Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   10. kolejka (zaległa), Chrobry Głogów - Wisła Kraków, 16 listopada 2024, 17:30 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11038)

pepe72 16.11.2024 19:50

Na trybuny nie wpuszczacie, na boisku wp...l macie.
:>

Szneka 16.11.2024 19:50

Ktoś pisał , że to tylko Chrobry. Dwa sezony temu zabrali nam 3pkt , sezon temu 5 pkt. Ważne zwycięstwo.

doktor granat 16.11.2024 19:56

Oby tak dalej.. do maja i dłużej.
Zwycięstwa, gra szeroką kadrą, śmiałe wprowadzanie młodych graczy, którzy dają radę na boisku- to mi się podoba.

leszekpw 16.11.2024 19:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pi0tr3k94 (Post 1638684)
Rude dysponował dużo lepszą kadrą a w lidze kompromitował się na każdym kroku. Gdyby prowadził nas od pierwszej rundy PP to zakończylibyśmy naszą przygodę na meczu z Lechią. Na szczęście wtedy na ławce był Sobol. Trener może i słaby, ale przynajmniej trener a nie przebieraniec.

Dysponował lepszą kadrą? Miał Igbekeme? Miał Zwolińskiego, ktory jest lepszy od Sobczaka. Miał Mikulca, ktory jest lepszy od Krzyżanowskiego? Napisz, ze zartowales.

Karherop 16.11.2024 20:11

Cala 2 polowa to bylo jak gierka treningowa. Powtorze sie z tego co napisalem przed tygodniem. Tak powinny wygladac spotkania w 1 lidze. Dopiero teraz wygladaja tak jak powinny.

Drozd 16.11.2024 20:16

Tyle że mając 2:0 w 7 minucie to wstyd że skończyło się 3:0. Wpada na 2:1 jakiś farfocel, a wiele nie brakowało i robi się problem. Rodado w drugiej połowie grał bardzo niechlujnie to samo Zwoliński. Mam nadzieję że Jop zrobi z tym porządek.

Elefant 16.11.2024 20:21

Cenne i wcale nieoczywiste trzy punkty.
Ładnie młodzież.
Muszą jednak popracować nad wznowieniami, bo te prostopadłe podania na 16 metr to pachnie miną i straconym golem z niczego.

Mecz do zapomnienia.

Markus 16.11.2024 20:33

Głosy mówiące, że Rude miał lepszą kadrę niż ma teraz Jop, choć o takim dodatkowym zawodniku do środka pola jak Igbekeme mógł tylko pomarzyć, to niezły żart. :rotfl:

Dziś nasz trener pozwolił sobie na kilka eksperymentów. W paru przypadkach nie trafił z nimi, ale na szczęście i tak wygraliśmy, bo najlepsi zawodnicy i liderzy zespołu wracają do wysokiej formy - mam tu na myśli oczywiście Rodado i Carbo. James w pierwszej połowie też grał bardzo dobrze i swoje zrobił.

Jop nie trafił z postawieniem na Gogóła, który był najsłabszy na boisku w naszej drużynie. Niewiele dawał, psuł akcje, marnie odbierał piłkę. Nie trafił też kolejny raz z wpuszczeniem na boisko Duarte oraz wystawieniem Kiakosa w roli prawego pomocnika w drugiej połowie (mimo iż Grek strzelił bramkę, bo generalnie grał słabo - nie zamknął prawej strony dla Chrobrego i widać było, że nie czuje się za dobrze na tej pozycji).

Jop trafił natomiast z wpuszczeniem na boisko Afa i Kuziemki. Hiszpan rozgrywał najlepszy mecz w rundzie, był bardzo pracowity, mądrze podawał, odbierał piłki, radził sobie w roli środkowego pomocnika. Widać u niego dużą dojrzałość taktyczną, na którą zapewne liczył Jop. Tradycyjni hejterzy Alfa nie mają dzisiaj za co go hejtować, wielu z nich zaskoczył zapewne bardzo ładnym strzałem z dystansu w poprzeczkę. :>

Natomiast Kuziemka potwierdził duży talent i możliwości. Brakuje mu jeszcze ogrania i doświadczenia, a także siły fizycznej w pojedynkach indywidualnych, ale widać że już sporo potrafi na niwie technicznej - oby prawidłowo się rozwijał.

Dobry mecz grał także Mikulec w obronie i kolejny raz Kutwa. Letkiewicz raz popełnił koszmarny błąd przy wyprowadzaniu piłki w idiotyczny sposób podając do Igbekeme, a w końcowych sekundach niepewnie interweniował przy dośrodkowaniu, ale poza tym bronił poprawnie.

Baena dołożył kolejną asystę, choć jak zwykle mógł też denerwować jakością dośrodkowań. Mimo mankamentów bronią go liczby pokazując, że jest cennym zawodnikiem dzisiejszej Wisły, z przyszłością, a także, że może wnieść na tej pozycji znacznie więcej niż na przykład taki Starzyński. Jop widać też tak uważa, mając głęboko w d... takie opinie o nim, jakie u nas na forum regularnie wygłasza np. Emjot.:evil:

Momentami bardzo denerwował niektórymi zagraniami Jaroch: a to popisał się jakimś kuriozalnym błędem technicznym, a to katastrofalnym strzałem, a to spóźnił w kryciu jak przy najlepszej okazji dla Chrobrego w pierwszej połowie, a to się poślizgnął, czym umożliwił rywalom groźną kontrę... Zawsze coś. Coraz ciężej ogląda się jego boiskowe popisy. :neutral:

Najlepsi w naszym zespole byli oczywiście Rodado i Carbo. Dzisiaj oboje ciągnęli na swoich barkach ten zespół, Carbo miał mnóstwo udanych zagrań w destrukcji i asekuracji, a także w konstruowaniu akcji. Wspaniale, że Marc jest już zdrowy. Rodado dał dwa gole i kilka świetnych podań oraz oczywiście walkę. Od nich zawsze zależy najwięcej i od Igbekeme. Pokazali to, a Wisła zdobyła jakże ważne 3 punkty. :)

FraMat 16.11.2024 20:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1638739)
Najlepsi w naszym zespole byli oczywiście Rodado i Carbo. Dzisiaj oboje ciągnęli na swoich barkach ten zespół

Przepraszam za uwagę nie dotyczącą meritum, ale skoro komentatorzy zwracali dziś uwagę na poprawność językową (ilość a liczba) to i ja czuję się ociupinkę usprawiedliwiony.
Jeśli mówimy o dwóch facetach to powinno być: "Dzisiaj obaj ciągnęli na swoich barkach ten zespół"
Cytat:

Zarówno forma obaj jak i oboje są poprawne. Jednak każda z nich odnosi się do innych osób.

Liczebnik oboje jest używany wyłącznie wtedy gdy w wypowiedzi odnosi się do dzieci oraz do dwóch osób różnej płci (kobiety i mężczyzny).

Liczebnik obaj jest używany w wypowiedzi do określenia dwóch osób płci męskiej.

Natomiast, gdy mówimy o dwóch kobietach, stosujemy liczebnik obie.
Ponownie, przepraszam: to pisałem ja: grammar nazi.

Drozd 16.11.2024 20:51

:haha:

Mecz wygrany a pobiadolić trzeba

masada 16.11.2024 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1638742)
Przepraszam za uwagę nie dotyczącą meritum, ale skoro komentatorzy zwracali dziś uwagę na poprawność językową (ilość a liczba) to i ja czuję się ociupinkę usprawiedliwiony.
Jeśli mówimy o dwóch facetach to powinno być: "Dzisiaj obaj ciągnęli na swoich barkach ten zespół"

Ponownie, przepraszam: to pisałem ja: grammar nazi.

W ogóle to ja odniosłem wrażenie że jeden do drugiego lekko zarywał z tymi komplementami. To jak nic może być początek pięknej miłosnej historii.

krysztal 16.11.2024 21:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1638745)
:haha:

Mecz wygrany a pobiadolić trzeba

Sam biadolisz,że to "wstyd" skończyć na 0:3 jak po 7 minutach prowadzi się 0:2.Albo,że Rodado grał "niechlujnie"

pepe72 16.11.2024 21:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1638726)
Cala 2 polowa to bylo jak gierka treningowa. Powtorze sie z tego co napisalem przed tygodniem. Tak powinny wygladac spotkania w 1 lidze. Dopiero teraz wygladaja tak jak powinny.

Pierwsza gdzieś po 10 minucie też ...
Po 2:0 jakoś specjalnie nie przeszkadzało

Drozd 16.11.2024 21:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1638752)
Sam biadolisz,że to "wstyd" skończyć na 0:3 jak po 7 minutach prowadzi się 0:2.Albo,że Rodado grał "niechlujnie"

To nie biadolenie tylko wskazywanie elementów do poprawy przed kolejnym meczem...

pepe72 16.11.2024 22:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1638758)
To nie biadolenie tylko wskazywanie elementów do poprawy przed kolejnym meczem...

Ale u nas problemem było lekceważenie słabych przeciwników. Na Stal to raczej nie będzie aż takich problemów z mobilizacją.

Drozd 16.11.2024 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1638760)
Ale u nas problemem było lekceważenie słabych przeciwników. Na Stal to raczej nie będzie aż takich problemów z mobilizacją.

Bardziej mi chodziło o rozluźnienie wynikające z wyniku. Rodado miał dwie patelnie z 8 metra na środku bramki i dwa razy strzelił tak, że trudno było nie obronić. Takie coś to muszą być bramki.

Rzeszów zagra z nami w piłkę i będzie fajny mecz,

Karherop 16.11.2024 22:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1638755)
Pierwsza gdzieś po 10 minucie też ...
Po 2:0 jakoś specjalnie nie przeszkadzało

Generalnie jeśli ktos chcial w koncu zobaczyc mecz Wisły bez zbednej nerwowki to w koncu byla do tego okazja.

Choc oczywiście powinno byc 8-0, gdybysmy chociaż wykorzystali polowe sytuacji.

PS. Dobrze byc w strefie barażowej

pepe72 16.11.2024 22:45

Dokładnie.
Nim człowiek zdążył się rozsiąść było 2:0 i mecz praktycznie się skończył.

pepe72 16.11.2024 22:46

Konferencja prasowa po meczu:
https://youtu.be/BmDHgTMrR6o?si=fJSnhTdrgC19VJ5L

Skrót:
https://youtu.be/1aIDby4ZIb8?si=u9NN9Nq4hIK_IMNv

pi0tr3k94 17.11.2024 09:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekpw (Post 1638723)
Dysponował lepszą kadrą? Miał Igbekeme? Miał Zwolińskiego, ktory jest lepszy od Sobczaka. Miał Mikulca, ktory jest lepszy od Krzyżanowskiego? Napisz, ze zartowales.

A Jop ma porządnego skrzydłowego takiego jak Villar? Ma topowego stopera Colleya czy chociaż Eneko czy musiał budować sobie Kutwę żeby miał kto zagrać na ŚO? Przypomnij sobie jakie liczby robił w zeszłym sezonie Goku, zdrowi byli Szot i Duda. Krzyżanowski obecnie świetnie radzi sobie w młodzieżowce Torino. Junca jeszcze niedawno był uważany za zawodnika na miarę ekstraklasy. Jedynie przy zwolinskim można się zgodzić ze jest trochę lepszy od Sobczaka, ale nie jest to jakaś wielka różnica.
Problem w tym, że rude to tragiczny trener, więc i zawodnicy wyglądali przy nim fatalnie.

Ogryzek 17.11.2024 09:23

I kolejne 3 punkty dopisane. Super, ekstraklasa czeka ��

Witalis 17.11.2024 09:46

Meczu nie widziałem, ale widzę wynik - kolejne zwycięstwo na koncie drużyny.

Nieprzyzwoite są kłótnie, czy to zasługa Jopa, czy składu - to oczywiste, że i Jopa, i składu. Przy czym bez Jopa skład raczej nie radziłby sobie tak dobrze (Moskal nie miał pomysłu na wyjście z dołka), a Jop nie ugrałby wiele bez Rodado, Igbekeme i Carbo.

Niemniej to za Jopa odbudował się Zwoliński, poukładaliśmy środek, znaleźliśmy miejsce dla juniora na boisku (bramkarz), a wygląda na to, że wynaleźliśmy Kutwę na środku obrony. Całkiem sporo autorskich pomysłów jak na ratowanie sezonu w trakcie rundy i minimalny margines błędu.

Witalis 17.11.2024 09:47

Mikulec gra bardzo dobrze, ale on już zwyżkował za końcówki Moskala, więc go Jopowi nie dopisuję na liście sukcesów.

Karherop 17.11.2024 09:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekpw (Post 1638723)

Miałeś przyklad jak potrafil grac Jop i Rude ta sama kadra. To zamyka temat. Lepsze wyniki w lidze osiągał juz nawet Sobolewski. Przykre ale prawdziwe.

Arkadiusz.Czerepach 17.11.2024 10:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1638708)
Bardzo dobry wynik.

Za olewacką postawę pod bramką przeciwnika powinni dostać poważną zjebę. Za przechodzenie większości 1 połowy też. Ale zwycięzców się nie sądzi.

Alleluja i do przodu...

ten post jest logicznie sprzeczny, Drozd od Ciebie jednak wymagam więcej :alleluja:

Arked 17.11.2024 10:43

Dobry mecz, który dość szybko się ułożył. Zaskakująco wysokie xG rywala więc mecz wcale nie musiał być takim spacerkiem jakim się wydawał.

https://i.ibb.co/p1trBq6/Zrzut-ekran...-17-103916.png

pepe72 17.11.2024 11:49

Przy 3:12 w celnych oraz 1:2 w obiciu bramki xG jest 1.47:2.70?

leszekpw 17.11.2024 11:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1638779)
Miałeś przyklad jak potrafil grac Jop i Rude ta sama kadra. To zamyka temat. Lepsze wyniki w lidze osiągał juz nawet Sobolewski. Przykre ale prawdziwe.

Pozostanę przy stanowisku, że Jop jest lepszym trenerem, ale i ma lepszą kadrę niż Rude. Tyle w temacie.

Arked 17.11.2024 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1638789)

Tak, jakość sytuacji ma znaczenie. Nasze strzały w poprzeczki były z pozycji i sytuacji o bardzo niskim prawdopodobieństwie zdobycia gola więc miały nikły wpływ na xG.

Patryko 17.11.2024 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1638789)

Obramowanie bramki jest liczone jako strzał niecelny.

Jeśli chodzi o xG, to nie mam pojęcia jaki może być przelicznik słupka na xG, inaczej ważona będzie pewnie np. zewnętrzna i wewnętrzna część słupka.

Strzał Lewandowskiego w słupek to zdroworozsądkowo powinno być w okolicach 0,8 xG.

Arked 17.11.2024 12:08

Dla xG nie ma nawet znaczenia czy strzał był celny. Sytuacja analizowana jest pod kątem tego skąd był strzał, ilu rywali było pomiędzy zawodnikiem i bramką itp. Na tej podstawie analizuje się prawdopodobieństwo zdobycia bramki w danej sytuacji. To jaki tego był efekt nie ma znaczenia dla xG. xG z meczu to suma prawdopodobieństw zdobycia gola we wszystkich sytuacjach.

adfurle 17.11.2024 12:30

Arked, skąd to xG? Na Sofascore xG: Chrobry 0,40, a Wisła 3,27. Te liczby jakoś bardziej odpowiadają temu co widziałem w czasie meczu.

https://www.sofascore.com/pl/footbal...pw#id:12989832

pepe72 17.11.2024 12:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1638793)
Obramowanie bramki jest liczone jako strzał niecelny.

Jeśli chodzi o xG, to nie mam pojęcia jaki może być przelicznik słupka na xG, inaczej ważona będzie pewnie np. zewnętrzna i wewnętrzna część słupka.

Strzał Lewandowskiego w słupek to zdroworozsądkowo powinno być w okolicach 0,8 xG.

To wiem dlatego specjalnie dodałem "obicia" bo nie widać ich w statystykach.
Problem w tym, że mieliśmy choćby sam na sam Kuziemki więc nasze xG to powinno być gdzieś koło 4-5.

Patryko 17.11.2024 12:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adfurle (Post 1638796)
Arked, skąd to xG? Na Sofascore xG: Chrobry 0,40, a Wisła 3,27. Te liczby jakoś bardziej odpowiadają temu co widziałem w czasie meczu.

Sofascore w ogóle nie podliczyło xG za słupek Lewandowskiego.

wolfy 17.11.2024 13:32

Bez jaj, Zwoliński, Kuziemka i Duarte mieli po setce w drugiej połowie.

Karherop 17.11.2024 14:09

Tez spodziewalem sie duzo wyzszego xG, natomiast to tylko pokazuje jak często przestrzelone jest patrzenie tylko i wylacznie na ten wskaznik. A to wlasnie to dlugo broniło Sobolewskiego.

Arked 17.11.2024 14:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adfurle (Post 1638796)

To co wklejam jest z footystats.org

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1638800)
Bez jaj, Zwoliński, Kuziemka i Duarte mieli po setce w drugiej połowie.

Taka typowa setka (sytuacja sam na sam, z obrońcami w pobliżu) to w rzeczywistości prawdopodobieństwo strzelonej bramki często w okolicach 0.20-0.40 bo po prostu statystycznie z podobnych sytuacji tak często padają bramki. Rzut karny ma xG około 0.75. Setka czyli 1.0 to pewnie musiałby być strzał na pustą bramkę z okolic linii bramkowej.

LucjuszWielki 17.11.2024 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1638739)
...

Zapomniałeś wspomnieć o Zwolińskim i jego dwóch zmarnowanych setkach/sam na sam.

Co do Alfaro w tym sezonie - dużo bardziej podoba mi się wchodząc z ławki niż zaczynając od pierwszej minuty.

Drozd 17.11.2024 15:08

No i dwóch patelniach Rrodado które spartaczył niemiłosiernie.

pepe72 17.11.2024 20:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1638806)
To co wklejam jest z footystats.org
(...)
Taka typowa setka (sytuacja sam na sam, z obrońcami w pobliżu) to w rzeczywistości prawdopodobieństwo strzelonej bramki często w okolicach 0.20-0.40 bo po prostu statystycznie z podobnych sytuacji tak często padają bramki. Rzut karny ma xG około 0.75. Setka czyli 1.0 to pewnie musiałby być strzał na pustą bramkę z okolic linii bramkowej.

To trochę wyjaśnia dlaczego każdy serwis liczy xG inaczej :)
Z drugiej strony fajne jest, że piszemy o xG, bo generalnie nie ma co marudzić n/t meczu :>

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:34.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl