Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

St@chu 11.05.2009 21:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 4fan_player (Post 725458)
Mam pytanie do tych co zdali już polaka. Czytaliście wszystkie lektury do prezentacji? Bo ja nie zdążę przeczytać i nie wiem czy streszczenia starczą.

A ja powiem tak...

Rok temu zdawałem mature... Miałem prezentacje o Sarmatach opartą na Potopie, J.Ch. Pasku i jakimś krótkim gównie jeszcze...

Potopu przeczytałem 200 stron :P, Paska pochłonąłem w całości (wybrane rozdziały) i ten krótki utwór także...

Prezentacje napisałem 3 dni przed maturą i dostałem 20/20, więc jak się chce to streszczenia starczą do wszystkiego...

Zresztą pisemne wypracowanie pisałem z Lalki której też nie czytałem i było koło 80% :P

unpredictable_wislaczka 11.05.2009 21:55

Ja miałam 2 książki i 3 wiersze plus tam obrazy i piosenka i nie dostałam żadnego pytania,co do treści z literatury:D
Wiadomo,że na pewno lepiej przeczytać książki,co nie znaczy że na streszczeniach się nie ma szans.Najważniejsze na ustnym,żeby kojarzyć bohaterów i jak przebiegają zdarzenia:)

ed: Zola, trwała ok. 1 min z hakiem.Tylko,że puściłam jakiś kawałek,potem ściszyłam i mowiłam w trakcie i podgłośniłam końcówkę:D

Zola 12.05.2009 07:38

do usunięcia

ABG NH 12.05.2009 10:54

Witam , dzisiaj oblałem j.angielski (nerwy , głupie pytania np. omówić instrukcje turyście automatu do napojów i inne ) brakło słów , niestety na pisemnym też mi nie poszło i na 70% raczej nie zdałem . Czyli rok w plecy z j.angielskiego . Mam pytanie co najlepiej przez ten rok robić ? Są jakieś szkoły , mogę iść na studium bez zdanego j. angielskiego ? Czy lepiej wyjechać do pracy i się uczyć języka lub w Polsce pracować . Proszę o pomoc

Jeśli w tym roku zdałem Polski i Geografie a Angielskiego nie to za rok w maju piszę i odpowiadam tylko z Angielskiego tak ??

pietras1234 12.05.2009 11:04

Termin poprawkowy w sierpniu, patrz na stronach cke. Nie stracisz całego roku. Tylko się naucz.

PaluchTSW 12.05.2009 11:36

Mam wielką prośbę. Spinam troche przed Polskim ustnym głównie z racji tego że komisja może pytać o literaturę PRZEDMIOTU (opracowania) kto miła polski i mu się coś trafiło prosze napisac do mnie priva jakie padly pytania to bardzo wazne bo ja kurna nie tknąłem ani 1 opracowania jakie wstawilem do literatury rpzedmiotu :o

Zarko42 12.05.2009 11:37

tematy dziś na historii rozszerzonej miód :/

anika 12.05.2009 11:50

historia: kolejna idiotyczna, nie trzymająca się kupy, nie sprawdzająca wiedzy matura. :/
dokładnie takie same szanse ma osoba, która poświęciła na to mnóstwo czasu, jak i ta, która przeglądnęła uważnie podręczniki przez ostatni tydzień...
tak samo, jak z wosem.
beznadzieja.

amauri1990 12.05.2009 11:53

PaluchTSW - ja miałem pytania praktycznie tylko z literatury przedmiotu ale... były to pytania bardziej na rozkminę niż na wiedzę (dlaczego poeci młodpolscy zainteresowali się franciszkanizmem i czy i czemu zgadzam się ze stwierdzeniem że gdyby Franciszek żył w obecnych czasach, pisałby tak jak ks. Twardowski)

Pisemny polski podst - 60%, pisemny ang rozsz - 80%
Ustny polski na 100%

Jutro rozszerzona majca :P

EDIT: jakie były tematy z historii? :)

anika 12.05.2009 12:10

-przemiany gospodarcze na ziemiach polskich w XIX w.
a drugi (tzn. pierwszy w sumie ;) ) o gospodarce europejskiej w XVI i XVII

Zola 12.05.2009 12:11

do usunięcia

Robal_90 12.05.2009 12:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DrewniaQ (Post 725509)
W środę! W sumie od tej matury wszystko zależy jeśli chodzi o mnie. Jestem pozytywnie nastawiony.:P

zgadza się... w środę, mała pomyłka... jeśli chodzi o mnie to też wszystko zależy od tej matury, bo tylko wynik z matmy biorą mi przy rekrutacji

pluti1906 12.05.2009 12:20

Jutro matma i moja ostatnia pisemna matura . Co do wcześniejszych to pol dośc ok a ang troche gorzej jednak matma to cos innego moze byc trudna, moze byc łatwa, ale to ostatni rok zdawania jej nieobowiązkowej jak sądzicie jaka będzie?? oczywiście zdaje podstawe;D

anika 12.05.2009 12:25

muszą dać w miarę prostą, żeby im za rok nie powiedzieli, że celowo obniżają poziom i w ogóle ;)

pluti1906 12.05.2009 12:29

no ja mam nadzieje, że tak będzie . później to juz tylko ustne i koniec:)

amauri1990 12.05.2009 12:30

zauważcie tendencję, od 2005 co roku była prostsza (przynajmniej rozszerzona) :) a i wymagania... obcięli nam wiele (praktycznie 70% rachunku prawdopodobieństwa, pochodne, granice, szeregi geometryczne, przekształcenie...) :D będzie gut :P

zuraw9 12.05.2009 12:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez amauri1990 (Post 725783)
zauważcie tendencję, od 2005 co roku była prostsza (przynajmniej rozszerzona) :) a i wymagania... obcięli nam wiele (praktycznie 70% rachunku prawdopodobieństwa, pochodne, granice, szeregi geometryczne, przekształcenie...) :D będzie gut :P

Widzieliście już jakieś przykładowe przyszłoroczne matury z podstawy? Wtedy to dopiero będą banały, choć w tym roku do rozszerzonej i tak jest bardzo mało materiału.

pluti1906 - Ja też nie lubię pasków do spodni, lepiej zmień podpis bo trochę śmiesznie wygląda.

Kamil 12.05.2009 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez amauri1990 (Post 725753)
Pisemny polski podst - 60%, pisemny ang rozsz - 80%
Ustny polski na 100%

skad ta pewnosc ?

ja dzis moge poraz pierwszy oficjalnie powiedziec, że: MATURA TO BZDURA, ang na 13ptk,a polski wczoraj na 9.

mam nadzieje że 30 czerwca będę mógł po raz drugi wykrzyczeć te słowa:D

DrewniaQ 12.05.2009 13:22

W zeszłym roku była banalna matura z matematyki, oczywiście rozszerzona, próbna nie była trudna.
Jak teraz przywalą...

Na budownictwo w zeszłym roku było 75%, a łatwa była, więc jakoś to będzie. Nawet jak dadzą trudną to mniejszy powinien być próg.

parumbuła 12.05.2009 13:33

a chemii to nikt nie zdaje? :D

unpredictable_wislaczka 12.05.2009 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez parumbuła (Post 725813)
a chemii to nikt nie zdaje? :D

Ja zdaję :D
Czekam na tę Waszą matmę,bo jak dadzą trudną, to może wtedy fizyka będzie łatwa ;)
Gorzej jak będzie odwrotnie...

mlynnek 12.05.2009 15:00

gówno prawda :) nie ma żadnych zależności. wymyslacie jakieś powiązania, wierzycie w zabobony itp pierdoły :) jutro pójdziemy, zobaczymy i oby napiszemy :)
pozdro

palikot 12.05.2009 17:05

pisal ktos dzis historie? Czy w 5 jak napisalem mezpotamia zamiast babilloni to bedzie źle?
p.s Widze ze wszyscy :-)
A i jakby faktycznie ktos napisal to niech jeszcze powie zadanie 15... czy jak napisalem rozwoj terytorialny Turcji(zamiast Imperium Osmanksiego) czy to tez bedzie źle?

Aro1234 12.05.2009 19:51

Rozmawiałem z egzaminatorką z polskiego. Powstał już podobno klucz odpowiedzi. Z tego, co mi mówiła jasno wynika, że ci, co pisali Pana Tadeusza powinni się byli skupić na fragmentach, a odwołanie do całości utworu to dodatkowe walory pracy :-) Liczę wobec tego na jakieś 70% z tej matury :D z geografii podobnie (podstawowej) - też ponad 70%. WoS i angielski rozszerzone raczej bida, no ale zobaczymy :-)

I tak się już zastanawiam gdzie z takimi przeciętnymi wynikami mogę się udać. Biorę pod uwagę właśnie wykorzystanie polskiego i geografii...

ps. spojrzałem na arkusze i jak dla mnie historia i biologia przesrane były... matematyka mnie nie interesuje :P

wisl@k_TS 12.05.2009 19:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anika (Post 725751)
historia: kolejna idiotyczna, nie trzymająca się kupy, nie sprawdzająca wiedzy matura. :/
dokładnie takie same szanse ma osoba, która poświęciła na to mnóstwo czasu, jak i ta, która przeglądnęła uważnie podręczniki przez ostatni tydzień...

Identyczne mam zdanie na ten temat. Po prostu identyczne. Bardzo nieobiektywne wyniki będą, ale taki urok:-/

palikot 12.05.2009 20:37

najbadziej rozjebało mnie ostatnie zadanie na podstawowym... co ja ****a historie sztuki zdaje? nie po to kułem generałów dowódców, bitwy, przebieg bitew, nie po to doczytwywałem w różnych źródłach wiecej na różne tematy(jak powstanie listopadowe, styczniowe 1,2 wojna swiatowa, czy nawet wojny antyczne(peloponeska, punickie itp) zeby ****a dostac pytanie z historii sztuki, albo ubioru z 3 wieków. Powiem tak, najbardziej wiarygodna matura to chyba z angielskiego, reszte to o dupe rozbić. Ja ****a z pasją czytam niektore tematy, i dostaje bzdurne nie związane z historią pytania.

kaftan 12.05.2009 21:09

palikot - a jakie miałeś pytanie ?

red01 12.05.2009 21:36

Na prośbę kolegi:

"Zapomnialem zanieść kalkulator do szkoly dzien przed matura a jest podobno taki wymóg ze sie go powinno przynieść, czy jak jutro z nim przyjdę to będę mógł go używać?"

:D

mlynnek 12.05.2009 21:43

koniecznie trzeba pryzniesc :) powiedz ze jak nie doniósł to liczy na liczydle z koralikami :D

MS Wiślak 12.05.2009 22:59

Kto ma temat na polski ustny jak ktoś już zdawał to prosze o opinie
Język dziennikarzy sportowych. Scharakteryzuj na podstawie zgromadzonego materiału językowego.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:56.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl