Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   [25 kolejka] Lechia Gdańsk - Wisła Kraków, 8 maja, 14:45 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8047)

BRTS39 05.05.2011 13:54

....a tylko nie Małek.

lorddavy 05.05.2011 14:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1086185)
Nie ma dla nich alternatyw. Nie ma wobec tego sensu mówić o tym czy Maaskant jest elastyczny czy też nie.

Akurat za Sobola mógłby zagrać Wilk ale Maaskant na pewno nie posadzi na ławce rezerwowych Radka. A niestety powinien tak jak powinien Żurawia posadzić na trybunach.

tomsts 05.05.2011 14:21

Wygląda na to, że sytuacja kadrowa się unormowała. Na treningu wszyscy zdrowi, uśmiechnięci i gotowi do ciężkiej majowej przeprawy. Tak się jakoś składa, że te wiosenne mecze z Lechią bywają decydujące dla nas w kwestii mistrzostwa. Pamietamy bardzo ważny mecz z 2008/2008 gdzie formą błysnął Łobo i udało się zwyciężyć. Myślę, że ranga niedzielnego meczu będzie w jakimś stopniu zbliżona. Ewentualna porażka (pfu!) przy zwycięstwie Jagi mogłaby doprowadzić do zbyt nerwowej sytuacji przed ciężkimi meczami a nasza drużyna nie jest jeszcze gotowa na grę pod wielką presją. Trzeba wygrać z Lechią przede wszystkim.

Mam nadzieję, że dzisiejsza decyzja o zamknięciu stadionu Legii dla jej kibiców obejmuje okres aż do końca miesiąca dzięki czemu trudny wyjazd zmieni się w meczyk na neutralnym terenie.

węgorz2 05.05.2011 14:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomsts (Post 1086208)
wygląda na to, że sytuacja kadrowa się unormowała. Na treningu wszyscy zdrowi, uśmiechnięci i gotowi do ciężkiej majowej przeprawy. Tak się jakoś składa, że te wiosenne mecze z lechią bywają decydujące dla nas w kwestii mistrzostwa. Pamietamy bardzo ważny mecz z 2008/2008 gdzie formą błysnął łobo i udało się zwyciężyć. Myślę, że ranga niedzielnego meczu będzie w jakimś stopniu zbliżona. Ewentualna porażka (pfu!) przy zwycięstwie jagi mogłaby doprowadzić do zbyt nerwowej sytuacji przed ciężkimi meczami a nasza drużyna nie jest jeszcze gotowa na grę pod wielką presją. Trzeba wygrać z lechią przede wszystkim.

Mam nadzieję, że dzisiejsza decyzja o zamknięciu stadionu legii dla jej kibiców obejmuje okres aż do końca miesiąca dzięki czemu trudny wyjazd zmieni się w meczyk na neutralnym terenie.

chyba sobie jaja robisz ,zastanow sie co piszesz!!!

fanfan 05.05.2011 14:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BRTS39 (Post 1086197)
....a tylko nie Małek.

Już wolę Małka od Piaseckiego albo Borskiego , czasami się myli ale nie drukuje jak Ci dwaj ...

Wojtas 05.05.2011 19:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Teqcontroller (Post 1086097)
Taa... Straci Pilke sfauluje i nie zagra w nastepnym meczu .Niech lepiej gra tam gdzie ma grac czyli na skrzydle.

Za Sobola chcialbym zobaczyc Wilka , a Melikson sie marnuje na skrzydle to widac , on musi grac na srodku , bo jesli sie miejsce zrobi to bedzie okazja do zdobycia gola.

Ja rowniez dalbym Wilka za Sobola.Maaskant caly czas stawia na Radka -oczywscie doceniam wszytsko co robi na boisku ale Czarkowi tez dalbym pograc-nie moze byc tak ze bedzie on wiecznym rezerwowm.

Punkty na wyjezdzie trzeba w koncu zdobyc,zarty sie skończyły.

Filippo 05.05.2011 20:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomsts (Post 1086208)
Wygląda na to, że sytuacja kadrowa się unormowała. Na treningu wszyscy zdrowi, uśmiechnięci i gotowi do ciężkiej majowej przeprawy.

Oni zawsze są uśmiechnięci, bo niby czym mają się smucić? Przegranym meczem? Się zdarza, wazne ze zelik we włosach jest, pieniadze na koncie sie zgadzaja, fura po wiejskim tuningu na parkingu stoi. Przegrane mistrzostwo? Tak, straca premie..bedzie bolało, ze nie zmienią fury po raz 2 w roku, ta ktorą jezdza ma juz prawie 2 lata wiec wypadaloby zmienic..no ale da sie przezyc, bo przeciez konto w banku wciaz pełne, a na luksusy $$$ wystarczy, a zreszta jak nie Wisła to gdzie indziej pojada zarabiac...bo z krakowem i klubem wiaze ich tyle co comiesieczny przelew...

Po jakże pechowym 0:3 nasze pilkarzyki ze spuszczonymi głowami opuszcza stadion Lechii, pocieszając sie ze wciaz sa na 1 miejscu w tabeli a punkty oddali nie byle komu bo zaprzyjaznionej Lechii.

Sliver12 05.05.2011 20:16

To będzie bardzo ciężki mecz. W przypadku porażki lub nawet remisu robi się delikatnie mówiąc nie ciekawie, biorąc pod uwagę kolejne mecze, no ale cóż porazki z Górnikiem mało kto się spodziewał.

s1mone 06.05.2011 00:50

Myślę, że wygramy. W końcu ile może meczów z rzędu może przegrać lider tabeli ;>

kriswisla 06.05.2011 01:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1086434)
Ja rowniez dalbym Wilka za Sobola.Maaskant caly czas stawia na Radka -oczywscie doceniam wszytsko co robi na boisku ale Czarkowi tez dalbym pograc-nie moze byc tak ze bedzie on wiecznym rezerwowm.

Punkty na wyjezdzie trzeba w koncu zdobyc,zarty sie skończyły.

I tak chyba bedzie,bo na zdjeciach z wczorajszego treningu widac ze pierwszy sklad gral w żółtych kamizelkach ,a takowa posiadał Wilk,a Radek mial nietega mine na treningu:foch:

spinna 06.05.2011 13:50

Maaskant przed meczem z Lechią [video]:
http://kiks.tv/2011/05/maaskant-jest...pilke-w-lidze/

mitmichael 06.05.2011 16:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1086561)
Myślę, że wygramy. W końcu ile może meczów z rzędu może przegrać lider tabeli ;>

Zle nie gralismy, niepotrzebnie stracone bramki ustawiały mecz. Nie mial kto wykorzystac wrzutek, kazdy pilkarz miał inne zadania na boisku gdy nie było Genkova i to mogło byc własnie problem niepowodzen ze Slaskiem i Gornikiem. Musimy wygrac bo teraz to juz koniecznosc. Niepotrzebnie stracone punkty w poprzednich spotkaniach nie moga sie juz powtorzyc,

tofik 06.05.2011 16:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Charlie (Post 1086191)
Na pewno nie grał defensywnego pomocnika typu Sobol, jak już coś to raczej środkowego coś jak dziś Jirsak u nas. Inaczej chyba nie zaliczyłby 17 asyst w sezonie. Aczkolwiek jestem pewny, że na skrzydle też mu się zdarzało grać i to pewnie nierzadko, skoro tam właśnie występował w kadrze.

http://www.sports.pl/Pilka-nozna/To-...524,1,727.html
Może trochę pokręciłem, że "robił za Sobola", ale w środku grał.
Tutaj całość : http://testwawrzyna.wordpress.com/ca...e/andraz-kirm/
Cytat:

Matijaż Kek mówi: – To bardzo uniwersalny gracz. Gra dobrze obiema nogami, jest bardzo przydatny w defensywie, ale świetnie radzi sobie jako skrzydłowy.
W NK Domżale występował głównie w środku pola. Slavisa Stojanović, obecnie asystent Srecko Kataneca w reprezentacji Zjednoczonych Emiratów Arabskich, mówi: – Graliśmy na trzech pomocników i Andraż występował w środku. Jest bardzo trudny do upilnowania dla bezpośredniego rywala, bo jest właściwie non stop w ruchu. Wystarczy, że uwolni się na chwile i wtedy jest bardzo niebezpieczny, ma świetne uderzenie z dystansu. Jeśli jego zespół gra na dwóch środkowych pomocników najlepiej spisuje się jako ten bardziej defensywny, na pewno nie jako rozgrywający. Oczywiście na skrzydle czy boku pomocy też jest przydatny, ale czasem mam wrażenie, że boi się dryblingu, chociaż nie jest w tym zły. Na boku nie wykorzystuje w pełni swoich możliwości.
Zgodziłbym się z tym trenerem, że pełny potencjał móglby pokazać w środku pola bo na skrzydle trzeba mieć lepszy drybling i wrzutkę.

fanfan 06.05.2011 16:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1086770)
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/To-...524,1,727.html
Może trochę pokręciłem, że "robił za Sobola", ale w środku grał.
Tutaj całość : http://testwawrzyna.wordpress.com/ca...e/andraz-kirm/
Zgodziłbym się z tym trenerem, że pełny potencjał móglby pokazać w środku pola bo na skrzydle trzeba mieć lepszy drybling i wrzutkę.

I o to mi chodziło, myślę że rotacja Melikson na skrzydło a Kirm na środek wyszła by nam na dobre a na nowy sezon jak nasz kadra zostania wzmocniona i nie będzie takich pustek na skrzydłach to wtedy przesunąłbym Andraża na stałe na środek pomocy . A Ci którzy twierdzą ,że Maor marnuje się na skrzydle niech odpowiedzą mi na jedno pytanie czy kibice jego poprzedniego klubu pokochaliby go gdyby marnował się na jakiejś pozycji? A przypomnę że grał w większości właśnie na skrzydle. Wg mnie marnuje się jego potencjał na środku a nie na skrzydle ponieważ ma tam za mało miejsca i przez to często schodzi na skrzydło.

Mila 06.05.2011 19:11

Jutro o 11 jest mecz Młodej Ekstraklasy z Lechia na stadionie Wisły o 11 wejscie Free na G2 :) dobry przedsmak przed niedziela :) Btw Kto jedzie do Gdanska kupujcie bilety na 20:59 z Krakowa jest bezposredni w Gdansku ok 11 :)

Marcelo97 07.05.2011 12:07

Trzeba mecz wygrać. I Tyle ;) potem będziemy się martwili co tam z Jagą.

STARY WIŚLAK 07.05.2011 12:40

"tomsts" napisał:
Mam nadzieję, że dzisiejsza decyzja o zamknięciu stadionu Legii dla jej kibiców obejmuje okres aż do końca miesiąca dzięki czemu trudny wyjazd zmieni się w meczyk na neutralnym terenie.

No Gościu, widzę tu małe przegięcie pałeczki...a nawet nie zrozumienie aktualnej sytuacji na linii kibice, PZPN a przede wszystkim na linii niestety politycznej...choć twierdzę i na pewno większość zgodzi się, że polityka nie powinna mieć wpływu na to co dzieje się na stadionach...

Jest ciężko ale zajmijmy się tym co nas wszystkich na stadionach gromadzi...

KOMINEK 07.05.2011 14:54

Ciekawe czy faktycznie zagramy dwoma defensywnymi pomocnikami. Na pewno wspomoże to naszą dziurawą obronę tylko co z siłą ofensywy ?

Jachu018 07.05.2011 15:59

Bardzo bym prosił kogoś o nagranie jutrzejszego meczu (jeśli ktoś ma taką możliwość) i wrzucenie potem na jakiś serwer, gdyż jutro niestety nie będę w stanie go obejrzeć na żywo.

Z góry dzięki.

Kamil17ABG 07.05.2011 16:05

Mecz na pewno będzie do ściągnięcia. Trafisz w tym dziale : http://www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=789 po meczu na właściwy link. :)

tomek100 07.05.2011 16:23

wszystkie mecze Wisły są do ściągnięcia ze strony www.allgoals.pl

Elefant 07.05.2011 16:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1087118)
Ciekawe czy faktycznie zagramy dwoma defensywnymi pomocnikami. Na pewno wspomoże to naszą dziurawą obronę tylko co z siłą ofensywy ?

Tak podaje dzisiejszy DP, oni zwykle mają dośc sprawdzone informacje.
Ofensywnie graliśmy dwa ostatnie mecze, efekt nie był powalający. Wydaje mi się, że siła naszej ofensywy nie zależy tak bardzo od tego czy zagramy dwoma czy jednym defensywnym, ale od:
a. tego czy zagramy szybszą piłkę,
b. czy do formy z początku sezonu wrócą Kirm i Małecki.

+ powrót Genkowa.

Ewentualne wejście Wilka to wreszcie reakcja na to, że słabo radziliśmy sobie z odbiorem w II linii. Mecz z Jagiellonią był ostatnim, w którym zagraliśmy aktywny pressing w środku pola. Trzeba do tego wrócić.

Charlie 07.05.2011 16:27

Cytat:

Ofensywny kwartet Melikson-Genkov-Kirm-Małecki powinien wystarczyć na nienajlepszą przecież obronę Lechii. Ale to pod warunkiem, że dwóch ostatnich spróbuje nawiązać do formy z początku rundy, a nie zagra takiej żenady jak ostatnio z Górnikiem. Zamiast Wilka i tak mógłby zagrać tylko słaby Sivakov, lub chimeryczny Jirsak - ten drugi pewnie pojawi się na boisku jeśli będziemy musieli gonić wynik (odpukać).

PANDEM0NIUM 07.05.2011 18:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1086561)

Mamy wygrac tylko dlatego że jesteśmy liderem? Bzdura. A co jeśli przegramy? (odpukac!) a dlaczego nie? Nasza liga jest taka zakręcona że wszystko jest możliwe. Spójrz na Legie jeszcze 2 tyg temu jej poycja była beznadziejna. Zanotowali 5 porażek w 6 meczach a my byliśmy na fali. I teraz co dzieje się jutro w przypadku naszej porażki. Nasze role (Legi i Wisły) się odwracają... Legia będzie na fali a my w dołku, przewaga stopnieje do 6 pkt. A dodam że Legia ma w perspektywie mecz z nami u siebie. Potem na finiszu mogą byc 3 pkt róznicy i nerwówka...
Niemożliwe?

tofik 07.05.2011 18:08

Zagramy 442 czy to samo ustawienie co zawsze i Wilk zamiast Jirsaka ?

skeba 07.05.2011 18:25

Widzew prowadzi po przepięknej bramce Grzelczaka. Rzadko takie bramki wpadają.
My musimy jednak wygrać i nie patrzeć na innych.

Ale jaja, beznadziejny Widzew wygrywa 2-0. Teraz jak byśmy odskoczyli na 5-6 pkt to juz byłoby po zabawie. Trzeba to wykorzystać, bo inaczej jeszcze Legia zdobędzie tytuł...

Kolejny Edit: 3-0, no to nadal mamy 3 pkt przewagi, nawet jak przegramy - bardzo dobrze, rywale nam pomagają

mitmichael 07.05.2011 18:35

Jest jeden dobry prognostyk przed jutrzejszym spotkaniem. Pamietam sezon temu jak nie moglismy strzelic gola, przyszedł mecz z Lechia, ktory był przelomowy - od wygrania z nimi szło nam potem znacznie lepiej. Mam nadzieje, ze jutro bedzie podobnie.

SWEET_83 07.05.2011 18:58

Jaga - Widzew 0:3

Ale ta nasza liga jest dziwna... Mam nadzieje ze wygramy jutro i odskoczymy Jadze... Mam nadzieje...

Antystenes 07.05.2011 19:13

Cytat:

W c+ chyba to było..wyliczyli, że zawsze jak Wilk grał z Sobolem to przegrywaliśmy:-/

63.5 Kg 07.05.2011 19:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skeba (Post 1087239)
Widzew prowadzi po przepięknej bramce Grzelczaka. Rzadko takie bramki wpadają.
My musimy jednak wygrać i nie patrzeć na innych.

Ale jaja, beznadziejny Widzew wygrywa 2-0. Teraz jak byśmy odskoczyli na 5-6 pkt to juz byłoby po zabawie. Trzeba to wykorzystać, bo inaczej jeszcze Legia zdobędzie tytuł...

Kolejny Edit: 3-0, no to nadal mamy 3 pkt przewagi, nawet jak przegramy - bardzo dobrze, rywale nam pomagają

I w dupie powinnismy miec to czy inni przegrywaja..
Zacznijmy patzrec na siebie a nie na innych ze nam pomagaja...

tofik 07.05.2011 20:10

Co by nie mówić, pomagają jak cholera. Obawiamy się, że ktoś nas wyprzedzi a na prawdę najtrudniejszym przeciwnikiem Wisly jest ona sama. Gdyby nie głupie indywidualne błędy mistrzostwo już mielibyśmy zapewnione.
Z drugiej strony gdyby np Amika grała jak w tamtym sezonie, albo Legia tak jak za Urbana (może oprocz końcowej fazy :)) nie mielibyśmy szans na pierwsze 2 miejsca.

Aletsch 07.05.2011 20:40

Niestety powinniśmy oglądać się nie tylko na siebie. To że Jaga przegrałą jest bardzo ważne. Kogo obchodzi np. drugie miejsce za kadencji Petrescu, mimo ze punktów mielismy więcej? Liczy się tylko mistrz, nieistotne z iloma porazkami. Jeśli inni będą przegrywać to tylko się cieszyć

Gucio25 07.05.2011 20:58

jutro mecz klucz dla tego sezonu, bez wątpliwości.
jeśli wygramy, będzie 6pkt przewagi i na rozpędzie weźmiemy dwóch wielkich rywali na R22 "wypełnionym po brzegi do połowy" :) chłopaki podbudowane w końcu zwycięstwem powinny powalczyć i postarać się, żeby to podtrzymać. ale..
jeśli przegramy to będzie fatalnie. 3pkt przewagi nad Jagą, coraz mniejsza przewaga reszty i 3 przegrana z rzędu(!) spowodowałyby zamęt w głowach zawodników o którym mówił Maaskant (czy dobrze robimy tak grając?) i podłamały by całkowicie atmosfere w drużynie. ciężko byłoby się odbudować z walczącym o wszystko tworem z Poznania, a później z będącą w podobnej sytuacji Cracovią.

także gramy jutro o bardzo dużo.

Marszałek 07.05.2011 21:12

Pytanie na dziś a w zasadzie na jutro jest takie, na ile tłumaczenie słabej gry Wisły i fatalnych wyników brakiem Genkova było uzasadnione. Nie podejrzewam,aby na Lechię Maaskant wymyślił jakąś super taktykę, raczej będziemy mieć znów grad wrzutek i dośrodkowań wszelakiego typu z tą różnicą,że w polu karnym będzie Genkov. Na ile Bułgar okaże się brakującym ogniwem w grze Wisły?

Jutrzejszy mecz będzie bardzo ciężki. Lechia gra szybko, czasami kombinacyjnie, i jak pomyślę o naszej obronie i jej radosnej twórczości to robi się nieciekawie. Jestem pełen obaw przed jutrzejszym spotkaniem, tym bardziej,że później mamy dwa bardzo ciężkie boje. I po tym co pokazaliśmy w dwóch ostatnich meczach, szczególnie w tym ostatnim, wykluczyć nie można, że jutro zobaczymy przegraną i przed decydującymi starciami wejdziemy z bagażem trzech porażek. Jest to o tyle istotne,że nasi rywale będą grać z nami odważniej a my gdy musimy odrabiać straty to raczej nie istniejemy. Właśnie tego ostatniego boje się w jutrzejszym meczu, czyli Jakiś farfocel na samym początku, nie bez winy naszej obrony,autobus w bramce Lechii i jesteśmy w ciemnej.......

flamengista 07.05.2011 21:24

Nie jutrzejszy mecz jest najważniejszy, a raczej - nie wynik. Interesuje mnie bardziej styl gry, czy wreszcie drużyna wróci do rytmu gry z meczów z Bełchatowem czy Jagą. Jest na to szansa, bo wraca Genkow. Nawiązując do posta Marszałka, moim zdaniem był on brakującym ogniwem w naszej grze ofensywnej. Zobaczymy, czy ta teza się potwierdzi.

Natomiast wynik, nawet przy koszmarnej grze jest konieczny w kolejnych 2 meczach.

Dlatego mi wystarczy do szczęścia remis w Gdańsku, po przyzwoitej grze naszych. Ważne, żeby nie było głupich kartek bo mogą wypaść środkowi obrońcy.

MCX 07.05.2011 21:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1087422)
Ważne, żeby nie było głupich kartek bo mogą wypaść środkowi obrońcy.

Z tego co wiem to ani Jaliens ani Chavez nie są zagrożeni pauzą w wypadku otrzymania żółtej kartki.

Zagrożony jest na pewno Cikos i chyba ktoś jeszcze, ale wypadł mi z pamięci.

murray 07.05.2011 21:29

Kirm bodajże.

Ten mecz trzeba wygrać, by mieć dobry punkt wyjścia do trójmeczu prawdy.

Tarann 07.05.2011 21:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gucio25 (Post 1087408)
jutro mecz klucz dla tego sezonu, bez wątpliwości.
jeśli wygramy, będzie 6pkt przewagi i na rozpędzie weźmiemy dwóch wielkich rywali na R22 "wypełnionym po brzegi do połowy" :) chłopaki podbudowane w końcu zwycięstwem powinny powalczyć i postarać się, żeby to podtrzymać. ale..
jeśli przegramy to będzie fatalnie. 3pkt przewagi nad Jagą, coraz mniejsza przewaga reszty i 3 przegrana z rzędu(!) spowodowałyby zamęt w głowach zawodników o którym mówił Maaskant (czy dobrze robimy tak grając?) i podłamały by całkowicie atmosfere w drużynie. ciężko byłoby się odbudować z walczącym o wszystko tworem z Poznania, a później z będącą w podobnej sytuacji Cracovią.

także gramy jutro o bardzo dużo......................

............ albo za tydzień okaże się że kluczem jest kolejny mecz tym razem z Lechem. Pierwszy otwierający wielkie i ważne klasyki, który da nam odpowiedź w którym miejscu znajdują się najważniejsze polskie piłkarskie firmy.

Następnie: Wielkie derby Krakowa. mecz który .........

Oraz: Hit sezonu. Budząca się z letargu i rządna rewanżu Legia podejmuje................................

I nie zapominajmy o:

- Wisła Kraków po raz 13 cieszy się ze zdobycia tytułu Mistrza Polski. Droga do tego triumfu była niezwykle emocjonująca i obfitująca ..............................

hide 07.05.2011 21:35

Kirm, Cikos i Jirsak są zagrożeni. Szczególnie Cikos musi grać czysto bo strach pomyśleć jak go zabraknie na Lecha.

JrQ- 07.05.2011 22:53

a ja jestem przekonany że wygramy

akurat Lechia powinna nam siąść, bo:
1.) nie grają wrzutek na hura i nie będą siać popłochu w naszej słabej defensywnie (wbrew pozorom z ustawianiem i przesuwaniem formacji obronnych nie ma większych problemów, gorzej z takimi akcjami na aferę...)
2.) raczej będą się starali prowadzić grę, nasi kontrować potrafią
3.) będzie Genkow, a zawsze jak on gra, to sporo miejsca robi się dle Maora

liczę na Meleksa
bardzo

PS: mam nadzieję, że nasi nie stracą szybko bramki...
bo jak stracimy, to wszystko się za przeproszeniem jebnie, bo Lechia się cofnie, a my grać pozycyjnego to nie umiemy zbyt

JAZDA!!!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:56.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl