musieli to czuć bo nie od czasu objęcia stanowiska trenera mówi się o sympatii Franka z Bossem. Może piłkarze pierwszy raz od niepamiętnych czasów poczuli, że nie oni tu będą panami i, że każdy z nich jeśli nie spodoba się Frankowi to sayonara?

IncognitoTSW 14.09.2013 13:35

Przypomnę wam Panowie, że Smuda ma 65 lat i jeśli będzie trenerem Wisły więcej niż 2 sezony to będzie sukces. Dobrze by było, żeby miał przy sobie współpracownika, który będzie jego następcą.

Karamazow 14.09.2013 13:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 1331421)
chorągiewki.. szkoda, że po raz kolejny nie uczycie się na błędach i patrzycie na świat poprzez pryzmat tego co napiszę wam wesz(L)o, które jeszcze 2 miesiące temu śmiało się z Wisły a dziś news o triumfującej Wiśle na ich stronie zaczyna się od słów "jakieś gazety się śmiały z Wisły.. i popełnili błąd. Wisła wraca na salony!".

Śmiano się ze Smudy nie dając mu szansy.
Śmiano się z Haitańczyka nie dając mu szansy.
.
.
.

Już się nie śmiejemy. Ale co z tego jak w przyszłości znów dojdzie do podobnych scen.

W tym wszystkim najciekawsze jest to ,że krytycy tego portalu zawsze są najlepiej poinformowani jakie artykuły są w nim napisane. Zagorzali wiślacy wspierający tubę medialną Legii? Ja jakbym miał takie opinie jak wy o tym portalu to bym tam nie wchodził wcale tak samo jak nie wchodzę na żadne strony agory, tvn itp. A wy burzycie się jacy to nie są stronniczy, ale wiecie co tam jest napisane, gdyż zapewne akurat tam weszliście przez przypadek.
PS - Cytujesz genialnie.

BiałaGwiazda 14.09.2013 14:29

No i w końcu wszyscy przejrzeli że to nie wina Smudy to że nie wyszło na EURO 2012..każdego selekcjonera wywożono u nas na taczkach: Engela,Janasa,Beenhakkera,Smude,teraz Fornalika..po prostu taki już feralny los tego stanowsika,może jakbyśmy mieli Capello albo Mourinho to coś by było z tej repry. A teraz już co poniektóre pismaki już wybierają po Fornaliku na selekcjonera Van Marwijka..tego,który z mocarną Holandią zdobył 0 pkt na EURO! ten się dopiero skompromitował..a potem będzie powtórka z rozrywki z Beenhakkerem i te same pismaki będą po nim jechac jak po łysej kobyle..ot polskie piekiełko..

PeterSett 14.09.2013 14:30

Poczytać wystarczy posty przedsezonowe 95 procent z NAS tutaj.

Wszyscy psioczyli i mówili, że będzie środek tabeli MAX, a może nawet walka o utrzymanie.

Na razie wg mnie ta ekipa ma styl - waleczność. Rzeczywiście to jest szybka gra, rzeczywiście nie ma stanego.

Smuda pokazuje też, że jak ma komfort (pewna praca, przyjaciel prezesem, brak presji wyniku) to obecnie sobie dobrze radzi i czerpie ze tej pracy przyjemność.

I oby tak dalej. Wg mnie przy tej formie zawodników na 100 procent jestem pewien awansu do grupy mistrzowskiej. Potem dobrze przepracowana zima, jakieś wzmocnienia, 2-3 graczy może dać puchary. Mistrza nie, ale puchary tak i to albo z ligi, albo z pucharu.

Szanse są, dlatego trzeba chodzić na mecze, wspierać klub, kibicować i drużynie i trenerowi. Co by nie powiedzieć porażka na EURO nie spowodowała, że Smuda jest jednym z najbardziej utytułowanych trenerów w Polsce. Trenować potrafi a, że głównie opiera się na motywowaniu to wiemy, ale robi to dobrze.

Póki co TA WISŁA jest wg mnie o niebo lepsza od Probierzowej i Kulawikowej.

P.S. Ktoś wie jak sobie radzi Wilku w Deportivo?

HEDu 14.09.2013 15:52

Tak radzi, że raz wyszedł w pierwszym składzie, został zmieniony szybko. a w trzech pozostałych na ławie. Pozniej wyszedł w Copa del Rey bodaj i strzelił 2 karne w konkursie rzutów, bo chyba był remis w regulaminowym. No i jeden komentarz co do jego gry był taki, że ... unikał gry. Nie byl w ogole widoczny, nie bylo widac przechwytow, odbiorow, podan.

ale to nie ten temat, EOT.

Kocur 20.09.2013 14:31

Gazeta Krakowska:

Cytat:

Franciszek Smuda jest obecnie najbardziej doświadczonym trenerem pracującym w ekstraklasie. Jednak mimo że w Wiśle jest już trzeci raz, to nie miał jeszcze okazji prowadzić "Białej Gwiazdy" w derbach Krakowa. Nie oznacza to jednak, że "Franz" nie ma doświadczenia w meczach drużyn z jednego miasta.

Derby

- Przeżyłem wiele derbów - mówi Smuda. - Choćby łódzkie, które wiązały się z wielkimi emocjami. W Warszawie też uczestniczyłem w derbach, gdy pracowałem w Legii i graliśmy przeciwko Polonii. Krakowskich derbów jeszcze nie przeżyłem w roli trenera, bo gdy pracowałem w Wiśle, to Cracovii nie było w ekstraklasie. To zatem będą dla mnie pierwsze derby Krakowa.

Wojciech Stawowy

- Mam dobre relacje z trenerem Stawowym. Nigdy nie miałem z nim żadnych starć i nigdy nie będę miał. Ja nie szukam z nim zaczepek, bo takie sytuacje nikomu nie są potrzebne.
My, trenerzy, powinniśmy dawać przykład młodzieży swoim zachowaniem i wzajemnie się szanować.esztą jak oglądałem do tej pory krakowskie derby, to nie widziałem niezdrowej agresji.

Piłkarze obu zespołów szanują się. Myślę, że podobnie będzie w sobotę. Oby nie było jakiejś niepotrzebnej kontuzji, bo to dla tych młodych ludzi jest bardzo ważne. Niech będzie walka, ale nie złośliwa.

Janusz Filipiak

- Miałem dobre kontakty z prezesem Filipiakiem. Zawsze mnie dobrze przyjmowano na Cracovii gdy pojawiałem się tam jako selekcjoner.
A co do profesora Filipiaka, to gdy spotykaliśmy się na tych meczach, to żartował nawet, że jak skończę pracować z kadrą, to może pojawię się w Cracovii. Odpowiadałem jednak, że skoro pracowałem w Wiśle, to trudno byłoby mi objąć Cracovię. Oczywiście inni trenerzy pracowali tu i tu, a nie zwracano na to uwagi. Każdy jednak wie, jaki jestem i taki ruch kibice na pewno mieliby mi za złe.

Kibice

- Rozmawiałem ostatnio z moim asystentem Marcinem Broniszewskim i mówiłem mu, że chodziłem na Cracovię przez trzy lata jako trener reprezentacji. I przez ten okres nigdy nie dostałem tam jakiejś "petardy". Nie było pod moim adresem wulgaryzmów, nigdy mnie nie obrażano. Kiedyś tylko śpiewali: "Smuda! Z Cracovią ci się nie uda!". To akurat jednak fajny żart, więc nie ma się o co obrażać.
A co do kibiców Wisły, to wiadomo, czego ode mnie i drużyny oczekują. Ma być efektowna gra i zwycięstwa.

Mobilizacja

- To są takie mecze, na które bardziej trzeba tonować zawodników, żeby nie byli przemotywowani. Przeżyłem to na Euro po meczu z Rosją.

W Wiśle nam to jednak raczej nie grozi, bo z niczego zrobiła nam się tutaj grupa fajnych młodych ludzi. Oni wiedzą, jak przygotować się do takich spotkań, również pod względem mentalnym.

arti 20.09.2013 17:52

Smuda nie powiedział tu, że chodzi o 1 trenera, ale tak na marginesie pytanie do tęgich głów 40+:) - czy/kiedy ktoś pracował u nas i w C na stołku pierwszego?
Od początku lat 80-tych nie przypominam sobie nikogo takiego. Stawowy i Zalewski się nie liczą. Adamus też nie.

FLPman 20.09.2013 17:58

Nie trzeba być 40+ żeby podać przykład Lenczyka ;)

arti 20.09.2013 18:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FLPman (Post 1332151)
Nie trzeba być 40+ żeby podać przykład Lenczyka ;)

:-D racja:-p
@Gwiaździsty
Cofam pytanie i odstawiam alkohol hahaha:D

Gwiaździsty 20.09.2013 18:48

Lucjan Franczak

dulli78 20.09.2013 20:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1332150)
Smuda nie powiedział tu, że chodzi o 1 trenera, ale tak na marginesie pytanie do tęgich głów 40+:) - czy/kiedy ktoś pracował u nas i w C na stołku pierwszego?
Od początku lat 80-tych nie przypominam sobie nikogo takiego. Stawowy i Zalewski się nie liczą. Adamus też nie.

Ja to co prawda jeszcze 40 - (jeszcze!) ale przed takim meczem warto przypomnieć trochę historii. Gwiaździsty wymienił Franczaka, FLPman Lenczyka ja dorzucę trzy nazwiska:

Michał Matyas - wychowanek Lechii Lwów, po wojnie piłkarską karierę kończył w Polonii Bytom; 18 razy wystąpił w reprezentacji strzelając 7 goli, król strzelców polskiej ligi w 1935 roku (22 gole), 3 razy wicemistrz Polski z Pogonią Lwów. W Wiśle trenerem był w latach 1950 - 1954 (przy okazji w latach 1950 - 52 był też selekcjonerem reprezentacji Polski), w 1951 roku wygrał z Wisłą ligę ale mistrzostwo wtedy zdobył Ruch (zdobywca Pucharu Polski) oraz w sezonie 1970/71. U sąsiadki pracował w latach 1959 - 61 oraz 1968 - 69. Największym sukcesem Matyasa był awans z Górnikiem Zabrze do finału PZP, przegrany z Manchesterem City (byli piłkarze Górnika wspominają, że większy wkład w sukces miał poprzedni trener Węgier Geza Kalocsay)

Czesław Skoraczyński - lwowiak, przed wojną grał w Pogonii Lwów i zdobył z nią 4 razy Mistrzostwo Polski, 3 razy był wicemistrzem. W czasie wojny aktywny działacz podziemia, od 1942 roku więzień obozów koncentracyjnych (wspomnienia z tego okresu spisał w książce pt "Żywe numery"). Po wojnie trenerem w Wiśle był krótko w 1954 roku i później w latach 1964 - 67. W 1965 roku awansował z Wisłą do I ligi, w sezonie 1965/66 zdobył z Białą Gwiazdą wicemistrzostwo kraju a rok później dołożył jeszcze Puchar Polski. U sąsiadki trenował krótko w 1958 roku.

Roman Durniok - ślązak, przez całe życie związany z dwoma miastami Chorzowem i Krakowem. Grał na pozycji obrońcy w AKS Chorzów, Wawelu i u sąsiadki. 4 razy zagrał w reprezentacji Polski. U sąsiadki zaczynał w 1964 roku karierę szkoleniowca, 3 krotnie będąc jej pierwszym trenerem. U nas pracował w sezonie 1982-83 (5 miejsce w lidze).

Oldpara 20.09.2013 21:55

Tak a'propos postawy Wisły w tym sezonie pod wodzą Smudy:

Właśnie zerknąłem na tabele , i co widzę:
- Wisła jest na podium
- Wisła jest bez porażki
- Wisła ma najlepszą obronę w lidze

I najciekawsze: graliśmy już w większością górnej połowy tabeli - poza Legią i Lechią.

Wszystko wskazuje na to, że dalej powinno być z górki. Pod górkę nas Smuda wypchnął ekspresowo. Chyba, że się posypie obrona, albo Brożek bo napastnika mamy jednego, a obrońca do wejścia to chyba tylko Stolarski.

Kibic1928 20.09.2013 22:49

Panowie bez podniety, spokojnie, "step by step".:-)

Mocny 20.09.2013 22:55

dokladnie na chwile obecna nie jest zle a nawet jak na ekstraklase jest super, ale lawka nie jest krotka - jej nie ma!

wysypie sie brozek , glowacki albo bramkarz i nas nie ma

priorytetem jakis klasowy srodkowy obronca bo arek juz bedzie konczyl pomalu nie mowiac o tym ze az dziw bierze ze tf tfu jeszcze nie zlapal kontuzji

Dariook 21.09.2013 21:17

Franek, druga polowe s.......iles koncertowo. Jakas reakcaja powinna byc juz w 55m.

Gwiaździsty 21.09.2013 22:33

Dokładnie, zastanawiałem się dlaczego nie reaguje na niekorzystny rozwój sytuacji na boisku, jakiś nowy impuls, a tu żadnej reakcji i w konsekwencji wyrównanie, które było jasne jak słońce z przebiegu meczu.Ciekawe jak zareaguje na robaczywe pacierze Małego schodzącego z boiska ?

Kibic1928 21.09.2013 22:42

Donald i Sarki coś pokazali? nie:-)

Gwiaździsty 21.09.2013 22:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic1928 (Post 1332380)
Donald i Sarki coś pokazali? nie:-)

A co mieli pokazać , jeden grał 17 min. a drugi 6 min. kupa czasu do pokazania , nie ? szkoda, że nie wpuścił ich w 90 min. wtedy by pokazali jeszcze wiecej.

Kibic1928 21.09.2013 23:04

Kupa, kupa, dotknęli piłkę 2 razy, grali by po 30 min dotkneli by 4. Tu nie problemem były zmiany tylko gra całego zespołu, zepchneli Nas, i nic do przodu nie docierało.

Gwiaździsty 21.09.2013 23:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic1928 (Post 1332386)
Kupa, kupa, dotknęli piłkę 2 razy, grali by po 30 min dotkneli by 4. Tu nie problemem były zmiany tylko gra całego zespołu, zepchneli Nas, i nic do przodu nie docierało.

Idź na trenera lub wróżbitę skoro masz taki dar przewidywania. Smuda nie ma więc nie wpadł na to, że możemy zremisować lub nawet przegrać przy takiej grze jak w II połowie.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl