Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Kanary w autobusach (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1643)

fst 26.04.2009 22:15

No to może niech MPK obkroi rozkłady jazdy o 50% bo przecież "kryzy finansowy jest, trzeba oszczędzać" ;).

Po za tym to tak jak mówi medyk- kupisz sobie bilet miesięczny i masz reszte głęboko w dupie, 47 zł to nie jest majątek. Pewnie nie jedna osoba bawiąca się z kanarami w kotka i myszkę więcej wydaje w ciągu miesiąca na różne pierdoły.

Janek Skawina 26.04.2009 23:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez diablo885 (Post 715782)
Janek Skawina, niezly z ciebie frajer ze podajesz adres swojego kumpla

Mówili, że będą dzwonić na psy żeby sprawdzić czy dane są prawdziwe. A kumpel i tak się wybroni bo nie jest chyba taki glupi zeby placic za nic a jednym pytaniem mnie zagieli "Nazwisko rodowe matki" wtedy walnąłem pierwsze lepsze nazwisko:lol:

wisl@k_TS 28.04.2009 17:55

Odnośnie uprawnień kanarów do legitymowania:

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll...0104/765596431

Cytat:

Policja przedstawia sprawę jasno: kontrolerzy nie mają prawa do zatrzymywania dokumentów!

W takich sytuacjach pojawia się jednak pytanie, czy kontroler ma prawo żądać od pasażera podania mu dowodu tożsamości. Kilka miesięcy temu pisaliśmy o sprawie, w której kontroler podczas spisywania danych z dowodu osobistego pasażera oddał mu dokument innego człowieka! Zdaniem policji, żądanie podania do ręki dowodu bądź legitymacji jest ze strony kontrolerów nadużyciem.

unbelievable 29.04.2009 18:48

2 kwietnia zapomniałem wziąć z domu waznej karty. Mowie kanarowi prawde, ze nie wzialem. A on mowi, ze przeciez mialem pewnie do 1 kwietnia. (sprytny, nie ma co ; p) Mowie mu pewny siebie, ze nie wzialem, powzna mina, kontakt wzrokowy (to wazne, wychodzisz na szczerego) i odpuscil. Innym razem nie mialem karty, ale gra aktorska: "cholera.. nie wzialem portfela... zostawilem karte w domu, no nie.. bede musial az 100zl zaplacic? wypisze mi pan kwitek?" - oczywiscie wiedzialem, ze koszty anulowania w takiej sytuacji - 5zl, ale chcialem wyjsc na niekumatego ;) tak zeby uwierzyl, ze rzeczywiscie nie wzialem. Powiedzial, ze pojdzie sprawdzic innych, a zaraz do mnie wroci, ja kulturalnie na najblizszym przystanku wysiadlem.

Trzeci raz sie nie udalo ;D. Tyle ze wtedy nie powiedzialem od razu, ze zapomnialem, bawilem sie w szukanie gleboko w plecaku, probowalem tez uciec ; ) Wiec nie wiem czy by odpuscili, gdybym od razu powiedzial, ze zapomnialem. Wtedy zajalem miejsce siedzace, otoczylo mnie ich dwoch i powiedzieli, ze nie wysiadamy, jedziemy do konca linii. Nie mialem na to czasu.. ugialem sie, wyjalem dokument. Jestem ciekaw co warto w takiej sytuacji zrobic... czy odpuscili by sobie? Do konca linii bylo ok. 7 przystankow.

Ogolnie - 1 zasada, zawsze trzeba powiedziec, ze zapomnialo sie z domu, starac sie to zrobic przekonywujaco. Im sie nie bedzie chcialo dzwonic po policje, bo po co robic tyle zachodu, jezeli na koncu sie okaze, ze kara wynosi 5zł..

rafiABG 07.06.2009 21:32

właśnie,ten sposób z gadaniem,że się zapomniało karty-zajebisty,ale ostatnio mój kumpel go lekko stuningowal ;)
kontrola biletow,on mówi,że zapomniał portfela czyli nie ma ani żadnego dokumentu,ani KKM.następnie podaje dane innego kumpla,który ma ważną karte na wszystkie linie,kanar wypisuje kare,jednak gdy osoba na którą jest wypisany mandat przyjdzie na ul.Wawrzyńca do 7 dni i pokaże ważną kartę,koszt kary wynosi tylko 5 zł.
ważne jest tylko,aby mieć w głowie wszystkie dane byle jakiego kumpla z ważną KKM.

ted 12.06.2009 23:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unbelievable (Post 717170)
2 kwietnia zapomniałem wziąć z domu waznej karty. Mowie kanarowi prawde, ze nie wzialem. A on mowi, ze przeciez mialem pewnie do 1 kwietnia. (sprytny, nie ma co ; p) Mowie mu pewny siebie, ze nie wzialem, powzna mina, kontakt wzrokowy (to wazne, wychodzisz na szczerego) i odpuscil. Innym razem nie mialem karty, ale gra aktorska: "cholera.. nie wzialem portfela... zostawilem karte w domu, no nie.. bede musial az 100zl zaplacic? wypisze mi pan kwitek?" - oczywiscie wiedzialem, ze koszty anulowania w takiej sytuacji - 5zl, ale chcialem wyjsc na niekumatego ;) tak zeby uwierzyl, ze rzeczywiscie nie wzialem. Powiedzial, ze pojdzie sprawdzic innych, a zaraz do mnie wroci, ja kulturalnie na najblizszym przystanku wysiadlem.

Trzeci raz sie nie udalo ;D. Tyle ze wtedy nie powiedzialem od razu, ze zapomnialem, bawilem sie w szukanie gleboko w plecaku, probowalem tez uciec ; ) Wiec nie wiem czy by odpuscili, gdybym od razu powiedzial, ze zapomnialem. Wtedy zajalem miejsce siedzace, otoczylo mnie ich dwoch i powiedzieli, ze nie wysiadamy, jedziemy do konca linii. Nie mialem na to czasu.. ugialem sie, wyjalem dokument. Jestem ciekaw co warto w takiej sytuacji zrobic... czy odpuscili by sobie? Do konca linii bylo ok. 7 przystankow.

Ogolnie - 1 zasada, zawsze trzeba powiedziec, ze zapomnialo sie z domu, starac sie to zrobic przekonywujaco. Im sie nie bedzie chcialo dzwonic po policje, bo po co robic tyle zachodu, jezeli na koncu sie okaze, ze kara wynosi 5zł..

przeciez mówisz ze tutaj jest twoj przystanek i niemaja prawa cie zatrzymac w autobusie, nie moga cie dotknac itp., wogole kanary to wiesniaki i tyle.

diablo885 12.06.2009 23:47

Ostatnio czesto ich mozna spotkac na przystanku przy w Wandzie i Mogilskim

masterlag 13.06.2009 00:15

ja ostatnio sie widziałam z takowymi panami w drodze do GaleriiKrk. Na szczęście bilecik był :)
Natomiast pamiętam, że w dniu meczu przyjaźni Wisła-Lechia, jechałam z koleżanką i kolegą. W ostatniej chwili się połapałam, że musimy wychodzić, a tu wchodzi. . pani kanar x[ I jeszcze nas przetrzymuje. Myślałam, że jej zdzielę no! ;). Na moje słowa, że powinna z nami wysiąść i spr. na przystanku, stwierdziła, że ja nie będę decydować. Na to ja, że w du*ie ją mam i niech ruszy tyłek bo chce wyjść. Noi poszliśmy. Zje*ana baba. Już wolę panów kanarków- bardziej dogadani są :D
Swoją drogą fajnie, że czasem się jedzie z Czyżyn 15 na Wisłę i cie nikt nie "odwiedzi", a czasem się jedzie spod M1 do Czyżyn i ci wlezie taka zakała.. ^^

*- co do sytuacji z tą panią- musze chyba zacząć panowac nad emocjami :D bo jestem [w takich sytuacjach] aż za bardzo niekulturalna [chyba] ^^

PS. Pamiętam jak kiedyś siedzę sobie spokojnie (to już dawno bylo, z mamą jeszcze się jeździło i ona się tym zajmowała) noi podbijają. No to mama elegancko bileciki pokazuje, a jakaś [trochę starsza] pani za mną wyciąga z 5 biletów normalnych i na słowa gościa, że żaden z ich nie jest "dobry", ona mówi, że to niemożliwe i szukała dalej w torebce tego "właściwego". Kobitka była bezbłędna, ale karencje chyba wybuliła ;)

moonga 13.06.2009 22:16

Mnie jeśli już łapią to praktycznie tylko w 178 między zakolem, a wiślicką :D pamiętam jak mnie właśnie na wiślickiej złapali, wysiadł ze mną jeden starszy pan i pyta sie czy dokumenty posiadam - odpowiedź prosta (oczywiście po rytualnym grzebaniu w plecaku :P), nie posiadam. I mówie, że mam na wszystkie linie itd, miałam już podawać dane kuzynki no ale, że porządny starszy pan to policje chciał wzywać do sprawdzenia. Ja już myśle - fajnie czeka mnie sprint tą długą prostą do alei :D a tu przybywa wybawienie - 139 czy coś (już nie pamiętam) i pan kanar pośpiesznie wsiada :) albo moją koleżanke zgarną gdzieś w nh, wysiadł z nią, usiadł na przystanku, porozmawiał o szkole, kościele itp. przez 30 min, poprosił o wizyte w kościele i modlitwe za niego i poszedł :lol: ej a jaka kara obowiązuje za ucznia niepełnoletniego?

_gilardino_ 28.08.2009 17:06

Jeśli złapią mnie kanary w autobusie, nie mam dokumentów i podam fałszywe dane a potem policja sprawdzi i się nie będą zgadzać z rzeczywistymi to mogę mieć jakieś konsekwencje za podanie kontrolerom nieprawdziwych ? Ostatnio tak zaryzykowałem choć straszyli sądem grodzkim :D ale udało mi się uciec :P ale na przyszłość się przyda taka wiedza.

Co do kanarów to ostatnio łapią w takich najmniejszych autobusach na rzadko uczęszczanych liniach.

StelmiOriginal 28.08.2009 17:10

Najlepsze robią łapanki w 202, 212, 232 zaraz za Wzgórzami ;] Kontrola raz na pare miesiecy ale z jakimi efektami ;]

ted 28.08.2009 18:13

napisz cos bardziej o tym :p

1q2 29.08.2009 00:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _gilardino_ (Post 786102)
mogę mieć jakieś konsekwencje za podanie kontrolerom nieprawdziwych ? Ostatnio tak zaryzykowałem choć straszyli sądem grodzkim :D

Sam sobie odpowiedziałeś...pewnie jakaś grzywna.Co ciekawe przy grzywnie jesteś wpisany do rejestru osób karanych i jak pracodawca będzie chciał Cię sprawdzić to wsjo rawno czy kogoś zabiłeś czy przywaliłeś z danymi:)

_gilardino_ 29.08.2009 09:25

Aha to chyba lepiej nie ryzykować :P Myślałem że mogę mieć jakąś lipę za podanie fałszywych danych policji czy straży miejskiej a tu się dowiaduję że kanarom też nie można puścić ściemy :D

WislaJKG 29.08.2009 09:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ted (Post 744414)
przeciez mówisz ze tutaj jest twoj przystanek i niemaja prawa cie zatrzymac w autobusie, nie moga cie dotknac itp., wogole kanary to wiesniaki i tyle.

Z tym to akurat jest różnie, działa w dwie strony, Ty nic nie możesz zrobić jemu, a on Tobie. Ale chyba nic się nie stanie, jeżeli go "grzecznie przesuniesz" i wysiądziesz :D

JacaTS 29.08.2009 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 786240)
Sam sobie odpowiedziałeś...pewnie jakaś grzywna.Co ciekawe przy grzywnie jesteś wpisany do rejestru osób karanych i jak pracodawca będzie chciał Cię sprawdzić to wsjo rawno czy kogoś zabiłeś czy przywaliłeś z danymi:)

Nie jestem pewny, ale ja obstawialbym inne rozwiazanie. W zwiazku z faktem, ze kanar nie jest prawnie umocowany do wylegitymowania ciebie, nie jestes zobowiazany do przekazywania mu swoich danych. Z drugiej jednak strony penalizowane jest przestepstwo klamstwa, ale tylko w sytuacji, gdy mialbys odniesc z niego korzysc majatkowa (w tej sytuacji zwolnienie z obowiazku zaplacenia mandatu).

I jesli grzywna byla zasadzona jako konsekwencja popelnienia przestepstwa - owszem, jestes wpisany do Krajowego Rejestru Karnego, jesli natomiast wykroczenia - nie.

1q2 29.08.2009 17:30

Pewnie i masz rację - w ogóle ciekawe jest to jak jest traktowana taka oto sytuacja - Podajesz kanarowi lipne dane, on dzwoni na psy, przyjeżdżają i im podajesz już poprawne;)

Tisu 29.08.2009 18:19

.......................

grzesiek632 29.08.2009 18:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tisu (Post 786570)
Jak jest z podawaniem fałszywych danych to nie wiem.Wiem tylko , że jak nie chcesz podać swoich danych , kanar zadzwoni po policję i policja znajdzie przy tobie dokumenty to masz sprawę za nieuzasadnione wezwanie służb mundurowych.

Moj brat został przyłapany jakies 3 tygodnie temu.. podał falszywe dane i.... na tym sprawa sie zakonczyła:-) :P

Hamas_kr 29.08.2009 18:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tisu (Post 786570)
Jak jest z podawaniem fałszywych danych to nie wiem.Wiem tylko , że jak nie chcesz podać swoich danych , kanar zadzwoni po policję i policja znajdzie przy tobie dokumenty to masz sprawę za nieuzasadnione wezwanie służb mundurowych.

Nie zgodze się. Nie masz obowiązku okazania dokumentu kanarom. Zreszą policjanci nie mają podstawy Cie przeszukiwać przy takim wezwaniu, po prostu weryfikują dane przez radio. No chyba, że przy okazji policji będzie się chciało bawić w uzasadnione podejrzenie posiadania narkotyków czy kradzionych rzeczy. Jednak raczej niezbyt chętnie współpracują z kanarami.
Raz wracałem z kumplem 608 i pod Cracovią wsiadły kanary. My z browarkami z rękach, kumpel z kartą ja bez biletu. No to kanar, że będziemy policje wzywać, bo danych oczywiście podać nie chciałem. Ja pewnie, że OK i niech wzywają ( myśle nie będzie im się chciało ). Podjeżdzamy przystanek dalej pod Jubilat, a tam... suka... myśle śni mi się... Jeden kanar zatrzymał kierowce autobusu, drugi za chwile wraca z policjantem, a ten do mnie żebym dane podał. Imie podałem inne, nazwisko dobre, adres całkiem inny, o pesel w ogóle nie zapytał. Policjant zanotował i razem z kanarami wyszli. Oczywiście nic z tego nie było.
Kiedyś nie podałem danych straży miejskiej i musiałem godzine w nocy czekać, aż przyjedzie policja żeby ustalić moją tożsamość. Cały ten czas machałem sobie radośnie dowodem, który po przycyciu policji im okazałem. Ci spisali dane i podali jes strażnikom... szczyt debilzmu... :)

Swoją drogą od dawna jeżdze już tylko ze skasowanym biletem ( no chyba, że rzeczywiście nie ma skąd wziąść, ale zawsze staram się mieć zapas w portfelu ). Wole wydać tą kase, żeby potem ewentualnie mieć moralne prawo do zrzędzenia na stan taboru czy opóźnienia... :)

puchaty1906 29.08.2009 18:47

Popieram ostanie 2 zdania Hamasa i dodatkowo dodam, ze jako osoba leniwa, nie chce mi sie przekomazac z baranami tylko dlatego ze nie zaplacilem 2,5 w kiosku! Po prostu mi sie nie chce!

StelmiOriginal 01.09.2009 12:50

Uwazajcie na przystanku między DH Wanda a Rondem Kocmyrzowskim :)

W kazdym tramwaju i w kazdym wagonie kontrola :)

Tisu 01.09.2009 15:50

.....................

wmaster 01.09.2009 15:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 787792)

Widać przenieśli się z Kalwaryjskiej :P. W zeszłym tygodniu miałem tam 3 kontrole jednego dnia.

Svartis 01.09.2009 15:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 787792)

Trzeci rok 5-6x w tygodniu tam jeżdzę i raz spotkałem, zimą tamtego roku :-p

StelmiOriginal 01.09.2009 16:29

Nie pamięta ktoś takiej strony www gdzie wybierało sie miasto Kraków i widzialo sie gdzie najwiecej kontrolują, na jakiej trasie, zdjecia kanarów itp... bylbym wdzieczny

olsza2 01.09.2009 18:41

Może tu http://www.redwatch.info/sites/malopolskie.htm :lol:

Tylko_Wisła! 01.09.2009 18:49

uważajcie w 124 już kilka razy mnie tam kontrolowali.

dj_ibutti 01.09.2009 20:53

A może nie uważajcie, tylko kasujcie bilety?

pio 01.09.2009 21:11

ibutti, Ty byś chciał na łatwiznę iść :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:55.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl