Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

bartek89TS 19.05.2009 07:52

Ja zakończyłem wczoraj maturki na ustnym Polskim: 11/20.Moje odczucie jest takie że trzeba naprawde byc tempym i nic kompletnie nie powiedzieć żeby nie zdać...Co prawda u mnie w klasie na 20 osób jeden sie taki trafił :p Ale jak ktoś umie prezentacje i powiem ja elegancko to moim zdaniem to juz połowa sukcesu,a na pytania to nawet jak nie znacie odpowiedzi to wymyslajcie coś, a moze akurat odpowiecie dobrze:DJa tak robiłem i chyba trafiałem :p

4fan_player 19.05.2009 08:01

9/20 z PL ;( Temat : motyw wędrówki. Pytania : co to jest : epos klasyczny, epitet stały, hymn, przenośnia homerycka i wyjaśnia znaczenie tytułu Przedwiośnie. Pojebało ich z tymi pytaniami.

Martinho 19.05.2009 08:44

14/20 postawa czlowieka wobec zla

powiedzialem okolo 70% i braklo mi czasu ale nie jest zle :D

Lupo 19.05.2009 09:21

A pamiętacie może jakie mieliście zestawy na ustnym angielskim? Są jednakowe w całym województwie ^^

IndykTSW 20.05.2009 17:22

Mam pytanie,jak mam wykaz cytatów to jak mam nim operować? :D Mieć kartki z cytatami i pokazywać jak mówię? Jutro o 17:00 walczę, temat: Różne wizerunki lekarza w literaturze i filmie.

pirat.z.karaibow 20.05.2009 17:24

Angielski 17/20.

Po maturach :-)

Aro1234 20.05.2009 17:28

Pirat i powiedz mi jak to wygląda? Rozmówki się długo toczą? To, co sobie wynotujesz na kartce (żeby np. opisac obrazek) to możesz czytać, czy wszystko jedziesz z głowy? Zacinałeś się? :P Nie interesuje mnie 20/20, ale te 65-75% pasuje mieć - tak dla własnego ego :-) A to już jutro chwilę po 9.00 :P

Zola 20.05.2009 17:37

do usunięcia

pirat.z.karaibow 20.05.2009 17:38

Więc tak...

Wchodzisz sobie elegancko, egzaminator mówi "dzień dobry" i na tym kończy się język polski, potem wszystko już po angielsku tylko i wyłącznie :-)

1. Losujesz jedną z kopert,
2. Egzaminator otwiera kopertę, zaprasza Cię do ławki.
3. Dostajesz kartkę dla siebie.
4. Dostajesz zawartość koperty (jedna kartka- na jednej stronie obrazek, na drugiej scenki),
5. Masz 5 minut dla siebie. Notujesz sobie na kartce co chcesz, potem możesz z niej korzystać (ale nie czytać, spoglądać),
6. Rozpoczyna się egzamin, 10 minut dla Ciebie sam na sam z komisją. Egzamin rozpoczyna się od pytania od czego chcesz zacząć- czy od obrazka, czy od rozmówek.

Jak długo toczą się rozmówki? Mogą nawet 10 minut :-) To jest Twój czas, tylko musisz pamiętać o tym żeby się ze wszystkim zmieścić.

Czy się zacinałem? Tak. I powiem trochę w inny sposób. Uczę się angielskiego od 10 lat, swoboda konwersacji nie jest dla mnie żadnym problemem, czy to z obcokrajowcami w rzeczywistości, czy grając podczas meczów (bo jestem graczem) :-) Ale dzisiaj 2 razy zaciąłem się potwornie :D Autentycznie nie wiedziałem co powiedzieć, musiałem obchodzić na około ale udało się co najważniejsze :-)

Po egzaminie jeśli chodzi o mnie to chciałem odstrzelić sobie łeb, miałem wrażenie że ładnie go s.......iłem :D Ale się okazało 17/20, banan na twarzy.

Zola 20.05.2009 17:47

do usunięcia

pirat.z.karaibow 20.05.2009 17:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zola (Post 731220)
Gratulejszyn :D

Jakie pytania miales? + obrazek

Obrazek- 4 osoby siedzące w restauracji, dwóch chłopaków, dwie dziewczyny. Na stole jakieś jedzenie na talerzach, jedna dziewczyna robi zdjęcie siedzącym koło siebie przyjaciołom :-)

No to zaczynałem opisywać że to jest restauracja, że spotkali się, być może są przyjaciółmi. Są weseli bo lubię przebywać w swoim towarzystwie itd itp.

Pytania: dlaczego jest taka fajna atmosfera wśród nich i jak ja myślę, dlaczego młodzi ludzie lubią spędzać wolny czas w restauracjach.

Scenki:

1. Kolega z Anglii opowiada o zanieczyszczonym środowisku w mieście.
- miałem zapytać o powody zanieczyszczeń,
- o to czy mieszkańcy robią coś aby te zanieczyszczenia wyeliminować,
- powiedzieć jaka jest sytuacja u mnie w mieście.

2. Byłem na festiwalu filmowym i opowiadam o nim koledze z Anglii.
- jaka była tematyka tych filmów,
- który film najbardziej zapamiętałem,
- tego nie pamiętam :-)

3. Wycieczka w góry z kolegą, zapada zmrok a my się zgubiliśmy.
- przyjaciel chce się zatrzymać gdzieś na noc i przeczekać ją, ja się z tym nie zgadzam i podaję powód.
- podaję alternatywne rozwiązanie.
- tego nie pamiętam :-)

No to najlepsze przy pierwszej kropce. Egzaminator: "Look, there is a cave. Maybe we could stay inside the cave and wait for a morning?" A ja: "No, i think it's a bad idea. It's dangerous. Bear is sleeping there" :rotfl:

Ogólnie trafił mi się przyzwoity zestaw. Niektórzy z tego co pamiętam mieli przejebane scenki :foch:

W raz z ziomkiem najwyższy wynik w grupie. Była jedna 13, dwie 10, 9, 6, 3, 0 :]

Podszedłem na zupełnym luzie pewien swoich umiejętności. W liceum przez 3 lata nie robiłem praktycznie nic :-)

Lupo 20.05.2009 18:57

Po ustnym polskim.
|Temat: Współczesne utwory muzyczne głosem młodego pokolenia XXI wieku.
Ręce trzesły mi się bardzo, głos się łamał... jakoś wybrnąłem z opresji, pytania dosyć łatwe... przynajmniej dla mnie, no i egzaminator lubił Myslovitz więc pytał mnie o nich :)
14/20.

ustny angielski w poniedziałek.

IndykTSW 20.05.2009 19:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lupo (Post 731271)
egzaminator lubił Myslovitz więc pytał mnie o nich :)

Najważniejsze to znaleźć wspólny język :) Panowie a jak odpowiadacie to płynnie czy z przerwami? I czy można patrzeć na prezentacje aby sobie coś przypomnieć?

Kamil 20.05.2009 20:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IndykTSW (Post 731297)
Najważniejsze to znaleźć wspólny język :) Panowie a jak odpowiadacie to płynnie czy z przerwami? I czy można patrzeć na prezentacje aby sobie coś przypomnieć?

na bibliografie z planame ramowym mozesz sobie patrzec.

Natkan 20.05.2009 20:40

Ja strasznie spiety na ustnym polskim byłem. Jak wszedłem zapytałem grzecznie czy mogę usiąść czy stać wolałem stac, walnałem jakis tekst o krawacie ze poprawie i zaczynam dla rozluznienia atmosfery :P Raz zaciąłem sie masakrycznie tzn kilkanascie sekund ale powiedzialem komisji ze sie zagotowalem i przepraszam zaraz zaczne . Minalem ten fragment i dokonczylem juz jakos. Zakonczenie tez zapomnialem to sam wymyslilem :P Na pytania odpowiadałem długo, duzo mowiłem z tresci książek chciałem udowodnić że czytałem. 17/20 ale komisja lajtowa i jak przy dwoch pytaniach na 6 mialem problemy to pani naprowadzila :D

unpredictable_wislaczka 21.05.2009 09:56

A miał ktoś angielski ustny rozszerzony?
W poniedziałek zdaję,a się człowiek przez ten tydzień rozleniwił,że się nawet zestawów nie chce otwierać:P

zuraw9 21.05.2009 11:01

Kolega zdawał i miał bardzo fajny temat bo telefony komórkowe, natomiast koleżanka miała migracje ptaków więc pytania są strasznie nierówne.

IndykTSW 21.05.2009 22:28

Ustny polski: 20/20 pkt. Dopiero wróciłem z matury :P

Zola 22.05.2009 07:47

do usunięcia

maciekwisla 22.05.2009 08:15

Polski 17/20
Angielski 19/20

Pisemna napisałem też stosunkowo dobrze wiec z czystym sumieniem mogę się alkoholizować przez 4 grube miesiace ;)

Mario Nh 22.05.2009 09:56

Interesuje mnie jakaś dwuletnia szkoła policealna związana z ogrodnictwem. Na Ułanów jest technik architektury krajobrazu, orientuje się ktoś na czym to polega ? Matematyka obowiązkowa ? Bardziej widzi mi się technik ogrodnik, ale takiego w Krakowie niemal brak :(

buldus 22.05.2009 10:15

Matura nie taka straszna :)
Ang 14/20
Pol 20/20

Pozdro :)

Zola 22.05.2009 15:11

do usunięcia

P.e.c.h 22.05.2009 15:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 731903)
Interesuje mnie jakaś dwuletnia szkoła policealna związana z ogrodnictwem. Na Ułanów jest technik architektury krajobrazu, orientuje się ktoś na czym to polega ? Matematyka obowiązkowa ? Bardziej widzi mi się technik ogrodnik, ale takiego w Krakowie niemal brak :(

Jeśli masz maturę, to możesz iść na studia.
W zeszłym roku na UR, na ogrodnictwo, żeby się dostać trzeba było umieć wydrukować podanie i otwierać drzwi:D
Chemii i chemiopodobnych przedmiotów sporo

Lupo 25.05.2009 14:09

15/20 z ustnego angielskiego więc jestem zadowolony i mogę rozpocząć wakacje :) Wreszcie!!

unpredictable_wislaczka 25.05.2009 21:23

U mnie dzisiaj rozszerzony angielski zdany 20/20 :D
I wreszcie mogę rozpocząć wakacje w pełni, zero myślenia o szkole aż do 30 czerwca :P

IndykTSW 25.05.2009 21:28

No to ja słabiej bo podstawowy ale też 20/20 z ustnego angola.

Maverjuve 01.06.2009 09:53

Ja tez 20 pkt z ang ustnego ;) Z polskiego gorzej bo tylko 12, ale to i tak 6 wiecej niz chcialem ;)
Z chemii r licze na 90%+, z bio r 85%~ ;)

pchelcok 01.06.2009 12:55

kiedy dokładnie są wyniki z matury pisemnej? i na jakiej stronie można je sprawdzić?

Maverjuve 01.06.2009 13:25

https://www.oke.krakow.pl/sio/login.php

tutaj wpisujesz dane i haslo z tej karteczki co dostawalismy ;) a wyniki do 30 czerwca wlacznie

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:45.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl