Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

mr_kwolf 06.04.2020 16:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1551712)
Czy mi się wydaje, czy ta chu... Umowa na stadion akurat w tym wypadku działa na naszą korzyść?
Zamiast stałej opłaty płacimy z mecze a skoro ich nie ma to nie musimy placic?

Tak, tutaj "wyjątkowo" miasto się przejechało na swoim podejściu. Jakby Wisła była operatorem to najprawdopodobniej (byłoby to zależne od konstrukcji umowy) płaciłaby niezależnie od tego co się dzieje na stadionie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 1551718)
wg mnie Wisła może stracić najmniej z wszystkich klubów e-klapy.. to nie znaczy, że straci...

pensje zostały obniżone do minimum juz dawno , 16 zawodnikom kończą się kontrakty, czyli 55% drużynie, w tym Wasyla, Brożka, Boguskiego, czyli osób, które miały dość wysokie i pewnie zakończą kariere.. (szkoda, żę w taki sposób ) .. poza tym spory zastrzyk od kibiców + 2 milionyy

Zgodzę się, że Wisła może na tym wszystkim "zyskać" (znaczy się stracić najmniej), ale z innych powodów. My "potrafimy" obracać się w świecie, w którym miasto nie dorzuca co roku kilku milionów "na promocje". A takie czasy najprawdopodobniej nastaną, dzięki czemu nie będziemy na starcie kilka milionów złotych rocznie w plecy w porównaniu do reszty ligi.

Kulą u nogi jest tylko dług, który będzie jeszcze "wyższy" w nowej rzeczywistości.

leszekm 08.04.2020 08:31

"Rok temu pomiędzy właścicielami klubów Ekstraklasy doszło do mocnego starcia. Rada Nadzorcza ESA składająca się z topowych klubów przeforsowała inny podział środków z kontraktu telewizyjnego, premiując topowe kluby. Na nic były późniejsze protesty maluczkich, na nic utyskiwania klasy średniej.

Kto by pomyślał, że sytuacja aż tak się odwróci.

Dzisiaj kluby tną pensje i €niektóre zwalniają ludzi. Argumentem jest oczekiwanie na ostatnią transzę pieniędzy od Canal+. Ale sęk w tym, że poza klubami z TOP4, cała reszta już prawie wszystkie należne pieniądze od telewizji otrzymała. Do rozliczenia pozostały tak naprawdę ogryzki za miejsce w tabeli, bo tak należy traktować pieniądze rzędu 350 000 a 2 000 000 złotych. Owszem, to ciągle sporo forsy, na ulicy się takiej nie znajdzie, ale nie są to sumy decydujące o być albo nie być. Największy problem mają potencjalni pucharowicze, którym na ten moment przepadło zdecydowanie najwięcej a to dlatego, że sami tak poprzesuwali te telewizyjne budżety.

Poszli na zwarcie i jak mawia młodzież karma wróciła. Nie cieszy mnie to, natomiast widzę w tym pewną nauczkę: o strategicznych sprawach powinny decydować wszystkie kluby, a głos każdego z nich powinien ważyć tyle samo. Jak ktoś chce być solistą w czasach hossy to potem trudno mu się odnaleźć w grze zespołowej na potrzeby kryzysu..."
https://weszlo.com/2020/04/07/jak-co...stanowski-195/

Szelu_BRW 01.05.2020 20:32

Jeżeli ktoś nie widział

https://www.youtube.com/watch?v=t3Rm-wniBh4

Takiego Stanowskiego można oglądać

Karherop 11.05.2020 08:57

Minął tydzień i pi"**** takie głupoty o Kubie że się tego słuchać nie da.

Griszka30KR 11.05.2020 13:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1551945)
Minął tydzień i pi"**** takie głupoty o Kubie że się tego słuchać nie da.

Dla mnie to narcyz i lansuje się na jedynej rzeczy ,a raczej rzekłbym tylko tytule "Stan futbolu"

Konrad. 02.12.2020 03:40

https://junior.weszlo.com/2020/11/28...-certyfikacji/

Ktoś wie, dlaczego po kompromitacji sprzed dwóch lat i nie otrzymaniu żadnej gwiazdki, w tym roku nasza Akademia w ogóle temat odpuściła?

Wszystkie inne kluby, ktore wtedy nie wystartowaly (Zagłębie, Płock), w tym roku złożyły papiery i gwiazdkę otrzymają...

masada 05.02.2021 15:37

do usunięcia

bódyń 07.04.2021 10:03

O sytuacji w Wisle
https://sport.tvp.pl/53172237/jakub-...akow-pieniadze

Reser 07.04.2021 12:18

Dobra lektura dla tych, co to w tym roku widzieli już puchary, a w przyszłym walkę o mistrzostwo :D Ale czy ich cokolwiek jest w stanie sprowadzić na ziemię?

pepe72 07.04.2021 12:37

JK na twitterze:
https://twitter.com/jarokrolewski/st...58358345965572
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jarosław Królewski
<oswiadczenie>

Zadłużenie Wisły 2020 < Zadłużenie Wisły 2019 < Zadłużenie Wisły 2018

</oswiadczenie>

@WislaKrakowSA

PS. Będzie suplement dla „dziennikarzy-finansistow” zabierających głos nie czytając SF. Naciskam, żeby od razu z kolorowanką,ale nie chcą się zgodzić

Artykuł na TVP dziś po 10, tweet o 13:30

I jeszcze drugi
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jarosław Królewski
na szybko:) wiec mogłem się trochę walnąć.

21.135 < 23.083 < 37.506

Dramat. Nie chce myśleć co by było gdyby nie COVID i kilka popsutych planów.

PS. Sportowa kalibracja trwa.

KOALIK 07.04.2021 12:44

Cytat:

Równocześnie w górę poszły koszy utrzymania drużyny i pozostałych pracowników, które w 2020 były wyższe niż rok wcześniej o blisko 5 milionów złotych. Problem polega na tym, że tej różnicy nie widać na boisku. Wisła nadal walczy w zasadzie tylko o utrzymanie.
To też wiele wyjaśnia. Skoro dokonano potężnych pod względem ilościowym transferów, można było oczekiwać widocznego i trwałego progresu drużyny, a tu się okazuje, że szrotu jest pełno, a dobrych zawodników niewielu i to jeszcze z ciągłymi wahaniami formy.

Wydano kilkaset tys. zł na Kuveljica i on pokazał coś pozytywnego? Miał kontuzje, ale mimo wszystko to niewypał na dzień dzisiejszy. Savić przychodził w glorii gwiazdy ligi słoweńskiej i nic. Yeboah przychodził jako były gracz Manchesteru City, pokazał jakieś tam przebłyski i nic.

Nie mówiąc o typowym szrocie, bo przyjście Kone i wcześniej Halla mogę porównać z wynalazkami Smudy Burdenskim i Oproiescu.

Na dzień dzisiejszy jest piętnastu obcokrajowców. Ilu powinno zostać? 2-3. To chyba i tak za dużo.

Wydawało się, że w tym okresie nie będzie prowadzenia takiej polityki z góry skazanej na porażkę (to główna polityka w naszej lidze od piętnastu lat i nikt na niej nie wygrał), ale znowu szuka się kopaczy na plażach w byłej Jugosławii, na stepach w Kazachstanie. Co z tego ma wynikać?

W ostatnich latach przemiał zawodników w Wiśle był ogromny. Jeden wagon szrotu odjeżdża, drugi przyjeżdża.

Dlatego tak ważna była sprawa Buksy, bo jak pokazuje historia naszej ligi - młodego Polaka można bardzo łatwo sprzedać za kilka mln euro. Niestety została zawalona przez zarząd.

W Wiśle od czasów niewypału holenderskiego jest ten sam problem. Ostatnim dobrym obcokrajowcem był Carlitos, który przez długi czas utrzymywał słynny zarząd TS-u w bohaterstwie i nieomylności. Na przestrzeni ostatnich dziesięciu latach był jednym z niewielu zagranicznych piłkarzy.

Cycu 07.04.2021 12:58

Gdyby ktoś chciał się zapoznać poniżej daję link do sprawozdania finansowego za rok 2020 i lata poprzednie:

https://wisla.krakow.pl/page?slug=ak...i-sprawozdania

doktor granat 08.04.2021 17:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOALIK (Post 1563494)
To też wiele wyjaśnia. Skoro dokonano potężnych pod względem ilościowym transferów, można było oczekiwać widocznego i trwałego progresu drużyny, a tu się okazuje, że szrotu jest pełno, a dobrych zawodników niewielu i to jeszcze z ciągłymi wahaniami formy.

Wydano kilkaset tys. zł na Kuveljica i on pokazał coś pozytywnego? Miał kontuzje, ale mimo wszystko to niewypał na dzień dzisiejszy. Savić przychodził w glorii gwiazdy ligi słoweńskiej i nic. Yeboah przychodził jako były gracz Manchesteru City, pokazał jakieś tam przebłyski i nic.

Nie mówiąc o typowym szrocie, bo przyjście Kone i wcześniej Halla mogę porównać z wynalazkami Smudy Burdenskim i Oproiescu.

Na dzień dzisiejszy jest piętnastu obcokrajowców. Ilu powinno zostać? 2-3. To chyba i tak za dużo.

Wydawało się, że w tym okresie nie będzie prowadzenia takiej polityki z góry skazanej na porażkę (to główna polityka w naszej lidze od piętnastu lat i nikt na niej nie wygrał), ale znowu szuka się kopaczy na plażach w byłej Jugosławii, na stepach w Kazachstanie. Co z tego ma wynikać?

W ostatnich latach przemiał zawodników w Wiśle był ogromny. Jeden wagon szrotu odjeżdża, drugi przyjeżdża.

Dlatego tak ważna była sprawa Buksy, bo jak pokazuje historia naszej ligi - młodego Polaka można bardzo łatwo sprzedać za kilka mln euro. Niestety została zawalona przez zarząd.

W Wiśle od czasów niewypału holenderskiego jest ten sam problem. Ostatnim dobrym obcokrajowcem był Carlitos, który przez długi czas utrzymywał słynny zarząd TS-u w bohaterstwie i nieomylności. Na przestrzeni ostatnich dziesięciu latach był jednym z niewielu zagranicznych piłkarzy.

Przy oczywistym spadku przychodów o 6 baniek spowodowanym pustym stadionem wywalę kilku dziadów i szklanki płacąc im żeby sobie poszli i zastąpię ich nieco większą liczbą kopaczy na podobnym poziomie, których w życiu nie odsprzedamy i którym muszę także płacić pensję plus coś za podpis i to w sezonie w którym stosunkowo łatwo jest się utrzymać. Efekt - strata 3,3mln.
Jakaż tu będzie rotacja w przyszłym sezonie w którym spadają 3 ekipy.

robert777 08.04.2021 18:23

Spadają trzy, ale za to najpierw też wchodzą trzy tuzy typu termalica łęczna ŁKS. Tam to jest dopiero szrotu. Plus tuzy niespadkowicze obecni czyli pbb żydy Płock warta. Tylko jakaś katastrofa mogłaby spowodować spadek

Cycu 09.04.2021 11:06

W czerwcu kończy się nam umowa z LV BET czy była przedłużana? Myślę, że znajdziemy jednak kogoś kto da nam więcej za reklamę. W LV BET też się nie przelewa z tego co kiedyś czytałem, także raczej z nami nie zostaną.

LucjuszWielki 30.04.2021 21:56

Stracone bramki oraz mecze, w których grali na środku obrony nasi byli/przyszli zawodnicy:

SEZON 2020/2021
URYGA - 25 spotkań - 42 stracone gole,
JANICKI- 16 - 25 stracone

SEZON 2019/2020
URYGA - 37 spotkań - 54 stracone gole,
JANICKI - 34 --- 48

kolarz90 06.05.2021 18:12

Energa nowym sponsorem na koszulkach https://www.goal.pl/ekstraklasa/wisl...zego-sponsora/

ABG Bochnia 06.05.2021 18:17

sen o lidze mistrzów powrócił :)))

-Szymek79- 17.05.2021 13:15

https://twitter.com/sportmalopolska/...93638062792704

Jutro podczas konferencji prasowej ma zostać ogłoszone przedłużenie umowy z jednym ze sponsorów i przedstawienie firmy technologicznej, której logo pojawi się na koszulkach w nowym sezonie. Firma ta notowana jest na londyńskiej giełdzie.

Swoje myślenie skierowałem od razu w stronę przedłużenia umowy z firmą Astor i wydaje mi się, że na naszych koszulkach może pojawić się logo Schneider Electric, która faktycznie jest notowana na giełdzie w Londynie. Wtedy zgadzałyby się wcześniejsze plotki o sponsorze z branży energetycznej ;)

Gin 17.05.2021 14:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez -Szymek79- (Post 1567290)
https://twitter.com/sportmalopolska/...93638062792704

Jutro podczas konferencji prasowej ma zostać ogłoszone przedłużenie umowy z jednym ze sponsorów i przedstawienie firmy technologicznej, której logo pojawi się na koszulkach w nowym sezonie. Firma ta notowana jest na londyńskiej giełdzie.

Swoje myślenie skierowałem od razu w stronę przedłużenia umowy z firmą Astor i wydaje mi się, że na naszych koszulkach może pojawić się logo Schneider Electric, która faktycznie jest notowana na giełdzie w Londynie. Wtedy zgadzałyby się wcześniejsze plotki o sponsorze z branży energetycznej ;)

Schneider ? moj wujek pracuje we Francji w tej firmie , muszę go spytać, może coś słyszał , chociaż gdyby cis było na rzeczy to pewnie by dzwonił

FraMat 17.05.2021 14:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gin (Post 1567298)
Schneider ? moj wujek pracuje we Francji w tej firmie , muszę go spytać, może coś słyszał , chociaż gdyby cis było na rzeczy to pewnie by dzwonił

Firma Schneider Electric to gigant branży elektrotechnicznej.
Jeśli twój wujek nie pracuje gdzieś w centrali na poziomie przynajmniej asystenta zarządu to w żadnym przypadku nic nie będzie wiedział.
To tak jakbyś pisał, że twój wujek może wiedzieć kto będzie następnym selekcjonerem kadry, bo sam pracuje jako szatniarz w A klasowym klubie. Tu piłka nożna i tam piłka nożna

Gin 17.05.2021 16:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1567305)
Firma Schneider Electric to gigant branży elektrotechnicznej.
Jeśli twój wujek nie pracuje gdzieś w centrali na poziomie przynajmniej asystenta zarządu to w żadnym przypadku nic nie będzie wiedział.
To tak jakbyś pisał, że twój wujek może wiedzieć kto będzie następnym selekcjonerem kadry, bo sam pracuje jako szatniarz w A klasowym klubie. Tu piłka nożna i tam piłka nożna

Szatniarzem nie jest 😂 pracuje 40 lat w tej firmie nie wiem na jakim stanowisku bo nigdy nie pytałem ale biedny to on nie jest , więc pewnie jakieś dyrektorskie stanowisko

MaLk 17.05.2021 18:13

Po opisie Królewskiego może to być Aveva, ale aż tak bardzo bym się nie emocjonował, skoro to nie ma być sponsor główny.

Schneider to nie ten kraj, nie ta kapitalizacja i niezupełnie ta branża. Nie masz po co pytać wujka, Gin ;)

Harcownik 17.05.2021 18:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1567327)
Po opisie Królewskiego może to być Aveva, ale aż tak bardzo bym się nie emocjonował, skoro to nie ma być sponsor główny.

Schneider to nie ten kraj, nie ta kapitalizacja i niezupełnie ta branża. Nie masz po co pytać wujka, Gin ;)

A nie mylisz jej przypadkiem z Alelega?

-Szymek79- 17.05.2021 18:47

Rzeczywiście wygląda to jak Aveva, której większościowym udziałowcem jest... Schneider Electric :) Czyli ogólnie trop nie był zły, chociaż o tym przekonamy się jutro. Szkoda, że nie na front, a raczej w miejsce Kawasaki, bo logo mają nienajgorsze.

Harcownik 17.05.2021 19:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez -Szymek79- (Post 1567335)
Rzeczywiście wygląda to jak Aveva, której większościowym udziałowcem jest... Schneider Electric :) Czyli ogólnie trop nie był zły, chociaż o tym przekonamy się jutro. Szkoda, że nie na front, a raczej w miejsce Kawasaki, bo logo mają nienajgorsze.

A to Kawasaki nie robi większych pieniędzy? W każdym razie brzmi i kojarzy się lepiej niż Aveva.

-Szymek79- 17.05.2021 19:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Harcownik (Post 1567339)
A to Kawasaki nie robi większych pieniędzy? W każdym razie brzmi i kojarzy się lepiej niż Aveva.

Chodziło mi tylko o wizualny aspekt ;) moim zdaniem lepsze logo ma Aveva niż LV Bet.

MaLk 17.05.2021 19:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Harcownik (Post 1567339)

Ale to Kawasaki (Robotics Polska), to tak naprawdę krakowski Astor. Czyli - jak już napisał Szymek wyżej - ten sam kierunek kontaktów co Aveva.

Griszka30KR 18.05.2021 12:31

Ależ Oni mnie zaimponowali w tej chwili...
Pierwsze werble ,a potem dźwięk trąbki cichnący z każdym zdaniem.
Nie to ,żebym się nie cieszył ,ale jestem daleko mi do wow jakiego spodziewałem się po zapowiedziach ,bo było dmuchanie,dmuchanie.... ,a tu po prostu dalej Astor,ta sama kwota(+ inflacja),tylko zmiana marki współpracującej Nimi na koszulkach.
Czyli została jeszcze Astraada,Emerson,Horner APG...

Gin 18.05.2021 14:13

Kto na przód zamiast LVBet?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:00.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl