Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Turystyka - miejsca, atrakcje, dojazd, noclegi, kuchnia, ceny, zwyczaje [ zbiorczy] (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2328)

St@chu 26.12.2008 21:46

A ja mam takie pytanie...

Może ktoś z Was może mi polecić jakieś ciekawe miejsce w kraju, gdzie można pojechać w lecie na kilka dni nad wodę, spędzić miło czas (czytaj: kąpać się w jeziorku, czy czymś tego typu, ale też żeby było gdzie pospacerować, coś zobaczyć) i żeby było bliżej niż na Mazury ze względu na to że ma to być krótki wyjazd i nie chce żeby najdroższy z całego wyjazdu był sam dojazd i powrót...

Myślałem nad Zalewem Solińskim, ale może są jakieś inne propozycje...

ja_ka_ 26.12.2008 23:31

Solina to dobra opcja jeśli chodzi o ceny, z noclegiem tez nie ma większego problemu. Spokojne, w miarę ustronne miejsce.

kms 26.12.2008 23:38

Sielpia Wielka St@chu, ostatnio bylem jakies 3lata temu i bylo ciekawie.

Ukasz 27.12.2008 12:19

Szukam jakiegos wyjazdu w alpy( najblizej Austria) po rozsądnej cenie w okolicach marca, był ktoś z Was , mozecie polecić jakieś biuro lub tanie zakwaterowania na miejscu

St@chu 01.01.2009 18:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ja_ka_ (Post 647930)
Solina to dobra opcja jeśli chodzi o ceny, z noclegiem tez nie ma większego problemu. Spokojne, w miarę ustronne miejsce.

Skoro tak to może ktoś zna jakieś miejsca w okolicach Zalewu Solińskiego, gdzie można miło i w miarę ciekawie spędzić czas?

robert.ugorek 01.01.2009 19:19

http://uk.youtube.com/watch?v=jBaaDHSQ7h4

Arteka1906 04.01.2009 12:30

Byl ktos moze w Bulgarii w jakims miasteczku na d morzem Czarnym (cos pokroju naszej Łeby)?? Jakie wrazenia jezeli chodzi o ceny, imprezy, noclegi, jedzenie, dojazd, czystosc ?? ewentualnie jakies sprawdzone miejsca. Z góry dzieki.

gromaders 04.01.2009 12:40

ja byłem 3 razy w Złotych Piaskach, rewelacja :) ceny bardzo przystępne, imprez tyle że ciężko je zaliczyć za 1 pobytem, hoteli ogrom (2 z największych kurortów w BG), jedzenie - zależy gdzie trafisz ale są z tym problemy, a z czystością to też zależy gdzie, w samym centrum jest czysto i bardzo bardzo ładnie, ale na obrzeżach nie jest już tak czysto ale wszytsko inne rekompensuje, ja polecam Bułgarię imprezowiczom ;)

WiślakNH 04.01.2009 12:41

Co do Soliny to byłem w ubiegłe wakacje i w pierwszy dzień byliśmy mega zachwyceni,piękna pogoda.Jezioro nawet z daleka wyglądało czarująco,miałem wrażenie,że nie jestem w Polsce,bo wyglądało na bardzo czyste.
W tym momencie nie pamiętam w jakiej to wsi byliśmy ale pomiędzy naszym domkiem a jeziorem ok 300 metrów mieliśmy 2 dyskoteki,dużo sklepów z pamiątkami,restauracje,knajpy,puby itd itd
Plaża niestety kamienista.
Szkoda,ze trafiliśmy na zajebi*** załamanie pogody i mieliśmy chyba po 3 burze na dzień,chociaż ostatnie 3 dni były jakieś dość ładne.

Ogólnie wydaje mi sie,że nie opłaca sie spędzać wakacji w Polsce,pierwsza sprawa to pogoda.
Wydaje mi sie,że lepszą opcją jest taka Bułgaria,nie jestem pewien ale przeglądając dużą ilość ofert wynajmu domków zauważyłem,że warunki są zdecydowanie lepsze za podobną cene.Chyba najgorsza z tego wszystkiego jest podróż,nie ważne jaki środek transportu wybierzemy to wyjdzie chyba najdrożej.

Arteka1906 04.01.2009 12:43

a dojazd lepiej pociagiem czy swoim autkiem???

wisl@k_TS 04.01.2009 13:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arteka1906 (Post 651527)

Zależy co preferujesz. Do Złotych Piasków ciężko sie dostać pociągiem. Ja polecam wyjazd samochodem przez Słowację, Węgry i Rumunię (trasa Transfogarska - widokowo cudo:) )

WiślakNH 04.01.2009 13:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arteka1906 (Post 651527)

Ja napisze tak:jeżeli np złożyć sie na paliwo w 2-3 osoby to lajtowo,chyba że ze swoją rodzinką to już inna sprawa.Duże znaczenie ma też jaki posiada sie samochód.

Patrzyłem kiedyś na podróż samolotem to np w takie 4 osoby jechać z rodziną o ile dobrze pamiętam nie wiem czy sie zamknęło w 4 tysiącach.

gromaders 04.01.2009 13:21

najlepiej samolotem ;) , tanie linie latają do Warny , dojazd autem do BG raczej bym odradzał przez Rumunie, strasznie durne przepisy i czająca się policja, lepiej Węgry - Serbia

Arteka1906 04.01.2009 14:07

dziek za inoramcje. JAkby ktos jeszcze cos wiedzial to psizcie :)

pio 04.01.2009 14:43

Nie wiem czy było (jak tak to przepraszam), ale z czystym sumieniem mogę polecić całoroczny ośrodek Czarny Groń: http://www.czarnygron.pl/onas.htm
Byłem tam na majówce i warunki są eleganckie (swoją drogą ciekawi mnie jak tam w zimie jest) i obsługa ośrodka bardzo wyrozumiała...przynajmniej była :)
Niedaleko od Krakowa (pod Andrychowem) i przy okazji, po drodze można wstąpić do Parku Miniatur: http://www.parkminiatur.com/nasz_park

WiślakNH 04.01.2009 14:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gromaders (Post 651552)
najlepiej samolotem ;) , tanie linie latają do Warny , dojazd autem do BG raczej bym odradzał przez Rumunie, strasznie durne przepisy i czająca się policja, lepiej Węgry - Serbia

Pamiętasz ile mniej więcej za bilet lotniczy?Zamawiając jakoś przed okresem wakacyjnym powinno być chyba taniej?

Łukasz1987 12.01.2009 18:23

Mam takie pytanko... Poszukuje tanich i sprawdzonych noclegów w Barcelonie... :) Jeżeli ma ktoś jakieś namiary z których skorzystał i są godne polecenia to prosiłbym o ich podanie :) Z góry dzięki :)

gromaders 12.01.2009 23:04

Wiślak nie pamiętam, szukaj na stronach tanich linii :) ja sam się zastanawiam gdzie w tym roku na wakacje się udać, oczywiście zagranice, co polecacie? oprócz Hiszpanii, Włoch i Francji :)

Tylko_Wisła! 12.01.2009 23:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gromaders (Post 656480)
Wiślak nie pamiętam, szukaj na stronach tanich linii :) ja sam się zastanawiam gdzie w tym roku na wakacje się udać, oczywiście zagranice, co polecacie? oprócz Hiszpanii, Włoch i Francji :)

Z takich ciepłych krajów polecam ci Tunezje... zabawni ludzie (nie którzy znają nawed kilka słów po polsku) :P piękne morze ciekawe zabytki itp.Jedyny minus jak dostrzegłem będąc w Tunezji to nadgorliwość niektórych arabów.

Bieluu 13.01.2009 09:41

Co do Tunezji to jedno ostrzeżenie. Jak Tunezja to nie sierpień. Wtedy ciężko jest tam wepchnąć nawe szpilkę. Spowodowane jest to najazdem Algierczyków (których nienawidzą ponoć) i Tunezyjczyków mieszkających za granicą. Polecam sam początek września.
I ja jeszcze polecałbym Turcję. Bardzo ładny kraj.
A araby wszędzie są nadgorliwe.

bulbasek 21.01.2009 20:58

Czy http://www.booking.com to wiarygodny serwis? Macie jakies doswiadczenia?

Na to pytanie w temacie Mam pytanie nikt nie odpowiedzial, wiec moze tu sie uda. Bardzo prosze.

Łasica 24.01.2009 15:35

Jak ktoś potrzebuje przekazać emigracji w Dublinie jakieś rzeczy nie wielkie i w mirę lekkie to pisać. Wybieram się 13-22 luty ;)

WiślakNH 29.01.2009 18:59

Poszukuje jakiegoś fajnego miejsca na wakacje,szczerze to sam nie wiem co mi odpowiada najbardziej ale obecnie wymieniam sie meilami z właścicielami domu do wynajęcia blisko 'Tatralandii' na Słowacji.
Myślę jeszcze nad Bułgarią,Chorwacją,Węgrami oczywiście wszystko nad wodą jak był ktoś to prosiłbym o jakiś opis gdzie był i takie tam :)

QBAS 30.01.2009 23:15

Wszystko zależy od tego ile chcesz na taki wyjazd przeznaczyć. Słowacja była dotychczas atrakcyjna, ale teraz gdy euro wprowadzili to podejrzewam, że niekoniecznie musi być tam taniej niż w kraju..

Kurt 31.01.2009 00:29

Cytat:

Wszystko zależy od tego ile chcesz na taki wyjazd przeznaczyć. Słowacja była dotychczas atrakcyjna, ale teraz gdy euro wprowadzili to podejrzewam, że niekoniecznie musi być tam taniej niż w kraju..
Jest jak w Polsce, a momentami drożej... to już nie ten sam kraj i wydaje mi się, że Słowacja zapłaci wysoką cenę za swoje euro... Piwo koło stoku 6 zł Studentska 6 zł Wyprażany Syr z samym sosem tatarskim 13 zł.... było dużo taniej. A jak stoją czechy pod względem np. wyjazdu na narty?

WiślakNH 31.01.2009 18:13

Potrzebuje sie dowiedzieć wszystkiego o podróży do Bułgarii własnym środkiem transportu.Tzn winety,ubezpieczenia itd
Pewnie wcześniej już coś takiego było napisane ale chciałbym tak w jednym miejscu mieć objaśnione.
Z góry wielkie dzięki.

To samo odnośnie Chorwacji :)
No i jakie miejscowości w Chorwacji nad morzem są godne polecenia ,bo turystycznie o tym państwie za bardzo sie nie orientuje :)

QBAS 03.02.2009 00:41

Ze Słowacją to chyba tak będzie, że za kilka lat będziemy tylko mogli opowiadać młodszym pokoleniom jak to się "za granicę" południową jeździło na narty i piwo za 1,5zł piło ;) to se ne wrati ;)

West 03.02.2009 07:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiślakNH (Post 666443)
Potrzebuje sie dowiedzieć wszystkiego o podróży do Bułgarii własnym środkiem transportu.Tzn winety,ubezpieczenia itd
Pewnie wcześniej już coś takiego było napisane ale chciałbym tak w jednym miejscu mieć objaśnione.
Z góry wielkie dzięki.

mozesz jechac przez rumunie / nie potrzebujesz paszportu / , albo przez serbie
ubezpieczenie no to sobie wykupujesz we wlasnym zakresie ,
na serbie potrzebujesz zieloną karte,
na granicy bulgarskiej placisz takse klimatyczna, groszowa sprawa / 1eur za dzien ? /

macyo 03.02.2009 11:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiślakNH (Post 666443)
Z góry wielkie dzięki.

To samo odnośnie Chorwacji :)
No i jakie miejscowości w Chorwacji nad morzem są godne polecenia ,bo turystycznie o tym państwie za bardzo sie nie orientuje :)

Byłem W Bułgarii autem i z chęcią mogę podpowiedzieć. Generalnie są dwie opcje. Droga troszkę krótsza, przez Rumunię oraz troszkę szybsza przez Serbię. Do Bułgarii jechałem przez Rumunię i trasę Transfogaraską (miodzio widoki). Drogi mają w miarę ok. Jadąc spokojnie z Oradei do Devy nie urwiesz niczego a potem to już lecisz główną krajówką, która jest świeżo po remoncie. Jeżeli chciałbyś, tak jak ja pojechać Transfogaraską to licz się z tym, że 100km pokonasz w 5h. Czy warto? Dla mnie tak:) Za góami jeszcze 100km do Bukaresztu i 70 do granicy na Dunaju (Giorgiu-Russa). Koszta: Most na Dunaju to chyba 4 Euro, winietka na tydzień 7Euro. I tyle. Nie było opłat ekologicznych.

Serbia to niby szybsza droga, jednak należy się liczyć z kolejkami na granicach (zarówno Węgierskiej jak i Bułgarskiej). Płaci się nie tylko za autostrady-również za jednopasmowe drogi szybkiego ruchu. Za przejechanie 250km zapłaciłem 83 zł (gdy Euro było po 3,50). Przekalkuluj sobie sam. Przy granicy z Bułgarią kolejka tirów na 10km.

Sama jazda po Bułgarii luzik-dobre drogi, nawet te 5 kategorii ujdą.

Wrócę jeszcze do Rumunii-jechać koniecznie w dzień!
Kilka stron wcześniej w tym temacie wrzuciłem fotorelację z podróży. Może jakoś pomóć

gromaders 08.02.2009 13:51

znacie jakieś biura które dają obecnie jakieś rabaty za rezerwację ?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:00.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl