![]() |
Myślę że mam takie same dowody na straty finansowe , jak Ty na rozmowy Piechniczka z Rogalą i całą historie w bazie Cupiała . Przypuszczam że miała ona miejsce , ale jej przebieg jest tylko Twoimi domysłami . Podobnie jak Smudowanie w Wiśle . Krakanie o tym jest nie mniejsze niż o słabych wynikach finansowych Wisły - czego zresztą nikt nie ukrywa nawet wśród zawodników ( spóźnione wypłaty ) .
Pytanie w tym momencie . Skoro Basałaj nie dotrzymał obietnic , (czyli czytaj) nie miał aż takiego wpływu na Cupiała to dobrze o nim świadczy czy źle jako o prezesie zarządu ? Nie miał siły przebicia - nie takiego prezesa nam potrzeba . szczerze to wolę żeby nikt nie obiecywał gruszek na wierzbie i się pozytywnie zaskoczyć , nic słuchać bajek basałajek bez pokrycia . W tym Bednarz którego zresztą nie lubię ma u mnie plus - nic nie obiecuje . Nie mamy prezesa z bajek disneya to pogódźmy się z tym co jest . Z dwuletniego okresu funkcjonowania w Wiśle najlepiej wypada Valckx . Dano mu możliwości , miał wpływ na kurek z pieniędzmi ( oczywiście do pewnych granic) , miał wolną rękę . Robił co chciał . Fakt że zakładał plan dwuletni na funkcjonowanie w klubie juz było błędem Basałaja - trzeba było założyć plan 4-letni to mielibyśmy przynajmniej w klubie perspektywicznych zawodników - a mamy dobrych , ale podstarzałych graczy . |
Cytat:
Wisła „stawiająca na Polaków” to marzenie całego „krajowego establishmentu polskich działaczy i menadżerów” mogących funkcjonować i zarabiać tylko tutaj, w oparciu o krajowe produkty (bo zwykle tylko takie mają w swoich stajniach). Bednarz będzie realizował teraz ich interesy. Valckx od początku miał przeciwko sobie naprawdę mocnych przeciwników, czekających tylko na najdrobniejsze potknięcia. W sporcie każdy musi kiedyś w końcu przegrać, mieć kryzys, więc przyszedł moment, że się doczekali i bezwzględnie wykorzystali swoją okazję. |
Cytat:
W samej rzeczy Markusie, wygląda na to, że Piechniczek bezczelnie postraszył Cupiała zarzutami wobec Holendrów, między innymi dot. ich współpracy z menadżerami nie polskimi . To nie był raczej nagły atak emerytowanego spawacza, lecz zaplanowany atak na holenderską Wisłę Cupiała. Cupiał wymiękł w/g tego co widać i tyle, bo nie uwierzę, że nie potrafi kojarzyć faktów, aby uświadomić sobie bezczelność tego ataku, wraz z własnymi pracownikami, takimi, jak Rogala, natychmiast występującymi z propozycją Bednarza na prezesa i Kapką na szefa od spraw sportowych. Probierz to ich produkt oraz nadzieja, że kasa Cupiała nadal będzie w ich zasięgu na poziomie mistrzowskim. Wystarczy współpracować w Polsce z polskimi menagerami, jak twierdzi Piechniczek i zespół stworzony z niczego, będzie prawdopodobnie mógł grać o mistrza, a potem odpadnie z kolejną Levadią w prawdziwych rozgrywkach sportowych. Szkoda, że rozmawiamy o takiej a nie lepszej Wisle. Nie ucieszy mnie niestety, nieunikniony upadek obecnych pseudo-doradców Cupiała, gdyż jak widać, cierpi na tym wyłącznie Wisła, która aż krzyczy przy tak zamożnym sponsorze o stabilizacje i profesjonalizm na poziomie europejskim, a nie o niekończące się ekstremalia Cupiała z cyklicznymi rewolucjami. Pozdrawiam ze smutkiem, gdyż uważam Wisłę tej edycji, za najbardziej przegrany klub. Nie Legie czy Pasy lub innych a Wisłę właśnie, bo nie ma nic gorszego, gdy właściciel, niszczy to, co sam zbudował przed chwilą, wspólpracując z obcymi, a nie własnymi pracownikami. |
Markusie i kocie chciał by się napisać ....icie Hipolicie, ale niestety macie rację i się podpisuję oboma rękami pod Waszymi postami.
Koledzy kapki dobiorą nam zespoł który pod wodzą Proboierza dokopie do pucharów i witajcie Levadie. A był plan, był pomysł ale niestety nagonka medialna i bzdury o Krakowskiej piłce skutecznie wszystko zburzyły i wracamy od początku. |
Cytat:
TAK. (UWAGA: Przytaczam z pamięci bo nie chce mi się szukać, żebyś mi literowki nie zarzucił itp) Cytat:
Dla mnie te jego wszystkie wypowiedzi to jest gra pod kibiców. Doskonale wie, że jak straci poparcie najzagorzalszych fanów to nie będzie miał żadnego argumentu... Piszą tu wszyscy, że nie da się zmienić drużyny w 2 miesiące. A ja przypominam sobie mecze w wykonaniu Wisły pod wodzą Moskala. Z Odense wszyscy przecierali oczy ze zdumienia, to samo ze Śląskiem czy Twente. Może przypadek, może nie. Dla mnie Wiśle Moskala brakowało szczęścia...jednego, dwóch skutecznych meczów. Na koniec zaznaczę, że nie jestem za zwolnieniem Probierza, głupotą byłoby nie danie mu szansy przepracowania z zespołem. Jednak coraz bardziej wkurzają mnie te Jego konferencje, na których pieprzy w koło to samo, a większość kibiców łyka to jak młody pelikan. Nie wiem czy młodzi kibice pamiętają jakim piłkarzem był Probierz? Ja mam 23 lata a do dziś pamiętam jak zrobił w czerwień Ryśka Czerwca...Probierz zawsze był cwaniakiem, który kopał, gryzł i symulował. Przypuszaczam, że i trenerem takim jest, czyli wszystko co mówi, trzeba dzielić przez 2. Smuci mnie fakt, że większość fanatyków broniących Probierza (jak na razie chyba tylko za piękne słowa) do porządku dziennego przeszło po zwolnieniu Kazia Moskala. który jest faktyczną legendą Wisły i chyba zasłużył na szansę, zwłaszcza, że wyniki miał takie jak Probierz, a gra była co tu dużo mówić, lepsza. |
może jestem naiwny, ale mam nadzieje ze pod koniec roku 2012 w klubie już nie będzie maga polskiej myśli szkoleniowej Probierza, bo z nim to nie ma szans na puchary
z nim nie ma szans na jakikolwiek rozwój. a potem za nim kopa powinien dostać Bednarz,Rogala i Kapka. chociaż pewnie tych dwóch ostatnich panów nie da się tak łatwo pozbyć. Kot i Markus świetnie opisaliscie sytuacja jak jest w Wisle, to jest istna patologia. Basałaj i Holendrzy mieli jakiś plan, uwazam ze Basalaj mial plany na 2-3 lata, mial jakas wizje ale holendrzy mistrza zdobyli, Cupial sie napalil na LM i wszystkie plany poszly w odstawke a teraz wszedzie sie oczernia jacy to zli holendrzy,basalaj itd. |
Holendrzy nie nie weszli do LM, a przegrali derby z Cracovią.
|
Cytat:
|
Cytat:
A Polacy odpadli z Levadią, Karabachem i zremisowali derby dzięki czemu mistrzostwo zdobyła Amica. Jakoś po tych wydarzeniach odsuwanie od pierwszego składu nie było potrzebne, prawda? Dopiero ci wstrętni Holendrzy przegięli pałę. |
Cytat:
Wątpie, aby w obecnych realiach ligowych udało się zbudować porządny zespół oparty na Polakach takich jak Garguła, Boguski, Wilk, Czekaj czy Uryga. Niestety kolejna zmiana kierunku polityki Cupiałowi tym razem nie ujdzie na sucho... |
A skąd założenie że Wisła dla Cupiała powinna być dochodowa?
A może jest właśnie tak że to jest miejsce dla dorobienia dla kolegów/partnerów biznesowych? Niestety muszę się zgodzić z kotem - ręka rękę myje głosi stara zasada. Kolejna to - gdy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Ktoś zarabia na sytuacji takiej jaka jest, i tym kimś z założenia nie musi być klub. Wracając so tematu, abstrahując od umiejętności trenerskich Maaskanta, to Wiśle Holendrów przyświecał jakiś plan rozwoju, z trudem ale REALIZOWANY. Nie wiem i chyba nigdy się nie dowiem jaki plan rozwoju ma Probierz i Bednarz. |
Wg Cafe Futbol, Wisła będzie trenowała do końca maja. Powinni do końca czerwca, bo niektórym kopaczom dajemy miesiąc niezasłużonych wakacji.
|
tez się podpisuję pod postami kota i markusa. od dawna tez uwazam jak lazy, ze Wisła SA to celowo skonstruowany twór dla łatwiejszego zycia wzystkich kapkopodobnych, którzy pomogli kiedys Cupiałow w jakiś spsoób, a teraz on nieustannie musi im się odwdzięczać.
|
Cytat:
:D |
Pajlic odwieszony na dzisiejszy mecz, ja tego chłopa juz nie rozumiem ... nagle 4 godziny przed meczem zauwazył że mu obrońcy brakuje
|
Jeśli odwieszony, to też pewnie przedłużą z nim kontrakt w Wiśle.
|
Cytat:
|
Po zmianie Kazia Moskala na Probierza myślałem, że to niepotrzebne zamieszanie bez potencjału na poprawę - takie "zamienił stryjek siekierkę na siekierkę"
Teraz jestem pewien, że to był błąd - siekierkę zamienili na kijek. Takimi histerycznymi ruchami Probierz więcej psuje niż zdążył i umiał poukładać. Nie zbuduje drużyny nawet mając dobrych zawodników. |
Probierz to tylko kolejna marionetka w rękach Kapki i ludzi, których za nim stoją. Człowiek, który nie postawi żadnych wymagań, dostosuje się w pełni do polityki personalnej, jaką mu narzucą. Dołączy do swojej drużyny kogo chcą i mu dadzą, zawiesi/odwiesi kogo mu każą. Nie upomni się o bazę, Akademię, scouting, nie zaproponuje żadnej własnej strategii i wizji funkcjonowania klubu. Nie będzie o nią walczył. Podda się każdej. Każą mu stawiać na młodych Polaków, posłusznie będzie stawiał.
Pacynka w rękach Bednarza i Kapki. Jak każdy polski trener tego pokroju. A jak się zbuntuje w tej roli, poleci jak inni przed nim. |
właśnie bardzo dobre są to posunięcia, takimi posunięciami tworzy się charakter drużyny, nieważne z jakiego kraju jesteś, nieważne ile masz lat ważna jest jedna sprawa w każdym meczu dajesz z siebie maksimum umiejętności!
Presja w tym klubie była od zawsze i będzie, więc ktoś kto takiej presji nie potrafi wytrzymać nie powinien ubierać koszulki z Białą Gwiazdą. Silna ręka trenera to podstawa, taką rękę ma Sir Alex Ferguson, taką ma Mourinho, to trener decyduje i należy się mu podporządkować. Chociaż uważam, że Kaziu Moskal lepiej współpracował z zawodnikami i lepiej gra za jego czasów wyglądała to uważam, że Michał Probierz jeżeli nie stworzy zespołu z piękną piłką dla kibiców to stworzy go przede wszystkim dla kibiców, tak aby każdy kto wyda te 30 zeta na bilet był usatysfakcjonowany że piłkarze wybiegali swoje i zagrali swoje. Zobaczymy co z tego klubu wyrośnie, żałuje że Kaziu odszedł ale Michał ma troszkę gorszą sytuację od niego musi posklejać, stworzyć zespół, Kaziu miał troszkę lepiej bo znał zespól, wiedział kogo na co stać i klub żył w spokojnym funkcjonowaniu z realnymi szansami na puchary, a teraz jest kicha i zespół trzeba podłożyć pod respirator ;) |
Cytat:
Problem w tym, że niestety tak nie było. Probierz pokazał, że jest, jak to mawia nasz Selekcjoner, miękkim .....m robiony i będzie robił to co każe mu góra. Całe szczęście, że ten pan opuści nas w lecie. |
Do informacji które otrzymujemy dorabiacie czasami za dużo teorii. Co do zawieszenia/odwieszenia Dragana, to Panowie zapewne pogadali po męsku, Probierz przyznał się do błędu i wprowadził korektę - dobrze zrobił, nikt nie jest nie omylny, gorzej by wypadł gdyby szedł w zaparte.
Dragan pewnie otrzyma też nowy kontrakt, dla mnie spoko pod pewnymi warunkami: nie będzie grał na nie swojej pozycji (lewa obrona) tylko na skrzydle - mam wrażenie, że będzie lepszy od Kiro. |
ale nasz trenejroo jest tajemniczy cofnął odsunięcie Paljicia a nawet na meczu z Śląskiem nie znalazł się na ławce rezerwowych.
|
Dla mnie jest bardzo prawdopodobne podpisanie nowego kontraktu z Palicem - w końcu jest "transferem Kapki", więc Zdzisiu będzie pilnował, żeby reprezentująca go agencja menadżerska mogła ponownie skasować odpowiednią prowizję z tego tytułu.
|
Już po Probierzu. Po mistrzostwach będzie pewnie Smuda.
|
Cytat:
|
Między Moskalem a Probierzem nic nie wynikało, znów mamy duże posiadanie piłki ok. 60% i za przeproszeniem gówno z tego, mało sytuacji, już nie mówiąc o 100%.
|
Cytat:
|
Pan Probierz niczego nowego nie wniósł do gry zespołu - nie rozumie co to taktyka, wymienność pozycji etc. W związku z tym, że do Wisły na pewno nie trafią gracze pokroju Messiego potrafiących wygrać spotkania bez udziału trenera nam potrzeba dobrego szkoleniowca jakim bez wątpienia nie jest Pan Probierz. Poziom polskich zawodników przekłada się również na polską myśl szkoleniową od której jak najdalej - widząc jaki mierny poziom prezentuje Ekstraklasa. Zagłębie zatrudniło przyzwoitego trenera i od razu mają tego efekt notabene w przyszłym sezonie będą jednym z niewielu jak nie jedynym klubem bez problemów finansowych mogącym sobie pozwolić na duże transfery.
|
Nareszcie koniec tego sezonu. Jedyna korzyść z niego będzie taka że chorzowska mafia w Wiśle (Rogala, Bednarz, Probierz) już niedługo straci jednego muszkietera.
Boguś, coś Ty k... najlepszego narobił! |
Nie jestem jakimś promotorem czy coś , ale jak nas nie stać na Meliksona , to niech przynajmniej zostawią Ilieva ,może przez 60 minut ,ale miło się ogląda . Jak dla mnie naprawde gość robi różnice.
Mimo " przygód " Małeckiego lubie gościa , ale to co ostatnio prezentuje to ...... , a dzisiaj ........ |
Dobrze że to już koniec tego sezonu,żal bylo na to patrzeć
Lali nas prawie wszyscy :( Oby został Melikson a Wisła wrócila tam gdzie jej miejsce !!! Wisła Kraków 1906% |
Jak dla mnie ( nie liczac meczu z Gornikiem) gramy z meczu na mecz coraz lepiej . Dzis w ofensywie mieliśmy zdecydowaną przewage ,zabrakło tylko lepszego wykończenia .
|
Cytat:
|
jeżeli Probierz zostanie będziemy mieć za rok mistrza i to nie wymaga dyskusji ale tylko są potrzebne kilka transferów typu Kupisz itp.
|
Póki co dobra decyzja z treningiem do końca maja . Dobrze prawi , niech trenują zamiast obijać się w domu .
Warto tylko odpuścić już zawodników których definitywnie żegnamy po tym sezonie , czytaj Diaz , Nunez , Paljic , czy ew Kurto niech się określi . Do wylotu zresztą będzie pewnie kolejnych 3-4 , ale sami do końca jeszcze nie wiedzą gdzie wylądują . |
Jak ktoś zwolni Probierza po tym sezonie to znaczy, że nie wiedział, co robi zatrudniając go. To takie jakby przyznanie się do winy. Probierz musi zostać, nie mówmy, że jest tragicznym trenerem, na polskie warunki jest całkiem przyzwoity.
|
Dajmy czas Michałowi, teraz dopiero tak naprawdę wszystko w jego rękach...pracował ze szrotem a teraz być może kilku grajków dostanie których on widzi w pierwszej 11.
|
Probierz zostanie, zaplanował już, że do końca maja będe trenować, może w końcu zaczną grać tak bardzo oczekiwanym stylem Probierza.
Bednarz też mówił, że "Guardiola" zostanie, więc Panowie bez jaj. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:06. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl