Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Kto zostanie nowym trenerem Wisły? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11016)

Mixu 02.06.2024 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1626167)
Polskie bagienko na czele z JK, wolfym, drozdzikiem i Markusem już wszytko pięknie wytłumaczyli sobie i każdemu, schodzimy poziom niżej, awansu być nie musi teraz, kiedyś przecież w końcu się uda.

Także zaniżamy standardy i wymagania wobec Wisły i siebie, by żyło się lepiej! Teraz to dopiero będzie sielanka. Wystarczy nie spaść i wszyscy będą zadowoleni

To idźmy w drugą stronę. Zatrudniamy trenerów na sezon i jak się nie uda awansować to zwalniamy i przebudowujemy drużynę. Brzmi ok?

wolfy 02.06.2024 15:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mixu (Post 1626173)
To idźmy w drugą stronę. Zatrudniamy trenerów na sezon i jak się nie uda awansować to zwalniamy i przebudowujemy drużynę. Brzmi ok?

Znaczy - niczego nie zmieniajmy? Tyle że trenerów wymieniamy zwykle w połowie rundy.

Ilu tu darło japę żeby być jak Puszcza czy Katowice bez zrozumienia - jak widać - co to znaczy :lol:

MaLk 02.06.2024 16:49

Ja tam tęsknię za tym, żeby spróbować wprowadzić odrobinę normalności.

W ostatnich czasach praktycznie co sezon zaczynaliśmy:
- ze skompromitowanym trenerem na ławce,
- wywalając wagon piłkarzy,
- zatrudniając wagon jeszcze słabszych piłkarzy,
- wierząc, że uda się jakoś "obejść system" i znaleźć magiczną receptę na to, żeby ściągnąć piłkarzy inaczej niż wszyscy, wyławiając nieodkryte przez nikogo innego ukryte młodzieżowe/słowackie/czeskie/hiszpańskie/szwedzkie/kostarykańskie/cholera-wie-jake talenty,
- z kadrami (medycznymi zarządczymi, trenerskimi, skautingowymi itd.), w których absolutnie nie liczy się jakość, ale decyduje emocjonalne związanie z Wisłą,
- zadłużeni, ale wierząc, że (nie mając ku temu zdolności finansowych i odpowiedniego poziomu płynności) będziemy w stanie, płacąc więcej niż reszta ligi, "kupić" sobie ten awans.

A jak jak zawsze łudzę się, że tym razem będzie inaczej.

emjot 02.06.2024 17:57

Już wcześniej Królewski zapowiadał, że jeśli tak się stanie, to postawi tym razem najprawdopodobniej na polskiego trenera. Nawet jeśli rozważał zatrudnienie Mariusza Misiury, to ubiegła go Wisła Płock. W takiej sytuacji większościowy właściciel „Białej Gwiazdy” postawił na najbardziej oczywiste rozwiązanie, czyli zatrudni Kazimierza Moskala. To już sprawa praktycznie przesądzona. Oczywiście, dopóki kontrakt nie został ogłoszony, trudno mówić, że coś wydarzy się na sto procent, ale nie wiemy, co musiałoby się stać, żeby Moskal do Wisły nie wrócił. Karcz w Krakowskiej

no chyba wszystko jasne

Markus 02.06.2024 18:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1626190)

Ilu tu darło japę żeby być jak Puszcza czy Katowice bez zrozumienia - jak widać - co to znaczy :lol:

Dokładnie. Niektórzy kompletnie nie ogarniają, że droga Katowic czy Puszczy, za którą tak się drą i którą chcieliby podążać, oznacza kilkanaście lat regularnych kompromitacji i wtop w takich Głogowach, Pruszkowach, Rzeszowach itd, wiele sezonów seryjnego gubienia punktów z różnymi wioskami, kilkanaście lat braku awansu i jakichkolwiek sukcesów, meczy jeszcze gorszych niż rozgrywała Wisła tej wiosny.

Taka była ta droga Puszczy i Katowic do ekstraklasy, z której zapewne wkrótce oba te kluby i tak spadną.

Już widzę, jak na te kilkanaście lat porażek Wisły Ci ludzie są gotowi i będą w stanie je znieść. :rotfl:

wolfy 02.06.2024 18:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1626200)
Dokładnie. Niektórzy kompletnie nie ogarniają, że droga Katowic czy Puszczy, za którą tak się drą i którą chcieliby podążać, oznacza kilkanaście lat regularnych kompromitacji i wtop w takich Głogowach, Pruszkowach, Rzeszowach itd, wiele sezonów seryjnego gubienia punktów z różnymi wioskami, kilkanaście lat braku awansu i jakichkolwiek sukcesów, meczy jeszcze gorszych niż rozgrywała Wisła tej wiosny.

Taka była ta droga Puszczy i Katowic do ekstraklasy, z której zapewne wkrótce oba te kluby i tak spadną.

Już widzę, jak na te kilkanaście lat porażek Wisły Ci ludzie są gotowi i będą w stanie je znieść. :rotfl:

Zdaje się że nie ma już pienędzy na nic innego :D

For_FuN_ 02.06.2024 18:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1626142)
To jest wybór na "odpierd sie ode mnie ". Potem będzie: chcieliście Moskala i PMŚ to macie...

Dokładnie. Ten temat jest doskonałym potwierdzeniem. Moskal będzie tarczą do znalezienia właściwego(dla Królewskiego, który nie ma pojęcia o piłce) trenera. Na niektórych działa łatka Wiślaka, a niektórzy zaglądają mu w CV i oglądają dokonania tego 57-letniego szkoleniowca. Nie jest przypadkiem, że nikt w Ekstraklasie go nie chce.
Potem wyjdzie Jaro cały na biało i co wy chcecie? Miał być Polak(nieważne jaki), był i było kiepsko :D... Z perspektywy Królewskiego ten wybór ma same plusy.

Cytat:

Odklejeniec znowu daje popis. Chłop nie zauważył jak potężna jest przepaść między Pierwszą ligą i Ekstraklasą, gdzie każdy beniaminek jest praktycznie skazany na spadek(tak będzie też w naszym przypadku, jeśli jakimś cudem kiedyś awansujemy). Wystarczy sobie sprawdzić lata poprzednie. Nie ma znaczenia nazwa, finanse, sytuacja kadrowa(z perspektywy drużyny, która np. pozamiatała Iszą ligę, jak Miedź Legnica ostatnio).

Witalis 02.06.2024 18:47

Droga z wagonem Hiszpanów to były 2 sezony w plecy.

Drozd 02.06.2024 18:49

Tylko, że my pyknęliśmy trzy drużyny z Ekstraklasy będąc zwyczajnie lepsi, a w 1 lidze zajęliśmy 10 miejsce. Więc pitolicie Hipolicie.

MaLk 02.06.2024 18:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1626204)
Zdaje się że nie ma już pienędzy na nic innego :D

Właśnie dlatego ludzie darli japę o tego Rudego. Bo wiedzieli, że jeśli nie wyjdzie tym razem, to później nie będzie już kasy.

wolfy 02.06.2024 18:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1626215)
Właśnie dlatego ludzie darli japę o tego Rudego. Bo wiedzieli, że jeśli nie wyjdzie tym razem, to później nie będzie już kasy.

Tylko że problem nie był z Rude, tylko składem w połowie złożonym z graczy bez zdrowia do piłki i w jednej czwartej z miernot. Możesz wierzyć że ktoś by to magicznie poukładał, ja po tym co widziałem - nie.

MaLk 02.06.2024 19:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1626217)
Tylko że problem nie był z Rude, tylko składem w połowie złożonym z graczy bez zdrowia do piłki i w jednej czwartej z miernot. Możesz wierzyć że ktoś by to magicznie poukładał, ja po tym co widziałem - nie.

Pewnie bym uwierzył, gdybym nie pamiętał jak bardzo gardłowałeś o wymianę Sobolewskiego na jakiegoś trenera ;)

skarabeus 02.06.2024 19:21

A Motor ile lat byl w 1 lidze? Na to przyglupy wiary krolewskiej co powiedza?

Elefant 02.06.2024 19:24

Nie doszukiwałbym się aż takiej intrygi, że ewentualne zatrudnienie Kazka ma funkcjonować na zasadzie "na pożarcie" tłumom.
Raczej ciekawi mnie to, że nie ma żadnych przecieków odnośnie dyrektora sportowego. No chyba, że coś przeoczyłem. Może więc Kaziu będzie łączył te dwie funkcje?
Prezes na piłce się nie zna, a to całe AI to machanie szabelką. Opierał się na Kiko, ale to zawiodło.

FraMat 02.06.2024 19:24

Cytat:

Przypomnisz mi ile punktów pogubiliśmy w tym sezonie z różnymi wioskami?

KOALIK 02.06.2024 19:29

Ile lat Motor grał w pierwszej lidze?

Ilu Polaków gra w Motorze?

Ilu Hiszpanów gra w Motorze?

Wszystko da się.

MaLk 02.06.2024 19:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1626217)

Aż sobie wrzuciłem historię.

Jeszcze 27 października z gry w obronie rozliczałeś nie zawodników, tylko Sobolewskiego i do niego miałeś pretensje, że nie potrafi ich poukładać ;)

wolfy 02.06.2024 20:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1626218)
Pewnie bym uwierzył, gdybym nie pamiętał jak bardzo gardłowałeś o wymianę Sobolewskiego na jakiegoś trenera ;)

Bo Sobolewski pasował jak pięść do nosa pod to co mieliśmy grać. Rude nie sprawdził się jako ratownik,.ale to dobry trener.
Osobiście chciałem Brosza albo Moskala po tym jak Sobolewski zrezygnował.

KOALIK 02.06.2024 20:22

Rude to dobry trener, który zostawił Wisłę ze stratą osiemnastu punktów do Lechii i dwunastu do strefy awansu bezpośredniego.

Propagandę sukcesu też trzeba umieć wciskać.

Merkury 02.06.2024 20:24

Moskal po każdym awansie był szybko wyrzucany z klubu. Kazek to fajny człowiek i dobry piłkarz ale tak się składa że nasi byli zawodnicy na trenerce za dobrze się nie znają.

pepe72 02.06.2024 20:25

Jak zrobi awans to można go zmienić.

Patryko 02.06.2024 20:32

Moskal wyleciał z ŁKSu, bo tęgie mózgi siedzące tam w zarządzie stwierdziły, że Ekstraklasę obskoczą tym samym składem węgla i papy, który zrobił awans.

https://www.transfermarkt.pl/lks-lod...rie/verein/256

Po Moskalu Stokowiec, średnia 0,3 punkta w 10 spotkaniach i wyjebany po nieco 4 miesiącach, kolejny trener utrzymał stołek nieco ponad 3 miesiące. Jak się nie ma siana na lepszych kopaczy, to albo się gra bunkier jak Puszcza, albo się leci z ligi.

MaLk 02.06.2024 20:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1626243)
Bo Sobolewski pasował jak pięść do nosa pod to co mieliśmy grać. Rude nie sprawdził się jako ratownik,.ale to dobry trener.
Osobiście chciałem Brosza albo Moskala po tym jak Sobolewski zrezygnował.

Ale to w ogóle nie w tym rzecz, bo sam wtedy krytykowałem Sobolewskiego. A później sam miałem wątpliwości co do tego, czy to jest dobry czas i miejsce na zatrudnienie trenera typu Rude w roli strażaka i wyraźnie to artykułowałem zanim mleko się rozlało.

Tutaj chodzi mi wyłącznie o to, że istnieli trenerzy, którzy byliby w stanie z tego składu wyciągnąć coś więcej ("magicznie poukładać"). Przynajmniej baraże, może coś więcej - ciężko powiedzieć - ale baraże na pewno były w zasięgu wielu trenerów. Z tym składem.

Nie można zrzucać teraz odpowiedzialności na zawodników za to, że Rude sam nie potrafił tego poukładać. Nie można przedstawiać tego jako jakiegoś mission impossible. Zwłaszcza jeżeli wcześniej krytykowało się Sobolewskiego za to, że nie potrafił ułożyć drużyny, obciążało się go odpowiedzialnością za grę obrony, rozliczało z punktów itp. To po prostu nieuczciwe.

Trener, który przyjdzie teraz, według wszelkiego prawdopodobieństwa będzie miał mniejsze pole manewru i jeszcze gorszy skład do dyspozycji. Zobaczymy czy i jak to ogarnie.

Wojtas 02.06.2024 21:50

Lks Moskala to w tym meczu w Lodzi 3:1 ,Wisle Sobola wrecz zdeptał.Wiec jak trwoga to do Kazka.

Mial byc na lata Gula,mial byc na lata Rude.A kołeczko sie zakrecilo i wracamy po eskapadach do starego dobrego Kazia.

azor 02.06.2024 22:04

Cytat:

Niestety Kolego tak jak i nasza piłkarska historia zatoczyła koło i wrócimy do standardowych rozwiązań, tak i ja muszę Ci zadać to samo pytanie, które zadałem parę miesięcy temu, może delikatnie je parafrazując:

Piszesz na forum pomiędzy czy w trakcie łykania fallusa Królewskiego?

Markus 02.06.2024 22:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fra Mat
Przypomnisz mi ile punktów pogubiliśmy w tym sezonie z różnymi wioskami?

Mniej niż przez kilka lat GKS Katowice i Puszcza zanim awansowały do ekstraklasy.

Jeśli ktoś daje te kluby jako przykład na cokolwiek, wypadałoby aby miał świadomość, przez ile lat notowały jeszcze bardziej kompromitujące wyniki niż Wisła w tym sezonie - w tej i niższych ligach. Czyli to, co napisał Wolfy.

Dziś bardzo mocno trzeba kibicować Moskalowi czy jakiemukolwiek innemu trenerowi, który zostanie zatrudniony w Wiśle, bo będzie miał jeszcze trudniejszą sytuację niż miał Rude czy Sobolewski.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For Fun
Odklejeniec znowu daje popis. Chłop nie zauważył jak potężna jest przepaść między Pierwszą ligą i Ekstraklasą, gdzie każdy beniaminek jest praktycznie skazany na spadek(tak będzie też w naszym przypadku, jeśli jakimś cudem kiedyś awansujemy). Wystarczy sobie sprawdzić lata poprzednie. Nie ma znaczenia nazwa, finanse, sytuacja kadrowa(z perspektywy drużyny, która np. pozamiatała Iszą ligę, jak Miedź Legnica ostatnio).

Dlatego właśnie Lechia mając możliwość wyboru, wybrała inną drogę postępowania niż GKS Katowice, Ruch, ŁKS, TBB czy Podbeskidzie itd. by nie spaść tak szybko jak one, prawdziwy odklejeńcu. O czym od dawna piszę.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witalis
Droga z wagonem Hiszpanów to były 2 sezony w plecy.

To była droga, w której zabrakło tylko jednego meczu do bezpośredniego awansu w minionym sezonie i która w tym sezonie dała Puchar Polski, sukces nieosiągalny dla dzisiejszej drogi takich klubów jak ŁKS, Ruch czy Motor. Nawiasem mówiąc, ten ostatni swój szybki i dynamiczny rozwój oraz to, że w tym sezonie mógł walczyć o ekstraklasę w znacznej mierze zawdzięcza także Hiszpanowi Feio.

Markus 02.06.2024 22:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1626261)
Niestety Kolego tak jak i nasza piłkarska historia zatoczyła koło i wrócimy do standardowych rozwiązań, tak i ja muszę Ci zadać to samo pytanie, które zadałem parę miesięcy temu, może delikatnie je parafrazując:

Piszesz na forum pomiędzy czy w trakcie łykania fallusa Królewskiego?

Jeśli nie potrafisz myśleć o niczym innym niż o łykaniu fallusa Królewskiego, zgłoś się już jutro do niego, może ci pozwoli. Próbuj szczęścia :evil::lol: A jak poczyta te androny, które tu jak zawsze wypisujesz i ładnie go poprosisz, może nawet i na anal Ci się zdecyduje. :evil: Ludzie z litości do innych potrafią czasem robić różne rzeczy.

Witalis 02.06.2024 22:33

Ale awansu nie było, drugi rok z rzędu. Przy tak wyrównanej lidze 3 punkty w tę czy tamtą okazały się decydujące, nie tylko dla nas.

A Feio jest Portugalczykiem.

Cymes 02.06.2024 23:08

Bilans bramkowy Rudego

w Castellon
przejmuje 19-9
jego własny 27-23
2x po 19 meczy

w Wiśle
przejmuje 38-22 (19 meczy)
jego własny 24-28 (15 meczy)

Nawet jeśli weźmiemy za usprawiedliwienie, że ostatnie trzy mecze grane w osłabieniu, a jednocześnie o wszystko miały specyficzny przebieg i bilans bramkowy z nich może trochę przekłamywać całość to powtarzalność regresu gry obronnej w drużynach prowadzonych przez Rudego jest widoczna gołym okiem. I tak - jego dotychczasowe dokonania ewidentnie pokazują, że ma poważny problem z rozumieniem organizacji defensywy.

Jeszcze w lutym zwróciłem uwagę, że w Hiszpanii na przestrzeni rundy stracił ze spadkowiczami 7 punktów. U nas teoretycznie 'tylko' 4, ale w trzeciej hiszpańskiej spada 5 drużyn. Jeśli popatrzymy na dolną piątkę u nas to...mamy 7. Tu naprawdę nie wydarzyło się nic zaskakującego. To raczej każdy innym scenariusz, niż ten który miał miejsce byłby mniejszą lub większą niespodzianką. Po prostu potwierdziło się wszystko co wynikało z dotychczasowej pracy Alberta i tyle.

Jednym słowem trener zajebisty tylko wyniki ma jakieś dziwne.

Jaroo1 03.06.2024 06:39

Cytat:

Przecież my przez 5,5 roku zwolnilismy, tzn nie, my nie zwalniamy, stąd trenerzy sami spieprzeją x trenerów, nie wiem nawet czy wszystkich pamiętam. Był Stolarczyk, Skowronek, Hyballa, Gula, Wuja, Sobol i Rude.

Trener to pół biedy, w normalnym klubie jak się ma jakąś ciągłość pomysłu to można i trenera zmieniać co chwilę, aby przyszedł jakiś ogarnięty i szybko wskoczy na nowe miejsce.
No ale u nas ciągłość projektu przez 5,5 roku to najpierw projekt bez dyrektora sportowego i stawianie na młodą PMS, oczywiście bez doświadczenia, później projekt niemiecki i gegenpressin czyli już nie krakowska piłka, tylko zapierdalanie, następnie kierunek czechosłowacki z piłkarzami stamtąd oraz trenerem Gulą do krakowskiej piłki z dyrektorem Pasiecznym, następnie już rodzina i legendy na swoim, czyli stawiamy na skompromitowanego Wuja i no namea Sobola, w międzyczasie obieramy kierunek hiszpański bo on nam da rozwój na wiele lat (dokładnie skończyło się na 1,5 roku) no i zatrudniamy też trenera z Hiszpani bo on będzie się najbardziej nadawał, oczywiście no namea bez żadnych sukcesów, na starcie przygody z trenerką, bardziej analityk niż trener. I oczywiście zmieniamy kierunek na AI, budowę nowoczesnego klubu. Ale od nowegos ezonu już bez trenera z Hiszpanii, bez masy Hiszpanów, bez dyrektora sportowego.

Już za sam ten cyrk Krolewski z ekipa powinni po pysku dostać.

Wisła to jest klub mem i porównywanie nas do Puszczy czy Katowic to jest wstyd dla nich. Organizacyjnie to my jesteśmy w okręgówce a te wszystkie patałachy z I ligi sa wiele przed nami.
Z kolei jeśłi chodzi o mówienie, że można iść ich drogą ale ot lata porażek i budowy, jest zwykłą głupotą bo jako klub i miasto, mamy potencjał na top 5, a na lajcie top 10 w Polsce. Takie kluby jak Wisła mają inną specyfikę niż wioski typu Puszcza czy nawet mniej zasłużone kluby ze sporych miast, jak Katowice. Np GKS w I lidze to luz ale Górnik czy Ruch w I lidze to wstyd i lipa.

I tak samo Wisła motająca się w I lidze czy dole eklapy to wstyd, nie przystoi po prostu.

Podsumowując. Organizacyjnie jesteśmy dnem i możemy takim Puszczom buty czyścić, co do potencjału to z uwagi na samą wielkość miasta, historię klubu, bedziemy raczej zawsze top w Polsce. W związku z tym są inne wymagania co do Wisły, niż co do większości klubów w Polsce. Nie mamy tyle czasu co Puszcze na bawienie się w awanse ale za to mamy ogromne środki aby szybko budować klub i szybko awansować.
Niemniej, jesteśmy jebanym klubem memem, który przez 5 lat nawet nie zatrudnił trenera normalnego, tylko samych parodystów i wynalazki, wszystkie decyzje w klubie sa nietrafione, panuje chaos, co raz większy chaos. Trudno w takich warunkach myśleć o rozwoju. Zaczyna się na złych decyzjach co do obsady ławki, kończy na lataniu Jareczka z wywieszonym jęzorem i głośnikiem po szatni, bo on nawet jak jeszcze nie ma sukcesu to już potrzebuje czerpać atencję.

I dopóki Królewski będzie w klubie dopóty Wisła jest skazana na I ligę, albo spadek, albo upadek. Z takim świrem nic normalnego się nie zrobi. A wystarczy przywrócić normalność i wyniki same zaczną się robić...

Mixu 03.06.2024 08:04

Jaroo1 czyli zgadzasz się że wybór trenera który zrobił kilka awansów do ekstraklasy i podarowanie mu kredytu zaufania na kilka sezonów to dobra droga rozumiem? Tak przynajmniej wynika z twojego postu.
Bo ja się z tym co napisałeś ogólnie zgadzam. Tylko teraz zamiast trwać w tej szalonej karuzeli pomysłów może czas na jakąś stablizację? Nawet jeśli to stabilizacja na poziomie 1 ligi.
Chyba że jakieś inne pomysły?
(oprócz pogonienia Króla Łąki, przywitania miliardera jako nowego właściciela Wisły, kupienia najlepszych graczy jakich widziała 1 liga i zrobienia awansu w stylu Lechii oczywiście bo to mało realne).

Jaroo1 03.06.2024 08:45

Cytat:

Jaroo1 czyli zgadzasz się że wybór trenera który zrobił kilka awansów do ekstraklasy i podarowanie mu kredytu zaufania na kilka sezonów to dobra droga rozumiem? Tak przynajmniej wynika z twojego postu.
Bo ja się z tym co napisałeś ogólnie zgadzam. Tylko teraz zamiast trwać w tej szalonej karuzeli pomysłów może czas na jakąś stablizację? Nawet jeśli to stabilizacja na poziomie 1 ligi.
Chyba że jakieś inne pomysły?
(oprócz pogonienia Króla Łąki, przywitania miliardera jako nowego właściciela Wisły, kupienia najlepszych graczy jakich widziała 1 liga i zrobienia awansu w stylu Lechii oczywiście bo to mało realne).
Generalnie my JUZ jesteśmy przegrani i na straconej pozycji. Bo Moskal nie jest zatrudniany 2 lata temu, tylko dzisiaj. Czyli Wisła już ma 2 lata w plecy i im dłuzej będzie trwał marazm tym gorzej dla Wisły, kibiców i kolejnych trenerów, bo sukces będzie wymagany od razu, bo już czekamy 2 lata.

Dla mnie Moskal jest trochę bezpłuciowy no ale zobaczymy. Na pewno na elitę trenerską nas nie stać finansowo, a co najwazniejsze nikt kto się szanuje nie przyjdzie do cyrku Królewskiego. Moskal to chyba jedyny możliwy wybór bo ma wiślackie DNA więc przymknie oko na własciciela idiotę i z bólem będzie ten cyrk znosił.

Czy mamy czas na powolną budowę. Moim zdaniem sukces musi być na już. Czy to jest trudne aby był na już? Awansował biedny Ruch i Motor. Bieniaminkowie. Awansowała Lechia po jednym sezonie. Dlaczego nam się wmawia, że klub na awans trzeba budować latami?
Ja nie mówię, ze Wisła ma wejść w tyms ezonie do grupy LKE chociaż, obronić PP, i najlepiej grać już w ekstraklasie i być w top 3. Ludzie, my jedynie musimy awansować z zapiździałej I ligi.
Oczywiście jeśli uznamy Moskala za normalnego trenera, a nie parodystę - uwazam, ze ze wszystkich trenerów, którzy tu byli ostatnio to on jest najbardziej ogarnięty, może Gula był ok ale jako nie Polak nie wiedział, ze tu się takie cyrki dzieją i nie ogarnął, podobnie jak parodysta Rude, który zderzył się z polską ścianą - jeśli nie było by awansu ale gra by była ok, widac by było że coś się tworzy, to ja bym takiego trenera zostawił dalej. Szkoda, ze przychodzi normalny trener, gdy juz klub jest najbardziej zrujnowany i będzie najslabszy sklad od x lat.

Ale nie oszukujmy się, Moskal nie wypali bo Wisła za JK to mem. Zaraz przyjdą tabuny Omranich losowanych przez AI z dupy i będzie kolejny niesamoiwty sezon ufundowany przez Zaskrońca.
Wiem, ze fajnie się oszukiwać. Powiedzmy, że Moskal to spoko wybór, szkoda, że w Wiśle oprócz niego bedzie pracował w sumie aby JK we wszystkich rolach - a na niczym w kwestiach sportu, udowy klubu itp się nie zna. No na pewno to musi wypalić...

Wisła jest zrujnwana obecnie, nie ma na nic planu, pomysłu, nie ma żadnej strategii. Jedyne strategie jakie są to strzelanie na oślep i czerpanie atencji przez właściciela, opowiadanie bajeczek o projekcie hiszpańskim, AI itp. Także z czym do ludzi. Ten człowiek powinien być goniony i gnojony i jak chce atencję od Wisły Kraków to powinien robić to co mu każe Socios czy ogólnie kibice, tzn ogarnąć się i coś budować, jakieś struktury, nie pajacować z AI, nie pajacować z jakimiś Omrnaimi, przestać .......ić i zacząć pracować.
obecny stan jest taki, że nie ma meczów wiec radośnie możemy się oszukiwac i podniecać, ze przyjdzie Moskal i sam wszystko magicznie ogarnie.
Jak w Wislę nie wykona sie pracy, która powinna być wykonana już 5 lat temu, to zawsze tak się skończy, ze będzie memiczny sezon.

wolfy 03.06.2024 08:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1626253)
Ale to w ogóle nie w tym rzecz, bo sam wtedy krytykowałem Sobolewskiego. A później sam miałem wątpliwości co do tego, czy to jest dobry czas i miejsce na zatrudnienie trenera typu Rude w roli strażaka i wyraźnie to artykułowałem zanim mleko się rozlało.

Tutaj chodzi mi wyłącznie o to, że istnieli trenerzy, którzy byliby w stanie z tego składu wyciągnąć coś więcej ("magicznie poukładać"). Przynajmniej baraże, może coś więcej - ciężko powiedzieć - ale baraże na pewno były w zasięgu wielu trenerów. Z tym składem.

Nie można zrzucać teraz odpowiedzialności na zawodników za to, że Rude sam nie potrafił tego poukładać. Nie można przedstawiać tego jako jakiegoś mission impossible. Zwłaszcza jeżeli wcześniej krytykowało się Sobolewskiego za to, że nie potrafił ułożyć drużyny, obciążało się go odpowiedzialnością za grę obrony, rozliczało z punktów itp. To po prostu nieuczciwe.

Trener, który przyjdzie teraz, według wszelkiego prawdopodobieństwa będzie miał mniejsze pole manewru i jeszcze gorszy skład do dyspozycji. Zobaczymy czy i jak to ogarnie.

Widzisz - Ty uważasz że Rude nie umiał poukładać naszego super składu, ja twierdzę że było za dużo krytycznych braków:
- żenujący obrońcy
- jeden defensywny pomocnik w składzie
- masa porażek typu Basha, Żyro, Sapała.

Rude bije Sobolewskiego na głowę organizacją gry. Problem w tym, że pewnych problemów kadrowych nie dało się przeskoczyć. Wygrał chociaż Puchar Polski, ale na długim dystansie nic się nie dało zrobić.

Co do nowego trenera - skład będzie tańszy, pewnie też słabszy, ale może bardziej kompletny dzięki odpaleniu masy porażek transferowych. Wciąż zostaje ich dużo w składzie, ale z czasem będą schodzić z listy płac. Dlatego pewnie awans nie jest celem w tym sezonie. Z Urygą & Co to mało realne.

Ogryzek 03.06.2024 08:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1626285)
Widzisz - Ty uważasz że Rude nie umiał poukładać naszego super składu, ja twierdzę że było za dużo krytycznych braków:
- żenujący obrońcy
- jeden defensywny pomocnik w składzie
- masa porażek typu Basha, Żyro, Sapała.

Rude bije Sobolewskiego na głowę organizacją gry. Problem w tym, że pewnych problemów kadrowych nie dało się przeskoczyć. Wygrał chociaż Puchar Polski, ale na długim dystansie nic się nie dało zrobić.

Co do nowego trenera - skład będzie tańszy, pewnie też słabszy, ale może bardziej kompletny dzięki odpaleniu masy porażek transferowych. Wciąż zostaje ich dużo w składzie, ale z czasem będą schodzić z listy płac. Dlatego pewnie awans nie jest celem w tym sezonie. Z Urygą & Co to mało realne.

Czyli teraz przeprosisz Sobolewskiego - bo On też miał wiele krytycznych braków i dlatego nie awansował (ale miał przeciez super serię na wiosnę w krótkim terminie). Boże co za nowomowa :D

Rozumiem wolfy że teraz zliżesz szczyny z podłogi zeby pokazac że miałeś rację bez wzgledu na fakty i logikę? Dlaczego mnie to nie dziwi...

Mixu 03.06.2024 09:03

Tylko trzeba sprawę postawić jasno: na wynik Rude duży wpływ miały też masowo łapane czerwone kartki. Czy to wina trenera bo przemotywował zawodników, wina samych zawodników czy zwykłego pecha. Bo ta ilość czerwonych to jednak nie jest normalne zjawisko.
Co do Rude to umiał ustawić zespół i tego nie wolno mu odmówić co pokazywały mecze w PP. I tak jak dla naszych ekstraklasowych klubów rozgrywki europejskie to pocałunek śmierci tak moim zdaniem dla nas jako zespołu walczącego o awans pocałunkiem śmierci mimo wszystko był ten PP.

Jaroo1 03.06.2024 09:09

Czerwone kartki to raczej sie braly z:
- nieporadności i błędów zawodników
- zrobienia sobie alibi przez zawodników
- buntu w druzynie

Moze 1 z tych trzech myślników, a może wszystkie na raz. Ale jakby tych kartek nie było to spokojnie, przecież my za Rudego się męczyliśmy z każdym, nawet wygrywając na początku to były męczarnie. Także nie, wcale brak tych czerwonych kartek wiele by nie zmienił, bo chuja graliśmy od samego początku, a ratował nas fart.

Markus 03.06.2024 09:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witalis (Post 1626268)
Ale awansu nie było, drugi rok z rzędu. Przy tak wyrównanej lidze 3 punkty w tę czy tamtą okazały się decydujące, nie tylko dla nas.

Awansu w tamtym sezonie nie było z dwóch głównych powodów:

1. Fatalnego bilansu rundy jesiennej i popisu Wisły stworzonej przez Brzęczka, co dało dużą stratę Hiszpanom już na wstępie, z której i tak niesamowicie się podnieśliśmy dzięki nim.

2. Kretyńskich decyzji i horrendalnych błędów Sobolewskiego w finałowej części sezonu.

Gdyby nie te dwie sprawy, lub ci Hiszpanie trafili do Wisły wcześniej, a nie dopiero przed rundą wiosenną, Ekstraklasa już dawno byłaby. No ale wcześniej Królewski wolał roztrwonić pieniądze na Fazlagice, Bashe, Wachowiaki, Balty, Pereiry i Żyry.

Jaroo1 03.06.2024 09:32

No patrz markusik, a teraz nawet baraży nie było mimo tego, że mieliśmy wyśmienitego trenera z Hiszpanii, który dostał klub w strefie barażowej, i mimo tego, że mieliśmy wyśmienitych piłkarz z Hiszpanii (z którymi Sobol i Jop dowieźli to miejsce w barażach do końca 2023 roku), wzmocnionych o Bregu, Chickana i niesamowitą okazję Omraniego, który występował w Lique A.

Jak to twoje .......enie kocopołów zostało brutalnie zweryfikowane przez życie...

KOALIK 03.06.2024 10:12

Dziesiąte miejsce w tabeli pierwszej ligi to największa kompromitacja w historii Wisły.

Po rundzie jesiennej Jop po zrywie zostawił Wisłę w dość dobrej sytuacji do ataku na awans bezpośredni.

Albercik z Hiszpanami zawalili to kompletnie.

Z małej straty zrobiła się gigantyczna strata do Lechii i GKS-u.

To była najgorsza runda w historii.

Markus 03.06.2024 10:15

Kolejny bełkot hejterka, który do słów na temat poprzedniego sezonu próbuje przykładać zdarzenia z tego sezonu, jakby one miały jakikolwiek wpływ na tragiczny bilans jesieni przed niemal dwoma laty oraz dramatyczne błędy Sobolewskiego wiosną. :rotfl:

Gość jest niemożliwy w swoich manipulacjach i przekłamaniach.

Odrobinę lepszy bilans jesieni 2002 roku tudzież brak tylu katastrofalnych błędów Sobolewskiego wiosną dawał rok temu bezpośredni awans.

Jedynym elementem, który wówczas podniósł jakość gry i seryjnie robił punkty byli sprowadzeni przez Kiko Hiszpanie, a nie coś innego. Gdyby wtedy byli w Wiśle dłużej niż przez pół rundy, albo Wisła miała lepszego trenera niż Sobolewski, mielibyśmy te kilka punktów więcej i awans bezpośredni. Uprawnia do takiego poglądu to co pokazali Hiszpanie wiosną w 2023 roku i ich długa seria zwycięstw.

Nikt nigdy nie pisał, że Bregu czy Omrami to super transfery. Sadzenie takich idiotyzmów to kolejna manipulacja.Trafili tu tylko dlatego, że Królewski nie miał już pieniędzy na inne opcje i zaczął bawić się we wdrażanie sztucznej inteligencji zamiast dalszego bazowania na piłkarzach z hiszpańskiego rynku znanych dyrektorowi sportowemu.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl