Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

darksun 10.01.2012 22:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bóg Trybun (objawion) (Post 1208648)
popsułeś zabawę :-D

Nie do końca(...):

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gosc2332 (Post 1208666)
Na razie to ja robię z Ciebie głupka, a Ty nawet tego nie zauważasz...

:alleluja:

Drozd 10.01.2012 22:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gosc2332 (Post 1208666)
Na razie to ja robię z Ciebie głupka, a Ty nawet tego nie zauważasz...

Zaiste szlachetną masz motywację, godną wiernego wyznawcy cudaka. :) Staraj się dalej tylko uważaj żebyś tych głupków nie narobił za dużo :D.

ps. Ile jest 2+2 wie każdy drugoklasista, przynajmniej powinien wiedzieć, niestety zdarzają się i dwudziestolatkowie którzy w tej kwestii mają "własne zdanie". I znam takich którzy uważają że mają do tego prawo, a każdy usiłujący ich tego prawa pozbawić to oszołom.

Glazik 10.01.2012 22:58

http://wiadomosci.onet.pl/raporty/sa...wiadomosc.html

http://wiadomosci.wp.pl/title,Jesli-...wiadomosc.html
CZy z ust polityka powinno cos takiego wyjsc??
kto takim blazna pozwolil dojsc do wladzy...

AYALA 10.01.2012 23:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Glazik (Post 1208674)

a tam zaraz nie powinno wyjsc,już przecież kiedyś słyszeliśmy od pewnego hrabiego że "nie trafic z 30 metrów to potrzeba ślepego snajpera" albo "jaka wizyta taki zamach"
http://www.rp.pl/artykul/224002.html

gosc2332 10.01.2012 23:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1208673)
Zaiste szlachetną masz motywację, godną wiernego wyznawcy cudaka. :) Staraj się dalej tylko uważaj żebyś tych głupków nie narobił za dużo :D.

ps. Ile jest 2+2 wie każdy drugoklasista, przynajmniej powinien wiedzieć, niestety zdarzają się i dwudziestolatkowie którzy w tej kwestii mają "własne zdanie". I znam takich którzy uważają że mają do tego prawo, a każdy usiłujący ich tego prawa pozbawić to oszołom.

Mało mnie obchodzą Twoi znajomi, i to czyim wyznawcą jesteś ;) Zresztą, wiesz, że to już żałosne te Twoje ciągłe próby wmawiania czegoś komuś ? A to że myśli jak TVN każe, a to że czyimś wyznawcą jest, was tam na szkoleniach takiego zachowania uczą ? Bo nie pierwszy raz się z tym spotykam.

Wizard 10.01.2012 23:39

Cytat:

Dołączył też Ziobro: "Jest coraz więcej wątpliwości: jak to jest, że pułkownik Mikołaj Przybył, który posługuje się bronią od wielu lat, chcąc rzekomo popełnić samobójstwo, celuje w policzek, a nie w głowę - powiedział w "Rozmowie Rymanowskiego" w TVN 24 eurodeputowany Zbigniew Ziobro."

A moim zdaniem:
Płk Przybył chciał popełnić samobójstwo. Posługiwanie się bronią od wielu lat nie jest żadnym wyznacznikiem, gdy:
a) człowiek jest w fatalnym stanie psychicznym
b) wkłada sobie przeładowany pistolet do ust
c) człowiekiem targają emocje

Był wojskowym? Pułkownikiem? Tak. Ale to może być tematem do żartów (niesmacznych zresztą), a nie merytorycznym argumentem. Przede wszystkim - człowiek nie jest maszyną. Posiada emocje, stres, zdenerwowanie, chwile słabości. Łatwo mówić z boku, całkowicie z zewnątrz - jak celując w gardło, mógł strzelić w policzek? Powiem jedno - w takiej chwili u każdego człowieka (wyjątkiem są może psychopaci) serce sięga krtani. Wiem to z doświadczenia (na szczęścia nie swojego). Mogło to spowodować niecelny strzał. Brak zdecydowania. A to, że płk Przybyłem targały emocje - widać było jeszcze w czasie konferencji. Pomyślcie - macie włożony do ust przeładowany pistolet.

Moim zdaniem płk Przybył ma ogromne szczęście, że przeżył, i nieszczęście, że teraz różne hieny będą go gnoić i wyśmiewać. Dzisiaj przez przypadek widziałem fragment jakiegoś programu na SuperStacji - redaktor z gościem publicznie lżył na osobę płk Przybyła, dobierając jakieś metafory i prześmiewcze określenia. Niech ta hiena dziennikarska najpierw pomyśli o samym pułkowniku a później o jego rodzinie i przemyśli swoje "metafory" :pala:

Oczywiście pozostały przebieg wydarzeń jest moim zdaniem oczywisty: będą robić z płk Przybyła wariata i nieudacznika, a wszystko po to aby po raz kolejny zamieść sprawę pod dywan i odwrócić uwagę od problemu.

Drozd 10.01.2012 23:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gosc2332 (Post 1208682)
Mało mnie obchodzą Twoi znajomi, i to czyim wyznawcą jesteś ;) Zresztą, wiesz, że to już żałosne te Twoje ciągłe próby wmawiania czegoś komuś ? A to że myśli jak TVN każe, a to że czyimś wyznawcą jest, was tam na szkoleniach takiego zachowania uczą ? Bo nie pierwszy raz się z tym spotykam.

Jeżeli każdą brednię, usprawiedliwiasz swoim zdaniem, a próby uświadomienia Ci że bredzisz odbierasz jako przejaw oszołomstwa i robisz to nieugięcie od kilku stron na forum. Mam prawo powiedzieć że znam takich którzy twierdzą że mają prawo bredzić bo to ich własne brednie. Co wcale nie znaczy ze to moi znajomi.

To że nie czujesz się wyznawcą cudaka nie znaczy ze nie jesteś tak odbierany, bo pasujesz jak ulał do portretu psychologicznego. To jest moje własne zdanie. Wiec nie staraj się być oszołomem.

Wojtas 10.01.2012 23:52

Cytat:

Niesiołowski ? to ten co ciagle sie chwali jak to go za komuny do wiezienia nie wsadziil?

moze jeszcze dopowie reszte,jak to sprzedawał kazdego kogo znał,nawet tego o kogo Milicja wogóle nie pytała.....

gosc2332 11.01.2012 00:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1208699)
Jeżeli każdą brednię, usprawiedliwiasz swoim zdaniem, a próby uświadomienia Ci że bredzisz odbierasz jako przejaw oszołomstwa i robisz to nieugięcie od kilku stron na forum. Mam prawo powiedzieć że znam takich którzy twierdzą że mają prawo bredzić bo to ich własne brednie. Co wcale nie znaczy ze to moi znajomi.

To że nie czujesz się wyznawcą cudaka nie znaczy ze nie jesteś tak odbierany, bo pasujesz jak ulał do portretu psychologicznego. To jest moje własne zdanie. Wiec nie staraj się być oszołomem.

A jaki to jest ten portret psychologiczny, kto nie jest za PiS, to automatycznie wyznawca cudaka ? A z tym oszołomem to widzę dalej nie rozumiesz nic... W kontekście oszołoma, pisałem tylko o Antonim M. Zresztą tak szczerze już mi się znudziły takie " kłótnie" na forum, więc życzę Ci miłej zabawy ale już beze mnie :D Zresztą nie myślisz, że to głupie się kłócić o takie głupoty ? :D

Drozd 11.01.2012 00:19

Jak to jaki? Brak argumentów? Starać sie zrobić z oponenta głupka. Stara prostacka metoda, ulubiona przez wyżej wspomnianych. Sam sie nią szczyciłeś kilka wpisów wcześniej.

Rozumiem że robisz sobie dłuższą przerwę z korzyścią dla wszystkich.

gosc2332 11.01.2012 00:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1208717)
Jak to jaki? Brak argumentów? Starać sie zrobić z oponenta głupka. Stara prostacka metoda, ulubiona przez wyżej wspomnianych. Sam sie nią szczyciłeś kilka wpisów wcześniej.

Rozumiem że robisz sobie dłuższą przerwę z korzyścią dla wszystkich.

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: Ty tak naprawdę to tak wszystko na serio ?:>

Drozd 11.01.2012 00:45

I kolejny pasujący element. Jak się palnie głupotę, wmawiać ze to niby żarty. Już nie drąż tematu tylko zrób sobie wolne. :)

darksun 11.01.2012 00:49

Pozwolę się odnieść do postu Wizarda.

Ja na ten przykład mam nieco inne zdanie (gosciu2332 - czy narzucam?)

Nie jestem pewien czy chciał czy nie chciał popełnić samobójstwo. Według mnie nie. Pomijając jednak to zastanawiam się nad motywami (po tym jak sprawa jest przedstawiana w mediach, po tym co było w treści jego oświadczenia, tym w końcu czym się zajmował - sprawa z Pasionkiem), tj.:

- porzucenie pracy w prokuraturze po tym jak dowiedział się wielu rzeczy i stwierdził, że ma dość syfu
- ta cała sprawa to tylko zasłona dymna

To wydaje mi się najbardziej prawdopodobne ale jak naprawdę jest to hm...

gosc2332 11.01.2012 00:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1208725)
I kolejny pasujący element. Jak się palnie głupotę, wmawiać ze to niby żarty. Już nie drąż tematu tylko zrób sobie wolne. :)

Ehhh, a myślałem, że koniec końców jednak jesteś normalny, no nic, każdy się może pomylić :-D

Marszałek 11.01.2012 00:56

Albo rozmawiacie na zasadzie argumentów albo po banie i spać.

gosc2332 11.01.2012 01:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1208728)
Albo rozmawiacie na zasadzie argumentów albo po banie i spać.

Ja już skończyłem rozmowę z misterem Drozdem :-D

alkoholik 11.01.2012 01:17

Dokładnie bania i spać ja już nie jedną strzeliłem dobranoc za zdrowie Marka Jurka

wislak68 11.01.2012 06:13

Spróbuje może skierować dysusję na tory bardziej polityczne. Minister Sikorski pyta się: Czy mówienie o federacji jest zdradą Polski?
http://fakty.interia.pl/polska/news/...lski,1744684,3

Bardzo jestem ciekaw waszej opinii. Nie ukrywam że szczególnie interesujące było by dla mnie zdanie kolegi Marqa

darksun 11.01.2012 07:05

nieco wracając do tematu i wieczornej "wymiany zdań"...

http://niezalezna.pl/21583-onetpl-zm...z-macierewicza

A później dziwić się, że można z człeka zrobić wariata...

Arapaho 11.01.2012 08:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gosc2332 (Post 1208650)
To pokaż to aresztowanie w blasku fleszy i to pobicie dziennikarza. I jakie naloty ? Na stronę która sobie dalej działa ?

To ja już nie wiem co ty oglądasz (jakie media) jeśli aresztowania Starucha po obchodach powstańczych nie widziałeś. Nie będę się tu wyślilał na szukanie ci dowodów bo i tak sie do nich nie odniesiesz. Poszukaj na youtube chociażby .Pobicie dziennikarza gaztety polskiej w warszwaie i aresztowanie dziennikarza TVG w Gdańsku:

http://www.youtube.com/watch?v=HL3bsiQSsG8
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artyk...ugie-leczenie-
http://www.wybrzeze24.pl/aktualnosci...u-dziennikarza

O stronie anty komor to bys się nawet nie ośmieszał. Strona zaczeła działac po chyba 2-3 miesiącach i awanturach w TV kiedy PIS sie wstawił za chłopakiem i załatwil ma adwokata

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gosc2332 (Post 1208650)
Nie, nie każda, tylko taka w której się sugeruje jak ktoś się nie zgadza z zdaniem Antoniego, że to pewnie jakiś ruski agent, albo na pewno coś z ruskimi ma wspólnego.
Arapaho, pokazałeś wycinki uzasadnień, i to zapewne ze strony Macierewicza, a jak to odczytujesz W ocenie Sądu zawarcie w przedmiotowym Raporcie informacji o określonej treści nie stanowi czynu zabronionego, gdyż wynika z uprawnień jakie sformułowane są w przepisach rangi ustawowej.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe co piszesz. Sam cytujesz że Macierewicz wg.sądu nie popełnił czynu zabronionego gdyż miał do tego uprawnienia (jest to wyrok a nie oddalenie!)żeby wcześniej się upierać że sąd oddalał powództwo z uwagi na mandat poselski.
Ale dobra kończę z toba dyskusję bo na 4 ostatnie strony nie podałeś żadnego dowodu popierającego twoje zdanie. Podobnie zresztą jak to robi AS82 i szpen. Tylko na kazdy argument jest odpoweidz : NIe. Dlaczego nie? Bo nie!
Ze swojej strony prosze modów zeby od teraz dawali bany za dyskusję o swoich personalnych odczuciach bo temat zaczyna być o dupie marynie a nie o polityce

Gwiaździsty 11.01.2012 09:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1208625)
Polska zasługuje na cud gospodarczy

1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy
2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty
3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i obwodnic
4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ
5. Uprościmy podatki – wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych
6. Przyspieszymy budowę stadionów na Euro 2012
7. Szybko wypełnimy naszą misję w Iraku
8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce
9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet
10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją. :D

Faktycznie jak się to czyta to można boki zrywać. Pytanie czy bardziej nad pomysłodawcami tego steku bzdur czy nad głupotą tych co w to uwierzyli :).

1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy. :-D
2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty. :lol:
3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i obwodnic :lol:
4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ. :lol: Tutaj leżę i kwiczę
5. Uprościmy podatki – wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych. :lol: Tutaj leżę i kwiczę
6. Przyspieszymy budowę stadionów na Euro 2012 .
7. Szybko wypełnimy naszą misję w Iraku
8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce :lol: Tutaj leżę i kwiczę
9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet :lol:
10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją :lol: :lol: :lol: Tutaj już brak słow i kombinacji.

Drozd 11.01.2012 10:26

Cała ta sprawa samo postrzelenia prokuratora jest dziwna. Dzień po zajściu w rozmowie telefonicznej głos ma bardzo wyraźny, co jest zastanawiające biorąc pod uwagę że opuchlizna powinna utrudniać mówienie. W dodatku na koniec prokurator stwierdza ze teraz już nic nie będzie mówił bo mu będą drutować buzię. Czyli poczekali sobie żeby mógł zadzwonić? Coś mi tu śmierdzi.

Zwłaszcza biorąc pod uwagę opinię prokuratora o nieskazitelności własnego szefa i intencjach amerykanów w kwestii Smoleńska. Czyżby kolejna szopka pod publiczkę? A beknie za to pewnie prokurator generalny.

jendrus 11.01.2012 11:55

Koleś miał przekichane nie dziwie się zę nierwowo lub z honoru dla armi chciał to zrobić..
Wtorkowa Rzeczpospolita pisze że był szykanowany otruto mu psa, śledzono go. Prowadził najwieksze sprawy w Polsce. Oskarżał w największych aferach. M.innymi przecieków w smoleńsku
A już z PO mówią że płk Przybył powinien iść do psychiatryka sami ku.. powinni iść;/

A co do mediów czy w Polsce na prawde już nie ma wolnych? Wszystko jest zależne. Może tylko portal niezalezna. ale są jeszcze zbyt mali <gazeta Polska>

Pierd... Agora:D
I jeszcze koncesji rydzykowi nie dali:(

cpc 11.01.2012 12:27

Cytat:

W nowej węgierskiej konstytucji przewidziano limit zadłużenia do wysokości 50% PKB – czyli o 10 punktów procentowych niższy niż w Polsce! To też źle? Przecież cała Europa walczy z problemem nadmiernego zadłużenia. Węgry są więc raczej pod tym względem dobrym przykładem do naśladowania przez innych!
Podatek CIT wynosi dziś na Węgrzech 19%, a dla tak zwanych „Misi” – czyli małych i średnich przedsiębiorstw – został właśnie obniżony do 10%! Od 1 stycznia 2012 roku obowiązuje też liniowy podatek PIT ze stawką 16% i z ulgami na dzieci.
www.kormany.hu/download/3/11/10000/Hungary s flat rate personal income tax.pdf
Może dlatego w Polsce jako chyba już ostatnim kraju postkomunistycznym upieramy się przy podatkowej progresji – żeby nie posądzono nas o faszyzm?
Za to podstawowa stawka podatku VAT została na Węgrzech podwyższona do 27%. Niezmienione zostały stawki na podstawowe produkty żywnościowe (18%), prasę i książki (5%). Ale podwyżkę podatku VAT poparła Komisja Europejska. Inaczej niż obniżkę podatku PIT. To jest kość niezgody między węgierskim rządem a Międzynarodowym Funduszem Walutowym, który żądał od Węgrów rezygnacji z jego obniżania, choć w ostatnim raporcie OECD Taxing Wages zalecana jest właśnie zmiana proporcji miedzy podatkami pośrednimi i bezpośrednimi: (www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=989)
Gwiazdowski szybko obala mity już krążące na temat "faszyzmu" na Węgrzech.
całość: http://www.blog.gwiazdowski.pl/index...tent=1&id=1088

Mnie osobiście nie wszystkie działania Orbana przypadły do gustu ale to w jaki sposób pewne sprawy są prezentowane w kraju nadwiślańskim przechodzi ludzkie pojęcie.

Przy okazji - skoro niektóre zatwierdzone autorytety moralne w Polsce tak bardzo boją się o wolność słowa na Węgrzech to ciekawe co powiedzą w sprawie braku koncesji dla TV Trwam :mysli:.
Co też wymyślą i jaką "logiką" się posłużą aby strudzonemu ludowi miast i wsi wyjaśnić, że w Polsce można ograniczać wolność słowa a na Węgrzech już nie :-D.

Gwiaździsty 11.01.2012 12:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cpc (Post 1208783)
Gwiazdowski szybko obala mity już krążące na temat "faszyzmu" na Węgrzech.
całość: http://www.blog.gwiazdowski.pl/index...tent=1&id=1088

Uważasz, że takie mózgi forumowe jak np. AS82 czy Szpen lub Pysio zrozumieją to co pisze Gwiazdowski ? Zaraz się dowiesz, ze to pisowski ekonomista. A ważne co o Węgrzech sądzić podaje GW i Buzek, który za gigantyczną kasę czuje się .....zaniepokojony sytuacją na Węgrzech. :)

Szpen 11.01.2012 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1208788)
Uważasz, że takie mózgi forumowe jak np. AS82 czy Szpen lub Pysio zrozumieją to co pisze Gwiazdowski ? Zaraz się dowiesz, ze to pisowski ekonomista. A ważne co o Węgrzech sądzić podaje GW i Buzek, który za gigantyczną kasę czuje się .....zaniepokojony sytuacją na Węgrzech. :)

tak samo jak Ty, Gwiazdowskie sam sobie przeczy i gada niczym Macierewicz. Łapie się za pierdoły, a o ważnych sprawach milczy.

Pierwsza i najlepsza teaz z jego artu:

"W nowej węgierskiej konstytucji przewidziano limit zadłużenia do wysokości 50% PKB – czyli o 10 punktów procentowych niższy niż w Polsce! To też źle? Przecież cała Europa walczy z problemem nadmiernego zadłużenia. Węgry są więc raczej pod tym względem dobrym przykładem do naśladowania przez innych!"

pięknie, tylko gratulować. Szkoda, że dopiero na końcu napisał że zadłużenie w 2011 wynosi prawie 80% PKB. Papier wszystko przyjmie prawda?

Kolejna sprawa:

"A potem już była jazda „po bandzie”. Na Węgrzech miał miejsce „zamach stanu w majestacie prawa”. „Znowelizowana konstytucja oraz zalew pomniejszych („basic”) ustaw przepchniętych („rushed through”) przez parlament pod koniec roku praktycznie zlikwidowały system kontroli i równowagi między trzema gałęziami władzy”. Nowe ustawy „dają Fideszowi ogromną władzę nad mediami, sądami, bankiem centralnym oraz instytucjami nadzoru”. „Zmiany w ordynacji wyborczej pozwolą temu ugrupowaniu pozostać u władzy przez długie lata”. Żadnych konkretnych przykładów – znowu zgodnie ze „sztuką” – nie podano."

Dobrze wiemy, że to co napisał Gwiazdowski to pierdoły. Dla Węgier ważne jest to, że Fidesz mający 2/3 głosów tak zmienił zasady, że teraz w poniedziałek podrzuca pomysł, a we wtorek już może być głosowanie. Jak się coś Orbanowi przyśni, to może zmieniać prawo jak chce. W końcu ma 2/3 głosów i nikogo słuchać nie musi.

Kolejna sprawa to BC. BC który chronił kraj przed wysoką inflacją oraz był przeciw sztywnemu kursowi CHF. Jednak Orbanowi nie podobało się, że przez trzymanie stóp procentowych, wzorst PKB jest ujemny. O on chce wzrost! I wywalił gościa, rozpowiadając, że zarabia za dużo.

Tak jak papier wszystko przyjmie, tak wszystko można gadać. Nawet krzyczeć, w końcu mamy demokrację i u Nas i u nich (jeszcze). Co i jak będzie pokazuje zachowanie ludu, który pędzi do kantoru wymieniając forinty na walutę. Kurs EUR jest najwyższy w historii ...

Podsumowując, gadać i pisać sobie można, nawet o brzozach co rozbijają samoloty. Tylko kto w to wierzy?

Kocur 11.01.2012 13:22

A Ty wierzysz w to co piszą w naszych gazetach? Dlaczego nie wierzyć Węgrom a u nas łykać wszystko jak młody pelikan jak widać gołym okiem że z roku na rok jest coraz gorzej - niestety od kilku lat realna siła nabywcza złotówki spadła.

ps.

Cytat:

Polska ani inne kraje spoza strefy euro nie będą brały udziału w szczytach eurolandu, nawet jeśli podpiszą nowy traktat międzyrządowy o pakcie fiskalnym - wynika z nowego projektu umowy, do którego dotarła PAP. Tekstem umowy ma się zająć 30 stycznia szczyt UE.

ojoj :D

funkykoval 11.01.2012 13:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1208796)
tak samo jak Ty, Gwiazdowskie sam sobie przeczy i gada niczym Macierewicz. Łapie się za pierdoły, a o ważnych sprawach milczy.

Pierwsza i najlepsza teaz z jego artu:

"W nowej węgierskiej konstytucji przewidziano limit zadłużenia do wysokości 50% PKB – czyli o 10 punktów procentowych niższy niż w Polsce! To też źle? Przecież cała Europa walczy z problemem nadmiernego zadłużenia. Węgry są więc raczej pod tym względem dobrym przykładem do naśladowania przez innych!"

pięknie, tylko gratulować. Szkoda, że dopiero na końcu napisał że zadłużenie w 2011 wynosi prawie 80% PKB. Papier wszystko przyjmie prawda?

Kolejna sprawa:

"A potem już była jazda „po bandzie”. Na Węgrzech miał miejsce „zamach stanu w majestacie prawa”. „Znowelizowana konstytucja oraz zalew pomniejszych („basic”) ustaw przepchniętych („rushed through”) przez parlament pod koniec roku praktycznie zlikwidowały system kontroli i równowagi między trzema gałęziami władzy”. Nowe ustawy „dają Fideszowi ogromną władzę nad mediami, sądami, bankiem centralnym oraz instytucjami nadzoru”. „Zmiany w ordynacji wyborczej pozwolą temu ugrupowaniu pozostać u władzy przez długie lata”. Żadnych konkretnych przykładów – znowu zgodnie ze „sztuką” – nie podano."

Dobrze wiemy, że to co napisał Gwiazdowski to pierdoły. Dla Węgier ważne jest to, że Fidesz mający 2/3 głosów tak zmienił zasady, że teraz w poniedziałek podrzuca pomysł, a we wtorek już może być głosowanie. Jak się coś Orbanowi przyśni, to może zmieniać prawo jak chce. W końcu ma 2/3 głosów i nikogo słuchać nie musi.

Kolejna sprawa to BC. BC który chronił kraj przed wysoką inflacją oraz był przeciw sztywnemu kursowi CHF. Jednak Orbanowi nie podobało się, że przez trzymanie stóp procentowych, wzorst PKB jest ujemny. O on chce wzrost! I wywalił gościa, rozpowiadając, że zarabia za dużo.

Tak jak papier wszystko przyjmie, tak wszystko można gadać. Nawet krzyczeć, w końcu mamy demokrację i u Nas i u nich (jeszcze). Co i jak będzie pokazuje zachowanie ludu, który pędzi do kantoru wymieniając forinty na walutę. Kurs EUR jest najwyższy w historii ...

Podsumowując, gadać i pisać sobie można, nawet o brzozach co rozbijają samoloty. Tylko kto w to wierzy?

Oj Szpeniu Ty wiesz lepiej niż Gwiazdowski, Ty pewnie wiesz lepiej niż każdy dookoła - nie darmo żeś się Szpeniem nazwał.

Czy deficyt na poziomie 80 % Orban zrobił sam czy taki stan finansów państwa przejął ????
Czy deficyt w tak cudownie chwalonej przez wszystkich Bundesrepublice jest wyższy czy niższy niż EuroUnijne 60 % ???
Czy równowartość 130 tys zł miesięcznie (a ztaką wielkością poborów szefa BC Węgier się spotkałem) to dużo czy mało ????
Czy działania unijnych organów w stosunku do Banków Centralnych niekjtórych krajów UE to są inne niż Orbana na Węgrzech czy nie???
Czy badanie projektu budżetu jednego kraju członkowskiego przez parlament innego kraju członkowskiego to teraz jest już normą czy tylko ewenementem ???
Czy wprowadzanie ustaw "szybkim torem" w poprzedniej kadencji przez koalicję PO i PSL - jak chociażby o ograniczeniu dostępu do informacji publicznej, tylko dlatego, że koalicja dysponuje większością bezwzględną - to też potępiasz, cz tylko Orbamn Ci miga przed oczkami ??? Takim samym sposobem w poniedziałek Tusk wymyśli, we wtorek poseł heniek rzuca hasło w Sejmie, w środę ustawa gotowa....

Faktycznie papier wszystko przyjmie - kalwiatura również - nawet przebłyski geniuszu Szpenia.

Co do brzóz rozbijających samoloty - to oficjalna wersja przyczyny katastrofy samolotu pod Smoleńskiem wg MAK i polskiego rządu ??? Czyżbyś negował i przeszedł pod skrzydła Macierewicza ??? Bo przeciez wg PełO albo jesteś po jasnej albo po ciemnej stronie mocy......

Gwiaździsty 11.01.2012 13:41

Cytat:

Polska ani inne kraje spoza strefy euro nie będą brały udziału w szczytach eurolandu, nawet jeśli podpiszą nowy traktat międzyrządowy o pakcie fiskalnym - wynika z nowego projektu umowy, do którego dotarła PAP. Tekstem umowy ma się zająć 30 stycznia szczyt UE.
Nie znasz się. To kolejne wielkie zwycięstwo najbardziej przenikliwego umysłu Geniusza Kaszub i skutecznych zabiegow jego narcystycznego giermka z MSZ Radzia Mętne Oczka. Po co jeździć na szczyty skoro Merkel nad wszystkim czuwa :).

Szpen 11.01.2012 14:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1208802)
Oj Szpeniu Ty wiesz lepiej niż Gwiazdowski, Ty pewnie wiesz lepiej niż każdy dookoła - nie darmo żeś się Szpeniem nazwał.

Czy deficyt na poziomie 80 % Orban zrobił sam czy taki stan finansów państwa przejął ????
Czy deficyt w tak cudownie chwalonej przez wszystkich Bundesrepublice jest wyższy czy niższy niż EuroUnijne 60 % ???
Czy równowartość 130 tys zł miesięcznie (a ztaką wielkością poborów szefa BC Węgier się spotkałem) to dużo czy mało ????
Czy działania unijnych organów w stosunku do Banków Centralnych niekjtórych krajów UE to są inne niż Orbana na Węgrzech czy nie???
Czy badanie projektu budżetu jednego kraju członkowskiego przez parlament innego kraju członkowskiego to teraz jest już normą czy tylko ewenementem ???
Czy wprowadzanie ustaw "szybkim torem" w poprzedniej kadencji przez koalicję PO i PSL - jak chociażby o ograniczeniu dostępu do informacji publicznej, tylko dlatego, że koalicja dysponuje większością bezwzględną - to też potępiasz, cz tylko Orbamn Ci miga przed oczkami ??? Takim samym sposobem w poniedziałek Tusk wymyśli, we wtorek poseł heniek rzuca hasło w Sejmie, w środę ustawa gotowa....

Faktycznie papier wszystko przyjmie - kalwiatura również - nawet przebłyski geniuszu Szpenia.

Co do brzóz rozbijających samoloty - to oficjalna wersja przyczyny katastrofy samolotu pod Smoleńskiem wg MAK i polskiego rządu ??? Czyżbyś negował i przeszedł pod skrzydła Macierewicza ??? Bo przeciez wg PełO albo jesteś po jasnej albo po ciemnej stronie mocy......

1. Po pierwsze Orban przejał władzę w kwietniu 2010 roku. A że Ty o nim usłyszałem dopiero jak JarKacz coś tam powiedział o Budapeszcie podczas przegranych wyborów to ok.

2. Teraz pokazujesz, że w Niemczech jest wysoki i wielce uradowany, że Węgry mają niżej. Tylko jak jest gadka o Polsce i naszym 55%, to dochodzi prawie że do linczu władzy.

3. 130k to dużo i mało. Nie w tym rzecz, bo nie o kasę tu jego poszło.

4 i 5 to bzdury

6. Orban zmienił konstytucję!

Oficjalną przyczyną katastrofy była zła pogoda, nie przestrzeganie zasad i reguł w lotnictwie. Tyle, a może i aż tyle.

Kocur 11.01.2012 15:29

Jeszcze w nawiązaniu do Polski w Europie:

Cytat:

Brytyjska organizacja Open Europe zrobiła zestawienie kosztów unijnych prezydencji różnych krajów. Wynika z niego, że polska prezydencja była najdroższą w historii UE.

Popatrzmy:

Prezydencja:

Polska w 2011 r. 115 mln euro
Węgry w 2011 r. 81 mln euro
Belgia w 2010 r. 74 mln euro
Dania w 2002 r. 52 mln euro
Szwecja w 2009 r. 42 mln euro
W końcu w czymś jesteśmy najlepsi :-p

i jeszcze wypowiedź Donka z jesieni:

Cytat:

Dzisiejszy czas pokazuje bardzo wyraźnie, że tylko silni gracze przetrwają w tym kryzysie. Jeśli chcemy odgrywać adekwatną do naszych aspiracji i możliwości rolę w Europie, musimy być przede wszystkim silni. Dzisiaj często słyszy się o trudnym do zaakceptowania koncercie mocarstw w Europie. Dzisiaj przy tym europejskim stole - jak powiedział jakiś dowcipny polityk - przy tym politycznym obiedzie albo jest się przy stole, albo jest się w karcie dań. Polska musi być i będzie przy stole.

chyba się okazało że jesteśmy aperitif ....

flamengista 11.01.2012 18:35

Pal sześć, że tak dużo. W końcu 500 mln zł można odcierpieć, jeśli poszły na dobry cel.

Problem w tym, że te pieniądze tradycyjnie zmarnowano. Ja rozumiem, że głowy państw i ministrowie powinni jadać w dobrych restauracjach. Ale już niekoniecznie byle chłystek z Brukseli musi się stołować w najdroższych krakowskich i warszawskich knajpach, zamawiając dania za 150 zł i wina po 200 zł od butelki.

Natomiast najgorsze były różne okolicznościowe "raporty" i "ekspertyzy". Trochę siedzę w tym temacie i widzę, co poniektórzy robią za europejskie pieniądze. Często są to po prostu banalne teksty tworzone bezczelną techniką copy-paste, za które autor który dopchał się do żłoba bierze po 200 i więcej złotych od strony.

Najgorsze, że nikt tego nie kontroluje, a ci którzy dopchali się do owego żłoba nie mają żadnych oporów. Biorą każde zlecenie, jak leci. Byle konkurencja ich nie wyparła. I tak mamy ewenement na skalę światową - "ekspertów od wszystkiego" - od mniejszości seksualnych, poprzez ekologię, na polityce społecznej skończywszy. A to są ciągle te same osoby.

Gwiaździsty 11.01.2012 20:15

No cóż to całą UE czyli zabawa cwaniaków i nierobów na koszt społeczny. Jak widać można dociskać społeczeństwo podatkami i cenami. Zabierać refundacje ludziom chorym ale dla brukselskich nierobów rząd Tuska strzela pokazówki licząc w zamian na poklepanie po plecach i sztuczny uśmieszek przy wspólnej fotografii.

gosc2332 11.01.2012 21:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 1208746)
To ja już nie wiem co ty oglądasz (jakie media) jeśli aresztowania Starucha po obchodach powstańczych nie widziałeś. Nie będę się tu wyślilał na szukanie ci dowodów bo i tak sie do nich nie odniesiesz. Poszukaj na youtube chociażby .Pobicie dziennikarza gaztety polskiej w warszwaie i aresztowanie dziennikarza TVG w Gdańsku:

http://www.youtube.com/watch?v=HL3bsiQSsG8
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artyk...ugie-leczenie-
http://www.wybrzeze24.pl/aktualnosci...u-dziennikarza

O stronie anty komor to bys się nawet nie ośmieszał. Strona zaczeła działac po chyba 2-3 miesiącach i awanturach w TV kiedy PIS sie wstawił za chłopakiem i załatwil ma adwokata

Weź mnie z tym "pobiciem" to nawet nie rozbawiaj, jeszcze dajesz link, do filmiku pięknie zmontowanego, i chyba z 10 razy zmienianego. A Starucha to zatrzymaniu, w blasku fleszy, chyba fleszy Gazety Polskiej, bo chyba tylko oni tam byli na miejscu.

Arapaho 11.01.2012 21:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1208812)

Oficjalną przyczyną katastrofy była zła pogoda, nie przestrzeganie zasad i reguł w lotnictwie. Tyle, a może i aż tyle.

Oficjalną przycznyny katastrofy nad Lockerbe była awaria silników dopóki eksperci nie skompletowali wszystkich szczątków samolotu i nie znaleźli małego kawałka na którym zostały ślady materiałów wybuchowych.

Oficjalną przyczyna katastrofy w Gibraltarze było zablokowanie sterów samolotu z tym że to była tak "zwykła" katastrofa że aż brytyjczycy utajnili dotyczące niej dokumenty na ponad 100 lat .

Oficjalna przyczyna znikniecia polskich oficerów w Katyniu była najpierw ich ucieczka (na krótko), a potem mord dokonany przez Niemców co funkcjonowało w umysłach ówczesnych mediotów przez ponad 40 lat

Jescze kilka "oficjalnych" wersji moge podać

Arapaho 11.01.2012 21:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gosc2332 (Post 1208938)
Weź mnie z tym "pobiciem" to nawet nie rozbawiaj, jeszcze dajesz link, do filmiku pięknie zmontowanego, i chyba z 10 razy zmienianego. A Starucha to zatrzymaniu, w blasku fleszy, chyba fleszy Gazety Polskiej, bo chyba tylko oni tam byli na miejscu.

Najpierw bylo że nie było pobicia, jak sie okazalo że było to że film zmontowany ( mistrzu widziałes kiedyś w TV film nie zmontowany, ...boże co za tuman), za chwile koleś powie że dziennikarz ma za mało siniaków więc się nie liczy jako pobicie.

Staruch.
Kolejna twoja kompromitacja. Powiem szczerze bijesz rekordy
Tu masz cienki bolku kolejny dowód twojej niewiedzy i prób manipulacji na tym forum. Nagranie twojego mistycznego TVN-u który jakimś cudem w nocy (między 22 a 23 ) był na posterunku i nagrywał zatrzymanie.

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje...ia,252277.html

Muszę przyznać że jesteś niereformowalny, bo że zmanipulowany i niedoinformowany to już tu wszyscy widzą.

I co teraz misiu kolorowy?

tomek100 11.01.2012 22:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 1208946)
Oficjalną przycznyny katastrofy nad Lockerbe była awaria silników dopóki eksperci nie skompletowali wszystkich szczątków samolotu i nie znaleźli małego kawałka na którym zostały ślady materiałów wybuchowych.

Oficjalną przyczyna katastrofy w Gibraltarze było zablokowanie sterów samolotu z tym że to była tak "zwykła" katastrofa że aż brytyjczycy utajnili dotyczące niej dokumenty na ponad 100 lat .

Oficjalna przyczyna znikniecia polskich oficerów w Katyniu była najpierw ich ucieczka (na krótko), a potem mord dokonany przez Niemców co funkcjonowało w umysłach ówczesnych mediotów przez ponad 40 lat

Jescze kilka "oficjalnych" wersji moge podać

Naprawdę wierzysz, ze Smoleńsk to był zamach? Pytam z czystej ciekawości - bez żadnych podtekstów czy też napinki. Pozdrawiam

Drozd 11.01.2012 23:02

To nie ma z wiarą nic wspólnego. Polacy chcą zwyczajnie wiedzieć co się tam stało. Zginął Prezydent. Nie róbmy jaj. A wersja o brzozie jest zwyczajnie nie do wiary.

Arapaho 11.01.2012 23:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomek100 (Post 1208956)
Naprawdę wierzysz, ze Smoleńsk to był zamach? Pytam z czystej ciekawości - bez żadnych podtekstów czy też napinki. Pozdrawiam

Wierzę w Boga więc to co sie stało nie jest kwestią mojej wiary. Jak każdy normalny człowiek chcę wysłuchać każdej ze stron i ich argumentów. Dyskusji jednak od początku nie ma. Została postawiona w pierwszych godzinach po katastrofie diagnoza która jest przez wybranych medialnych pretorian broniona. NIe ma transparentności , nie ma jasnego przekazu że zrobiono co się da.Nie można zadawać pytań. Jeśli jedna strona coś ukrywa powinno to być pierwszym sygnałem że coś jest nie tak. Jeśli poza tym że ukrywa to zaniedbuje istotne rzeczy wzbudza to jeszcze większy niepokój .Jeśli do tego okazuje sie że manipuluje faktami i jeszcze potwierdza z gruntu fałszywa tezę to znaczy ze jest dramat.Takie rzeczy (zaniedbania, manipulacje, zaniechania, ukrywanie) wszystkie naraz nie dzieją się nigdy przypadkowo. Dowody - nie opinie konkretnych osób - świadczą przeciwko zwykłej katastrofie i błędzie pilotów. Zarówno czarne skrzynki , jak i jedyna profesjonalnie zrobiona analiza lotu i symulacja aeromechaniczna samolotu.
W normalnym kraju demokratycznym, z normalnymi obywatelami , myślacymi jak to pisal jeden ze zwolennikow Rudego na tym forum - taki rząd byłby zmieciony z powierzchni ziemi za samo to że olewa swoich obywateli
p.s.Przypominam jeszcze odmowę Rudego tłumaczenia raportu Millera na angielski. Nie zapomnienie tłumaczenia- tylko odmowę. Zrobili to za polski rząd Solidarni 2010 i dziś ukazał sie kawałek w The Times , maja byc nastepne w najwięskzych gazetach europejskich - zobaczymy co z tego wyjdzie

darksun 12.01.2012 02:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomek100 (Post 1208956)

Ja na też przykład nie wierzę a jestem przekonany... Jaki był przebieg tego nie można na dziś powiedzieć ale, że był... Bo ip tld :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:01.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl