Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Motoryzacja/Samochody/Spalanie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5171)

WiślakNH 12.04.2013 16:49

Szukam informacji na temat Golfa V,Astry III i Mazdy 3 , wszystkie modele z początku produkcji.Na co w szczególności zwracać uwagę,który z nich jest bardziej godny polecenia? Ewentualnie inny samochód w przybliżonej cenie :D

omega 12.04.2013 17:17

Mazde zrzera rdza, Golf jak w dieslu to raczej 1.9 niż 2.0 - można trafić naprawde wypasione modele jeśli chodzi o wyposażenie, astre znam tylko 1.6 benzyne i 1.7cdti - sympatyczne auta, ale w kombi klapa rdzewieje nawet w modelach5 letnich...

ted 20.04.2013 10:52

Rozglądam się za nowym (dla mnie , nie z salonu ;d) autem do 10tys
W miarę dobre zawieszenie na nasze drogi, duzo miejsca dla kierowcy, w miare dynamiczny silnik
Myslalem o Fronterze ale chyba ciut za duze na moje potrzeby, natomiast chrysler sebring to drogie czesci i eksploatacja + automat :D

jakies propozycje?

LuKaS TSW 20.04.2013 11:19

Może jakieś Volvo np S40,V40:)
To przy okazji ja zapytam, gdzie w Krakowie lub okolicy kupię lampkę oświetlenia tablicy do Clio III w miarę rozsądnej cenie?

ted 20.04.2013 12:05

Volvo drogie czesci z tego co wiem

Skąd sie bierze taka rozbieznosc cen w bmw X5? od 14tys do 40tys rocznik 2002-2003, silnik 3.0 taki felerny?

Kocur 20.04.2013 12:39

Ja bym powiedział że właśnie 3 litrowa (benzyna) to jeden z najlepszych silników jakie człowiek wymyślił.

Sam na taką Beemkę choruję - 3jkę albo 5kę - 3 litrowa benzynka - jeszcze nikt z tych co znam i jeździli takim czymś nie narzekali na cokolwiek. W ogóle jaja bo ta 3 litrówka pali tyle co 2 litrówka w większości innych aut.

Jak ja patrzyłem to rozbieżności są olbrzymie - ale właśnie na korzyść 3 litrówek.

ps. Volvo drogie w utrzymaniu jak cholera - może coś się zmieniło ale kilka lat temu kumpel do V70 za chiny nie mógł znaleźć zamienników do większości usterek.

ted 20.04.2013 12:55

x5 3.0 po 14tys mozna kupic zadbane ponizej 200tys przebiegu a pod 40tys sa te silniki 4.4

ale nie rozumiem ze az taka roznica, musi to byc jakis szrot bo nie wierze w taka niska cene

Arturo Qr2nów 20.04.2013 12:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1309749)
Ja bym powiedział że właśnie 3 litrowa (benzyna) to jeden z najlepszych silników jakie człowiek wymyślił.

Sam na taką Beemkę choruję - 3jkę albo 5kę - 3 litrowa benzynka - jeszcze nikt z tych co znam i jeździli takim czymś nie narzekali na cokolwiek. W ogóle jaja bo ta 3 litrówka pali tyle co 2 litrówka w większości innych aut.

Faktycznie 3 litrowa jednostka BMW o oznaczeniu m54b30 jest świetna. Ciągnie od samego dołu prawie jak diesel i ochoczo rozpędza się do 250 km/h. Niestety ma spory apetyt na olej. Spalanie jest faktycznie porównywalne do 2 litrówek, ale tych BMW z 6 garami, czyli miasto 12-13 litrów, rzecz jasna z manualem.

ted: Zadbana X5 za 14tys.? PLN? Nie ma szans!

Kocur 20.04.2013 14:42

Właśnie to spalanie oleju mnie interesuje.

Podobny dylemat mam z dwulitrówką ze stajni Audi - 200 KM. Parametry silnika niesamowite - ale goście na forach piszą ze litr oleju na 1000 km to czasami standard i za chiny nie wiadomo co z tym zrobić.

Arturo Qr2nów 20.04.2013 15:51

Są różne opinie jeśli chodzi o m54b30 według niektórych problem zniknął w samochodach po iifcie, a według innych nie do końca. Zapewne wiele zależy tu od sposobu jazdy, zastosowanego oleju oraz stanu silnika z naciskiem na pierścienie, uszczelniacze i odmę olejową. Nie miałem do czynienia z duża liczbą aut z tym silnikiem więc ciężko mi się wypowiedzieć. Zapewne prawda leży gdzieś po środku, bo z jednej strony dbając odpowiednio o samochód można ograniczyć spalanie oleju. Z drugiej zaś strony nowocześniejsze silniki maksymalne osiągi uzyskują na wyższych obrotach i na uboższej mieszance, co wymaga stosowania innych materiałów i zapewne stąd mniejsze zużycie paliwa, kosztem większego zużycia oleju. Jeśli chodzi o dwulitrowe, 200 konne Audi, to masz na myśłi zapewne 2.0 TFSI, tutaj do wyżej wymienionych problemów dojdą jeszcze te z turbiną i gromadzącym się nagarem. Oczywiście nie ma także mowy o LPG w tym przypadku.

adam_09 20.04.2013 22:51

i zrywającym się rozrządem :)

Kocur 22.04.2013 10:30

No dokładnie ten silnik miałem na myśli ale po kilku lekturach na forum już mi się odechciało ;)

Czuję że jak w tym roku będę zmieniał auto to padnie na tę jednostkę: 1.8 TFSI 160 KM - A4 albo Passat, jeden pies. Jest ok i łatwo zawirusować jak się ktoś uprze.

wiślak 86 22.04.2013 12:43

Witam

Ogromna prośba poszukuję osób które kupiły NOWY samochód z salonu (roczniki od 2009 do dzisiaj). może być kupiony na firmę, może być w leasingu, może być kupiony przez firmę w której się pracuje.

Muszę przeprowadzić ankiety z takimi osobami i strasznie mi na tym zależy. Czas nagli.

W ramach wdzięczności dla Panów jest notes (nie widziałem go jeszcze) i ode mnie browarek dla pań przywieszka do torebki (nie widziałem) i ode mnie czekolada.

Nie sprawdzam żadnych dokumentów nie jestem z US :)

wszystkie pytania na priv.

ted 26.04.2013 03:44

jak w temacie, zna ktoś jego markę? na masce miał różne liczniki ciśnienia itp jakies auto chyba do scigania na 1/4 mili jak w USA

http://oi42.tinypic.com/210d06e.jpg

krsk 26.04.2013 08:36

Chevrolet Camaro

Dive Pirate 26.04.2013 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arturo Qr2nów (Post 1309751)
Faktycznie 3 litrowa jednostka BMW o oznaczeniu m54b30 jest świetna. Ciągnie od samego dołu prawie jak diesel i ochoczo rozpędza się do 250 km/h. Niestety ma spory apetyt na olej. Spalanie jest faktycznie porównywalne do 2 litrówek, ale tych BMW z 6 garami, czyli miasto 12-13 litrów, rzecz jasna z manualem.

ted: Zadbana X5 za 14tys.? PLN? Nie ma szans!

Właśnie łamię się nad 3.0 lub 2.8 z gazem sekwencją. Masz może jakieś doświadczenia, znasz opinie jak te silniki przyjmują gaz ?

ted 06.05.2013 13:25

Ktoś się orientuję mniej więcej ile to wyjdzie i czy się opłaca w escorcie robić remont zawieszenia? (łozysko, klocki, sprezyny, drazki,sworzenie,koncowki) + sprzeglo + pasek klinowy

Kocur 06.05.2013 14:37

Wszystko zależy czy chcesz długo pojeździć - jeśli tak a blacha się trzyma to warto - tylko trzeba poszukać tanich części.

Kumpel w podobnym rocznikowo i gabarytowo aucie - Vectra A robił zawiechę - wszystkie końcówki drążków, zawiasów ale bez sprężyn czy amorów i razem ze zbieżnością mu wyszło coś koło 500 zeta. Wszystkie części nowe ale oczywiście zamienniki.
Ale do tego dolicz jak piszesz kompletne sprzęgło.

adam_09 06.05.2013 17:53

to coś strasznie tanio mu Kocur wyszło. Chyba na najtańszych zamiennikach to robił a i sam robociznę wykonał.

bondTSW 06.05.2013 18:52

Bardzo tanio. ja robiłem kompletną zawiechę przód, plus kilka innych dupereli + zbieżność ..za drugie tyle.
ale powiedziałem jasno... części mają być dobre, żadne chińskie zamienniki. Xsara 03,

e: ok, doczytałem :) trochę inny wiek fury.

Arturo Qr2nów 06.05.2013 19:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hypocrite (Post 1310538)
Właśnie łamię się nad 3.0 lub 2.8 z gazem sekwencją. Masz może jakieś doświadczenia, znasz opinie jak te silniki przyjmują gaz ?

Hmm, osobiście zwolennikiem gazu nie jestem i doświadczeń na własnej skórze z tym nie mam. Jest kilku chłopaków, którzy na gazie śmigają i sobie chwalą poza delikatnym ubytkiem na mocy. Mowa o silniku 2.8. Co do 3.0 z gazem, to sam nie wiem, miałem okazję usłyszeć jedną historię na ten temat i nie była ona zbyt pozytywna choć z opowieści wyłaniała się raczej wina niekumatego gazownika. Generalnie m54b30 jest silnikiem nowszej generacji, z początku produkcji mającym problemy z pierścieniami i z tego, a także innych powodów lubiącym przepalić olej. Nie wydaje mi się zatem żeby gaz jakoś wyjątkowo mu służył. Silniczek m52b28, jak już wspomniałem nieźle znosi gaz, przy niedużym spadku mocy. W przypadku montażu instalacji warto pomyśleć o wtrysku Keihina albo Hana. Tak od siebie dodam, że sam szukam e46 coupe od jakiegoś czasu i dla siebie wybrałem motor 2.8. Niestety znaleźć coś sensownego do 25 tys. jest ciężko. Powiem Ci jeszcze, że jeśli priorytetowo traktujesz koszty utrzymania, to nie warto się ubierać w to BMW. Znam historie jak to płakali ludzie, że: "miało mało palić, a pali 5l. więcej niż mój Passat 1.8", "Panie chciałem dobry amortyzator, to mi chcieli dać komplet na przód za 700zł.", "miało być wygodne a tu sztywno, trzęsie, plecy bolą i na krawężnik ciężko podjechać", "bo na autostradzie powietrze strasznie szumi". No ale, jak czujesz to auto, to warto, oj warto :)

Glazik 06.05.2013 19:38

Ma ktos pojecie o Toyocie Corolli 1.4 VVTi E12?? Chce robic zawieszenie... ciekaw jestem ile to bedzie kosztowac..

Kocur 06.05.2013 22:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adam_09 (Post 1311585)
to coś strasznie tanio mu Kocur wyszło. Chyba na najtańszych zamiennikach to robił a i sam robociznę wykonał.

Czy ja wiem...

Ja kupowałem rok temu obie końcówki drążka kierowniczego, komplet tylnych tulei pływających - wszystko lemforder czyli zamiennik lepszy niż oryginał :) i za same części dałem koło 300 plus robocizna. Vectra B rok 2000.
Tez mi wyszło koło 500 ze zbieżnoscia.

Jak dorzucić spreżyny, sprzeglo itp to spokojnie do 1000 zł można dojść.

MatMario 13.05.2013 06:45

Elektryk samochodowy potrzebny na już.

Nie działa mi dmuchawa w samochodzie, wiem co się zepsuło wiem jak naprawić, ale potrzebuję kogoś lutującego.

Kocur 13.05.2013 08:18

Czy ktoś ma sprawdzone pomysły jak się zabezpieczyć przed byciem "dawcą organów" czyli wycieraczek, lusterek itp ?

Oprócz podpisania korektorem co wygląda tak sobie, ma ktoś inne pomysły ? :)

adam_09 13.05.2013 17:50

Nie rozumiem Kocur :)

Kocur 13.05.2013 18:11

Hehe.

Chodzi mi o to żeby jakoś zniechęcić złodzieja. Kumplowi 2x w ciagu miesiąca wycieraczki zapieprzyli, bo kupił oryginały za 120 zeta.
Czy po prostu olać i niech sie dzieje co chce ;)

adam_09 13.05.2013 19:34

Chowaj auto w garażu :)

Dive Pirate 13.05.2013 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arturo Qr2nów (Post 1311600)
No ale, jak czujesz to auto, to warto, oj warto :)

No właśnie o to chodzi że miałem już 3 szt. tej zacnej marki i nie chcę innej :D
Co do kosztów eksploatacji to wiem z czym się to je, stać mnie. Bardziej boli mnie koszt paliwa bo to są prawdziwe obciążenia dla portfela. Najchętniej kupiłbym e39 540i ;) Ale niestety trzeba wybierać między dżumą a cholerą (gaz / ropień) Szczerze to gazu mocno się lękam i aktualnie rozglądam się za 330d lub 320d 150ps Ale znaleźć ropnia który ma przejechane do 200-300 tys. jest nader trudno bo to co wypisują w ogłoszeniach to z reguły licznik minus 200 tys :D
Dlatego pomyślałem o gazowaniu benzyny, łatwiej o mniejszy przebieg, silniki nie do zdarcia no i ten dźwięk
a z drugiej strony nie wiem ile tym pojeżdżę bo często auta zmieniam, dlatego raczej ropień. Gdybym jeszcze kogoś znał kto taką 328 klepnął ze 100 tyś na gazie to byłby jakiś punkt odniesienia.

Lukasz 13.05.2013 23:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hypocrite (Post 1312548)
Gdybym jeszcze kogoś znał kto taką 328 klepnął ze 100 tyś na gazie to byłby jakiś punkt odniesienia.

Klepałem 325i e36 coś koło tego i powiem Ci ze bez problemów. Jeszcze miałem most tylni chyba z 328 bo spalanie na trasie wychodziło mi ok 8.6 litra gazu. Ale z drugiej strony nie wkręcała się tak jak 328i w gazie którą miałem przyjemność jeździć również. Natomiast jakiejś przepaści nie było. Dokładnie tak jak pisze Arturo Qr2nów.

BMW jak to BMW, przeważnie największa wadą tych aut są ich poprzedni właściciele.

Kocur 14.05.2013 14:31

Przestańcie mówić o BMW bo mnie skręca ...

Choruję na tę markę już od dawna ale nie mam pojęcia w co uderzać. Z moich przebiegów (rocznie 10 maks 15 tys) tylko benzyna bez gazu ale co dalej ...

Rocznikowo 2005-2007

Albo 3ka 2996 ccm 325i 218 KM
Albo 5tka 2494 ccm 325i 192 KM

albo jeszcze coś innego, ogólnie wk..rwia mnie stawka akcyzy przy sprowadzaniu

adam_09 14.05.2013 15:35

Kocur, ja zamiast swojej Alfy na początku roku też rozważałem BMW tyle, że starsze modele bo E46 z lat 2001-2003 a E60 z początku produkcji. Tyle tylko, że interesowały mnie wyłącznie silniki 3.0 czy to w benzynie czy w dieslu. Diesla się bałem wyłącznie w automacie ponieważ te skrzynie nagminnie padają a remont to ok. 5-7 tys. więc porównując do wartości samochodu jest to istotna proporcja. W moim przypadku BMW przegrało z innymi samochodami ze względu na dojechane egzemplarze. Z kolei kolega ma 7-mkę z roku 2005 właśnie w 3 litrowym dieslu i automacie i od 3 lat zepsuł się tylko czytnik DVD w nawigacji.
Kiedyś do BMW wrócę na pewno bo auta niesamowicie mi się podobają ale biorąc pod uwagę mój wiek za samo OC miałbym zapłacić blisko 2 tałzeny. Tak było jak miałem już upatrzony egzemplarz E46 330Ci.

LuKaS TSW 16.05.2013 11:52

Widzę że są tu miłośnicy BMW,to takie pytanie panowie co sądzicie o BMW serii 1, z silnikiem 1.6 benzynowym?

Kocur 16.05.2013 12:14

Pomijając fakt że najsłabszy silnik - to już lepiej 1.8 albo 2 litry to dla mnie odpada wizualnie - nie jestem tu obiektywny ;)

Po prostu lubię duże auta - segment C / D minimum. Z małych wyłącznie sportowe / cabrio.

adam_09 16.05.2013 15:54

Moim zdaniem BMW 1 fajne auto ale dla kobiety. Najlepiej takiej o ciemnej karnacji, kasztanowych włosach i brązowych oczach :D ! A tak na poważnie to znajomy takim powoził blisko 2 lata. Z początku auto mi się kompletnie nie podobało ale później przeszło to w fazę obojętności :) Bimmer`a musi mieć silnik rzędowy i tyle w temacie :) Jeśli już trzeba wybrać jakiś inny silnik poza R6 to 1.6 moim zdaniem będzie mały. Nie przystoi mieć szkapę pod maską BMW zamiast muskularnego konia pociągowego :) Jeżeli szukamy w bmw oszczędności to już lepiej 2 litry diesla, 140 KM chyba był tam taki.

LuKaS TSW 16.05.2013 15:59

adam_09 to mam tak jak Ty, na początku mi się strasznie nie podobało,teraz zaczęło,co do silnika to wiadomo że lepszy byłby 1,8 ale pytałem o 1,6 bo takie akurat przywiózł znajomy ostatnio z Austrii na handel. Ogólnie to spodobała mi sie ta "jedynka" http://www.ausmotive.com/2008/05/31/...35i-coupe.html ale to już wiadomo że inny przedział cenowy.
I tak przy okazji zapytam co byście polecali w przedziale 25-30 tys. z silnikiem benzynowym i wielkości Golfa,Astry itp.:)

Dive Pirate 16.05.2013 17:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1312613)
Przestańcie mówić o BMW bo mnie skręca ...

albo jeszcze coś innego, ogólnie wk..rwia mnie stawka akcyzy przy sprowadzaniu

Przy odpowiedniej fakturze / umowie nie powinna stanowić problemu.

Sam teraz celuje w 330D szczególnie ze pali niewiele więcej od 320 a pod względem kultury pracy i osiągów dzieli je przepaść.

Co do jedynki. Brdzo ładne nadwozie w wersji coupe, hatchback imo brzydki.
Mogła by moja luba taka 1 coupe mnie wozić ;)

Arturo Qr2nów 16.05.2013 18:46

Widzę, że temat BMW się ładnie rozwinął, to i ja dorzucę swoje.
1. BMW serii 1 z silnikiem 1.6 z prawdziwą Bawarią wspólny ma tylko znaczek. W mocniejszych wersjach jest - moim zdaniem - najlepszym autem segmentu C.
2. Alfa vs. BMW... Jak dla mnie Alfa jest przednionapędowym odpowiednikiem BMW. W obu autach mamy agresywną stylistykę choć w Alfie bardziej finezyjną, oba auta są nacechowane sportowo pod względem właściwości jezdnych, oba mają ładnie brzmiące silniki i oba bywają kapryśne.
3. Jeżeli mowa o 330d, to ja bym brał auto po 2001r. (lift) ale jeszcze 184 konny egzemplarz.
4. Auto za 25-30 tys w segmencie C? BMW serii 1 :D albo Astra III 1.9 cdti lub 2.0 turbo.

Kocur 16.05.2013 19:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arturo Qr2nów (Post 1313023)
3. Jeżeli mowa o 330d, to ja bym brał auto po 2001r. (lift) ale jeszcze 184 konny egzemplarz.
.

Też w temacie bo myślę o benzynie ale ...

525d 197 KM - rocznik 2006-2007
330d 235 KM - rocznik 2006-2007

1. Zakładam że mają podwieszane gówno czyli DPF - łatwo wyciąć / przeprogramować ?
2. Jak wyglądają podzespoły (skrzynia, dwumasa) przy przebiegach 200-250 K ?

Arturo Qr2nów 16.05.2013 20:16

No tak od 2006 roku silniki te mają DPF. Można go usunąć, technicznie jest to wykonalne, po prostu wywalamy filtr z wydechu, po czym wgrywamy odpowiedni emulator do komputera. Taka operacja powinna także odciążyć turbinę gdyż zmniejszamy ciśnienie i temperaturę spalin pomiędzy nią, a filtrem. Skrzynia powinna wyglądać normalnie, jeżeli auto nie jest katowane to skrzynie wytrzymują bez problemu takie przebiegi. Inną kwestią jest dwumas, on przy przebiegu 200-250 tys. raczej będzie upominał się o wymianę. Oczywiście może to nastąpić dużo wcześniej. W silniku o tak dużym momencie obrotowym poważnie zastanowiłbym się nad automatem.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:21.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl