![]() |
Cytat:
6 punktów powinno wystarczyć, 4 raczej nie.. Porażka z Legią może tak nie skomplikuje sytuacji, jak na pewno podziała deprymująco na zespół. Małą przewagą dla nas jest dodatni bilans z większością zespołów walczących o awans: Lech, Korona, cracovia - mamy lepszy bilans Zagłębie na dziś lepszy Pogoń, Jaga - gorszy |
Fajnie to karherop rozpisałeś, wszystko czytelnie. Brakuje tylko pogrubienia Lecha w meczu z Lechią.
Mimo dwóch zwycięstw z rzędu teraz przeczuwam jak to po derbach gorszych wyników. Przykro mi to pisać ale sądzę, że nie załapiemy się my i Korona, ale obym się mylił. Terminarz na końcowe kolejki jest bardzo ciekawy. Sporo drużyn jest zaangażowana w walkę o top 8, różnice punktowe bardzo niewielkie, będzie się działo. Pogoń - Terminarz może mają nie najłatwiejszy, ale można się spodziewać że pokonają Arkę u siebie a w pozostałych meczach również nie są bez szans (z Jagą to pewnie nawet są faworytem). No i oczywiście mają 3 punkty nad 9 miejscem, więc jak dla mnie są pewniakami. Jagiellonia - Oj skomplikowali sobie sytuację, ale 3 punkty z Sosnowcem u siebie, i z 3 trudnych wyjazdów też chociaż 1-2 punkty powinni przywieźć, a to wystarczy. Lech - Nie wyobrażam sobie, żeby wypadli poza 8, przerwa na reprę, powinni się ogarnąć, mimo wszystko mają mocną kadrę. Cracovia - Mimo porażki u nas, wcale nie grali tak źle, terminarz mają dosyć przyjemny, uważam że dadzą radę. Korona - Już jakiś czas temu jak mieli jeszcze sporą przewagę nad 9 miejscem pisałem że robią wyniki ponad stan i to się zaraz powinno odwrócić. Wybryk w Białymstoku nie zmienia mojej opinii, jak dla mnie ,,będą grali o spadek" Wisła - Tak jak wyżej, spodziewam się teraz gorszych wyników jak to po derbach. 6 punktów to minimum, trudne zadanie, zwłaszcza patrząc na naszą szczupłą kadrę. Zagłębie - Mają również niezły terminarz jak Cracovia, i mogą się jeszcze załapać, grają ostatnio całkiem nieźle Podsumowując. Według mnie w 8 na pewno znajdzie się Lech, Pogoń i Jagiellonia. Trochę mniej jestem pewny Cracovii ale sądzę, że też dadzą radę. Zostało jedno miejsce na Koronę Nas i Zagłębie. Jeśli miałbym stawiać pieniądze to wybrałbym Zagłębie, ale to są tylko moje luźne dywagacje, a z każdą kolejką będziemy mądrzejsi. Do boju WISŁO! |
Remi wraca na mecz z nami.
|
Sanogo z sosnowca też wraca na mecz z nami.
|
Przy tym, co dzieje się w ekstraklapie to przewidywanie jakichkolwiek scenariuszy jest jak wróżenie fusów.
Czy niemożliwy jest scenariusz, w którym bogaty Lech, z Nawałką na ławce będzie grał w dolnej ósemce a biedniutka Wisła z debiutującym w roli pierwszego trenera Stolarczykiem zagra w górnej? Tak naprawdę wiadomo, że nic nie wiadomo. |
Wisła w obecnej formie jest lepsza od Jagiellonii i Lecha mimo słabszej kadry.
Po derbach mamy przerwę na prawie 2 tygodnie, jest czas się zregenerować, odświeżyć głowy i wyjść na Legię jak młode głodne wilki. Po tym co zaczynamy grać to dobry wynik w meczu z L-ką wcale nie jest niemożliwy. Strasznie żal przegranego meczu z Pogonią, cała tabela i nasza sytuacja wyglądałaby zupełnie inaczej. |
Cytat:
Wiadomo, że nic nie jest pewnego, ale ten dział do tego służy aby sobie luźno podywagować. Rozpisałem tylko według mnie najbardziej prawdopodobny scenariusz, ale oczywiście może się wydarzyć wszystko, łącznie z tym, że Piast wyleci z tej 8. |
Cytat:
Owszem Jagiellonia i Lech grają słabo, ale oni mają naprawdę jakościowych piłkarzy(jak na naszą ligę) i jestem zdania, że po przerwie na reprezentację ustukają tyle punktów aby im wystarczyło do top 8. |
Tak mówicie o słabości Jagi i Lecha... oni zdobyli tylko o 2 i 3 pkt mniej od nas na wiosnę... Myśmy też przejebali wiele meczów.
Mamy za to mecze z Piastem i Zagłębiem - które punktują najlepiej na wiosnę (15 i 13 pkt) oraz z Legią, z którą nie wygraliśmy u siebie od 2013 roku... Mnie bardziej bolą takie frajersko stracone pkt z Sosnowcem, Płockiem czy Arką. Takie chujowe ekipy mają na nas punkty. Arka nawet 4. |
W tym miejscu warto wrzucić tabelę wiosny z uwzględnieniem tylko zespołów pozostających w grze o 8:
1. Zagłębie 13 pkt 2. cracovia 12 pkt 3. Pogoń Szczecin 10 pkt 4. WISŁA 9 pkt 5. Korona 8 pkt 6. Jaga 7 pkt 7. Lech 6 pkt Do zdobycia było max 18 pkt. Co warto powiedzieć, nikt z tej grupy sobie nie zapewni grupy mistrzowskiej po 27 kolejce. Dopiero w 28 kolejce jest to możliwe, aczkolwiek nie sądzę że tak się stanie. |
Cytat:
mamy lepsze bilanse w bezpośrednich meczach z: Zagłębie (tu przed nami jeszcze rewanż), Cracovią, Koroną i Lechem. |
Do usunięcia
|
Pogoń 41
Jaga 40 Lech 39 cracovia 39 Korona 39 ------------- Wisła 38 Zagłębie 37 |
Nie ma drugiej takiej ligi gdzie lider tabeli walczy jak równy z równym z czerwoną latarnią w tabeli. Przypomnę jedynie na marginesie, że Zagłębie Sosnowiec ma 18 pkt a przed ostatnia Wisła Płock 24 pkt... i to ostatnie Zagłębie Sosnowiec niezasłużenie przegrało z Lechią Gdańsk mającą 53 pkt (a przed meczem z nimi 50 pkt)...
W poprzedniej kolejce zmietliśmy z powierzchni ziemi Koronę Kielce 6:2... aby w tej kolejce dołująca w tabeli Korona Kielce wygrała bez problemu z Jagiellonią Białystok 3:1... Zgodzić się trzeba, że Legia co roku zdobywa mistrzostwo (ale jaka jest wartość tego mistrzostwa w tej nędznej lidze), a Lech czy Jagiellonia jest w czubie tabeli... Mistrz kraju jest z roku na rok słabszy... Tak naprawdę mistrz polski najbardziej skompromitował się w pucharach... a mówimy tu o sytuacji gdzie wszystkie drużyny Eklapy odpadły z pucharów przed końcem wakacji... Tak naprawdę wyniki w tej lidze można losować... A jeśli chodzi o mecz z Legią to myślę, że będzie bardzo ciężki... Co prawda Legia ostatnio gra dno... choćby odpadła z Rakowem w Pucharze Polski ale ta nędzna legia w końcu musi odpalić... jak co roku gdy zdobywa mistrzostwo... |
Cytat:
Przytaczasz przykład że my zmietliśmy Koronę 6:2 a potem ona wygrała z Jagiellonią 3:1. No ok, ale co w tym dziwnego? Każdy mecz jest inny, jeden Ci wyjdzie to nie znaczy, że następny też Ci wyjdzie i to się powtarza również w każdej innej lidze. Przytaczasz przykład gdzie czerwona latarnia ligi walczy jak równy z równym z liderem. No to proszę bardzo: Nie tak dawno, Nurnberg - Dortmund - 0:0. U nas przynajmniej Lechia wygrała, a Dortmund sobie nie poradził. Ależ ta Bundesliga jest nieprzewidywalna.. Wszedłem w pierwszą lepszą ligę na livesports i od razu coś znalazłem, gdybym poszperał trochę dłużej pewnie byłbym w stanie Ci takich przykładów wystawić z 10, tylko po co? |
Co do losowości i wyników to przecież właśnie dlatego wprowadzono system ligi mecz/rewanż każdy z każdym aby w wyniku całego sezonu i tych 296 spotka wyłonić najlepsze i najsłabsze drużyny. Pojedyńcze spotkania niewiele mają tu do rzeczy...
Daleko nie szukając - zobacz sobie z kim w tej kolejce ligi włoskiej przegrał i Juventus i Roma. I to jak kilka lat temu mistrzem Anglii została drużyna która rok wcześniej ledwo się utrzymała. Co do poziomu w pucharach to w ogóle nie ma rozmowy. Szorujemy dno, ale problemy tkwią gdzie indziej. |
Nie do końca się z wami zgodzę. To czym różni się ekstraklasa od poważnych lig to tym, że różnica jakości między pierwszą a ostatnią drużyną jest śmiesznie mała. Beniaminek wszędzie może wygrać fartownie z mistrzem, ale u nas wystarczy że się zepnie i może tego mistrza ośmieszyć, pokazać lepszą piłkę, strzelić kilka goli.
Jeżeli ktoś ogląda e-klapę to wie jak Legia zdobywa punkty. A brak jakości jest tym co później obnażają puchary i ma to związek z poziomem naszej ligi. |
Nowe wyliczenia Mogielnickiego. Optymistyczne:
1. Lechia 100% 2. Legia 100% 3. Piast ok. 100% 4. Jagiellonia 91,5% 5. Pogoń 87,9% 6. Cracovia 83,1% 7. Zagłębie Lubin 64,8% 8. Wisła 63,7% 9. Lech 59,6% 10. Korona 49,4% Oczywiście to tylko cyferki i przewidywania i nie można dzielić skóry na niedźwiedziu, ale tak na marginesie dodam, że w powyższym układzie trzecie Derby odbyłyby się przy Kałuży. |
Ale to przecież nie oznacza, że mamy te 63,7% że skończymy na 8 miejscu, tylko że awansujemy. Równie dobrze na 5,6 lub 7 miejscu, więc wniosek o tym gdzie derby nie ma sensu ;)
|
I jeszcze jedno jego wyliczenie:
" Szanse na awans do ósemki z określonym dorobkiem punktowym po 30 kolejkach: 44 pkt. - 85,0% 43 pkt. - 54,4% 42 pkt. - 21,8% 41 pkt. - 5,2% W odniesieniu do poprzedniego tygodnia znacznie zmniejszyły się szanse na awans z dorobkiem 41, 42 lub 43 pkt." Pepe przestrzeliles mocno na początku tematu i nawet miesiąc temu nie dawałeś mi wiary gdy mówiłem że 43 a nawet 44 punkty będą konieczne do awansu. |
o dupę rozbić te liczby, gra z parchatymi pokazała że wynik z Koroną to nie był przypadek, końcówka derbów idealna nie była ale w kluczowym momencie sezonu notujemy progres.cracovia 83% na Top8 za serię po której nie są nawet jej cieniem, zwłaszcza po Derbach!Teraz im bliżej serii ale porażek, te staty nie są nic warte.
|
A skoro Ty piszesz ze sa nic nie warte trzeba je odwolac. Pewnei szklana kula przemowila
|
a co warte są w lidze gdzie każdy z każdym może wygrywać?czym to uwzględnia?takie wyliczanki to można robić w LaLiga ile spotkań Barca w sezonie wygrywa, to tak jakby po 7 zwycięstw parchatych passa nie miała się skończyć.staty to fatamorgana a szklaną kulę to masz pod deklem haha nie umiesz normalnie odpisać to trzymaj paluszki przy sobie.
|
Cytat:
Choć faktycznie szanse na magię "40" są już tylko matematyczne. Mogiel robi staty z uwzględnieniem trendów, a buki raczej obstawiały, że Craxa nam dokopie. |
Cytat:
W tym modelu obecnie jesteśmy wyżej od Lecha i Korony bo w kilku scenariuszach wyników przy równej liczbie punktów mamy z nimi lepsze bilanse Cracovia i Lubin jest wyżej bo maja po dwa mecze z drużynami nie walczącymi o 8 więc ich ewentualne straty punktów w tych meczach nie maja bezpośredniego wpływu na dorobek konkurencji. Wisła jest o tyle w trudnej pozycji że ma ten jeden punkt mniej i dlatego pomimo ze mamy mecz z sosnowcem legią i piastem czyli tez nie bezpośrednimi rywalami w walce to gdzieś ten punkt musimy odrobić. 1. Lechia 100% 2. Legia 100% 3. Piast ok. 100% 4. Jagiellonia 91,5% 5. Pogoń 87,9% 6. Cracovia 83,1% 7. Zagłębie Lubin 64,8% 8. Wisła 63,7% 9. Lech 59,6% 10. Korona 49,4% |
31. kolejka: 1-3; 5-7; 2-4; 6-8
32. kolejka: 7-1; 3-5; 8-2; 4-6 33. kolejka: 1-2; 3-4; 5-6; 7-8 34. kolejka: 4-1; 2-3; 6-7; 8-5 35. kolejka: 1-5; 4-8; 2-7; 3-6 36. kolejka: 8-1; 5-4; 6-2; 7-3 37. kolejka: 1-6; 2-5; 3-8; 4-7 36 i 37 kolejka rozgrywa mecze o tej samej godzinie. Jest dosyć spore prawdopodobieństwo, że my i parchaci zajmiemy miejsca od 5 do 8. Co wtedy zrobi ekstraklasa w 36 kolejce? |
Cytat:
|
Cytat:
Zajmując 4 miejsce - derby u siebie 75% (tylko w wypadku 5 miejsca Cracovii gramy u nich) Zajmując 5 miejsce - derby u siebie 75% (tylko w wypadku 8 miejsca Cracovii gramy u nich) Zajmując 6 miejsce - derby u siebie 50% (Jeśli Cracovia będzie 7 lub 8. Jeśli będzie 4 lub 5 to u nich) Zajmując 7 miejsce - derby u siebie 25% (tylko jeśli Cracovia będzie 8) Zajmując 8 miejsce - derby u siebie 25% (tylko jeśli Cracovia będzie 5) Takie luźne rozkminki. No dobra, ale co z tą 36 kolejką gdzie będziemy grać o tej samej godzinie u siebie najprawdopodobniej? |
Cytat:
Przecież takie rzeczy będą pisane na kolanie tydzień przed spotkaniem |
Cytat:
chyba nie było takiej sytuacji odkąd jest ESA37 ... Nie wierze, żeby policja sie.zgodziła na mecze obu krakowskich klubów o tej samej porze. Ciekawe jak to rozwiążą. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:42. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl