Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Football Manager (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4721)

janko04 27.06.2009 22:31

dymek to ci sprawdze jutro:> bo wiem ze go mialem na 9.3.0:>

Mario Nh 28.06.2009 12:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez putinm (Post 752377)
jak klikasz zawodników wybierając ich do składu, to zrob to w takiej kolejnosci jakiej oczekujesz, jak na boisku w taktyce bedziesz ich mial na zlych pozycjach to po prostu pozamieniaj (tylko na tym boisku!). Mam nadziej ze rozumiesz

i

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Awe (Post 752398)
To tak jak by zależy od ustawienia kółek na planszy z taktyką. Jak chcesz mieć np. napastnika na dole listy, a masz tam pomocnika to musisz ich kółka zamienić na planszy taktyki. Tylko nie jestem pewien czy można tak po prostu przeciągnąć jednego na drugiego, chyba trzeba było najpier jednego przesunąć w inne miejsce, potem tego drugiego na to zwolnione i wtedy tego pierwszego na to teraz zwolnione... Ale zagmatwałem :/

Załatwione :magisterka: aczkolwiek musiałem edytować na nowo wszystkie ustawienia poszczególnych piłkarzy !

Po Mistrzostwach Europy w 2012 chciałbym odejść z Wisły. Jaki według was kierunek jest najlepszy dla młodego, ambitnego managera który osiągnął wszystko co możliwe na krajowym podwórku i to kilkakrotnie oraz awansował trzy razy do fazy grupowej Ligi Mistrzów ? Umówmy się, o Realach i Milanach nie rozmawiamy ;)

KacpiTSW 28.06.2009 13:37

Mario, to zależy od Ciebie - jakie ligi lubisz, jakie kluby lubisz. Ja bym Ci proponował kluby z ligi Włoskiej, Angielskiej oraz Hiszpańskiej które walczą o górną część tabeli. Np. Lazio, Udinese, WHU, Tottenham, Deportivo, Espanyol. Po 3-4 sezonach dobrego zarządzania klubem możesz spokojnie walczyć o najwyższe cele z każdym klubem.

matizaq 28.06.2009 13:57

Mario Nh oczywiście każdy robi ,jak chce. Ja bym ci radził przejść do silnej ligi ,ale nie jednej z 4 najsilniejszych (czyt.angielska,hiszpańska, włoska,niemiecka).Najlepsze kierunki to Holandia,Francja czy Szkocja. Oczywiście wybieramy kluby-"dominatory" tej ligi,które w każdym roku mają praktycznie zapewnioną LM takie jak : Celtic, Lyon,Ajax czy PSV. Pozwoli ci to spokojnie budować zespół na przyszłe sukcesy w Europie , a pózniej zgłoszą się do ciebie lepsze kluby....

WHITE*STAR 28.06.2009 14:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 752677)
i

Załatwione :magisterka: aczkolwiek musiałem edytować na nowo wszystkie ustawienia poszczególnych piłkarzy !

Po Mistrzostwach Europy w 2012 chciałbym odejść z Wisły. Jaki według was kierunek jest najlepszy dla młodego, ambitnego managera który osiągnął wszystko co możliwe na krajowym podwórku i to kilkakrotnie oraz awansował trzy razy do fazy grupowej Ligi Mistrzów ? Umówmy się, o Realach i Milanach nie rozmawiamy ;)

Ja tam będąc trenerem Wisły dostałem kiedyś propozycje z Chelsea. No ale wtedy wygrałem już dwukrotnie LM... Co do ligi to najlepiej weź tą którą najbardziej lubisz, ważne też jest aby klub który weźmiesz nie miał długów. Reszta zależy od ciebie.

someone_TSW 28.06.2009 15:23

Miał ktoś może w swojej drużynie Igora Budana ? Jak się ewentualnie sprawował ?

KacpiTSW 29.06.2009 14:07

Właśnie dostałem ofertę pracy na stanowisku menedżera reprezentacji WKS, potrzebuję zatrudnić scouta, najlepiej dwóch. Znacie jakiś dobrych? I jak ich zatrudnić? ;-)

A mówiąc już o reprezentacji, ma ktoś dla mnie jakieś cenne wskazówki dotyczące prowadzenia reprezentacji? ;-) To mój absolutny debiut na arenie państwowej o ile mogę to tak nazwać.

grogoriogreg 29.06.2009 14:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KacpiTSW (Post 753234)
Właśnie dostałem ofertę pracy na stanowisku menedżera reprezentacji WKS, potrzebuję zatrudnić scouta, najlepiej dwóch. Znacie jakiś dobrych? I jak ich zatrudnić? ;-)

Scoutów do reprezentacji? Nie jestem pewien, ale nie da sie ich zatrudnic. Jedynie mozna zatrudnic trenerow i lekarzy

KacpiTSW 29.06.2009 14:18

Tak, scoutów do reprezentacji, może to brzmi dziwnie. Chciał bym aby szukali mi młodych i utalentowanych kandydatów do gry w reprezentacji.

kamilll1906 29.06.2009 14:25

zatrudniasz jako trenerów i dajesz im przydziały zeby szukali ;p
ja tak mialem w Polsce

KacpiTSW 29.06.2009 17:19

To dobrze, a Ty kamilll1906 jakich zatrudniłeś? Chodzi mi o imiona i nazwiska. Ja muszę szukać z ludzi którzy są mieszkańcami WKS'u?

kamilll1906 29.06.2009 17:54

nie pamietam jakich save mi padł i nie moge sprawdzic, szukaj scoutów co maja wysoka ocenę potencjału i obecnych umiejętności gracza,

kreseq 30.06.2009 16:47

Jesli dana federacja nie ma specyficznych zasad, to kazdy zawodnik ktory "przezyl" odpowiedni czas w danym kraju moze byc reprezentantem.Dodatkowo kazdy ktory ma druga narodowosc ktora nas interesuje. Wiekszosc federacji w FM tak wlasnie wyglada.

Znudzila mi sie gra w polskiej lidze....Nudno straszliwie. Reputacja ligi nigdy nie wzrosnie wiec o utrzymaniu/zatrudnieniu gracza o swiatowej renomie mozna zapomniec.

Zostawiajac Legie na 1 miejscu w lidze dalem ogloszenie o prace.
Dostalem oferte z Wisly Krakow oraz PSV. Wybor byl prosty ;)

Druzyna odpowiednia i sklad w miare dobry, fundusze takie sobie, ale sprzedac mozna za duza kase kilku zawodnikow.
Szkolka juniorow i infrastruktura rewelacyjna jesli porownywac z PL.

Sklad bez wiekszych zmian jesli chodzi o wzmocnienia.
Parejo ( z Legii ;) ) oraz Keirrison to wszystko na co bylo mnie w tej chwili stac.

Do konca sezonu pozostalo 7 kolejek a mam tyle samo punktow co Ajax wiec bezposredni mecz na wyjezdzie zadecyduje o mistrzostwie.

KacpiTSW 03.07.2009 09:31

A ja mam jeszcze jedno pytanie, jak szukać tych scoutów? ;-)

7 kotów 03.07.2009 10:41

A mnie natomiast sie wykrzaczyl save Garbarni po zdobyciu PUEFA, wiec.... rozpoczalem od nowa :D
Tyle, ze: 24 kraje, pelne ligi. Stad gram w slamazarnym tempie.
1. sezon - w ostatniej kolejce uratowalem sie pokonujac motor Lublin u siebie. Zarzad zachwycony - dostaje kontrakt na 3 lata.
2. sezon, po jesieni 16. miejsce :( Ale na wiosne marsz Juliusza Cezara na Rzym. W ostatniej kolejce potrzebne zwyciestwo w Swinoujsciu aby awnasowac do barazy. W 93. minucie strzelamy ze spalonego na 2:1 i dwumecz z Arka staje sie faktem.
Baraze to siwe wlosy. U siebie 3:0 i koncert Kostrubaly wykupionego za 1000eu z Dresovii. Rewanz....
po 5 minutach 2:0 w plecy i rzut karny dla tych oslow z Gdyni. Lawa strzela w poprzeczke. Przez kolejne 85 nie wychodze ze swojej polowy. Arka mnie demoluje. ale Mioduszewski w bramce po prostu fruwa.
Sensacyjny awans staje sie faktem.

Obecnie rozpoczynam 3. sezon.
Klub podpisal umowe sposnsorska na 3 lata na... uwaga: 13.5 mln eu za sezon :lol:
Wlasnie walcze o podpis Mariusza Lewandowskiego (free), Rasiaka (free), i Arkadiusza Barana (free).
Sklad:
Cebanu (Juszczyk) - Szeliga (Mikolajczyk), Drozd (Benitez), Hinc (Duda), Petasz (Szymiczek) - Kadela (Janik 2), Janik (Ledesma), Bukowiec (Wywrocki), Niedziela (Gudewicz) - Drozdowicz (Guaye), Kostrubala (Wojcik)
Budzet: 12mln eu, na transfery 26tys eu, budzet placowy 2.3mln eu

Drozdowicz - kawal grajka. Dostal kapitana, status gwiazdy, chwale go po kazdym meczu i daje NO PRESSURE! przed meczem - rozkrecal sie 14 kolejek, ale jak juz zaskoczyl....
Obronca Tomasz Drozd - obecnie 19 lat, sciagniety z darmo jako 17-latek. Mega gosc.
Srodk pom Tomasz Janik - Sobolewski 2. I 88% skutecznosci podan w 29 kolejkach.

Reputacja klubu beznadziejna. Zdobycie mistrza Polskie przez Garbarnie bukmacherzy typuja 1001:1 :D

KacpiTSW 03.07.2009 10:48

Gram drugi sezon krakowską Wisła i... po 14 meczach i prowadzeniu w tabeli z drużyny ' zeszło powietrze '. Napastnicy przestali strzelać bramki, mało rozgrywania w środku pola... po prostu dramat. Od nowego sezony chce kupić lewoskrzydłowego i napastnika, problem w tym, że nie wiem jakich tych grajków ściągnać... macie kogoś godnego polecenia?

Proximus 03.07.2009 10:54

Czy mi się wydaje cz w FM 09 poprawili zmienianie reputacji klubów? W trzecim sezonie przyszli do mnie Materazzi i Arturo Lupoli(i taki rozgrywający urugwajski z Udine-Suracco czy jakoś tak:D). A jak grałem w 08 to po paru latach nieustannego awansowania do LM nie chieli do mnie przychodzić do lepsi z polskiej ligi.

WILU TS 03.07.2009 10:55

Polecam http://www.cmrev.com/talenty/fm2009.html
A tak nawiasem mówiąc to Kirm to rzeczywiście król asyst,w 15 meczach ma ich 20 i 5 bramek :D
Kupujcie bo na prawdę się opłaca do składu,robi większy wiatr niż Kosa

KacpiTSW 03.07.2009 10:58

U mnie Andraz Kirm gra w CSKA Moskwa... i trochę za niego trzeba wyłożyć.
Ten link co podałeś coś mi nie działa.

Jaroo1 03.07.2009 12:09

Cytat:

Czy mi się wydaje cz w FM 09 poprawili zmienianie reputacji klubów? W trzecim sezonie przyszli do mnie Materazzi i Arturo Lupoli(i taki rozgrywający urugwajski z Udine-Suracco czy jakoś tak:D). A jak grałem w 08 to po paru latach nieustannego awansowania do LM nie chieli do mnie przychodzić do lepsi z polskiej ligi.
A jakie ligi masz aktywne? Ja mam angielska, włoska, hiszpanska i polska i jest masakra. Nikt taki znany ani pomysli do mnie przyjsc :P Po kilku sezonach zdob ywania non stop majstra, awanow do LM prawie nic nie drgneło. Musze sciagac jakichs cieniakow, co najwyzej MŁODYCH reprezentantow np Norwegii, bo strasi to nie chca przychodzic do Polski. Tak sobie pomyslałem ze moze jak sie bierze słabsze ligi to wtedy takie gwiazdy jak Materazzi itp przyszłyby do Polski - mam racje? :P

kreseq 03.07.2009 12:25

Reputacja klubu ma male znaczenie...owszem zwieksza sie ale reputacja kraju pozostaje zawsze taka sama. Mozna grzebac edytorem ale moim zdaniem to zaklinanie rzeczywistosci :D

Udalo mi sie wygrac ED z przewaga 5 punktow nad Ajaxem.

Z nowych zakupow : Marquinhos i ...nikt wiecej bo kosztowal 9 baniek :D Raty swoje zrobily ;) On + Keirrison to powinno byc wystarczajace na dluzsza przygode w LM.

Zadnych juz wzmocnien i oslabien nie planuje, Musze sie przemeczyc z kadra 18 osobowa plus kilku juniorow ktorzy beda tylko jako totalne zapchanie skladu.
Swietny regen mi sie trafil w tym roku, tyle ze ma 15 lat i trzeba troszke poczekac :D

Sklad wyglada nastepujaco :

wieslaw1993 03.07.2009 14:07

a tak wogule to w jakiego wy Fm gracie?

dymek_nhs 03.07.2009 14:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wieslaw1993 (Post 755835)
a tak wogule to w jakiego wy Fm gracie?

2009 zaś niektórzy jeszcze w dobrego 2008

puzzy 03.07.2009 14:32

Skończyłem trzeci sezon. Mistrzostwo z jedną przegraną. :)
Podstawowy skład przez większość sezonu, w miarę możliwości to.

Jarosiński

Baszczyński - Rajfur - Głowacki - Piotr Brożek

Łobodziński - Jirsak - Garguła - Zieńczuk

Lewandowski - Paweł Brożek

Brożek - król strzelców, Lewandowski trzeci.

Zwraca uwagę fakt, że w trzecim sezonie w podstawowym składzie był tylko jeden zawodnik,
którego kupiłem(Lewandowski, Garguła oczywiście przyszedł za free).
Reszta w Wisełce od samego początku. :)

P.S. Od następnego sezonu jednym z trenerów będzie Maciej Żurawski.

KacpiTSW 03.07.2009 15:17

Ja właśnie skończyłem drugi sezon Wisła i zająłem drugie miejsce zaraz za Amicą. :/
W ostatnich meczach dałem dupy, porażka z Lechem i trzy remisy, mając 10 pkt. przewagi... i się skończył ze stratą dwóch pkt.

Dudek

Baszczyński - Marcelo - Głowacki - Lecjaks
Łobodziński - Jirsak/Garguła - Parejo - Kardela
Ivana/Małecki - Brożek/Cristaldo

Król strzelców Sotirović (Śląsk) razem z Ivaną 12 bramek, drugi Brożek 11 bramek.

Proud 03.07.2009 15:21

ja mam takie pytanie:

czy FM 09 jest latwiejszy na tej łatce 9.3 niż początkowo?

i jeszcze jak się instaluje tą łatke? mam wprawdzie oryginał, ale uaktualnienia nie chcą się ściągać, bo coś nawale steam. Dlatego ściągnąlem na pulpit tą latke 9.3 i nie wiem jak to teraz zapodać w FMa.

WILU TS 03.07.2009 15:25

Normalnie,instalujesz a potem przy załączeniu FM spyta Cie jakiej bazy użyć

KacpiTSW 06.07.2009 11:38

Mam problemy w Wiśle z prawym skrzydłem, Łobodzińskiego sprzedałem ale nadal nie mogę znaleźć godnego zastępcy, macie kogoś godnego polecenia za nie wielką cenę?

Lupo 06.07.2009 12:10

Paweł Sasin, polecam mimo wszystko :)

k888 06.07.2009 12:13

Grzegorz Bonin - rewelka

<Crasch> 06.07.2009 14:51

Zakupiłem sobie oryginał tego FM-a 2009:D, gram sobie St.Mirren (Szkocja) walczę o utrzymanie. Może mi ktoś polecic środkowego defensywnego, Prawego, bądź lewego (wszyscy klasowi, na poziomie 15/20. do...100 tys. EURO?

sprowadziłem takich o: Diawara, Legwinski, Winters, Kominiak, Rachwał, Balaz, de La Cruz, Christanval, Maxlimiliano coś tam.
tak i moze mi ktoś powiedziec że dostaję w dupe od niemal każdego pomimo tego że zmieniam taktykę? a kadre mam na poziomie środka tabeli, a jestem przed ostatni ze aż 2pkt. przewagą...
Coś jest nie tak skoro jak już moi wyjdą na prowadzenie to dwie minuty póśniej jest remis...

KacpiTSW 06.07.2009 14:53

Marcin Kardela z Odry na lewe skrzydło. Daniel Parejo na środek pomocy.

Jaroo1 06.07.2009 14:58

Crasch a łatke zainstalowałes? Bo strasznie popieprzony jest ten Menager bez łatek :P

zuraw9 06.07.2009 14:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez <Crasch> (Post 757394)
tak i moze mi ktoś powiedziec że dostaję w dupe od niemal każdego pomimo tego że zmieniam taktykę?

Właśnie to może być problem. Zanim zespół przyzwyczai się do nowej taktyki może minąć kilka miesięcy (w zależności od drużyny), dlatego nie powinno się często zmieniać ustawień zespołu.

<Crasch> 06.07.2009 15:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zuraw9 (Post 757401)
Właśnie to może być problem. Zanim zespół przyzwyczai się do nowej taktyki może minąć kilka miesięcy (w zależności od drużyny), dlatego nie powinno się często zmieniać ustawień zespołu.

gram po 5-6 meczy jedną, ale nie przynoszą rezultatu.

łtake mam 9.3.0, od razu mi ściągał.

KacpiTSW 06.07.2009 16:36

A jaką taktyką grasz? Ja i janko04 gramy tą samą - 4-4-2 z ofensywnymi bokami, wysuniętymi środkowymi pomocnikami i mistrz za mistrzem leci. ;) Żuraw9 Ci napisał, że drużyna potrzebuje czasu na przyzwyczajenie się do taktyki. Zmieniając ją często pogarszasz tylko sprawę.

<Crasch> 06.07.2009 17:22

Podobną co wy stosowałem i nie wypaliła, to była zresztą pierwsza taktyka. Teraz jest taka:

---------N
LP---------------PP
-------ŚP---ŚP
----------DŚP
LO--ŚO-----ŚO-----PO

oboma skrzydłami, z grą na rozgrywającego.
taktyka przyniosła mi upragione utrzymanie, nawet awansując na 10 miejsce:)

ostatnie mecze to były takie: 0-1,0-1,1-1,1-1,1-0, i 5-0 :D
dwie wygrane, dwa remisy i dwie porażki. nawet z Rangersami wczesniej mi sie udało zremisowac.

KacpiTSW 06.07.2009 17:50

Grasz taką samą taktyką jak Legia ;) Moim zdaniem ta taktyka jest zupełnie bez sensu i trzeba mieć na prawdę dobrą ofensywę, żeby poradzić sobie w takiej lidze jaką jest Szkocka. Lepiej by było jakbyś jednak zrezygnował z defensywnego pomocnika i zagrał byś z dwoma napastnikami, wzmocnił obronę i atak. Na lewą obronę proponuje Ci młodego Czecha Jana Lecjkasa (Jan Lecjaks), w przyszłości będzie to na prawdę bardzo dobry zawodnik za niewielką cenę.

tofik 06.07.2009 18:04

Ja mam spoko taktykę tzw. radosny futbol na tak niczym Jurek Engel. Tracę trochę bramek, ale strzelam też bardzo dużo i jest zabawa. Testowane na Austrii Wiedeń a teraz na Man City :)

--------N----N----------
ALP----------------APP
-------------------------
-------ŚP---ŚP---------
-------------------------
LO--ŚO-----ŚO-----PO

puzzy 06.07.2009 18:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KacpiTSW (Post 757283)
Mam problemy w Wiśle z prawym skrzydłem, Łobodzińskiego sprzedałem ale nadal nie mogę znaleźć godnego zastępcy, macie kogoś godnego polecenia za nie wielką cenę?

Odpowiedź prosta - Patryk Małecki. :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:12.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl