Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Wisła Kraków w 1 lidze. Kto zostanie,a kto odejdzie? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10516)

czaro 18.05.2022 09:11

Wiele nazwisk się tu przewinęło, ale chyba wszyscy zapomnieliście o Piotrze Starzyńskim. Mam nadzieję, że uda nam się go utrzymać w klubie.

pawlozm 18.05.2022 09:41

Biegański - Gruszkowski, Uryga, Colley, Sadlok - Mi. Mak, Plewka, Poletanovic, Mat. Mak - Fernandez, Ondrasek
Widziałbym taką 11. Braciom MAK kończą się w czerwcu kontrakty, są do wyjęcia.

W rezerwie:
Broda - Szot, Hoyo, Szota, Wachowiak - Fazlagic, Duda, Szywacz, Gądek, Młyński, Starzyński - Drzazga, Sobol
Drzazga również do czerwca kontrakt - do wyjęcia, Miedź może szukać kogoś lepszego na ESA, zwłaszcza, że Krzysiek sporo stracił sezonu przez kontuzję.

Elendil 18.05.2022 10:04

Nawet zakładając, że ściągniemy Drzazgę, to duet Drzazga-Sobol to za mało, bo Krzysiek jest niestety szklany i pewnie zagra tylko kilka, może kilkanaście meczy w sezonie. Niższe polskie ligi oczywiście też muszą zostać przeczesane w poszukiwaniu innego, ale ja bym poszedł w niższe ligi hiszpańskie (Carlitos, Angulo, Imaz...), portugalskie, francuskie itd. Dobry napastnik praktycznie sam może zagwarantować awans.

edit: Oczywiście zakładając rozwiązanie kontraktów z Klimentem (na 100%) i Ondraskiem (prawdopodobne). Fernandez, nawet jeśli zostanie, to bardziej ofensywny pomocnik.

Szneka 18.05.2022 10:15

Jeden Mak nie wrócił bo za słaby, drugi mak odstrzelony bo za słaby, Drzazga odstrzelony bo kontuzje i za słaby a teraz cała trójka witana z otwartymi rękami!!!
Qrwa do czego doprowadzono NASZ KLUB?

Jaroo1 18.05.2022 10:25

Nie wiem ile zarabia Ondrasek - może to jest problem ale nie rozumiem co Wy od niego chcecie. Jeśli chcemy robić rewolucję to mimo wszystko jakiś szkielet zespołu zostawić trzeba, zarówno z myślą o pierwszym składzie jak i rezerwowych. Ondrasek super napastnikiem nie jest, młody też już nie jest ale jest gwarantem tych 5-10 goli w sezonie, w ekstraklasie, w 1 lidze myślę, że jest w stanie spokojnie 10 bramek strzelić. Chłop z Wisłą się identyfikuje jako tako, zna ten klub, ma jakąś więź, jest pozytywny więc to też na plus w tej naszej biedzie umysłowej.

Nie wywalimy wszystkich napastników i nie sprowadzimy nowych 3 czy 4. Nawet na rezerwę by się przydał taki Ondrasek, który wejdzie i coś ustrzeli, co któryś mecz, gdyby kontuzję miał podstawowy napastnik.

Akurat Zdenek to jest taki piłkarz, którego szkoda, nawet w razie gorszej formy zespołu jest to człowiek, który jest uprawniony, z racji grania tutaj kilka lat, wydrzeć mordę na innych.

Nie ma co marzyć o wielkiej ofensywie transferowej w pierwszym okienku, sprowadzeniu 20 nowych piłkarzy. Lepiej zostawić już tych pewnych, po których wiadomo czego się spodziewać, a sprowadzić mniejszą ilosć ale jakościowo lepszych piłkarzy, wzmacniających skład.

Im więcej nowych twarzy, to wyjdzie na to jakbyśmy mieli nowego trenera. Oni będa się musieli uczyć Brzęczka ale i Brzęczek ich. Dlatego powinniśmy w końcu zmienić kurs, co okienko wywalać jak najmniej piłkarzy, sprowadzać jak najmniej ale za to dobrych, od razu do pierwszego składu, postawić na pewną stabilizację w składzie, żeby była jakakolwiek ciągłość projektu.
Tylko pogadać jasno, że np Zdenek, Ciebie widzimy bardziej jako rezerwowego, pasuje Ci taka pozycja czy ofochasz się?
Każdy powinien mieć jasno określoną pozycję w klubie, określoną wizję przyszłości. U nas jest za dużo zmiennych, co też wpłynęło na cały ten dramat.

ciastek88 18.05.2022 10:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1584360)
Nie wiem ile zarabia Ondrasek - może to jest problem ale nie rozumiem co Wy od niego chcecie. Jeśli chcemy robić rewolucję to mimo wszystko jakiś szkielet zespołu zostawić trzeba, zarówno z myślą o pierwszym składzie jak i rezerwowych. Ondrasek super napastnikiem nie jest, młody też już nie jest ale jest gwarantem tych 5-10 goli w sezonie, w ekstraklasie, w 1 lidze myślę, że jest w stanie spokojnie 10 bramek strzelić. Chłop z Wisłą się identyfikuje jako tako, zna ten klub, ma jakąś więź, jest pozytywny więc to też na plus w tej naszej biedzie umysłowej.

Skąd mamy przekonanie , ze Ondrasek będzie chciał kopać się po czole w I lidze za niższą kasę ? Wystarczy , że TRIO nawijało makaron na uszy kibicom. Nawijania na uszy makaronu przez piłkarzy tym bardziej nie kupuję. Według mnie nie ma szans żeby Ondrasek został na 1 lige - i to nie dlatego , że Wisła go nie chce ;)

gizmowisla 18.05.2022 10:36

Moze dlatego ze takiej jakosci pilkarza nikt przy zdrowym rozsadku niewezmie do najwyzszej klasy rozgrywkowej gdziekolwiek

Jaroo1 18.05.2022 10:47

Cytat:

Skąd mamy przekonanie , ze Ondrasek będzie chciał kopać się po czole w I lidze za niższą kasę ? Wystarczy , że TRIO nawijało makaron na uszy kibicom. Nawijania na uszy makaronu przez piłkarzy tym bardziej nie kupuję. Według mnie nie ma szans żeby Ondrasek został na 1 lige - i to nie dlatego , że Wisła go nie chce
Jak się spojrzy na wiek, karierę i ostatni ruch transferowy Ondraska to jest duża szansa, ze zostanie. Kariery już nie zrobi, kokosów nie zarobi, przyszedł do Wisły, która była/jest na skraju upadku także już wielkiej różnicy mu nie robi czy to ekstraklasa czy 1 liga. A do tego czuje jakieś przywiązanie do klubu i myślę, że ma na tyle charakteru i ambicji, ze jest mu źle z tym, ze grał 3 lata w Wiśle, której się wiodło lepiej, teraz jest spadek, on nic nie zrobił aby tego uniknąć i chciałby się jakoś odkuć za to przyszłym sezonie.

ciastek88 18.05.2022 10:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1584368)
Jak się spojrzy na wiek, karierę i ostatni ruch transferowy Ondraska to jest duża szansa, ze zostanie. Kariery już nie zrobi, kokosów nie zarobi, przyszedł do Wisły, która była/jest na skraju upadku także już wielkiej różnicy mu nie robi czy to ekstraklasa czy 1 liga. A do tego czuje jakieś przywiązanie do klubu i myślę, że ma na tyle charakteru i ambicji, ze jest mu źle z tym, ze grał 3 lata w Wiśle, której się wiodło lepiej, teraz jest spadek, on nic nie zrobił aby tego uniknąć i chciałby się jakoś odkuć za to przyszłym sezonie.

Mimo , że Ondrasek nic nie dał sportowo w tej rundzie to mimo wszystko zatrzymałbym go na I ligę . Natomiast uwierzę jak go zobaczę w kadrze na 1 mecz sezonu :) Oby tak było ale ja tam już w nic nikomu nie wierzę.

pawlozm 18.05.2022 10:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciastek88 (Post 1584363)
Skąd mamy przekonanie , ze Ondrasek będzie chciał kopać się po czole w I lidze za niższą kasę ? Wystarczy , że TRIO nawijało makaron na uszy kibicom. Nawijania na uszy makaronu przez piłkarzy tym bardziej nie kupuję. Według mnie nie ma szans żeby Ondrasek został na 1 lige - i to nie dlatego , że Wisła go nie chce ;)

Sam to deklaruje, że chce zostać.
https://www.sport.pl/pilka/7,65039,2...-glowacki.html

Ondrasek chce zostać w Wiśle Kraków. "Nigdzie się nie wybieram"
Teraz przed Wisłą kluczowe tygodnie. Mniej więcej w połowie czerwca powinny rozpocząć się przygotowania do kolejnej batalii. A Wisłę czeka spora rewolucja. Ondrasek potwierdził jednak, że chce zostać w klubie. - Ja się nigdzie nie wybieram. Jestem w domu. Wróciłem do tego klubu, bo go kocham. Chcę dla niego jak najlepiej. Jestem dumny, że dostałem tę szansę. Ale jesteśmy w sytuacji takiej, jaka jest. Mam jeszcze rok kontraktu. To pytanie do klubu, jaki ma w ogóle plan. Moja przyszłość jest w rękach klubu – powiedział.

czaro 18.05.2022 11:08

Jak mu powiedzą, ile są w stanie mu zapłacić, to mu się odwidzi.

pawlozm 18.05.2022 11:36

W mojej ocenie szkielet drużyny musi być oparty na zawodnikach: Biegański, Uryga, Colley, Sadlok, Gruszkowski, Plewka, Poletanovic, Fernandez, Ondrasek. - jeżeli z nimi uda się dogadać to będę bardzo zadowolony. Do tego w obwodzie: Szot, Szota, Starzyński, Młyński, Fazlagic, Hoyo, Wachowiak, Szywacz, Gądek, Duda - do tego potrzebujemy przynajmniej 3 transferów - 2 skrzydłowych i napastnika.

czaro 18.05.2022 11:45

Obwodzie, odwodzie, zwodzie czy może wzwodzie?

Jaroo1 18.05.2022 11:49

Cytat:

Obwodzie, odwodzie, zwodzie czy może wzwodzie?
Cytat:

W mojej ocenie szkielet drużyny musi być oparty na zawodnikach: Biegański, Uryga, Colley, Sadlok, Gruszkowski, Plewka, Poletanovic, Fernandez, Ondrasek. - jeżeli z nimi uda się dogadać to będę bardzo zadowolony. Do tego w obwodzie: Szot, Szota, Starzyński, Młyński, Fazlagic, Hoyo, Wachowiak, Szywacz, Gądek, Duda - do tego potrzebujemy przynajmniej 3 transferów - 2 skrzydłowych i napastnika.
Czyli w zwisie mamy 9, a w obwodzie 10

Jeszcze by się przydało kilku do wzwodu, tylko żeby się nadawali do tego zawodu :D

czaro 18.05.2022 11:50

W 1. lidze trzeba mieć przede wszystkim jaja, a nie tiki taka.

Jaroo1 18.05.2022 11:51

Uważasz, ze drużyna grająca w ekstraklasie nie ma jaj? My tam idziemy rozpieprzyć tę śmieszną 1 ligę.

czaro 18.05.2022 11:55

Uważam, że trener Brzęczek i scaut Brożek zbudują odpowiedni zespół. Skończmy te niepotrzebne dywagacje.

ciastek88 18.05.2022 12:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pawlozm (Post 1584380)

Colley , Poletanovic, Ferdnandez - odchodzą na 100 % .
Biegański - 50/50 , jak będzie oferta może odejść
Sadlok - 50/50 - jak dostanie oferte kontraktu z jakiejś Warty czy Stali może odejść
Ondrasek - poczekam na ogłoszenie kadry na 1 lige :P 50/50 a jak zobaczy propozycję to i 10/90
Fazlagic - tutaj ciężko powiedzieć , wypożyczyłbym go do jakiejś Słowacji czy gdzies indziej , nikt go nie kupi a w I lidze go połamią.
Uryga - ch... wie kiedy będzie gotowy do gry...

krysztal 18.05.2022 12:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1584386)

Jeszcze by się przydało kilku do wzwodu, tylko żeby się nadawali do tego zawodu :D

Aż mi konar zapłonął..

pawlozm 18.05.2022 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1584386)

Literówka, a jak się rzucili ;D

Musimy mieć w obwodzie krakowskim drużynę, której trener będzie miał w odwodzie szeroką ławkę rezerwowych. Oczywiście każdy zawodnik musi być dobry w strzale, podaniu i w zwodzie. Wtedy kibice płci męskiej będą chodzić w wzwodzie ;D

Karherop 18.05.2022 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1584344)
Wiele nazwisk się tu przewinęło, ale chyba wszyscy zapomnieliście o Piotrze Starzyńskim. Mam nadzieję, że uda nam się go utrzymać w klubie.

Zostać pewnie z chęcią zostanie, miał w końcu słabiutki sezon. Ja bym jednak się zastanowił na ile ci młodzi mają akceptowalne kontrakty. Wszakże podpisywane były z zespołem ekstraklasy. Młyński na pewno został bajeczny kontrakt ze liczył się z przezimowaneim pół roku w arce.

Jak dobrze liczę mamy 39 zawodnikow na kontraktach wraz z wypożyczonymi. Z tego jakiś 20 zawodników under 23. Większość nie zostanie, bo i po co nam aż tylu zawodników? I tak trzeba na gotowi ściągnąć 5-6 weteranów ligowych boisk.

czaro 18.05.2022 14:31

Wyciągnijmy młodych zdolnych z 2. ligi. Oni mogą nam dać powiew świeżości w 1.

MaLk 18.05.2022 14:34

Nie chcę być złym prorokiem, ale obawiam się, że to się może skończyć jednym wielkim zawodem.

czaro 18.05.2022 14:38

Kiedyś były takie turnieje bezbrobotnych piłkarzy, z których Bednarz ściągał szrot do Wisły. Może my moglibyśmy być drużyną turniejową i ogrywać ich w 1. lidze?

Elendil 18.05.2022 14:41

odpalać wszyscy Football Managera i wynajdować perełki z całkego świata. Brożek i Głowa sami nie dadzą rady!

silver03 18.05.2022 15:31

Czy myśmy przypadkiem nie wywalili siana na jakiś giga program skautingowy?

Jaroo1 18.05.2022 15:33

Skoro nie było giga transferów, to chyba nie...

fansorina 18.05.2022 15:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1584422)
Kiedyś były takie turnieje bezbrobotnych piłkarzy, z których Bednarz ściągał szrot do Wisły. Może my moglibyśmy być drużyną turniejową i ogrywać ich w 1. lidze?

Chyba nadal są, hiszpański związek je organizował/organizuje dla swoich piłkarzy.

czaro 18.05.2022 16:05

To fajnie, my też tak zróbmy.

Przy okazji Arek Głowacki z Pawłem Brożkiem mogliby jeździć po odpustach po Małopolsce i tam robić konkursy rzutów karnych na parkingu pod kościołem. Co lepszych można spróbować w sparingu w ataku.

Arkadiusz.Czerepach 18.05.2022 16:12

są też turnieje bezdomnych, mysle ze beda jeszcze tansi niz bezrobotni

nawet fajny film widziałem o tym z dobrą rolą Dorocińskiego
https://www.filmweb.pl/film/Boisko+b...ch-2008-395980

For_FuN_ 18.05.2022 17:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciastek88 (Post 1584393)
Colley , Poletanovic, Ferdnandez - odchodzą na 100 % .

Poletanovic to gość do grania w zespole z górnej połówki tabeli Ekstraklasy. Widać było od razu że facet jest piłkarzem innej klasy niż pozostali, więc na pewno odejdzie. Citaiszwili podobnie, ale o jego odejściu było wiadomo wcześniej. Był obserwowany przez Lucescu i zostanie dołączony do pierwszej kadry Dynama. Ogólnie to jak zostanie to wyłącznie szrot który przyczynił się do spadku. Tu trzeba budować na nowo(kilkunastu piłkarzy) i modlić się że tego typu kopacze coś zapewnią, czyli utrzymanie w Iszej lidze, a w dłuższej może te baraże. Skład raczej na 99% nie będzie taki który pozwoli walczyć z zespołami które są budowane od jakiegoś czasu, mają $ i mają chrapkę na awans.

czaro 18.05.2022 20:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1584447)
są też turnieje bezdomnych, mysle ze beda jeszcze tansi niz bezrobotni

nawet fajny film widziałem o tym z dobrą rolą Dorocińskiego
https://www.filmweb.pl/film/Boisko+b...ch-2008-395980

Bezdomni i bezrobotni + młodzi zdolni z 2. ligi + perełki z Korei Północnej i będzie żarło.

ciastek88 18.05.2022 20:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1584422)

Obawiam się , że na takim turnieju to połowa piłkarzy bezrobotnych to byli by nas gladiatorzy z obecnego sezonu więc bez sensu taki turniej :p zresztą i tak nie będzie nas stać na nich

zibi7 18.05.2022 20:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1584458)
Poletanovic to gość do grania w zespole z górnej połówki tabeli Ekstraklasy. Widać było od razu że facet jest piłkarzem innej klasy niż pozostali, więc na pewno odejdzie.

Już nie odlatujcie z tym Poletanoviciem, bo czytając was można odnieść wrażenie że to jakiś serbski De Bryune. Poletanović ma jedną dużą wadę - kiepską motorykę, na poziomie późnego Bashy. Dlatego został odpalony z Rakowa i dlatego żaden klub z czołówki go nie weźmie. Jest zawodnikiem wybrakowanym.

LucjuszWielki 18.05.2022 20:43

Z czołówki nie, ale 5-8 spokojnie.

maro500 18.05.2022 21:52

Poletanović moim zdaniem nie zostanie - bo sam będzie parł do transferu. Piszecie o braciach Mak, o Drzazdze - tyle że to są na chwilę obecną zawodnicy typowo pierwszoligowi poziomem, do tego szklani. Inna sprawa, że w 1 lidze wystarczy konsekwentny trener - i dzięki temu całkiem słabe personalnie Skra Częstochowa czy Puszcza Niepołomice się tam spokojnie utrzymały mimo braków czysto piłkarskich (w Puszczy grać w piłkę umie tylko czterech piłkarzy, reszta jest do odbierania piłek, posyłania dalekich piłek i biegania zgodnie z zaleceniami trenera). No i można się zgodzić, że nasi młodzi zawodnicy często w Ekstraklasie wyglądali słabo. Im ten spadek mimo wszystko może pomóc w rozwoju

s1mone 19.05.2022 10:05

Powiem tak, niektórzy oceniają naszych piłkarzy zbyt surowo, albo za bardzo cenią poziom 1 ligi.

Zarówno Colley, Frydrych czy Sadlok to są stoperzy, którzy w 1 lidze będą wyglądać jak profesorzy.
Pytanie czy któryś z nich będzie chciał tu zostać.
Obstawiam, że może Maciek (przywiązanie do barw) albo Frydrych (poczucie odpowiedzialności) - chociaż trzeba pamiętać, że klub będzie chciał znegocjować kontrakty na niższe a oni nie muszą na to przystawać.

Colleya to chyba należy włożyć między bajki. Chyba, że włodarze przystaną na nienegocjowanie jego kontraktu celem szybkiego powrotu do ekstraklasy. Raczej obstawiam szybką sprzedaż lub rozwiązanie umowy.

Z boków obrony Gruszkowski jeśli zostanie to będzie wyróżniający piłkarz, tym bardziej, że stylem do 1 ligi pasuje jak ulał. Szot czy Szota też mogą dać radę. Hanousek odejdzie. Wachowiak jak wróci też na poziomie 1 ligi powinien sobie poradzić. Generalnie obstawiam, że 1 ligę będziemy atakować 1 doświadczonym stoperem z w/w trójki oraz kimś młodszym (Szota? Hoyo?). Po bokach zapewne Grucha, może Wachowiak albo ktoś nowy, Ring pewnie odejdzie.

W środku pomocy Fazlagić to może być casus Colleya. Może niekoniecznie będzie chciał zostać, ale duża szansa, że włodarze nie będą chcieli spuszczać w kiblu pół miliona Euro.

Poletanović odejdzie raczej na 100%, Savić myślę, że też, Kuveljic, Skvarka również. W środku pola zostanie nam jedynie Plewka, może wspomniany Fazlagić.

Zatrzymanie Manu, Fernandeza czy Gio to raczej Sci-Fi. Zostaną młodzi Starzyński i Młyński i pewnie przyjdzie ktoś nowy. Ondrasek ma szansę zostać, bo on jest się w stanie dogadać - chyba, że klub uzna, że trzeba go pogonić. Zainteresowałbym się Drzazgą, bo on jest z nami mimo wszystko związany emocjonalnie, tylko pytanie czy by chciał i czy można go podpisać za darmo.

Biegański jak nie będzie ofert to zostanie, pewnie nie ma mocarnego kontraktu.

Obstawiam skład zbliżony do :

Biegański
Gruszkowski - Sadlok - Szota - Wachowiak? (ktoś nowy?0
Starzyński - Fazlagić - Plewka - ktoś nowy - Młyński
Ondrasek? Ktoś nowy?

Tak to się pewnie skończy. Nie uważam, że z tym składem nie można o nic walczyć, chłopaki potrafili grać przyzwoicie/dobrze okresami w ekstraklasie to w 1 lidze mogą się wyróżniać.
Niekoniecznie jest to skład na 1-2 miejsce, ale czołowa 6tka już tak. Zakładając, że trafimy z transferami na brakujące pozycje i dostaniemy zastrzyk świeżej krwi.

Trzeba pamiętać, że żeby ktoś został to się muszą 3 rzeczy zgodzić :
- my musimy chcieć mieć dalej piłkarza
- piłkarz musi chcieć u nas zostać
- raczej musi zgodzić się na obniżenie poborów, chyba, że i tak zarabia stosunkowo mało

Jest też możliwość, że z w/w składu wyleci nam kolejnych 2-3 piłkarzy, a nawet więcej piłkarzy i wtedy trzeba będzie budować od zera. Ja nie jestem fanem kolejnej rewolucji, bo znowu będziemy przegrywać, zanim drużynę choć w najmniejszym stopniu zgramy. To tak nie działa, że pogonimy prawie wszystkich, weźmiemy 8 nowych do pierwszej 11tki i oni będą rozstawiać tą ligę po kątach. Potrzeba czasu. Czasu, którego nie mamy.

ciastek88 19.05.2022 10:29

Frydrych nie zostanie. Juz od jakiegoś czasu daje do zrozumienia , że czuje się oszukany i sfrustrowany.

Obiecano mu walkę o najwyższe cele a nie tarcie tyłkiem o dno sezon w sezon ... ALE mógł dać coś więcej od siebie bo parę bramek w głupi sposób zawalił. Nie wspominając o skandalicznym występie w meczu z Radomiakiem, który przyklepał nasz los.

_ukoL 19.05.2022 10:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciastek88 (Post 1584542)
Frydrych nie zostanie. Juz od jakiegoś czasu daje do zrozumienia , że czuje się oszukany i sfrustrowany.

I vice versa. Kosmos.

ciastek88 19.05.2022 10:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _ukoL (Post 1584544)
I vice versa. Kosmos.

dalsza część wyjaśnia :-D Frydrych powinien spojrzeć przede wszystkim w lustro , zwłaszcza po niedzielnym meczu.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:12.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl