Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Książki - ktoś je jeszcze czyta?! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=89)

TSW06 05.07.2009 21:18

ostatnio przeczytałem "Wszelki Wypadek" Chmielewskej - polecam

Greg91 05.07.2009 22:05

Czytał ktoś "Prawnik" Grishama?

Blacha92 14.07.2009 22:53

Witam
Ostatnio odczułem ochotę przeczytania dobrej książki.
Co polecicie?
Dodam , że jestem licealistą. I nie lubię książek wojennych ani historycznych

Arkas 14.07.2009 23:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blacha92 (Post 762045)
Witam
Co polecicie?

To ja bym polecił ci Simona Beckett'a. Wyszły 3 książki, każda kolejna jest mozna powiedziec ciągiem dalszym poprzedniej. Przeczytałem wszystkie i naprawdę polecam, kazda z nich strasznie wciągająca. Dlatego mogę je polecic z czystym sercem.

A jakieś książki o mafi (najlepiej włoskiej) ktoś czytał? (oprócz "Ojca Chrzestnego")

mathouse 15.07.2009 04:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blacha92 (Post 762045)
Witam
Co polecicie?

A historia wspolczesna ze tak powiem ?;)

Wiktor Suworow - Kontrola :)
Wiktor Suworow - Żołnierze Wolności.

Te 2 ksiażki bym Ci polecil.

Vinci 17.07.2009 18:33

Raczej, jak nie lubi tematyki historycznej to pewnie Suworow również będzie dla niego mało interesujący. Jeżeli nic nie pomyliłem, to "Żołnierze Wolności" nawiązują tematyką to radzieckiej inwazji na Afganistan, prawda?

Cytat:

Co polecicie?
Może spróbuj Coelho i jego "11 minut"... lub najnowszą "Zwycięzca jest sam". Ta ostatnia doczekała się nawet reklamy filmowej i była puszczana w kinach przed projekcją filmów ostatnią wiosną.

http://www.youtube.com/watch?v=XLYcD8xwRaE

Pierwszą gorąco polecam, drugiej jeszcze nie czytałem, ale sądząc po recenzjach zapowiada się ciekawie.

mathouse 17.07.2009 23:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 763733)
Jeżeli nic nie pomyliłem, to "Żołnierze Wolności" nawiązują tematyką to radzieckiej inwazji na Afganistan, prawda?

Niet. Ksiazka mowi o inwazji Wojsk Ukladu W. na Czechoslowacje w 1968 roku.

spartan 17.07.2009 23:52

Jeśli Suworow to uważam, że najlepszą jego książką jest Akwarium

AYALA 18.07.2009 11:59

właśnie przeczytałem książke Sylwestra Latkowskiego o porwaniu tego biznesmena spod Płocka "Olewnik-śmierc za 300 tysiecy".Autor porusza wiele nieznanych wątków dotyczacych tej sprawy min. że Olewnik nie był do końca kryształową postacią i że gdyby rodzina nie targowała sie o wysokośc okupu z porywaczami to prawdopodobnie Olewnik by żył.

Mistel 19.07.2009 18:29

Wakacje są, w sumie sam bym coś poczytał w końcu ;) Jakie mi polecicie książki związane z piłką nożną bądź tematami kibicowskimi?

Słyszałem kiedyś o "Hoolifan". Dobra książka? Są jakieś inne (wspomnienia kibiców itp.)
Może jest coś dobrego również o Wisełce?

Albo może coś o historii piłki nożnej (jak to na przykład Anglicy kopali na początku głowy dowódców przegranych wojsk).

A może jakaś biografia? Myślałem o Roy'a Keane'a, ale czy jest Polska wersja?

Pozdrawiam i licze na pomoc i ciekawe propozycje książek ;)

ktulu 19.07.2009 18:40

Kowal: Prawdziwa Historia. Legionista, ale bardzo fajnie się czyta, polecam.

zuraw9 19.07.2009 20:00

Franklin Foer - Jak Futbol wyjaśnia świat czyli nieprawdopodobna teoria globalizacji.

Ciekawe spojrzenie na sprawy związane z piłką.

mathouse 19.07.2009 20:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez spartan (Post 763889)
Jeśli Suworow to uważam, że najlepszą jego książką jest Akwarium

No rzeczywiwscie ,zapomnialem o tym :)
Akwarium, GRU, Złoty Eszelon, wspomniani Żołnierze Wolności i Kontrola.
Wspaniała tworczość :)

Mistel 20.07.2009 15:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zuraw9 (Post 764507)
Franklin Foer - Jak Futbol wyjaśnia świat czyli nieprawdopodobna teoria globalizacji.

Ciekawe spojrzenie na sprawy związane z piłką.

Ok zobaczę ;)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ktulu (Post 764471)
Kowal: Prawdziwa Historia. Legionista, ale bardzo fajnie się czyta, polecam.

Za pomoc dzięki, ale za Legię dziękuję :P

A "Hoolifan" dostanę w Empiku?

Numark 20.07.2009 15:50

jak usunąc farbe ze spodni jeansowych?

leyzer87 20.07.2009 16:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Numark (Post 764809)

A jaka to farba?

Olejna, to rozpuszczalnik, ale polecam sprawdzić gdzieś najpierw na mało wyeksponowanym miejscu spodni, czy nie wyciągnie też barwnika(to zależy od jakości spodni).

EDIT:

Teraz zorientowałem się, że nie ten temat. :-D

luk1964 21.07.2009 09:09

Niedawno skończyłem lekturę Ewangelii według Świętego Marka oraz książkę P.Rainy " Ksiądz Jerzy Popiełuszko , męczennik za wiarę i Ojczyznę".

Zamierzam przeczytać Listy do żony Witkacego.
Zchęcam do lektury książek !!!

7 kotów 21.07.2009 09:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Numark (Post 764809)

czyjego autorstwa ?

:lol:

Proud 21.07.2009 10:20

uważaj 7 kotów bo za pisanie nie na temat można bana dostać... ;) ;p

----

chciałbym sobie w wakacje przeczytać jakąś fajną ksiażkę? poleci ktoś coś? coś lekkiego raczej...

Mistel 21.07.2009 10:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 765145)
uważaj 7 kotów bo za pisanie nie na temat można bana dostać... ;) ;p

----

chciałbym sobie w wakacje przeczytać jakąś fajną ksiażkę? poleci ktoś coś? coś lekkiego raczej...

Zależy jakie gatunki lubisz ;) Najprzyjemniej to mi się czyta albumy ze zdjęciami :P

Proud 21.07.2009 20:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistel (Post 765148)
Zależy jakie gatunki lubisz ;) Najprzyjemniej to mi się czyta albumy ze zdjęciami :P

chyba ogląda ;)

może być jakiś dobry kryminał albo jakaś książka przygodowa :)

luk1964 22.07.2009 14:46

chciałbym sobie w wakacje przeczytać jakąś fajną ksiażkę? poleci ktoś coś? coś lekkiego raczej...[/QUOTE]

Polecam ci kryminały chińskie. Serię opublikował PIW - Robert van Gulik- Przygody Sędziego Di.

7 kotów 22.07.2009 15:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 765145)

Fajna na wakacje (3 tomy) - Szogun. James Clavell

Nie pozalujesz.

Mistel 22.07.2009 15:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 765549)
chyba ogląda ;)

może być jakiś dobry kryminał albo jakaś książka przygodowa :)

Czasem jest krótki tekst do poczytania, jak w "10 lat razem" Wisły i Tele-Foniki :D

pff 26.07.2009 22:28

Przed chwilą zakończyłem lekturę książki " Krótki i niezwykły żywot Oscara Wao", autor Junot Diaz. Bardzo ciekawa książka, godna polecenia :)

piter19 04.08.2009 13:04

Przeważnie nie wypowiadam sie w tego typu tematach, ale ostatnio przeczytałem książke J.Archera "Więzień Urodzenia" i musze przyznać że zrobiła na mnie duże wrażenie a jakimś wielkim zwolennikiem książek nie jestem(dobra nie jestem wcale). Mógłby ktoś polecić jakąś pododbną książkę o tej tematyce??

laurence 04.08.2009 16:38

po Kingach, książkach sporowych i historycznych przyszła ochota na przeczytanie czegoś śmiesznego. Polećcie jakąś książke.

Arkas 05.08.2009 12:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez laurence (Post 773574)
po Kingach, książkach sporowych i historycznych przyszła ochota na przeczytanie czegoś śmiesznego. Polećcie jakąś książke.

Śmiesznego? Przygody "Jakuba Wędrowycza" A. Pilipiuka. Ogólnie cała seria o Wędrowyczu jest warta polecenia, mimo że za fantastyką nie przepadam.

A zna ktoś jakieś dobre książki o tematyce mafii, gangach?

kubamusial 05.08.2009 12:52

Cytat:

Jeżeli chcesz przeczytać lekką książkę, to polecam Foresta Gumpa - przeczytałem ją 2 razy, jest niesamowita i śmieszna ( jak prosiłeś ) . Jeśli wolisz coś ambitniejszego to Ojciec Chrzestny, o tej książce nie trzeba nic więcej pisać.

ted 11.08.2009 21:27

Słoń który wysiedział jajko ;)

emsi 11.08.2009 21:45

Cytat:

Pilipiuka -Kroniki Jakuba Wędrowycza polecam książka lekka, łatwa i przyjemna.

http://www.gandalf.com.pl/b/kroniki-jakuba-wedrowycza/

Jak się wciągniesz to są jeszcze bodajże 3 tomy ale Kroniki polecam na początek :)

Pozdrawiam

luk1964 12.08.2009 13:40

Polecam książkę " Święty Jozef patron na nasze czasy" wydaną w Kaliszu przy Bazylice Świętego Józefa. Idealn lektura o ojcostwie.

Illargui 12.08.2009 19:37

"Przygody fryzjera damskiego" Eduardo Mendozy - książka lekka, łatwa, śmieszna - totalnie absurdalny humor, świetna jezykowo, mieszająca różne style, oryginalna, a dodatkowo przemycająca trafne i ciekawe spostrzeżenia odnośnie polityki i biznesu.

Niejeden raz śmiałam się na głos .... czasem się dziwię, że tak mało znana jest ta książka.

A główny bohater - po prostu .... niepowtarzalny i rewelacyjny - brak na niego określeń :-D

Inne książki Mendozy - "Sekret hiszpańskiej pensjonariuszki", czy "Oliwkowy labirynt" też są świetne.

wroobel88 14.08.2009 13:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistel (Post 764466)
Wakacje są, w sumie sam bym coś poczytał w końcu ;) Jakie mi polecicie książki związane z piłką nożną bądź tematami kibicowskimi?

"Za - rzuty karne" Dariusz Jan Mikus

"PZPN czy Przestępcy Zrzeszeni Przeciw Nam" Jan Tomaszewski (tej jeszcze nie czytałem)

"Moje reguły gry" Pierluigi Collina

Na allegro za pare złotych można je kupić.

re_set 14.08.2009 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 762058)

A jakieś książki o mafi (najlepiej włoskiej) ktoś czytał? (oprócz "Ojca Chrzestnego")

Z tej tematyki moge polecic Roberto Saviano- "Gomorra".
Pozniej byl film na jej podstawie- generalnie ekranizacja stala sie antyreklama ksiazki, sama zas ksiazka warta polecenia.

Vinci 19.08.2009 07:11

Hop! Pora odświeżyć temat, bo znalazła się kolejna książka warta uwagi.
Od jakiegoś czasu można dostrzec, że bardzo modne są przekłady z literatury hiszpańskojęzycznej. Zarówno pisarzy hiszpańskich, jak i południowoamerykańskich. Wśród pozycji najbardziej popularnych w ostatnich miesiącach znalazło się ich wiele. Wśród nich uwagę przykuwa bardzo twórczość autora z zuepłnie innego kierunku. Chodzi o Szwedzkiego autora - Stiega Larssona i jego kryminalno - przygodową trylogię "Millennium".

Wczoraj skończyłem pierwszą cześć "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet". Przyznam, że bardzo wciąga i nawet momentami intryguje. Bardzo fajnie odzwierciedlony przekrój szwedzkiej sfery medialno - biznesowej wraz z większymi przekrętami, jakie tam mają miejsce. Dosyć wyrazisty obraz szwedzkiego społeczeństwa + ciekawe dochodzenie w sprawie okrutnych morderstw niejako związanych z miejscowymi gigantami finansowymi daje bardzo ciekawą historię, która jest idealna na letnie dni. Poniżej recenzja i okładka pierwszej części:

http://merlin.pl/Mezczyzni-ktorzy-ni.../1,625724.html

http://merlin.pl/Mezczyzni-ktorzy-ni...7554-059-8.jpg

Na rynku dostępna jest również 2 część pt. " Dziewczyna, które igrała z ognierm"

FilipUT 19.08.2009 08:17

Ostatnio przeczytałem bardzo dobrą książke czeskiego pisarza Hrabla "Obsługiwałem angielskiego króla". To lekka opowieść o młodym kelnerze, który dorabia się dużej kasy, później ją traci. Rzecz dzieje się podczas okupacji Pragi (i ogólnie całych Czech) przez Niemców. Książka nie jest nowa, lecz czyta się ją bardzo przyjemnie, gorąco polecam.

7 kotów 19.08.2009 08:37

Wszystko Hrabala jest znakomite.

"Ty świnio nieparzona, którą wszyscy dzisiaj wynoszą pod niebiosa, kiedy przestaniesz zatruwać ludzkie dusze swoimi plugawymi perwersjami? Ile przechlałeś ze swoimi „krytykami” i recenzentami po różnych burdelach, że tak cię wychwalają?"

A takie listy dostawal... :lol:

Lord of WC 30.08.2009 17:06

Ostatnio przeczytałem książkę Alberta Jawłowskiego: "Święty ład. Rytuał i mit mundialu."

Jest to coś w rodzaju antropologiczno-socjologicznej analizy MŚ w Korei i Japonii 2002.
Dla ciekawych i zainteresowanych - innym spojrzeniem na piłkę nożną i na największe święto piłkarskie jakim jest Mundial.

Udało mi się przeczytać dzieło P.Wallace "Psychologia Internetu".

Teraz pokemony wiem o was wszystko!!:p

Proud 23.09.2009 13:20

polecam już reklamowaną tu książkę: "Pierwszy krok w chmurach" Marka Hłaski.

naprawdę świetnie się czyta.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:53.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl