Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Kiedy spadnie śnieg? Czyli z serii- wyciągnąć narty z piwnicy (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1719)

Kocur 19.02.2009 15:53

No gdyby w Kasinie dbali o stok jak w Laskowej ... chociaż dzisiaj przez to że sypało ostro muldy były już po 2 godzinach :) ale ok

No i parking w Kasinie ... 5zł niby mało ale zalatuje ostrą wiochą bo z reguły wszystkie centra narciarskie mają parkingi za free oprócz tych przy hotelach może.

Sypie cały czas - w weekend może Kasina znowu - zobaczymy jak przygotują

nosu 25.02.2009 20:19

był gdzieś ktoś dzisiaj na jakimś stoku?? co polecacie na jutro byle nie za daleko od Krakowa

macyo 26.02.2009 16:56

Byłem w Myślenicach dwa dni temu od 18 do 21.30. Warunki ok. Przetarć nie ma choć muldy naokoło.

macyo 15.12.2009 23:26

Zima bardzo powoli daje nam o sobie znać. Mamy już mrozik, śnieg ma padać lada moment więc czas odkurzyć temat:) Na mojej ukochanej Jaworzynie planują otwarcie pierwszej trasy na najbliższy weekend. Miłośnicy białego szaleństwa-że tak powiem-zaczyna się:]

Kocur 15.12.2009 23:32

W weekend ma być jeszcze zimniej - ale śniegu mało ... wszystko sztuczne :)

Ja tak realnie liczę może weekend po świętach ...

wiertar 15.12.2009 23:36

Zaczyna zaczyna:) ja w weekand już zakładam narty i ide poujezdzać troche moje Rossignolki:)

piotrek chicago 15.12.2009 23:46

ja juz pierwszy sezon na desce zaczalem dokladnie tydzien temu fajnie bylo tylko dupa troche bolala a na nastepna wyprawe moze jeszcze w tym tygodniu sie wybiore na stoku podstawa sniegu to ok 60cm :)

DYRU 16.12.2009 14:36

Ja jeszcze czekam. Tak jak Kocur pisze po świętach warunki powinny być ok. Doczekać się nie mogę :D

palon 18.12.2009 18:33

Rotunda dziala w sobotę czy niedzielę z giełdą?

Awe 19.12.2009 12:48

Kupiłem uszkodzone spodnie z goretexu, bo mi bardzo dobrze opuścił cenę koleś, są przecięte jakieś 3-4 cm. Czym to najlepiej naprawić? Słyszałem coś o jakichś łatach do naprasowania na to.

mic 19.12.2009 12:59

Gdzie sa najlepsze zrodla termalne, tak zeby dojechac z Kluszkowcow ? Pakowac sie w Bialke (czy Bukowine?) czy lepiej od razu jechac na Slowacje (Oravice) ? Ew. co innego ?

wiertar 19.12.2009 12:59

w sumie jak to tylko przeciecie to byle co naszyjesz i bedzie git. nie mają te spodnie jakiegoś kawałka zapasowego materiału od wewnątrz?? albo wyciąć z jakichs stary gore-texowych rzeczy i naszyc.

Sezon rozpoczety:) na grubej fazie ale pojeżdziłem:)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 831938)
Gdzie sa najlepsze zrodla termalne, tak zeby dojechac z Kluszkowcow ? Pakowac sie w Bialke (czy Bukowine?) czy lepiej od razu jechac na Slowacje (Oravice) ? Ew. co innego ?

z kluszkowiec do popradu jest jakies 60 -70 km... zajebicie jest... tylko że drogo... do bukowiny masz jakieś 30 km i z tego co mi znajomi mówili to tez bardzo przyjemnie. jak bedziesz w kluszkowcach to wpadnij na piwko do Szczawnicy:)

Fuks 19.12.2009 13:08

W Bukowinie w sezonie są niesamowite tłumy, to tez trzeba wziac pod uwage

wiertar 19.12.2009 13:44

a gdzie nie ma??:)

KosaPS 19.12.2009 14:07

Wie ktoś coś więcej na temat promocji dla polaków na Słowacji?? Kumpel był wczoraj na Chopoku i podobno za skipass n cały dzień zapłacił 1 euro

QBAS 19.12.2009 14:15

Możliwe, że to próba zachęcenia do przyjazdu ludzi przed sezonem, bo pierwsze dwa tygodnie grudnia zazwyczaj są dość marne na stokach (szczególnie jeśli chodzi o dłuższe wyjazdy). W tym roku dodatkowo dochodzi problem braku śniegu

Alexxik13 19.12.2009 14:22

wiem, że moja wypowiedź nie będzie się tyczyć całkowiće do zapytania kosyPS, ale bardzo polecam Tatrzańską Łomnice na Słowacji. Stok dzieli się na 3 "sektory". Idąc od "dołu" - pierwszy najłatwiejszy ( w sam raz na wypad z dziećmi), drugi (to już lekki hardkor - ale widziałem tam małe dzieci, więc zależy jak na to patrzeć, trzeci to już naprawde nie przelewki - do drugiego sektory wyjeżdża się gondolą, a na trzeci "sektor" krzesełkiem. Ten ostatni jest bardzo stromy - kiedy pierwszy raz na niego wyjechałem i stojąc na górze popatrzyłem w dół trasy to poczułem ciepło - chociaż na parkietach jeżdżę kilka ładnych lat. Za każdym razem będąc u góry co raz bardziej lubie to, bo na trzecim "sektorze" można mocno podszlifować technike jazdy, ponieważ zmusza nas do tego sytuacja ;] Aha i gwarantuje, że jeśli w polsce nie ma śniegu to przynajmniej na drugim sektorze na łomnicy będzie ;] Co do cennika i wszystkich szczegółowych info odsyłam do google ;]

Awe 19.12.2009 16:20

Jak się ustawia wiązania (DIN)? Do tej pory zawsze pożyczałem narty i mi to ustawiali, a dziś się zaopatrzyłem w swój sprzęt :) http://www.narty.pl/strony/tresc-art...arskich//3375/ znalazłem takie coś, wg tego będzie dobrze? Wychodzi mi 5, a na innej stronie znalazłem, że 5 to wartość dla dzieci i lekkich kobiet. Każdy producent ma swoją skalę czy jest to jakoś unormowane?

Żmijka 19.12.2009 16:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 831938)

Z Kluszkowiec ;) nie Kluszkowców :P

Polecam jazdę do Popradu, uwielbiam osobiście to miasto. Można przy okazji w Wysokie Tatry podjechać, piękne widoki i w ogóle. Źródła są całkiem, całkiem - ceny trochę już europejskie, ale ujdą jeszcze (nie wiem j w tym roku,nie byłam)

W Bukowinie jest fajnie, tylko jak sezon to wiadomo - dużo luda. Masz jeszcze aquapark w Zakopcu. Nie byłam, więc nie oceniam.

Kocur 19.12.2009 16:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KosaPS (Post 831959)
Wie ktoś coś więcej na temat promocji dla polaków na Słowacji?? Kumpel był wczoraj na Chopoku i podobno za skipass n cały dzień zapłacił 1 euro

Tylko jednodniowa promocja :) Moja znajoma też była wczoraj - od dzisiaj koszt karnetu całodniowego 30 ojro wiec już nie jest zachęcające ... :-/

dex23 19.12.2009 16:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Awe (Post 832007)
Jak się ustawia wiązania (DIN)? Do tej pory zawsze pożyczałem narty i mi to ustawiali, a dziś się zaopatrzyłem w swój sprzęt :) http://www.narty.pl/strony/tresc-art...arskich//3375/ znalazłem takie coś, wg tego będzie dobrze? Wychodzi mi 5, a na innej stronie znalazłem, że 5 to wartość dla dzieci i lekkich kobiet. Każdy producent ma swoją skalę czy jest to jakoś unormowane?

1 din to 12 kg, czyli 5 dinów ustawiasz sobie jak ważysz 60 kg. Jak wiesz, że warunki mogą być ciężkie i na przykład narta się będzie kopać w śniegu, to dobrze sobie trochę podkręcić, żeby się narty trudniej wypinały.

Ja dziś otwarłem sezon w Spytkowicach. Rano było -17, więc było bardzo twardo. Warunki niezłe, ale mogli stok lepiej przygotować.

wiertar 19.12.2009 17:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Awe (Post 832007)

tym poradnikiem ot co najwyżej można sobie podetrzeć to i owo:) z ten co tam pisze to pownniem mieć na 4,5... przy pierwszym lepszym skrecie wyskoczył bym z nart...

ustawianie skali wiązan to nei taki hop siup.. bardzo ważne są umiejętności narciarskie , styl jazdy i waga. np. ja przy wzroscie 170 i 64 kg wagi mam wiazanie do codziennej jazdy ustawione na 7-8, a gdy jade na zawody lub potłuc sie troszke na tyczkach to podkręcam do 10 nawet 11. ciężko tak poradzić ci bez szerszych informacji typu poziom jazdy i waga.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez dex23 (Post 832025)

Ja dziś otwarłem sezon w Spytkowicach. Rano było -17, więc było bardzo twardo. Warunki niezłe, ale mogli stok lepiej przygotować.

Ja dziś też rozpoczełem sezon tyle że w Kluszkowcach też było mega zimno, ale stok przygotowany jak na tę porę roku niemal idealnie.... jutro Jaworki a od świąt niemal nie będe schodził nart pewnie aż do końca marca... taka praca:)l

mcovalski 19.12.2009 18:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dex23 (Post 832025)
1 din to 12 kg, czyli 5 dinów ustawiasz sobie jak ważysz 60 kg. Jak wiesz, że warunki mogą być ciężkie i na przykład narta się będzie kopać w śniegu, to dobrze sobie trochę podkręcić, żeby się narty trudniej wypinały.

PAMIETAJ! Otworzyłem nie otwarłem, otworzyliśmy nie otwarliśmy.
Ja mam nadzieję że rozpocznę sezon wkrótce, bo od "MikołAJa" otrzymałem super wypasiony kask. Deska już czeka :D

panew 19.12.2009 18:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 832024)
Tylko jednodniowa promocja :) Moja znajoma też była wczoraj - od dzisiaj koszt karnetu całodniowego 30 ojro wiec już nie jest zachęcające ... :-/

do 24 grudnia na nałej slowacji karnety są po 18 jurków, dopierio pozniej po 30
generalnie wyszli na tym euro jak....
ale łomnicy sobie nie odmówie w tym sezonie i odżałuje te 150 pln na wyjazd

ja już sezon zacząłem na Jaworzynie 15 pażdziernika jak były te mocne opady
najlepszy warunek do jazdy w życiu
kopny śnieg na 3 km trasy - cos pieknego

mcovalski 19.12.2009 19:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez panew (Post 832061)
do 24 grudnia na nałej slowacji karnety są po 18 jurków, dopierio pozniej po 30
generalnie wyszli na tym euro jak....
ale łomnicy sobie nie odmówie w tym sezonie i odżałuje te 150 pln na wyjazd

ja już sezon zacząłem na Jaworzynie 15 pażdziernika jak były te mocne opady
najlepszy warunek do jazdy w życiu
kopny śnieg na 3 km trasy - cos pieknego

Nie wierzę. :(:(:(

panew 19.12.2009 19:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mcovalski (Post 832068)
Nie wierzę. :(:(:(

chcesz foty???? :D
jak weszliśmy do baru na szczycie to właścicielka aż usiadła
postawiła nam po browarze bo nie spodziewała sie narciarzy "jakiś deskarzy może szybciej":D
przez cb kierowcy mnie 3 razy zagadywali o sprzet na dachu miedzy Sączem a Krynicą
bo w Sączu zielono i plus a na jawo - 5 i 80 cm sniegu
ale w srode juz wszystko było w normie i szczyt zielony

panew 20.12.2009 22:30

dla hardkorowców

http://www.youtube.com/watch?v=_gPCMKmbmv0
i
albania
http://www.youtube.com/watch?v=kbXAuL3PaLA
i jedna z dróg do osrodka
http://farm4.static.flickr.com/3143/...6b1e31.jpg?v=0

Arkas 27.12.2009 15:25

Był ktoś w Jaworkach? Jakie wrażenia? Wybieram się w ten weekend i nie wiem czego się spodziewac:P
Stok stromy/łagodny? I ceny jakie są?
A.. i jak tam dojechac? Tzn. w Jaworkach jest parking czy też w Szlachtowej?

wiertar 27.12.2009 16:37

ja mieszkam od Jaworek jakieś 3-4 km:) stok jest na górze płaski, od połowy zaczyna siętroszek stromsza górka. ogolnie mozna pojezdzic. tutaj masz strone bedziesz wiedział co chcesz www.arenanarciarska.pl

QBAS 27.12.2009 17:37

Jutro wybieram się do Białki (bądź na Małe Ciche). Sprawdzam na bieżąco kamerki i informacje pogodowe. Może jednak ktoś był teraz w tych regionach (okolica Zakopca) i jest w stanie powiedzieć jak sytuacja na stokach? To że śniegu niewiele to wiem, ale pogoda w dzień na minusie? Ludzi dużo na stokach?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:42.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl