Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

arjen 09.08.2008 07:52

witam,
przepraszam, że nie czytałem całego wątku dyskusji na temat sytuacji w Gruzji, ponieważ być może powielę czyjąś opinię, ale chcę jedynie wyrazić swój pogląd. przechodząc do meritum, nie popieram Rosji, skłaniam się bardziej ku opowiedzeniu się po stronie Gruzinów - i to nie ze względu na historyczne uprzedzenia do Rosji, lecz ze względu na mój negatywny odbiór sposobu włączenia się w ten wewnętrzny konflikt w Gruzji Rosjan. nie można naruszać czyichś granic, nawet jeśli separatyści z danego kraju proszą o pomoc dane mocarstwo. należy w mojej opinii wstrzymać się z taką interwencją do czasu jej zaakceptowania przez np. Radę Bezpieczeństwa ONZ, której zresztą Rosja jest członkiem. jeśli RB ONZ nie akceptuje rosyjskiej propozycji rezolucji ws. jeszcze wówczas wewn. konfliktu Gruzinów, a urażeni Rosjanie zaczynają działania wojenne, to uważam, że jest to nie w porządku. tym bardziej nie wierzę w ich pokojowe intencje, jeśli obecnie bardzo starają się zablokować projekt rezolucji RB ONZ wzywający obie strony do zaprzestania działań (na razie niestety skutecznie). co więcej, Rosjanie posuwają się ponoć dalej (choć temu oczywiście niedługo zaprzeczą) - zgodnie z doniesieniami Gruzinów, atakują już nie tylko tereny zapalne, ale nawet tereny nie objęte do tej pory działaniami wojennymi w obrębie Gruzji. interesujące jest również doniesienie, że rosyjskie pociski miały również spaść w okolicy rurociągu Baku-Tbilisi-Ceyhan, umożliwiającego przesyłanie ropy naftowej z basenu Morza Kaspijskiego do Europy Zachodniej z pominięciem Rosji i Iranu. bardzo niepokoi mnie również przypuszczenie, iż Rosjanie mogą w najbliższym czasie zaatakować stolicę Gruzji, Tbilisi - które moim zdaniem jest co najmniej niebezpodstawne i bardzo racjonalne. fakt pozostaje faktem - Gruzini weszli na drogę działań zbrojnych, ale w żaden sposób nie zagrażając granicom Rosji, która, w moim przekonaniu, zachowuje się bardzo nagannie (b.delikatnie mówiąc), chcąc jedynie demonstrować swoją militarną potęgę (i to w dokładnie w okresie rozpoczęcia IO w Pekinie!) oraz realizować swoje interesy gospodarcze. dlatego wierzę, iż pod naciskiem USA, Wlk. Brytanii, kilku innych mocarstw, RB ONZ i NATO Rosjanie opuszczą tereny Gruzji, nie czyniąc większych szkód. mam też nadzieję, że wreszcie zaczną się zachowywać bardziej racjonalnie niż dotąd i przestaną tęsknić za dawną potęgą, a zajmą się budowaniem własnej demokracji, którą na razie można nazwać bardziej quasi-demokracją z wiadomych względów. mam też nadzieję, że w najbliższych dziesięcioleciach państwa sąsiadujące z Rosją będą w stanie się od niej uniezależnić, rola Rosji na arenie międzynarodowej zmaleje. a wracając do sedna sprawy, myślę, że pod patronatem ONZ można było (i chyba jeszcze będzie można) rozwiązać całą sprawę na drodze pokojowej - może Abchazja i Osetia nie powinny stanowić części Gruzji, jeżeli tak bardzo wyraźne są tu dążenia separatystyczne (także z uwagi na potrzebę konsekwencji w działaniach różnych państw i organizacji po takim, a nie innym rozwiązaniu kwestii Kosowa i Serbii), choć, co podkreślam, nie chcę zabierać akurat w tej sprawie głosu, bowiem niewiele wiem na temat sytuacji społecznej, etnicznej itd. w tej części Gruzji.

Sędzia 09.08.2008 09:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 582141)
Nie Sedzio, nie tylko chodzi o zwyczajną przyzwoitość, ale również o nasz cholerny interes.. komuś kiedys wspomniałem że Wegrzy sa proniemieccy i sie uśmiał bo znał tylko hasło: "Polak Węgier dwa bratanki..itd" jak wykazałem działanie Wegier i ich poparcie Chorwacji wraz z Niemcami przeciw Serbii, to jednak zrobiła sie cisza.

Antyniemiecka i silna Serbia na naszym południu jest wybitnie w naszym interesie (pomimo tego iż darze wielką sympatia Chorwatów).

Zaraz, zaraz - a co my mamy do roboty w Gruzji?

Nic.

Rosja jest tak słaba że niedawno oddali Chinolom kilkadzisiąt km2 bez wystrzału na wschodzie.

Własnie że musi. Bo inaczej nie ma żadnego argumentu aby uzasadnić rozbiór Serbii. Nawet w postaci naszego interesu.

Sedzio w porzadku.

Wykaż nasz interes w tym aby Abchazja jak i Osetia stanowiły nadal cześć Gruzji.

Wilku,

ależ Ty strasznie wszystko upraszczasz. Oczywiście, że silna Serbia jest dla nas czymś pozytywnym, jako czynnik ograniczający wpływy Niemiec w tamtym rejonie świata. Tyle że naszego interesu nie możemy rozumieć kategoriami kategorycznymi - lepsza silna Serbia, więc się za nic na świecie nie zgadzamy na rozbiór itd, a najlepiej to wyślemy Serbom pomoc wojskową. Interes to jest pojęcie, które podlega realizowaniu. Akurat w odniesieniu do Serbii, tam swoje interesy miały potęgi. I nasz nic nie znaczy. A zatem de facto nie mieliśmy w Kosowie żadnego swojego interesu, realnego, który moglibyśmy zrealizować.

Zupełnie zaś nie zgadzam się z Twoją opinią na temat Gruzji. My mamy stały, zawsze istniejący interes by osłabiać Rosję i osłabiać Niemcy. O ile w przypadku Niemiec to ich machina jest w tym momencie trudna do zatrzymania (zwłaszcza z Donkiem od Angeli jako premierem), natomiast możemy realizować ten scenariusz nadal wobec Rosji. I to dotyczy zarówno krajów bałtyckich (i na pierwszym miejscu winno być ich uzależnianie od energi z Rosji, zupełnie nie rozumiem czemu tak się wleczemy z tym mostem energetycznym itd.), Ukrainą, ale również z Białorusią (ostatnio coś się dzieje), i dalej z Armenią, Azerbejżdżanem, Kazachstanem czy wreszcie z Gruzją. Co więcej, silne wpływy Rosji w Gruzji spowodują, że Rosjanie położą łapy na tym rurociągu, który kilka dni temu został uszkodzony przez wybuch. Także z naszego punktu widzenia, powinniśmy popierać każde państwo, które jest w konflikcie z Rosją. Myślę że to jest tak proste wyjaśnienie naszego interesu w Gruzji, że nie rozumiem jak taka dyskusja w ogóle może mieć miejsce w Polsce, a co dopiero na tym forum. I w związku z tym jest dla mnie oczywiste, że nawet gdy ktoś akceptował rozbiór Serbii, to widząc nasz interes zagrożony realnie, i to taki który w jakimś tam stopniu mogliśmy realizować - że popiera Gruzinów.

Rosja zaś nie jest słaba - jest słaba wobec Chin, bo Chiny są potęgą i nie mają skrupułów. Natomiast wobec Europy czy wobec np. Gruzji Rosjanie będą nadal zachowywać się jak potęga - bo zachód jest po prostu zgniły ;)

Wreszcie chciałbym podsunąć nieco pomysłów dla wytłumaczenia przyczyn czemu teraz itp.

Z jednej strony, niewątpliwie był to policzek dla Chin - cały świat miał podziwiać chińskie otwarcie igrzysk, zamiast tego na pierwszym planie pojawiła się Rosja i Gruzja.

Po drugie, w kategoriach bardzo mało prawdopodobnych, w razie gdyby Rosja poniosła jakąś tam klęskę, w Rosji trzeba by było szukać winnego. Już dawno temu czytałem o tym, że Miedwiediew wcale nie będzie Putina kochał za to, że ten z niego zrobił prezydenta, i że kiedyś będą ze sobą w konflikcie. Być może więc, na tym tle też ten konflikt może mieć znaczenie.

Wreszcie - czyż to nie ciekawe, że Żydzi szkolili Gruzinów (ponad 1000 specjalistów) + sprzedaż broni? Być może zapadła decyzja o ataku na Iran, a Rosjanie się temu ostro sprzeciwiają. Zatem zrobienie Rosjanom kłopotu, który ich zajmie na jakiś czas, leży w interesie Izraela i USA, które zaatakują Iran.

Mareq 09.08.2008 09:25

Cytat:

Antyniemiecka i silna Serbia na naszym południu jest wybitnie w naszym interesie
Podaj przykłady anty niemieckości
Potencjalnej siły Serbii
Oraz wpływu tych czynników (a szczególnie jej położenia:rotfl:) na nasze bezpieczeństwo

Cytat:

jak wykazałem działanie Wegier
Mam nadzieje , że gdy pouczałeś swojego kolegę wielki historyku nie zapomniałeś powiedzieć o tym jak Węgrzy odmówili wojskom Niemieckim przejścia przez Słowację na Polskę a ponadto wysadzili mosty i tunele gdyby Hitler mimo odmowy zdecydował się na uderzenie od tej strony .

Cytat:

Zaraz, zaraz - a co my mamy do roboty w Gruzji?

Nic.

Rosja jest tak słaba że niedawno oddali Chinolom kilkadzisiąt km2 bez wystrzału na wschodzie.
Rosja dokonała zbrojnej napaści na niepodległe państwo . Nie jest słaba a dalsze okłamywanie się nie ma sensu . Jest naszym najgroźniejszym potencjalnym oponentem i trzeba utrącić jej łapsko póki się da .
Twoje egoistyczne gadki , to już o mdłości przyprawiają . Nic dziwnego , że Ty nie rozumiesz idei Unii Europejskiej skoro masz takie prymitywne spojrzenie na świat . Wiek XIX jak nic .

Ogólnie sprawa z mediami relacjonującymi ten konflikt jest ciekawa . Mamy wyraźnie dwie opcje sporu Rosjan i USA, media europejskie praktycznie na ten temat milczą . Na CNN wczoraj leciało o tym praktycznie cały czas . Co ciekawsze jeżeli chodzi o media rosyjskie o bez przerwy nadaje o tym anglojęzyczna Russia Today , rosyjskojęzyczne Viesti mówią o tym rzadziej . Ewidentnie chodzi o pokazanie zachodniemu odbiorcy kto jest dobry a kto zły , ogólnie można się nieźle uśmiać oglądająć tę stację . Propaganda na całego .

Ogryzek 09.08.2008 09:58

Sędzio

Całkiem ciekawe te twoje scenariusze. Zwłaszcza pierwszy. Propagandowa porażka Chinczyków:) Ale ten z przygotowaniem ataku na Iran brzmi dla mnie najbardziej prawdopodobnie. Zwłaszcza że w krótkim czasie będzie można go zweryfikować. (Izrael bądź USA powinny wkrótce zniszcyć nuklearne zaplecze Iranu)

Sędzia 09.08.2008 10:30

To z Chińczykami to tak tylko na dokładkę, psikus. Jak z tym, że chorążym USA był uchodźca z Darfuru (Chiny popierają władze w Sudanie)

kalashnikov2 09.08.2008 10:38

Bombardowane są cele w całej Gruzji, a nie tylko w Osetii. To wojna na całego.

Sędzia 09.08.2008 10:45

Nie przesadzałbym z tą wojną na całego.

Skoro Gruzini mieli wczoraj straty 30 żołnierzy, Rosjanie w pewnym momencie 15, to co to za wojna.

Wojna na całego była w Czeczeni, teraz każdy się powstrzymuje, widać że nikt nie chce żeby się to w jakąś krwawą łaźnię przerodziło.

Ale później może być różnie.

Mareq 09.08.2008 10:46

To wojna na całego.

Nie , to ochrona rosyjskich ,,peacekeeperów"
Trzeba rzucić okiem co tam CNN i RT nadają .

Marszałek 09.08.2008 11:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 582202)
Bombardowane są cele w całej Gruzji, a nie tylko w Osetii. To wojna na całego.

Na reakcję już za póżno, Gruzja jest już stracona, Moskwa powiększy teraz tam swoje wpływy na wszytkie obszary, aby w przyszlosci nie dopuścić do takich sytuacji,że prezydentem zostaje ktoś,kto się sprzeciwia wladzy w Moskwie. Opozycję już mają kupioną, wychodowaną,robią co leży w interesie Rosjan, teraz bolszewia dokończy dziela uzaleznienia od siebie Tibilisi.

A z naszej perspektywy? Nas nie powinno interesować czy jest to wstęp do wojny z Iranem czy tez nie. I tak jesteśmy w tej rozgrywce pionkiem. Nas powinna interesować sprawa ropy i gazu. A wychodzi na to,ze rurociąg możemy budować,ale i tak Rosjanie będą mieli na nim łapę. Gdzie nie spojrzymy to Rosjanie. W energetyce krajów z których moglibyśmy brać ropę są Rosjanie, lub mają kontrrolę nad terenami przesyłowymi. Jeszce Azerowie się opierają,ale po co Bolszewicy mają o nich kruszyć kopie,skoro ropa będzie płynąc przez ich teren.

Szkoda tylko,że Kaczyńskiemu nie udalo się zainteresować kogokolwiek na zachodzie sprawą Gruzji. Że nikt ze strategów nie postarał się opracować planu w którym ktoreś z malych mocarstw widzialoby w Gruzji jakiś biznes dla siebie. Anglia, Francja, cokowliek. Tylko z drugiej strony Kaczyński nie może spokojnie prowadzić ządnych dizalń,bo musi zmagać się z prymitywną nagonką dziczy. Ale to pewnie tez nie przypadek. Tak czy siak uważam,że jesteśmy ugotowani,a o uzniezależnieniu się energetycznym od Rosji możemy zapomnieć. Jesteśmy krajem zaleznym i tyle.

Sędzia 09.08.2008 11:15

Aż tak źle to chyba nie będzie, bo w Gruzji mocno siedzą USAńce.

Co najwyżej Gruzja straci Osetię i Abchazję, tzn. już oficjalnie uznane zostaną przez Rosję, albo ewentualnie pozostanie tak jak dotąd, tylko że z silniejszą rosyjską obecnością.

cpc 09.08.2008 11:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 581749)
Jeśli tylko ta "polityka miłości" "słoneczka peru" PO czy jak to się tu nazywa wpłynie korzystnie dla kraju,ludzie uwierzą że może być lepiej zamiast emigrować będą rzetelnie pracować na dobro naszej ojczyzny to jestem jak najbardziej za.Moge być "lemingiem":)

Nie Zbychu, świat nie jest idealny i nigdy nie będzie, chyba nie wierzysz w Utopie ??
Ludzie kierują się na dłuższą metę zawsze zyskiem i tym czy mogą swobodnie zarabiać pieniadzę i nie być okradanym. Jeśli mogą łatwiej prowadzić interesy i zarabiać kase w jakimś innym kraju to po prostu się tam wynoszą. Ludzie uciekali z Europy do USA by być "wyzyskiwanym" głównie dlatego, że tam było łatwiej o kase i tyle.
Cały ten bełkot, który ma na celu wskazanie innego powodu niż zysk, dla którego ludzie podejmują jakaś pracę z rzeczywistoscią nie ma nic wspólnego. Oczywiście są wyjątki, ale potwierdzają regułe.

Przy okazji warto odnotować, że ludzie dorabiali się fortuny w USA choć początkowo nie było tam żadnych ubezpieczeń. Widocznie, choć trudno w to uwierzyć bez ZUSu da się żyć :lol: a ludzie chcą podejmować ryzyko.

Podobnie Zbychu jest w temacie dyplomacji i wojen, wszyscy "świeci" tego świata .......ą o pokoju, ba powstanie całej tej UE to podobno sposób na trwały pokoj itd..., ale wcześniej czy później zawsze jest chłodna kalkulacja i efekt mamy, Ruscy wpadli do Gruzji nie pytając się nikogo.

Pora się obudzić panie Zbychu, pzdr

Marszałek 09.08.2008 11:45

Published: Saturday 09 August 2008 10:08 UTC
Last updated: Saturday 09 August 2008 10:08 UTC

Georgian President Mikheil Saakashvili has made a formal declaration of war against Russia. He has also asked the Georgian parliament for permission to proclaim a state of siege. This would increase both his authority and that of the army leaders.

Żeby było jasne,że nie rozmawiamy o potyczce w górach Kaukazu. Mamy wojne, bez względu na to jak media zlaezne będa to nazywać i strać się zmarginalizować. O tyle ruskim latwiej,ze jest olimpiada. Nie mzienia to faktu, zostało napadnięte suwerenne państwo a świat milczy, co dla mnie zaksoczeniem żadnym nie jest.

kalashnikov2 09.08.2008 12:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 582232)
Aż tak źle to chyba nie będzie, bo w Gruzji mocno siedzą USAńce.

Może wlasnie dlatego będzie źle? W Wietnamie i Korei Amerykanie też siedzieli, z tym że znacznie mocniej. Zresztą tylko ich silna fizyczna obecność sprawiła że komuniści tak szyko nie osiągneli sukcesu. Dzisiaj Amerykanie nie są skorzy do interwencji w Gruzji bo są uwikłani w Iraku i Rosjanie o tym wiedzą. Ruski zrobiom co chcom.

Cytat:

Co najwyżej Gruzja straci Osetię i Abchazję, tzn. już oficjalnie uznane zostaną przez Rosję, albo ewentualnie pozostanie tak jak dotąd, tylko że z silniejszą rosyjską obecnością.
Na tym mogą się nie zatrzymać, tzn. kaukaska "integracja" możę postępować dalej.

nicolas 09.08.2008 12:39

Gruzja! Przyjdź na wiec poparcia niedziela 15.00 Kraków Rynek Ratusz... Podaj dalej
Organizator: Stowarzyszenie KoLiber Kraków

Zapraszamy!

Wilku 09.08.2008 12:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 582170)
Podaj przykłady anty niemieckości
Potencjalnej siły Serbii
Oraz wpływu tych czynników (a szczególnie jej położenia:rotfl:) na nasze bezpieczeństwo

Nie błaznuj. I ja dalej z jewrooszołem chetnie poprztykam się, ale spychologia nie ze mną cwaniaku.

Jakakolwiek dyskusja z Tobą bedzie miała dalszy sens jak się odniesieszesz do tego.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 581972)
Dobra HIPOKRYTO - napisz wyraźnie dlaczego Sziptary z Kosowa mogły oderwać się od Serbii przy wsparciu innych, a dlaczego nie mają do tego prawa Osetyńcy czy też Abchazowie?
Tylko oszczędź mi głodne kawałki o prawach człowieka.

Cytat:

Rosja dokonała zbrojnej napaści na niepodległe państwo . Nie jest słaba a dalsze okłamywanie się nie ma sensu .
A czym był najazd NATO na Serbie w 99r?

Masz idealną analogie sytuacji, i gówno ma do rzeczy kto to robi.

Na razie tyle.

Sędzio ciekawy wywód ale musze miec więcej czasu aby odpowiedzieć.

Mnie ciekawi poza tym kto to zafundował (coraz bardziej jestem przekonany patrzać na przygotowanie Rosjan iż to jednak ich robótka) - jak się zachowają wielcy sojusznicy Gruzji USA.
Obstawiam ewakuacje i ich ucieczke. To tak dla przemysleń iż tarcza i ich stacjonowanie na naszym terenie cos by nam dało.

Abchazowie się właczyli.

K_2 09.08.2008 12:45

Mysle ze konflikt w Gruzji mozna "zadedykowac" wszystkim Euro-sceptykom.
Juz wiecie po co Polska jest w NATO i w UE ? Gruzja jest sama ,to Ruscy im wjezdzaja jak ciepły nóż w masło.NATO dziala przynajmniej jak straszak.

AYALA 09.08.2008 12:57

oby tylko ten konflikt nie przerodził sie w drugą Czeczenie

DrewniaQ 09.08.2008 13:07

Wojna z Gruzją jest wojną o dominację całkowitą o ropę i gaz.
Przez Grzuję idą idą już i szły by rurociągi, do Europy co skomplikowało by sprawę. Żal mi Gruzinów, bo nie mają szans.

Jednocześnie Ruscy zaatakowali akurat na czas olimpiady.
Świat patrzy na Pekin, więc cała uwaga nie pójdzie na nich.

Ruscy zawsze byli wredni. Ich sposób myślenia. Tak jak myślą o Polsce, jako o zdrajcach, że Katolicy, że proeuropejscy!

DevilMayCry 09.08.2008 13:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 582207)
Nie przesadzałbym z tą wojną na całego.

Skoro Gruzini mieli wczoraj straty 30 żołnierzy, Rosjanie w pewnym momencie 15, to co to za wojna.

Wojna na całego była w Czeczeni, teraz każdy się powstrzymuje, widać że nikt nie chce żeby się to w jakąś krwawą łaźnię przerodziło.

Ale później może być różnie.

hmmm jeżeli rozpatrujemy to pod takim względem to ok. Tylko co z tym 1.5 ofiar wśród ludności cywilnej :/ (jak na razie)

AYALA 09.08.2008 13:13

Gruzini wycofali cały swój kontyngent ( 2 tyś żołnierzy) z Iraku.Zanosi sie wiec na krwawy konflikt

kalashnikov2 09.08.2008 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez K_2 (Post 582300)

Oraz tym, którzy wyśmiewali likwidację WSI, służby będącej personalnie bezpośrednim przedłużeniem matuszki Rosji. Pytanie, po co Tusk przywraca ich na stanowiska?

Cytat:

Juz wiecie po co Polska jest w NATO i w UE ? Gruzja jest sama ,to Ruscy im wjezdzaja jak ciepły nóż w masło.NATO dziala przynajmniej jak straszak.
Nam coś takiego nie grozi z racji położenia oraz tego że mimo wszystko byliśmy krajem autonomicznym (PRL) natomiast Gruzja była integralną częścią ZSRR. Skoro ZSRR pozwolilo rozpaść się blokowi wschodniemu i wyprowadziło wojska bez gróźb - to niby dlaczego mieliby wracać. Mimo totalnej zależności jednak wobec Polski nie mają tylu roszczeń co wobec Kaukazu. A jeśli Niemcy z Rosjanami się dogadają to nam nikt i nic nie pomoże (nie chodzi o wojnę, ale kwestie ekonomiczno-polityczne).

Rosja chce przejąć rurociągi by stać się wobec Europy monopolistą surowcowym. Wtedy będą mogli dyktować wysokie ceny, z czego będą żyć.

DevilMayCry 09.08.2008 13:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez K_2 (Post 582300)

W dzisiejszych czasach straszakiem jest posiadanie głowic nuklearnych oraz rakiet zdolnych do ich przenoszenia.Już widzę jak NATO i UE reagują na atak Rosji na Polskę (tfuuu odpukać).Nota potępiająca atak, i może wysłanie wojsk ,ale dopiero po tym jak armia rosyjska przebiegnie się po naszym kraju, ustawi swoich ludzi na stanowiskach (oczywiście będących pro rosyjskimi), coś a'la 2 wojna światowa.My w Europie jesteśmy niestety nikim- ani złóż ,ani w/w broni atomowej ,ani to bogaty kraj i to tego z tzw. europy drugiej kategorii.

K_2 09.08.2008 13:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 582344)
Oraz tym, którzy wyśmiewali likwidację WSI, służby będącej personalnie bezpośrednim przedłużeniem matuszki Rosji. Pytanie, po co Tusk przywraca ich na stanowiska?

:lol: Czyli gdyby Macierewicz nie zlikwidowal WSI ,to dzis mielibysmy wojne z Rosja ?. Jak rozumiem Gruzini maja swoje WSI ,ktore nie zostalo rozwiazane i wywodzi sie ono z ZSRRi to ono sprowokowalo konflikt wojenny ?
Niektorzy maja naprawde bardzo ciekawe konkluzje ,nawet o wojne Rosji z Gruzja mozna posrednio obwinic Tuska i mu dokopać..
Nie dziwie sie ze PIS i SLD maja takie slabe notowania w stosunku do PO , bo "konstruktywna opozycja" to jakas farsa.Jedynie na co stac PIS to 5 konferencji prasowych na dzien Ziobry,ktory wczoraj juz nawet bronil Dochnala ,ze zostal skandalicznie zatrzymany i nie mogl sie pozegnac z żoną ( sami go trzymali ponad 3 lata w areszcie wydobywczym :lol: ) .Ziobro bedzie w opalach we wrzesniu to biedak nie moze nawet na wczasy jechac,tylko musi sie lansowac jako stroz prawosci .Swietny jest tez "konstruktywny opozycjonista" Mularczyk ktory opowiada o Szetynie
Nie chce sie naprawde tutaj klocic o takie bzdury ,ale to taka dygresja o co mozna obwiniac Tuska i jak merytoryczna i konstruktywna jest opozycja w tym kraju.

kalashnikov2 09.08.2008 14:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez K_2 (Post 582357)
:lol: Czyli gdyby Macierewicz nie zlikwidowal WSI ,to dzis mielibysmy wojne z Rosja ?.

Jeśli wstepujemy do NATO to wypada by kadry polskich służb byly nie powiązane z KGB. Przez wiele lat aż do likwidacji WSI Polacy byli wśród oficerów NATO traktowani jako osoby drugiej kategorii, wlasnie z powodu genezy WSI.

Jesli to nie jest dla Ciebie żaden argument to zrozum że zwykla przyzwoitość zwykła wymagała by przedłużeniu KGB uniemiożliwić legalne działanie w Polsce.

Cytat:

Jak rozumiem Gruzini maja swoje WSI ,ktore nie zostalo rozwiazane i wywodzi sie ono z ZSRRi to ono sprowokowalo konflikt wojenny ?

Niektorzy maja naprawde bardzo ciekawe konkluzje ,nawet o wojne Rosji z Gruzja mozna obwinic Tuska..

Nie chce sie naprawde tutaj klocic o takie bzdury ,ale to taka dygresja o co mozna obwiniac Tuska i jak merytoryczna i konstruktywna jest opozycja w tym kraju.
Sam sobie wkręcasz takie wymysly, po to by mi imputować jakobym je wypowiedzial i by je nastepnie skrytykować. Wkrecasz sobie rzeczy których nikt tu nie powiedział.

A to dlatego że gdy na topie jest krytykowanie mocarstwowosci Rosji i ich gierek - grzecznie spytałem, po co Tusk przywraca ludzi WSI? :rotfl:

K_2 09.08.2008 14:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 582373)
Sam sobie wkręcasz takie wymysly, po to by mi imputować jakobym je wypowiedzial i by je nastepnie skrytykować. Wkrecasz sobie rzeczy których nikt tu nie powiedział.

A to dlatego że gdy na topie jest krytykowanie mocarstwowosci Rosji i ich gierek - grzecznie spytałem, po co Tusk przywraca ludzi WSI? :rotfl:

Pisalismy o wojnie w Gruzji , o NATO a ty piszesz o przywracanych ludziach z dawnych WSI przez Tuska.Jesli piszesz w takim kontekscie to nie dziw sie ze mozna z tego wyciagnac takie wnioski ,ze Tusk chce nas oddac Rosji i ze dziekujmy Macierewiczowi ze to uczynil.Argument typowy z kazdej jałowej debaty politycznej ,w ktorej kazdemu mozna przypisac wszystko

kalashnikov2 09.08.2008 14:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez K_2 (Post 582381)
Pisalismy o wojnie w Gruzji , o NATO a ty piszesz o przywracanych ludziach z dawnych WSI przez Tuska.Jesli piszesz w takim kontekscie to nie dziw sie ze mozna z tego wyciagnac takie wnioski ,ze Tusk chce nas oddac Rosji i ze dziekujmy Macierewiczowi ze to uczynil.Argument typowy z kazdej jałowej debaty politycznej ,w ktorej kazdemu mozna przypisac wszystko

Diabel tkwi w szczegółach, skoro cieszymy się z niezależnosci i czlonkostwa w NATO to dobijmy też proKGBowskie ścierwa. To ze tutaj Tusk zrobil coś niedobrego przywracajac część tych ludzi jest faktem.

K_2 09.08.2008 14:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 582389)
Diabel tkwi w szczegółach, skoro cieszymy się z niezależnosci i czlonkostwa w NATO to dobijmy też proKGBowskie ścierwa. To ze tutaj Tusk zrobil coś niedobrego przywracajac część tych ludzi jest faktem.

No w tym zdaniu jest sens (czy ono jest prawdziwe czy nie ) ,ale tamta argumentacja moim zdaniem byla bezsensowna.
Wracajac do NATO.Ktos powyzej napisal ,ze jak do czegos dojdzie to i tak Nas Nato nie obroni ,ze bedzie powtorka z historii. Ja sadze jednak ,ze NATO( i UE tez) dla Nas ma realna wartosc .Zawsze z takim argumentem Rosja sie musi liczyc i pomyslec zanim beda chcieli nam zrobic krzywde militarnie. Z Gruzja sie nawet nie musieli liczyc. Polska miala duzo szczescia ze w latach 90 prezydentem Rosji byl Borys Jelcyn ,gdyby wtedy byl Putin to obawiam sie ze kraje takie jak Polska czy Litwa ,miala by o wiele wiecej problemow zanim by weszly do NATO i UE

kalashnikov2 09.08.2008 14:41

http://www.tvp.info/news.html?direct...88&news=768809

sambo 09.08.2008 15:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 582076)
Ja w tym logiki nie widzę. Gdyby tak było jak zakladasz, to wystarczyło,aby Rosja ogłosiła niepodległość Osetii i byłby spokój. Amerykańce by przyklepali i obie strony byłyby zadowolone. Tylko Gruzini mieliby jeszcze większy problem,bo naprzeciw siebie mieliby i USA i Rosję. Tak więc teoria o wspólnym dealu średnio się kupy trzyma.

Poza tym Saakaszwili opiera się na tym co mu mówią doradcy i jak mu są przedstawiane i w jaki sposób opracowane są dane wywiadowcze. To jest kluczowe, przeciez sam tego nie robi. **** wie,może gość celowo jest wprowadzany w błąd. Na jakiejś podstawie zachowuje się tak a nie inaczej.

Co do tego,że byłą to zaplanowala operacja nie ma najmniejszej wątpliwości. Cały świat skupiony na otwarciu olimpiady, wszytkie TV i agencje się tam zebrały, więc można było rozpocząć rozpierduchę w miare cicho. Choć CNN daje o tym non stop, podobnie Aljazzera angliekso języczna. Ale już Sky nie. Ciekawe jaką odpowiedz przygotowali Gruzini,choć nalezy zalożyć,że Rosjanie mają w samym rządzie gruzinskim bardzo dużo agentury. Widać,że to bardzo precyzyjna akcja.

Problem w tym, że Gruzja na dobrą sprawę jest strategicznie ważna dla niektórych krajów europejskich np. dla Polski. Położenie Gruzji może być kluczem dla bezpieczeństwa energetycznego etc. etc. - To nie Serbia. Ogłoszenie niepodległości Osetii i Abchazji byłoby "sprawdzam" dla wszystkich krajów - a na pewno dla amerykańców. Ich określenie w tej kwestii, determinowałoby rozchwianie i tak już napiętego układu, jaki sobie stworzyli w Europie Wschodniej.

Obecny sposób rozdania kart - jest wygodny dla ruskich i amerykańców.

Przykład ten pokazuje, że Ruscy atakując jakiekolwiek państwo będą bezkarni. Pokazuje również gdzie amerykańce mają swoich maluczkich sojuszników - mają ich głęboko w dupie.

Jestem ciekaw coby się działo, gdyby w Gruzji była tarcza antyrakietowa.

Celowe wprowadzenie w błąd... hmm oby się nie okazało, że jednak Saakaszwili jest idiotą.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 582086)
Ja na dzisiaj przyjmuje iz ma to związek z wyboromi w USA, Irak, Osama się opatrzyli więc pora na Rosje. I rzecz w tym iz może liczyli iż Rosja ze wzgledu na zmiane władzy jest niezbyt przygotowana, a tu nastepnego dnia cała armia (w sensie zw. taktycznego) ruszyła i teraz Amerykańce nie wiedza co zrobic.

Ktos przedobrzył.. tylko jeszcze niewiadomo kto.

hmm - gra idzie o dużą stawkę, jest więc wszystko możliwe

PS: Błagam, nie karmcie trolla - który z powrotem się reaktywował.

Sędzia 09.08.2008 15:41

Gruzja miała swoją szansę, gdyby nieco lepiej to przygotowała. Gdyby udało się im rozwalić ten tunel, o którym można poczytać w niektórych relacjach, to chyba ruskie tak szybko by tam nie przerzucili swoich sił. Ale ruscy też byli gotowi, więc pewnie to zabezpieczyli. I dlatego Gruzinom nie wyszło.

kalashnikov2 09.08.2008 15:45

Opolszczyzna...Political fiction na motywach kaukaskich

Wilku 09.08.2008 16:15

Buhaha..

Mareq no to teraz swiat Ci sie zwali na głowe...

Na pasku wsi24 widniała taka informacja: "Wiceszef Szwabskiego MSZ, zarzucił.. Gruzji łamanie prawa międzynarodowego"

:rotfl:

Wychodzi na to ze jestem nie tylko ruskim agitatorem, ale i szwabskim :rotfl:

Kalashnikov zapomniałeś zadedykowac tego Marqowi.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 582450)

Tylko Kaukaz?

Otworzyło sie puszke Pandory z Kosowem, i tylko poganiacze bydła zza wielkiej wody mogły nie mieć świadomości że od tego momentu zmieniło się wszytko.

kalashnikov2 09.08.2008 16:55

a więc oś Berlin - Moskwa działa w najlepsze.

Wilku 09.08.2008 16:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 582486)
a więc oś Berlin - Moskwa działa w najlepsze.

No co Ty... Mareq zaraz "udowodni" iz Niemcy to 100% Jewropejczycy, marzacy tylko o szczęściu nieistniejącego ludu jewropejskiego, bo cóż ich może łaczyć z Ruskimi? :>

:/

Jak ja nie lubię mieć często racji.. :/

Marszałek 09.08.2008 22:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 582337)
Gruzini wycofali cały swój kontyngent ( 2 tyś żołnierzy) z Iraku.Zanosi sie wiec na krwawy konflikt

Normalne działanie, skoro jest się napadniętym to trudno,aby żołnierze z Iraku bezczynnie się temu przyglądali. Problem w tym,że oni ich nie wycofali,ale chcą wycofać. Amerykanie muszą ich przerzucić,a czy zrobią to w zaistniałej sytuacji? Ci zołnierze w Iraku są karta sprawdzająca dla Amerykanów.

Tak swoją droga to Bolszewicy licząc na to,że świat będzie cicho siedział mają poniekąd racje, ale i tak jest tutaj element niebezpieczeństwa, gdyż teoretycznie mogą polec propagandowo. Jakby to wyglądało, gdyby kolejne kraje zaczęły się wycofywać z olimpiady na znak protestu. Ruscy byliby w duzym kłopocie. Kreśląc scenariusze ataku pewnie na kilka procent ocenili taką możliwość jako reakcje ze strony świata.

Co do Niemców. Oni będą popierać dzialnie Rosji, bo raz mają wspólne interesy a dwa, bardzo im zalezy na takich precedensach,aby w przyszlosci sobie odbić Opolszczyzne czy Śląsk. I tutaj się nie łudżcie, ale UE nie zareagowałaby ani słowem. W końcu w większości jest fiannsowana z pieniędzy Berlina, a USA, cóż jak nie bedzie u nas tarczy to będa nas mieć w dupie jak Gruzje. A znając ichj pragmatyzm, to nawet jakby była tarcza,to interesowałoby ich tylko to, aby nikt do instalacji się nie miszał. Czyli nieważne kto rządzi byleby oni mieli spokój ze swoim sprzętem. Szczerze powiedziwasz to nie wiedze kraju w UE i NATO,który by nam w podbnej sytuacji do Gruzji pomógł. UE,ONZ,OBWE,NATO,SEATO, wszytkie te organizacje sa huja warte. Ot tylko na papierze jakieś zapisy, a no i kasa na administrację aby to dziadostwo utrzymywać.

Tak więc patrzymy i miejmy nadziej,że Ruskie zostaną za to ukarani,aby nie doszło do jakiegoś kolejnego precedensu. Jeden już mamy w postaci Kosova. Teraz tworzyt się kolejny, można atakować suwerenne państwo i nic za to nie grozi.

Mareq 10.08.2008 00:04

Cytat:

Mareq no to teraz swiat Ci sie zwali na głowe...
Z moim światem wszystko w porządku .
Z punktu widzenia Niemiec jest to słuszne posunięcie . Z mojego punktu widzenia jest to bardzo zła decyzja . Natomiast liczę na to i jestem niemal przekonany , że UE nie zajmie takiego stanowiska jakie w tej kwestii zajmują Niemcy . Była by to niedopuszczalna i tragiczna decyzja .
Wychodzę z prostego założenia , które Tobie trudno przyjąć , że owszem Niemcy mają sporo do powiedzenia w UE jednak Unią same w sobie nie są .
Póki co prezydenci 4 krajów UE wydali bardzo stanowcze i bardzo dobre oświadczenie . Nasz Prezydent wypowiada się z równą stanowczością i determinacją za co należą mu się wielkie brawa .
Póki co mam niezły ubaw oglądając Russia Today , chociaż słowo ubaw może być nie za bardzo na miejscu.

Gwiaździsty 10.08.2008 00:23

Przyjadą stare dziady, posiedzą , popierdzą, popiją i.....wydadzą ośwaidczenie, które będzie można wrzucić do kosza. Cała UE. Jak Liga Narodów w 1939 r.

Mareq 10.08.2008 00:47

Faktycznie cholernie trafne porównanie...
Jak już nawiązujemy do LN , to warto wspomnieć , że wszelkie dzisiejsze próby Rady Bezpieczeństwa złagodzenia konfliktu są skutecznie blokowane przez Rosję .
A co do oświadczenia UE i działalności dyplomatycznej , to po pierwsze nie ma co komentować efektów zanim jakiekolwiek działania zostały podjęte
Po drugie co mają innego zrobić ? Wysłać armię której nie ma ? Użyć struktury dyplomatycznej która nie jest tak rozbudowana jak powinna (patrz TzL ) ?

wyar 10.08.2008 01:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 582421)
Problem w tym, że Gruzja na dobrą sprawę jest strategicznie ważna dla niektórych krajów europejskich np. dla Polski. Położenie Gruzji może być kluczem dla bezpieczeństwa energetycznego etc. etc. - To nie Serbia. Ogłoszenie niepodległości Osetii i Abchazji byłoby "sprawdzam" dla wszystkich krajów - a na pewno dla amerykańców. Ich określenie w tej kwestii, determinowałoby rozchwianie i tak już napiętego układu, jaki sobie stworzyli w Europie Wschodniej.

Obecny sposób rozdania kart - jest wygodny dla ruskich i amerykańców.

Przykład ten pokazuje, że Ruscy atakując jakiekolwiek państwo będą bezkarni. Pokazuje również gdzie amerykańce mają swoich maluczkich sojuszników - mają ich głęboko w dupie.

Jestem ciekaw coby się działo, gdyby w Gruzji była tarcza antyrakietowa.

Celowe wprowadzenie w błąd... hmm oby się nie okazało, że jednak Saakaszwili jest idiotą.

hmm - gra idzie o dużą stawkę, jest więc wszystko możliwe

PS: Błagam, nie karmcie trolla - który z powrotem się reaktywował.

Sambo,a moge sie dowiedziec,kto nim zacz ?

Gwiaździsty 10.08.2008 10:44

Cytat:

Po drugie co mają innego zrobić ? Wysłać armię której nie ma ? Użyć struktury dyplomatycznej która nie jest tak rozbudowana jak powinna (patrz TzL ) ?
No właśnie. Bezradni, jak dziecko we mgle. Kiedyś był taki facet z jajami nazywał się Regan. I użył jednej z rzeczy, której nie lubią paparuchy czyli sankcje gospodarcze. Pytanie czy ta skorumpowana UE (wielcy obrońcy praw człowieka i demokracji ale w małych krajach) jest w stanie to powtórzyć . Bo papierowe ośwaidczenia to można w klozecie.... Zresztą już specjaliści od wspólnego paktowania (Ribbentrop-Mołotow) jadą po Gruzji wspólnie. Niebawem ten tandem zacznie zagrażać i nam jak to zawsze w historii bywało, a co wychowani na Geremku wmawialiże to nasi przyjaciele i to co robią to dla naszego wspólnego europejskiego dobra.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:05.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl