![]() |
Wiek, ilość bramek, ilość bramek w jakim klubie, 'wygląd' bramek, sposób wypowiadania się (i nie chodzi o ą ę).
W sumie tyle podstawy. Plus intuicja i porównanie - przypominam sobie zawodnika o podobnej charakterystyce lub z podobnego środowiska i patrze co osiągnał, zakładam że ten nie będzie odbiegał in plus i in minus jakoś radykalnie. Moim zdaniem transfer Sobiecha był ok, a z Sadlokiem będzie kłopot. |
Ale ja pytam "emjot" i "Krissu" oraz innych sądzących tak samo bo jak na mój gust to cena za Sobiecha wcale nie jest przesadzona i nie zdziwię się gdy za 2-3 lata Wojciechowski sprzeda go ze sporym zyskiem(wliczając w to te pieniądze które wyda na jego uposażenie)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie ma to jak inteligenta odpowiedź na proste wydawałoby się pytanie. Po za tym jestem przekonany że ci(a wcześniej ten) których pytałem nie potrzebują adwokatów szczególnie w tak mało wyszukanej formie
|
Gdybyś się kolego interesował piłką, to byś wiedział, że nawet wielki Franz Smuda potrafi ocenić przydatność piłkarza z użyciem metody schodowej.
|
Cytat:
Sobiecha można porównać zdecydowanie bardziej do Lewandowskiego, a Sadloka do młodego Głowackiego |
Cytat:
No nic cie.... znaczy dozrco, grunt to mądra dyskusja i na poziomie. |
Cytat:
|
Cytat:
Na przykładzie okresu sprzed Wdowczyka jak i wczesnego Wdowczyka doskonale widać, jak można wypromować młodych piłkarzy. Fabiański - przyszedł do Legii na początku 2005 roku i po 2,5 roku trafił do Arsenalu za ok. 4 mln euro, przychodził do Legii mając 20 lat, a odszedł w wieku 22 lat Janczyk - w 2005 roku przyszedł do Legii jako kontynuacja zaciągu z Nowego Sącza, po dwóch latach niezłych występów w lidze oraz świetnych występach w reprezentacjach młodzieżowych trafił do CSKA za ok. 4 mln euro Rzeźniczak - przyszedł do Legii w wieku 18 lat, po dwóch latach wrócił na roczne wypożyczenie, aby ostatecznie wrócić do Legii w 2007 roku, rozegrał już jako niespełna 24-latek ponad 100 spotkań w ekstraklasie, warty ok. 1,5 mln euro Czy Fabian i Janczyk byli warci takie pieniądze? Jak widać nie, ale dzięki dobrej promocji, kilku naprawdę dobrych występach w wieku ok. 20 lat zostali kupieni jako perspektywiczni zawodnicy za kosmicznie jak na naszą ligę pieniądze. Co w takmi razie z Sadlokiem i Sobiechem? Czy warci są odpowiednio 750 tys. euro i 1 mln euro? Czas pokaże, ale na chwilę obecną są to zawodnicy mający po 20 lat i po ok. 50 występów w lidze, grający już w reprezentacji seniorskiej i mający spore szanse na grę na Euro 2012. Takich zawodników jak oni jest więcej. W tym sezonie odkryciami są Kupisz i Sobota, pierwszy jako kilkunastolatek był już obserowany przez wielkie kluby zachodnie, a drugi od 2-3 lat był już doceniany przez lokalne media, np. http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/arti...PORT/175584269 Czemu do ekstraklasy trafili dopiero teraz? Wszystko sprowadza się do siły przebicia ich menadżerów i promocji w reprezentacjach młodzieżowych, które jak niektórzy wiedzą są skorumpowane i rządzą nimi układy między trenerami, a menadżerami. |
Zgoda że promocja to podstawa, zwłaszcza że Sobota ma już 23 lata i dopiero teraz debiutuje w ekstraklasie, to oczywiste że cena za niego już nie będzie astronomiczna. Gdyby miał 19 lat i tak grał jak teraz to sądzę że i cena byłaby odpowiednio wysoka.
|
Cytat:
|
Polecam kurs czytania dla zaawansowanych
|
Cytat:
|
Cytat:
widziałem Sobiecha wystarczającą ilość razy. podobnie Sadloka. Po czym oceniam kopaczy? Jako że polska "liga" nie jest w żaden sposób miarodajna zostaje jedno kryterium: to co zaprezentują w kontakcie z kopaczami z innych krajów. W meczach klubowych i w kadrze. A Sobiech z Sadlokiem się zaprezentowali. Się to kluczowe słowo w tym przypadku. Z litości nie będę wspominał o prezentacji się Sadloka w meczach kadry (wiem wiem, nie gra na swojej pozycji :lol: ). Sobiech takoż szału nie zrobił. Wobec czego po jednej udanej rundzie taka cena?? Jak ktoś lubi wyrzucać pieniądze to czemu nie ... :lol: wolność mamy :lol: ps. nie przeczę to utalentowani kopacze. Ale nie za 7 mln pln. |
Nie ? To kup mi za 7 mln zł za granicą obrońcę i napastnika. Takich po 20 lat, co grają już w seniorskiej reprezentacji. I napastnik przydałoby się, żeby strzelał 10 goli w lidze. Wg mnie to był dobry biznes. Przecież to są grosze te 7 baniek polskich. Ty widział, jakie w europie się robi transfery ? :)
Skoro porównujesz ich występy na arenie międzynarodowej, to porównaj też jakie pieniądze kosztują ich przeciwnicy. Sadlok robi błędy, trudno. Ma 21 lat, a dla obrońcy najwazniejsze jest doświadczenie. |
Cytat:
Ze 3-4 lata temu mogli kosztować oni połowę, a nawet 1/3 tej kwoty, ale teraz realia są inne. Nie ma ciekawych napasników na rynku wewnętrznym, był Sobiech, Tshibamba i Micanski. Wszyscy rozeszli się jak świeże bułeczki. Dwa lata temu temu w klubach spoza trójki Wisła, Legia i Amica grało 3 dobrych rozgrywających: Giza, Iwański i Garguła. Obecnie potrafisz wymienić jakiegoś? |
wiecie lepiej. No problem.
Moje i nie tylko moje głębokie przekonanie o tym że Ci kolesie nie są warci tyle za ile poszli nie jest w stanie sprostać waszym argumentom. :lol: (a poszli bo Wojciechowski miał gest... chwilowo jak sądzę :lol: ) Ale potem nie płaczcie że przepłaceni kopacze ani myślą się wysilać. No chyba że przy kasie. |
A 1 mln Euro za piłkarza to naprawdę tak dużo? Nie chodzi mi o naszą ligę i jej możliwości finansowe, raczej o to, że generalnie takie są ceny tego typu piłkarzy, jak Sobiech, tylko że są one dla nas naturalne, kiedy ci piłkarze nazywają się Smith, Schmidt, Herrero, Farbotti, Kovalović czy inny Olafson, a nie gdy mają nazwisko kończące się na -ski, -cki. Lewandowski, który, co by o nim nie mówić, był ewenementem na skalę naszej ligi, poszedł za 4 mln Euro, co też nie jest aż tak bardzo oszałamiającą kwotą. Sobiech w zeszłym sezonie był w pierwszej... powiedzmy... piątce najlepszych napastników naszej ligi, z których najlepszy poszedł za 4 mln Euro. Takie są realia, wyjątkowość tej sytuacji polega tylko na tym, że my za tyle piłkarzy sprzedajemy, a nie kupujemy - a jak już kupujemy, to zza granicy.
A ten chłopak jest bardzo dobry, będąc jednocześnie zupełnym dzieciakiem. Mnie jest tak go trochę szkoda, bo trafił do Polonii, gdzie nawet jeżeli będzie błyszczał, to będzie błyszczał w naszej błotnistej lidze i tak jak Lewy przez ostatni rok, będzie stał w miejscu i za rok dojdzie do momentu, że niczego się nie już nauczy (i mam nadzieję, że Polonia nie będzie go trzymała na siłę - nie wiem jaki on ma kontrakt, ale mam nadzieję, ze dadzą mu spokój po dwóch latach). Ale co do ceny nie mam jakichś szczególnych zastrzeżeń, jeżeli już coś, to uważam że piłkarze w ogóle jako tacy są przeceniani. |
Jeśli w przeciągu dwóch-trzech lat nie ruszy się sprawa gruntów/inwestycji przy Konwiktorskiej, Wojciechowskiego tam nie będzie. Casus Bekdasa się powtórzy. Na razie można się podniecać ruchami transferowymi DiscoPolo dalej. Najbardziej mnie bawi wielokrotnie powtarzana bzdura, że JW jest bogaty i ma kaprys, więc bawi się w piłkę i sobie wydaje pieniążki. Może i słoma mu z butów wystaje, ale jeśli chodzi o kasę to jest bezwzględny. Znam kilka osób, które u niego pracowały i to na dość eksponowanych stanowiskach. Nie wydaje dla kaprysu by mieć super druzynę.
|
Nowak wraca do GKS-u, ma podpisac nowy,3 letni kontrakt z Bełachtowem.
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Daw...187,1,715.html |
Cytat:
Boi się, że w Wawie będzie 3-4 napastnikiem? |
Grosik od jutra w Arisie Saloniki:
http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/...88/story.shtml |
Cytat:
|
Oddali w sumie 25 % swojej siły ofensywnej oraz najbardziej nieszablonowego grajka w swoim zespole. Dobrze to rokuje przed meczem z nami.
|
Cytat:
Jestem pewien, że w dalszym ciągu jest to drużyna, która może sprawić niespodziankę i powalczyć o pierwszą trójkę, razem z Polonią i o dziwo (przynajmniej dla mnie) z bardzo dobrze poukładanym Bełchatowem, mającym prosty i skuteczny pomysł na grę - zagęszczenie środka pola dwoma defensywnymi pomocnikami zabezpieczającymi tyły i jednym kreatorem gry, którego zadaniem jest rozprowadzanie akcji do skrzydeł, wraz z oczywiscie próbami gry piłek prostopadłych do napastników i bocznych pomocników, ale główna siła tej drużyny to gra skrzydłami z zawodnikami jak narazie perfekcyjnie dośrodkowującymi do Żewłakowa (dorobek Wróbla i Małkowskiego to łącznie w tym momencie 1 gol i 6 asyst), jednego z najlepiej grających głową polskiego napastnika w ostatnich 10-ciu latach - przypomina mi się od razu jego najlepsza dotychczas przygoda z piłką, czyli sześć sezonów w Excelsior Mouscron, gdzie dokładnie tak samo wykorzystywano jego walory w sposób perfekcyjny. Można powiedzieć, że Bartoszak wprowadził do GKS-u książkowy model polskiej myśli szkoleniowej mniej więcej od MŚ2002 aż do E2008, kiedy to właśnie te 4-5-1 sprawdzało się w wykonaniu naszej kadry perfekcyjnie, dzięki czemu wykorzystywaliśmy w pełni piłkarski potencjał, który posiadaliśmy. Jak widać, w GKS-ie też sprawdza się to jak narazie z bardzo dobrym skutkiem. |
http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/...66/story.shtml
Buhehehehe :D:D:D:D Od rana dzisiaj na oficjalnej stronie Legii w kometnarzach jakieś bachory cały czas robią sobie żarty o morientesie - i Eurosport to łyka :D piękne. |
|
A tymczasem źródła jagiellońskie informują, że "żaden kontrakt nie został podpisany" czyli możliwe, że Grosik zostanie w Białymstoku.
Wcale bym się nie zmartwił. Potrzeba jest drużyna, która od czasu do czasu przekłuje pewien balon. Skoro naszym graczom się to nie udaje, to niech to będą oni. Zresztą, poprosiłbym jeszcze o powtórkę z Legią, i nie tylko z nimi... |
Cytat:
|
Cytat:
|
|
Niezle jaja. Jedna osoba trzasnela takie info, potem na 3-4 portalach to samo i.... czekalismy kto pierwszy sie zlapie. Gratulacje dla eurosportu :D Hahahaha
|
Brożek do Polonii ? Chyba kogoś poje... w klubie.
http://www.90minut.pl/news/133/news1...-Brozkiem.html |
Raczej poje.... w dwóch klubach. :D
Z jednej strony - Wisła sprzedająca Brożków brzmi dosyć kuriozalnie. Z drugiej strony - ktokolwiek wyrażający zainteresowanie dołującym z formą Piotrem Brożkiem też brzmi kuriozalnie ;) Ale z drugiej strony - Wojciechowski zaskakiwał nas bardziej spektakularnymi pomysłami, więc PiBrożek zamiast Obrońcy Z Juve brzmi jak powiew normalności z tego oszalałego klubu ;) |
Morientes zakończyl karierę :lol:
|
No jak usłyszał, że chce go Legia to nie pozostało mu nic innego jak w panice zakończyć przygodę z futbolem :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:56. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl