![]() |
chcialem tylko zauważyć,że cena za bilet jaką tutaj przytaczacie zawiera jeszcze podatek VAT w ysokości 7 % (po nowym roku 8%) i należy to odjąć od ceny biletów.w najbardziej optymistycznej wersji zauważyłem,że jest to 18 mln,a więc 18 mln minus 6,54% daje ok 1680000.może niewiele mniej,ale jednak.
|
Ciekawe jak się dogadali w sprawie wynajmu połowy stadionu, znalazłem coś takiego:
Cytat:
|
Dlaczego niedostępna jest połowa sektorów E14 i E14? Wyprzedane ??
|
Chyba jest już tego trochę mniej niż 12 mln zł, ostatnie dwa lata Wisła "płaciła" wyłożonymi wcześniej pieniędzmi. A czy przez ponad 2 lata czy więcej czy mniej to już zależy od ustalonej ceny wynajmu czy też innych ustaleń z miastem.
Band reklamowych LED oczywiście nie będzie, chyba że Wisła je sobie kupi / wynajmie. LED-y na Australia - Polska przywiózł PZPN (Sportfive?). Wisła specjalnie się do tych band nie garnie, bo ich zakup dużo kosztuje, a wynajem barterowy (posiadacz LED-ów wrzuca przez 20-30% czasu swoje reklamy - tak robi większość klubów stosujących w Polsce LED-y) w praktyce uniemożliwiają niektóre umowy sponsorskie na wyłączność branżową. MatMario, owszem progres związany z wejściem na nowy stadion jest możliwy, ale pod warunkiem wyłożenia na starcie dość sporych kwot: w faktyczne wykończenie tego obiektu, w wyposażenie, którego miasto nie zagwarantowało (piszesz o kiełbasach - na dzień dzisiejszy nie ma możliwości ich podawania, możliwe są tylko zimne przekąski) oraz we własne struktury. Wisła, po roku grania poza Reymonta 22, takich pieniędzy nie ma, Tele-Fonika także. Więc jest problem - niby jest wędka, ale nie ma kasy na bilet autobusowy, żeby pojechać nad jezioro. Trzeba iść na piechotę. Cytat:
Aktualizacja: We wrześniu 2007 miasto było winne Wiśle 8 742 120,64 zł - wydaje mi się, że netto. |
jestem ciekawy czy jak Wisła nie zgodzi się być operatorem stadionu to miasto będzie wstanie kogoś znaleźć. koncertów Prinsa czy innego nie da się robić raz w miesiącu, zresztą nawet jakby się dało to nie daje takich efektów finansowych...
co do dodatków takich jak sprzedarz pamiątek albo kiełbasa to nie żartujmy sobie 10 tys kiełbas przy realnym zusku kilku złotych na kiełbasie (bo trzeba zapłacić za węgiel, pensje itd) to daje kwote kilkaset tysięcy rocznie (żeby nie było trzeba to robić każdy grosz się liczy), która jest kilkuprocentowym składem czynszu i kosztów utrzymania stadionu. |
Operator na stadion zapewne by się znalazł. Większym problemem dla miasta byłoby kategoryczne stanowisko Wisły stwierdzające, iż nie wchodzimy na stadion bez podpisania stosownej umowy, w której miasto się zobowiązuje do dokończenia stadionu. Taka umowa oczywiście powinna zawierać harmonogram prac, oraz kary umowne na wypadek jakichkolwiek opóźnień.
No bo jeśli Wisła nie wynajmie stadionu to kto to zrobi? Jaki podmiot będzie zainteresowany graniem na R22? Jak wtedy wytłumaczy się z tej sytuacji podczas wyborów nasz koszerny prezydent? |
Cytat:
Catering robi firma zewnętrzna, czy Wisła ma jakieś z tego pieniądze ? |
Nie znajdą, w tym problem. Gdyby mogli to zrobić, to już dawno byłby przetarg, aby dokopać Wiśle.
Stadionu z taką reputacją, masą niedoróbek i braków nikt nie weźmie. W Gdańsku zgłosił się jeden operator, w Poznaniu wielkiego brania też nie mają. Co do cateringu - gdyby miasto zrobiło kioski, to byłaby to maszynka do robienia pieniędzy dla Wisły. Sprzedaż ciepłych dań idzie jak po maśle, na to jest zapotrzebowanie na stadionach - hamburgery, hot-dogi, frytki, kiełbasa i napoje. Dzisiaj mogą sprzedawać napoje i chipsy czy kanapki, do tego w prowizorycznych kioskach, raptem kilka okienek dla kilkunasty tysięcy kibiców - większość zrezygnuje, bo nie będzie chciało się stać w kolejce. Co do biur - jest niespełna 2000m2 biur na trybunie wschodniej. Nie ma też innej opcji wykorzystania tej przestrzeni. |
Ile jest wszystkich pomieszczeń na kioski gastronomiczne na samej wschodniej i ile na całym stadionie ma ich być docelowo? Według mnie to nie jest jakiś wielki koszt ich wyposażenia. Kupić kilka kuchenek mikrofalowych, jakąś frytkownice, coś do smażenia kiełbasy i już mamy kiosk gotowy. Rozumiem, że podłączenie pod wodę i wentylacja jest? Przecież to nie musi być restauracja! Tam nie musi być sprzętu za kilkanaście tysięcy złotych, bez przesady ludzie. Jeżeli miasto nie chce tego zrobić, powinna to zrobić Wisła i sama czerpać z tego kasę.
|
Cytat:
|
Jeśli chodzi o rzeczone 17,5 metra możecie z czystym sumieniem odpierd___ się od Majchrowskiego i emeryta Obtułowicza. Lepiej idźcie i podziękujcie służbom, które sobie wymyśliły drogę dojazdu wokół płyty boiska! Wszędzie można zrobić coś po ludzku... ale nie u nas! U nas nawet nie przeszedł odbiór drugiego etapu południowej obwodnicy Krakowa dzięki słyżbom w czerwonych wozach!
Wieszajcie psy chociaż na tych co trzeba! |
Matejas, nie pisz bredni.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Tak się zastanawiałem, którędy na boisko wjedzie straż p-poż? Przez okrąglak się nie zmieści chyba? A jak wjedzie inną drogą, to czemu karetka nie może tą samą wjeżdżać :rotfl:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
To skoro one nie będą wykorzystywane to może lepiej zrobić tam jakieś rusztowanie czy coś, przybyłoby kilkadziesiąt krzesełek. Tylko trzeba by to zrobić z głową żeby nie wyglądało jak w POZnaniu*
|
Cytat:
zachodnia - 3 (kondygnacja 00) + 4 (kondygnacja +2) wschodnia - 4 + 5 południowa - 2 północna - 2 20 kiosków gastronomicznych w obrębie całego stadionu. Większość kiosków ma po 9-10 kas, a każda kasa z czytnikiem kart kredytowych (czy doładowywanych kart kibica) kosztuje z 5tys (zwykła kasa fiskalna to wydatek 2-3tys zł). To sobie łatwo policzyć, że koszt wyposażenia mały nie jest. |
Cytat:
Widzę, że niektórzy zdążyli się zradykalizować niczym obrońcy krzyża... Ku rwa... Kiedy trzeba było ludzi do manifestacji, kilka osób to popierało na forum, a w realu nikt, kiedy mieliśmu zbierać podpisy, się okazało, że kibiców u nas jak na Clepardiii... A jak ktoś się złapał za jaja i zrobił "coś, "to go gnoicie. A jeśki z Waszych materiałów nadesłanych do prasy ktoś zrobi sobie groteskę, uznacie się za banitów, czy poczekacie na wyroki "forum " ? Uwielbiam takich zacnych i sprawiedliwych, którzy ganią i karcą, a ch.ujem nie kiwnęli. Niezależnie od tego, jak oceniamy skutki tego artykułu, intencje autora trzeba pochwalić, artykułow prześmiewczych byłosporo, może były oparte o informacje od nas ? Qle to nie jest istotne - masz pod ręką kamień - napie****** ! http://www.youtube.com/watch?v=1dyxOnuIiO8 Ja uważam nie tylko intencje alie i efekt artykułu za nieszkodliwy dla klubu, a dla pseudourzęddników miejskich i psedoarchitektta. A komentarze w sylu ' Wisła - co Levadia" pojawią się pod każdym artykułem zachaczającym o nasz klub, nieważne, o co mizłoby chodzić, ale jeśli bolą Was komentarze na onetach... mie poradzę, jest mi przykro. Podsumuję : Barney zebrał wszystkie Wasze/nasze lamenty w/s odległości od lini bicznych, które pewnie dałoby się co do joty tutaj odszukać, więc może trochę cywilnej odwagi - kto z Was yu piosał o bieżni, kto o gokartach ? Miejcie jaja, bądźcie konsekwentni... I szukajcie wrogów tam, gdzei oni są, nie wśród swoich, nawet, jeśli tak jest wygodniej ! |
Panowie macie jakąś mapke rozmieszczenia sektorów na naszym stadionie??
DZIEKI. |
Cytat:
|
Albo tu masz już jak to będzie na całości wyglądać:
http://www.stadionwisly.info/dane_te...ionu_szczegoly |
Cytat:
Czy jak ktoś pisze prawdę o naszym stadionie to czy jest to coś złego? Czy jak ktoś wysmiewa Obtułowicza i Majchrowskiego to znaczy, że wysmiewa się z Wisły lub jej kibiców? Nie odebrałem tego tekstu jako tekst z Wisły i Kibiców ale z dwóch panów O. i M. Dzięki temu, że Interia napisała to co napisała, dzięki temu że gazety oceniają ten stadion tak źle Basałaj może więcej wytargować od Miasta i zmusić je do tego by naprawiła to co można i nie oczekiwała nie wiadomo jakich stawek za wynajem. Gdyby gazety i ludzie tacy jak Barney nie pisali źle o niedoróbkach stadionu albo go wręcz chwalili choć na to nie zasługuje to przy pierwszej wizycie Basałaja Majchrowski by mu powiedział: Masz Pan świetny stadion płać za niego 10 mln rocznie. Wszyscy przecież piszą że to 8 cud świata. To byłoby lepsze Waszym zdaniem dla Wisły? Moim zdaniem nie. |
Cytat:
|
Co z zapleczem na D? Nadal cisza?! W kontekście zapowiedzianych terminów przez prezydenta oraz zbliżających się meczów ciśnienie mi skacze.
|
Cytat:
Odpowiedzialność za to ponosi Obtułowicz i jego biuro, to oni zaprojektowali zbyt długie trybuny za bramkami. W trakcie tworzenia koncepcji na 24tys osób nie pomyśleli, aby przysunąć trybunę wschodnią ku boisku, a zaprojektowano dłuższe trybuny za bramkami. |
Cytat:
|
Cytat:
Ale to nie ma nic do rzeczy.'17.5' było od pierwszego do ostatniego projektu O. 17.5 to nie jest jakaś tragedia ale dobitnie pokazuje amatorkę całego przedsięwzięcia.Było na starym(z bieżnią) 17.5 - jest nowy, bieżni nie ma a odległość została.Gość nawet nie pomyślał że jest to o dużo za dużo.To na Wembley może być taka odległość bo stadion jest na 90 tys a nie na 'stadioniku' na niewiele ponad 20 tyś jak było w pierwotnej koncepcji. |
Nie jest ogromna, ale odpowiedzialny za to jest tylko projektant.
Wiadomo było, że mają być 3 nowe trybuny. Powinien zaprojektować krótsze trybuny za bramkami, za to 2-3 rzędy wyższe, aby utrzymać pojemność. Przysunąć je maksymalnie do trybuny zachodniej, podobnie trybunę wschodnią. Maszty oświetleniowe (które miały zostać) by się przesunęło, to nie byłby wielki koszt. Później nawet w opcji przeprojektowania trybun bocznych na dwupoziomowe, nie byłoby problemu z odległością od boiska. Nigdy, ale to nigdy nie zwiększa się pojemności przez wydłużanie trybun, a zawsze przez dodatkowe rzędy. Obtułowicz nawet nie pomyślał o czymś takim jak komfort widza, przy tworzeniu pierwotnego projektu. Miał w głowie wygląd 3 trybun i dachu nad 4, skleił je bez pojęcia - odciągi w Parku Jordana, odległości, skośna elewacja. |
Cytat:
PiotrG zgadzam się z Tobą,tylko że w momencie rozpoczęcia budowy nikt nie śnil nawet o tym,ze w dającej się przewidzieć przyszłości trzeba będzie cos przeprojektowywać.byliśmy pierwsi w Polsce i wydawalo się,że to będzie super stadion.późneij wszystko sie pozmienialo i jest jak jest.moim zdaniem i tak udalo sie to wszystko nienajgorzej uratować. w gruncie rzeczy cały czas chodzilo mi o to,ze przy trybunach bez naroznikow,gdyby klub,kibice może miasto podnieśli alarm o odległość to daloby sie ja zmniejszyć.przy narożnikach ta mozliwość "uciekla". |
Cytat:
Według mnie tak często dyskutowana tu odległość trybun od boiska to nie jest największy mankament tego stadionu i tak na prawdę nie rzuca się to aż tak bardzo w oczy. Temat ten przewija się tu chyba najczęściej ze wszystkich kwestii, a nie ma co o tym już mówić bo tego akurat już nie da się zmienić. Podejrzewam że większości osób w oglądaniu meczu z trybuny wschodniej czy zachodniej nie będzie to przeszkadzać ponieważ widoczność jest dobra wbrew temu co twierdzą niektórzy. |
Przybliżenie trybun dało by jeszcze jeden plus.Większą o kilka metrów odległość między stadionem a kratami parku Jordana.
Nie chcę się przypiepszać do kolejnej rzeczy ale szerokość tej 'uliczki' jest dyskusyjna.12 tyś wychodzi ze stadionu, jakaś panika i może być nieciekawie. Cytat:
Ja podzielam zdanie Witka że teraz jest czas by robić szum ze wszystkim i to nawet do przesady. Skończy go miasto budować,zrobi to minimum które wszyscy oczekują - temat się wyczerpie i umrze śmiercią naturalną. Na pewno czarny PR;)bardziej służy dziś klubowi niż przeszkadza bo pozycje negocjacyjną mają lepszą a nie czarujmy się - podkreślane mankamenty nie odstraszą ludzi do przyjścia, szczególnie że widoczność z większości miejsc, jest ok. |
ciekaw jestem co kto uważa,za najbardziej spieprzona rzecz na stadionie,ale tylko jedną.
ja zacznę dla mnie jest to wyjazd dla kosiarek. |
brak dobrego zadaszenia nad narożnikami , zobaczymy jak to będzie wyglądac przy ostrych opadach
|
Tylko jedną :p?
Hmm... Odległość od murawy. No, ale okrąglak, wjazd dla karetek - dobra nic nie mówię :-) |
Dla mnie ani wyjazd do kosiarek, ani wjazd dla karetek, ani okrąglak nie jest zły.
Priorytetem natomiast zaplecze na D, telebimy oraz elewacja. |
no tak,ale zaplecze czy telebimy są "w trakcie roboty" i to wczesniej czy poźneij się zmieni.mi bardziej chodziło o cos czego juz zmienić się niestety nie da.bo i wyjazd dla kosiarek zostanie i odległość i okrąglak
|
Dla mnie jednak skyboksy.Wiadomo że to dla większości z nas żaden problem bo nie będziemy tam siedzieć, jednak to jest mistrzostwo świata w partactwie i co najgorsze nie ma chyba żadnej koncepcji co z tym zrobić
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:13. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl