Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Bekas 05.10.2010 14:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martines (Post 991035)
Witam. Jeśli dobrze widzę, na trybunie zachodniej zaczynają właśnie montować barierki.

Na ktorej kamerze to widac? Bo mi chyba jakiś link uciekł.

bomber85 05.10.2010 14:48

Widziałem na kamerce od rana montuja barierki i mocowania na krzesełka. Teraz widziałem w nowej galerii krzesełka. Na jednym zdjeciu widac krzeselka skórzane lub imitacja skory, domyslam sie ze beda montowane na lozy honorowej bo skyboxach wypasione fotele. Na kolejnym zdj. widac krzesełko z podstawka na kubek. Ktos wie gdzie beda montowane te krzeselka z podstawkami na kubek jak w kinie?? Beda takie na całej trybunie czy moze beda takie montowane w sektorze rodzinnym??

Proud 05.10.2010 15:27

Te z podstawką pod kubek to fotele ze skyboxów.

rafil 05.10.2010 15:31

dwa szybkie pytania

1. mógłby ktoś wrzucić aktualny obraz z 1. kamerki? u mnie nie działa niestety
2. gdzie dokładnie będą stanowiska komentatorskie i ile ich będzie?

Above 05.10.2010 16:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafil (Post 991421)
2. gdzie dokładnie będą stanowiska komentatorskie i ile ich będzie?

Stanowiska komentatorskie będą na samej górze trybuny zachodniej (jest to chyba poziom +4).

loomp 05.10.2010 19:02

Jak widać "profesjonalna" firma produkująca i montująca nam krzesełka, zrewolucjonizowała projekt o skosy przy przejściach. Widać trybuna wschodnia była testową...

http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...2732108095.jpg

dostuffca 05.10.2010 19:16

odpowiedź na interpelację - była już i ją przeoczyłem, czy też wsiąkła jak kamień w wodę?

-> dzięki Ewcia - i za poprawki i odpowiedź :)

ewcia 05.10.2010 19:20

Radny Olszówka dostał odp. że odpowiedzą w późniejszym terminie.

domin_czyzyny 05.10.2010 19:25

Z tego co pamietam to na wschodniej tez sa skosy. Sam przy takim stalem na koronie, tyle ze nie pamietam czy sa takie duze

Domello 05.10.2010 21:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 991476)
Z tego co pamietam to na wschodniej tez sa skosy. Sam przy takim stalem na koronie, tyle ze nie pamietam czy sa takie duze

Skosy po tym jak zostaly nalozone poprawki, wczesniej byl kat 90 stopnii przy laczeniach. Wyglada wiec na to ze chociaz jedna firma uczy sie na bledach.

barthok 06.10.2010 09:27

jakieś info odnośnie przetargu?

Damian1241 06.10.2010 13:22

http://stadiony.net/aktualnosci/2010...rzawy_stadionu

Wicked 06.10.2010 13:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez barthok (Post 991578)
jakieś info odnośnie przetargu?

Wczoraj miało nastąpić otwarcie ofert, jak na razie na stronie ZIKITu brak jakichkolwiek informacji. Żeby się tylko nie skończyło na unieważnieniu przetargu z powodu braku chętnych.

Donson 06.10.2010 20:23

To jak nie będzie ofert to jeszcze pół biedy, bo wtedy można z konieczności w wolnej ręki wziąć Budimex na przykład. Gorzej będzie jak zaczną protestować konkurenci. Będzie wtedy jazda na całego. Ale bądźmy dobrej myśli, chociaż idzie zima, każda firma lubi mieć coś takiego na przezimowanie...

crazykaro 08.10.2010 11:39

Ze skyscraperscity:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez michaszek (Post 64993245)
Na pewno nie o odległości 17 metrów. Inny problem - byłem na meczu z Koroną Kielce. Siedziałem w sektorze E12 , rząd 5. Brak widoczności linii bocznej boiska i wogóle tego fragmentu murawy. Skutecznie zasłaniają je benery rekalmowe. Bilet na to miejsce kosztuje 40 złotych . Czy nikt tego nie sprawdza. Reklamy powinny byc przesunięte blizej trybuny. Z ciekawości poszedłem wyżej i linię boczną widac gdzieś mniej więcej od 10 rzędu. Mam nadzieję, że te uwagi czytają odpowiedzialne osoby.

Enrico2000 08.10.2010 12:44

To i tak in + bo na meczu Polska-Australia siedzialem na E11 w najwyższym rzędzie i też nie widziałem linii bocznej :/

zbymak 08.10.2010 20:26

http://www.zikit.krakow.pl/sprawy-ur...010-ekrany-led

Pablo84 08.10.2010 21:03

http://www.zikit.krakow.pl/attachmen...205%20opis.pdf

Proszę o rozszyfrowanie tego.Dobre są minimalne parametry?Jakich rozmarów mamy kratownice na telebimy?

Proud 08.10.2010 21:16

16x9?

.......

rav 08.10.2010 21:46

O proszę, na Mikołaja chcą oddać :-)

MatMario 08.10.2010 22:01

Ktoś tam widzi jaką mają mieć gwarancje te telebimy? Bo wsparcie oprogramowania na 5 lat a sama gwarancja techniczna?

rav 08.10.2010 22:04

MatMario, http://www.zikit.krakow.pl/attachmen...201_X_2010.pdf strona 3

Arapaho 08.10.2010 22:11

Kratownice mają 16 x 9m -a telebim ma mieć 10,6 x 5,8m. W wymaganiach jest :. konstrukcja stalowa zabezpieczona i przygotowana do użytkowania w warunkach zewnętrznych. Wymagane jest
zastosowanie serwisowych pomostów technicznych.
To co ? zmienią konstrukcje czy znów niedopatrzenia?

MatMario 08.10.2010 22:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 992204)

Dzięki nie popatrzyłem do tego a na jakąś inna broszurę.

kot 08.10.2010 23:50

Cytat:

PROJEKT WYKONAWCZY STADIONU „WISŁA” KWIECIEŃ 2010

A/PW

Inwestycja: Przebudowa i modernizacja Miejskiego Stadionu Piłkarskiego „Wisła” im. H. Reymana położonego
przy ul. Reymonta 22, na działce nr 180/5 obr.12 w Krakowie

Temat: MIEJSKI STADION PIŁKARSKI "WISŁA"

Faza: PROJEKT WYKONAWCZY
CZĘŚĆ TELETECHNICZNA
SYSTEM EKRANÓW LED I DIODOWYCH BAND REKLAMOWYCH

Inwestor: Gmina Miejska Kraków
Pl. Wszystkich Świętych 3/4
31-004 Kraków

Zamawiający: Zarząd Infrastruktury Komunalnej
i Transportu w Krakowie
ul. Centralna 53
31-586 Kraków

Generalny Projektant : Studio Architektoniczne Sp.z.o.o.
Al. 3 Maja 7, 30-063 Kraków
arch. Wojciech Obtułowicz
uprawnienia Wpis do Izby
budowlane Architektonicznej
Projektanci: mgr inż. Zdzisław Durlak RP Upr. 144/94

Zespól projektowy: mgr inż. Krzysztof Durlak
mgr inż. Janusz Golonka
mgr inż. Jacek Leśniak
mgr inż. Piotr Chalcarz
mgr inż. Marcin Kostrzewa

Sprawdzający: Adam Kapera 495-Km/74

Data : Kraków, kwiecień 2010

Jak się człowiek wczyta w zacytowany zaledwie fragment wstępu projektu Obtułowicza, to i zauważy , że Obtułowicz złożył już w Kwietniu, projekt zamówienia na 2 ekrany LED i didowe bandy reklamowe wzdłuż trybun N-E-S. Coraz bardziej nasuwa się wniosek, że Obtułowiczem posłużono się, odsuwając go od projektu a potem przywracając i strasząc go rozliczeniem po zakończeniu budowy. Jak wynika z załącznika do przetargu, zatytułowanego : " Bandy i Telebimy" - http://www.zikit.krakow.pl/sprawy-ur...010-ekrany-led - biuro Obtułowicza wykonało szczegółowy projekt wykonawczy na 2 telebimy o wymiarach 10,56 na 5,76 m ( o określonych parametrach oraz rozdzielczości ) i na diodowe bandy reklamowe wzdłuż trybun południowej,wschodniej i północnej o długości 253,44 m ( o określonych parametrach oraz rozdzielczości). Interesujące jest w tym to, że projekt ten został przedłożony inwestorowi w Kwietniu 2010 roku. Jakim więc cudem Niedziałkowska z Majchrowskim, gadali takie głupoty w Sierpniu o wymiarach i cenie telebimów, mając od dawna wszelkie dane od Obtułowicza ?? Czemu nie ogłoszono przetargu już w Kwietniu ?? No i czemu nie ma w obecnym przetargu , zamówienia na opracowane w tym samym dokumencie przez Obtułowicza - Diodowe Bandy Reklamowe ??

Czyż nie można sobie wyobrazić, że Obtułowicz poległ z ręki inwestora i wykonawcy, kosztem jakości stadionu Wisły a także być może i terminowości jego oddania ?? Jeśli tak, to bez najmniejszych problemów, każdy organ sprawdzający tą inwestycje, musi zauważyć odstępstwa inwestora w stosunku do projektu, zwłaszcza podczas zawieszenia Obtułowicza w nadzorze nad wykonywaniem jego projektu ?? Gdzie są bandy reklamowe, gdyż one nie wzięły się z "widzimisię" projektanta, tylko z zamówienia inwestora na te projekty, za które miasto przecież zapłaciło lub musi zapłacić projektantowi ??

To nie prezenty Mikołajkowe od Majchrowskiego a raczej zwrot należności Wisły, przy czym lista zwrotów, zapewne powinna być i mam nadzieje, że będzie o wiele dłuższa.

PiotrG 09.10.2010 04:07

Telebimy jak telebimy, ja jestem ciekaw czemu nie ma żadnej informacji o rozstrzygnięciu przetargu na zaplecze trybuny północnej...

Bartii 09.10.2010 09:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kot (Post 992219)
Jak się człowiek wczyta w zacytowany zaledwie fragment wstępu projektu Obtułowicza, to i zauważy , że Obtułowicz złożył już w Kwietniu, projekt zamówienia na 2 ekrany LED i didowe bandy reklamowe wzdłuż trybun N-E-S. Coraz bardziej nasuwa się wniosek, że Obtułowiczem posłużono się, odsuwając go od projektu a potem przywracając i strasząc go rozliczeniem po zakończeniu budowy. Jak wynika z załącznika do przetargu, zatytułowanego : " Bandy i Telebimy" - http://www.zikit.krakow.pl/sprawy-ur...010-ekrany-led - biuro Obtułowicza wykonało szczegółowy projekt wykonawczy na 2 telebimy o wymiarach 10,56 na 5,76 m ( o określonych parametrach oraz rozdzielczości ) i na diodowe bandy reklamowe wzdłuż trybun południowej,wschodniej i północnej o długości 253,44 m ( o określonych parametrach oraz rozdzielczości). Interesujące jest w tym to, że projekt ten został przedłożony inwestorowi w Kwietniu 2010 roku. Jakim więc cudem Niedziałkowska z Majchrowskim, gadali takie głupoty w Sierpniu o wymiarach i cenie telebimów, mając od dawna wszelkie dane od Obtułowicza ?? Czemu nie ogłoszono przetargu już w Kwietniu ?? No i czemu nie ma w obecnym przetargu , zamówienia na opracowane w tym samym dokumencie przez Obtułowicza - Diodowe Bandy Reklamowe ??

Czyż nie można sobie wyobrazić, że Obtułowicz poległ z ręki inwestora i wykonawcy, kosztem jakości stadionu Wisły a także być może i terminowości jego oddania ?? Jeśli tak, to bez najmniejszych problemów, każdy organ sprawdzający tą inwestycje, musi zauważyć odstępstwa inwestora w stosunku do projektu, zwłaszcza podczas zawieszenia Obtułowicza w nadzorze nad wykonywaniem jego projektu ?? Gdzie są bandy reklamowe, gdyż one nie wzięły się z "widzimisię" projektanta, tylko z zamówienia inwestora na te projekty, za które miasto przecież zapłaciło lub musi zapłacić projektantowi ??

To nie prezenty Mikołajkowe od Majchrowskiego a raczej zwrot należności Wisły, przy czym lista zwrotów, zapewne powinna być i mam nadzieje, że będzie o wiele dłuższa.

Jesli juz doszukujemy terminowosci w sparwie Obtułowicza, to mnie wydaje ze Obtułowicz zawalił z terminem oddania projektu, a pozniej Polimek (czy inwestor) wykorzystali to i wymusili na nim kolejne ustepstwa, pewnie tez w zamian za to ze obniza kare dla projektanta (lub sami pokryją). Zaznaczam ze to moja teoria spiskowa, nie podparta zadnym zrodłem

Arapaho 09.10.2010 10:00

Moje pytanie chyba umknęło. jakim cudem ekran będzie na 5,76 a kratownica jest na 9 m wysoka ? Po 1,5m zostaje nam luzu na górze i dole. To samo jest z bokami- tam zostaje po 3m luzu z każdej strony. Może ktoś się zna na technologii LED i są jakieś wymogi - ale nie brzmi to dobrze

Tenzen 09.10.2010 10:15

Wymogów nie ma. Ale robienie dedykowanego telebimu na zamówienie o określonych wymiarach byłoby znacznie droższe niż wybranie standardowych rozmiarów z cennika.

Pan O. zrobił większą ramę co by potem się nie okazało, że telebim się nie zmieści ;) Bez zastanowienia, bez pomysłu.

Myślę, że epitety pod adresem Majchrowskiego nie pomogły, bo do tego jest przyzwyczajony i wie, że zasługuje ;) Zdecydowało po prostu to że Wisła nie zgodziła się na stadion który nie będzie klasy Elite koniec kropka :)

rav 09.10.2010 10:17

Jeśli chodzi o szerokość, to najwyraźniej coś tam jeszcze będzie... Reklama?
Co do wysokości - jesteś pewien, że to jest 9 metrów a nie 6? Mi, na oko, wychodzi, że proporcje kratownicy są zbliżone do 19 x 6.... Czyli góra - dół - kilkanaście centrymetrów luzu, a po bokach aż 4,5 m z każdej strony.
Zwróćcie uwagę, że tylko środkowa część konstrukcji ma te gęste, pionowe ożebrowania. Tak, jakby właśnie tam miał być telebim, a po bokach już nie...

http://galeria.wislakrakow.com/20100819/li/DSC_0041.jpg

kot 09.10.2010 10:28

rav

Ależ oczywiście, że Obtułowicz zaplanował podstawę pod telebim zgodnie z poźniejszymi wymiarami ekranów, które to przecież też on opracowywał do zamówienia pod przetarg. Wysokość jest raczej ok. 6 m a szerokość ok. 19 m ( po zmierzeniu boków konstrukcji ekranowej, gdzie wysokość jest trzykrotnie mniejsza od długości ). Obtułowicz raczej nie popełniał błędów szkolnych i nie projektował innej podstawy, pod inne potem ekrany w swoich projektach i zamówieniach pod przetargi. Widać z wielką szkodą dla estetyki, że raczej nie pomyślano o przykryciu pomocniczych boków podstawy pod telebimy, żadnymi elementami, typu zegary czy inne wyświetlacze lub choćby podświetlane reklamy np. z herbem klubu czy logo sponsora itp., jak np. na Realu -

http://www.football-pictures.net/r-f...-jpeg-2147.htm

- podobnie, jak nie pomyślano o jakiejś formie ozdobnej na całej konstrukcji pomocniczej do obsługi oświetlenia i nagłośnienia, wzdłuż trybuny wschodniej i narożników, być może z uwagi właśnie na to oświetlenie, co wydaje się wtedy w miarę logiczne w tym przypadku akurat, choć jak widzimy na Realu i z oświetleniem, też sobie poradzono, pięknie zabudowując konstrukcję pomocniczą i to wszystko, dziesiątki lat temu ? :-/

EDIT

rav

zrobiłem dokładnie to samo i wyszły mi identyczne, jak Tobie wymiary ( uprzednio popełniłem literówkę z przyzwyczajenia do formatów 16/9 a nie jak u nas wymiarów 19/6 ) :)

Niedziałkowka z Majchrowskim - oddajcie Diodowe Bandy Reklamowe oraz wszystko to, co zabraliście stadionowi Wisły, bo to my teraz mamy czas po upływie terminu jego oddania, a nie Wy :-):):-D

rav 09.10.2010 10:56

Jeśli wysokość wynosi ok. 6 m, to szerokość na pewno ok. 19.

Tak wynika z proporcji, sczytane ze zdjęcia.

http://wislakrakow.com/forum/picture...5&pictureid=11
Zdjęcie wykonano z trybuny zachodniej, chyba z górnego piętra, zatem efekt zawężenia wysokości jest bardzo znikomy.

Zakładając, że 130px = 6,5 metra (objąłem górną część kratownicy, którą nie wiem czy należy mierzyć)

130 px = 6,5 metra
380 px = x

x = (6,5 * 380 ) / 130 = 19 metrów

Cichy 09.10.2010 11:43

@ Arapaho
Już kiedyś o tym pisałem ale powtórzę. Cała konstrukcja nie ma wymiarów 16/9m. 16/9 to proporcje środkowej części (tej gęsto "użebrowanej").
Standardowo telebimy produkuje się w proporcjach 4:3 lub właśnie 16:9. U nas będzie ten drugi wariant ze względu na to, że taki sam format mają transmisje telewizyjne; dzięki temu unika się rozciągniecia lub ucięcia obrazu.
Telebim składa się z kilkudziesięciu mniejszych ekranów mocowanych oddzielnie, a więc można go zainstalować tylko na tej środkowej części. To po bokach to tylko pomosty techniczne, które mam nadzieję zostaną czymkolwiek zasłonięte.

Bartii 09.10.2010 12:32

wydaje sie ze boki beda pokryte jakas reklama lub logo Wisły, ale z drugiej strony zalezy tez od wyniku przetargu, mzoe trafi jakas firma ktora zaoferuje wiekszy telebim za nizsza cene

ichigo 09.10.2010 12:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kot (Post 992260)
Niedziałkowka z Majchrowskim - oddajcie Diodowe Bandy Reklamowe oraz wszystko to, co zabraliście stadionowi Wisły, bo to my teraz mamy czas po upływie terminu jego oddania, a nie Wy :-):):-D

Chyba nie jestem na bieżąco, ale o co wam chodzi z tymi LED-owymi bandami? Przecież są.

Markus 09.10.2010 12:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 992224)
Telebimy jak telebimy, ja jestem ciekaw czemu nie ma żadnej informacji o rozstrzygnięciu przetargu na zaplecze trybuny północnej...

Też zaczynam się tym bardzo niepokoić. Oby informacja z telebimami nie była zagrywką mającą przykryć unieważnienie tegoż...:-/

rav 09.10.2010 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ichigo (Post 992290)
Chyba nie jestem na bieżąco, ale o co wam chodzi z tymi LED-owymi bandami? Przecież są.

Są... zapewne wypożyczane przez klub.

kot 09.10.2010 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ichigo (Post 992290)

To że są podczas meczów, to nie znaczy, że są na naszym wyposażeniu. Wyciągam logiczny wniosek, że nie są, gdyż nie było wcześniej oddzielnego przetargu na ich zakup a w obecnym przetargu na ekrany LED, pominięto Diodowe Bandy Reklamowe, mimo, że w dokumentacji złożonej pod ten przetarg, znajdują się w projekcie wykonawczym Obtułowicza, na równi z zapotrzebowaniem na ekrany LED.
Chyba, że zakupiono te Bandy Reklamowe bez przetargu i nikogo o tym nie powiadomiono ??

Ps. Ciekawe jak popstąpiono z Diodowymi Bandami Reklamowymi na Pasach ??

PiotrG 09.10.2010 15:20

^^
zobacz, czy stoją w ciągu tygodnia, czy tylko w trakcie meczu - jak stoją w ciągu tygodnia, to znaczy tyle, że mają je na własność. Te bandy nie bez powodu u nas sprzątają po meczu, każda godzina ich wypożyczenia kosztuje.

Fuks 09.10.2010 15:23

Przeciez za trybuną G na kazdym meczu stoją 2 - 3 busy z firmy wynajmującej takie bandy. Jest na nich m.in. zdjecie z naszego meczu z Barceloną 2 lata temu, wiec jak widac klub wspolpracuje z nimi juz dłuzszy czas, i napewno te bandy nie są jego własnoscią.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:18.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl