Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

dj_ibutti 15.08.2009 22:49

20% od transferu, minimum 500 tys. EURO

brasilia79 15.08.2009 23:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 779415)
Tylko 500 tys zl ?

no właśnie Mielcarski poprawił że to ma być 500tys € a nie 500tys zł

lukas63 15.08.2009 23:04

Czyli jest kasa na GK :)

Kamson 15.08.2009 23:05

Albo na załatanie dziury w budżecie ;)

Proud 15.08.2009 23:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brasilia79 (Post 779420)
no właśnie Mielcarski poprawił że to ma być 500tys € a nie 500tys zł

co najmniej 500tys €.

jeśli prawdą jest to że Uche poszedł za 2,6mln funtów to Wisła powinna otrzymać 520tys funtów.

520 000 * 4,7729 = 2mln 481 tys złotych.

jeśli dobrze liczę.

royalmichael 16.08.2009 01:19

Może być problem, teraz już nawet Brożek przyznaje, że jest coś na rzeczy
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...monaco,1353479
obyśmy nie zostali w ataku z Ćwielongiem :/

Pablo84 16.08.2009 08:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 779427)
co najmniej 500tys €.

jeśli prawdą jest to że Uche poszedł za 2,6mln funtów to Wisła powinna otrzymać 520tys funtów.

520 000 * 4,7729 = 2mln 481 tys złotych.

jeśli dobrze liczę.

ciekawey jestem czy Kubą B też ma taką klauzule.

MaG* 16.08.2009 10:58

Wydaje mi się ,że jak będzie ta kasa to na pewno nie teraz a wątpię ,żeby klub ruszył z jakiś rezerw na transfer w tym momencie.
Także ewentualny transfer do klubu w mojej opinii najwcześniej będzie w przerwie zimowej.
Obawiam się tylko o transfer Brożka.Mam nadzieję ,że nie dojdzie do skutku bo wątpliwe jest znalezienie teraz kogoś kto by go skutecznie zastąpił.

szlaQ 16.08.2009 11:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 779451)
Może być problem, teraz już nawet Brożek przyznaje, że jest coś na rzeczy
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...monaco,1353479
obyśmy nie zostali w ataku z Ćwielongiem :/

Ja cały czas liczę że oni maja już na teraz jakąś przygotowaną opcje w przypadku transferu Brożka...

Tenzen 16.08.2009 11:35

Odeszło jedenastu piłkarzy a sprowadziliśmy tylko trzech nowych (plus Garguła i Burliga).

Odeszło trzech napastników plus czwarty Boguski jest ciężko kontuzjowany.

W poprzednim sezonie mieliśmy mocną ławkę rezerwowych. Teraz jest tam pusto.

Za ponad pół miliona funtów można kupić sprawdzonego bramkarza. A i przydałby się kolejny napastnik z kartą na ręku. Może tym razem będzie celniej niż Dudu i Beto.

Proud 16.08.2009 11:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tenzen (Post 779560)
Odeszło jedenastu piłkarzy a sprowadziliśmy tylko trzech nowych (plus Garguła i Burliga).

Odeszło trzech napastników plus czwarty Boguski jest ciężko kontuzjowany.

W poprzednim sezonie mieliśmy mocną ławkę rezerwowych. Teraz jest tam pusto.

Za ponad pół miliona funtów można kupić sprawdzonego bramkarza. A i przydałby się kolejny napastnik z kartą na ręku. Może tym razem będzie celniej niż Dudu i Beto.

Kolego drogi, nie rozumiesz że ta kasa musi iść na załatanie dziury w budżecie? i tak jest to nie wystarczająca kwota, jeśli wierzyć Wilczkowi.

wszyscy tylko "kupić, kupić."

zrozumcie, przede wszystkim musimy przetrwać finansowo. Dopiero potem możemy myśleć o transferach.

zejdzice na ziemię wkońcu, mamy problemy finansowe!

grajki muszą teraz udowodnić że porażka z Levadią to był wypadek przy pracy, i zdobyć Mistrzostwo.

gramy tylko w Ekstraklasie i Pucharze Polski. Nie ma już Pucharu Ekstraklasy.
Co daje jakieś 35-40 meczów w sezonie, licząc reprezentacje. Czy to dużo na naszą kadrę? myśle że nie. Pamiętajmy że dojdzie Garguła, Singlar, Boguski. Wiadomo, wszyscy na raz zdrowi nie będą, ale i tak, mamy spore pole manewru.

wolfy 16.08.2009 12:16

Cóż, z pozytywów - sprzedaż Brożka uspokoiłaby sytuację finansową w klubie ( lepiej teraz sprzedać kogoś drogo, niż za pół roku robić wyprzedaż), pozwoliłaby przedłużyć kontrakt z Małeckim na nowych warunkach ( problem zasugerowałem już wcześniej, pastwiąc się nad pomysłami Markusa ). Wątpię, żebyśmy dali radę kogokolwiek dokupić w tym okienku, być może w następnym.
Straty są oczywiste, Brożek jest obecnie najlepszym polskim napastnikiem.

Co do wąskiej kadry - nie przesadzajmy. Jak już napisał Proud - dzięki wspaniałej postawie w europejskich pucharach nie mamy już tego problemu. Jest tylko liga i Puchar Polski. Nie ma nawet Pucharu Ekstraklasy.

Cantoro jak widać wraca do formy, przy znacznej obniżce kontraktu mógłby być niezłym rezerwowym - może wejść na 50 minut, uspokoić grę.

Takie moje luźne przemyślenia.

dj_ibutti 16.08.2009 12:52

Cantoro zawsze wraca do formy, jak się kontrakt kończy.

AS82 16.08.2009 12:55

Jest kasa z Uche , jesli sprzedadza Brozia to i tak Łysy ma 2 tygodnie zeby kogos kupic,pewnie z zagranicy...

unpredictable_wislaczka 16.08.2009 12:57

Kontrakt mu się kończy, ale kilka dni temu stwierdził w jakimś wywiadzie,że nie chce grać w Wiśle,jeżeli miałby być rezerwowym i wchodzić na kilkanaście minut. Co prawda nie wiadomo, jakby przyszło co do czego i zaproponowaliby mu przedłużenie kontraktu czy by podpisał, ale raczej na pewno podwyżki nie dostanie.
No i mam nadzieję,że podpisanie kontraktu z Małeckim nie jest uzależnione od odejścia Brożka,bo to by była głupota.

wolfy 16.08.2009 13:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unpredictable_wislaczka (Post 779617)
No i mam nadzieję,że podpisanie kontraktu z Małeckim nie jest uzależnione od odejścia Brożka,bo to by była głupota.

Jest zależne od stanu naszego budżetu. Obecnie nie mamy raczej wolnych środków.

Lemoniadowy Joe 16.08.2009 13:50

Po ewentualnym odejściu Brozka kupienie napastnika to konieczność i jeżeli nie będzie na to kasy to tylko oznacza że ktoś nie potrafi kierować dobrze polityką transferową w klubie.

Bankowiec 16.08.2009 14:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 779641)
Jest zależne od stanu naszego budżetu. Obecnie nie mamy raczej wolnych środków.

Jest zależne od operatywności naszych działaczy i decyzji Cupiała, bo to od nich zależy kształt i stan naszego budżetu. Teraz i w przyszłości.

Lepiej zdobyć i wydać na kontrakt Małeckiego przykładowe 150 tys Euro (np: dodatkowo "zadłużając się u Cupiała" na tą sumę), by potem móc go sprzedać za minimum 1-2 mln Euro (a cały czas się rozwija) niż myśląc jak Wolfy nie zdobyć, nie wydać i oddać go za darmo. Przez taką utratę wartościowych zawodników powstają największe luki w budżecie. A klub balansuje od jednej Lewadi do druigiej.

Finansowej pomyślności klubu nie buduje się na takim myśleniu, jaki prezentuje Wolfy, co można na różne sposoby udowodnić, ale nie chcę się już dłużej nad tym podejściem znęcać.

flamengista 16.08.2009 19:24

Strata Brożka byłaby bolesna, ale ja po meczu z Levadią nie mam wątpliwości - to napastnik o klasę gorszy od Żurawskiego i Frankowskiego. Widać to już nie po raz pierwszy, gdy gramy w europejskich pucharach. Więc strata Brożka będzie bolesna głównie w kontekście walki na krajowym podwórku. Bo w Europie z Brożkiem czy bez i tak dostaniemy bęcki.

Jeśli ma odchodzić, niech odchodzi teraz - i tak mamy stracony sezon, więc łatwiej będzie to przełknąć.

Markus 16.08.2009 19:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 779780)
Strata Brożka byłaby bolesna, ale ja po meczu z Levadią nie mam wątpliwości - to napastnik o klasę gorszy od Żurawskiego i Frankowskiego. Widać to już nie po raz pierwszy, gdy gramy w europejskich pucharach. Więc strata Brożka będzie bolesna głównie w kontekście walki na krajowym podwórku. Bo w Europie z Brożkiem czy bez i tak dostaniemy bęcki.

Jeśli ma odchodzić, niech odchodzi teraz - i tak mamy stracony sezon, więc łatwiej będzie to przełknąć.

Sezon jeszcze nie jest stracony - byłby, gdyby Wisła za rok nie zakwalifikowała sie do europejskich pucharów.

Za rok też można grać o LM i to lepiej niż w tym sezonie - ale pracować na to trzeba już teraz.

Nie mam nic przeciwko sprzedaży Brożka za godne pieniądze, o ile klub sprowadzi w jego miejsce wskazanego przez Skorżę następcę lub następców. Może pozwoli to też na sprowadzenie wreszcie porządnego bramkarza.

A w sprawie Małeckiego - nie należy słuchać podszeptów pseudmenadżerów typu Wolfiego i pozwolić mu odejść za darmo, bo komuś brakuje operatywności w wygospodarowaniu odpowiednich środków. Byłby to ogromny błąd i strata sportowa oraz finansowa dla klubu, podobnie jak w przypadku Kosowskiego.

d 16.08.2009 20:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 779780)
Strata Brożka byłaby bolesna, ale ja po meczu z Levadią nie mam wątpliwości - to napastnik o klasę gorszy od Żurawskiego i Frankowskiego.

Mitologizacji ciąg dalszy. Tego nie sposób orzec bez weryfikacji w innym kontekście niż nasza liga. Puchary nie mają tu nic do rzeczy, bo Brożek nigdy nie grał w tak mocnym zespole jak ww. Dla mnie Brożek nie jest gorszym piłkarzem niż Żurawski w jego wieku, który - warto dodać - NIC W POWAŻNEJ PIŁCE nie osiągnął. Tyle że Brożek jeszcze trochę czasu ma.

allond 16.08.2009 22:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bankowiec (Post 779648)
Jest zależne od operatywności naszych działaczy i decyzji Cupiała, bo to od nich zależy kształt i stan naszego budżetu. Teraz i w przyszłości.

Lepiej zdobyć i wydać na kontrakt Małeckiego przykładowe 150 tys Euro (np: dodatkowo "zadłużając się u Cupiała" na tą sumę), by potem móc go sprzedać za minimum 1-2 mln Euro (a cały czas się rozwija) niż myśląc jak Wolfy nie zdobyć, nie wydać i oddać go za darmo. Przez taką utratę wartościowych zawodników powstają największe luki w budżecie. A klub balansuje od jednej Lewadi do druigiej.

Cupiał kasy nie da bo kasy sam nie ma :-/ na zadłużonej Telefonice siadły banki i domagają się szybszej spłaty coraz większych zaciąganych przez firmę kredytów. Dlatego Wolfi bilansuje budżet - bo wie ,że tym razem Cupiał go nie wspomoże hojną sakiewką bo nawet nie ma z czego . Dla niewierzących odsyłam do bieżącego nr Forbes'a - jest tam artykuł nt. sytuacji TF i co niecoś o Wiśle. Dopóki będzie kryzys na rynku to sytuacja finansowa Wisły będzie marna. Teraz pewnie Cupiałowi świta w głowie czy przetrzymać sytuacje czy zacząć wyprzedawać zawodników i zakręcać kurek finansowania dla klubu

wolfy 16.08.2009 22:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez allond (Post 779975)
Dlatego Wolfi bilansuje budżet

wolfy nie bilansuje, tylko tłumaczy tym mniej lotnym dlaczego dwa i dwa jest cztery:-D Zazwyczaj spotyka się z odpowiedzią, że "gdyby dodać jeden to by było pięć, a pięć - to jest liczba, nie to co jakieś tam cztery, jak głupi wolfy pisze, a się nie zna. Dlatego nie należy się ograniczać do czterech, bo przy odrobinie starań dwa plus dwa może - w porywach - równać nawet do sześciu.".

Czego się boję - to co teraz mamy może być tylko ciszą przed burzą, dokładnie jak po Tbilisi. Wolałbym, żeby wszystko jakoś się jednak zbilansowało przed końcem rundy.

cassius31krakow 17.08.2009 08:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez allond (Post 779975)
Dlatego Wolfi bilansuje budżet

Wolfy - tu chodziło o Wilczka :P

yoda79 17.08.2009 08:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez d (Post 779818)
Mitologizacji ciąg dalszy. Tego nie sposób orzec bez weryfikacji w innym kontekście niż nasza liga. Puchary nie mają tu nic do rzeczy, bo Brożek nigdy nie grał w tak mocnym zespole jak ww. Dla mnie Brożek nie jest gorszym piłkarzem niż Żurawski w jego wieku, który - warto dodać - NIC W POWAŻNEJ PIŁCE nie osiągnął. Tyle że Brożek jeszcze trochę czasu ma.

A dla mnie jest dużo gorszy. Abstrahując od wartości drużyny Żurawski strzelał w jego wieku Interowi, Parmie czy Lazio i nie zawsze były to "wymarzone" sytuacje (jak z Parmą na wyjeździe)

Proud 17.08.2009 10:03

Żurawski był innym typem zawodnika. Miał lepiej ułożoną stopę. Do tego lepiej rozprowadzał akcje.

wydaje mi się że był jednak lepszym piłkarzem niż Paweł.

Jakub88 17.08.2009 10:04

Zgodze się że Brozio to jednak na naszą lige tylko jest zawodnikiem dobrym. może i ciężko porównać gre tych piłkarzy ale o ile gdy odchodził Żuraw to patrzyło się na jego gre bo mógł zabłysnąć o tyle Paweł za granicą zniknie szybciutko. ponadto nie wiem czy d amięta te czasy gdy Żurawski właśnie w wieku Pawłe rywalizował o złotą piłke wygrał ronaldinho bo w swojej lidze wiecej punktów za bramke dostawał (liga dużo silniejsza:P ) a z Pawłem jeszcze takiego miłego akcentu nie miałem:) myśle że to nie mitologizacja ale jasna sytuacja. Żuraw potrafił strzelać w każda pogode z każdym zespołem o każda stawke.

zgadnijcie czyje urodziny dziś ;d

eMTe 17.08.2009 11:15

Nasz zarząd właśnie funduje nam thriller pt. "Małecki i jego przyszłość". Umowy nie trzeba podpisywać od września. Można od stycznia kiedy odejdzie Mauro Cantoro. Przecież on zarabia naprawdę dużo. Sądzę, że 80% tej sumy zadowoliłaby Patryka. A tak się boję, że go stracimy. Znając naszych to oceniam to na 90% : /

Pablooo 17.08.2009 11:21

Małecki nigdzie nie odejdzie za darmo. Nie panikuj

eMTe 17.08.2009 11:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablooo (Post 780101)
Małecki nigdzie nie odejdzie za darmo. Nie panikuj

Za darmo nie, ale za 100-200 tys. euro, czyli prawie za darmo. Kokoszka też miał nie odejść za 400 tys. euro

ciacho 17.08.2009 12:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eMTe (Post 780106)
Za darmo nie, ale za 100-200 tys. euro, czyli prawie za darmo. Kokoszka też miał nie odejść za 400 tys. euro

Wywal to, bo zaraz Cię tu zlinczują kogo ty porównujesz:>

eMTe 17.08.2009 12:41

Ostatnio gdzieś było napisane, że Małecki powiedział, że jego cierpliwość nie będzie trwała wiecznie. Baszczyński też odszedł bo nie chciano z nim umowy przedłużyć. To jest nasz błąd - zawodnicy całują klamkę drzwi Jacka Bednarza.

Tenzen 17.08.2009 12:48

Baszczyński chciał odejść, jeździł nawet na testy za czasu Petrescu który mówił o Baszczu, że się nie szanuje. Poza tym mimo, że jest dobry to już stary, Małecki jest bardzo perspektywiczny także to inna historia.

Co do Kokoszki... Nikt się nie spodziewał, że nagle wytnie taki numer.

Stavanger 17.08.2009 12:52

Aż boję się pomyśleć, że ktoś nam go w Polsce weźmie, bo nasz zarząd żałuje pieniędzy.

Proud 17.08.2009 12:57

ludzie, nie panikujcie, skoro Patryk tak kocha Wisłe, jak to mówi w każdym wywiadzie, to nie odejdzie w ten sposób.

Zresztą, to nie jest jeszcze zawodnik o którego będą bić się zachodnie kluby. Bez przesady.

yoda79 17.08.2009 13:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eMTe (Post 780159)
Ostatnio gdzieś było napisane, że Małecki powiedział, że jego cierpliwość nie będzie trwała wiecznie. Baszczyński też odszedł bo nie chciano z nim umowy przedłużyć. To jest nasz błąd - zawodnicy całują klamkę drzwi Jacka Bednarza.

No tak-Małecki stwierdził,że jego cierpliwość ma swoje granice a na pytanie o prawo Webstera uchylił się od odpowiedzi.

Bekas 17.08.2009 13:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 779472)
ciekawey jestem czy Kubą B też ma taką klauzule.

Wydaje mi sie, ale prawie na 100 %, ze tak.

Markus 17.08.2009 13:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wolfy
wolfy nie bilansuje, tylko tłumaczy tym mniej lotnym dlaczego dwa i dwa jest cztery

:rotfl:

Tak, dobrze znamy już te Twoje „2 i 2 równa się 4”, kiedy głosiło np.: że Wisła nie ma pieniędzy na podpisanie nowego kontraktu z Kosowskim, by za parę dni znaleźć pieniądze na kontrakty dla Matusiaka, Łobodzińskiego, czy Diaza., albo gdy pisałeś na parę dni przed transferem Krima „Wisłę nie stać dziś na żadne transfery gotówkowe” .

Ale nie chcę się jednak dalej nad Twoimi błędnymi osądami „pastwić”, bo zawsze mam dzięki nim dużo dobrej zabawy. W końcu każdy ma jakiś swój niepowtarzalny urok. Nawiasem mówiąc, skoro tak doskonale orientujesz się w obecnym budżecie Wisły, czemu jeszcze nie jesteś w zarządzie klubu lub RN? Może po prostu dlatego, że się do tego nie nadajesz i tak naprawdę zupełnie nie wiesz, o czym piszesz?

Wszystko w gruncie rzeczy jest jedynie kwestią woli i decyzji Bogusława Cupiała.

Na koniec prośba – daruj już sobie wmawianie, że Wisły ani teraz, ani w przyszłości „nie stać” na przedłużanie kontraktu z Małeckim lub że zbankrutuje, gdy to zrobi. Albo że dla bezpieczeństwa budżetu klubu będzie korzystniejsze oddanie go gdzieś za półdarmo. Chyba, iż dalej chcesz się ośmieszać.

kristos 17.08.2009 14:23

Markus ,zapomniałeś dodać że Wisła potrzebuje zwycięstw a nie porażek.

Markus 17.08.2009 14:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kristos (Post 780225)
Markus ,zapomniałeś dodać że Wisła potrzebuje zwycięstw a nie porażek.

A co, zapomniałeś o tym, czy nie zgadzasz się z tym? Bo czasem trudno odgadnąć...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:04.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl