Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Barwy, rzecz święta (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7007)

wislak_92 17.02.2010 11:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rosomak (Post 855651)
Dowody na co ?

Na razie nikt z was (twierdzących, że barwy Wisły to czerwono-biało-niebieskie) nie podał tu żadnych argumentów!
Dlatego pytam o nie!
Ktoś poda jakieś źródło ew. udowodni w oparciu o racjonalne argumenty?

A może Ty coś sprubujesz udowodnić? Choć widząc poziom Twojej wiedzy nie liczę na to. Jest on na takim samym poziomie jak kultura wypowiedzi.

Dobrze, że Twoja wiedza na temat pisowni stoi na 'wysokim' poziomie.

koniec off topa.

Rosomak 17.02.2010 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dagobert (Post 855655)
moim dowodem jest stanowisko klubu Wisla Krakow jak również przed powstaniem SSA. to Ty Rosomak nie masz żadnych dowodów na to że jest inaczej. Skoro klub oficjalnie informuje że jego barwy to cz b n a Ty nie masz żadnych dowodów na to że jest inaczej to ja wierze klubowi.

Dowód pisma klubu TS Wisła (SSA i wcześniej) do informatorów, gazet wydawnictw.

a jaki jest Twój dowód na to że jest n b cz??? pokaż mi ten dowód bo na razie tylko mówisz swoje zdanie i zarzucając innym brak dowodów sam ich nie masz.

No ale gdzie masz ten dowód?????? Cały czas Cię proszę o niego!!!!!!!!!!! Wystarczy, że wkleisz jedno zdanie z tego pisma dotyczące barw!!!!!!!!!!!

Nie mam dowodów na razie bo nie mam do czego się odnosić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czekam na źródło zawierające kwestie barw wtedy się odniosę i i będę udowadniał!!!!

Czy to do Ciebie/Was w końcu dotarło???????????
Ileż razy mam się powtarzać?????????

ciacho 17.02.2010 13:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rosomak (Post 855666)
No ale gdzie masz ten dowód?????? Cały czas Cię proszę o niego!!!!!!!!!!! Wystarczy, że wkleisz jedno zdanie z tego pisma dotyczące barw!!!!!!!!!!!

Nie mam dowodów na razie bo nie mam do czego się odnosić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czekam na źródło zawierające kwestie barw wtedy się odniosę i i będę udowadniał!!!!

Czy to do Ciebie/Was w końcu dotarło???????????
Ileż razy mam się powtarzać?????????

Mogę zapytać jakie wg Ciebie są barwy Wisły? Cz-b-n czy n-b-cz?

crazykaro 17.02.2010 13:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 855636)
Crazykaro
uważaj szczeniaku do kogo się zwracasz w ten sposób:evil:
kolejna sprawa, to tak ciężko Ci jest uświadomić sobie fakt, iż włącznie ze statutem z 1946 r. kolejność barw nie została ustalona i najprawdopodobniej ustalenie kolejności tzw. "oficjalnej" (Cz-B-N) nastąpiło w okresie pobytu w pionie gwardyjskim??
Ktoś użył wcześniej argumentu, o "logicznym" ustaleniu kolejności pod względem "ważności" tych barw, czy też ich procentowej ilości w herbie... otóż nic bardziej mylnego, idąc tym tokiem myślenia nasze barwy narodowe winny być nie biało-czerwone, a czerwono-białe, jako że tłem godła jest kolor czerwony i w jego otoczeniu występuje Orzeł Biały. Jak już wspomniał Rospun nie jest to zgodne z zasadami heraldyki.

Crazykaro na co dowodem ma być ten wstawiony przez Ciebie herb, czy na to, iż przez dość długi czas w okresie międzywojennym kolor niebieski nie był obecny w naszym herbie, to tak. Masz rację.
Jeśli jednak obydwaj zgadzamy się co do faktu, iż od 1936 r. powrócił ten kolor do herbu to kolejność barw (której w okresie międzywojnia i bezpośrednio po wojnie nie ustalano) winna być N-B-Cz, czyli taka jaką Kibice obrali wbrew barwom oficjalnie prezentowanym przez działaczy gwardyjskich.

Jeszcze apel dla osób którym temat się nie podoba, nikt Wam tutaj wchodzić nie każe.

Skąd ja ma wiedzieć do kogo się zwracam skoro to jest forum i nie ma żadnych informacji na temat użytkowników?? Jesli ktoś powtarze mi 3 razy to samo to mowię to co powiedziałem

Nie możesz się odwoływać do heraldyki ponieważ w takim razie gwiazda nie powinna być biała tylko srebrna. Nie ma czegoś takiego jak biały kolor w herbie. Biały tylko jest przedstawieniem srebrnego tak jak żółty jest odzwierciedleniem złotego.

Zawodnicy Wisły zawsze grali w czerwonych strojach wiec nie można uznawać niebieskiego za najważniejszy, a to że kibice obrali taką kolejność jak obrali to nie można tego traktować jako oficjalny

A ty Rosomak mógłbyś w końcu podać jakiś dowód na podparcie swojej teorii bo na razie nie jesteś lepszy od tych którzy obstają przy C B N. Tak piszesz o jakiś dowodach, żeby ci podać a sam żadnych nie podałeś. Poinformuj więc nas jak to jest skoro nie wiemy

Dagobert 17.02.2010 13:25

Dowód
Data powstania: 1906
Data powstania SA: 02.11.2007
Barwy: czerwono-biało-niebieskie to oficjalna strona SSA

Rosomak 17.02.2010 13:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 855700)
Skąd ja ma wiedzieć do kogo się zwracam skoro to jest forum i nie ma żadnych informacji na temat użytkowników?? Jesli ktoś powtarze mi 3 razy to samo to mowię to co powiedziałem

Nie możesz się odwoływać do heraldyki ponieważ w takim razie gwiazda nie powinna być biała tylko srebrna. Nie ma czegoś takiego jak biały kolor w herbie. Biały tylko jest przedstawieniem srebrnego tak jak żółty jest odzwierciedleniem złotego.

Zawodnicy Wisły zawsze grali w czerwonych strojach wiec nie można uznawać niebieskiego za najważniejszy, a to że kibice obrali taką kolejność jak obrali to nie można tego traktować jako oficjalny

A ty Rosomak mógłbyś w końcu podać jakiś dowód na podparcie swojej teorii bo na razie nie jesteś lepszy od tych którzy obstają przy C B N. Tak piszesz o jakiś dowodach, żeby ci podać a sam żadnych nie podałeś. Poinformuj więc nas jak to jest skoro nie wiemy

Kolejny raz wprowadzasz czytelników w błąd!
Wisła grała również w strojach niebieskich (1906-1907) ale również niebiesko-czerwonych poprzecznych pasach i to wówczas kiedy w herbie widniały tylko biały i czerwony!

Co ja mam podawać skoro jak na razie ja nic nie twierdziłem?
To Ty stwierdziłeś, że Wisła ma barwy czwerwono-biało-niebieskie i próbowałeś to udowodnić. Na razie jednak nic nie udowodniłeś.
Ja czekam na jakiś dowód!!!!

Arapaho 17.02.2010 13:26

Poświęciłem troche czasu i wynik jest taki.
Układem barw zajmuje się Weksylologia - dyscyplina pomocnicza historii, zajmująca się chorągwiami jako rzeczywistymi i symbolicznymi znakami wojskowymi, państwowymi, terytorialnymi, organizacji i grup społecznych czy wyznaniowych - nakazuje, aby barwy chorągwi czy flagi były zgodne z barwami godła. Na przykładzie godła woj.dolnośląskiego.
W godle województwa dolnośląskiego jest czarny orzeł na złotym tle, więc, zgodnie z zasadą weksylologii, obowiązującymi barwami są czerń i złoto czyli kolor żółty (podobnie w przypadku barwy srebrnej, której odpowiada kolor biały). Dominującym, ważniejszym kolorem godła jest czarny, tak więc ta barwa powinna być w górnej części flagi – stąd flaga czarno-złota.
za http://fakty.lca.pl/news,18912,Pozyt...go_Slaska.html

Więc dominujacym kolorem u nas może być biały lub niebieski. Jako ze zgodnie z inna zasadą heraldyki ( można bez problemu znaleźć na necie) dwa ciemne kolory (Nieb i Czerw)nie mogą byc koło siebie na fladze więc zostaje jedyny możliwy układ N-B-Cz.
tyle.SSA jest faktycznie niedouczona.

P.S.Oczywiście Biala Gwiazda powinna być właściwie srebrna ( w godłach operujemy kolorami złotym i srebrnym) ale historycznie zawsze była Bialą więc tu musiałby sie heraldyk wypowiedzieć :)

Rosomak 17.02.2010 13:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dagobert (Post 855703)
Dowód
Data powstania: 1906
Data powstania SA: 02.11.2007
Barwy: czerwono-biało-niebieskie to oficjalna strona SSA

S.S.A nie jest wiarygodnym podmiotem. Ktoś kto zmienia tradycyjny, historyczny herb nie może być uznany za wiarygodnego w kwestii kolejności barw.

Dagobert 17.02.2010 13:28

po za tym kolor niebieski oficjalnie w starcie Wisły pojawił sie w 1972 r wcześniej była czerwona tarcza i biała gwiazda i Rosomak ma w jednym racje, że obecnie TS Wisła ma tylko bary "czerwone pole niebieska wstęga i biała gwiazda. więc układ cz biały niebieski można na siłe uzasadnić najwiecej czerwonego troche mniej białego i najmniej niebieskiego hehe :) tylko bez napinki to żarcik:D

Dagobert 17.02.2010 13:33

hehe no tak SSA jest nie douczone ale w sądzie oficjalne barwy Wisły pewnie by przyznali racje SSA a nie Panu Rosomakowi:)

Dagobert 17.02.2010 13:34

po za tym mysle ze kolejnosc jest taka klub mowi ze jest cz b n to Rosomak obala teze a nie Rosomak mowi ze jest n b cz i klub musi obalic teze Rosomaka hehehe

Arapaho 17.02.2010 13:35

Uprzedzając niektórych - że inne kluby miasta maja inne układy barw.Wynika to ze część opiera się na niemieckiej heraldyce- mówiącej ze dominującym kolorem jest kolor tła lub maja błedne układy barw.Jest o tym sporo w internecie

Krissu 17.02.2010 13:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dagobert (Post 855707)
po za tym kolor niebieski oficjalnie w starcie Wisły pojawił sie w 1972 r wcześniej była czerwona tarcza i biała gwiazda i Rosomak ma w jednym racje, że obecnie TS Wisła ma tylko bary "czerwone pole niebieska wstęga i biała gwiazda. więc układ cz biały niebieski można na siłe uzasadnić najwiecej czerwonego troche mniej białego i najmniej niebieskiego hehe :) tylko bez napinki to żarcik:D

No niezupełnie.

W każdej części "Kolekcji klubów" Gowarzewskiego jest jedna strona papieru kredowego poświęcona odznakom klubowym z różnych okresów.

W tomie o Wiśle jest odznaka z niebieską wstęgą, o której autor wyraźnie pisze, że jest to odznaka przedwojenna.

Nie mam powodów mu nie ufać.

Dagobert 17.02.2010 13:39

krakow ma barwy niebiesko biale bo bialy jest orzeł a niebieski zamek:)

Rosomak 17.02.2010 13:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 855695)
Mogę zapytać jakie wg Ciebie są barwy Wisły? Cz-b-n czy n-b-cz?

Oczywiście. Choć sprawa Wisły jest bardzo skomplikowana. Osobiście identyfikuje się z N-B-C ale od lat legitymuje się czerwono-białym lub jak kto woli biało-czerwonym.

Opiszę to później.

Dagobert 17.02.2010 13:41

Krissu tak oczywiscie ja mowie o oficjabym zapisie w statucie wczesniej to bylo zwyczajowe

crazykaro 17.02.2010 13:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rosomak (Post 855704)
Kolejny raz wprowadzasz czytelników w błąd!
Wisła grała również w strojach niebieskich (1906-1907) ale również niebiesko-czerwonych poprzecznych pasach i to wówczas kiedy w herbie widniały tylko biały i czerwony!

Co ja mam podawać skoro jak na razie ja nic nie twierdziłem?
To Ty stwierdziłeś, że Wisła ma barwy czwerwono-biało-niebieskie i próbowałeś to udowodnić. Na razie jednak nic nie udowodniłeś.
Ja czekam na jakiś dowód!!!!

No dobra powinienem napisać od ponad 100 lat. W tamtych latach to nie była Wisła którą znamy dziś Białej Gwiazdy nie było, stroje były jasnoniebieskie a drużyna się nazywała Niebiescy.

Dobra robota Arapaho w końcu ktoś podał jakieś sensowne argumenty. Ale swoją drogą w takim wybadku Wisła to Srebrna Gwiazda a nie Biała Gwiazda:rotfl:

Dagobert 17.02.2010 13:42

http://odznakiwisly.w.interia.pl/ co do
odznak:)

Rosomak 17.02.2010 13:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 855721)
No dobra powinienem napisać od ponad 100 lat. W tamtych latach to nie była Wisła którą znamy dziś Białej Gwiazdy nie było, stroje były jasnoniebieskie a drużyna się nazywała Niebiescy.

Dobra robota Arapaho w końcu ktoś podał jakieś sensowne argumenty. Ale swoją drogą w takim wybadku Wisła to Srebrna Gwiazda a nie Biała Gwiazda:rotfl:

Kolejny raz błędnie informujesz czytelników. Drużyna Wisły nazywała się "Wisła" od samego początku powstania co odróżnaiało ją od rówieśniczek.

To podstawowe informacje i powinieneś je znać. Aż strach pomyśleć co Ty jeszcze możesz napisać.
Mam propozycje: nie pisz już więcej dla dobra innych.

crazykaro 17.02.2010 13:56

"Wspomniana drużyna (zwana również drużyną Szkolnikowskiego) otrzymała jasnoniebieskie koszulki z czarną kulą na piersiach, przeciętą niebieskim pasem - i stąd przyjęła nazwę "Niebiescy". Pierwszym jej kapitanem, a także pomysłodawcą zmiany nazwy na "WISŁA" był bramkarz Józef Szkolnikowski, zaś inicjatorem założenia drużyny - prof. Tadeusz Łopuszański - uważany zresztą za pierwszego prezesa klubu. We wrześniu 1907 roku "Czerwoni" " - czyli to nieprawda??

Arapaho 17.02.2010 13:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 855721)
Ale swoją drogą w takim wybadku Wisła to Srebrna Gwiazda a nie Biała Gwiazda:rotfl:

Teoretycznie tak,ale wtedy herbem Polski powinien był Orzeł Srebrny - a chyba nie jest :).

Rosomak 17.02.2010 13:58

Podaj źródło.

Zdzis 17.02.2010 14:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 855727)
"Wspomniana drużyna (zwana również drużyną Szkolnikowskiego) otrzymała jasnoniebieskie koszulki z czarną kulą na piersiach, przeciętą niebieskim pasem - i stąd przyjęła nazwę "Niebiescy". Pierwszym jej kapitanem, a także pomysłodawcą zmiany nazwy na "WISŁA" był bramkarz Józef Szkolnikowski, zaś inicjatorem założenia drużyny - prof. Tadeusz Łopuszański - uważany zresztą za pierwszego prezesa klubu. We wrześniu 1907 roku "Czerwoni" " - czyli to nieprawda??

Tak, to nieprawda. Wisła nazywała się Wisłą od początku, niebieskich koszulek nie otrzymała od nikogo - uszyła je matka jednego z zawodników. Źródło: wspomnienia Romana Wilczyńskiego, jednego z założycieli klubu.

SpoXsteR 17.02.2010 14:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zdzis (Post 855734)
Tak, to nieprawda. Wisła nazywała się Wisłą od początku, niebieskich koszulek nie otrzymała od nikogo - uszyła je matka jednego z zawodników. Źródło: wspomnienia Romana Wilczyńskiego, jednego z założycieli klubu.

http://wislakrakow.com/www/showarticle.php?articleid=18065&highlight=tadeusz+ %B3opusza%F1ski

wonski_eNHa 17.02.2010 14:11

To ja też wtrącę swoje 5 groszy. Poczytałem trochę o historii Wisły w książce na 100 lecie i oficjalnej stronie TS Wisła.

I tak,
„Profesor II Wyższej Szkoły Realnej w Krakowie Tadeusz Łopuszański w roku 1906, a było to na wiosnę po zajęciach szkolnych, zatrzymał nas w klasie proponując utworzenie klubu sportowego. (...)

Godziliśmy się na wszystko, że klub będzie nazywał się Wisła, i znowu oklaski i okrzyki »Polacy i Wisła to Polska«. Tę naszą Wisłę trzeba było mieć i na sercu. Uchwaliliśmy więc kolor naszych koszulek w kolorze błękitnym z emblematem na lewej piersi – przepołowioną piłką w kolorze czarnym, przy czym kołnierz i manszety wraz ze spodenkami miały być również koloru czarnego. (...)"

Czyli Niebieskie koszulki z czarnymi wstawkami + czarna przepołowiona piłka ( czyli kolory Niebiesko-Czarne)

Idziemy dalej... Czyli o połączeniu Wisły z Czerwonymi.

"Otóż bowiem w roku 1907 drużyna ta rozwiązała się, a jej zawodnicy zasilili szeregi Wisły. Równocześnie Wisła przejęła od Czerwonych barwy klubowe. Były to czerwone koszulki z niebieską gwiazdą na piersi. Wkrótce, dla podkreślenia barw narodowych, kolor gwiazdy został zmieniony na biały i w ten oto sposób powstał znany wszystkim sympatykom sportu ubiór zawodników Wisły."

Czyli mamy potem barwy Czerwono-Niebieskie, potem Niebieską gwiazdę zmienili na Białą, barwy by były Czerwono-Białe. Z uwagi na to że pierwszym "głównym" kolorem był niebieski, a został on "wyrzucony" z koszulek, został naszym 3 kolorem. Nie morze on być głównym kolorem, ponieważ zmieniliśmy barwy na barwy drużyny czerwonej. Czyli mamy, musimy mieć barwy w kolejności Czerwono-Biało-Niebieskie.

Kto się ze mną zgodzi ten się zgodzi, kto nie to nie. Ale wiemy jedno: WIŚLACKIE KOLORY SĄ TRZY, BIAŁY, CZERWONY I NIEBIESKI (kolejność alfabetyczna).

JEDREK76 17.02.2010 14:16

Niebiescy, mogła być (vel była) nazwą potoczną, tak jak w okresie II RP bardzo często w gazetach określano Wisłę mianem "Czerwonych" (wynikało to z połączenia w 1907 r. z "Czerwonymi" drużyną Jenknera i noszonymi od tego czasu czerwonymi koszulkami), czy też tak jak dzisiaj używa się określenia Biała Gwiazda

Rosomak 17.02.2010 14:19

Crazykaro-
Wziąłeś to stąd?: http://www.wislasoccer.com/strona_7.htm

I tak właśnie pisane są strony Wisły, co rusz to jakiś błąd.
I dziwić się później, że młodociani kibice Wisły głupoty wypisują.
Ktoś kto tworzy stronę powinien ponosić jakąś odpowiedzialność!

Autor tej błędnej informacji sam ją wyklucza podając, że:
"Jesień 1906 - nieoficjalne powstanie klubu"
, czyli wiąże powstanie klubu z turniejem jesiennym.

Pech jednak chciał, że w turnieju jesiennym Wisła występowała pod nazwą "Wisła".

Dagobert 17.02.2010 14:24

of topic jak już mamy być tacy szczegółowi to w herbie Polska ma nie orła a bielika:) ponieważ nie ma gatunku takiego jak orzeł biały hehe
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bielik
tylko żeby nie było to żart dla poważnisiów;p

Arapaho 17.02.2010 14:33

Co do daty powstania.Za Oficjalną strona TS WiSŁA:
Przechodząc do sprawy ustalenia daty założenia Towarzystwa Sportowego Wisła Kraków; niezaprzeczalnym jest fakt, że Wisła, jako uczestnik „Turnieju Jesiennego”, musiała istnieć w chwili jego rozpoczęcia. Wydaje się jednak, że już wiosnę roku 1906 można przyjąć za moment utworzenia klubu. Podstawy do takiego twierdzenia dają wspomnienia jednego z założycieli Towarzystwa, Romana Wilczyńskiego. Pisze on w nich bowiem:
„Profesor II Wyższej Szkoły Realnej w Krakowie Tadeusz Łopuszański w roku 1906, a było to na wiosnę po zajęciach szkolnych, zatrzymał nas w klasie proponując utworzenie klubu sportowego. Propozycja ta zaszokowała nas do tego stopnia, że milczeliśmy, bo wprost nie chcieliśmy wierzyć by coś podobnego mogło wyjść z ust i to profesora. Profesor jednak zrozumiał nasze milczenie i jakby nic opowiadał jak to w innych państwach rozwija się sport, więc i my Polacy musimy włączyć się w ten nurt. Na te słowa radość taka zapanowała, żeśmy zaczęli klaskać i niejednemu łza pokazała się w oku. Godziliśmy się na wszystko, że klub będzie nazywał się Wisła, i znowu oklaski i okrzyki »Polacy i Wisła to Polska«. Tę naszą Wisłę trzeba było mieć i na sercu. Uchwaliliśmy więc kolor naszych koszulek w kolorze błękitnym z emblematem na lewej piersi – przepołowioną piłką w kolorze czarnym, przy czym kołnierz i manszety wraz ze spodenkami miały być również koloru czarnego. (...) Na koszulki, które podjęła się uszyć matka jednego z naszych kolegów, trzeba było jednak poczekać, ale w piłkę grać trzeba było zacząć natychmiast. Umówiliśmy się, że będziemy się zbierać w każdy dzień pogodny, a miejsce będzie przy bramie do Parku Jordana, a mecze będziemy rozgrywać na Błoniach, bo tam znajdziemy najłatwiej przeciwnika. Oznaczenie boiska nie będzie nastręczało trudności, bo bramkę i szerokość boiska oznaczymy bluzami i czapkami. (...) Przychodziliśmy na Błonia codziennie, więc znano nas już dobrze i mówiono »Wiślacy już przyszli«”.

Gordian 18.02.2010 00:43

Zamieszam wam jeszcze bardziej w tej jakże owocnej dyskusji.
Ilustrowany Tygodnik Sportowy, 1914 rok:

"Barwą Wisły jest kolor czerwony, a godłem biała gwiazda"

:P

Rosomak 26.02.2010 11:11

Przepraszam, nie dałem rady wcześniej.

Kwestia kolejności barw Wisły to sprawa skomplikowana i tak naprawdę nie jest tak oczywista jak się na pozór wydaje. Dlaczego?, dlatego, że jak już zdąrzyliście się przekonać sam klub w tej kwestii nie zachowywał jednomyślności.
W pierwszym okresie czasu barwy na ogół ustalano na podstawie koloru koszul przy czym opisywano ich wygląd np. jak już Gordian podał koszula czerwona i biała gwiazda, np. podłużne biało-czerwone pasy, np. czarna koszula i biało-czerwona tarcza na piersi.
Wątpie, by przed wojną znalazła się precyzyjna informacja co do kolejności kolorów, po prostu nie przywiązywano do tego uwagi.
Najbliższy jestem teorii (nie sprawdzałem tego dokładnie), że problem kolejności barw wynikł po II W Ś. Wówczas powstało wiele zrzeszeń, kół itd. dla których stanowiono barwy i herby. Takie np. zrzeszenie jak Gwardia obrało barwy czerwono-biało-niebieskie i wszystkie kluby tego pionu musiały się charakteryzować tymi barwami.
Z Wisłą było jednak trochę inaczej ponieważ posiadała już ustalony herb więc „komunistyczni” włodarze, by upodobnić Wisłę do pozostałych gwardyjskich klubów, postanowili sobie wrzucić na górę czerwony, na dół niebieski a w środku pozostawili białą gwiazdę.
W ten sposób z niebieskiej wstęgi symbolizującej królową polskich rzek zrobiono barwę milicyjną.
Odtąd też wyraźnie zaczęto podawać w publikacjach charakteryzujących kluby, kolejność ich barw. I Wisłę też zaczęto w ten sposób charakteryzować podając w opracowaniach barwy wg kolejności czerwony-biały-niebieski.
Jest jeszcze drugie dno. Kibice.
Kibice, którzy również stanowią klub.
Mimo, że Gwardia ustaliła kolejność wiślackich barw legitymując się czerwono-biało-niebieskim kibice przez szereg powojennych lat używali barwy czerwono – białej lub jak kto woli biało-czerwonej. Tu należy zaznaczyć, że zarówno przed jak i po wojnie nie używano flag tzw. barkówek ale flag herbowych czyli znanego nam czerwonego płótna z białą gwiazdą.
Wydaje się, że takimi barwami posługiwano się jeszcze w latach 60-tych.
Dopiero w okresie utworzenia i rozwoju ruchu szalikowców, czyli od początku lat 70-tych kibice Wisły przyjęli znaną nam do dziś kolejność barw N-B-C.
Dlaczego?
Tego nie wiem.
Mogę tylko manipulować.
Być może, tworząc szalik, nie chciano doprowadzić do sytuacji gdzie nasze barwy szalikowe wyglądały by identycznie jak lokalnego rywala.
Możliwym też jest, że publikacje dot. kolorów zrobiły swoje i stąd niebieski z czasem stał się kolorem kibicowskim.
Z tym, ze dlaczego akurat na górze, skoro na górze miał być czerwony?
Jeśli przekazywane wspomnienia kibiców są prawdziwe to dlatego by odróżnić się od pozostałych klubów gwardyjskich.
Z perspektywy czasu można ocenić to rozwiązanie jako mało udane. Należało pozostać przy czerwono-białym i zachować status quo.
Pewne jest jedno.
Nastała moda długich barwowych szalików i flag barwowych, jakiej nigdy wcześniej nie było i cała polska scena kibicowska zaczęła szyć szaliki i flagi wg określonej kolejności barw.
A swoistą konkurencją było to kto ma dłuższy (mój najdłuższy miał 220 cm).

W świetle tego co napisałem mamy uznawać, że oficjalne barwy wiślackie to czerwono-biało-niebieskie?
Jak na razie znane mi fakty i źródła informacji nie przekonują mnie do tego.
Jeśli ktoś znajdzie opracowanie przedwojenne gdzie klub w jasny i precyzyjny sposób określi taką właśnie kolejność barw wówczas możemy podyskutować o ich uznaniu.
Ja uznawał, czegoś co ustanowiła Gwardia nie będę.
Wole uznać to co ustanowili kibice, czyli pewnego rodzaju umowe, która trwa już blisko 40 lat, choć jak już wcześniej napisałem najbliższe mi sercu są barwy czerwono-białe i takimi się legitymuje, choć nie tylko ja… ale też moja ukochana jedenastka 

Arapaho 03.03.2010 14:16

I ja sie przychylam do tego co pisze Rosomak.
Gwardyjskie barwy może sobie uznawać SSA ich sprawa

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:13.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl