![]() |
crismk Nie kracz bo się jeszcze okaże że te wszystkie dymisje to nie z winy Cupiała czy Gaszyńskiego tylko z powodu przejęcia udziałów Wisły od Cupiała przez Wojciechowskiego
|
BlurgH Wyobrażam sobie że jeśli stołek po Duninie jest przynętą dla nowego inwestora to w Wiśle jeszcze przed zimą będzie efekt miotły i kilku ludzi ze starej świty pożegna się z Wisłą. Nieważne jak dobrze przez lata służyli ich czas powoli dobiega końca chyba będą mieli na tyle szacunku żeby odejść razem z Cupiałem dzięki któremu przez lata mieli fuchę w Wiśle. Możliwe że nawet jeśli Wisła zostanie w rodzinie to nowa pani vice/prezes otoczy się własną nową świtom w której może nawet zabłyśnie jakaś była gwiazda Wisły tym razem w nowej roli. Nowy prezes nowa świta nowe porządki pożegnanie starej świty to bardzo możliwe
|
Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=yrc3lFCPbn0 "jak się nie przekręci to nie odejdzie" |
SMOKE 8541 a bys nie chciał Wojciechowskiego?
|
crismk Się rozumie że ty byś chciał SMOKE woli zagranicznego inwestora nawet tylko na koszulkach od Wojciechowskiego to już nawet opcja zagraniczna wydaje się dużo lepsza
|
Tak z ciekawości jeśli liga startuje 15tego to możliwe że jeszcze w tym tygodniu poznamy następcę Dunina???
|
Czy ktoś może mi powiedzieć kto w tym momencie teoretycznie pełni rolę p.o. prezesa?
|
Cytat:
http://www.wislaportal.pl/photo/mecze/02.07.2016/38.JPG |
Od Haiti po Wodzisław królem skautów Kapka Zdzisław :D
|
Cytat:
Co ma start ligi do wyboru nowego Prezesa? Bo nie rozumiem? ''Bez Prezesa nie śpiewamy"? |
Cytat:
|
|
Kolego na dymisje Dunina nikt nie był przygotowany. Nie było żadnego planu B. Teraz wiec trwa mniej czy bardziej intensywne szukanie marionetki. Od tego czy ktoś w to wejdzie czy nie zależy czy wejdziemy z prezesem czy nie. Tutaj nie ma żadnej logiki czy jakiejś koncepcji...
Mam takie wrażenie czy "z" prezesem czy "bez" funkcjonuje to tak samo. Tylko inna osoba pojawia się czasami na konferencjach.... |
Po co nam prezes ? i tak nie bedzie mial nic do powiedzenia szkoda tylko etatu lepiej jakiegos mlodego podpisac ... Boze kiedy to sie skoczy i Wisla wroci tam gdzie jej miejsce.
|
Cytat:
|
Cytat:
Mimo wszystko? |
jedynym plusem Cupiała jest w tym momencie jest to że jest jej Kibicem i nie tak łatwo mu ją porzucić.
Żaden Wojciechowski czy inna płotka nam tego nie da. Tylko czy ta teza jest poprawna i na pewno jest plusem?.. Co do Wojciechowskiego itp. - już widzę ten schemat - chłop wchodzi, pompuje przez pół roku trochę kasy, potem jakaś akcja, protest SKWK, bojkot, chłop to rzuca w cholerę, Wisła przestaje istnieć. |
Cytat:
Czy może jest chorobliwie zazdrosny o swoją zabawkę? Nie chce nikogo z zewnątrz, bo boi się, że ktoś może mieć pomysł, jak zrealizować JEGO marzenie? Nie on sam.. tylko ktoś inny? Spółka czy sprzedać całość? Zostawić sobie i czekać? Na co czekać? Aż samo się naprawi? Aż Żurawski, Kałużny czy Sarnat wznowią karierę i przez sentyment do Wisły zgodzą się grać tutaj za ''czapkę gruszek"? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jednakże odnoszę wrażenie, że spłacenie części (znacznej ??) długów zewnętrznych plus prawdopodobnie likwidacja długu wewnętrznego (podwyższenie kapitału z 30 marca 2016r.) plus zaciąg zimowy, który wg mnie miał dać efekt awansu do górnej ósemki i walki o miejsce w pucharach (niestety misja nieudana) miały stanowić podwaliny do sprzedaży klubu. |
Cytat:
Zapewne pogłowiło się nad tym kilku księgowych ale nie wydaje mi się żeby miało to jakiś związek ze sprzedażą.... |
Gdyby podniesienie kapitału spółki miało związek ze sprzedażą to nowe akcje obejmowałby podmiot wchodzący do spółki. W tym przypadku, chodzi raczej zamianę długu wewnętrznego ( jeszcze nie dawno banki uzależniały udzielenie kredytu TF od spłaty długu przez Wisłę), na akcje. Operacja taka, była zapewne celowa dla TF a na działalność Wisły nie miała większego wpływu.
|
Cytat:
|
na marginesie - dziwie się, że jeszcze nikt tu nie policzył ile kasy dostaniemy za Mąkę i Guzmicsa na euro?
takie moje wyliczenia: Guzmics - 105307 euro (dwa tygodnie przed turniejem, od 10 lipca do 26.06 plus jeden dzień) * 3397€ Mąka i Stępiński (idealne się uzupełniają na 100% wypłaty) - 35 dni (do 30.06 plus jeden dzień) * 3397€ - 118895€ RAZEM: 224202€ * powiedzmy że euro spadnie do 4,40 - 986 488 zł 80 groszy. z czego pewnie 80 groszy zostanie zainwestowane w jakąś sensowną rzecz - np. długopis? ;) |
Cytat:
Cytat:
Co do Twojej hipotezy, to pragnę zauważyć, że do wniosku licencyjnego nie była konieczna spłata wszystkich zobowiązań, które (poza zobowiązaniami wobec telefoniki) były szacowane na 16-18 mln zł tylko spłacono część z tych zobowiązań. Łączna kwota podwyższenia to ponad 62 mln zł - coś w okolicach naszego mitami obrosłego długu wobec Telefoniki (jego wartość oscylowała w prasie od 60 do 100 mln zł w różnym czasie). Nie sądzę, aby Telefonika wyłożyła 62 mln zł na podwyższenie kapitału zakładowego Wisły, tylko po prostu skonwersowała swoje wierzytelności na kapitał zakładowy. Łatwiej jest sprzedać akcje klubu nawet poniżej ceny nominalnej akcji niż sprzedać wierzytelność wobec klubu (której wysokość znacząco przekraczała zarówno możliwości finansowe klubu jak i kapitał zakładowy), nie licząc się z jego upadłością. Jeżeli faktycznie podwyższenie kapitału z 30 marca 2016 nastąpiło w zamian za wierzytelności Telefoniki, to mamy do czynienia z wyczyszczeniem sytuacji finansowej klubu w znaczącym stopniu, i ułatwieniem ewentualnej sprzedaży całości czy części akcji klubu. Z naciskiem na słowo "jeżeli" bo ja ostatniej zmiany statutu spółki nie widziałem. Powtarzam powyższy wywód opiera się na domniemaniu, ale jak wskazał Ogryzek w taki właśnie sposób rozpoczęto przygotowania w sprzedaży klubu w Legii przez ITI. |
Szczerze mówiąc, czy to robi jakąś różnicę?
Przed marcem, ew. nabywca kupował klub taniej, ale z zadłużeniem. Teraz będzie musiał kupić klub bez zadłużenia, ale dużo drożej. No chyba, że w obu przypadkach Cupiał będzie mega dobrodziejem i albo umorzy dług (chyba, że tu tkwi haczyk i to księgowo jest nie do zrobienia) albo sprzeda akcje za bezcen W przypadku Legii piszą tak: http://www.przegladsportowy.pl/pilka...965,1,721.html |
@ogryzek i @funkykoval może faktycznie wasze hipotezy są trafne. Miałoby to jakiś sens.
@gdsmk wydaje mi się, że jednak różnica jest. Choćby taka że podczas rozmów z zainteresowanym przewija się tylko wątek negocjacyjny o cenę za udziały. Potencjalny inwestor nie ma z tyłu głowy jeszcze długu wobec TFK. |
Cytat:
IMO Zamiana dlugu na akcje to świetna wiadomosc. W końcu coś do przodu. |
Cytat:
Dlaczego liczysz Mąke i Stępińskiego??? Zespól dostaje cała kwotę jesli zawodnik gral 2 sezony wcześniejsze w danym klubie. Ostatni sezon jest liczony za 2/3 (Mąka) a jeszcze wczesniejszy 1/3(Stępinski). Co do Guzmica to gra u nas od 10 IX 2014 i nie wiem jak go liczyc. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:46. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl