Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

choyrak 14.07.2010 15:19

a co z pomysłem na oświetlenie stadionu? Coś wiadomo? Czy też tego nie uwzględnił nasz projektant...

Emilio 14.07.2010 15:35

Wymieniają uschnięte kawałki murawy.

rafalek 14.07.2010 15:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 934324)
Akurat Obtułowicz nie ma nic do akceptowania zmian które wprowadził ZiKIT. Pisałem już wielokrotnie chcieli oszczędzić to znaleźli takiego frajera który nie krzyczy i nie domaga się swojego.Padło na nas to wyrobili nas z parkingami,elewacją , telebimami, szkleniem (tańsze szyby),murawą (Zielona Arch...),wyposazeniem wnetrz (kioski,częściowo inne podłogi), kostką brukową (mamy asfalt) itp,itd. Może cos sie jeszcze uda wywalczyć B.B i SKWK ale cudów bym się nie spodziewał.Jak się spało 1,5 roku to się dostaje w dupe

Z telebimami nas nie wyrolowali - p. Niedziałkowska zapewnia, że będą, nawet PiotrG mówi, że za niedługo je powinni zamontować.

M-M 14.07.2010 16:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Darson1986 (Post 934156)
mav23 jak już jesteś tak często na budowie to zapytałbyś sie jakiegoś montera dlaczego tak ułożono krzesełka(?!) i czy zamierzają je zamontować zgodnie z jakąkolwiek logiką bo ten układ aż razi po oczach. Trudno mi uwierzyć , że można spieprzyć nawet układ kolorów krzesełek :evil:

http://images37.fotosik.pl/310/bcac80b0cd3cb130med.jpg

Co do tych krzesełek, to właśnie kolega zwrócił uwagę na ten problem majstra i ten przyznał, że układ trzeba zmienić. I projekt mówi tyle - 3 krzesełka od każdego pola niebieskiego - niebieskie, sześć od drugiej strony - czerwonych. Kto to projektował i dlaczego tak wymyślił? nie wiem. Logiczniej byłoby 4 i 5.
Kolega specjalnie dla znudzonych forumowiczów TSkę ułożył na koniec pracy:)

PiotrG 14.07.2010 16:28

Cytat:

p. Niedziałkowska zapewnia, że będą, nawet PiotrG mówi, że za niedługo je powinni zamontować.
Z tymi telebimami to wielka niewiadoma - w odpowiedzi na interpelację przyszła informacja, że Wisła musi za nie zabulić, ale już w wywiadzie dla stadiony.net przedstawiciel ZIKITu zapewnia, iż one będą. Diabli go wiedzą, imo gdyby mieli go montować, to już zaczynałby się pojawiać.
Co do kiosków - pytałem się wisla.krakow.pl na ich nr gg, czy są prowadzone działania mające na celu ich uruchomienie, lecz na razie nie otrzymałem odpowiedzi. Jak tylko coś przyjdzie, to od razu dam znać.

Wiele rzeczy jest jeszcze niewiadome - co z zapleczem północnej, co gastronomią, telebimami, przestrzenią przed trybunami N/S/W (ja mam nadzieję, że nie dojdzie do realizacji chorego planu zalania tego asfaltem.).
Tą przestrzeń można wykończyć w tańszy, a efektowniejszy sposób - zorganizować zielone parkingi na trawce (jak chociażby przy hali w Gdańsku/Sopocie), a tylko drogi dojścia wyłożyć płytami granitowymi, czy też nawet zwykła kostka bauma będzie lepsza.

nt5 14.07.2010 16:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mav23 (Post 934154)
1. O siedzeniach w lożach było już pisane. Sprawa była znana jeszcze przed zdjęciami w galerii.
2. Barierki tez już opisywano. Pojawiaja się nie tylko na Wiśle i Legi a i np. na Allianz Arena i wielu innych
3. A co do nadzoru - gdy wykonawca proponuje zmiany lub robi coś nie zgodnie z projektem można to zatrzymać lecz gdy zmiany są robione na życzenie inwestora lub w porozumieniu z nim niestety projektant niewiele może zrobić. Dla przykładu - budujesz dom z mojego projektu i wraz z budowlańcami postanawiacie zmienić okna z prostokątnych na okrągłe - nie mogę ci zabronić, ewentualnie powiem że to słaby pomysł.

Nie wytrzymam. Proszę treść ustawy.
Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Art. 1.
Art. 1. [Utwór] 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:

1) wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne oraz programy komputerowe);

2) plastyczne;

3) fotograficzne;

4) lutnicze;

5) wzornictwa przemysłowego;

6) architektoniczne, architektoniczno-urbanistyczne i urbanistyczne;

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Art.16
Oddział 1. Autorskie prawa osobiste
Art. 16. [Treść] Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu;

2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;

3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania

Biuro Architektoniczne i p. Obtułowicz mają prawo do nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania. I niech nikt nie wciska kitu, że jest inaczej.

A tu przypomnienie sprawy z GK.
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,358...milczenie.html

dostuffca 14.07.2010 16:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 934364)
Tą przestrzeń można wykończyć w tańszy, a efektowniejszy sposób - zorganizować zielone parkingi na trawce (jak chociażby przy hali w Gdańsku/Sopocie), a tylko drogi dojścia wyłożyć płytami granitowymi, czy też nawet zwykła kostka bauma będzie lepsza.

Ja wiem, że morze asfaltu nie jest dobrym pomysłem, ale błagam tylko nie kostka bauma - to miasto już jest nią tak nasycone, że chociaż przy naszym bunkrowatym stadionie mogliby użyć czegoś innego :)

KuKoC 14.07.2010 18:35

Kamerki 4 i 5 znow dzialaja, mam nadzieje ze na dluzej niz ostatnio.

http://kamera2012.eu/krakow4/

http://kamera2012.eu/krakow5/

Mea 14.07.2010 19:10

Jeżeli by był asfalt to niech użyją przynajmniej barwionego tak jak to jest ze ścieżkami rowerowymi. To już na pewno będzie lepiej wyglądać niż czarny asfalt. Mam nadzieje ze ostatnia warstwę na Reymana będą pokrywać asfaltem barwionym np. na grafitowy kolor lub coś podobnego.

63.5 Kg 14.07.2010 19:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mea (Post 934463)
Jeżeli by był asfalt to niech użyją przynajmniej barwionego tak jak to jest ze ścieżkami rowerowymi. To już na pewno będzie lepiej wyglądać niż czarny asfalt. Mam nadzieje ze ostatnia warstwę na Reymana będą pokrywać asfaltem barwionym np. na grafitowy kolor lub coś podobnego.

Ojjj....

To tak jaby miec nadzieje ze nast stadion bedzie jednak fajny :foch:

VanBasten 14.07.2010 19:25

Bo nasz stadion będzie fajny !!! Już jest !!!

PiotrG 14.07.2010 19:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dostuffca (Post 934370)
Ja wiem, że morze asfaltu nie jest dobrym pomysłem, ale błagam tylko nie kostka bauma - to miasto już jest nią tak nasycone, że chociaż przy naszym bunkrowatym stadionie mogliby użyć czegoś innego :)

Najlepiej płyt granitowych, jednak to tylko czcze życzenia - zapewne zaleją ile się da asfaltem.

Gwiaździsty 14.07.2010 20:11

Jak się popatrzy na aranżację wnętrz trybun to trzeba przyznać, że wygladają jak w dobrym hotelu. W dodatku gdy porówna się np. z takimi Kielcami, które jeszcze niedawno uchodziły za obiekt przez wielu chwalony to mamy już exclusiv. Tymbardziej, ze po wyjściu z trybun kieleckiego stadiony człowiek był nagle na świeżym powietrzu. Dobrze będzie niedługo na spokojnie porównać jak na różnych stadionach prezentuje się zaplecze pod trybunami dla kibiców. Ich kubatura i funkcjonaloność. Sądze, że wtedy wielu przestanie ględzić i narzekać jak stare baby.

PiotrG 14.07.2010 20:16

Ja się nie zdziwię, jak to będą najekskluzywniejsze wnętrza dla kibiców w Europie. Zazwyczaj kibice mogą liczyć wewnątrz na masę gołego betonu architektonicznego, posadzki żywiczne i oświetlenie, a tutaj zafundowano nam terakotę, wykończeniówkę ścian (płyta gipsowa + malowanie), a na toaletach nawet glazurę. Do tego klima, ogrzewanie i podwieszany sufit. Niestety nie ma kiosków gastronomicznych i to będzie spore utrudnienie - bo co z luksusów, gdy kibic nie może kupić czegokolwiek do zjedzenia/picia, lub musi latać do namiotu na zewnątrz i stać godzinę w kolejce. Mam nadzieję, że te kioski powstaną, inaczej będzie spory problem z tym.

sovinho_02 14.07.2010 20:29

Chciałbym o coś zapytać... Czy wie ktoś z was gdzie siedzą komentatorzy podczas komentowania meczu, pod trybuną za szybą czy może na trybunie przy stanowiskach dla prasy ?

rafal777 14.07.2010 20:46

Ale jak to jest możliwe, że zabraknie kisków gastronomicznych? Przeciez można dostać więcej kasy od wynajmującego bo udostępnia się lokal zadaszony ze wszystkimi mediami. Nie cche mi sie wierzyć, że nikt o to nie zadba i dalej będziemy jeść kiełbasę pod namiotem...To byłby naprawde ega absurd. To tak jakby zbudować sobie mega sypialnie i zapomnieć wstawić łóżka...

PiotrG 14.07.2010 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sovinho_02 (Post 934515)
Chciałbym o coś zapytać... Czy wie ktoś z was gdzie siedzą komentatorzy podczas komentowania meczu, pod trybuną za szybą czy może na trybunie przy stanowiskach dla prasy ?

W pomieszczeniach specjalnie dla nich przewidzianych, za szybą.

http://img691.imageshack.us/img691/5...rzut4pitra.jpg
Stanowiska dla komentatorów na stadionie Wisły będą na kondygnacji +4 trybuny zachodniej, po obu stronach głównej platformy kamer (P3). Pomieszczenia Z409 & Z429.
Z403 - pomieszczenie dowodzenia
Z406a - pomieszczenie speakera
Z406b - serwer (tutaj zepną się wszelkie instalacje związane z mediami na stadionie)
Z435/Z436 - studia panoramiczne
Z405/Z437 - studia TV
Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 934537)
Ale jak to jest możliwe, że zabraknie kisków gastronomicznych? Przeciez można dostać więcej kasy od wynajmującego bo udostępnia się lokal zadaszony ze wszystkimi mediami. Nie cche mi sie wierzyć, że nikt o to nie zadba i dalej będziemy jeść kiełbasę pod namiotem...To byłby naprawde ega absurd. To tak jakby zbudować sobie mega sypialnie i zapomnieć wstawić łóżka...

A w wypadku trybuny południowej to jak jest? Toalety wewnątrz są, jednak kiosków nie zbudowano, mimo że są zaprojektowane.

Donki 14.07.2010 20:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 934537)

Jak widać u nas na stadionie jest to mozliwe :-/

WislaFan123 14.07.2010 20:54

Piotr G: A masz moze gdzies projekt z lawkami? Bo tak patrzac ze one nie sa za bardzo obnizone, a stopnice jednak sa za nimi, to moze sie znalesc z 15 miejsc z kazdej strony z ograniczona widocznoscia..?

Konrad. 14.07.2010 20:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 934543)
A w wypadku trybuny południowej to jak jest? Toalety wewnątrz są, jednak kiosków nie zbudowano, mimo że są zaprojektowane.

Co do gastronomii - rozumiem, że pomieszczenie są zbudowane, ale zamknięte? Bo pisałeś kiedyś, że kioski są, ale najzwyczajniej zabudowane?

VanBasten 14.07.2010 20:56

Ja myślę że większość tu narzekających nie będze mogła porównywać róznych stadionów bo jak znam życie większość to internetowi malkontenci , którzy generalnie na wszystko narzekają a sami nigdy nie byli na meczu na żywo .Gdyby byli to wiedzieliby że o urodzie stadionu decyduje ilość i jakość kibiców a nie odcień krzesełek .

PiotrG 14.07.2010 21:18

Cytat:

Co do gastronomii - rozumiem, że pomieszczenie są zbudowane, ale zamknięte? Bo pisałeś kiedyś, że kioski są, ale najzwyczajniej zabudowane?
Zasadniczo tak - boczne ściany i wnętrze (czyli pomieszczenia zaplecza i podciągnięte instalacje) są, tylko front, gdzie powinna być lada i roleta pożarowa, został zabity płytą gipsową.
Aby te kioski uruchomić trzeba kupić wyposażenie (kuchenki, okapy, szafki, kasy itp, wybudować ladę (lub zakupić jako mebel, tak też można) założyć rolety i wynająć jakiegoś operatora, który na tym będzie przygotowywał posiłki. Przy tej ilości kiosków gastronomicznych na całym stadionie koszt sięgnie zapewne ponad 1 mln PLN i tego żaden operator nie zrobi na własny koszt, bo mu się to najzwyczajniej nie będzie opłacać. To kolejna zagrywka ZIKITu typu: "wyposażenie kupuje ten, co korzysta" co praktykowano już w wypadku IT i wyposażenia trybuny zachodniej, a teraz jeszcze telebimów. To jest tydzień pracy, aby wszystko wyposażyć i drugi tydzień na odbiory i znalezienie chętnego do przygotowywania posiłków (a daleko szukać nie trzeba - chociażby wynająć ASPEN).
Cytat:

Pierwotnie napisane przez KaSzTaN (Post 934548)
Piotr G: A masz moze gdzies projekt z lawkami? Bo tak patrzac ze one nie sa za bardzo obnizone, a stopnice jednak sa za nimi, to moze sie znalesc z 15 miejsc z kazdej strony z ograniczona widocznoscia..?

Tak to wygląda na rzucie:
http://img708.imageshack.us/img708/1576/lawki1.gif
a tak na przekroju:
http://img36.imageshack.us/img36/5276/lawki2.gif
(przy czym na screenach nie załapała się linia boczna boiska, która jest jeszcze bardziej w prawo)

someonewisp 14.07.2010 21:24

@PiotrG
Czyli mam rozumieć, że ci, którzy będą siedzieć za ławkami w pierwszych rzędach, będą mieli ograniczoną widoczność?

VanBasten 14.07.2010 21:34

Ja nie wiem czy to tak trudno zrozumieć że na stadionie ma być coś koło 300 miejsc z ograniczoną wiodcznością ? Na kżadym obiekcie coś takiego ma miejsce a wy to dzielicie włos na czworo jakby to akurat była najważniejsza sprawa . Co was obchodza miejsaca z ograniczoną widocznościa skoro i tak mecze oglądacie tylko na C+ .Wasze troski o ulokowanie kamer transmisyjnych i obawa o ograniczenie widocznosci przez telebimy to rozumiem ale reszta to już zwykłe czepianie się :P

wojti11795 14.07.2010 22:00

http://wt07.wrzuc.to/obrazek/MmfyR7Q...tualny_720.jpg

Chłopaki z budowy są za Wisłą, chociż tyle, teraz TS a kilka dni temu też coś w tym stylu już niepamietam

Konrad. 14.07.2010 22:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 934575)
Zasadniczo tak - boczne ściany i wnętrze (czyli pomieszczenia zaplecza i podciągnięte instalacje) są, tylko front, gdzie powinna być lada i roleta pożarowa, został zabity płytą gipsową.

To super.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 934575)
Aby te kioski uruchomić trzeba kupić wyposażenie (kuchenki, okapy, szafki, kasy itp, wybudować ladę (lub zakupić jako mebel, tak też można) założyć rolety i wynająć jakiegoś operatora, który na tym będzie przygotowywał posiłki. Przy tej ilości kiosków gastronomicznych na całym stadionie koszt sięgnie zapewne ponad 1 mln PLN i tego żaden operator nie zrobi na własny koszt, bo mu się to najzwyczajniej nie będzie opłacać.

Nie zgodze się.

Jeśli mamy gotowe pomieszczenia, z podciągniętym prądem/gazem/wodą i wentylacją/klimatyzację, to chętny na wynajem sie na pewno znajdzie. Przecież to złoty interes...

Wiele sprzętu do tego nie potrzeba (przecież nie chodzi o restaurację, tylko proste posiłki typu burger, kiełbaska, cola), a znając ceny takiej kiełbaski na stadionie, inwestycja szybko się zwróci. Zresztą wszystkie urządzenia można przenieść po zakończeniu współpracy z Wisłą. Z rzeczy nie do odzyskania, to jedynie ta lada i rolety...

Także akurat o to bym się nie martwił, na pewno Wisła znajdzie chętnego na wyposażenie i użytkowanie kiosków. A czy zdążą je uruchomić na pierwszy cz trzeci mecz u nas, to już trudno... Najpierw jednak Wisła musi się stać operatorem stadionu, co w teraz jest chyba najważniejsze...

snow123 14.07.2010 22:19

VanBasten, może ty nigdy nie byłeś na meczu wydaję mi się, że jest to wątek o budowie stadionu, a nie o kibicowaniu więc skończ obrażać innych! Jeśli kupujesz samochód i dostajesz go bez drzwi, a zapłaciłeś jak za normalny to mówisz, że co tam ważne, że zajebiście idzie???

Wojtas 14.07.2010 22:30

SKWK walczy jeszcze o demontaż tych zakichanych pleks na D??

jakis czas temu byl kominikat ze niewiadomo jak to rozwiażą,bo nie ma w planach rozbiorki

a teraz jak sie sprawy maja?

mam nadzieje ze rozmontują to gówno

snow123 14.07.2010 22:32

Prośba do mav23 i M-M, może da się coś jeszcze zrobić żeby krzesełka były ułożone 4 na 5, przecież nie jest to duża zmiana, a jak wiele zmieni, może warto jeszcze o to powalczyć! Ja już pisałem do SKWK.

PiotrG 14.07.2010 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 934605)
To super.
Nie zgodze się.

Jeśli mamy gotowe pomieszczenia, z podciągniętym prądem/gazem/wodą i wentylacją/klimatyzację, to chętny na wynajem sie na pewno znajdzie. Przecież to złoty interes...

Wiele sprzętu do tego nie potrzeba (przecież nie chodzi o restaurację, tylko proste posiłki typu burger, kiełbaska, cola), a znając ceny takiej kiełbaski na stadionie, inwestycja szybko się zwróci. Zresztą wszystkie urządzenia można przenieść po zakończeniu współpracy z Wisłą. Z rzeczy nie do odzyskania, to jedynie ta lada i rolety...

Także akurat o to bym się nie martwił, na pewno Wisła znajdzie chętnego na wyposażenie i użytkowanie kiosków. A czy zdążą je uruchomić na pierwszy cz trzeci mecz u nas, to już trudno... Najpierw jednak Wisła musi się stać operatorem stadionu, co w teraz jest chyba najważniejsze...

Gdyby to był taki złoty interes, to pod trybuną południową już dawno byłby gotowe 2 kioski, a nie kibice biegali po schodach do namiotu na zewnątrz, i z powrotem często gubiąc zakupiony posiłek.
Zresztą pożyjemy zobaczymy, dopóki ja nie ujrzę na własne oczy oficjalnej informacji o tych kioskach, a później prac przy ich wyposażaniu, to nie uwierzę. Ze zbyt wielu rzeczy na tym stadionie zrezygnowano.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:02.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl