![]() |
Cytat:
Sobol musi się "otrzaskac" w innym zespole dla swojego dobra. I o ile sie nie mylę to już dwa razy mial epizody w samodzielnym trenowaniu Wisły i przeplatal bardzo dobre wyniki ( 3-0 z Lechia, 4-1 z parchami), fatalnymi ( 1-1 u siebie ze sraxa, przegrana u siebie z Zagłębiem, przegrana na wyjeździe ze spadajacym z ligi Ruchem). Ew. Ogarnąć nasze rezerwy, które mam nadzieję że powstaną. Carrillo zaczął na tyle dobrze punktowac w rundzie finałowej, że zasłużył w naszym klubie (chocby najmniejsze) zaufanie. PS. Dopisales ze Sobol się być moze sam ksztalcil.. Ja z kolei jeszcze za czasow jego kariery słyszałem, że nie ogląda w ogole innych spotkan i nie jest "fanem" piłki. W odniesieniu do tego ze ma inne zajecia w wolnym czasie, bardziej interesujace niż piłka. |
Zacznijmy od tego, że Sobol nawet nie ma licencji UEFA Pro, a z tego co wiem UEFA A więc nie może nawet prowadzić zespołu w 1 lidze, nie wspominając o ekstraklasie. Jeśli się myle to niech ktoś poprawi.
https://prnt.sc/jpiyqm Chyba, że istnieją jakieś specjalne wyjątki, nie wiem nie orientuje się. Tak że panowie z czym do czego??? |
Tak czy owak sytuacja jest niedobra i zarząd musi podjąć jakieś działania. Wydaje się, ze nie ma dobrego wyjścia.
Także drogi są dwie - Carillo dostaje asystenta, którego chce a Sobol zostaje w drużynie jako II asystent po przeprowadzeniu rozmowy, iż w sprawy trenowania i składu nie wnika. Domyślam się, że żaden nie zaakceptuje takiego rozwiązania ale byłby wilk syty i owca cała. Bo z jednej strony trener musi mieć swobodę w dobieraniu sztabu a z drugiej nie może zmieniać i kształtować długofalowej polityki bo nie taka jego rola. Od tego jest dyr. sportowy. druga droga bardziej prawdopodobna - rozstajemy się z jednym z nich. Skoro tak strasznie chcieli Carillo to prawdopodobnie z Sobolewskim. Chociaż tak zupełnie serio to zamieniłbym Sobola za Jopa w CLJ i po sprawie. |
Akurat Jop robi dobrą robotę i tego jestem pewien (mam osobę która jest bardzo blisko naszej CLJ).
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Tak samo nigdzie nie napisałem, że nie byłoby dobre dla Radka, aby objął samodzielnie po zrobieniu licencji klub w niższej lidze, przedstawiłem jedynie stanowisko naszego zarządu, który chce by Radek uczył się u nas, u nas zrobił papiery a potem objął samodzielnie stery. |
Cytat:
Nie wskaże, bo głównym zadaniem asystentów jest zlecanie wykonania jakiś ćwiczeń/ pilnowanie poprawności ich wykonywania, a zadaniami piłkarzy jest skupienie się na ich wykonaniu. Oczywiście, że nie wiem co robił w domu Sobol w wolnym czasie, tak samo jak Ty nie wiesz, czy Carrillo od 15 roku życia nie czytał książek o treningach, a że jest 8 lat starszy od Radka... No widzisz, ja się domyślam, co prezentuje Sobol, po 2 latach trenerki, po byciu asystentem raczej miernych, żeby nie powiedzieć żałosnych trenerów, jeśli za porównanie bierzemy postacie, z którymi współpracował Joan. Oceniam więc, to jeszcze nie czas na Wisłę, to czas na zdobywanie poważniejszego doświadczenia, niż bycie niechcianym, forsowanym przez zarząd członkiem sztabu. Jeśli rozłąka z Wisłą ani Radkowi, ani zarządowi nie pasuje, to trzeba pożegnać Carrillo, chociaż fanem tego posunięcia nie jestem, bo nie pamiętam tak dobrego trenera, chociaż to może dlatego, że mam dopiero 22 lata, a jak powszechnie na tym forum wiadomo wiek to najważniejszy czynnik w jakimkolwiek pojęciu o życiu, już nie mówiąc o piłce, gdzie jeśli nie masz 35+ i przynajmniej 10 lat na tym forum, to jesteś chuja warty, pomimo, że nie popełniasz 3 błędów ortograficznych w 2 słowach i czasem postawisz jakąś tezę, zamiast tylko obśmiewać innych. |
Choc jeden w koncu zrozumial. Gile z nosa i do ksiazek gimbusy!!!
|
To Ty chcesz rozmawiać, czy się upokarzać, pogięło Cię? :D
Sprawdź sobie zawodniczą karierę Sobola to będziesz wiedział z kim miał okazję współpracować (dziwne, że będąc kibicem Wisły ktoś Ci musi te nazwiska przypominać). Różne są zadania asystentów, a jakie one są zależy od pierwszego trenera. Idźmy jednak Twoim tropem - jeden wykonywał ćwiczenia, inny pilnował ich poprawnego wykonania. Rzeczywiście, asystent nauczył się dzięki temu dużo więcej :D No cóż, jeśli Ty domyślasz się co Sobol prezentuje po tych ledwie kilku meczach, w których prowadził zespół, to naprawdę gratuluję :) Żałośni trenerzy - przykre, że tak oceniasz też Carillo. Z takim Pochettino współpracował Carillo, gdy ten obejmował zdaje się pierwszy zespół samodzielnie. Idąc Twoim tokiem myślenia - cóż on się mógł od niego nauczyć? Z tym wiekiem już nie przesadzaj... zresztą, zobaczymy jak poczytasz swoje posty za 15 lat :D |
Cytat:
Carrillo jest żałosnym trenerem w porównaniu do tych, których wspominałem we wcześniejszym poście. Absolutnie nie ta liga. |
Czyli Sobolewski nie wie, jak wygląda prawidłowo wykonane ćwiczenie wykonując je. Cholera, świat trenerki nie dla mnie.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
A co do bycia asystentem u Pochettino. Dwa lata pracy przy trenerze w Primera Division to jednaj jest coś. Potem jeszcze u Sousy też trochę poasystował. |
Cytat:
Ew. ustalić który z pary Sobol-Jop bierze CLJ, a który rezerwy. |
Cytat:
|
I kolejny raz tłumaczyć, że moja "pokręcona logika" nic takiego nie twierdzi :) Na przyszłość - czytaj całą dyskusję ;)
Cytat:
Niech będzie, że niepoważne jest takie porównanie - rozumiem, że z piłkarzami trenerzy nie rozmawiają o planowanej taktyce, nie prowadzą odpraw, są odcięci od takich nauk tajemnych? ;) Ja kończę temat, rozmowa nie poszła w stronę, w którą chciałem by poszła. |
Kazdy by się wkvrwił jesli na klubowym filmiku było by więcej ujęć asystenta.
Gosc ewidentnie ma nie równo pod kopułą albo takie szlify wykreował u Pochettino. |
Posłuchajcie słowa starego wiślaka. Idziemy złą drogą. Mam wielki szacunek do zarządu za wyciągnięcie nas z dramatycznej sytuacji, ale ten Carillo to jest makabryczna pomyłka.
To jest naprawdę dobry trener, ale nie na nasze warunki, on oczekuje czegoś zupełnie innego, czegoś, czego na dzień dzisiejszy nie dostanie. Zostańmy przy Sobolu, z ligi nie spadniemy, a może będzie kolejne 6 miejsce. Może 4, może 8, ale taniej i bez rewolucji. |
Cytat:
Zostały wspaniałe statystyki i wrażenie dobrej gry - tak samo wyglądało to za Kazika Moskala, fajna krakowska piłka tylko wyników brakowało, bo nie było jak za Kasperczaka czy pierwszego Smudy tylu zawodników na odpowiednim poziomie. Odejmując te 3 wygrane kiedy Carillo nastawił sie na grę z kontry, to jego dorobek staje sie słabszy. A koledze deszcz-pies (copyright by szprotson) gratuluje oglądania regularnego gry Videotonu kilka sezonów wstecz. Na jakim to było kanale ? |
Cytat:
|
Wystarczy, ze Kaziu Kmiecik ma;)
|
Swoją drogą Sobol mógłby się postarać zrobić licencje.
|
Cytat:
|
Cytat:
No i najważniejsze - czy ma predyspozycje żeby być dobrym trenerem w przyszłości czy to tylko nasze pobożne życzenia i sentymenty. A w ogóle to niech Zarząd ugasi jak najszybciej tą sytuację i zacznie kompletować kadrę bo treningi ruszają już za 9 dni. |
Przecież Sobolewski pokonuje kolejne szczeble wspinaczki po licencję, o czym Wy piszecie? "Mógłby się postarać" :D Przecież to trwa do jasnej cholery...
https://www.laczynaspilka.pl/trenerz...a-pro-2018-191 Swoją drogą - to będzie pro trener, jak tę licencję zdobędzie, tacy znakomici wykładowcy :D |
Cytat:
Bramkarze: (3) : Buchalik, Lis, Chorążka + Może Cuesta Obrońcy (9): Wasyl, Arsenić, Velez, Bartkowski, Bartosz, Pietrzak, Grabowski, Sadlok, Palcic Pomocnicy: (8): Halilović, Imaz, Boguski, Basha, Wojtkowski, Kostal, Małecki, Suljić, Napastnicy(4): Carlitos, Ondrasek, Kolar, Balaniuk Razem 24 zawodników z kontraktami. Juniorów nie doliczam. Tak samo jak nie liczę Żemło, Słomki, Drazgi choć pewnie któryś z nich wróci do nas. |
Buchalik jako pierwszy bramkarz wygląda źle: on jest w porządku, ale jako zmiennik.
Środek obrony wygląda niepewnie: Velez częste kontuzje, Wasilewski to raczej rezerwowy i popełnia sporo błędów, a dodatkowo gra nad wyraz agresywnie (tutaj świetnie pasuje Arsenić, ale on znowu traci sporo walorów, które pokazuje na boku obrony i tam jest po prostu lepszy). Atak wygląda bardzo źle: wymienieni napastnicy w liczbie 3-ech (Carlitosa nie liczę) zdobyli w sumie okrągłe zero bramek. Żaden z nich nie pokazał dotychczas nic, co zwiastowałoby jakąś eksplozję talentu w najbliższym czasie. Zgadzam się natomiast ogólnie co do liczby piłkarzy i pozycji, które obsadzić wciąż potrzebujemy. Z tym jednym zastrzeżeniem, że mając na uwadze "bramkostrzelność" naszych obecnych napastników, za Carlitosa nie potrzebujemy byle kogo, tylko porządnego, zweryfikowanego snajpera. Bez zdobywania goli nie mamy co liczyć na pozytywny wynik na koniec sezonu. A trzymanie Carlitosa do końca kontraktu nie ma większego sensu, bo trzeba na chłopaku sensownie zarobić i to chyba wszyscy rozumiemy. |
W tym nawale pobocznym wątków i osobistych wycieczek umknęła chyba istota problemu (chyba, że już ją wyjaśniono i celowo rozmawiamy teraz o przyszłości trenera Sobolewskiego?). W przypadku trenera Sobolewskiego i jego relacji z trenerem Carrillo istotne nie jest to, czy trener Sobolewski byłby dobrym pierwszym trenerem Wisły, ale czy nadaje się na asystenta.
Czy Sobolewski jest dobrym asystentem? Pachołki rozstawiać umie, gwizdać gwizdkiem potrafi, podpowiedzieć trenerowi coś nt. zachowania zawodnika na boisku też da radę. Lepszy albo gorszy, robi te kursy, był dobrym piłkarzem, w roli asystenta sobie radzi. Pijany albo spóźniony do pracy też pewnie nie przychodzi. Oznacza to, że jedynym powodem, dla którego moglibyśmy rozważać jego usunięcie ze sztabu jest: a) nielojalność wobec Wisły, b) stosunek do trenera Carrillo, który uniemożliwia współpracę, c) ustalenia pomiędzy Zarządem Wisły a trenerem Carrillo przed jego rozpoczęciem pracy (tj. obietnica, że z czasem cały sztab szkoleniowy będzie "jego") A jeżeli prawdą jest, że Carrillo zażyczył sobie też zwolnienia Łaciaka, to problem najwyraźniej wcale nie leży w Sobolewskim (chyba, że Łaciak i Sobolewski razem spiskują przeciw trenerowi, ale trudno mi w to uwierzyć, bo Zarząd, mając na uwadze interes Wisły, reagowałby). Krótko mówiąc, jeżeli nie było ustaleń, że Sobolewski i Łaciak odejdą, to nie ma żadnej przesłanki, by Sobolewskiego zwalniać. Jest to widzi mi się trenera Carrillo, który nie potrafi zaakceptować, że to Zarząd decyduje o polityce kadrowej klubu. Życzyłbym sobie, aby trener tyle energii włożył w doskonalenie "swojej filozofii", przede wszystkim czyniąc ją bardziej elastyczną, dopasowując do różnych stylów gry, taktyk, ustawień i - przede wszystkim - zawodników, których mamy i możemy mieć, a nie których wyśnił sobie trener. Jego życzenia będą w miarę możliwości i woli Klubu uwzględniane, ale on tu jest trenerem, a więc jedną z wielu osób współpracujących przy polityce kadrowej i współodpowiedzialnej za wyniki sportowe, po trochu może pomagającej przy organizacji klubu, ale na pewno nie jest właścicielem, prezesem, menedżerem i dyrektorem sportowym w jednym. |
Cytat:
Cytat:
Velez i Wasilewski to podstawowa para stoperów z końcówki sezonu, może tam grać też Sadlok i Arsenić. Do środka potrzebujemy jednego przecinaka. W ataku drugiego Carlitosa nie będzie, na nikogo drogiego nas nie stać, zdobywanie bramek będzie się musiało rozłożyć na resztę drużyny. Żadnego pożaru nie ma, w tym sezonie będzie pewnie biedniej. Czy gorzej sportowo okaże się w trakcie (ale nie po pierwszych pięciu kolejkach, płaczki). Tyle w temacie. Serio, nie ma tu żadnej filozofii - powiedziano już kilkukrotnie i wprost że zmniejszamy kadrę, musimy zmniejszyć stosunek wypłat do przychodów. Jak długo jest Ondrasek to blokuje on miejsce w budżecie płacowym. Druga rzecz że my chcemy zarabiać na transferach, więc będziemy dawać pewnie szansę Kolarowi, może Banyalukowi. Dojdzie pewnie jeden napastnik maks jeśli opylimy Carlitosa i tyle. Jak się komuś wydawało że całą kadrę wywalimy i sprowadzimy lepszą - nie wiem skąd takie idiotyczne założenie - to czeka go rozczarowanie. |
Bo kibice zapominają ze my mamy długi. I zamiast narzekać w necie kupili by karnet czy bilet i klub szybciej wyjdzie na prostą
|
Jeżeli to prawda, że Głowa otrzymał propozycję dołączenia do sztabu I drużyny to znaczy, że zarząd idzie na wojenkę z Carillo.
Zobaczymy co z tego wyniknie. |
Optymalnym rozwiązaniem byłoby utworzenie rezerw i tam włożenie dwójki naszych legend. Domyślam się jednak, że każdy ma swoje ambicje...
|
z jednej strony mogli by w rezerwach ogarnać młodzież dla której sa autorytetem.
Ewentualnie centralna liga juniorów zamiast JOPA a jopa do młodszych drużyn |
Cytat:
#kikowróć :p |
widać bystrzacy mają za dużo pieniędzy, chcą opłacać trzech trenerów
|
Cytat:
|
Oj zawsze Juan może wystąpić o rozwiązanie kontraktu bo zalegają z płatnościami...
|
I nakaza nam splate calej kasy do konca trwania kontraktu.
|
Genialny pomysł brylant17 :lol:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:54. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl