Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Kościół/Wiara/Filozofia/Etyka (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5743)

jova 06.05.2009 19:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 722132)
To wszystko o ile się nie mylę wycinki ze Starego Testamentu. Chrześcijaństwo bazuje na Nowym.
Pomyliłeś KK z judaizmem kolego sympatyczny.

Takich różnic jest więcej np w ST jest wyraźnie napisane "Oko za oko, ząb za ząb", ale Jezus powiedział "Jeśli ktoś uderzy Cię w policzek nadstaw drugi."

Chrześcijaństwo odrzuca ST? Uważa, że Bóg, który tam się wypowiadał nie był prawdziwym Bogiem?

Coolpick 06.05.2009 19:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 722132)

Takich różnic jest więcej np w ST jest wyraźnie napisane "Oko za oko, ząb za ząb", ale Jezus powiedział "Jeśli ktoś uderzy Cię w policzek nadstaw drugi."

Z tego, co sie orientuje, to jest to cytat z kodeksu hammurabiego, a nie ze starego testamentu

AS82 06.05.2009 19:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coolpick (Post 722147)
Z tego, co sie orientuje, to jest to cytat z kodeksu hammurabiego, a nie ze starego testamentu

:D
A kto by sie takimi szczegolami przejmował...Poplatanie z pomieszaniem + wyrwane z kontekstu maksymy tyle na ogół jest warta wiara

mhl_pl 06.05.2009 19:14

Moja autentyczna sytuacja- ksiadz sie mnie pyta czy współżyje z moją dziewczyną i czy zabawiam sie własnym ciałem. Może mi to ktos racjonalnie wytłumaczyc po co ksiadz zadaje takie pytania ??

AS82 06.05.2009 19:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mhl_pl (Post 722164)
Moja autentyczna sytuacja- ksiadz sie mnie pyta czy współżyje z moją dziewczyną i czy zabawiam sie własnym ciałem. Może mi to ktos racjonalnie wytłumaczyc po co ksiadz zadaje takie pytania ??

:D :D :D
Ja wiem,zeby miec wplyw nawet na najbardziej intymne aspekty twojego zycia.Oni sie wpychaja w kazda dziedzine zycia ,zeby zdobyc wladze umyslowa nad ludzmi

Kondipr 06.05.2009 19:15

Podobasz mu się i jest zazdrosny ... co Ty nie wiesz, że ksiądz to inaczej pedał?

mhl_pl 06.05.2009 19:17

Cytat:

Na temat nadstawiania drugiego policzka ja slyszalem ze chodzi o to : gdy ktos cie uderzy to zeby nadstawic drugi policzek aby ten napastnik miał okazje pocalowac i przeprosic. Podczas kazania w kosciele ksiadz tak to tłumaczył

saklak1906 06.05.2009 19:18

Cytat:

Potem on bedzie trzepal kapucyna na mysl co mu powiedziales albo zabawi sie tak samo bo moze nie umiec:D :D :D :D

mhl_pl 06.05.2009 19:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kondipr (Post 722167)
Podobasz mu się i jest zazdrosny ... co Ty nie wiesz, że ksiądz to inaczej pedał?

Oczywiscie ze wiem. Zastanawialem sie tylko czy nie ma bardziej racjonalnego wytlumaczenia na zachowanie gosci w czarnych sutannach.

marian3a 06.05.2009 19:19

u mnie różnie bywało z wiarą katolicką począwszy od gorliwego ministranta przez zarobkową przyszłość lektorską skończywszy na wyrzuceniu mnie z tej organizacji następnie bunt przeciwko księżą i całemu złu KK po dzień dzisiejszy, umiarkowaną wiarę opratą nie na "prawdzie" głoszonej przez księży ale na sumieniu i pozytywnych wartościach, uczęszczam raz na miesiąc średnio do Polskiego Kościoła na emigracji i muszę przyznać że jest dosyć duża różnica w prowadzeniu Liturgii przez księdza. czytania są takie same ale są pewne szczegóły które są prowadzone w inny sposób. Inne jest podejście księdza do uczestników, odbiorców jego kazań i organizacja życia duchownego w parafii .
Ale błędem jest ocenianie Wiary w Boga na podstawie księży bo to nie o to chodzi...
uważam że można być dobrym człowiekiem nie będąc wyznawcą księży którzy mają chore i czasami urojone paranoje . Przykładów można podać tysiące. Każdy napewno sie spotakł z nadinterpretacją księdza ale on nie może być wyznacznikiem wiary jest tylko osobą która ma za zadanie głosić prawdę o objawieniu. Od nas i naszego sumienia i własnej wartości zależy jakimi będziemy ludźmi. Wszystko w naszych serach i głowach :)

felipe 06.05.2009 19:20

Cytat:

Podczas spowiedzi?

Krissu 06.05.2009 19:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 722145)
Chrześcijaństwo odrzuca ST? Uważa, że Bóg, który tam się wypowiadał nie był prawdziwym Bogiem?

Nie odrzuca.
Jezus zrewidował ST.
Cytat:

Też.
Księga rodzaju i przymierze Boga z Noem. Nie jest dosłownie tak powiedziane, ale to o to chodzi.
Później Jezus mówi:
Cytat:

Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko, ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi!
EDIT:
Księga Wyjścia:
Cytat:

(...)Jeśli zaś poniesie dalszą szkodą, to wtedy da życie za życie, rękę za rękę, oko za oko, ząb za ząb
Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 722157)
:D
A kto by sie takimi szczegolami przejmował...Poplatanie z pomieszaniem + wyrwane z kontekstu maksymy tyle na ogół jest warta wiara

Tego nie skomentuję.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 722181)
No tak jest.Sadze ze wiekszosc zdeklarowanych katolików nie przeczytało wogole Biblii.Znaja jakies wybiorcze maksymy ,ktore w zyciu codziennym i tak sa nie do wdrozenia w zyciu ,a ten przyklad ze nie wiedza czy cos jest z Kodeksu Hammurabiego :D czy z Biblii to dobry dowod

:lol::>
Łyso?

mhl_pl 06.05.2009 19:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 722176)
Podczas spowiedzi?

Tak podczas spowiedzi. To była jedna z moich ostatnich spowiedzi bo stracilem zaufanie do kosciola. Wierze Tylko w Boga i zawsze bede to powtarzał.

AS82 06.05.2009 19:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 722178)
Tego nie skomentuję.

No tak jest.Sadze ze wiekszosc zdeklarowanych katolików nie przeczytało wogole Biblii.Znaja jakies wybiorcze maksymy ,ktore w zyciu codziennym i tak sa nie do wdrozenia w zyciu ,a ten przyklad ze nie wiedza czy cos jest z Kodeksu Hammurabiego :D czy z Biblii to dobry dowod

Ni_Ma 06.05.2009 19:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 722166)
:D :D :D
Ja wiem,zeby miec wplyw nawet na najbardziej intymne aspekty twojego zycia.Oni sie wpychaja w kazda dziedzine zycia ,zeby zdobyc wladze umyslowa nad ludzmi

... nauki przedmałżeńskie....

nie wiem co o tym myślicie ale dla mnie to lekko... żenujące?

dawidTS 06.05.2009 19:24

mhl pl - no chyba to jest oczywiste :) ksiądz musi zrobić szczegółowy wywiad podczas spowiedzi ,nam ksiądz tłumaczył tak że podczas spowiedzi rozmawiamy z BOGIEM za pośrednictwem spowiednika,więc jeżeli chcesz przystąpić do komunii musisz się całkowicie wyspowiadać ze wszystkich grzechów .Sam nie lubię spowiedzi ale jak przychodzi co do czego to mówię wszystko bo przystąpić do komunii z jakimiś grzechami nie dam rady(sumienie mi nie pozwoli ) :)

mhl_pl 06.05.2009 19:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ni_Ma (Post 722182)
... nauki przedmałżeńskie....

nie wiem co o tym myślicie ale dla mnie to lekko... żenujące?

Ciekawe skad niby ksieza maja cokolwiek wiedziec o małżenstwie seksie dzieciach itd??

pan_premier 06.05.2009 19:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mhl_pl (Post 722180)
Tak podczas spowiedzi. To była jedna z moich ostatnich spowiedzi bo stracilem zaufanie do kosciola. Wierze Tylko w Boga i zawsze bede to powtarzał.

a po co tam byłeś?

Mam wrażenie, ze ludzie buduja swoje ego na tym, że nie chodzą do kościoła :D

no panowie bogato.
PS jak byś poszedł następny raz(np. ślub ci się trafi i cie rodzice zmuszą do kościelnego) to nie zapomnij wspomnieć ze chcesz mordować naszch krakowskich żydów:D

mhl_pl 06.05.2009 19:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 722187)
a po co tam byłeś?

no panowie bogato.
PS jak byś poszedł następny raz(np. ślub ci się trafi i cie rodzice zmuszą do kościelnego) to nie zapomnij wspomnieć ze chcesz mordować naszch krakowskich żydów:D

Jestem kolekcjonerem :D

AS82 06.05.2009 19:27

Spowiedz dla mnie to czysta socjotechnika i pokazanie kto tu rzadzi . Pierwsza spowiedz ma miejsce bodaj w wieku 7 lat ,przy okazji Komunii Św,wiec ja sie pytam jakie grzechy ma 7 letnei dziecko ? Ze nie posprzatalo pokoju ? Po drugie sam fakt ze spowiadajacy kleczy ,a ksiadz siedzi jest czysto socjotechnicznym chwytem ,zeby pokazac ze jestes tym "gorszym"

pirat.z.karaibow 06.05.2009 19:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 722187)

Mam wrażenie, że ludzie budują swoje ego na tym, że chodzą do kościoła i cisną tym którzy nie chodzą :D

Księża o seksie. Wierzycie w to że nie stukają sobie na boku?

ja_ka_ 06.05.2009 19:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mhl_pl (Post 722186)
Ciekawe skad niby ksieza maja cokolwiek wiedziec o małżenstwie seksie dzieciach itd??

Jeśli chodzi o nauki przedmałżeńskie to nie tylko księża je prowadzą. Tematy o seksie, dzieciach itp. prowadza ludzie świeccy.

felipe 06.05.2009 19:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mhl_pl (Post 722180)

No to miał prawo Cię o to zapytać :) Seks z dziewczyną jest grzechem. a pytanie o częstotliwość ma sens - jest różnicą między tym jak raz prześpisz się z panną, a tym jak współżyjecie kilka razy w tygodniu od pół roku.

Tyle. NIe podoba się - nie ma przymusu wiary.

mhl_pl 06.05.2009 19:28

pan_premier mało precyzyjnie odpowiedzialem - kolekcjonuje szaliki

Coolpick 06.05.2009 19:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mhl_pl (Post 722186)

Tak, jak już pisałem, bardzo często spotkania takie prowadzą zwykli ludzie, świedzcy (jak to sie pisze? :D), którzy na ten temat mają pojęcie

dawidTS 06.05.2009 19:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 722190)
Spowiedz dla mnie to czysta socjotechnika i pokazanie kto tu rzadzi . Pierwsza spowiedz ma miejsce bodaj w wieku 7 lat ,przy okazji Komunii Św,wiec ja sie pytam jakie grzechy ma 7 letnei dziecko ? Ze nie posprzatalo pokoju ? Po drugie sam fakt ze spowiadajacy kleczy ,a ksiadz siedzi jest czysto socjotechnicznym chwytem ,zeby pokazac ze jestes tym "gorszym"

a wiesz o tym ,że jeżeli masz taką wewnętrzna potrzebę możesz się wyspowiadać w inny sposób?otóż ,podejdź do księdza i zacznij z nim poważną,szczerą rozmowę na koniec poproś o rozgrzeszenie i to wszystko(często tak ludzie spowiadają się na np pielgrzymkach )

jova 06.05.2009 19:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 722178)
Nie odrzuca.
Jezus zrewidował ST.

Serio?
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim."
To (zgodnie z Ewangelią wg św. Mateusza) powiedział pewien Jezus. Może słyszałeś o kimś takim?

mhl_pl 06.05.2009 19:30

felipe a twoim zdaniem nie powinno byc jakiejs granicy, nazwijmy to przyzwoitosci i dobrego smaku?? co ma ksiadz do tego czy stukam panne czy nie??

AS82 06.05.2009 19:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dawidTS (Post 722198)
a wiesz o tym ,że jeżeli masz taką wewnętrzna potrzebę możesz się wyspowiadać w inny sposób?otóż ,podejdź do księdza i zacznij z nim poważną,szczerą rozmowę na koniec poproś o rozgrzeszenie i to wszystko(często tak ludzie spowiadają się na np pielgrzymkach )

Dzieki ,wole isc do psychologa

Ni_Ma 06.05.2009 19:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ja_ka_ (Post 722193)
Jeśli chodzi o nauki przedmałżeńskie to nie tylko księża je prowadzą. Tematy o seksie, dzieciach itp. prowadza ludzie świeccy.

nie wszędzie tak jest..

pan_premier 06.05.2009 19:31

piracie biedny,

zrozum nie modlisz sie do księdza.
zresztą szkoda mi czasu, mam wrażenie, ze niektórzy w życiu umieją tylko postawić się księdzu...tym ze wiecej do niego nie pójdą.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mhl_pl (Post 722200)
felipe a twoim zdaniem nie powinno byc jakiejs granicy, nazwijmy to przyzwoitosci i dobrego smaku?? co ma ksiadz do tego czy stukam panne czy nie??

:lol:
chce podpytać która łatwa :)
ten poziom dyskusji sobie może darujmy. bo będzie śmietnik a nie temat

wolfy 06.05.2009 19:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 721828)
Przypomina to teorie spiskowa 11 wrzesnia. Kilka wzajemnie wykluczajacych sie faktow ale "skoro tyle jest watpliwosci to cos musi byc na rzeczy", niewazne ze totalnie bez sensu.

Pełna zgoda, ale i tak nie przebiją pewnego izraelskiego "naukowca" który puścił teorię, że chodzenie Jezusa po wodzie było złudzeniem, gdyż w rzeczywistości chodził po krze która jakimś cudem się wówczas wytworzyła. Ja rozumiem wszystko, ale czy nie łatwiej było po prostu uznać, że to fikcja literacka?
Do tego moda na wszelkiej maści "kody Biblii" i niedawna - na odkrywanie spisków Kościoła związane z "Kodem Leonarda da Vinci":rotfl:

Kościół zawsze budził emocje, dawał pożywkę wybujałej wyobraźni prostaczków oraz hochsztaplerów. Był też wrogiem numer jeden wszystkich niedoszłych twórców utopii: w ostatnim wieku faszystów, komunistów i ich duchowych następców spod znaku tęczy.

A najlepsze, że przez lata cała powszechna wiedza o "Inkwizycji" brała się z paszkwilu pewnego protestanta, który co prawda był autentycznym dokumentem historycznym, ale zabrakło przy jego analizie odrobiny krytycyzmu :lol:

AS82 06.05.2009 19:33

Jasne ten kto krytykuje Kosciol to jest od razu prostaczkiem i hochsztaplerem

kalashnikov2 06.05.2009 19:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 722209)

Na dodatek szykujemy Wam stosy.

marian3a 06.05.2009 19:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 722181)

na podstawie jakich badaniach tą większość zdefiniowałeś ?

pan_premier 06.05.2009 19:36

chodzicie klepiecie na spowiedzi wierszyki i sie dziwicie, ze ksiądz zadaje pytania.
z księdzem można porozmawiać, jednak jakbyto powiedzieć, często dostosowuje sie on do poziomu rozmówcy. Będziesz gadał z nim jak facet, to sie porządnie wyspowiadasz, będziesz robił dzieciarnię, to tak samo on cie potraktuje.dobranoc :)

AS82 06.05.2009 19:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 722211)
Na dodatek szykujemy Wam stosy.

W 21 wieku sie mozesz z tego smiac , jakbys mieszkal kilka wiekow wstecz to bys musial zyc bardziej pod butem Kosciola Katolickiego niz dzis ,wiec nei wiem czy bys tak sie cieszyl.No chyba ze lubisz mentalna niewole

Krissu 06.05.2009 19:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 722199)
Serio?
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim."
To (zgodnie z Ewangelią wg św. Mateusza) powiedział pewien Jezus. Może słyszałeś o kimś takim?

Nie widzę sprzeczności.

Jezus nie burzy starego porządku tylko go dopełnia.

mhl_pl 06.05.2009 19:38

Moje podsumowanie- temat trafiony i ciekawa dyskujsa. Teraz ide Barcelonie kibicowac pozdro Wiślacy :)

ja_ka_ 06.05.2009 19:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 722209)

Kolego, nie pierwszy juz raz na tym forum udzielasz się w temacie dość poważnym. Moja propozycja. Nie masz sensownych argumentów ani nic mądrego do napisania - nie pisz.

Krytyka sensowna, z argumentami zawsze ma sens a "krytyka" dla samej krytyki... Odpuść.

EDIT: Mów do słupa, słup jak...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl