Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Bogusław Cupiał były właściciel Wisły - archiwum, ocena wspomnienia (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8846)

cfa 21.06.2013 07:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1319008)
Nie wiem, czy Cupiał chce sprzedać Wisłę. Ja po prostu wątpię w jego intelekt, skoro zatrudnia Smudę. Co więcej, wokół jego związków z Kapką narosło już wiele legend. Wielki szacunek dla niego, za to co Wisłą dzięki niemu osiągnęła, ale to nie upoważnia go do niszczenia klubu.

Ja zwątpiłem kiedy przeczytałem ostatni wywiad z nim. Gdzie mówił, że mu się nie opłaca w młodych, że woli zagranicznych, że to, że tamto...
A czemu Zdzicho jest nie zatapialny, ostatnio tak sobie pomyślałem, że skoro miał etat gdzie miał, to mógł użyc kontaktów do przejęcia w całości przez Cupiała TF ... ale to takie tylko moje durne dywagacje na temat.

Grantar 21.06.2013 07:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cfa (Post 1319017)
Ja zwątpiłem kiedy przeczytałem ostatni wywiad z nim. Gdzie mówił, że mu się nie opłaca w młodych, że woli zagranicznych, że to, że tamto...

Jednak nieśmiała zmiana jest widoczna: umowa o współpracy z akademia piłkarską, inwestycja w centrum szkoleniowe w Myślenicach ....
Faktem jest że ... sygnały są sprzeczne ....

Vasil 21.06.2013 07:47

Tę inwestycję to jak rozumiem robi gmina Myślenice a nie TF czy Bogusław Cupiał. Więc nie jest to żaden znak zaangażowania długoterminowego w klub. Tak samo współpraca z akademią piłkarską - dziś jest, jutro jak trzeba będzie to się skończy.

szprotson 21.06.2013 07:53

oby z tą bazą nie było jak ze współpracą z Leverkusen i Monachium

rav 21.06.2013 08:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vasil (Post 1319020)
Tę inwestycję to jak rozumiem robi gmina Myślenice a nie TF czy Bogusław Cupiał. Więc nie jest to żaden znak zaangażowania długoterminowego w klub.

Za wyjątkiem tego, że Wisła ma przez 10 lat płacić za wynajem.

Kocur 21.06.2013 08:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1319021)
oby z tą bazą nie było jak ze współpracą z Leverkusen i Monachium

I ze złotówką od każdego sprzedanego Lecha ......:pala:

ooona 21.06.2013 09:00

Umowę z akademią piłkarską wymusiły wymogi licencyjne, a i tak BC nie daje na to złamanego grosza.
Centrum treningowe to inwestycja gminy Myślenice, i z tego co wiem BC (Wisła) nie podpisała z tąże gminą żadnej umowy na wynajem. Co ważniejsze nie ma jeszcze pozwolenia na rozbudowę tego zaplecza treningowego, ani kredytu (bierze go gmina) na tą inwestycję. Może zbudują, może nie, może BC wynajmie, może nie.
Nic tu sprzecznego w polityce BC nie widzę. Zwija interes i tyle, czyli bez zmian.

szprotson 21.06.2013 09:08

jak Ja bym zwijał interes to bym na trenerze zostawił Musiałą czy Kmiecika i pojebał totalnie wszystko. Sezon dograłbym jak Bełchatów czyli piłkarzami na wypozyczeniu.

Vasil 21.06.2013 09:56

Zarówno baza jak i umowa z akademią są załatwiane w typowy sposób dla Bossa-nic nie kupujemy (poza piłkarzami), nie budujemy, wszystko wynajmujemy, pożyczamy etc. Więc nie jest to żaden sygnał - ani w jedną ani w drugą stronę.

tommiyacht 21.06.2013 10:00

jak ja bym zwijał interes ale tak żeby nie było tego widać, to po Kulawiku zatrudnilbym trenera z bardziej wyrobionym nazwiskiem, znanym w Polsce, najlepiej dobry znajomy bo inaczej nie przyjdzie. Transfery w wersji hiper minimalistycznej czyli nonameý za pol darmo.

Gin 21.06.2013 11:06

Prawda jest taka ze nie ma kasy ani w Wiśle ani w TF , sama TF ma ogromne problemy z regulowaniem płatności a przeprowadzka do Katowic juz odbija sie im czkawką .

Zobaczymy co z tego wyjdzie ale narazie nie jest wesoło

Lukasz 21.06.2013 14:11

@Up
gdizes o tym mozna poczytać?

Kiedyś znalazłem tylko info z 2010r.
http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje...-foniki,3148,1

i jakaś kalka pomiędzy zarządzaniem TF a Wisłą jest. Czytaj 'lata hossy przeciekają przez palce'.

Gin 21.06.2013 14:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1319076)
@Up
gdizes o tym mozna poczytać?

Kiedyś znalazłem tylko info z 2010r.
http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje...-foniki,3148,1

i jakaś kalka pomiędzy zarządzaniem TF a Wisłą jest. Czytaj 'lata hossy przeciekają przez palce'.

Jak się ma osoby z rodziny które tam pracują to sie wie wszystko na bieżaco :)

pete29 21.06.2013 14:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gin (Post 1319056)
Prawda jest taka ze nie ma kasy ani w Wiśle ani w TF , sama TF ma ogromne problemy z regulowaniem płatności a przeprowadzka do Katowic juz odbija sie im czkawką .

Zobaczymy co z tego wyjdzie ale narazie nie jest wesoło

Kluczem do odpowiedzi na pytanie: BC i Wisła Kraków - co dalej ? jest sytuacja finansowa Telefoniki
Pytałem kilka miesięcy temu , po słynnym wywiadzie BC dla Rzepy , czy jest ktoś kto zna rzeczywisty stan finansowy Telefoniki i może podzielić się tą informacją.

Niestety zostałem zignorowany :-/

Wszystko na to wskazuje , iż BC nie jest w stanie przekazywać tak wielkich środków w Wisłę jak kiedyś
a z uwagi na image swój i firmy nie może tego bezpośrednio powiedzieć.

Lukasz 21.06.2013 14:45

Dziękuje :)

ziz99 24.06.2013 22:30

Odnośnie rankingu Wprost.

Jeżeli Cupiał tak zarządza firmą jak od kilku lat Wisłą, to nie dziwię się, że w końcu popłynął.

WislaFan123 24.06.2013 22:43

nie pamietam poprzednich lat.. ale po kryzysie sie troche odbil... w 2010 TF miala ok 3,7 mld PLN przychodu i ok 80 mln zysku netto, a w 2011 4.1 mld PLN przychodu i 115 mln zysku netto.. wiec tragedii nie ma :)

ale tam troszke bardziej skomplikowany temat :)

KoPer 24.06.2013 22:50

tym bardziej, że Forbes przedstawia inne wartości...

element 24.06.2013 23:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ziz99 (Post 1319475)
Odnośnie rankingu Wprost.

Jeżeli Cupiał tak zarządza firmą jak od kilku lat Wisłą, to nie dziwię się, że w końcu popłynął.

Pochwal się jak Ty zarządzasz swoją firmą.. czy może jeszcze nie założyłeś nawet budki z kebabami?

Popłynął :lol:

silver03 25.06.2013 00:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 1319483)
Pochwal się jak Ty zarządzasz swoją firmą.. czy może jeszcze nie założyłeś nawet budki z kebabami?

Popłynął :lol:

Weź skończ... W monopoly zawsze wygrywa, więc ma podstawy :-P

Kocur 25.06.2013 09:51

Cytat:

Szefa Tele-Foniki i właściciela Wisły Kraków Bogusława Cupiała zdetronizował Ryszard Florek, właściciel firmy "Fakro" z Nowego Sącza.
No to jak - kto wysyła maila do Florka ;)

Viper 25.06.2013 10:32

Panowie z rankingami spokojnie, nie wiadomo jak oni to liczą to raz. Dwa to wielkość majątku często nie ma dużego związku z liczbą wolnych środków. Biznesmen A może mieć 10miliardów w nieruchomościach (których teraz nie opłaca się spieniężyć) i 2 miliony wolnych środków. Natomiast Biznesmen B może mieć miliard wolnych środków i miliard w nieruchomościach. Który z nich byłby w stanie więcej włożyć w klub?

Jest jeszcze kwestia zadłużenia. Pewnie część forumowiczów kojarzy taką firmę jak Aster, która jakiś czas temu została zakupiona przez UPC. Kwota transakcji wynosiła 2,5mld złotych. Z tego 900milionów to była wartość firmy a reszta to zadłużenie.

Co do Pana Cupiała i Telefoniki, słyszał ktoś coś o zawalonym kontrakcie we Wiedniu?

atomek21 25.06.2013 11:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Viper (Post 1319515)
Co do Pana Cupiała i Telefoniki, słyszał ktoś coś o zawalonym kontrakcie we Wiedniu?

Przybliżysz?

Viper 25.06.2013 12:45

^^Podobno Telefonika była podwykonowacą przy budowie nowego Dworca Głównego we Wiedniu. Prace zostały wykonanie nie do końca prawidłowo i podobno będą musieli zapłacić 100milionów euro kary. Wszystko to w kategorii zasłyszane od osoby, która siedzi w temacie budowy różnych sieci kablowych (od światłowodów po różne inne). Niestety Telefonika na swojej stronie internetowej nie chwali się żadnymi realizacjami. Co jest co najmniej dziwne.

Matt 25.06.2013 13:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Viper (Post 1319530)
^^Podobno Telefonika była podwykonowacą przy budowie nowego Dworca Głównego we Wiedniu. Prace zostały wykonanie nie do końca prawidłowo i podobno będą musieli zapłacić 100milionów euro kary. Wszystko to w kategorii zasłyszane od osoby, która siedzi w temacie budowy różnych sieci kablowych (od światłowodów po różne inne). Niestety Telefonika na swojej stronie internetowej nie chwali się żadnymi realizacjami. Co jest co najmniej dziwne.

Co maja kable to złej realizacji projektu budowlanego?
Telefonika tylko dostarcza kable, a za zle wykonanie projektu odpowiada firma budowlana.

Viper 25.06.2013 13:51

Każdy oferowany przez Telefonikę kabel ma spełniać określone parametry. Jeśli dostarczyli trefny towar to źle wykonali zamówienie etc. Jak napisałem jest to z kategorii zasłyszane i szczegółów nie znam. Jaką masz pewność, że TF oprócz dostarczania nie wykonuje żadnych prac związanych z ich kładzeniem. Na temat ich realizacji żadnych informacji na stronie nie ma.

Tak BTW pracuje w branży telekomunikacyjnej i firma w której pracuje bierze od nich kable (przez pośredników) od lat i narzekań nie ma na stronę techniczną. ;) To tak zanim ktoś zacznie mi coś zarzucać.

Jose 25.06.2013 16:59

Ja nie rozumiem 1 rzeczy.
Rozumiał bym gdyby Cupiał przestał finansować gdyby Wisła już miała 15 MP i stała się najbardziej utytułowana.
Rozumiał bym gdyby Cupiał przestał finansować gdyby Wiśle brakowało jeszcze kilka tytułów i by się poddał.
Ale nie rozumiem jak można poddać się w momencie kiedy 2 tytuły dzielą od stania się najbardziej utytułowanym??

gigant 25.06.2013 17:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Viper (Post 1319540)
Każdy oferowany przez Telefonikę kabel ma spełniać określone parametry. Jeśli dostarczyli trefny towar to źle wykonali zamówienie etc. Jak napisałem jest to z kategorii zasłyszane i szczegółów nie znam. Jaką masz pewność, że TF oprócz dostarczania nie wykonuje żadnych prac związanych z ich kładzeniem. Na temat ich realizacji żadnych informacji na stronie nie ma.

Tak BTW pracuje w branży telekomunikacyjnej i firma w której pracuje bierze od nich kable (przez pośredników) od lat i narzekań nie ma na stronę techniczną. ;) To tak zanim ktoś zacznie mi coś zarzucać.

Nie obraź się, ale to jakies bzdury. To co? Onet im się zacina czy żarówka słabiej swieci? Cupiał robi kable dla duzo większych graczy niz dworzec w Wiedniu.
Robi kable i nic więcej, wiec nie bardzo rozumiem o jakie podwykonawstwo chodzi.

serek.c2 25.06.2013 18:27

Tak... 100 milionów Euro kary :) A kontrakt opiewał na ile?

lukasz2337 25.06.2013 21:16

Jak zawsze wszystko zasłyszane czyli tak naprawdę bajki.
TF produkuje kable i tylko je produkuje + dostawa, tak samo jak Fakro produkuje okna dachowe a nie montuje ich, jak ciekną to w 99% błąd montażu przez dekarzy, więc co ma TF z kontraktem w Wiedniu??. Florek wyprzedził Cupiała w rankingu?? On Cupiałowi to może buty czyścić, 50 mln nie ma żeby udziały od żony odkupić bo rozwód się szykuje a ktoś o nim myśli. Ten cały ranking to sobie można w d... włożyć. O TF nie ma się co martwić, jest i bedzie bo to za duża firma aby można ją było zniszczyć

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl