![]() |
Pracownicy Wisły już tam są.
Pomału wszystko zmierza do scenariusza, w którym Wieczysta wchodzi do I ligi, wzmacnia się, potem Wisła bankrutuje, a Wieczysta zmienia nazwę na Wisła i robi awans do Ekstraklasy. Nierealne? |
Zobaczymy na ile mu starczy pary (i kasy). Jakby awansował w tym sezonie, a chyba na to się zanosi, bo w miejsce 20 graczy, których wywalił na bruk, ściąga sobie grajków z Ekstraklasy, to zrobi się ciekawie.
Wszystko zależy od tego, czy stać go na kupienie awansu z I ligi do Ekstraklasy w kolejnym sezonie. Rodzi się też pytanie czy Peszkin mu to ogarnie od strony sportowej. |
Cytat:
A majetiejszych właścicieli poza SSP czy klubami miejskimi, to chyba tylko mają w Lublinie, Warszawie, Częstochowie i Poznaniu. |
Cytat:
|
Mnie również projekt Cupial bis nie przekonuje, ale jak pokazuje piłkarski świat, taka bezkompromisowa polityka potrafi zdominować rynek i rozgrywki.
Wieczysta nie ma na pewno tego co ma Wisła, czyli 40 mln długów. A że ludzie będą co raz więcej chorować, to hajs z aptek będzie tylko większy. Uważam że ten projekt może wyhamować najwcześniej po awansie do ekstraklasy i pierwszym zderzeniem z narastającymi kosztami. Coś jak Raków obecnie. |
Wieczysta to na ten moment klub z praktycznie zerową publicznością, z malutkim stadionem.
Umówmy się, że żeby im się to spinało finansowo, to musieliby zacząć grać na R22 i mieć chociaż te 10 tysięcy na każdym meczu. Oni już teraz mają budżet płacowy na poziomie ekstraklasowym, a ich dochody z pamiątek czy biletów są najpewniej symboliczne. Póki Kwiecień zasypuje to wszystko kasą (jak Cupiał), to wszystko gra, nie muszą się liczyć z kosztami. Problem pojawi się, jak się Kwietniowi z jakiegoś powodu znudzi. |
to już takie myślenie życzeniowe
pilnujmy swojego podwórka Kwiecień wzorowo ogarnął swoje a ten scenariusz ze zmianą nazwy na Wisła... no prosze Was kto by sie na to zgodził , po tylu latach szydery z Lecha ? zreszta wątpie aby chciał tego sam Kwiecień ja przynajmniej bym nie chciał gdybym zbudował coś od zera, niszczyć to tylko po to żeby podać kroplówke naszemu bagienku |
Cytat:
Albo o bagienku? Przecież byłby wtedy zupełnie nowy zarząd, nowe struktury, solidne podstawy finansowe, brak długów. Poza tym (zanim ktoś mnie zaatakuje) - nie twierdzę, że o tym marzę. Tylko mi się taki scenariusz układa skoro wszyscy cały czas podkreślają jak to Kwiecień jest kibicem Wisły. |
Cytat:
Jakby Wieczysta doszła do ekstraklasy i miała ludzi, którzy potrafią wynaleźć niezłych piłkarzy, a nie w większości szrot jak my i trenera, który potrafi z nich coś wykrzesać to wpływy ekstraklasy i praw już im dużo dadzą. Poza tym moim zdaniem Kwiecień będzie w stanie przekonać kolegów biznesmenów żeby wrzucali jakąś kasę za sponsoring. Będąc w 5 czy 6 lidze mieli bodajże Mercedesa na koszulkach to tym bardziej ktoś się znajdzie w extra. Przejście 2 a potem 1 ligi może zająć trochę czasu i jeśli potrwa długo to wtedy może może mu się znudzić. Ale oczywiście życzę Mu powodzenia m.in. dlatego, że robi to za swoje. |
tak no byłaby nowa Amica Wronki w Poznaniu , bez długów , ale myślisz że bez bagienka ?
za silne są wpływy kibicowskie w krakowie |
Jeśli Kwiecień jest pogodzony z tym, że w Ekstraklasie co sezon będzie wychodzić na zero, względnie na delikatny (dla niego) minus, to sprawa zapełnionych trybun zejdzie na dalszy plan.
W Ekstraklasie trzeba mieć co sezon te minimum ~20 baniek na wynagrodzenia, żeby się w niej w miarę komfortowo utrzymać, oczywiście mając do dyspozycji trenera i sztab, który dowiezie to od strony sportowej. Wpływ z praw TV za sezon 2022/2023 były na minimalnym poziomie ok. 8 mln PLN, także ze sponsoringu i merchu trzeba jeszcze sporo dozbierać. |
Cytat:
Abstrahując oczywiście od tego, czy sam Kwiecień by tego chciał. |
a jednak Lechia czy Śląsk odmówiły w analogicznej sytuacji (a Polonia czy Lech nie)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Natomiast zwracam uwagę szanownych Kolegów (Ciebie i Martinho) na fakt, że - wiedząc iż czytający mają niekiedy problem z odbiorem tego, co npiszę - na końcu wypowiedzi umyślnie zamieściłem specjalnie taką ikonkę " ;) " żeby zaznaczyć, że to była wypowiedź z przymrużeniem oka. Ale, jak widać, i to nie pomogło ;) |
|
Za różne wypowiedzi u nas raczej nielubiany , ale wciąż - choćby za 2 tytuły mistrzowskie - jeden z najlepszych trenerów w historii klubu. R.I.P.
|
Inteligentny mądry człowiek
co w świeci kopanej nie jest atutem szkoda |
Ja tam go lubiłem,ba nawet bardzo szanowałem.
Wieczne odpoczywanie racz mu dać Panie... Ps.Już widzę jak opierdala św Piotra"Od ciebie się zaczęło, byle gdzie kopnąłeś....i się zesrało póżniej już" |
Oresta zapamiętałem z rewanżu z Saragossą i z czasu pracy w Śląsku, gdy w analogicznym okresie czasu zgromadził więcej punktów od najdroższego trenera Wisły w historii i najdroższej Wisły, mając do dyspozycji o wiele mniejsze środki finansowe.
|
i taki cytat z wypowiedzi Pana Trenera Lenczyka
Gdy po przyjściu do Wisły w latach siedemdziesiątych, mówiłem piłkarzom, że grałem w takich a takich klubach, to Zdzisław Kapka mi dociął: Panie trenerze, my gramy, a pan w piłkę kopał." i tak mi się skojarzyło, że poza mądrością i inteligencją Pan Trener miał dystans, duży dystans do siebie i poczucie humoru |
Jeden z najlepszych polskich trenerów, człowiek bardzo barwny i przede wszystkim - naprawdę widzący więcej niż inni.
Przykładał bardzo dużą wagę do kondycji i ćwiczeń ogólnofizycznych. Po latach Szymkowiak przyznał mu rację mówiąc że mógłby uniknąć kilku kontuzji umiejętnie się przewracając. Teraz to banał, a tamtych czasach kiedy po meczu (a czasem przed) szło się na wódkę Orest Lenczyk uchodził za ekscentryka. Można powiedzieć - wyprzedził swój czas o jakieś kilkanaście lat - jeśli chodzi o naszą śmieszną ligę. |
szacunek i dziękujemy Panie Trenerze
btw z jakiej racji nie miałby być u nas poważany ? |
Cytat:
Niech spoczywa w pokoju. |
Szacunek, Trenerze.
|
Jerzy Jurczyński- jeden z najlepszych (jeśli nie najlepszy) rzecznik prasowy w historii Wisły
https://przegladsportowy.onet.pl/pil...nioski/xdje9m2 |
Fajne, dzięki. Wśród kibiców dużo jest sentymentu prorosyjskiego i antyukraińskiego, ale wątpię, żeby nawet relacja innego Wiślaka ich przekonała. Ewentualnie, ktoś napisze, że precz z polityką albo że przejrzyj na oczy, Ukraińcy zarabiają na wojnie czy jakiś inny wysryw.
|
Cytat:
ale bratać się z ruską swołoczą może się tylko ten kto nie zna historii ... i generalnie ma kłopoty z logicznym myśleniem. |
Cytat:
Znajdą się znajdą - zwłaszcza wśród przeciwników szczepień, 5G i chemitrails i innych pierdół |
To że ruscy są jacy są, nie znaczy że Ukraińcy są lepsi. Wystarczy posłuchać opowiadań kresowian.
|
Drozd zostań przy piłce. Naprawdę.
|
Cytat:
https://sport.interia.pl/reprezentac...ra,nId,7574915 Typowa ukraińska mentalność. |
Przecież Ukry to to samo co Ruscy. Jeszcze niedawno nazywali się braćmi... Ta sama mentalność, te same wersje historii - no Ukry jeszcze gorsze bo i komunizm popierali i nazistów w latach 40-tych.
A jak się odwdzięczą Ukraińcy za pomoc, która dostali od Polski przez ostatnie dwa lata, to już pokazali, gdy tylko Polska, Duda czy rolnicy blokując granicę zaczęli fikać to było krótko, że zdrajcy, że wspierają Rosję itp. |
Cała historia to potwierdza.
|
mimo wszystko zantagonizawenie ich ze sobą jest w naszym interesie
ale może dość polityki , zawsze tak jest ktoś zacznie , i potem temat roz.ebany... |
Może kwestię warto omówić w temacie politycznym albo wydzielonym, bo na żywo Drozd i Jaro mogą nie mieć okazji porozmawiać z osobami o innych poglądach. Media pewnie już wybrali, a media społecznościowe to śmietnik. Może da się jakiś rozum czy serce jeszcze uratować, a czasem i życie:
https://www.rp.pl/prawo-karne/art402...terrorystyczny |
Cytat:
|
Ale to w innym temacie, bo ten jest o naszych byłych piłkarzach, trenerach i pracownikach. Np. Jurczyńskim, który zdaje się być naprawdę godny szacunku.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:11. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl