![]() |
Ogryzek - 100% zgody z Tobą, za żadne skarby nie uwierzę, że za polskiego napastnika z I-ligi Wisła mogłaby wyłożyć 2 mln złotych. To są jedynie fakty prasowe. Jest to ok. 450 tyś euro i za te pieniążki można nabyć naprawdę sprawdzonego gracza np. na Bałkanach lub wypożyczyć kogoś na poziomie Bitona nie na jeden, a na 2-3 sezony (słyszałam że za jego wypożyczenie zapłacimy 120 tys. euro)l. Taki transfer Świerczoka to niegospodarność
|
za 450 tyś € bramkostrzelnego pomocnika czy snajpera nie kupi sie na Bałkanach.3-4 razy tyle trzeba zapłacic.Za 450 tyś € to co najwyżej solidnego obrońce.
Chciałbym aby podobnie jak Legia która odnosi teraz sukcesy zainwestowano w młodych Polaków (Żyro,Wolski,Borysiuk,Rybus,Jędrzejczyk ) którzy dla Białej Gwiazdy zostawią zdrowie na boisku.Na sprowadzenie tak klasowych obcokrajowców jakich ma np Apoel większych szans nie mamy raczej |
Już koleżanka z Wronek kupiła bałkańskiego "szczelca", który jak na razie gole chyba tylko w domu strzela.
|
tylko z brzegu przykłady: Rudnev (z Węgier co prawda) do Lecha za 400 tys euro, Genkov do nas za ok. 450 tyś - czyli da się.
Ten Ubiparib kosztował 250 tys. czyli dwa razy mniej. |
Nie popadajmy w skrajności. ja słyszałem że Rudniev kosztował 650 tysięcy euro, a Ubiparip 500 tysięcy.
Genkov też ponad 500 tysięcy kosztował jak pamiętam. |
Czy ktoś oglądał Świerczoka, by powiedzieć że 2 mln zł za niego to za dużo?
Zgadzam się, że kwota 2 mln to wymysł prasy. Ale z drugiej strony: Wisła na pewno obserwowała zawodnika, a menedżer twierdzi że klub wysłał oficjalną ofertę. Więc temat z pewnością jest. Pamiętajcie, że przy obecnym, słabym kursie złotówki 2 mln to niecałe 450 tys., a przecież przy pogrążających się Węgrach nasza waluta pewnie zostanie bardziej osłabiona. Więc w okienku zimowym bardziej może się opłacać szukać piłkarzy na naszym rynku. Niestety, takiej Polonii opłaca się bardziej transfer zagraniczny. Dla takiego Hoffenheim 500-600 tys. € za utalentowanego piłkarza to nie jest dużo. Pytanie tylko, czy kluby z Niemiec oglądają naszą drugą ligę? Moim zdaniem to też plotka wymyślona przez dziennikarzy. |
Cytat:
Przyklad Ruska z Wronek jest tu marginalnych bo teraz wychodzi na to, ze albo Wegrzy go nie docenili albo po prostu on sie w Amice zwyczajnie rozwinal. Co do wypozyczenia zawodnika typu Biton to ja mam nadzieje, ze skonczymy z takimi wypozyczeniami z paru wzgledow: 1. jak gosc sie sprawdzi to pozniej jest problem z wykupieniem bo kwota ustalona wczesniej nagle okazala sie za duza 2. wypozyczony zawodnik promuje sie u nas a klub nic na tym nie zarobi jesli sam wczesniej go nie kupi 3. opieranie skladu na wypozyczeniach to polityka bardzo krotkoterminowa, ktora najwyrazniej ludzi "z gory" zadowala:-/ 4. ciagle wypozyczanie nie sprzyja stabilnosci w zespole bo co okienko ktos przychodzi, ktos odchodzi. Ciezko budowac zespol w oparciu o zawodnika, ktory za pare miesiecy odfrunie z klubu. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Przecież to polski piłkarz. A polski piłkarz to przepłacone, leniwe, surowe technicznie polskie drewno. To jest aksjomat na tym forum:) flamengista, takie pytania zadajesz że aż mnie rzomieszyłeś. Polski piłkarz wart 2 mnl PLN.... niezłą masz wyobraźnie. To przecież byt niemożliwy. Takie coś nie istnieje, jak jednorożce:D |
Obejrzałem sobie mecz Chorzowskiego Ruchu z Cracovią i powiem kolegom dwie rzeczy:
1) Burliga - na prawej obronie wcale nie jest gorszy od Lameya czy Jovanovicia (z meczu z Górnikiem), a przecież to nasz wychowanek !!! Uważam, że powinniśmy zarząać jego powrotu zimą. Chłopak ma sznase, aby grać coraz lepiej i widać, że wypożyczenie mu naprawdę służy. wszystko co działo się pod bramką parchów to ataki z prawej strony gdzie rządziła para Wiślaków Burliga-Zieńczuk; 2) nigdy nie sądziłem, że coś takiego napiszę, ale dośrodkowania Zieńczuka - tutaj WIślackie chłiopaki nie dorastają mu do pięt. NIgdy nie byłem fanem Zienia - nawet w jego fartownym sezonie (16 goli). Natomiast od czasu jego odejścia żaden skrzydłowy nie ma takiego dośrodkowania jak on. Zieniu w meczu z parchami dośrodkowywał bodajże kilkanaście razy i nie były to bynajmniej centry w stylu Kirma. Świat się wali jeżeli ja zaczynam tęsknić za Zieńczukiem !!!!!!!! |
Cytat:
|
Otóż to, wystarczy bardziej się przyjrzeć Burlidze i wychodzi na to,że nie jest on wcale gorsi od tych, których podpisaliśmy. Dziwić się, że nie ma kasy na wzmocnienia, gdy wydajemy kasę na gości o umiejętnościach Bunozy, Chaveza czy Lameya. Co oni wnoszą czego nie jest wstanie zagrać Burliga lub Czekaj? Jak podpisywać to lepszych od nich a nie na tym samym poziomie. Pewnie,że szału goście nie grają ale na ligę są w sam raz, a przecież na tym skupić się musimy. W ich przypadku dochodzi jeszcze jeden bardzo istotny aspekt, bo gdy zabraknie umiejętności to zagra ambicja. W końcu grają dla siebie u siebie.
Ciekawy jestem czy aby nie ma nikogo o zbliżonych lub lepszych umiejętnościach co Jirsak. Aż ciężko mi sobie wyobrazić, że mamy aż tak słabe zaplecze, że Czech musi być nawet na ławie. |
Niech wróci Chrapek, Ligęza, Burliga i cała reszta w zimie potrenują z naszymi i wyjaśni się czy mają realną szansę an grę. Jak tam to lepiej wystawiać ich niż jakiś Lameyów czy Nunezów którzy i tak odejdą i nie są związani z Wisłą i Krakowem.
|
Cytat:
Przypomnę, że Śląsk w tegorocznej edycji LE miał 3 wolne miejsca bo oprócz Tadeusza Sochy nie mógł zgłosić żadnego innego wychowanka..... U nas moze być następna.... |
Cytat:
- nie umie przyjąć piłki w biegu; - ma słabą kiwkę; - nie umie dośrodkować w biegu. Czyli jest surowy technicznie. Owszem, ma niezłe przyspieszenie, jest wybiegany i waleczny. Ale u młodego ligowca, walczącego o swoją pozycję w drużynie to powinien być standard. Na razie piłkarsko Lamey przerasta go o dwie klasy, co stwierdzam z bólem. Nie mówiąc o Jovanovicu. Popatrzmy się, co grają właśnie zawodnicy tacy jak Burliga czy Mączyński - a więc odstrzeleni u nas. Nie są nawet wyróżniającymi się piłkarzami w swoich zespołach. Więc chyba jednak decyzja o pozbyciu się ich była słuszna. Jestem za pozyskiwaniem Polaków i stawianiem na nich, pod warunkiem że będą to dobrzy Polacy. |
Cytat:
Po za tym z tych Węgrzech sciągniętny został Rakkels i teraz kopie się w I lidze. Ubiparip kosztował też więcej niż 250 tys. Widzę, że wolałaś trochę nadużyć faktów bo Ci do twej tezy bardziej pasowało. :) A Genkov to przyzwoity zawodnik. Nic więcej. |
Cytat:
http://www.transfermarkt.de/en/denis...er_120901.html gwoli ścisłości |
Niech mi jeszcze jakis "ekspert" powie, ze Nakoulma to "drugi Tshibamba" czy inne glupoty... Nie chodzi mi tylko o bramke, ale o jego technike, szybkosc i determinacje, szkoda tylko, ze gra w takim slabym klubie jakim jest Gornik Zabrze.
|
W kontekście dzisiejszego meczu Borussi i świetne gry Kuby Błaszczykowskiego pogłoski o jego końcu w Dortmundzie okazały się jednak mocno przesadzone. Klopp przywrócił Błaszcza do kadry, a on tą szansę wykorzystał. Brał udział w obu akcjach bramkowych, waleczny w defensywie.
Szkoda, jednak łudziłem się że są jakieś szanse:-D |
http://www.eurofutbol.pl/news/383934...oci-do-Europy/ niech Wisła go sprowadzi :D
|
Dobrze, że powiedziałeś o Paraibie, Sobocie, Świerczoku czy Skorupskim, w końcu jakieś nowe propozycje :>
Chociaż dwóch z tych zagranicznych widziałeś choć w 1 meczu na żywo? |
Cytat:
|
Drodzy scouci. Taka prośba.
Dawajcie listy z podziałem na pozycje. Np lewych obrońców i środkowych obrońców bo tam mamy największych kołków. W dalszej perspektywie propozycje rozgrywających za Jirsaka/Gargułę, prawych obrońców, skrzydłowych, napastników. Wtedy będzie można zaobserwować gdzie jest szansa wyrwać Polaków, a gdzie trzeba się posilić zaciągiem zagranicznym. |
to zależy co masz namyśli , bo jeli chodzi Ci czy ogladalem mecz w tv na żywi z ich udzialem to tak , akurat dwóch widzilem
|
Chcemy rzekomo ściągnąć Świerczoka. Wykorzystajmy to, że wszyscy o niego walczą i podpiszmy zimą kontrakty z braćmi Makami. Mateusz Mak ma już 9 goli i 3 asysty, Michal Mak 3 gole i 2 asysty. Są jednak do wzięcia za darmo i grali tu kiedyś, a nie w Cracovii. Transfery idealne dla nas - nie płacimy nic - nic nie ryzykujemy. W przypadku Świerczoka ryzykujemy pół miliona euro. Nawet jak go ściągniemy to i tak warto braci Maków podpisać.
|
Mi też się wydaje że bracia Makowie to świetna inwestycja bo są za darmo a na pewno są to wielkie talenty i polska piłka może mieć z nich pocieche i dobrze by było żeby nas też wreszcie zaczeli chwalić za utalentowanych polaków w składzie tak jak Legie czy KGHM. Oprócz braci chciałbym też Świerczoka, Skorupskiego, Paraibe, Głowackiego, Szukałe i może Błaszczykowskiego który mógłby się skusić aby grać regularnie przed euro. Wylot z drużyny to : Jovanic, Jaliens, Jirsak, Kirm, Lamey, Bunoza i Garguła.
|
Cytat:
Pareiko - mimo swoich lat się przyda w kadrze, czy miałby być bramkarzem postawowym, czy rezerwowym Jovanović - zachowując proporcje może z niego wyrosnąć nasz wiślacki Ivanović : ) Melikson - wiadomo Iliev - idealny jako dżoker Genkov - sporo walczy, wraca się Nunez i Biton zależnie od ceny. Resztę składu można oprzeć na Polakach: Czekaj - wychowanek, obecnie gra najlepiej z naszych obrońców, do tego bardzo perspektywiczny. Jedna z niewielu szans, abyśmy wreszcie mieli wśród podstawowych graczy wychowanka Głowacki* - kończy mu się kontrakt warto byłoby go ściągnąć do nas, przy nim Czekaj nabył doświadczenia Jakiś polski lewy obrońca - tutaj mają okazję wykazać się nasi skauci Wilk - następca Sobolewskiego Boguski - uniwersalny, wraca do formy, gdyby tylko nie miał tylu kontuzji Małecki - gracz, który jest dla nas bardzo ważny Co do tych, którzy będą rywalizować o skład to warto, aby byli to perspektywiczni Polacy. Należałoby także zacząć sprawdzać potencjał poszczególnych graczy MESY. Warto, aby któryś z nich zajmował 18. miejsce w kadrze meczowej. |
W 17 dotychczasowych meczach 3. ligi:
17 goli - Paweł Piceluk (Lech Rypin), 23 lata, 180 cm 11 goli - Paweł Błaszczak (Gornik Konin), 22 lata, 183 cm 13 goli - Szymon Lewicki (Hutnik Warszawa), 23 lata, 193 cm 13 goli - Michał Fidziukiewicz (Dąb Dąbrowa Białostocka), 20 lat, 186 cm 1. liga: 12 goli - Jakub Świerczok (Polonia Bytom), 19 lat 10 goli - Adrian Błąd (Zawisza Bydgoszcz) (pomocnik) 20 lat |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:55. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl